Το μυστικό της ΤΕΝΕΡΓ με το buy back
Όπως διαπιστώσατε χθες μια από τις μετοχές που διέψευσε τους ανυπόμονους, που την Δευτέρα «έχωναν» σαν να μην υπάρχει αύριο, ήταν η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.
Στην συνεδρίαση της Δευτέρας όσοι είχαν ΤΕΝΕΡΓ πουλούσαν χωρίς να σκέφτονται τα όσα θετικά έρχονται.
Χωρίς να υπάρχει καμμιά είδηση η μετοχή βούλιαξε υπό το βάρος των ανυπόμονων επενδυτών που “πέταξαν” τα χαρτιά.
Χθες λοιπόν οι αγοραστές επανήλθαν.
Και έκλεισαν την μετοχή στα 16,30 ευρώ με κέρδη 5,57%.
Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στις συνομιλίες με τo Αυστραλιανό fund FIRST SENTIER.
Το deal όπως έχουμε ξαναγράψει προσφάτως, αναμένεται να ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα, σε τιμές από 22-23 ευρώ, χωρίς όμως να υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία.
Και σε κάθε περίπτωση θα γίνει δημόσια προσφορά για την εξαγορά των μετοχών της Εισηγμένης από τους Αυστραλούς.
Επιπρόσθετα την Πέμπτη το πρωί πριν από το άνοιγμα της αγοράς, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα 6μηνου.
Και στην συνέχεια θα ξεκινήσει και πάλι το buy back της μετοχής.
Επίσης ένα τελευταίο.
Το buyback της ΓΕΚΤΕΡΝΑ θα ξεκινήσει και πάλι την ερχόμενη Δευτέρα καθώς την Παρασκευή το απόγευμα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματά 6μηνου.
Και στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ οι ανυπόμονοι βιάστηκαν.
Αρκεί να σκεφτούμε ότι το Ιταλικό fund HELIKON αγόρασε το 5,01% μετοχών της εταιρείας τον Μάϊο του 2022, σε τιμές πέριξ των 9,00 ως 9,27 ευρώ ενώ η μετοχή χθες έκλεισε στα 8,65 ευρώ.
Στην αγορά λένε ότι «κάποιοι χρηματιστές από μεγάλες εταιρείες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο Γιώργος Περιστέρης ποτέ δεν έδειξε δείγματα αχαριστίας προς τους μετόχους του»…
Η παντιέρα του Βαρδινογιάννη και του Λάτση
Μεγάλο εγχώριο μπλέξιμο πάει να δημιουργηθεί με την επικείμενη (;) φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων της χώρας.
Και εξηγούμαι: όπως είναι γνωστό η Κομισιόν αποφάσισε έκτακτη φορολόγηση κατά 33% των υπερεσόδων των πετρελαϊκών ομίλων κι εκείνων του φυσικού αερίου.
Ο ΥΠΕΝ κ. Σκρέκας στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το περασμένο Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου δήλωσε πως η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το μέτρο του Κανονισμού για την έκτακτη φορολόγηση με 33% των πρόσθετων κερδών του 2022 στα ελληνικά διυλιστήρια.
Στο περιθώριο της συνέντευξης ο ΥΠΕΝ διευκρίνισε πως υπάρχει και εντολή του Πρωθυπουργού για εφαρμογή της κοινοτικής απόφασης.
Έλα όμως που οι δύο ελληνικοί πετρελαϊκοί Όμιλοι, έχουν σηκώσει παντιέρα κατά του μέτρου!
Και δεν είναι τυχαίοι: MOTOR OIL του Ομίλου Βαρδινογιάννη και HELLEN IQ ENERGY (πρώην ELPE) , που ανήκουν σε Όμιλο Λάτση και Δημόσιο αλλά τα «κουμάντα» τα κάνει πλέον ο Λάτσης αφού έχει διορίσει CEO τον κ. Σιάμιση που προέρχεται μάλιστα από την πάλαι ποτέ PETROLA.
Πακέτο εξαιρέσεων
Οι δύο Όμιλοι δεν λένε φυσικά «δεν πληρώνω» αλλά ζητούν πακέτο εξαιρέσεων από τη φορολόγηση των δραστηριοτήτων τους, που αν εφαρμοστεί όπως το ζητούν, θα καταλήξει σε φορολογήσιμα υπερέσοδα λίγων εκατομμυρίων και το 33% αυτών θα είναι ακόμη λιγότερο.
