Περιεχόμενα
Η παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης
Κάπου χθες το βράδυ σε μια παρέα άκουσα ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι έτοιμος να παραιτηθεί.
Επειδή αναθάρρησα ρώτησα εάν εννοούν τον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα εξαιτίας του οποίου αναβλήθηκε για 6 μήνες η μεγάλη δίκη ορόσημο για την Ελλάδα. Η δίκη του μεγαλύτερου οικονομικού σκανδάλου της Folli Follie.
Σκάνδαλο ακόμα μεγαλύτερο και από το σκάνδαλο Κοσκωτά ή της SIEMENS.
Μου είπαν όμως για κάποια χώρα που οι θεσμοί λειτουργούν απόλυτα και οι υπουργοί, όταν αποτυγχάνουν παραιτούνται.
Στην χώρα αυτοί οι υπουργοί έχουν φιλότιμο και ευαισθησίες.
Είναι άνδρες και φορούν παντελόνια.
Κατάλαβα ότι δεν μιλούν για την Ελλάδα.
Και για μια ακόμα φορά απογοητεύτηκα.
Who did it?
Έτσι ρωτούσαν στομφωδώς στις παλιές αστυνομικές ταινίες του Χόλυγουντ: «ποιος το έκανε;».
Στην περίπτωσή μας ποιος αποκάλυψε το τεράστιο σκάνδαλο Qatar Gate με τις άκρες από τις Βρυξέλλες και την Αθήνα ως τη Ρώμη και ποιος ξέρει που αλλού!
Τις λεπτομέρειες του σκανδάλου δεν γνωρίζουμε ακόμη, αλλά να είστε σίγουροι (και σας το υπογράφει ο wiseman αυτό) πως τώρα που σηκώθηκε το βαρύ πέπλο και θα αποκαλυφθεί σε όλο του το μεγαλείο, θα βγουν …φίδια.
Όπως θα διαβάσετε σε αναλυτικό ρεπορτάζ του mononews που προέρχεται από υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, το «βαθύ λαρύγγι» του Qatar Gate πρέπει να αναζητηθεί αρκετά νοτιότερα της Ευρώπης, εκεί στην Αραβική Χερσόνησο και έχει να κάνει με τις τεράστιες αντιπαραθέσεις του Κατάρ με τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη του Σουνιτικού κόσμου και της Χερσονήσου, δηλαδή την πανίσχυρη Σαουδική Αραβία.
Η Ντόχα αμφισβήτησε έντονα και έμπρακτα αυτή την πρωτοκαθεδρία, το Ριάντ αντέδρασε το ίδιο έμπρακτα και το ίδιο έντονα και τελικά το αποτέλεσμα ήταν να πιαστεί η …Εύα Καϊλή και ο Ιταλός σύντροφός της «με τη γίδα στην πλάτη»!
O Εθνικός πρωταθλητής Γιώργος Στάσσης
Ένα είναι το όραμα του επικεφαλής της ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 Γιώργου Στάσση.
Να γίνει η ΔΕΗ εθνικός πρωταθλητής.
Δηλαδή η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού με την μεγάλη ρευστότητα που έχει ( περίπου 3,5 δισ. μετρητά που με την μόχλευση μπορούν να διπλασιαστούν και να φτάσουν στα 7 δισ. ευρώ) να κερδίσει και πάλι την πρωτοκαθεδρία στα Βαλκάνια όπως έκαναν οι ελληνικές τράπεζες την δεκαετία του 2000-2010.
Που είχαν κατακτήσει τα Βαλκάνια αλλά εξαιτίας της κρίσης των τελευταίων ετών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες αυτές.
Έτσι λοιπόν η ΔΕΗ, η υπέγραψε σύμβαση αποκλειστικότητας για την απόκτηση όλων των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία.
Στο διάστημα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου οι δύο πλευρές θα διαπραγματευτούν τα έγγραφα της συναλλαγής ενώ η ΔΕΗ θα διεξάγει τον απαιτούμενο έλεγχο (due diligence).
Not bad για τον ισχυρό manager!!!
O Σουγιουτζόγλου και η μετοχή της Alapis
Θα διαβάσατε χθες στο Wiseman για τον ταλαντούχο Στέργιο Σουγιουτζόγλου , ο οποίος τυγχάνει σύζυγος της αδερφής της Εύας Καιλή (Μανταλένας) και στέλεχος στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Να ξεκαθαρίσω ότι στον Ποινικό Κώδικα όσο και στον άγραφο …ηθικό κώδικα δεν νοείται η «οικογενειακή ευθύνη». Δηλαδή επειδή η κ. Καιλή κατηγορείται για διαφθορά, ακομη και αν καταδικαστεί , τούτο δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι όλα τα μέλη της οικογένειας της θα πρέπει να είναι διεφθαρμένα.
