the wise man
Περιεχόμενα
Πως αξιοποιείς ευκαιρίες όπως η Tesla; Κύριο θέμα συζήτησης στα κοινωνικά δίκτυα και όχι μόνο ήταν η αποκάλυψη του Mononews για την ίδρυση εταιρείας από την Tesla στην Ελλάδα. Ο θόρυβος ήταν τόσο μεγάλος που το εξειδικευμένο ηλεκτρονικό περιοδικό για την ηλεκτροκίνηση, το electrek, ζήτησε επίσημη δήλωση από την Tesla. Η τελευταία όχι μόνο επιβεβαίωσε την πληροφορία, αλλά ξεκαθάρισε πως στόχος της είναι η δημιουργία μιας «υψηλής προδιαγραφών ομάδας μηχανικών» στην Αθήνα. Η συγκεκριμένη ομάδα θα επικεντρωθεί, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στον τομέα της τεχνολογίας των ηλεκτρικών κινητήρων αυτοκινήτου «σε στενή συνεργασία με την ομάδα στις ΗΠΑ».
Το πλέον ενδιαφέρον είναι, όμως, κάτι άλλο: Πως τρεις από τους αρχιμηχανικούς της Tesla στα κεντρικά γραφεία του Πάλο ‘Αλτο είναι Ελληνες και απόφοιτοι του ΕΜΠ! Ο κύριος σχεδιαστής κινητήρων (Principal Motor Designer) Κώστας Λάσκαρης, ο Motor Design Engineer Κώστας Μπούρχας και ο Βασίλης Παπανικολάου, Staff Motor Design Engineer.
Το θέμα, βέβαια, είναι τι πρέπει να κάνεις ως χώρα ώστε η μικρή ερευνητική ομάδα της Tesla στην Αθήνα να γίνει κάτι μεγαλύτερο, κάτι πολύ μεγαλύτερο. Σ’ αυτόν τον τομέα και η σημερινή κυβέρνηση (όπως και οι προηγούμενες!) έχουν να επιδείξουν μόνο κούφια λόγια! Η στήλη έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με ορισμένα, όπως η περίφημη απόπειρα του αείμνηστου Νικ Μιρκόπουλου, ιδρυτή των κινηματογραφικών στούντιο Cinespace για να φτιάξει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα.
H Μ. Mazzucato, τα μικροσυμφέροντα, η γραφειοκρατία
Για να έρθουν, όμως, σοβαρές επενδύσεις στη χώρα και όχι τα γνωστά αρπακτικά των αγορών ή οι κρατικές εταιρείες της Κίνας, της Γερμανίας, κλπ, που αποκτούν διάφορα ιδιωτικά μονοπώλια στη χώρα μας, χρειάζεται σχέδιο. Σχέδιο που δεν μπορούν να καταστρώσουν βαρύγδουπες επιτροπές όπως η «Επιστημονική Επιτροπή του Αναπτυξιακού Συμβουλίου» που έφτιαξε ο υπουργός Οικονομίας Δήμος Παπαδημητρίου και έβαλε πρόεδρο τον Jan Kregel, φίλο του από το Ινστιτούτο Levy. Ο πρίγκιπας Δήμος ο οποίος μάλιστα μέσω της συζύγου του το ελληνικό κράτος του έδωσε 12.000 επίδομα ενοικίου όταν ο ίδιος έχει μεγάλη περιουσία σε μετρητά και ακίνητα,
Ουδείς αμφιβάλει για την επιστημονική κατάρτιση ανθρώπων σαν τον J. Kregel ή της Marianna Mazzucato, γνωστής οικονομολόγου και συγγραφέως που ειδικεύεται στην καινοτομία. και συμμετέχει στην ίδια επιτροπή. Τι ξέρουν, όμως, αυτοί οι άνθρωποι για τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας; Για τα μικροσυμφέροντα που εμποδίζουν κάθε αλλαγή;
Για την πολυνομία και τη γραφειοκρατία που καλύπτει ως νέφος κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα; Για την προσέλκυση επενδύσεων χρειάζεται «βρόμικη» δουλειά «από τα κάτω» όπως επισημαίνουν τα κυβερνητικά στελέχη που θεωρούν πως ήρθε η ώρα της αποστρατείας για τον κ. Παπαδημητρίου!