Για να στηρίξουν την άποψή τους, MOTOR OIL και HELLEN IQ ENERGY επικαλούνται τη φορολόγηση των υπερεσόδων των παραγωγών-προμηθευτών ηλεκτρισμού.
«Αρχικά είχε αναγγελθεί πομπωδώς ότι τα υπερέσοδά τους είναι γύρω στο 1,5 δις άρα το 90% θα έφερνε πάνω από 1,3 δις στα Δημόσια Ταμεία.
Τελικά με διάφορα μαγειρέματα και με ευθύνη και της ΡΑΕ το Δημόσιο θα πάρει κάτι παραπάνω από 250 εκατομμύρια, δηλαδή μαγική εικόνα.
Και έρχονται τώρα να τα πάρουν από μας; Τότε θα υπολογίσουμε και εμείς τις εκπτώσεις πελατών και τις δαπάνες προμήθειας ενώ θα ξαναπροσδιορίσουμε το margin διύλισης για να δούμε τί θα …περισσέψει να φορολογήσουν!» έλεγε έμπλεος οργής χθες στον wiseman κορυφαίος και έμπειρος άνθρωπος ενός εκ των δύο Ομίλων.
Ακόμη και όμως εάν υπάρξει αυτή η επιείκεια στα Διυλιστήρια φαίνεται πως παραμονεύει η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.
Έχοντας αντιληφθεί τί έγινε με τους παραγωγούς ηλεκτρισμού, οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών διεμήνυσαν με σαφήνεια προς την Αθήνα: «αυτή τη φορά όχι εξαιρέσεις γιατί θα υπάρξουν πρόστιμα, παρακολουθούμε από κοντά τί γίνεται».
Εν ολίγοις μπρος βαθύ (ισχυροί Όμιλοι με σημαντική επιρροή και με Βαρδινογιάννη – Λάτση πίσω τους) και πίσω ρέμα (η Κομισιόν με το …κοφτήρι στο χέρι) για το Μαξίμου.
Ο τρώσας και ιάσεται που έλεγαν οι αρχαίοι, δηλαδή «αυτός που άνοιξε την πληγή, αυτός και θα τη θεραπεύσει» αλλά να δούμε πού θα βρεθεί γιατρός, αφού η Αθήνα χρειάζεται επειγόντως τη βοήθεια των Βρυξελλών για άλλα δύο κρίσιμα θέματα….
Τι ζητάει ο Σκρέκας και γιατί αντιδρούν οι big 6
Όπως έγινε γνωστό στην Αθήνα, η κυβέρνηση στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. την ερχόμενη Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου θα ζητήσει την αλλαγή διατάξεων του σχεδίου Κανονισμού της Κομισιόν που αφορούν στον ελληνικό μηχανισμό ανάκτησης εσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς αλλά και στην ενεργοβόρο βιομηχανία.
Για την ακρίβεια, η Ελλάδα επιθυμεί τη συνέχιση της λειτουργίας του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων χωρίς να αρθεί το πλαφόν στις μονάδες φυσικού αερίου.
Η πρόταση της Κομισιόν είναι να υπάρχει ανώτατη τιμή σε όλες τις άλλες τεχνολογίες (ΑΠΕ, πυρηνικά, υδροηλεκτρικά χωρίς αποθήκευση, λιγνίτη, βιοκαύσιμα και γεωθερμία) πλην του αερίου.
Το ελληνικό μοντέλο, όμως, προβλέπει και λειτουργεί από τον Ιούλιο με πλαφόν και στις μονάδες αερίου. Για το λόγο αυτό η Αθήνα, θέλει αλλαγές και στις διατάξεις του Κανονισμού που αφορούν στη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Ελλάδα ζητάει αλλαγή των μέτρων για τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος (5%) στις ώρες αιχμής.
Η Κομισιόν αποφάσισε πως το μέτρο πρέπει να είναι υποχρεωτικό, ενώ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τη μετατροπή του σε προαιρετικό.
Για το μέτρο υπάρχει έντονη αντίδραση της ελληνικής βαριάς βιομηχανίας που απέμεινε (Στασινόπουλοι, Κανελλόπουλοι, Παπαλεξόπουλοι, ΣΕΒ, αλουμινάδες και μάλλον και ο Μυτιληναίος) που μιλούν για «πλήρη εκμηδένιση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας στις ξένες αγορές, αν το μέτρο εφαρμοστεί υποχρεωτικά».
