• Η βουτιά της Q&R, ο «τσακωμός» της κ. Καίτης με Κούγια, το ηχηρό μήνυμα Εξάρχου, γιατί ο Στουρνάρας είπε «I Love Karditsa», το χιούμορ της ωραίας Ελένης, οι 5 αμετακίνητοι υπουργοί, τα τηλεφωνήματα στην Μαρέβα κι έξι hot πολιτικά quiz

    Νέα εξέλιξη και πολλά νεύρα είχαμε στη συνεδρίαση για τη δίκη της Folli Follie.

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Περιεχόμενα

    Κάτω οι δείκτες

    Αγαπητοί αναγνώστες δυστυχώς το κλίμα στις ευρωαγορές φαίνεται να χαλάει.

    Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών «δυναμίτισαν» το καλό κλίμα που υπήρχε μέχρι την προηγουμένη Παρασκευή.

    Χθες οι δείκτες βρέθηκαν στο βαθύ κόκκινο με τον DAX στην Γερμανία να υποχωρεί κατά 1,96% ενώ καλύτερα ήταν τα πράγματα στο Λονδίνο καθώς ο δείκτης FTSE100 υποχώρησε κατά 0,63%.

    Βέβαια στην Γερμανία η μεγάλη πτώση του Δείκτη οφείλεται στην βουτιά των τιμών των μετοχών των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών, μετά την απόφαση της ΕΕ να επιβάλει δασμούς στα ηλεκτρικά ΙΧ που κατασκευάζονται στην Κίνα και εισάγονται στις χώρες της ΕΕ.

    Έτσι άπαντες φοβούνται τα αντίποινα της Κίνας στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα που εξάγονται στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη.

    Στην Ελλάδα ο Γενικός δείκτης συμπεριφέρθηκε καλύτερα και έκλεισε με απώλειες 0,88%.

    Υπό το αρνητικό αυτό κλίμα η μετοχή της Intracom υποχώρησε κατά 4,6% στα 3,32 ευρώ, της Εθνικής κατά 2,42% και της Πειραιώς κατά 1,8%.

    Πτωτικά, χωρίς όμως να υπάρχει λόγος κινήθηκαν και οι μετοχές του ομίλου Περιστέρη.

    Q&R: Βουτιά 6,25%

    Εντυπωσιακή πτώση κατά 6,25% σημείωσε η μετοχή της Q&R μετά την απόφαση να μην προχωρήσει, η εταιρεία σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου αλλά να εκδώσει ομολογιακό δάνειο.

    Η μετοχή έκλεισε στα 1,20 ευρώ με όγκο συναλλαγών τα 377.000 χαρτιά.

    Χθες η βασική μέτοχος Σοφία Σωτηράκου που κατέχει το 32%, πρότεινε να αντικατασταθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) από μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο ύψους 19,1 εκατ. ευρώ.

    Έτσι η ΕΓΣ αναβλήθηκε για τις 3/7 μετά από αίτημα της κ. Σωτηράκου, καθώς στην επόμενη συνέλευση θα προτείνει όχι ΑΜΚ, αλλά μετατρέψιμο ομολογιακό 19,1 εκατ. ευρώ, με την ίδια να είναι διατεθειμένη να καλύψει το οποίο ενδεχόμενο αδιάθετο υπόλοιπο.

    Η διάρκεια του ΜΟΔ θα είναι 18+6 μήνες παράτασης.

    Ο λόγος που προτείνει αυτή τη μετατροπή η κ. Σωτηράκου είναι επειδή ακόμα δεν έχουν εξευρεθεί οι εταιρείες στις οποίες προτίθεται να εξαγοράσει η Q&R.

    Καθώς επίσης και για να αποφευχθεί οποιαδήποτε πιθανότητα να μην καλυφθεί η ΑΜΚ, αλλά και να αποφευχθεί το dilution του ποσοστού των μετόχων μειοψηφίας.

    Ο Καρώνης… Δαυίδ νικά τον Ντίμον Γολιάθ;

    Κατ’ αρχάς να σας πω και πάλι ότι ο Χάρης Καρώνης είναι μεγάλη γάτα επικοινωνιακά.

    Χθες το μεσημέρι όλοι στήθηκαν στα social media του και περίμεναν την ανακοίνωσή του σχετικά με τη διαμάχη του με τον Τζέιμι Ντίμον της JP Morgan.

    Καλύτερη διαφήμιση για την εταιρεία του, τη Viva Wallet δεν θα μπορούσε να κάνει.

    Στην ουσία τώρα.

    Η απόφαση του δικαστηρίου του Λονδίνου δικαιώνει τον Καρώνη πανηγυρικά, θυμίζοντας ότι καμιά φορά ο Δαυίδ μπορεί να νικήσει τον Γολιάθ.

