• Με επίορκο υπάλληλο η πολεοδομία Μυκόνου, πώς ο Εξάρχου φέρνει ξένους θεσμικούς στην Intrakat και γιατί θα απογειωθεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Στο χρηματιστηριακό ταμπλό και η Ίντρακατ του Αλέξανδρου Εξάρχου, συνέχισε την έντονα ανοδική της πορεία. Χθες το απόγευμα, λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση, ξένος θεσμικός τοποθετήθηκε στην μετοχή αγοράζοντας περίπου 1,5 εκατ. χαρτιά στις 16:55.

    image

    Νέο ράλι

    Η αγορά πραγματικά κάνει θαύματα καθώς εξακολουθεί να «παίζει» στον ρυθμό της επικείμενης αναβάθμισης.

    Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ολοκληρώνονται το Σάββατο το βράδυ και από εκεί και πέρα είναι ανοιχτός ο δρόμος για την αναβάθμιση.

    Σε κάθε περίπτωση χθες οι μετοχές για μια ακόμα συνεδρίαση έδωσαν μεγάλα κέρδη.

    Τουλάχιστον 20 μετοχές σημείωσαν υψηλά 52 εβδομάδων, ενώ είχαμε και πολλές εκπλήξεις.

    Υψηλό 52 εβδομάδων έκαναν το Ιατρικό Κέντρο, η Λάμδα ΛΑΜΔΑ 0,27% 7,45 η Ιντρακάτ ΙΝΚΑΤ -0,60% 4,95 η Aegean Air ΑΡΑΙΓ -0,25% 12,07 η Epsilon net ΕΠΣΙΛ 0% 12,00 η Jumbo ΜΠΕΛΑ 0,39% 25,44 η Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 τα Πλαστικά Θράκης ΠΛΑΘ 0% 3,83 η Τιτάν TITC -0,16% 30,90 η ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 κ.λ.π.

    Η Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0% 36,70 έκλεισε στα 32,90 ευρώ, ενώ εάν προσθέσουμε και το μέρισμα των 1,20 ευρώ που πληρώθηκε χθες, η μετοχή βρίσκεται στα 34,10 που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών.

    Πειραιώς: Αγοράζει ξένος θεσμικός;

    Οι κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών συνεχίζουν να «τραβούν» την ανηφόρα.

    Χθες στο ταμπλό παρατηρήθηκε μάχη μεταξύ της Πειραιώς και της Alpha Bank.

    Πηγές αναφέρουν ότι ξένος θεσμικός αγοράζει συνεχώς Πειραιώς πουλώντας, όμως μετοχές της Alpha Bank.

    Η Πειραιώς έκανε όγκο συναλλαγών 3,62 εκατ. μετοχές και η Alpha 6,10 εκατ. μετοχές.

    Η Πειραιώς έκλεισε σε υψηλά 52 εβδομάδων στα 3,10 ευρώ, ενώ η Alpha Bank στα 1,517.

    Καραβίας VS Μυλωνά

    Η μάχη των κεφαλαιοποιήσεων συνεχίζεται στις τράπεζες με την Εθνική και την Eurobank, να απέχουν μεταξύ τους μόλις 80 εκατ.  ευρώ.

    Σταθερά μπροστά η Eurobank του Φωκίωνος Καραβία με 5,680 δισ. ευρώ και ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα του Παύλου Μυλωνά στα 5,600 δισ. ευρώ.

    Εξάρχου: Ντεμπούτο με ξένο θεσμικό η Intrakat

    Στο χρηματιστηριακό ταμπλό και η Ίντρακατ του Αλέξανδρου Εξάρχου, συνέχισε την έντονα ανοδική της πορεία.

    Χθες το απόγευμα, λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση, ξένος θεσμικός τοποθετήθηκε στην μετοχή αγοράζοντας περίπου 1,5 εκατ. χαρτιά στις 16:55.