Στο Συμβούλιο θα μας εκπροσωπήσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Όπως όμως λέει κορυφαίος συνάδελφος του ΥΠΕΝ «άσε ο Κώστας δεν είναι για τέτοια πολύ σκληρά πράγματα, δεν αντέχει ψυχολογικά να τσακώνεται στην ΕΕ, είναι …light το παιδί μας».
Με αυτά και με αυτά, πως θα ικανοποιήσει και τα διυλιστήρια η κυβέρνηση;
Οι 4 Έλληνες τραπεζίτες που παίρνουν τις δουλειές
Δυναμική είσοδο κάνουν τις τελευταίες ημέρες 4 Έλληνες μπανκέρηδες που εργάζονται για λογαριασμό διεθνών επενδυτικών τραπεζών.
Προχθές λοιπόν ανακοινώθηκε ότι την δουλειά, του Συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) την πήρε η Rothschild για την οποία εργάζονται δυο Έλληνες.
Ο ένας είναι ο κ. Θανάσης Γόντικας (ο πατέρας του ήταν ευρωβουλευτής της ΝΔ) που έχει θέση Senior Vice-President στην Edmond de Rothschild Bank (EdR) στην Ελβετία.
Ο κ. Γόντικας, που εδρεύει στη Γενεύη, εντάχθηκε στο δυναμικό της τράπεζας από τον Ιούλιο του 2002, συμπληρώνοντας φέτος 20 χρόνια.
Ο δεύτερος είναι ο κ. Νάσος Ζαμπάρας, Managing Director στη Rothschild & Co, που ξεκίνησε την καριέρα του σε αυτή από το 1993, ενώ θεωρείται ο άνθρωπος της τράπεζας στην Ελλάδα.
Παλιότερα εργαζόταν στην ίδια τράπεζα και η Ιλεάνα Αντύπα, ως Senior Managing Director.
Τώρα όμως η γοητευτική Ιλεάνα βρίσκεται στο πλευρό του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου.
Μάλιστα είναι μέλος του ΔΣ της εταιρείας Bespoke SGA Holdings με μετοχικό κεφάλαιο ύψους 140 εκατ. ευρώ
Την δουλειά του συμβούλου της αποκρατικοποίησης του ΑΙΑ (αεροδρόμιο Σπάτων) την κέρδισαν δυο μεγάλες τράπεζες.
Η Morgan Stanley για την οποία εργάζεται ο αθόρυβος αλλά ικανός Κωνσταντίνος Κωστόπουλος.
Ο κ. Κωστόπουλος αποφεύγει τις κοσμικότητες αν και του αρέσει να γευματίζει το Nollita στο Νέο Ψυχικό.
Ο έτερος σύμβουλος του AIA είναι η BOFA.
Ο κ. Αθανάσιος Βαμβακίδης είναι εδώ και 12 χρόνια ανώτερο στέλεχος της Bank of America Merrill Lynch, με έδρα στο Λονδίνο.
Ως Managing Director και Global Head of Foreign Exchange Strategy είναι ο πιο εξωστρεφής από τους Έλληνες investment bankers, καθώς συχνά δίνει συνεντεύξεις για τις οικονομικές εξελίξεις σε διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα.
Έχει σπουδάσει στο Χάρβαρντ και προτού ενταχθεί στο δυναμικό της BofA εργάστηκε για 13 χρόνια σε ανώτερες θέσεις στο ΔΝΤ.
Το μυστήριο του Καραβέλα
Ένα από τα πρόσωπα που δεν εμφανίστηκε ποτέ, έστω και μέσω πληρεξούσιου δικηγόρου στη δίκη της Siemens ήταν ο Χρήστος Καραβέλας.
Ο άνθρωπος που μαζί με τον Χριστόφορο διέφυγε από τις αρχές και εξαφανίστηκε από προσώπου γης, λίγο πριν προφυλακιστεί στα τέλη της δεκαετίας του 2000.
Έκτοτε η τύχη του τότε κορυφαίου στελέχους της SIEMENS, που σήμερα εάν ζει διανύει το 82ο έτος της ηλικίας του, αγνοείται.