    Δεν ξέρουμε, βεβαίως, πώς θα αντιδράσει ο κολοσσός Ντίμον, αλλά προς το παρόν, το «χαρτί» το πήρε ο… briliant από το Αιγάλεω.

    Η δικαστική απόφαση, σύμφωνα με τον Καρώνη, τον δικαιώνει διότι δεν αποδέχεται την απαίτηση της JP Morgan να γίνει η αποτίμηση με βάση κάποιους κανονιστικούς όρους που ισχύουν στις ΗΠΑ.

    Επί της ουσίας, ο πανηγυρίζων χθες Καρώνης ζητά η αποτίμηση να γίνει στα 3 δισ. ευρώ, όπως ο ίδιος επιθυμεί κι όχι στο 1 δισ. που ήθελε η άλλη πλευρά.

    Και στέλνει και το μήνυμά του στον Ντίμον: «Θέλω έναν μέτοχο που σέβεται τις βασικές αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης μιας εταιρείας, που δεν δημιουργεί τοξικό περιβάλλον και δίνει προτεραιότητα στα συμφέροντα της Εταιρείας».

    Βέβαια, η ανακοίνωση της JP Morgan ερμήνευε διαφορετικά την απόφαση του δικαστηρίου λέγοντας ότι η Viva υπόκειται στους αμερικανικούς περιορισμούς ενώ απέρριψε κάθε υπόνοια ότι η JP Morgan προσπαθούσε να μειώσει την αξία της Viva και να αποτρέψει την ανάπτυξή της.

    Μπέρδεμα;

    Χαθήκαν στη μετάφραση;

    Ποιος ξέρει;

    Θα φανεί αν μπορούν να τα βρουν και πώς το επόμενο διάστημα.

    Αυτό που μένει είναι ότι καλά λέγανε παλιότερα στον Αμερικανό μεγαλοτραπεζίτη ότι ο αυτοδημιούργητος πανέξυπνος επιχειρηματίας από το Αιγάλεω θα ήταν… κακός μπελάς.

    Γιατί «τσακώθηκε» η κυρία Καίτη με τον Κούγια

    Νέα εξέλιξη και πολλά νεύρα είχαμε στη συνεδρίαση για τη δίκη της Folli Follie.

    O λόγος;

    Η παρουσία του δικηγόρου του κατηγορούμενου Μπεγιέτη, του γνωστού ποινικολόγου Αλέξη Κούγια.

    Ο κ. Κούγιας, με υπόμνημα 43 σελίδες, επιχείρησε να φέρει τα πάνω – κάτω κατηγορώντας τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο και τη σύζυγό του, Καίτη, ότι αυτοί γνώριζαν τα πάντα για το σκάνδαλο κι ότι ο Μπεγιέτης ήταν απλός υπάλληλος που δεν γνώριζε οτιδήποτε.

    Κάποια στιγμή ο Κούγιας υποστήριξε ότι ο πελάτης του δέχθηκε απειλές από την «σιδηρά κυρία» της Folli Follie.

    Εκείνη την ώρα η συνήθως ήρεμη Καίτη Κουτσολιούτσου εκνευρίστηκε, άρχισε να φωνάζει σε έξαλλη κατάσταση κατά του κ. Κούγια, και του Μπεγιέτη βεβαίως, και η πρόεδρος του δικαστηρίου της ζήτησε να αποχωρήσει, όπερ κι εγένετο.

    Πολλά τα νεύρα καθώς η μεγάλη ώρα πλησιάζει.

    Εκεί γύρω στις 26-27 Ιουνίου θα βγει η τελική απόφαση του δικαστηρίου.

     

    Κοντόπουλος: Οι ίδιοι οι μέτοχοι μειοψηφίας να απαιτήσουν αύξηση του  free float

    Μήνυμα στους μετόχους των εισηγμένων με χαμηλή διασπορά απηύθυνε από το βήμα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της ΕΧΑΕ ο CEO του ομίλου κ. Γιάννος Κοντόπουλος να απαιτήσουν την αύξηση του  free float.

    Ο ίδιος είπε ότι προς το παρόν υπάρχει συνεννόηση με τις διοικήσεις των εταιρειών αυτών και πως ήδη έχει εκκινήσει η διαδικασία αύξησης της διασποράς (π.χ. Audiovisual, ΕΥΑΘ), ενώ τόνισε πως ο νέος κανονισμός φέρνει τη διαφάνεια στην αγορά.

    Και πως δεν θα χρησιμοποιήσει κάποια εταιρεία – διότι δεν προβλέπεται- παραθυράκι για την έξοδό της από το Χρηματιστήριο.

    Διαγράφονται οι μετοχές σε αναστολή λόγω διασποράς κάτω του 10%.

    Για τους ήδη εισηγμένους Εκδότες κατά την έναρξη ισχύος του νέου Καν/ΧΑ, η εφαρμογή της παραπάνω διάταξης αρχίζει από 1.7.2025.

