• Οι πονηρές ημέρες ενός deal, τα μαθηματικά της ΓΕΚ Τέρνα, η Πειραιώς και η νέα σφαλιάρα, τα τριαντάφυλλα του Πιέρ, ο …φιλάνθρωπος Βακάκης (φωτό), ο Μητσοτάκης, ο Μεγάλου και η σταθερότητα, και το χιούμορ της Μαρινέλλας

    Εγώ δεν θα σας πω, τι να κάνετε με την μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Τα μαθηματικά είναι απλά.   Κάντε τις πράξεις και θα καταλάβετε.

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Τα μαθηματικά της ΓΕΚ και της Αττικής οδού

    Αγαπητοί αναγνώστες, είναι σίγουρο ότι είδατε χθες τα αποτελέσματα του α΄εξαμήνου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Εκτός από τα νούμερα που ήταν ιδιαίτερα θετικά (η μετοχή έκλεισε με μικρά κέρδη στα 17,690 ευρώ) ενημερωθήκαμε από την εισηγμένη ότι «αναφορικά με τις αμέσως επόμενες περιόδους και όσον αφορά στις συνεχιζόμενες δραστηριότητες, ο Όμιλος αναμένει ενίσχυση των μεγεθών του λόγω της σταδιακής ενσωμάτωσης διαφόρων έργων του χαρτοφυλακίου που ολοκληρώνονται (έναρξη παραχώρησης Αττικής Οδού και Εγνατίας Οδού, Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Κομοτηνή).

    Παράλληλα αναμένεται να διατηρηθούν τα υγιή επίπεδα κερδοφορίας στον κατασκευαστικό τομέα και στον τομέα συμβατικής ενέργειας.»

    Είναι αυτό που σας λέγαμε χθες.

    Άπαντες θα αναμένουν το 4ο τρίμηνο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, για να ενημερωθούν για τα έσοδα από την λειτουργία της Αττικής οδού, καθώς στις 6 Οκτωβρίου ο δρόμος περνάει εξ ολοκλήρου στην εισηγμένη.

    Για να σας φρεσκάρω την μνήμη, τα έσοδα της Αττικής Οδού από τα διόδια στο α’ τρίμηνο του 2024 ανήλθαν (χωρίς ΦΠΑ) σε περίπου 53 εκατ. ευρώ, έναντι 50 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

    Επίσης η χρήση του 2023 έκλεισε με κέρδη ρεκόρ, ανταμείβοντας τους μετόχους της (ΕΛΛΑΚΤΩΡ 65,7%, Άβαξ 34,2% κλπ,) με τη διανομή συνολικού μερίσματος -μεικτού- ποσού 82 εκατ. ευρώ. 

    Τα έσοδα από την εκμετάλλευση του αυτοκινητοδρόμου ανήλθαν, πέρσι, σε 215 εκατ. ευρώ καθώς η κυκλοφορία αυξήθηκε κατά 9,5%, έναντι του 2022.

    Το μικτό περιθώριο κέρδους διευρύνθηκε (52% από 49,7% το 2022), χάρη στη συγκράτηση ανόδου του κόστους πωληθέντων.

    Εγώ δεν θα σας πω τι να κάνετε με την μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Τα μαθηματικά είναι απλά.  

    Κάντε τις πράξεις και θα καταλάβετε.

    JP Morgan για Πειραιώς: Η νέα σφαλιάρα στον Ούγγρο αναλυτή

    Είναι βέβαιο ότι άπαντες θυμάστε την πρώτη έκθεση τον Ιούλιο του 2024 του Ούγγρου αναλυτή της Autonomous,  η οποία μας πληροφορούσε ότι λόγω του DTC (αναβαλλόμενη φορολογία) η Τράπεζα Πειραιώς δεν θα μπορεί να δώσει μέρισμα το 50% από τα κέρδη του 2025.

    Επίσης της  έδινε τιμή στόχο τα 3,45 ευρώ.