… και γιατί σχεδόν όλα τα ελαιοτριβεία είναι παράνομα!
Μια ιδέα για τη δουλειά που χρειάζεται «από τα κάτω» παίρνει κάποιος όταν πληροφορηθεί πως σχεδόν το 80% των ελαιοτριβείων της χώρας είναι παράνομα γιατί παραβιάζουν την περιβαλλοντική νομοθεσία. Ως παράνομα κινούνται στη ζώνη του λυκόφωτος, τιμολογούν μαύρα, επεξεργάζονται λάδι που ενίοτε μπορεί να είναι και περιορισμένης ποιότητας, κλπ.
Πως μπορείς να αυξήσεις την ποιότητα του ελαιολάδου ώστε να κερδίσει ακόμα μεγαλύτερο έδαφος στις αγορές, να αποκτήσει νέα πελατεία (π.χ. για φαρμακευτική χρήση) και νέους διεθνείς προορισμούς;
Πρώτον, βρίσκεις τρόπο να αδειοδοτήσεις τα ελαιοτριβεία, χωρίς να τα κλείσεις ώστε να μπουν στην κανονική οικονομία και να μη λειτουργούν στο ημίφως!
Δεύτερον, τους εξηγείς, όπως και στους αγρότες, πως μπορούν να αυξήσουν την ποιότητα του ελαιολάδου (π.χ. με το να γίνεται πιο προσεκτικά η συγκομιδή και να μη μπαίνουν στο λιοτρίβι ελιές μαζί με φύλλα, κλαδάκια, κ.α.).
Ψιλά γράμματα θα πείτε. Και, όμως, από αυτές τις λεπτομέρειες κρίνεται η ποιότητα του ελαιολάδου, ενός από τα κύρια εξαγωγικά προϊόντα της χώρας.
Στη γωνία η ΔΕΗ και η διοίκηση αντιδρά σκληρά!
Η διοίκηση της ΔΕΗ έσπευσε χθες το βράδυ να διαψεύσει με οργίλη ανακοίνωση τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία οι τράπεζες συνδέουν την αναχρηματοδότηση του δανεισμού με πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, της θυγατρικής που διαχειρίζεται τα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης.
Ο ταπεινός σχολιογράφος σας σέβεται την ανακοίνωση της ΔΕΗ, αλλά η πραγματικότητα δεν στηρίζει τις κραυγές της!
Το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας έχει οδηγήσει σε μεγάλη καθυστέρηση και τις επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ με κορυφαία την αντικατάσταση των πανάρχαιων ρολογιών της ΔΕΗ με «έξυπνους μετρητές».
Οι δανειστές είχαν φτάσει στο σημείο να απαιτήσουν πέρυσι την κατάθεση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος από τη διοίκηση της ΔΕΗ για τους «έξυπνους μετρητές».
Έχουν περάσει τόσοι μήνες, αλλά ούτε για το χρονοδιάγραμμα έχουμε μάθει κάτι, ούτε για το τι θα γίνει με το περίφημο «πιλοτικό έργο» των «έξυπνων μετρητών» που πάει από δικαστήριο σε δικαστήριο.
Συνεπώς δεν βάζουμε και στοίχημα πως θα γλιτώσει ο ΔΕΔΔΗΕ! Ακόμα και αν δεν πωληθεί, θα χρειαστεί να συνεργαστεί στρατηγικά με ιδιώτη επενδυτή για να προχωρήσει τις μεγάλες επενδύσεις ώστε να περιοριστεί και η τεράστια αιμορραγία της ΔΕΗ από ρευματοκλοπές, κ.λπ.