Τα χαμόγελα της Τραυλού
Δεν ξέρω ακριβώς τις ψήφους που έλαβε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ψηφοφορίας στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (EEE) για το 30μελές συμβούλιο η δυναμική Μελίνα Τραυλού, όμως το μεσημέρι κατά τις 16:00 εθεάθη να μπαίνει στο εστιατόριο Athenee, στο Σύνταγμα, χαμογελώντας.
Η ισχυρή εφοπλίστρια, υποψήφια για πρόεδρος της ΕΕΕ, φορώντας ένα άσπρο φόρεμα συναντήθηκε με 3 φίλους της για ένα σύντομο καφέ και στη συνέχεια αναχώρησε φουριόζα.
Μάλιστα κάποιος την προσφώνησε «κυρία πρόεδρε», αλλά εκείνη, σεμνή, είπε ότι «δεν είμαι πρόεδρος πάρα μόνο στην δικιά μου επιχείρηση».
Οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών (στις 23:00) αναφέρουν, πάντως, ότι πάει καλά σε ψήφους.
Τα πάθη του Ελλάκτωρα
Mε τα «πάθη» του Ελλάκτωρα ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0% 2,60 έχει ασχοληθεί επισταμένως η στήλη.
Σήμερα θα επικεντρωθούμε σε μία παράπλευρη απώλεια των όσων συμβαίνουν στην εταιρεία. Διότι συνήθως όταν παλεύουν τα βουβάλια στο ποτάμι αυτά που την πατάνε είναι τα βατράχια.
Στην προκειμένη περίπτωση τα βατράχια είναι οι επενδυτές που μπήκαν στο περίφημο πράσινο ομόλογο, με το οποίο η εταιρεία σήκωσε 670 εκατ. ευρώ.
Εντάξει αναγνωρίζουμε ότι η εποχή δεν είναι και η καλύτερη για τα ομόλογα, το συγκεκριμένο χαρτί όμως ίσως «τρώει λίγο περισσότερο ξύλο» σε σχέση με τα υπόλοιπα.
Η τιμή του έχει υποχωρήσει κάπου στο 85, δηλαδή αν κάποιος είχε τοποθετήσει 10.000 ευρώ σήμερα έχουν γίνει 8.500.
Η δε απόδοση του αγγίζει το 13%. Επενδυτική ευκαιρία μεν – υψηλού ρίσκου δε!
Προσγειώνονται οι προσδοκίες για την ΑΡΙΑΔΝΗ
Υψηλές προσδοκίες για το τίμημα που θα πιάσει το πακέτο των κόκκινων δανείων 5,5 – 6ις ευρώ που πουλάει η PQH, με τον κωδικό «Αριάδνης».
Πρόκειται για δάνεια που προέρχονται από τράπεζες όπως η Αγροτική, το Ταχ. Ταμιευτήριο, Proton Bank, Probank και κάτι μακρότερες συνεταιριστικές που είχαν τεθεί σε εκκαθάριση.
Μέχρι πριν από λίγο καιρό στην αγορά είχε κυκλοφορήσει ότι το τίμημα από τα δάνεια αυτά θα μπορούσε να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε πέρυσι το Νοέμβριο όμως όσο περνάει ο καιρός και οδεύουμε προς την ολοκλήρωση του, αρχίζουν να διαμορφώνονται πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις.
Έτσι παρόλο που για την απόκτηση του πακέτου θα δώσουν μάχη όλοι οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς (doValue, Intrum, Cepal) αλλά και μεγάλα funds όπως Fortress, Davidson Kempner, Bain Capital , πληροφορήθηκα εσχάτως ότι οι σκελετοί που ανακαλύπτουν σιγά – σιγά τους κάνουν όλους πιο φειδωλούς.
Για την ιστορία σύμβουλος στην πώληση έχει αναλάβει η JPMorgan.