    Εναλλακτικά της διαγραφής, προβλέπεται η δυνατότητα του Χ.Α., εφόσον προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία και σύμφωνα με αυτήν, να μεταφέρει στην Εναλλακτική Αγορά αξιόγραφα του Εκδότη που δεν πληρούν τους κανόνες της Κύριας Αγοράς.

    Σε περίπτωση αναστολής μεγαλύτερης των έξι  μηνών και μέχρι ενός έτους, ο Εκδότης θα οφείλει να δημοσιοποιήσει πλέον μόνο ανακοίνωση με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την πλήρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού.

     

    Όταν σας τα έλεγε o Στουρνάρας για την Εθνική…

    Πραγματικά δεν καταλαβαίνω τα συνεχόμενα «ρεπορτάζ» περί μετάθεσης του placement της Εθνικής τράπεζας για το… φθινόπωρο.

    Όλοι «ανακάλυψαν» μετάθεση, αν και δεν είχε τεθεί κανένα θέμα επίσπευσης, ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από την Τράπεζα της Ελλάδος, ούτε από το ΤΧΣ.

    Διακαείς πόθοι μπορεί να υπήρχαν, όμως, ο σχεδιασμός δεν άλλαξε καθόλου: «Πρώτα η Attica Bank και θα ακολουθήσει το placement της Εθνικής», ήταν από την αρχή το σχέδιο και το έλεγαν ότι ήξεραν, όχι οι άσχετοι.

    Έτσι για να μην το ξεχνάμε, αποκλειστικά το mononews είχε πάρει δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα ότι η αύξηση κεφαλαίου Attica – Παγκρήτιας θα γινόταν τον Σεπτέμβριο κι ότι η διάθεση του 18% της Εθνικής θα γινόταν το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

    Μην τρελαθούμε κιόλας με τα… αποκλειστικά.

    Η δυναμική παρέμβαση του Εξάρχου

    Ήταν ηχηρή η παρέμβαση που έκανε στο συνέδριο του ΤΜΕΔΕ ο Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου.

    Και ήταν ηχηρή διότι δεν είναι καθόλου συνηθισμένο ένας κατασκευαστής να στέλνει δυνατά μηνύματα σε μια κυβέρνηση και να μιλά για ευθυνοφοβία που βάζει νάρκη στην ανάπτυξη της χώρας.

    «Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να δράσει όπως στην πρώτη τετραετία, δηλαδή με ταχείες μεταρρυθμίσεις για την επιτάχυνση των επενδύσεων.

    Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα νέο παραγωγικό μοντέλο δημιουργίας πλούτου και να μη στηριζόμαστε μόνο στο τουρισμό, αλλά για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται να γίνουν τομές.

    Ειδάλλως δε θα παράγουμε, αλλά θα ανακυκλώνουμε τον πλούτο των ξένων και δεν αποκλείεται αν συνεχίσουμε έτσι να επιστρέψουμε στις εποχές του 2010-2015».

    Αυτά είπε ο κ. Εξάρχου και όλοι επικρότησαν την άποψή του, ειδικά στο σημείο που είπε για το Ταμείο Ανάκαμψης κι ότι τα χρήματα πρέπει να γίνουν επενδύσεις και να έρθουν στην Ελλάδα ξένες εταιρείες.

    Στουρνάρας… «I Love Karditsa»

    Ο Γιάννης Στουρνάρας κάποια πράγματα δεν τα λέει τυχαία.

    Τα λέει για να τα ακούσουν εκείνοι που πρέπει, κι έτσι έκανε όταν χθες, στο συνέδριο του ΤΜΕΔΕ έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση να μην κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, επειδή ήταν κακό το εκλογικό αποτέλεσμα.

    Αίσθηση, πάντως, έκανε όταν είπε επί λέξει: «Να με συγχωρήσουν οι άλλες τράπεζες, αλλά αυτή τη στιγμή η καλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα είναι η Συνεταιριστική Καρδίτσας».

    Εκεί πάντως θυμήθηκα τη μυθική ελληνική ταινία… «I Love Karditsa»…

    Ο διοικητής είπε ότι έσπασε για πρώτη φορά τους προσωπικούς τους κανόνες και πήγε και μίλησε στη γενική συνέλευση της τράπεζας, αποθεώνοντάς την, λέγοντας ότι μετά την καταστροφή στη Θεσσαλία, επειδή είχε «μαξιλάρια» ασφαλείας, ρύθμιζε δάνεια, βοήθησε τις πληγείσες περιοχές.

    Είχε ίδια κεφάλαια χωρίς «Ηρακλή», τόνισε.

    «Χρειάζονται μαξιλάρια παντού. Στις τράπεζες, στις ασφαλιστικές εταιρίες, δημοσιονομικά στην οικονομία», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

    Ρωτώντας, λοιπόν, γιατί αυτή η… θα έλεγε κανείς- λεκτική υπερβολή για την Συνεταιριστική, από τον κ. Στουρνάρα έλαβα την εξής εύλογη απάντηση: «Κάποτε πρέπει οι μεγάλες τράπεζες να καταλάβουν ότι δεν είναι μονοπώλιο, ότι έρχονται από πίσω κι άλλοι.