    Είναι ίσως η πρώτη φορά που μεγάλος θεσμικός τοποθετείται στην μετοχή, αγοράζοντας 1,5 εκατ. μετοχές.

    Μαθαίνω ότι την συμφωνία την έκλεισε μία από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρείες της Ελλάδος, με εμπειρία σε αυτές τις συναλλαγές.

    Προφανώς τα σχέδια του ισχυρού ανδρός της εισηγμένης άρχισαν να τραβάνε το ενδιαφέρουν της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.

    Η μετοχή έκλεισε τελικά στα 2,40 ευρώ με κέρδη 4,35% και συνολικό όγκο συναλλαγών 2,32 εκατ. μετοχές.

    Η κεφαλαιοποίηση της Intrakat, πλέον, βρίσκεται στα 385 εκατ. ευρώ έχοντας αφήσει «χιλιόμετρα» πίσω την ΑΒΑΞ, που είναι μόλις στα 182 εκατ. ευρώ.

    Για να σας φρεσκάρω τη μνήμη, πέρυσι τέτοια εποχή η ΑΒΑΞ είχε μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση από την Intrakat.

    Πώς ο Περιστέρης απογειώνει τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Λίγες εβδομάδες πριν ολοκληρωθεί το deal μεταξύ του αυστραλιανού fund της first Sentier και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, για την πώληση της Τέρνα Ενεργειακής, η AXIA σε έκθεση της για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναφέρει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η καθαρή αξία του ενεργητικού ομίλου, είναι στα 2,04 δισ. ευρώ ή 21,20 ευρώ ανά μετοχή, υποδηλώνοντας 50% περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα.

    Το μεγαλύτερο μέρος της αξίας προέρχεται από τις παραχωρήσεις και τις ΑΠΕ που αποτελούν περίπου το 71% του συνόλου.

    Η επενδυτική τράπεζα αναπροσαρμόζει την τιμή στόχο υψηλότερα, στα 21,20 ευρώ ανά μετοχή από 18,20 ευρώ προηγουμένως και επαναλαμβάνει τη σύστασή της για αγορά.

    Σύμφωνα με την AXIA, «η εταιρεία έχει τη ρευστότητα, καθώς και τα αποθέματα ασφαλείας για να πληρώσει πλήρως όχι μόνο τις μετοχικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, αλλά και να συμμετάσχει σε όλους τους σημαντικούς επερχόμενους διαγωνισμούς.

    Μετά από μια εξαιρετική χρονιά για τον θερμικό τομέα το 2022, η κερδοφορία θα εξομαλυνθεί φέτος, αλλά θα παραμείνει ωστόσο σε υψηλά επίπεδα.

    Μελλοντικά, το σταθμισμένο EBITDA εκτιμάται ότι θα αυξηθεί με ετησιοποιημένο ρυθμό αύξησης 19,7% το 2023-2026 και τα κέρδη ανά μετοχή κατά την ίδια περίοδο με ρυθμό 40%.

    Τα καθαρά κέρδη στο 2026 προβλέπεται ότι θα ανέλθουν στα 264 εκατ. ευρώ».

    Και μετά τις μετοχές περνάμε στα πραγματικά ωραία παρασκήνια.

    Το παρακάτω που θα διαβάσετε είναι πλέον τσεκαρισμένο από πολλές πλευρές.

    Eφαρμογή EOT Visitgreece από τα κινητά

    Μέσα στην κορύφωση αποφάσισε ο ΕΟΤ να κλείσει την εφαρμογή EOT Visitgreece App από τα κινητά τηλέφωνα.

    Πρόκειται για μία εφαρμογή την οποία μπορούσαν να την κατεβάσουν δωρεάν οι τουρίστες που επισκέπτονταν την χώρα μας, η οποία παρείχε χρηστικές πληροφορίες.

    Ταυτόχρονα όμως αποτελούσε βήμα για την προβολή περίπου 5 χιλιάδες επαγγελματίες του κλάδου.