Όμως ο κ. Σουγιουτζόγλου για όλους εμάς που παρακολουθούμε από κοντά τα οικονομικά και χρηματιστηριακά δρόμενα από κοντά, αποτελεί ένα κεφάλαιο από μόνος του.
Από την …μακρινή εποχή του 2008 όταν διέπρεπε ως αναλυτής της UBS.
Είναι γεγονός ότι μεταξύ των συναδέλφων του δεν είχε την καλύτερη φήμη.
Όμως επειδή υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στον κλάδο και χτυπήματα κάτω από τη μέση, ο Wiseman δεν θα μπορούσε να σταθεί σε ψιθύρους της αγοράς.
Έλα όμως που τα γραπτά μένουν, και η εκείνη η σύσταση αγοράς για την μετοχή της Αlapis του θρυλικού Λούα – Λούα «βγάζει μάτι».
Για να φρεσκάρω λοιπόν τη μνήμη των παλαιοτέρων εξ ημών, αλλά και για να μαθαίνουν οι νεότεροι, ο τότε φέρλπις αναλυτής της UBS, στις 13 Φεβρουαρίου 2008 είχε εκδώσει σύσταση αγοράς για την μετοχή της Alapis.
Η συνέχεια και η κατάληξη της «μικρής αυτοκρατορίας» που είχε στήσει ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης είναι νομίζω γνωστή σε όλους.
Όσο για την μετοχή της Alapis άρχισε να κατρακυλά από τον Μάρτιο του 2008 και μέχρι το τέλος του ίδιου χρόνου έχασε το 80% της αξίας της.
Όσον αφορά στην έρευνα που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, oι πληροφορίες μου επιμένουν ότι είναι θέμα χρόνου να βγουν και άλλοι Ευρωβουλευτές στη σέντρα από το Βέλγο Εισαγγελέα.
Πειραιώς: Οι σοβαροί παίκτες
Ας γυρίσουμε σχεδόν 20 μήνες πίσω.
Τότε που η Τράπεζα Πειραιώς τον Απρίλιο του 2021, υπό τις εντολές του έμπειρου Χρήστο Μεγάλου προχωρούσε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Τότε που ο «πολύς» σχεδόν 60άρης Χάρης Ηλιάδης της Goldman Sachs είχε προσληφθεί για να τρέξει την ΑΜΚ.
Τότε η ΑΜΚ είχε χαρακτηρισθεί επιτυχημένη, καθώς η Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 συγκέντρωσε 1,4 δισ. ευρώ.
Η αποκάλυψη για την πραγματική ποιότητα των funds έγινε λίγους μήνες μετά, καθώς τα funds που είχαν «μπει» στην ΑΜΚ πουλούσαν σαν να μην υπάρχει αύριο.
Από το 1,6 ευρώ η μετοχή γονάτισε και προσέγγισε τα 0,75 ευρώ.
Πρακτικά αυτό που είχε συμβεί είναι ότι τα κερδοσκοπικά funds που είχε φέρει ο Ηλιάδης, απλά πούλησαν στην πρώτη δυσκολία.
Θα μου πείτε καλά έκαναν, αυτή είναι η δουλειά τους.
Συμφωνώ απόλυτα.
Προφανώς και αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη ήττα του Ηλιάδη.
Το γεγονός ότι η ποιότητα κάποιων μεσαίων funds από το Αϊντάχο των ΗΠΑ ήταν μάλλον για τα πανηγύρια, ήταν μια απλή λεπτομέρεια για τον «αλαζόνα τραπεζίτη» όπως τον χαρακτηρίζουν οι φίλοι του Ηλιάδη.
Θα του συνιστούσα δε να διαβάσει το βιβλίο του Tom Wolfe, “The Bonfire of the Vanities. ” Δηλαδή το “κάψιμο των επάρσεων”.
Τώρα όμως τα πράγματα έχουν διαφοροποιηθεί.
Στην Πειραιώς μπαίνουν σοβαρά και μεγάλα funds.
Ήδη όπως σας έχει αποκαλύψει ο WISEMAN ήδη το 1,41% των μετοχών το κατέχει θηριώδες αμερικανικό fund.
