the wise man
Ένας φίλος ήρθε απόψε από τα παλιά
Μια έκπληξη περίμενε τους συμμετέχοντες στο 7ο Ελληνικό Επενδυτικό Forum στη Νέα Υόρκη που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Greek Investment Roadshow in the USA. Στο ξενοδοχείο The Peninsula όπου πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις των εκπροσώπων των ελληνικών εισηγμένων με τους διαχειριστές κεφαλαίων και τους αναλυτές πραγματοποιήθηκε ένας μικρός ντόρος όταν μαθεύτηκε πως μεταξύ των funds που συμμετέχουν στο roadshow περιλαμβάνεται και το Quintessential Capital Management (QCM), πασίγνωστο πλέον από την υπόθεση Folli Follie.
To equity fund που ακολουθεί long/short επενδυτική στρατηγική, αυτή τη φορά συντάχθηκε με τους… μακροπρόθεσμους επενδυτές.
Ασφαλέστατες πληροφορίες αναφέρουν πως οι διαχειριστές του QCM πραγματοποίησαν τουλάχιστον one-to-one συναντήσεις με τους επικεφαλής και τα στελέχη δύο εισηγμένων εταιρειών.
Στο πλαίσιο των συναντήσεων αυτών ζητήθηκαν οι συνήθεις πληροφορίες για το επενδυτικό πλάνο των δύο εταιρειών, την εκτίμηση για την πορεία των μεγεθών τους και την εικόνα του κλάδο τους. Γενικά το θέμα Folli Follie δεν πήρε μεγάλη έκταση.
Σε όποια ραντεβού συζητήθηκε, ευγενικά οι εκπρόσωποι των ελληνικών εταιρειών ανέφεραν πως αφορά άλλη εισηγμένη και αποτελεί θέμα έρευνας των αρχών.
Αγγαρεία για τις εισηγμένες
Μην ξεγελιέστε αγαπητοί αναγνώστες με τα περί επιτυχίας ενός ακόμη roadshow στη Νέα Υόρκη και τα δήθεν 400 ραντεβού. Δυστυχώς, με την εξαίρεση των τραπεζών και κάποιων μεγάλων εισηγμένων, το ενδιαφέρον ήταν πολύ περιορισμένο.
Το στορυ της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας για άλλη μια φορά προβλήθηκε, αλλά οι ξένοι παραμένουν δυστυχώς επιφυλακτικοί αφού το διεθνές περιβάλλον στις αγορές αλλάζει επί τω χείρω.
Επιπλέον, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν είναι πια και από τα πλέον δημοφιλή: πολλοί ξένοι fund managers έχουν “καεί” από την Ελλάδα στο παρελθόν, ιδιαίτερα στις τράπεζες κατά την ανακεφαλαιοποίησή τους, οπότε καταλαβαίνετε…
Από την πλευρά πολλών εισηγμένων η συμμετοχή τους πραγματοποιείται για να στηριχθεί η προσπάθεια που ξεκίνησε το ελληνικό Χρηματιστήριο, αν και για ορισμένους είναι πια αγγαρεία.
Επίσης συμμετέχουν σε roadshows που διοργανώνουν “σπίτια” όπως η Morgan Stanley και άλλοι με πολύ μεγαλύτερη κάλυψη και συμμετοχή θεσμικών. Αλλά είπαμε, το καθήκον είναι πατριωτικό.
Chipita alert
Εντείνεται ξανά η φημολογία για την ολοκλήρωση της πώλησης της Chipita στον πολυεθνικό όμιλο Montelez.
Αυτή τη φορά οι πληροφορίες λένε πως ο πολυεθνικός όμιλος να αυξήσει το τίμημα στα 1,6 δισ. ευρώ από 1,3 δισ. ευρώ που είχε προσφέρει.
Σημειωτέον πως ο Σπ. Θεοδωρόπουλος επιμένει πως δεν υπάρχει πρόταση ούτε συμφωνία.
Υπενθυμίζεται πως ο σχεδιασμός για dual listing στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Αθήνας με στόχο την άντληση τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ έχει πάρει επ’ αόριστον αναβολή, με επίσημη αιτιολογία ότι το κλίμα στις αγορές δεν είναι καλό.
Ίσως να βέβαια να μην βοηθάει η αποτίμηση της ίδιας της Chipita που κινείται κοντά στο πολύ απαιτητικό 20x EV/EBITDA.
Τι βλέπουν οι Τσέχοι στη ΔΕΗ
Με πολύ ενδιαφέρον διαβάζει η αγορά τις συμμετοχές των μνηστήρων για τα δύο πακέτα λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.
Παρών ο όμιλος Περιστέρη (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), ο όμιλος Μυτιληναίος, ο όμιλος Στασινόπουλου (ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ), ενώ ο όμιλος Κοπελούζου κατέβηκε στο διαγωνισμό σε κοινοπρακτικό σχήμα με την Κινέζικη εταιρεία BEIJING GUOHUA, που προήλθε από τη συγχώνευση των Shenhua Group και China Guodian Group.
Οι δύο τσέχικες εταιρείες, η EPH και η Indoverse, διαθέτουν σημαντική παρουσία στη χώρα τους, όχι αναγκαστικά στο χώρο της ενέργειας.
Η EPH ανήκει στον Τσέχο επιχειρηματία Daniel Křetínský, ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Σπαρτάκ Πράγας, ενώ ο Pavel Tykac της Indoverse ελέγχει τα δύο μεγαλύτερα λιγνιτωρυχεία της χώρας. Προκεται για δυο ολιγάρχες με ισχυ και πολλα μετρητα. Λέγεται πάντως οτι συμμαχίες είναι καθ’ οδόν.
Η ώρα της αλήθειας στη Forthnet
Τα πράγματα αρχίζουν και ζορίζουν στη Forthnet. Οι τράπεζες δείχνουν αποφασισμένες να τελειώνουν με την υπόθεση και να σπάσουν αυγά κατά το κοινώς λεγόμενο. Η πίεση από τον επόπτη είναι πλέον ασφυκτική.
«Δεν μπορούμε εμείς να γράφουμε ζημιές και άλλοι να παραμένουν στο αφρό», λέχθηκε χαρακτηριστικά.
Στη Forthnet από την άλλη πλευρά δεν φαίνεται να έχουν καταλάβει πως εδώ και ένα και πλέον χρόνο ανήκουν στις τράπεζες.
Πάμε τώρα στην ουσία. Η μόνη ρεαλιστική πρόταση είναι αυτή των Vodafone και Wind, με τις όποιες δυσκολίες να «χωνευτεί» καθώς περνά από το Πτωχευτικό Κώδικα.
Σε περίπτωση που τελικώς προκριθεί, την αίτηση για την ένταξη στο άρθρο 106Β, δηλαδή ένταξη σε διαδικασία εξυγίανσης, όπως συνέβη λ.χ. στην περίπτωση της Μαρινόπουλος, ώστε να εισέλθει στρατηγικός επενδυτής, βάσει της διαδικασίας την υποβάλει το διοικητικό συμβούλιο μιας εταιρείας.
Η διοίκηση Παπαδόπουλου δεν συζητά το ενδεχόμενο αυτό. Μετά από 7 χρόνια στο τιμόνι της Forthnet, επ΄ουδενί δεν θα επιθυμούσε μια τέτοια κατάληξη. Το αναμενόμενο τετ-α-τετ της διοίκησης με τις τράπεζες θα είναι καθοριστικό για τη συνέχεια.