    Ίσως να πάρουν το μήνυμα με τον πέμπτο τραπεζικό πόλο που περιλαμβάνει φυσικά την Attica Bank, τις καλές συνεταιριστικές, το fintech κ.λπ.

    Το success story της Συνεταιριστικής Καρδίτσας

    Όσο για το ποια είναι αυτή η Συνεταιριστική Καρδίτσας, να σας πληροφορήσω ότι διευθύνων σύμβουλος είναι ο κ. Παναγιώτης Τουρναβίτης.

    Γεννήθηκε το 1978 στην Καρδίτσα.

    Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

    Υπηρέτησε σε αρκετές θέσεις από το 2008 στην Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και από το 2015 είναι Γενικός Διευθυντής και Εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού συμβουλίου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, μέλος της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ηθικών και Εναλλακτικών Τραπεζών (FEBEA).

    Η Τράπεζα ιδρύθηκε πριν από 30 χρόνια και δεν χρειάστηκε ούτε ανακεφαλαιοποίη, ούτε κρατική στήριξη ενώ έκλεισε γρήγορα την «τρύπα» των κόκκινων δανείων.

    Το 2022 τα λειτουργικά της κέρδη σημείωσαν ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 4,3 εκατ. το ενεργητικό της έφτανε στα 207,5 εκατ., αυξημένο κατά 11,3%, οι καταθέσεις της είχαν διαμορφωθεί σε €178,2 εκατ.

    Ο αριθμός των συνεταίρων-μελών της Τράπεζας έφθασε τους 13.297 το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.191 νέα μέλη ή 9,84% σε σχέση με το 2021.

    Και ο… Γιαννιός από τη Γλύφα

    Έπεσε πολύ γέλιο κατά τη διάρκεια του συνεδρίου όπου μιλούσε ο Γιάννης Στουρνάρας όταν χρησιμοποίησε μια φράση του Ντε Γκωλ, με γαλλική προφορά, για να στραφεί προς τον κόσμο και να πει: «Να με συγχωρείτε για την προφορά μου στα γαλλικά.

    Είμαι από τη Γλύφα της Φθιώτιδας».

    Ο διοικητής, πάντως, ήταν σχετικά απαισιόδοξος για την κλιματική κρίση που είναι εδώ αναρωτώμενος: «Σε τι κόσμο θα ζήσει ο εγγονός μου ο Γιαννιός, με τον οποίο έχω 68 χρόνια διαφορά;»

    Ενώ για την Ευρώπη και τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει τόνισε: «Η Ευρώπη δρα ως Επιμηθέας κι όχι ως Προμηθέας»…

    Αλέξης Πατέλης: Οι πικρές αλήθειες 

    Πολλά πικρά μεν, χρήσιμα δε, είπε χθες ο Αλέξης Πατέλης.

    «Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι έγινε στις αγορές μετά τις εκλογές στη Γαλλία, το κόστος για το γαλλικό ομόλογο αυξήθηκε, καθώς οι επενδυτές αναγνωρίζουν ένα μεγαλύτερο ρίσκο.

    Πρέπει να διαφυλάξουμε τη δημοσιονομική αξιοπιστία που έχουμε χτίσει όλα αυτά τα χρόνια και αποδίδει με χαμηλότερο κόστος δανεισμού, περισσότερες επενδύσεις και ταχύτερη ανάπτυξη» προειδοποίησε λίγα 24ωρα μετά την Ευρωκάλπη που όσο και να το κάνεις, με το 28%,  ένα ταρακούνημα προκάλεσε στο ΜΜ.

    Το ταρακούνημα όμως δεν θα είναι τίποτα μπροστά στο ταρακούνημα που θα μας επιφυλάξουν οι αγορές εάν οι σειρήνες των έξτρα παροχών και της μεταρρυθμιστικής αδράνειας επικρατήσουν, όπως σωστά προειδοποίησε ο κ. Πατέλης.

    Ο ίδιος, πιστός στους αριθμούς που συνήθως δεν ψεύδονται, δεν χαρίστηκε φυσικά στον ΣΥΡΙΖΑ.

    «Ο λαός δε ζήτησε δημοσιονομική χαλαρότητα, αντιθέτως το κόμμα που πρότεινε δαπάνες με επιπλέον 45 δισεκατομμύρια ευρώ έλαβε 15%». 

    Όσο και να το πεις ένα  point, που λέμε και στην Ψωροκώσταινα, το έχει.

