Chicago blues
Καθώς πλησιάζει η ώρα που η Nomura θα καλέσει τους υποψήφιους επενδυτές που κατέθεσαν τις καλύτερες προσφορές στο διαγωνισμό για την πώληση της Forthnet προκειμένου να ξεκινήσει ο τελικός κύκλος των διαπραγματεύσεων, αρχίζουν να βγαίνουν τα… μεγάλα μαχαίρια. Άλλωστε είναι business για παιδιά που την ξέρουν την δουλειά.
Οι κακές γλώσσες, λοιπόν, εκφράζουν την απορία τους για το κατά πόσο το Odyssey θα μείνει μέχρι τέλους στη διεκδίκηση της Forthnet. Ιδιαίτερα εάν η εταιρεία συμβούλων κληθεί να αποδείξει ότι διαθέτει την υποστήριξη των κεφαλαίων και των επενδυτών που υποστηρίζει ότι διαθέτει. Συμπτωματικά, από το περιβάλλον, πάντως, του Τζον Κατσιματίδη η αντίδραση είναι «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».
Το φιάσκο, επίσης με την διεκδίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής από το σχήμα Exin – Kalamos δεν προδιαθέτει θετικά τις τράπεζες, οι οποίες το τελευταίο που θα ήθελαν είναι να εμπλακούν με ένα ακόμη λόμπι ελληνοαμερικάνων με υπουργικές φιλίες.
Για τον George Palivos του Odyssey, οι ίδιες κακές γλώσσες έλεγαν για κάποιες δικαστικές εκκρεμότητες που δεν έχουν λήξει πίσω στο Σικάγο με κάποιες επενδύσεις σε ακίνητα. Αλλά και για τον Stan Miller του Leaderman NV, λένε ότι η συμμετοχή του είναι με «υποσχετική». Η στήλη απορεί, πάντως, με αυτές τις κακοήθειες και δεν τις υιοθετεί… Ούτε ότι μεγάλο υπουργός της κυβέρνησης στηρίζει τον συγκεκριμένο επιχειρηματία…
Κάηκε με τις ντομάτες
Το 2016 το Diorama Investments, στο οποίο συμμετέχουν ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, άλλοι Έλληνες επιχειρηματίες και θεσμικοί επενδυτές (EIF, EBRD, ΕΙΒ) απέκτησε έναντι 7 εκατ. ευρώ συμμετοχή στην Damavand Α.Ε.
Πρόκειται για μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στην μεταποίηση αγροτικών προϊόντων με βάση την τομάτα και εδρεύει στις Σοφάδες, κοντά στην Καρδίτσα, στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου όπου βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις της μονάδας της (17 γραμμές παραγωγής). Όπως λένε οι ειδικοί πρόκειται για ένα δύσκολο προϊόν που έχει μεγάλο ανταγωνισμό εντός και εκτός Ελλάδος. Οπότε ακόμα και εάν βγάλει μια εταιρία PL (private label) τότε θα δεχτεί μεγάλο ανταγωνισμό ενώ τα περιθώρια κέδρους είναι μικρά.
Η επιχείρηση εμπορεύεται προϊόντα με το σήμα “perfetto” και καλλιεργεί 6.000 στρέμματα.
Ο Γιάννης Καλαντζής, Διευθυντής Επενδύσεων της DECA Investments που είναι αποκλειστικός διαχειριστής του Diorama Investments, είχε αναφέρει τότε ότι η απόφαση να τοποθετηθεί στην εταιρεία βασιζόταν στις προοπτικές της Damavand να μετεξελιχθεί σε έναν από τους ισχυρούς παίκτες στον Ευρωπαϊκό κλάδο της βιομηχανικής τομάτας».
Ωστόσο τα πράγματα δεν πήγαν καλά.
Η επιζήμια για όλο τον κλάδο περσινή απόδοση της καλλιέργειας τομάτας φαίνεται πως κλυδώνισε σοβαρά την Damavand και οδήγησε στην απόφαση να ενισχυθεί περαιτέρω με κεφάλαια.
Έτσι, το Diorama προχώρησε, μέσω ΑΜΚ, σε επιπρόσθετη επένδυση 8 εκατ. ευρώ στην εταιρεία, μέσω της οποίας το fund αποκτά την πλειοψηφία των μετοχών.
Το θέμα είναι αν η νέα επένδυση θα αποδώσει. Η Damavand από τζίρο 14 εκατ. ευρώ το 2014, έκλεισε τη χρήση 2016 με τζίρο 12,3 εκατ.ευρώ και η χρήση 2017 ήταν εξίσου δύσκολη. Ζητούμενο επίσης είναι αν θα αλλάξει το μάνατζμεντ. Ξέρει, άραγε, το fund από ντομάτες; Επίσης μεταξύ αστείου και σοβαρού στην Καρδίτσα που εδρεύει η εταιρία λένε ότι η επικεφαλής της εταιρίας έχει “μόνιμη στολή δικαστηρίου”. Δηλαδή ότι πάει συχνά στα δικαστήρια λόγω αγωγών κλπ
Η μητέρα των μαχών για το Θωμά Λιακουνάκο
Σήμερα είναι προγραμματισμένη να συζητηθεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση της Τράπεζας Πειραιώς να τεθεί η Axon Συμμετοχών σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.
Η Axon που, μεταξύ άλλων, ελέγχει ποσοστό 47,6% της Euromedica, έχει σταματήσει την ομαλή εξυπηρέτηση των οφειλών της προς την Πειραιώς από τον Μάιο του 2012, με αποτέλεσμα τον Φεβρουάριο του 2016 η τράπεζα να καταγγείλει δανειακές συμβάσεις συνολικού ποσού 47,2 εκατ. ευρώ.
Το νομικό επιτελείο του Θωμά Λιακουνάκου, βασικού μετόχου της ΑΧΟΝ θα κάνει ότι μπορεί για να αποφύγει το ενδεχόμενο αυτό.
Ειδάλλως, η εταιρεία πρακτικά περνά στον έλεγχο της τράπεζας, η οποία θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα τη συμμετοχή αυτή.
Με το Farallon να έχει αποκτήσει τα δάνεια της Euromedica, υπάρχει βέβαιος ενδιαφερόμενος.
Σενάρια για την Ικτίνος
Τον κύκλο της αγοράς κάνουν τις τελευταίες ημέρες πληροφορίες που θέλουν την Ικτίνος να εξετάζει τη διάθεση πακέτου μετοχών προκειμένου να βελτιώσει την σύνθεση την μετόχων της και την εικόνα της στο ταμπλό.
Η φημολογία αυτή έρχεται βέβαια κατόπιν της πολύ μεγάλης ανόδου της μετοχής που μέσα σε δύο σχεδόν μήνες ενισχύθηκε σε ποσοστό 83% και η κεφαλαιοποίηση ανέρχεται πλέον άνω των 120 εκατ.ευρώ.
H Iκτίνος, συμφερόντων της οικογένειας Χαϊδά, πρόσφατα απέκτησε, σε σχετικό διαγωνισμό, τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Γ. Λαζαρίδης στη Δράμα, έναντι 1,6 εκατ. ευρώ.
Καλογρίτσας και Ακτωρ
Στενεύει ασφυκτικά το χρονικό περιθώριο που έχει ο όμιλος κατασκευών Καλογρίτσα, προκειμένου να βρει λύση στα δεκάδες δημόσια έργα αξίας άνω των 150 εκατ. ευρώ που έχει αναλάβει την τελευταία τριετία και τα οποία παραμένουν «παγωμένα» και ημιτελή, λόγω των σοβαρών ζητημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματίας.
Επειτα και από παρέμβαση της ίδιας της Τράπεζας της Ελλάδος πριν από περίπου ένα χρόνο, η Τράπεζα Αττικής έχει σταματήσει την έγκριση νέων δανείων προς τον όμιλο Καλογρίτσα, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εντατικοποιηθεί και οι προσπάθειες εύρεσης λύσης αναφορικά με τα έργα που έχει αναλάβει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια και, όπως φαίνεται, αδυνατεί πλέον να εκτελέσει, καθώς δεν διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα.
Σε ανάλογες περιπτώσεις, οι πιστωτές καταλήγουν σε κάποιου είδους συναίνεση με την εταιρεία, π.χ. για την ενεργοποίηση των διαδικασιών ένταξης στις διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα και ταυτόχρονης εκπόνησης ενός σχεδίου εξυγίανσης.
Αυτό συμβαίνει αυτήν την περίοδο και με τον όμιλο Καλογρίτσα, χωρίς όμως επί του παρόντος να υπάρχει κάποια συμφωνία.
Αντίστοιχα, είναι πιθανό να περάσει ο έλεγχος της εταιρείας στην Τράπεζα Αττικής, με αντάλλαγμα την απομείωση χρέους, λύση που επίσης έχει συμβεί στο παρελθόν και με άλλες εταιρείες του κλάδου.
Όσον αφορά τα έργα, μία από τις λύσεις που βρίσκονται υπό συζήτηση είναι η υποκατάσταση της «Τοξότης» από την «Ακτωρ».
Επί του παρόντος, οι συζητήσεις διεξάγονται σε ανεπίσημο επίπεδο και δεν είναι σαφές αν γίνεται λόγος για ανάληψη από την «Ακτωρ» του συνόλου των ανεκτέλεστων συμβάσεων, μέρους αυτών ή και των προς υπογραφή συμβάσεων, με έμφαση βέβαια στα έργα στον άξονα Πάτρα – Πύργος.