Όπως σας πληροφόρησε ο WISEMAN προ 2 ημερών, αγοραστής στην Πειραιώς είναι το Columbia Management Investment Advisors LLC, με υπό διαχείριση 546 δις. δολάρια.
Αυτή τη στιγμή έχει φτάσει να έχει 17,5 εκατ. μετοχές.
Για να γνωρίζετε η Columbia Management Investment Advisors είναι μέλος της Ameriprise Financial, του κολοσσού με έδρα τη Minneapolis της Minnesota.
Η διαδοχή στον Όμιλο Μυτιληναίου
Με αισιοδοξία αντιμετωπίζει το ζήτημα της διαδοχής του στον Όμιλο ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.
Καταρχάς ο ίδιος δεν σκέπτεται να αποσυρθεί.
Όμως ακόμη και όταν φθάσει αυτή η στιγμή όπως λέει ο ίδιος καθησυχαστικά, θα υπάρξει μια μεγάλη ομάδα η οποία θα δουλέψει και θα βγάλει διαδοχή (με μετρήσεις merit…) αξιοκρατικά.
«Υπάρχουν παιδιά τα οποία ενδιαφέρονται -να είναι στην εταιρία- και τα δικά μου τα παιδιά, και παιδιά άλλων στελεχών που ενδιαφέρονται, όλους αυτούς θέλουμε να τους δούμε να προοδεύουνε.
Όμως η επόμενη γενιά δεν θα είναι αυτά τα παιδιά, είναι μικρά ακόμα.
Υπάρχει μια άλλη γενιά 40ρηδες…-που αναλαμβάνει τώρα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος .
Όσον αφορά στη νέα δομή της εταιρείας ανέφερε ένα πραγματικό περιστατικό το οποίο καταδείκνυε την αναγκαιότητα της αλλαγής της.
Το περασμένο καλοκαίρι η κόρη του Μυτιληναίου που σπουδάζει στις ΗΠΑ δούλευε σε μεγάλη τράπεζα στο Λονδίνο σαν intern (internship).
Εκεί λοιπόν ένας λατινοαμερικάνος συνάδελφος της λέει:
“μου έδωσαν αυτή την εταιρεία και δείχνει την mytilineos, την ξέρεις;
Έχω βγάλει τα μάτια μου μισή ώρα και δεν μπορώ να βγάλω άκρη με την πολυπλοκότητα της οργάνωσης, και δεν θα ασχοληθώ άλλο…”
Με άλλα λόγια με την δομή και την οργάνωση που είχε η εταιρεία από το 2017 δύσκολα μπορείς να ανοιχτείς στο διεθνές επενδυτικό κοινό.
Κώστας Καραμανλής: Μεγαλώνει το Καστέλι
Την επέκταση του αεροδρομίου στο Καστέλι σχεδιάζει η κυβέρνηση, με νομοθετική ρύθμιση που έρχεται οσονούπω, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής από το πάνελ του ετήσιου συνεδρίου του ΣΕΤΕ, όπου έδωσε χθες το παρών.
«Προβλέπουμε ότι με αυτό το ρυθμό που τρέχει ο ελληνικός τουρισμός, το αεροδρόμιο αυτό σε 10 – 15 χρόνια θα είναι μικρό για τα δεδομένα της τουριστικής ανάπτυξης», είπε ο υπουργός και Τέρνα και Ινδοί μάλλον τρίβουν τα χέρια τους.
Το νέο αεροδρόμιο στο οποίο η Τέρνα ΤΕΝΕΡΓ -0,16% 19,32 θα έχει συμμετοχή 32,5%, η ινδική GMR 21,6% και το δημόσιο 45,9% θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2025 και θα εξυπηρετεί 15 εκατ. επιβάτες το χρόνο.
Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους και υπόψιν ότι ακόμα δεν έχουν γίνει υπολογισμοί βάσεις της επέκτασης που προανήγγειλε ο υπουργός: από το 2026 έως το 2055 (οπότε λήγει η σύμβαση) αναμένονται σωρευτικά έσοδα 6,6 δισ. ευρώ και EBITDA 4,3 δισεκατομμυρίων, ενώ εκτιμάται ότι η ετήσια ανάπτυξη θα φτάνει το 4,6%.
Γιάννης Μπρατάκος: Πως κέρδισε τις εντυπώσεις στη Βουλή
Αν και «πρωτάρης», έκανε τη διαφορά.