    Αρκεί και τα άλλα που είπε ότι δηλαδή «ο κόσμος ζήτησε βελτίωση της καθημερινότητάς του, βελτίωση του κράτους, μεταρρυθμίσεις, καλύτερη υγεία και μεταφορές, να αυξηθούν ταχύτερα οι μισθοί» να γίνουν η σημαία της, οσονούπω, ανασχηματισμένης κυβέρνησης καθώς μετά τα μηνύματα ο κόσμος περιμένει πράξεις.

    Το χιούμορ της ωραίας Ελένης για τα… ιδρύματα

    Για τη γραφειοκρατία στο τραπεζικό σύστημα, ρωτήθηκε χθες στο συνέδριο του ΤΜΕΔΕ, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank, Ελένη Βρεττού και απάντησε με χιούμορ:

    «Οι τράπεζες ζουν με την γραφειοκρατία, γι’ αυτό εξάλλου μας λένε και «ιδρύματα»…έχουμε μάθει έτσι και δεν είναι εύκολο να αλλάξουμε, είναι στην ανθρώπινη φύση να αντιστέκεται στις αλλαγές» συμπλήρωσε.

    Όμως, συνέχισε,  η ανάγκη για αλλαγές είναι επιτακτική, όπως για τις επιχειρήσεις έτσι και για τις τράπεζες, ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και η Attica Bank το έκανε πράξη το 2023.

    Η τράπεζα συνέχισε η Ελένη Βρεττού, αυτόν τον ένα χρόνο του μετασχηματισμού κάναμε μεγάλα βήματα για να αποτινάξουμε από πάνω μας την  πολλή γραφειοκρατία και τις παλιές διαδικασίες, για να γίνει πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική για τους πελάτες και ειδικά για τους μικρομεσαίους.

    Και αυτό μας το αναγνωρίζουν, διότι καταφέραμε να έχουμε θετική πιστωτική επέκταση, η οποία προέρχεται κυρίως από τις ΜμΕ.

    Μάλιστα στο πρώτο τρίμηνο του έτους φτάνει και στα 200 εκατ. ευρώ.

    Κωνσταντίνος Γεράρδος: Το πάθος 

    Τι κοινό έχει το λιανεμπόριο με τα ελικόπτερα;

    Φυσιολογικά καμία, αλλά εν προκειμένω θα πω ο Κωνσταντίνος Γεράρδος, επικεφαλής της «Πλαίσιο».

    Μαζί με άλλους τέσσερις προχώρησε στην ίδρυση της Hoper, της πρώτης εταιρείας στην Ελλάδα που βάζει τα ελικόπτερα στις αερομεταφορές με προγραμματισμένες πτήσεις.

    Και πώς βρέθηκε ο Γεράρδος εκεί;

    Μάλλον από το πάθος του που δεν είναι άλλο από τις πτήσεις.

    Από αλεξιπτωτιστής στον στρατό, στην εκπαίδευση στην ελεύθερη πτώση και στη συνέχεια στον μηχανοκίνητο αετό.

    Το επόμενο βήμα ήταν το ελικόπτερο που απέκτησε πριν την ενασχόλησή του με την νέα εταιρεία.

    Έχοντας ζήσει την εμπειρία της πτήσης, είτε ως οδηγός είτε ως επιβάτης ελικοπτέρου, το να μπει σε αυτό το concept, το οποίο ομολογουμένως είναι πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα, θεωρήθηκε από αυτόν ως φυσιολογική συνέχεια.

    Αθήνα–Μύκονος, 820 ευρώ

    Λοιπόν πρέπει να σας πω ότι προτρέπω στους φίλους της στήλης να δοκιμάσουν τις υπηρεσίες της HOPER του Κωνσταντίνου Γεράρδου.

    Προσωπικά θεωρώ ότι είναι κάτι επαναστατικό για την Ελλάδα για κάποιον που θέλει να πάει στον προορισμό του ταχύτατα και χωρίς να είναι υποχρεωμένος να δαπανήσει, για παράδειγμα, για να πάει στην Μύκονο 5.000 ευρώ.

    Όπως διαπίστωσα Αθήνα–Μύκονος το κόστος είναι 820 ευρώ ανά άτομο.

    Ανασχηματισμός: Παίρνουν τηλέφωνο ακόμα και την Μαρέβα

    Δεν θα σας αφήσω παραπονεμένους με τον ανασχηματισμό που όλο φτάνει, κι όλο στο δρόμο είναι.

    Όπως καταλαβαίνετε, γίνεται στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας… χαμός.

    Ο ένας παίρνει τηλέφωνο τον άλλον, μηνύματα, συναντήσεις, προσπάθειες να προσεγγιστούν όσοι έχουν επιρροή στον πρωθυπουργό.

    Μου λένε, μάλιστα, ότι κάποιοι νυν υπουργοί και υφυπουργοί βάζουν «μέσο» μέχρι και τη Μαρέβα για να μην απομακρυνθούν από την κυβέρνηση.