Τι συμβαίνει με τις ακάλυπτες επιταγές;
Μπορεί οι τραπεζίτες να είναι αισιόδοξοι για τον τελικό λογαριασμό των κόκκινων δανείων της πανδημίας, όμως ο «Τειρεσίας» έχει πάρει φωτιά καθώς οι ακάλυπτες επιταγές έχουν φθάσει στα ύψη.
Όπως φαίνεται καθαρά στο σύστημα που καταγράφει τη ροή των ακάλυπτων επιταγών (δείκτη ασφυξίας τον λέγαμε παλιά), για όσο διάστημα ήταν σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα προστασίας των ευάλωτων πολιτών που είχε πάρει η Κυβέρνηση, η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη.
Όμως προς το τέλος του 2021 όταν άρχισε να σωρεύεται και η πίεση από τα lock down των προηγούμενων μηνών το πράγμα άρχισε να ξεφεύγει.
Για παράδειγμα πέρυσι τον Ιανουάριο είχαν «σκάσει» μόνον 363 επιταγές συνολικού ποσού 3,6 εκατομμύρια ευρώ, το Νοέμβριο κοκκίνισε τριπλάσιος σχεδόν αριθμός επιταγών 950 οι οποίες αντιπροσώπευαν ένα ποσό της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ.
Έχουν τον Εισαγγελέα Βουρλιώτη σε ομηρία
Σε «ομηρία» κρατάει τον πρόεδρο της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος Χαράλαμπο Βουρλιώτη o υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Όπως μας πληροφόρησαν, η Ολομέλεια της Αρχής για το Ξέπλυμα δεν συνεδρίασε και χθες λόγω του ότι η κοινή υπουργική απόφαση για την τοποθέτηση των νέων μελών της δεν έχει υπογραφεί ακόμη από τον Χρήστο Σταϊκούρα.
Να σημειωθεί πως η τελευταία φορά που συνεδρίασε η Ολομέλεια της Αρχής για να εξετάσει τις σοβαρές υποθέσεις που έχουν χρεωθεί τα μέλη της, αλλά και τις νέες υποθέσεις που έχει στα χέρια της η Ά Μονάδα της Αρχής, ήταν στις αρχές Δεκεμβρίου 2021.
Καθώς πλέον συμπληρώνονται δύο μήνες που η Αρχή είναι «άπραγη», έχουν αρχίσει οι αντιδράσεις.
Αφενός κάποια στελέχη της ήδη έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να αποχωρήσουν. Αφετέρου υπάρχουν ήδη αναφορές προς την Financial Action Task Force (FATF), την αρμόδια διεθνή Αρχή για την εφαρμογή των κανόνων για το ξέπλυμα χρήματος για τα κακώς κείμενα.
Και όλα αυτά ενώ η χώρα μας βρίσκεται υπό αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις επιδόσεις της στο ξέπλυμα.
Και φοβόμαστε πως σύντομα, ο Χρήστος Σταϊκούρας, οι υφιστάμενοι, αλλά και οι προϊστάμενοι του, θα ξεμείνουν από δικαιολογίες.
Η εκλογική αλήθεια για την Ηλεία
Ο Αϊνστάιν υποστήριζε ότι ‘’τα μαθηματικά είναι η ποίηση των λογικών ιδεών’’.
Αλλά μάλλον ο Πέτρος Δούκας δεν έχει και τόσο καλή σχέση ούτε με την ποίηση.
Χαριεντιζόμενος υποστήριξε πώς η Νέα Δημοκρατία ‘’γύρισε το παιχνίδι’’ στις εκλογές του 2007 επειδή έσπευσε να προσφέρει οικονομική αρωγή στους πυρόπληκτους της Ηλείας.
Το πώς δόθηκε αυτή η βοήθεια μπορεί να σηκώνει πολλή κουβέντα.
Το σίγουρο όμως είναι εκείνες οι εκλογές δεν κρίθηκαν από την Ηλεία.