    Στην συνέχεια βέβαια μετά τα καταιγιστικά δημοσιεύματα του mononews και του wiseman, σε άλλη έκθεση προ εβδομάδων, o Ούγγρος, αναθεώρησε την τιμή στόχο στα 4 ευρώ.

    O συγκεκριμένος αναλυτής που βγάζει τις περισπούδαστες αναλύσεις χρησιμοποιώντας το logo της Autonomous, έκανε το μεταπτυχιακό του Msc in Investment Analysis & Risk Management στο Corvinus University of Budapest το οποίο στην κατάταξη της QS rankings είναι στην θέση 1001-1200.

    Αφού λοιπόν μας είπε ότι η Πειραιώς δεν θα μπορεί να δώσει μέρισμα το 50% των κερδών του 2025, ήλθε προ 2-3 ημερών και η έκθεση της JP Morgan (είχε προηγηθεί αντίστοιχη έκθεση της Bank Of America), που έδωσε τιμή στόχο τα 5,90 ευρώ.

    Επίσης η JP Morgan, αναλύει διεξοδικά τις αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις (DTAs) και τις αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTCs) των ελληνικών τραπεζών και καταλήγει στο σημαντικό συμπέρασμα ότι δεν αποτελεί τροχοπέδη στις μελλοντικές πληρωμές μερισμάτων (Την Δευτέρα ή την Τρίτη θα σας έχω και εκτενέστερη ανάλυση.)

    Μιλάμε για παταγώδη αποτυχία του πτυχιούχου του πανεπιστήμιου της Βουδαπέστης.

    Ο Ούγγρος αναλυτής είναι πλέον για λύπηση.

    Να το θυμάστε, θα μείνει στην ιστορία ως ο καρπαζοεισπράκτορας.

    Οι πονηρές ημέρες ενός deal

    Επειδή οι ημέρες είναι πονηρές, οφείλω να σας προειδοποιήσω.

    Μου λένε ότι επίκειται deal δυο εισηγμένων εταιρειών.

    Οι κινήσεις που έκαναν οι βασικοί μέτοχοι της μιας εκ των δυο,  προ ημερών,  ενώ σε απλή ανάγνωση φαίνεται να εκτέθηκαν, εν τούτοις τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται.

    Εν αναμονή λοιπόν….

    Ο Μητσοτάκης, ο Μεγάλου και η πολιτική σταθερότητα

    Λοιπόν χθες ενώ ήμουν στο Σύνταγμα στο Athenee, συναντώ ένα φίλο που είναι top στέλεχος σε μεγάλο Fund.

    O άνθρωπος έτυχε να ακούσει στην Νέα Υόρκη, τον επικεφαλής της Πειραιώς Χρήστο Μεγάλου, σε ένα από τα road show που έγιναν προ εβδομάδων.

    Τότε ο Μεγάλου είχε μεταβεί στην Αμερική και είχε συναντήσει εκπροσώπους μεγάλων Fund και επενδυτικών τραπεζών.

    Κοινώς τα παιδιά που έχουν τα μεγάλα πορτοφόλια με τα πολλά δισ.

    Λοιπόν το συμπέρασμα είναι ότι οι ξένοι θεσμικοί πλέον δεν έχουν καμμιά αμφιβολία για την σταθερότητα της χώρας.

    Θεωρούν δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι μια κανονική χώρα, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που ρωτούσαν συνεχώς, ποτέ θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα, εάν υπάρχει πολιτική σταθερότητα κοκ.

    Τώρα πλέον οι ερωτήσεις έχουν να κάνουν αποκλειστικά με τα νούμερα της τράπεζας , το μέρισμα που θα μοιράσει στα επόμενα χρόνια κοκ.

    Είναι μεγάλο πράγμα οι Έλληνες τραπεζίτες να πηγαίνουν σε αυτά τα ραντεβού και να μην φοβούνται τι θα τους ρωτήσουν οι αναλυτές και οι θεσμικοί επενδυτές.

    Προφανώς και δεν είναι η δουλειά τους να απαντάνε σε τέτοιες ερωτήσεις,

    Είναι δεδομένο ότι όλο  αυτό το θετικό σοκ για την Ελλάδα το πιστώνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του.