Εάν και παλαιοτέρα είχε ακουστεί ότι δήθεν βρισκόταν στην Πούντα δελ Έστε που είναι είναι ένα από τα πιο γνωστά θέρετρα διακοπών της Ουρουγουάης.
Νομικοί λένε ότι θα μπορούσε, όπως έκανε ο τότε CEO της Siemens Μιχάλης Χριστοφοράκος, να εκπροσωπηθεί μέσω δικηγόρου, στις δίκες που ακολούθησαν όλα τα τελευταία χρόνια.
Για να μην συμβεί αυτό, νομικοί πιθανολογούν ότι είτε δεν ζει είτε εάν ζει είναι βέβαιο ότι έχει κάποιου είδους αμνησία.
Έκανε πίσω ο γαμπρός …σχόλασε ο «γάμος» στην Τράπεζα Κύπρου
Σε ανέκδοτο κινδυνεύει να μετατραπεί η ιστορία της Lone Star με την Τράπεζα Κύπρου.
Μία μέρα μετά την ανακοίνωση του Αμερικανικού Fund με την οποία γνωστοποιούσε την πρόθεση του να μην υποβάλλει νέα βελτιωμένη προσφορά για την εξαγορά της Τράπεζας, η διοίκηση της με ανακοίνωση του «κλείνει την πόρτα» .
Με άλλα λόγια ο γάμος σχόλασε όχι διότι ο γαμπρός το «έκανε πίσω» αλλά διότι η νύφη δεν τον θέλει.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας ανακοίνωσε χθες ότι επιδεικνύει μεγάλη εμπιστοσύνη στις μελλοντικές προοπτικές της εταιρείας και παραμένει δεσμευμένο στην επίτευξη της στρατηγικής του ως ένα πιστωτικό ίδρυμα με ανθεκτική κερδοφορία, ικανό να στηρίξει περαιτέρω την Κυπριακή οικονομία.
Δηλώνει δε πεπεισμένο για την ικανότητά του Συγκροτήματος να υλοποιήσει τους στρατηγικούς του στόχους, παρέχοντας ισχυρές αποδόσεις για τους μετόχους μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», καταλήγει.
Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο είχε λάβει και ομόφωνα απορρίψει τρεις εθελοντικές, υπό όρους, μη δεσμευτικές προσφορές από την Lone Star λόγω του ότι οι προτάσεις αποτιμούσαν ουσιαστικά πιο χαμηλά την αξία και τις προοπτικές της Εταιρίας.
Άρα στη προκειμένη περίπτωση μάλλον δεν τα «βρήκαν με την προίκα».
Ψήνεται deal στις χρηματιστηριακές
Dealάκι πληροφορείται η στήλη ότι βρίσκεται στα σκαριά στην κατηγορία των μικρομεσαίων χρηματιστηριακών εταιρειών.
Ο κλάδος συρρικνώνεται, το παιχνίδι κάνουν οι ξένοι απευθείας, το χρήμα διακινείται παγκοσμίως με ένα απλό πάτημα του πλήκτρου στο κινητό και η Βασιλική Λαζαράκου πιέζει τις χρηματιστηριακές να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου διότι τα κεφάλαιά τους συρρικνώνονται.
Στο πλαίσιο αυτό, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τις επόμενες μέρες, κάτι θ’ ακούσουμε…
Αλλά και στις μεγάλες χρηματιστηριακές πολλά ακούγονται.
Το θέμα είναι ποια συστημική τράπεζα θα αγοράσει.
Οι ειδικοί λένε ότι η Πειραιώς ΑΧΕΠΕΥ με μερίδιο αγοράς 26,4% τον Ιούνιο, δεν έχει λόγο να αγοράσει, καθώς με την συγκεκριμένη χρηματιστηριακή έχουν κοινούς πελάτες και ως εκ τούτου δεν της προσφέρει κάτι αξιόλογο.
Η EUROBANK EQUITIES ήδη βρίσκεται ψηλά στην κατάταξη με περίπου 16,4% μερίδια αγοράς.
Η ALPHA FINANCE με μερίδιο αγοράς 7,5% που χρειάζεται να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της, δύσκολα θα προχωρήσει σε εξαγορά, λόγω της ιδιοσυγκρασίας της διοίκησης της ALPHA BANK.
Ως εκ τούτου η ΕΘΝΙΚΗ τράπεζα, με 11,06% μερίδιο, θα είχε νόημα να αγοράσει την συγκεκριμένη χρηματιστηριακή εταιρεία.