Η ‘’ψυχρή’’ γλώσσα των αριθμών, όπως αυτοί αποτυπώνονται στα επίσημα στοιχεία του υπουργείου εσωτερικών, λέει ότι τότε η Ν.Δ ήρθε πρώτη στις 43 από τις 56 εκλογικές Περιφέρειας της χώρας.
Συγκεντρώνοντας πανελλαδικά 2.994.979 ψήφους. Δηλαδή το 41,84% επί των 7.159.006 εγκύρων ψηφοδελτίων. Στην Ηλεία η Ν.Δ είχε αναδειχθεί δεύτερη δύναμη ( με πρώτο το Πασόκ) λαμβάνοντας 54.394 ψήφους που αντιστοιχούσαν μόλις στο 1,8% της συνολικής της εκλογικής της δύναμης.
Με βάση τον τότε εκλογικό νόμο που έδινε μπόνους 40 εδρών στο πρώτο κόμμα η Ν.Δ μπορούσε να πάρει την αυτοδυναμία με ποσοστό 41,38%. Λαμβάνοντας 151 έδρες, από τις 152 που είχε κερδίσει το 2007.
Συνεπώς η Ν.Δ θα ήταν και πάλι κυβέρνηση, ακόμη κι αν είχε πάρει 32.582 ψήφους λιγότερες από εκείνες που τελικά πήρε.
Έτσι, η όποια εκλογή επιρροή άσκησε η οικονομική βοήθεια στην Ηλεία, δεν άλλαξε τα βασικά δεδομένα της αυτοδυναμίας.
Που και πάλι θα είχε κατακτηθεί αν στην Ηλεία η Ν.Δ δεν έπαιρνε 54.594 ψήφους, αλλά μόλις… 21.812. Να κατέβαζε δηλαδή το ποσοστό της από 42,05% στο…16,86%.
Όταν στις εκλογές του 2007 το χαμηλότερο ποσοστό για τη Ν.Δ ήταν το 31,4% που πήρε στη Β’ Περιφέρεια του Πειραιά.
Άλλο λοιπόν το τι μπορεί να λέει ο Πέτρος Δούκας και άλλο αυτό που πιστοποιείται από την… τετράγωνη λογική των αριθμών.
Xρωστάνε πάνω από 400 εκατ. ευρώ σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ
Έμαθα από πολύ αξιόπιστη πηγή της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) τα χρέη των εταιριών που είναι προμηθευτές ρεύματος και αερίου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Πού έχουν χρέη;
Μα… προς το Διαχειριστή Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) και το Διαχειριστή Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ που είναι θυγατρική της ΔΕΗ αλλά λειτουργεί σε καθεστώς «αυτονομίας»).
Λοιπόν τα χρέη των 15 μεγαλύτερων εταιριών στις 31 Ιανουαρίου όπως καταγράφηκαν από τη ΡΑΕ, είναι αρκετά πάνω από 400 εκατομμύρια!
Γιατί το γράφω;
Έτσι… για να μη μου πείτε αργότερα ότι δεν σας το είχα πει, όταν θα ακούγονται «κανονιοβολισμοί» από μακριά!
Θα μου πείτε, είναι δυνατόν οι μεγάλοι της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου να μην πληρώσουν τα χρέη τους έστω και αν αυτά συσσωρεύονται;
Συμφωνώ για τους μεγάλους αλλά… για τους μικρότερους μία αγωνία την έχω.
Η μεγαλύτερη και με διαφορά εταιρία στην αγορά είναι φυσικά η ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75που εννοείται πως θα πληρώνει.
Ακολουθούν με απόσταση από τη ΔΕΗ, αλλά κοντά-κοντά μεταξύ τους, άλλες πέντε εταιρίες που ανήκουν σε μεγάλους Ομίλους και θα είναι επίσης συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους.