    Ο …φιλάνθρωπος Τόλης και τα 17.000 ευρώ 

    «Όταν μιλάει ο Τόλης, να τον ακούτε… πάντα βγάζει ειδήσεις», λένε εδώ και χρόνια για τον Απόστολο Βακάκη της Jumbo, και πράγματι στην έκτακτη γενική συνέλευση πολλά ειπώθηκαν.

    Θα σταθώ, ωστόσο στο γεγονός ότι ο Βακάκης εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανανεωμένος, εμφανώς αδυνατισμένος και χρησιμοποιώντας πάντα το γνωστό φλεγματικό του χιούμορ.

     Όπως έλεγε, πριν ξεκινήσει η συνέλευση, ζήτησε και πήρε προσφορά για την αγορά μικροφωνικής εγκατάστασης προκειμένου να έχει καλύτερο ηχητικό αποτέλεσμα και να ακούγεται καλά στις γενικές συνελεύσεις.

    Όταν του είπαν «17.000 ευρώ κύριε Τόλη», ο Βακάκης απάντησε: «Αν είναι δυνατόν να πληρώσουμε 17.000 ευρώ για δύο συνελεύσεις που κάνουμε.

    Καλύτερα να πάρω αυτοκίνητο σε κάποιο στέλεχος με τόσα λεφτά…».

    Αγαπητοί αναγνώστες, παραλίγο να κλάψω από την μεγαλοψυχία του ανδρός!!!

    Όμως για να σας πω την αλήθεια, δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι αγόρασε σε στέλεχος του, αυτοκίνητο.

    Απλά του αρέσει να λέει τέτοια χαριτωμένα…

    Μπορεί ο ίδιος να εισέπραξε 100 εκατ. από την πώληση του 3% των μετοχών της JUMBO τον Μάιο του 2024, αλλά ο Βακάκης τέτοια χουβαρνταλίκια δεν κάνει.

    Σιγά μην ανοίξει και φιλανθρωπικό ίδρυμα!!!

    Βακάκης σε μικρομετόχους: «Δεν είμαι παιχνιδιάρης»

    «Παιχνίδια πουλάω αλλά παιχνιδιάρης δεν είμαι».

    Με αυτόν τον τρόπο ο Απόστολος Βακάκης απάντησε σε μέτοχο που εξέφρασε ενστάσεις για την απόφαση της διοίκησης να προχωρήσει στο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών με διάρκεια 2 ετών και μέχρι το 10% του μετοχικού κεφαλαίου και με σκοπό την ακύρωσή τους.

    Ο επικεφαλής της Jumbo, λοιπόν, είπε ότι τον ενδιαφέρει η αξία της εταιρείας μακροπρόθεσμα και να επιβραβεύονται οι άνθρωποι που μένουν και είναι πιστοί στην εταιρεία.

    Η πρόβλεψη τραπεζίτη για νίκη Καρώνη

    Πολλοί αναρωτιούνται τελευταία πού βρίσκεται ο Χάρης Καρώνης, ο ιδρυτής της Viva Wallet και σε τι φάση είναι η σφοδρή δικαστική σύγκρουση που έχει με τον μέτοχο, την αμερικανική JP Morgan.

    Μαθαίνω, που λέτε ότι ο Καρώνης εμφανίζεται ιδιαίτερα ήσυχος για τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης, κυρίως ως προς το ποια θα είναι η τελική αποτίμηση της εταιρείας και τι προτίθεται να κάνει ο Τζ. Ντίμον που κατέχει το 48,5% της εταιρείας.

    Ρώτησα, λοιπόν, κορυφαίο τραπεζικό παράγοντα (πιο κορυφαίο δεν γίνεται) , ο οποίος έχει γνώση της υπόθεσης και κάποια στιγμή είχε κι ο ίδιος φοβηθεί ότι μπορεί να τιναχτεί στον «αέρα» ένα από τα μεγαλύτερα deal στη χώρα.