Ίσως και η OPTIMA BANK.
Ο Μυτιληναίος προσλαμβάνει
Κατά 1000 άτομα αύξησε το προσωπικό της η Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0% 36,70 μέσα σε ένα χρόνο και σήμερα έχει φτάσει τα 4.850 άτομα από 3,880 πέρυσι.
Κι αυτό δεν είναι τυχαίο.
Ο όμιλος είναι σε πλήρη ανάπτυξη σε όλους του τομείς της δραστηριότητάς του και αυτό δεν φαίνεται μόνο στον ισολογισμό του και στα κέρδη του αλλά και στην αύξηση του αριθμού των εργαζομένων του και στη διεθνή πια διάρθρωσή του.
Τις ημέρες αυτές είχαν έρθει για να συμμετάσχουν σε workshop στην εταιρεία 45 στελέχη από όλο τον κόσμο από Σιγκαπούρη και Χιλή, Ιταλία και Πολωνία μέχρι Ουσμπεκιστάν και Αυστραλία.
Στα workshop συμμετείχαν επιπλέον 40 επικεφαλής από όλο τον κόσμο διαδικτυακά.
Ο μεγάλος καθετοποιμένος και πολυσχιδής όμιλος συνεχίζει να μεγαλώνει…με ρυθμούς startup.
Αράχωβα: Λύση για το κυκλοφοριακό χάος των θηριωδών SUVs
Καλά τα νέα για τους οπαδούς του «κοσμικού χειμερινού τουρισμού», καθώς το αγαπημένο μέρος τους, η Αράχωβα, βρίσκεται πολύ κοντά στη λύση του κυκλοφοριακού της χάους.
Μαθαίνω, λοιπόν, ότι το Υπουργείο Υποδομών προχωράει τις διαδικασίες για τον διαγωνισμό της παράκαμψης Αράχωβας, έτσι πλέον οι δρόμοι της δε θα φρακάρουν από τα μποτιλιαρίσματα των θηριωδών και πολυτελών SUVs, όσων κατευθύνονται στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού και τις γύρω ταβέρνες.
Το Υπουργείο Υποδομών είχε προκηρύξει διαγωνισμό για την εύρεση τεχνικών συμβούλων, οι οποίοι θα επιταχύνουν τη διαδικασία δημοπράτησης του έργου.
Πλέον, με απόφαση του Υπουργού, Κώστα Αχ. Καραμανλή, η αρμόδια αρχή κατέληξε και επίσημα στο σχήμα που θα αναλάβει το συγκεκριμένο έργο.
Πρόκειται για τα γραφεία «ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ Α.Ε.» και «ΔΑΙΔΑΛΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ», οι οποίοι κλείδωσαν τις μελέτες έναντι 155.000 ευρώ επικρατώντας μεταξύ τεσσάρων ενδιαφερομένων.
Το έργο της παράκαμψης εντάσσεται στον άξονα «Θήβα-Λιβαδειά-Ιτέα» συνολικής αξίας 200 εκατ. ευρώ.
H Μαρινοπούλου και το γκαλά του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στη N.Y
Αν σχεδιάζεται να ταξιδέψετε στη Νέα Υόρκη περί τα μέσα Νοεμβρίου, ο Wiseman έχει να σας κάνει μία ενδιαφέρουσα πρόταση σε όσους θα ήθελαν να γευτούν λίγη από την κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας.
Αρκεί βέβαια να σας περισσεύουν 1000 ευρώ διότι τόσο κοστίζει μία θέση στο τραπέζι του ετήσιου γκαλά που διοργανώνει η Σάντρα Μαρινοπούλου.
Το φιλανθρωπικό γεύμα παρατίθεται για την ενίσχυση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης που ίδρυσε η Ντόλλυ Γουλανδρή.
Για το γεύμα έχει κλειστεί το Rainbow Room το οποίο βρίσκεται στον τελευταίο όροφο του Rockefeller Centre, προσφέροντας μία πανοραμική θέα στους υψηλούς προσκεκλημένους του Μανχάταν.
Η εμβληματική αίθουσα αποτελεί συνώνυμο της αίγλης και του πλούτου καθώς από αυτή έχουν περάσει ουκ ολίγοι αρχηγοί κρατών καθώς και μεγιστάνες των επιχειρήσεων.