Έχουμε και λέμε κατά σειρά κατάταξης από τη ΡΑΕ: Protergia (Ομιλος Μυτιληναίου), ΗΡΩΝ (Ομιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ), Elpedison (συνεταίροι ΕΛΠΕ και Edison), ΝRG (Oμιλος Βαρδινογιάννη) και Φυσικό Αέριο Αττικής- Ελλ.Εταιρία Ενέργειας (Ομιλος ΔΕΠΑ με συμμετοχή και ΕΛΠΕ).
Ως εδώ καλά.
Υπάρχουν όμως άλλες 10 εταιρείες πιο κάτω που ελέγχουν περίπου 15-16%, διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό της αγοράς και «τσιμπολογούν» διαρκώς μερίδια αφού κάνουν δελεαστικές προσφορές.
Η κ. υπουργού και τα μαύρα
Επειδή απεχθάνομαι τους γρίφους δεν θα προτίθεμαι να θέσω στους αναγνώστες ερώτηση, την οποία προφανώς δεν μπορώ να απαντήσω.
Θα το διατυπώσω λοιπόν ευθέως και ρητώς.
Δεν μπορεί να είσαι κυρία υπουργού και να παζαρεύεις την ενοικίαση ακινήτου (σε ακριβή περιοχή) ….με μαύρα.
Η γυναίκα του Καίσαρος , όσο και όμορφη να ήταν στα νιάτα της, οφείλει να είναι τίμια.
Και εδώ δεν μιλάμε για λεκτική γκάφα, όπως στην περίπτωση Δούκα Λιβανού.
Το σκι του Κορωνιά
Ο μεγαλοεφοπλιστής φίλος της στήλης βγάζει από την τσέπη του παντελονιού του, κάτω από το χειροποίητο πουλόβερ, ένα «υπερπολύτιμο» Gurkha Royal Courtesan Cigar.
Ανάβει το πιο ακριβό cigar (όπως θα έλεγε και ο λάτρης του είδους Χέμινγουεϊ) στον πλανήτη και πληκτρολογεί έναν αριθμό στο κινητό του.
Λίγα λεπτά αργότερα μας ενημερώνει για την κίνηση στην Courchevel 1850 και στο Gstaad.
Τούτες τις ημέρες στην Γαλλία και στην Ελβετία έχουν συγκεντρωθεί πάρα πολλοί Έλληνες, θυμίζοντας… εποχές Σταύρου Νιάρχου.
Θα ήταν και περισσότεροι, αλλά τους “τα χάλασε” η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Έπρεπε αναγκαστικά να βρίσκονται στην Αθήνα για να ψηφίσουν.
Ο μεγαλοεφοπλιστής μας λοιπόν, τις λίγες ώρες που παρέμεινε στην πρωτεύουσα, ενημέρωσε τον WISEMAN ότι πολλοί Έλληνες αγοράζουν διαμερίσματα, καινούργια yachts τριγυρίζουν σε εστιατόρια, κοσμηματοπωλεία, exclusive boutiques και αγοράζουν τέχνη, δείχνοντας την αδυναμία τους τελευταίους μήνες σε Mark Rothko και Jackson Pollock.
Έχουμε λοιπόν και λέμε:
“Γνωστό εφοπλιστικό ζεύγος φημολογείται ότι έχει αγοράσει ένα ωραίο διαμέρισμα στο μοναδικό Gstaad και τώρα το ανακαινίζει. Το τετραγωνικό στο πιο ακριβό χωριό της Ελβετίας κοστίζει 70.000 ευρώ.
Στην διπλανή Γαλλία και για την ακρίβεια στην Courchevel 1850 σε ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία του χωριού, το Cheval Blanc, εθεάθη χθες ο Γιώργος Κορωνιάς, ο πάλαι ποτέ «θεός» της Vodafone.”
Δυστυχώς ο συνομιλητής μου δεν πρόλαβε να μου πει τίποτε άλλο, γιατί έπρεπε να πάει να ψηφίσει…
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.