    Τον ρώτησα, πώς βλέπει μετά από τόσους μήνες σιωπής και απραξίας, την υπόθεση της διαμάχης.

    Και μου είπε ότι ο Χάρης Καρώνης έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει αυτή τη διαμάχη.

    Ότι έχει πάρα πολλές πιθανότητες να περάσει το δικό του…

    Έμεινα έκπληκτος είναι η αλήθεια καθώς πίστευα στο νόμο της φύσης που λέει ότι το «μεγάλο ψάρι, τρώει το μικρό». Όμως, να που μαθαίνω ότι ο Χάρης Καρώνης είναι χαλκέντερος, εξαιρετικά επίμονος και ακαταπόνητος σ’ αυτή την αντιδικία που έχει με τον αμερικανικό κολοσσό.

    Κι ακούγοντας και τον κορυφαίο τραπεζικό παράγοντα άρχισα να κάνω εικόνα τον «δύσκολο» είναι η αλήθεια Χάρη, να φωνάζει περιχαρής… «Viva, Viva».

    Φυσικό αέριο στην Καστοριά και ο ρόλος Ξιφαρά

    Με ένα σημαντικό τεχνικό επίτευγμα για τη χώρας μας ολοκληρώθηκε σε χώρο του Βιομηχανικού Πάρκου Καστοριάς η πλήρωση του  Σταθμού Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ).

    Η  μεταφορά του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου έγινε από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας με την επίβλεψη του Κώστα Ξιφαρά  CEO της επιχείρησης, μέσω ειδικού κατασκευασμένου βυτίου (LNG truck) το οποίο διαθέτει δεξαμενή με μόνωση προκειμένου να διατηρείται το φυσικό αέριο διαρκώς σε υγρή κατάσταση.

    Το σταθμό έφτιαξε η Enaon EDA, η Ελληνική Εταιρεία Διανομής Αερίων, θυγατρική της Εnaon  από τον όμιλο Italgas,  με στόχο την τροφοδοσία  φυσικού  αερίου στις περιοχές  Καστοριάς και του Άργους Ορεστικού.

    Οι περιοχές αυτές θα είναι οι πρώτες στην Ελλάδα που η Enaon EDA θα τροφοδοτήσει με  εικονική διασύνδεση μέσω του Σταθμού Αεριοποίησης (LNG station), ενώ θα ακολουθήσουν η Φλώρινα και η Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας μέχρι το τέλος του 2024.

    Η συνεργασία των δύο εταιρειών προβλέπει την προμήθεια και μεταφορά LNG από τον σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας με στόχο να καλύψει τις ανάγκες τροφοδοσίας της Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινας, Καστοριάς, Άργους Ορεστικού ) και της Δυτικής Ελλάδας (Πάτρας).

    «Ο ανεφοδιασμός αυτός είναι ένα ορόσημο στη στρατηγική της ΔΕΠΑ Εμπορίας ώστε να φθάσει το φυσικό αέριο σε όλη την Ελλάδα, ιδίως στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, οι οποίες δεν είναι συνδεδεμένες με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς, υποστηρίζοντας, την ενεργειακή μετάβαση και τους κλιματικούς στόχους της χώρας» έλεγε χθες ο Κώστας Ξιφαράς.

    Καλός ο αγιασμός αλλά….

    Με πρωτοβουλία που έχει πάρει εδώ και καιρό ο ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης, είναι πλέον έτοιμη η κοινή επιστολή Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας για μηχανισμό παρέμβασης κατά των ακραίων τιμών ρεύματος

    Μαθαίνω από τις Βρυξέλλες πως το θέμα ήδη αξιολογείται από την Κομισιόν αφού οι τρεις χώρες έχουν ζητήσει να προστεθεί στην ατζέντα της επόμενης Συνόδου υπουργών Ενέργειας, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου.