    Άλλοι πάλι παίρνουν τηλέφωνο και ζητούν «μυστικές» συναντήσεις με ανθρώπους με ισχυρή επιρροή, όπως ο Άκης Σκέρτσος, ο Θανάσης Νέζης, ο Γιώργος Μυλωνόπουλος, ο Μάκης Βορίδης, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, τα στελέχη που συνομιλούν τακτικά με τον Κ. Μητσοτάκη, δηλαδή.

    Ό,τι προλάβει δηλαδή ο καθένας να διασώσει από την κυβερνητική του καριέρα βάζοντας τα μεγάλα μέσα.

    Ανασχηματισμός: Οι 5 υπουργοί που μένουν

    Τις τελευταίες ώρες, στο τραπέζι του ανασχηματισμού έπεσαν κι άλλα ονόματα, όμως το mononews δεν μπορεί να μπει άλλο σ’ αυτό το παιχνίδι της ονοματολογίας.

    Διότι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που ήρθαν σε γνώση μας, θα γίνει σαρωτικός ανασχηματισμός και μόνο πέντε υπουργοί θα διασωθούν.

    Συγκεκριμένα, μου έλεγαν ότι μόνο οι κ. Δένδιας, Χατζηδάκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Μενδώνη και Γεραπετρίτης θα παραμείνουν στα υπουργεία τους.

    Όλοι οι άλλοι θα «σαρωθούν», μου τόνιζε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ πολύ αξιόπιστη πηγή.

    Για να δούμε τι θα γίνει.

    Πάντως, ένας χαμός στην κυριολεξία γίνεται, όμως, το αυτί του Μητσοτάκη δεν ιδρώνει.

    Έμαθα για παράδειγμα ότι ενώ όλοι καίγονταν από φήμες, αυτός έκανε σύσκεψη με υπουργούς στο Μαξίμου προκειμένου να κλειδώσουν μέτρα για την υιοθεσία και για τους ανάδοχους γονείς.

    Τέρας ψυχραιμίας ο Κυριάκος.

    Τα «Kasselanomics» πάνε Βουλή

    Τι μαθαίνουμε από τη Βουλή;

    Ότι η Επιτροπή Οικονομικών θα καλέσει τον Στέφανο Κασσελάκη να πάει και να μιλήσουν για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, κι εκεί να κάνουν την αποτίμησή του.

    Θα έχει ενδιαφέρον μιας και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε και χθες να πάνε με τον Κ. Μητσοτάκη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να εξετάσουν ένα – ένα τα μέτρα των οικονομικών προγραμμάτων των δύο κομμάτων.

    Του απάντησε ο Παύλος Μαρινάκης ότι «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα τον καλέσει το υπουργείο Οικονομικών στην αρμόδια επιτροπή οικονομικών της Βουλής για να γίνει η σχετική αξιολόγηση και συζήτηση πάνω στην αξιολόγηση».

    Κάτι ετοιμάζει, μαθαίνουμε η κυβέρνηση για να «ξετινάξει» τον Κασσελάκη…

    Από την Porsche σε… ελικόπτερο η Αλεξοπούλου 

    Είναι ορισμένοι υφυπουργοί οι οποίοι απ΄ό,τι φαίνεται δε βάζουν μυαλό (αν τελικώς διαθέτουν ) με τίποτε.

    Ίσως και αυτός να είναι ένας πολύ σοβαρός λόγο για τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο με τον ανασχηματισμό.

    Πάρτε για παράδειγμα την υφυπουργό Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου, η οποία παρόλο που «κάηκε» εξαιτίας της βόλτας με την Πόρσε στη Μυτιλήνη,  ονειρεύεται τώρα να ανεβεί στην κατηγορία «ελικοπτέρου».

    Άλλωστε  σήμερα,  η μετακίνηση με ελικόπτερο μπορεί και να κοστίζει λιγότερο,  απ΄ό,τι τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια πρώτης θέσης με ταχύπλοο για Μύκονο.

    Αν νομίζετε ότι υπερβάλλω σας μεταφέρω τη δήλωση της Χριστίνας Αλεξοπούλου παρουσίαση της πρώτης αερογραμμής ελικοπτέρων στην Ελλάδα από την εταιρεία Hoper, η οποία υποστήριξε ότι « ένας απλός, άμεσος και εύκολος τρόπος για να μετακινηθεί κανείς ειδικά σε μια νησιωτική χώρα, όπως η Ελλάδα, είναι με ελικόπτερο».

    Πάντως απ΄ότι μαθαίνω στο κτίριο της Οδού Αναστάσεως που στεγάζεται το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πολλοί είναι αυτοί που τις τελευταίες ημέρες τους «λούζει ιδρώτας».

    Και δεν αναφέρομαι στην πολιτική ηγεσία που όσο να ναι έχει μία αγωνία ενόψει του ανασχηματισμού,  αλλά στους απλούς υπαλλήλους οι οποίοι αναγκάζονται σε συνθήκες καύσωνα να εργάζονται με χαλασμένο κλιματισμό…

    Κάποιος πρέπει να κάνει κάτι…

    Quiz – 1: Η σύζυγος που προειδοποιεί τον υπουργό

    Και τώρα κουίζ μετεκλογικά αλλά και κουίζ υπό το πρίσμα του ανασχηματισμού.