    Τη συγκεκριμένη εφαρμογή την χρηματοδοτούσε ο ΕΟΤ και η Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 προκειμένου να προσφέρεται δωρεάν στους δεκάδες χιλιάδες χρήστες που την κατέβαζαν στο κινητό τους.

    Όμως  όπως με ενημέρωσαν ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης  δεν αποδέχεται την επέκταση της χορηγία υποστήριξης της επίσημης αυτής εφαρμογής του EOT Visitgreece App.

    Ως συνέπεια αυτή τη στιγμή η επίσημη εφαρμογή του Ελληνικού Τουρισμού ενώ υπάρχει στα stores δεν είναι λειτουργική με αποτέλεσμα το φετινό καλοκαίρι, πέντε χιλιάδες επαγγελματίες τουρισμού που διαφημίζονται στο app να μη λάβουν καθόλου προβολή, να μην τρέξουν τα ερωτηματολόγια ικανοποίησης σε δεκάδες χιλιάδες τουρίστες χρήστες της εφαρμογής, και να καταστεί η χώρα μας παρίας στην τουριστική ψηφιακή μετάβαση.

    Όλα αυτά σε ένα κλάδο που λογίζεται ως η «βαριά» μας βιομηχανία και για μια πολυβραβευμένη εφαρμογή,  με πάνω από 3,5 εκατομμύρια προφίλ ταξιδιωτών!

    «Η κρυφή αγάπη» του Εξάρχου

    Νομίζω ότι η ΑΚΤΩΡ πρέπει να είναι το αγαπημένο απόκτημα της Intrakat.

    Για του λόγου το αληθές, σας μεταφέρω ότι  ο Αλέξανδρος Εξάρχου χαρακτηρίζει  «θηρίο», με την καλή έννοια φυσικά προφανώς , την οποία έχει εξαγοράσει μέσω της Intrakat και αναμένει την τελική έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    Ο μέτοχος και CEO της Intrakat έχει διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος της ιστορικής κατασκευαστικής εταιρείας του Ομίλου Ελλάκτωρ σε μία από τις πιο ταραχώδεις περιόδους της, έχει πολύ καλή εικόνα τόσο των θετικών όσο και των αρνητικών χαρακτηριστικών στοιχείων της ΑΚΤΩΡ.

    Για αυτό το λόγο, όπως μου είπε άνθρωπος που άκουσε τα όσα διημείφθησαν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης της Intrakat, ο ισχυρός άνδρας της εισηγμένης γνωρίζοντας εκ των έσω ότι η ΑΚΤΩΡ έχει πρωταγωνιστήσει στο παρελθόν σε όλα τα μεγάλα έργα υποδομών και ότι είναι σε θέση να το κάνει και στο άμεσο μέλλον.

    Ωστόσο, για να αποκτήσει ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο η ΑΚΤΩΡ χρειάζεται μία σημαντική αλλαγή προκειμένου να ξυπνήσει από τη «νάρκη» στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία έτη.

    Αυτή θα είναι η αλλαγή διοίκησης και θα έχει ως αποτέλεσμα η εταιρεία να ξαναζήσει τις παλιές ημέρες της δόξας της.

    Στη «μάχη» του υδρογόνου και ο Χρήστος Κοπελούζος…

    Ο wiseman σας είχε αναφέρει εδώ και καιρό πως ο Χρήστος Κοπελούζος του φερώνυμου Ομίλου σχεδιάζει με προσεκτικά βήματα την επέκτασή του -και- στην αγορά του υδρογόνου.

    Το είχατε διαβάσει πρώτοι στη στήλη ήδη από την εποχή που ο Χρήστος Κοπελούζος είχε κατέβει στα Εμιράτα και έκλεισε επιτυχημένες συμφωνίες για ΑΠΕ.

    Τώρα μαθαίνω πως το «Σχέδιο Υδρογόνο» ωρίμασε και ως location επιλέχθηκε η ευρύτερη περιοχή του Βόλου.

    Η τεχνολογία υδρογόνου που επιλέχθηκε είναι αυτή της ηλεκτρόλυσης που σημαίνει πως θα χρησιμοποιεί το υγρό στοιχείο στο έπακρο για παραγωγή καθαρής «πράσινης» ενέργειας.

    Σιγά – σιγά το υδρογόνο αρχίζει να γίνεται το hot stuff των ΑΠΕ: Θυμίζω πως ήδη ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 και ο Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης της Motor Oil, έχουν φτιάξει κοινή εταιρία την Hellenic Hydrogen, με location το Αμύνταιο και το χώρο των παλιών λιγνιτικών μονάδων.

    Η αρχική επένδυσή τους θα ξεπεράσει τα 150 εκατομμύρια ευρώ.

    Αλλά και ο Ανδρέας Σιάμισιης της Helleniq Energy έχει στα σκαριά δύο επενδύσεις υδρογόνου στα διυλιστήρια του Ομίλου σε Ελευσίνα και Θεσσαλονίκη.

    Όλα για το υδρογόνο λοιπόν…

    Τα διυλιστήρια πληρώνουν κανονικά φόρους και έκτακτες εισφορές…

    Μια και μιλάμε για ενεργειακούς Ομίλους και διυλιστήρια και μια και τελείωσαν οι εκλογές (Σ.Σ. με συντριπτική νίκη Μητσοτάκη και ήττα – παραίτηση Τσίπρα υπενθυμίζω), ας μιλήσω για μία ακόμη δικαίωση του wiseman τώρα που έπεσε ο προεκλογικός κουρνιαχτός.

    Σε όλη την προεκλογική περίοδο τόσο της 21ης Μαΐου όσο και της 25ης Ιουνίου, ο κ. Τσίπρας εγκαλούσε με πολύ έντονο τρόπο τον κο Μητσοτάκη λέγοντας ότι «δεν έχετε εισπράξει τίποτα από τα διυλιστήρια, λέτε παραμύθια, χαρίζετε φόρους στα διυλιστήρια και  το Market Pass το πληρώνουν οι φορολογούμενοι».

    Ο wiseman που ουδόλως επιθυμούσε αναίτια κόντρα με τον οποιονδήποτε, έγραφε απλώς «λίγη υπομονή και θα γίνουν  με τη νόμιμη και ορθολογική σειρά τους όλα».

    Στη Γενική Συνέλευση λοιπόν της Helleniq Energy, ο διευθύνων σύμβουλος, Ανδρέας Σιάμισιης είπε χαρακτηριστικά ότι «τα 300 εκατομμύρια  που ήταν η έκτακτη φορολόγηση για την εταιρεία θα αρχίσουν να πληρώνονται από τον Ιούλιο κανονικά, μαζί με τα άλλα 200 εκατομμύρια του φόρου εισοδήματος».

    Έτσι  γίνεται στην πράξη και η διαδικασία κινήθηκε κανονικά πλέον.

    «Στοιχειώδες, Γουώτσον» αλλά…

    Λοιπόν έχουμε και λέμε για να καταλάβουν όλοι οι καλοπροαίρετοι: Τα -συνολικά- 600 εκατομμύρια για το Market Pass από Helleniq Energy και MOTOR OIL, η προηγούμενη (που είναι και σημερινή πλέον) κυβέρνηση Μητσοτάκη τα εισπράττει από την έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων επί των κερδών (ΠΡΟΣΟΧΗ: επί των κερδών και όχι επί των ακαθαρίστων εσόδων, όπως γράφουν ορισμένοι) του 2022.

    Συνεπώς για να γίνει η είσπραξη πρέπει πρώτα να κλείσει η χρονιά και να βγει ο ισολογισμός του 2022. Μόνο τότε μπορεί να καταλογιστεί η έκτακτη φορολόγηση και φυσικά και ο φόρος εισοδήματος.