    Οι τρεις κυβερνήσεις της Βαλκανικής  ζητούν ευελιξία από την Κοινοτική Οδηγία, ώστε, όταν κρίνεται απαραίτητο, να μπορεί να τεθεί σε ισχύ ένας μηχανισμός παρέμβασης (clawback mechanism) κατά των υψηλών αποκλίσεων.

    Στο κείμενο θα περιγράφεται σε αδρές γραμμές, πώς θα λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός, ώστε να αποσοβεί τις παρενέργειες από την εκτίναξη των χονδρεμπορικών τιμών.

    Αυτή την εποχή η ελληνική αγορά κινείται  στα 104,49 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ σε Βουλγαρία και Ρουμανία στα 83,65 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

    Συγκριτικά, η αγορά της Αυστρίας διαμορφώνεται στα 58,17 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, της Τσεχίας στα 55,05 ευρώ και της Γερμανίας στα 55 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

    … Θέλουν και φοβέρα οι «χαρτογιακάδες»

    Ωστόσο, όπως μας έλεγε κορυφαία πηγή του ΥΠΕΝ, «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει ξανά ένας ανοδικός κύκλος των χονδρεμπορικών τιμών στη γειτονιά μας.

    Το γεγονός ότι το 80% των ενεργειακών σταθμών της Ουκρανίας έχει καταστραφεί, και επομένως η χώρα αυτή θα έχει εκ νέου αυξημένες ανάγκες για εισαγωγή ηλεκτρισμού τον επόμενο χειμώνα, θα πυροδοτήσει  νέα ανάφλεξη των αγορών στην περιοχή».

    Σε κάθε περίπτωση, η επιστολή των τριών υπουργών Ενέργειας (όπως και η επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη που προηγήθηκε προς την Πρόεδρο της Κομισιόν για το θέμα) έχει στόχο να ασκηθεί πίεση στη Κομισιόν να δει πού πάσχει η αρχιτεκτονική του target model και -κάποτε επιτέλους- να αναλάβει δράση.

    Δεν λέω, μια χαρά είναι οι επιστολές στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, αλλά θέλουν και λίγη… φοβέρα εκεί στη Grand Place που πίνουν τους εσπρέσο τους ορισμένοι χαρτογιακάδες.

    Όπως λένε στα χωριά (της Ελλάδας, όχι της Φλάνδρας) «καλός ο αγιασμός, αλλά πάρτε και καμιά γάτα καλού κακού…».

    Αλλαγές στην Πειραιώς

    Μικρές ανακατατάξεις στην Πειραιώς και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Ελέγχου, μετά την παραίτηση του Περικλή Δοντά.

    Όπως αποφάσισε η διοίκηση, η Επιτροπή θα συνεχίσει τη λειτουργία της ως πενταμελής από τα πέντε εναπομείναντα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη.

    Παράλληλα, αποφασίστηκε ο ορισμός προέδρου και αντιπροέδρου.

    Συγκεκριμένα, Πρόεδρος ορίστηκε η Anne Weatherston, Αντιπρόεδρος ο Σολομών Μπεράχας και μέλη οι Karel De Boeck, David Hexter και Maria Semedalas (Μαρία Συμιγδαλά).

    Quiz με Υπουργό-Τροχονόμο (δεν αφορά στο Προστασίας του Πολίτη…)

    Ποιος Υπουργός της κυβέρνησης, που δεν είναι πλέον πρωτοκλασάτος, λέει: «Διαφωνώ με την υπογραφή που έβαλα, αλλά τι να κάνω, παριστάνω τον τροχονόμο.

    Έχω φάει ήδη μια υποβάθμιση και δεν έχω όρεξη να φάω και άλλη στον ανασχηματισμό του Δεκεμβρίου (σ.σ. εδώ έβγαλε και είδηση, άσχετα εάν θα δικαιωθεί η πρόβλεψή του).

    Ας κάνουν ότι θέλουν εκεί κάτω (σ.σ. προφανώς εννοεί στο κέντρο της Αθήνας) δεν ανακατεύομαι πλέον για να μην με ταυτίζουν και με τους «11» και τις ερωτήσεις τους…».

    Διευκρινίζω πως ο Υπουργός που αυτοαποκαλείται «τροχονόμος» δεν έχει καμία σχέση με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

    Τέλος η visa για την Κίνα

    Αγαπητοί αναγνώστες, σας έχω μια είδηση με άρωμα… Κίνας που έρχεται όμως από τη Νέα Υόρκη.

    Αυτές τις ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, είχε συνάντηση με τον ομόλογό του Wang Yi και συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις.

    Μου λένε, λοιπόν, ότι έδωσαν τα χέρια και από τις αρχές Οκτωβρίου η Κίνα θα καταργήσει τη υποχρέωση βίζας για όλους τους Έλληνες ταξιδιώτες, είτε για τουριστικούς, είτε για επαγγελματικούς σκοπούς.

    Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο κινέζος υπουργός στον Γεραπετρίτη, κάτι που ικανοποίησε την ελληνική αντιπροσωπεία.

    Μαθαίνω ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε στον Yi ότι η Ελλάδα περιμένει περισσότερους τουρίστες από την Κίνα για να απαντήσει αυτός ότι δεν χρειάζεται προβολή της Ελλάδας στους Κινέζους, είναι από τις αγαπημένες τους χώρες για τουρισμό.

    Κι όχι μόνο θα έλεγα εγώ, αλλά και για την Golden Visa αφού από το 2018 έως τον περασμένο Ιούλιο, περισσότεροι από 7 χιλιάδες Κινέζοι πολίτες πήραν μόνιμη άδεια διαμονής μέσω αγοράς ακινήτων.

    Μπλόκο σε υπόσκαφο στα Κουφονήσια

    Αγαπητοί αναγνώστες, όσοι γνωρίσατε τα Κουφονήσια έρημα και με ελάχιστη ανάπτυξη, ξεχάστε το.

    Η άνοδος της τουριστικής κίνησης κατά 20% κάθε χρόνο, φέρνει κι επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο.

    Για παράδειγμα η Intracom Holding έχει προχωρήσει στη μίσθωση πολυτελούς ξενοδοχείου 55 δωματίων που μετατρέπεται σε πολυτελές resort.

    Όμως, μου έκανε εντύπωση μια απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και συγκεκριμένα της εφορίας αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

    Σύμφωνα με την απόφαση με ημερομηνία 23 Σεπτεμβρίου, δεν εγκρίνεται το αίτημα της εταιρείας Nest Villa Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, για την ανέγερση νέας κατοικίας με υπόσκαφα και μη υπόσκαφα τμήματα, σε αγροτεμάχιο στη θέση Καψάλια Άνω Μερί, εκτός οικισμού Άνω Κουφονησίου, διότι «η υπόσκαφη ανάπτυξη αντιβαίνει στις προστατευτικές διατάξεις του402Δ/17.5.2002 , το οποίο κατισχύει ως ειδικό διάταγμα προστασίας επί των γενικών διατάξεων για την εκτός σχεδίου δόμηση.

    Επιπλέον, η υπόσκαφη ανάπτυξη προϋποθέτει εκτεταμένες εκσκαφές στο βραχώδες ανάγλυφο, που αποτελούν μη αναστρέψιμη επέμβαση στον περιβάλλον του αρχαιολογικού χώρου.

    Δύναται να υποβληθεί νέα μελέτη, η οποία να περιλαμβάνει και την εκπόνηση σχεδίου διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου».

    Η συγκεκριμένη εταιρεία συστάθηκε τον Μάρτιο του 2023 με μοναδικό εταίρο τον κ. Λάμπρο Τριφύλλη και μετοχικό κεφάλαιο 50.000 ευρώ.

    Ο Τριφύλλης είναι επιχειρηματίας που γεννήθηκε στο Λονδίνο και στην εταιρεία εισέφερε και το ακίνητο 16 στρεμμάτων, το οποίο αποτιμάται σε 500.000 ευρώ.

    Κάτι μου λέει ότι επιχειρείται ένα «φρένο» στην υπέρμετρη δόμηση στο νησί…

    Ο «γαλάζιος» ξεσηκωμός για το drag show για παιδιά

    Ξέρετε ποιο ήταν το νούμερο ένα θέμα συζήτησης των γαλάζιων βουλευτών και στελεχών χθες;

    Όχι, δεν ήταν οι επερωτήσεις, ούτε το «μασάζ» των υπουργών.

    Ένα… φεστιβάλ στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ήταν το οποίο γίνεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.

    Ξέρετε γιατί προκάλεσε σάλο στις τάξεις της Δεξιάς;

    Διότι στο πλαίσιο μιας ημέρας εκδηλώσεων για την προσβασιμότητα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στον πολιτισμό, την ορατότητα των LGTBQI ατόμων και με την αλληλεπίδραση σε κοινότητες προσφύγων και μεταναστών, οργανώνεται κι ένα drag show για παιδιά.

    Όπως αντιλαμβάνεστε έγινε χαμός, έσπασαν τα τηλέφωνα, ο Παύλος Μαρινάκης αναγκάστηκε να απολογηθεί λέγοντας συμμερίζεται τις αντιδράσεις κι ότι έπρεπε να ελεγχθεί το πρόγραμμα του φεστιβάλ, αδειάζοντας τον υφυπουργό Πολιτισμού που το ενέκρινε.

    Όχι τον νυν, κ. Φωτήλα, αλλά τον πρώην, κ. Δήμα.

    Αλλά όπως αντιλαμβάνεστε, κι ενώ δε λέει να σβήσει η φωτιά από το νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, στο Μαξίμου έπαθαν απανωτά εγκεφαλικά. Κι έτρεχαν να το «μαζέψουν».

    Πιερ: Τα λουλούδια…

    Σας γράφαμε χθες για το δείπνο του Κυριάκου Πιερρακάκη στην ταβέρνα «Καραβίτης» σε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

    Μεταξύ των νόστιμων… παϊδακίων και του άφθονου κρασιού ο γνωστός και ως «Πιέρ», έκανε αυτό που λέει ο λαός… brainstorming, δηλαδή έπεσαν ιδέες για το πώς η κυβέρνηση μπορεί να τα πάει καλύτερα.

    Μαθαίνω δε ότι στους συνδαιτημόνες ήταν και ο υφυπουργός Γιώργος Μυλωνάκης, ο οποίος είναι μεταξύ αυτών που έχουν πάρει πάνω τους την καλύτερη επικοινωνία και το «μασάζ» με τους γαλάζιους βουλευτές.

    Πάντως, μου λένε αυτόπτες μάρτυρες ότι η όποια γκρίνια και παγωμάρα έλιωσε όταν ο πάντα ευγενής Κυριάκος Πιερρακάκης μοίρασε τριαντάφυλλα στους βουλευτές.

    Έτσι για να θυμηθούμε εκείνο το παιδικό «τσιτάτο» που έλεγε: «Φίλος έδωσε στο φίλο τριαντάφυλλο με φύλλο».

    Και όλοι έφυγαν αγαπημένοι σαν φίλοι…

    Το θρίλερ UniCredit – Commerzbank

    Προς εκτόνωση φαίνεται βαδίζει η υπόθεση με την είσοδο της UniCredit (η οποία έχει αποκτήσει το 8,9% της Alpha Bank) στην Commerzbank, καθώς το «σκληρό» Βερολίνο μάλλον θα βάλει νερό στο κρασί του και θα  υπαναχωρήσει σ΄ αυτό που έχει χαρακτηρίσει ως επιθετική εξαγορά γερμανικής τράπεζας  από τους Ιταλούς.

    Η αντίδραση του Βερολίνου προκάλεσε προβληματισμό στην Ευρώπη, καθώς η στάση του είναι αντίθετη με το δόγμα ότι είναι απαραίτητη η τραπεζική ένωση. Ωστόσο τις τελευταίες ώρες επικράτησαν δεύτερες σκέψεις και η κρίση μάλλον βαίνει σε εκτόνωση.