    Ποια σύζυγος κομψού και νεάζοντος υπουργού ο οποίος δεν έχει λείψει καθόλου από το κυβερνητικό σχήμα από το 2019 του είπε εχθές οργισμένη: «Εάν όπως μου λένε όλοι σε βγάλει τελείως από την κυβέρνηση ο Κυριάκος τότε να πας να κοιμάσαι στην Βουλή και να μην έρχεσαι σπίτι»!

    Γεγονός που υποδηλώνει ότι η κα Υπουργού τον ανεχόταν τον τελευταίο καιρό προφανώς επειδή ήταν υπουργός και μόνον.

    Πάντως, ο υπουργός, γόνος παλαιάς πολιτικής οικογένειας, στο τελευταίο του πόστο ομολογουμένως δεν τα πήγε καθόλου καλά, κάτι που έχει διαπιστώσει και ο Πρωθυπουργός.

    Δεν είναι τυχαίο πως όλα τα ρεπορτάζ από οπουδήποτε και εάν προέρχονται τον έχουν στους «κομμένους».

    Quiz – 2: Και η σύζυγος που απαιτεί υπουργείο

    Άλλη σύζυγος βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος και πρώην υπουργού, που είναι εντελώς αθόρυβη, τόλμησε και είπε: «Eσύ τουλάχιστον βοήθησες πολύ προεκλογικά το κόμμα, όχι όπως άλλοι.

    Εάν δεν σε ξαναβάλει στην κυβέρνηση ο Μητσοτάκης βλέπω να μην βρίσκεις ούτε την ψήφο σου στις επόμενες βουλευτικές.

    Γι’ αυτό και μην περιμένεις να τρέχω μαζί σου στα όρη στα άγρια βουνά όταν έρθει η ώρα των βουλευτικών.

    Κανόνισε λοιπόν να είσαι Υπουργός σε μία εβδομάδα».

    Δεν είναι στο χέρι του αγαπητή κυρία, ότι μπορεί κάνει αλλά…

    Quiz – 3: «Θα βγω στα κανάλια…»

    Ποιος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και πρώην υφυπουργός απειλεί Θεούς και δαίμονες λέγοντας: «Eάν δεν μου δώσει ένα υφυπουργείο θα βγαίνω κάθε μέρα στα κανάλια και θα κάνω αντάρτικο!»

    Του συνιστούμε να βγει από τώρα στο αντάρτικο αν τολμάει διότι υπουργείο ή υφυπουργείο δεν πρόκειται να δει.

    Quiz – 4: Ο τουρίστας του ΣΥΡΙΖΑ

    Ποιοι δύο βουλευτές και πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας μεταξύ τους μέσα στη Βουλή έλεγαν φωναχτά, προφανώς για να τους ακούσουν: «Πόσο καιρό ακόμα θα ανεχόμαστε τον τουρίστα;

      Εδώ ο κόσμος καίγεται και αυτός πάει στο νησάκι για να ξεκουραστεί».

    Επειδή όλοι υποψιαστήκατε σε ποιόν … τουρίστα αναφέρονται, το σχόλιο του wiseman είναι ότι αφού τον άφησαν να καθίσει στον σβέρκο τους τώρα θα πιούν το πικρό ποτήρι μέχρι τέλους.

    Quiz – 5: «Βγάλτε τα πέρα μόνοι σας» 

    Αυθεντική συζήτηση μεταξύ πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και παλιού, ιστορικού στελέχους του Κινήματος που σήμερα δεν είναι βουλευτής.

    -Σε ποιόν λες να ρίξει το βάρος του ο ΓΑΠ (σ.σ. πρόκειται για τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Α. Παπανδρέου αλλά όλοι τον λένε ΓΑΠ) για την διαδοχή του Ανδρουλάκη;

    -Εγώ νομίζω ότι θα ήθελε να ρίξει το βάρος στον… εαυτό του αλλά ξέρει ότι δεν μπορεί πλέον.

    -Άρα ποιόν θα υποστηρίξει;

    Τον Δήμαρχο ή τον… νεαρό;

    -Μη με ρωτάς εγώ τώρα πάω εξωτερικό  για να ηρεμήσω.

    Εσείς θα περάσετε τις μεγάλες φουρτούνες.

    Τι είδους  φουρτούνες προέβλεπε ο έμπειρος πρώην υπουργός;

    Quiz – 6: Η Δήμητρα… Αλεξανδράκη υποψήφια

    Χιουμοριστικά σχόλια σε δημοσιογραφικό στέκι με αφορμή την εκλογή σε θέση Ευρωβουλευτή, της κας Γαλάτως Αλεξανδράκη με το κόμμα του κου Βελόπουλου.