    Η πληρωμή φόρων ξεκινά πάντα  Ιούλιο, συνεπώς τον τρέχοντα μήνα.

    Από που «δανειζόταν» η κυβέρνηση ως τώρα για το Market Pass;

    Προφανώς από αδιάθετα χρήματα του προϋπολογισμού που τώρα θα επιστραφούν στη θέση τους, αυτό γίνεται διαρκώς και δεκαετίες τώρα.

    Διαμαρτυρόταν, λοιπόν ο κος Τσίπρας την προεκλογική περίοδο και έλεγε πως χαρίζονταν φόροι στα διυλιστήρια και την «πληρώνει» ο απλός λαός.

    Αλλά στην πραγματικότητα, ο έκτακτος φόρος δεν είχε εισπραχθεί αφού χρονολογικά δεν είχαν υποβληθεί οι φορολογικές καταστάσεις μετά τη δημοσίευση του ισολογισμού.

    Τώρα δρομολογήθηκαν όλα αυτά, όπως ορίζει ο νόμος.

    «Στοιχειώδες, Γουώτσον» που έλεγε και ο Σέρλοκ Χόλμς αλλά ποιος τον άκουγε τότε…

    Πολεοδομία Μυκόνου: Στελεχώνεται με επίορκο υπάλληλο

    Σύμφωνα με  απόφαση του δημάρχου Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνου Κουκά, η οποία αναρτήθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ στις 26/6/2023 και φέρνει σήμερα στο φως το mononews.gr και η στήλη WISEMAN, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την συγκρότηση και λειτουργία υπηρεσίας δόμησης και πολεοδομικών εφαρμογών δήμου Μυκόνου.

    Αυτό σημαίνει ότι η Πολεοδομία της Σύρου θα πάψει σταδιακά να ασχολείται με τα πολεοδομικά ζητήματα της Μυκόνου, όπου έπειτα από αρκετά χρόνια και ουκ ολίγα κρούσματα διαφθοράς, ανακτά και πάλι τα ηνία των υπηρεσιών δόμησης που την αφορούν.

    Στη λίστα με τους οκτώ υπαλλήλους που θα την στελεχώσουν, 5 αρχιτέκτονες -πολιτικούς μηχανικούς, καθώς και δυο κλητήρες, περιλαμβάνεται και το όνομα ενός επίορκου υπαλλήλου, ο οποίος στο παρελθόν είχε συλληφθεί από τις αστυνομικές Αρχές του νησιού με τις κατηγορίες της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και της ψευδής βεβαίωσης.

    Κατηγορήθηκε ότι είχε εκδώσει έγγραφο, βάσει του οποίου δινόταν συνέχιση παράνομων εργασιών σε τμήμα αυθαίρετης νεοαναγειρόμενης οικοδομής, την ώρα που από το προηγούμενο καλοκαίρι ίσχυε απόφαση διακοπής κάθε εργασίας.

    Ο συγκεκριμένος υπάλληλος, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να έχει απαλλαχθεί από υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες ήταν κατηγορούμενος. Παράλληλα, άλλες υποθέσεις που τον αφορούν συνεχίζουν να απασχολούν την ελληνική Δικαιοσύνη.

    Ο ίδιος ευελπιστεί πως σύντομα θα «καθαρίσει» και ότι βάσει εμπειρίας, θα είναι εκείνος που θα προΐσταται της Πολεοδομίας του νησιού.

    Σημειώνεται ότι ο ίδιος πολεοδόμος έχει τεθεί δυο φορές σε αργία στο παρελθόν από τον δήμαρχο του νησιού.

    Διαβάστε σε άλλο κείμενο του mononews.gr ολόκληρη την απόφαση για την δημιουργία της Πολεοδομίας Μυκόνου.

    Το κείμενο του έμπειρου δημοσιογράφου Δημήτρη Κατακουζηνού αποκαλύπτει και το έγγραφο της σύστασης της πολεοδομίας με όλα τα ονόματα.

    Aποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.