Αν η Glencore πάρει τα ΕΛΠΕ;
Μια από τα ωραιότερες εξοχικές κατοικίες στο Πευκοχώρι, στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής, ανήκει στον Τέλη Μυστακίδη, εκ των βασικών μετόχων του κολοσσού Glencore και μέλος της λίστας του Forbes με προσωπική περιουσία που ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ.
Ο Μυστακίδης τα τελευταία χρόνια επισκέπτεται ανελλιπώς το γραφικό Πευκοχώρι που είναι περιτριγυρισμένο από πλούσιο πευκόφυτο δάσος και ελαιώνες και αποτελεί έναν από τους μικρούς παραδείσους της Χαλκιδικής. Ίσως να βρίσκεται ήδη εκεί, απολαμβάνοντας την άνεση μιας κατοικίας το κόστος της οποίας έχει αναφερθεί ότι άγγιξε τα 40 εκατ. ευρώ.
Αυτό το καλοκαίρι, όμως, ίσως, να μην είναι τόσο ανέφελο για τον 56χρονο Έλληνα δισεκατομμυριούχο με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη. Η Glencore βρίσκεται μεταξύ των δύο διεκδικητών (ο έτερος είναι η Vittol) του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων που οδεύει προς παραχώρηση, κάτι που ούτως ή άλλως αποτελεί ένα project-πρόκληση για τον διεθνή όμιλο εξόρυξης και εμπορίας εμπορευμάτων σε περίπτωση που αποκτήσει ένα από τα μεγάλα διυλιστήρια της ΝΑ Ευρώπης. Η Glencore μπορεί να είναι ένας κολοσσός, δεν περιλαμβάνεται στους oil majors (όπως και η Vittol) και ήδη υπάρχει σχετικός σκεπτικισμός για αυτό.
Πονοκέφαλος στις ΗΠΑ
Ταυτόχρονα, όμως η Glencore αντιμετωπίζει σημαντικά ζητήματα στις ΗΠΑ, καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με με ενδεχόμενες παραβιάσεις της νομοθεσίας περί διαφθοράς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε Νιγηρία, Κονγκό και Βενεζουέλα. Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται η Katanga Mining στο Κονγκό, εταιρεία της Glencore που εξορύσσει χαλκό, η οποία φέρεται να συνδέεται, σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιευθεί, με σοβαρές παρατυπίες. Από τον Μυστακίδη, που επί σειρά ετών ήταν επικεφαλής του τμήματος εξόρυξης και εμπορίας χαλκού, μεταξύ άλλων, τον περασμένο Ιανουάριο αφαιρέθηκαν αυτές οι αρμοδιότητες.
Η έρευνα στις ΗΠΑ δεν είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε κάποιου είδους δίωξη, απαγγελία κατηγορίας κατά της Glencore ή στελεχών της. Πραγματοποιείται όμως σε μια περίοδο που “τρέχει” ο διαγωνισμός για την πώληση των ΕΛΠΕ, του κρατικού διυλιστηρίου της χώρας. Κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ έχουν ήδη σπεύσει να διευκρινίσουν πως έγκριτοι νομικοί έχουν διαπιστώσει ότι η κλήτευση της Glencore από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών δεν επηρεάζει τον διαγωνισμό των ΕΛΠΕ και τη συμμετοχής της σε αυτόν. Ήδη, όμως το γεγονός αυτό αξιοποιείται επικοινωνιακά από πλευρές που εμφανίζονται να έχουν διαφορετική ατζέντα.
Μετά το «μπλόκο» της Apostolopoulos
Σήμερα το μεσημέρι είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση του Υγεία, έπειτα από την αναβολή της τον προηγούμενο μήνα με αίτημα της Apostolopoulos Holdings, μετόχου της εισηγμένης.
Η πληροφόρηση της στήλης είναι πως η πλευρά της οικογένειας Αποστολόπουλου δεν πρόκειται να υποβάλλει εκ νέου αίτημα αναβολής. Κατά συνέπεια η γενική συνέλευση που θα επικυρώσει και το deal με το CVC αναμένεται να πραγματοποιηθεί. Η συναλλαγή τελεί επίσης υπό την επικύρωση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της MIG.
Το επόμενο hot story του κλάδου είναι, πάντως, το Ντυνάν για το οποίο το Farallon παίζει επίσης πολύ δυνατά. Οι αποφάσεις βέβαια θα ληφθούν σε ανώτερο επίπεδο. Οι εδώ αντιπρόσωποι του fund και του κάθε fund λειτουργούν ως facilitators.
Ενέχυρο μετοχές της Άνεμος για τη μάχη της Ελλάκτωρ
Σχεδόν το σύνολο της συμμετοχής τους στην ΕΛΤΕΧ Άνεμος έβαλαν ως ενέχυρο οι Σάκης και Δημήτρης Καλλιτσάντσης. Αμφότεροι κατέχουν περί τα 5,7 εκατ. μετοχές. Στην Pemanoaro είχαν μεταβιβαστεί 4,1 εκατ.μετοχές της Άνεμος, οι οποίες όπως ανακοινώθηκε, ενεχυριάστηκαν, με τη Pemanoaro να διτηρεί και να συνεχίσει να ασκεί τα δικαιώματα ψήφου. Στην αγορά εκτιμάται ότι η κίνηση αυτή προσέδωσε σημαντική ρευστότητα στην πλευρά Καλλιτσάντση, η οποία στη μάχη που κέρδισε για τον έλεγχο της Ελλάκτωρ, αξιοποίησε κεφάλαια 54 εκατ.ευρώ για να αυξήσει τα ποσοστά της.
Καταγγελίες για την υπόθεση “Ατλας”
Σοβαρές καταγγελίες φθάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία για την υπόθεση της υπό εκκαθάριση ΑΤΛΑΣ ΑΧΕ. Επενδυτές αναφέρουν πως είναι αδύνατη η μεταφορά των χαρτοφυλακίων τους σε άλλες χρηματιστηριακές, λόγω τεχνικών αδυναμιών. Ο κ. Μακρής που είναι ο ειδικός εκκαθαριστής και ορκωτός ελεγκτής γνωρίζει κάτι επ’ αυτού; Γιατί οι εν λόγω επενδυτές αδυνατούν να βρουν άκρη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όταν εκεί σηκώνουν τα τηλέφωνα.
Κάθετα αντίθετο στο 106 το μάνατζμεντ
Όπως σας τα λέγαμε χθες. Ο διαγωνισμός για τη Forthnet προχωρά, οι δεσμευτικές προσφορές πήραν μεγαλύτερη παράταση από ότι κάποιοι ανέμεναν, καθώς οδεύουν για Σεπτέμβρη. Wind και Vodafone είναι «ζεστοί», αλλά το άρθρο 106 και οι αντιρρήσεις της διοίκησης είναι το πρόβλημα και όχι τα δάνεια της εταιρείας.