Την υποστήριξη του event έχει αναλάβει το private banking της J.P. Morgan.
Πώς πήρε η Ιntrakat το Ρέμα στη Ραφήνα
Tο Μέγα Ρέμα Ραφήνας, ένα σημαντικό έργο για την περιοχή έργο αξίας 85,9 εκατ. Ευρώ, που δημοπρατήθηκε πριν από ένα χρόνο.
Έχω χάσει το μέτρημα των προσφυγών που υπεβλήθηκαν στο διαγωνισμό μέχρι το έργο να καταλήξει τελικώς στον τελικό ανάδοχο, την Ιντρακάτ ΙΝΚΑΤ -0,60% 4,95 .
Για να σας φρεσκάρω τη μνήμη προσωρινός ανάδοχος του έργου είχε αναδειχθεί η τεχνική εταιρεία Χριστόφορος Δ. Κωνσταντινίδης Α.Ε, η οποία είχε κάνει τη μεγάλη έκπληξη, καθώς απέναντί της είχε σκληρό ανταγωνισμό.
Δηλαδή τους πέντε μεγάλους κατασκευαστικούς Ομίλους (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,80% 17,68 , ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ 0% 1,47 , Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0% 2,60 , Intrakat και Mytilineos).
Ο ασκός του Αιόλου των προσφυγών άνοιξε όταν το Υπουργείο Υποδομών, ζήτησε στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου περαιτέρω διευκρινήσεις από την Χριστόφορος Δ. Κωνσταντινίδης Α.Ε για τη χρηματοοικονομική και τεχνική ικανότητα της.
Η Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης προσέφυγε κατά της αναθέτουσας αρχής του έργου, ενώ το ίδιο έκανε και η Intrakat με στόχο τη μέχρι τότε ανάδοχο του έργου.
Από εκεί και έπειτα ακολούθησε ένα γαϊτανάκι προσφυγών με αποτέλεσμα η Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης να παραιτηθεί από το έργο στις αρχές του περασμένου Μαρτίου και το έργο να καταλήξει στα τέλη Μαΐου στην Intrakat, η οποία και είχε δώσει έκπτωση ύψους 12,2% (τελική τιμή 75,26 εκατ. ευρώ).
Για την ιστορία τη δεύτερη καλύτερη προσφορά έδωσε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (10,5%), την τρίτη η Mytilineos (9,73%), την τέταρτη η ΑΒΑΞ (9,47%) και τη χαμηλότερη ο Ελλάκτωρ (9,12%).
Χαλυβουργία Ελλάδος: «Γούρικο» το 2021 για τον Μάνεση
Φως στο τούνελ των υπέρμετρων υποχρεώσεων άρχισε ήδη να βλέπει η Χαλυβουργία Ελλάδος, αφού παράλληλα με την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, η βιομηχανία της οικογένειας Μάνεση είδε και τα οικονομικά της να «ανασταίνονται».
Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 100 εκατομμύρια, κυρίως χάρη στην αύξηση της τιμής του σιδήρου.
Έτσι, ο τζίρος της έχει φτάσει τα 284 εκατ. ευρώ, το EBITDA διπλασιάστηκε και οι ζημιές συρρικνώθηκαν σε 1,6 εκατομμύρια από 12 εκατ. ευρώ το 2020.
Πριν ανακοινώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα, η Χαλυβουργία Ελλάδος είχε ήδη κάνει γνωστή την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης στις 15 Ιουνίου.
Η συμφωνία είχε υπογραφεί από την εταιρεία και τους πιστωτές της, που εκπροσωπούν το 75,8% επί του συνόλου των απαιτήσεων των θιγόμενων πιστωτών, με τη ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 να εξαιρείται και να είναι η μόνη που διαχώρισε τη θέση και δεν υπέγραψε τη συμφωνία.
Όταν κατέθεσε την αίτηση, ο ισολογισμός της χαλυβουργίας είναι επιβαρυμένος με δανειακές υποχρεώσεις ύψους 458,3 εκατ. ευρώ.
Εξάλλου, θετικό είναι το deal με την αμερικανική HIG Capital, η οποία αγόρασε τα δάνεια της χαλυβουργίας έναντι της εκχώρησης 300 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο, όπου θα αναπτυχθεί κέντρο logistics, επένδυση 100 εκατομμυρίων.
Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.
Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.