Ο λόγος για τον ικανό και προσηνή Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Γιάννη Μπρατάκο, ο οποίος στην «παρθενική» του ομιλία ως μέλος της κυβέρνησης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό, έκανε πολλούς, από όλες τις πτέρυγες να…τρίβουν μάτια κι αυτιά.
Εξηγούμαι.
Κατ’ αρχήν, ο Chief of Staff του Μεγάρου Μαξίμου, «έβαλε γκολ από τα αποδυτήρια».
«Δεν ήρθα για να ρίξω νερό στο μύλο μιας κομματικής αντιπαράθεσης», είπε με το «καλημέρα», αφήνοντας ενεούς τους υποστηριχτές της τοξικότητας.
«Σημασία έχουν οι πράξεις», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας, ως αναντίρρητο επιχείρημα, την επιχειρηματική και επιμελητηριακή του πορεία.
Όμως, αυτό που μας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση είναι η πρόβλεψη Μπρατάκου για την πορεία της οικονομίας το 2023.
«Μπορεί μέσα σε αυτό το περιβάλλον η Ελλάδα να αποφύγει μια νέα ύφεση;», αναρωτήθηκε ο εξ απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Και έδωσε αμέσως την απάντηση: «Ασφαλώς και μπορεί».
Και παρέθεσε τα «εργαλεία» στο (προεκλογικό) θηκάρι της Κυβέρνησης
Έχουμε εξασφαλίσει και αξιοποιούμε το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πακέτο, στην ιστορία της χώρας: Το νέο ΕΣΠΑ, τη νέα ΚΑΠ, το νέο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που θα ανέλθουν σε επίπεδο ρεκόρ, στα 12 δισ. ευρώ το 2023.
Τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – μέσω των οποίων, τη χρονιά που έρχεται, θα εισρεύσουν συνολικά 15,4 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία.
Θυμηθείτε τις συγκεκριμένες αναφορές, στο δρόμο προς τις κάλπες και τη μάχη της αυτοδυναμίας.
It’s the economy, stupid!
Επίκαιρο όσο ποτέ.
ΙΝΤRAKΑT: Ο Εξάρχου, η κερδοφορία και η εμπιστοσύνη
Την πορεία προς την επιστροφή στην κερδοφορία συνεχίζει η Intrakat όπως φαίνεται και από τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοινώθηκαν χθες.
Ενδεικτικό είναι το track record του Γ΄ Τριμήνου, το οποίο θέτει τις βάσεις για την επιστροφή στην κερδοφορία ακόμα και εντός του 2023.
Θα θυμάστε, φυσικά, πως ο Διευθύνων Σύμβουλος της εισηγμένης, ο ευρηματικός Αλέξανδρος Εξάρχου είχε δηλώσει ότι η Intrakat ενδέχεται να μπει να πετύχει το break-even εντός του 2023, κάτι το οποίο είναι πλέον εφικτό αν παρατηρήσουμε τα στοιχεία που δημοσίευσε, ενώ δεν αποκλείεται να ξεπεραστούν οι προσδοκίες.
Για να μην τα πολυλογώ ας αφήσω τους αριθμούς να μιλήσουν, καθώς οι αποδόσεις της εισηγμένης στο Γ΄ Τρίμηνο του 2022 ήταν βελτιωμένες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2021.
Αρχικά η Intrakat δεν παρουσίασε ζημιές, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων (EBITDA) αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 2,57 εκατ. Ευρώ, και ο δανεισμός της μειώθηκε κατά 8 εκατ. Ευρώ.
Επιπλέον, προχωράει η διαδικασία για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 100 εκατ. ευρώ , η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Με αυτή την κίνηση η Intrakat αναμένεται να έχει τους απαραίτητους πόρους για να θέσει σε εφαρμογή το business plan της με στόχο να αποτελέσει μία σωστά κεφαλαιοποιημένη και υγιή εταιρεία.
Όπως σας έχω γράψει επανειλημμένως η εμπιστοσύνη στα πρόσωπα που διοικούν είναι το παν σε μια εισηγμένη.
Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αμαζόνιος: Συμβολική επίσκεψη Μπάιντεν – Έντεκα δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγή
- Χοληστερίνη: Όσα πρέπει να ξέρετε για να μειώσετε τους κινδύνους
- Τουρκία: Αρνήθηκε τη χρήση του εναέριου χώρου της στο αεροσκάφος του προέδρου του Ισραήλ
- Αθήνα: Άνοιξαν οι σταθμοί «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής»