Κέρδη για το private banking της Eurobank: Ιδιαίτερη βαρύτητα στο Private Banking θα δώσει η Eurobank και το 2018. Η ομάδα του Private Banking της τράπεζας υπό τον έμπειρο Δήμο Αρχοντίδη έφερε σημαντικά κέρδη (10 εκατ. ευρώ) στoν όμιλο το 2017. Προ εβδομάδων αποφασίστηκε όλη η ομάδα της τράπεζας να συγκεντρωθεί στο Κολωνάκι στην οδό Ομήρου σε ένα νεοκλασικό κτίριο το οποίο θα ανακαινιστεί από την αρχή. Στόχος των ανθρώπων της Eurobank είναι να συνεχίζουν να παρέχουν στους πελάτες τους υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών. Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα λειτουργούσαν επιπλέον δυο κέντρα το ένα στο Κεφαλάρι και δεύτερο στο Φάληρο.
Από ποιον αγοράζουν τα ακίνητα οι ΑΕΕΑΠ;
Στην αγορά real estate, αλλά και σε χρηματιστηριακούς κύκλους, αδυνατούν να κατανοήσουν την αδιαφορία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τις ημιτελείς ανακοινώσεις των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ). Οι διοικήσεις των τελευταίων εξακολουθούν να εκδίδουν ανακοινώσεις για τα ακίνητα που αποκτούν χωρίς να αναφέρεται πουθενά από ποιον τα αγόρασαν! Κάποιοι εγείρουν ζητήματα διαφάνειας, ενώ οι διοικήσεις επικαλούνται ζητήματα ασφαλείας των πωλητών.
Επειδή έχουν καταγραφεί κρούσματα δύο και τριών αγορών από τον ίδιο πωλητή, μέσω διαφορετικών εταιρειών, μήπως οι αρχές της Κεφαλαιαγοράς πρέπει να αναθεωρήσουν τη στάση τους; Να μαθαίνουν και οι μικρομέτοχοι των ΑΕΕΑΠ ποιος είναι ο τυχερός που πώλησε το ακίνητό του στην εισηγμένη;
Αφορμή για το σχόλιο είναι η χθεσινή ανακοίνωση της Grivalia ΑΕΕΑΠ για την απόκτηση, έναντι 7,5 εκατ. ευρώ, κτιρίου που βρίσκεται απέναντι από τα κεντρικά της γραφεία στην Αγίου Κωνσταντίνου στο Μαρούσι. Κατά παράδοση, δεν ανακοινώθηκε ο πωλητής.
Σημειώστε, πάντως, πως η στήλη τρέφει εξαιρετικά θετικά αισθήματα για τη διοίκηση της συγκεκριμένης εταιρείας υπό τον Γιώργο Χρυσικό η οποία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει καλή δουλειά.
Γι’ αυτό και δεν έχει λόγο να φοβάται τη διαφάνεια!
Ίσως την διαφάνεια φοβάται ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης, ο οποίος έχει διατελέσει μέλος σε εισηγμένη ΑΕΕΑΠ και από τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις που έκανε όταν έγινε πρόεδρος της εποπτικής αρχής ήταν ευνοϊκή ρύθμιση υπέρ της συγκεκριμένης ΑΕΕΑΠ (International)
Οι (μαύρες) προβλέψεις των ξένων για τη ΔΕΗ
Μια ιδέα για το πως βλέπουν να εξελίσσεται η κατάσταση στη ΔΕΗ τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια μπορεί να πάρει κάποιος από τη στάση της Lansdowne Partners.
Το βρετανικό hedge fund, που είναι εκ των μεγαλομετόχων του ΟΛΠ, στις 27 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε στις εποπτικές αρχές πως είναι σε θέση short για το 0,71% της ΔΕΗ!
Κάτι θα ξέρουν οι άνθρωποι αν και ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της επιχείρησης, το επίσης βρετανικό hedge fund Silchester, δείχνει ολύμπια ψυχραιμία. Βλέπετε, η Silchester απέκτησε το 13,8% της ΔΕΗ το 2011 και από τότε είδε τη μετοχή να πηγαίνει από τα 5 στα 11 ευρώ για να υποχωρήσει στη συνέχεια κοντά στα 2 ευρώ που βρίσκεται σήμερα.
Όσοι παρακολουθούν την προσπάθεια πώλησης του 17% της ΔΕΗ σκέφτονται και κάτι άλλο.
Αν ο αγοραστής του 17% που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ καταφέρει να συμφωνήσει την απόκτηση και του 13,8% που έχει η Silchester (συν λίγες αγορές από τη διασπορά) θα βρεθεί μέτοχος καταστατικής μειοψηφίας στη ΔΕΗ.
Πρόκειται για σενάριο αφού για την πώληση του 17% εξετάζονται διάφορες άλλες λύσεις όπως η έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού και άλλα τέτοια. Ας το κρατήσουμε, όμως, στο μυαλό μας.
Κουτσοί, στραβοί στο… Enterprise Greece
Στο συνωστισμό επενδύσεων που ανακοινώνει καθημερινά η κυβέρνηση πρέπει να περιλαμβάνονται και κάποιοι χρεοκοπημένοι ή αεριτζήδες επιχειρηματίες που φιγουράρουν ως υποψήφιοι για ένταξη στο «fast track».
Κάποιος πρέπει να εξηγήσει στη διοίκηση του οργανισμού Enterprise Greece, που διαχειρίζεται τη διαδικασία «fast track» για ταχεία αδειοδότηση επενδύσεων, πως πρέπει να κάνουν καλύτερο ξεσκόνισμα των υποψηφίων.
Για παράδειγμα ακόμα φιγουράρουν στις λίστες «επενδύσεις» εταιρειών που μας έχουν αφήσει χρόνους ή υποψήφιες επενδύσεις επιχειρήσεων σχεδόν μηδενικής οικονομικής επιφάνειας. Μακάρι οι άνθρωποι να έχουν κάπου αλλού τα κεφάλαια, αλλά οι πολυετείς καθυστερήσεις των επενδύσεων δείχνουν κάτι διαφορετικό.
Εσχάτως προστέθηκε και το αίτημα εταιρείας για επένδυση σε εμπορικό κέντρο σε επαρχιακή πόλη με στόχο την «ταχεία αδειοδότηση».
Μακάρι να προχωρήσουν οι άνθρωποι, αλλά εμφανίζονται ως ισχυρός όμιλος ακινήτων την ίδια στιγμή που δηλώνουν εδώ και χρόνια ετήσια έσοδα 5.000 ευρώ! Εκτός και εάν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων είναι υπεράκτιες εταιρείες…
ΦΑΓΕ: Κορυφώνεται η δικαστική διαμάχη στις ΗΠΑ για μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων
Λίγους μήνες μετά την κατάθεση αγωγής της ΦΑΓΕ USA κατά της Johnstown Renewables, που θα κατασκεύαζε μονάδα επεξεργασίας υποπροϊόντων της παραγωγής γιαουρτιού, δίπλα στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Johnstown της Νέας Υόρκης, ο δικαστικός πόλεμος κορυφώνεται.
Η ΦΑΓΕ είχε καταθέσει αγωγή και ζητούσε 13 εκατ. δολάρια επειδή η Johnstown Renewables δεν ολοκλήρωσε την κατασκευή της μονάδας.
Τώρα η τελευταία προσέφυγε στο ίδιο δικαστήριο και ζητεί 20 εκατ. δολάρια με το επιχείρημα πως δεν ευθύνεται για τις καθυστερήσεις.
Το σίριαλ κρατάει χρόνια καθώς αρχικά η ΦΑΓΕ είχε υπογράψει συμφωνία με άλλη εταιρεία για τη συγκεκριμένη μονάδα, που μετατρέπει υποπροϊόντα της παραγωγής γιαουρτιού σε αιθανόλη και άλλα προϊόντα.
Η πρώτη εταιρεία εγκατέλειψε την προσπάθεια και ανέλαβε η Johnstown Renewables. Η υπόθεση θα κριθεί στα δικαστήρια.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φινλανδία: Δεξαμενόπλοιο από τη Ρωσία ερευνάται για τη “σοβαρή δολιοφθορά” στο καλώδιο Estilink 2
- Ρωσία: Έκλεισαν προσωρινά και τα τέσσερα αεροδρόμια της Μόσχας
- ΕΥΔΑΠ για πλημμυρικά φαινόμενα στη λεωφόρο Ποσειδώνος
- Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στην Αθηνών-Κορίνθου – Διακοπή κυκλοφορίας στην παραλιακή οδό Καλάμου-Ωρωπού