    «Η κα Γαλάτω εκλέχτηκε γιατί νόμιζαν ότι είναι η… Δήμητρα Αλεξανδράκη!

    Πολλοί ψηφοφόροι της «Λύσης» είναι βέβαια Θεοσεβούμενοι, αλλά ήλπιζαν σε κάτι παραπάνω νομίζοντας πως είναι η ευειδής Δήμητρα!»

    «Λάθος Αλεξανδράκη έβαλε στο ψηφοδέλτιο ο Βελόπουλος.

    Αν έβαζε την αυθεντική, δηλαδή τη Δήμητρα, θα έβγαζε και άλλον ένα ευρωβουλευτή!»

    «Έχει πολλούς ηλικιωμένους ψηφοφόρους ο Βελόπουλος και προφανώς την πέρασαν για τη χήρα του… Αλέκου Αλεξανδράκη, του αξέχαστου γόη του παλιού ελληνικού σινεμά!».

    Και το πιο… καμένο σχόλιο από όλα: «Έχει και αρκετούς ψηφοφόρους ο Βελόπουλος που πιστεύουν στην κηραλοιφές και στις επιστολές του Ιησού.

    Αυτοί ακριβώς νόμιζαν πως το «Αλεξανδράκη» είναι υποκοριστικό της Αλεξάνδρας Παναγιώταρου και την ψήφισαν! Αφού έλαβαν γράμμα από το Ναζωραίο, γιατί να μην πιστέψουν και αυτό;».

    Αυτοί (οι σχολιαστές) το τερμάτισαν….

    Η Δήμητρα Αλεξανδράκη

    Μια περίεργη εκλογή στην Ελληνική Λύση του Βελόπουλου

    Βέβαια, για την Ελληνική Λύση, κυκλοφορεί και μια άλλη ιστορία.

    Όταν στις 28 Μάϊου παραιτήθηκε στέλεχος της Ελληνικής Λύσης στον Έβρο, πολλοί δεν έδωσαν μεγάλη σημασία στην επιστολή – κόλαφο κατά του αρχηγού του, Κυριάκου Βελόπουλου.

    Του… κηραλοιφέως, βοήθειά μας, όπως τον λένε στους διαδρόμους της Βουλής.

    Το στέλεχος, Μαργαρίτης Κίρκος, είχε καταγγείλει τότε «όργιο οργανωμένης πριμοδότησης» συγκεκριμένων υποψηφίων της… κλίκας Βελόπουλου.

    Είχε αναφέρει επίσης ότι υπάρχει οικογενειοκρατία καθώς «μεθοδεύεται ξεκάθαρα στις Ευρωεκλογές, η επανεκλογή του νυν Ευρωβουλευτή Εμμανουήλ Φράγκου, επειδή είναι γαμπρός της Αντιπροέδρου του κόμματος κ. Κρητικού»

    «Νοιώθω πλέον με όλη μου την ψυχή, ότι είσαι ΠΡΟΕΔΡΕ ένας… υπέροχος θεατρίνος, ένας πολιτικός απατεώνας, ένας πατριδοκάπηλος», είχε γράψει ο άλλοτε συνεργάτης του Βελόπουλου.

    Γιατί τα θυμάμαι όλα αυτά τώρα;

    Μα γιατί με πληροφορούν άνθρωποι που ξέρουν πρόσωπα και πράγματα ότι η εκλογή Φράγκου (πέραν της… νόμιμης απάτης με το όνομα του στρατηγού Φράγκου Φραγκούλη) ήρθε μέσω οργανωμένου σχεδίου πριμοδότησης του συγκεκριμένου.

    Κι ότι το ίδιο συνέβη και με την 76χρονη κρεοπώλισσα κυρά Γαλάτω, η οποία αν και παντελώς άγνωστη και άσχετη, πήρε πάνω από 51 χιλιάδες σταυρούς.

    «Και δεν ήταν επειδή ονομάζεται Αλεξανδράκη, άρα ήταν πρώτη στη λίστα», μου εξηγεί κάποιος.

    Μου λένε, λοιπόν, ότι στη Βόρεια Ελλάδα η γραμμή και τα «δαγκωτά» ψηφοδέλτια ήταν υπέρ των δύο που εξελέγησαν.

    Στη λογική «Ο Φράγκος και η κυρά Γαλάτω να κερδίσουν και όλοι οι άλλοι να πάνε να…».

    Κι όταν ρώτησα γιατί τους συγκεκριμένους μου απάντησαν: «Ο πρώτος είναι δικός του άνθρωπος, η συμπαθής ηλικιωμένη ούτε που θα καταλάβει τι της συνέβη».

    Απόλυτα ελεγχόμενοι δηλαδή, διότι όπως μου διευκρίνισαν «είναι πολλά τα λεφτά» της Ευρωβουλής.

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.