    Τις τελευταίες ώρες οι αξιωματούχοι του Βερολίνου «βλέπουν» την υπόθεση κάτω από άλλο πρίσμα, εκτιμά κορυφαίος τραπεζίτης, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, σημειώνοντας πως  η εμμονή βλάπτει σοβαρά και τον στόχο της τραπεζικής  ένωσης.

    Εξάλλου στις αρχές Σεπτεμβρίου που η UniCredit ενημέρωσε ότι απέκτησε το 9% της Commerzbank, για το 4,5% πωλητής ήταν το γερμανικό δημόσιο.

    Μέσα σε λίγες μέρες οι Ιταλοί αύξησαν το ποσοστό τους στο 21% και βάζουν πλώρη για το 30%.

    Με το Βερολίνο να αντιδρά στην είσοδο των «φτωχών» του ευρωπαϊκού νότου στο μετοχικό κεφάλαιο της Commerzbank,και έκανε λόγο για επιθετική εξαγορά με τους συνδικαλιστές να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους στην εξαγορά λέγοντας ότι θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα κλείσουν καταστήματα.

    Ακόμα και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς επέκρινε την κίνηση της UniCredit, λέγοντας ότι «οι μη φιλικές επιθέσεις, οι εχθρικές εξαγορές δεν είναι καλό πράγμα για τις τράπεζες και γι’ αυτό η γερμανική κυβέρνηση έχει σαφώς τοποθετηθεί προς αυτή την κατεύθυνση», σύμφωνα με το  Reuters.

    Το χιούμορ της Μαρινέλλας

    Επειδή, ξέρω πόσο αγαπάτε όλοι την Μαρινέλλα, θα συνεχίσω  την ενημέρωση με τα νέα από την σπουδαία τραγουδίστρια, που δίνει μάχη για τη ζωή της στο νοσοκομείο «Υγεία», μετά το εγκεφαλικό που έπαθε στο Ηρώδειο το βράδυ της Τετάρτης.

    Κι ενώ όλοι μιλούν για βαρύ εγκεφαλικό και μεγάλο αιμάτωμα κι εξέφραζαν φόβους για τη ζωή της Μαρινέλλας, η ίδια θέλει να τους διαψεύσει.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, πράγματι το επεισόδιο της έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο αιμάτωμα και φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα από τη μία πλευρά της, στο χέρι και στο πόδι.

    Ωστόσο, δεν είναι δια σωληνωμένη, επικοινωνεί με τους οικείους της και με τους γιατρούς και συνεχίζει να αντιμετωπίζει με χιούμορ την κατάστασή της.

    Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είπε χθες το μεσημέρι, με χιούμορ, στην κόρη της, Τζωρτίνα: «Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω…».

    Το κάλεσμα της Στεφανίδου – Τσουκαλά

    Μετά την επιτυχημένη παρουσία του περιπτέρου της VST (Veta Stefanidou Tsoukala) στην έκθεση Art Athina την περασμένη εβδομάδα, η «ψυχή» του οίκου, η Βέτα Στεφανίδου – Τσουκαλά, φιλοξένησε για δείπνο στενούς φίλους και φίλες με συνοικοδεσπότες τον σύζυγό της, τον αρχιτέκτονα Τάκη Τσουκαλά και την κόρη της Λώρα Τσουκαλά που είναι αξία συνεχίστρια του έργου της μητέρας της.

    Και όσο βέβαια ο καιρός το επιτρέπει, οι καλεσμένοι καθισμένοι στους εξωτερικούς   χώρους απήλαυσαν την ωραία βραδιά.

    Ανάμεσά τους οι κυρίες Ράνα Ζέιν, Χάλα Χούρι, Δαρεία Σπυρίδη, Μαρίνα Καποπούλου, Σούλα Λιάκου, Έμυ Λιβανίου, που πέρασαν ένα πολύ ωραίο βράδυ με εκλεκτές σπεσιαλιτέ και βέβαια το μοναδικό art de la table της οικοδέσποινας.

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.