Μύλος με τους Κινέζους
Είναι πλέον εμφανές ότι υπάρχει ζήτημα μεταξύ της Fosun και της οικογένειας Κουτσολιούτσού γύρω από την υπόθεση και τους χειρισμούς της τελευταίες στην υπόθεση FFG – QCM.
Ο κινεζικός όμιλος έσπευσε να κινηθεί ώστε να είναι καλυμμένος τόσο σε περίπτωση που κατηγορηθεί για inside trading, λόγω των αγορών που πραγματοποίησε (πλέον έχει το 16,37%), όσο και έναντι των ευθυνών που μπορεί να αποδοθούν στο μάνατζμεντ.
Η δήλωση του αντιπρόεδρου της κινεζικής εταιρείας, Qian Jiannong, ότι «ως επενδυτές δεν εμπλεκόμαστε στην εσωτερική λειτουργία της Folli Follie και δεν έχουμε στην κατοχή μας εσωτερική πληροφόρηση», δεν είναι τυχαία.
Και δεν είναι τυχαία διότι ο Qian κατέχει θέση μη εκτελεστικού μέλους στο διοικητικό συμβούλιο της FFG, κοινώς είναι ο άνθρωπος των Κινέζων στο δ.σ. της ελληνικής εταιρείας και αυτός που παρέδωσε την «επιστολή ερωτημάτων» της Fosun προς την FFG, με την οποία ζητούνται εξηγήσεις για τα ερωτήματα που έχει θέσει το QCM.
Τώρα, το QCM τηρεί σιγή ιχθύος. Καμία τοποθέτηση στα social media του fund ούτε του Gabriele Grego, ο οποίος στις τελευταίες δηλώσεις του στο Mononews κράτησε ήπιους τόνους. Μήπως στενοχωρήθηκε από την άνοδο της μετοχής και περιορίστηκαν τα κέρδη από το short; Ρωτάμε γιατί λέγεται πως δεν υπάρχουν θέσεις short του QCM.
Δεν προσλάβαμε την κ. Τζούλη
Λίγο νωρίτερα ο wise man έγραψε ότι η Folli Follie , σύμφωνα με πηγές της αγοράς, προσέλαβε την νομικό κ. Έλενα Τζούλη -Καμμένου προκειμένου να χειριστεί κάποια λεπτά νομικά θέματα της εταιρίας. Όμως η συγκεκριμένη είδηση διαψεύστηκε από την εταιρία σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το mononews.gr.
Τα σενάρια για Fosun
Ποιοι και γιατί επιμένουν ότι ο όμιλος του Ιατρικού Αθηνών επιθυμεί να έχει ως σύμμαχο τη Fosun στη μάχη διεκδίκησης του Ντυνάν και, γιατί όχι, του Υγεία;
Το σενάριο είναι ευφάνταστο, από τη στιγμή που ο κινεζικός όμιλος στην παρούσα φάση δείχνει να έχει άλλες προτεραιότητες στην ελληνική αγορά, με αιχμή την Εθνική Ασφαλιστική.
Κι όμως, λένε όσοι επιμένουν, οι συνέργειες της μεγαλύτερης ασφαλιστικής της χώρας με τους δύο μεγαλύτερους ομίλους στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας, εάν δηλαδή προκύψουν όλες αυτές οι ικανές και αναγκαίες συνθήκες, είναι τεράστιες.
Ενδεχομένως και να είναι έτσι. Όμως συνήθως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από τα σχέδια επί χάρτου.
Ο διαγωνισμός του Ντυνάν, πάντως, ξεκινά με πολλούς ενδιαφερόμενους, ως συνήθως.
Στην ώρα του show me the money μετρά ποιοι θα μείνουν.
Η Sixt και τα ακίνητα Θεοχαράκη
Τα νεότερα από το διαγωνισμό για την πώληση της Sixt λένε ότι το κουβάρι έχει μπερδευτεί με τις απαιτήσεις της πλευράς Θεοχαράκη και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια να ξεμπλέξει. Επίσης, η πώληση ακινήτων του επιχειρηματία ως μέρος της επίλυσης του ζητήματος των τεράστιων δανείων ύψους 300 εκατ.ευρώ που αντιμετωπίζει ο όμιλος, παραμένει σε καλό δρόμο;
Και ο Άνεμος φύσηξε στην Ελλάκτωρ
Η πώληση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος αποτελούσε μια από τις κύριες πηγές διαφωνιών μεταξύ των δύο αντιμαχόμενες πόλους στον όμιλο Ελλάκτωρ, τους κυρίους Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημήτρη Κούτρα, διευθύνοντα σύμβουλο και αντιπρόεδρο αντίστοιχα, από την μια πλευρά και τους αδελφούς Καλλιτσάντση Αναστάσιο (πρόεδρο) και Δημήτριο (αντιπρόεδρο).
Η πλευρά Καλλιτσάντση διαφωνούσε στην πρόταση της πώλησης ως λύση για να ενδυναμωθεί η οικονομική θέση του ομίλου, καθώς θεωρούσε πως πρόκειται για ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο που δεν γινόταν να παραχωρηθεί έναντι τιμήματος που δεν αντιπροσώπευε την αξία του.
Η πρώτη πρόταση που συζητήθηκε ήταν του ομίλου Λογοθέτη, η οποία απερρίφθη με συνοπτικές διαδικασίες. Ακολούθησε η πρόταση από το fund ΙCON που περιελάμβανε πέραν του τιμήματος, την ανάληψη του συνόλου των δανείων της ΕΛΤΕΧ. Σε όρους enterprise value ανέβαινε δηλαδή στα επίπεδα των 340 εκατ. ευρώ.
Στην πορεία, εάν όχι… άμεσα, προέκυψε ενδιαφέρον και από άλλες πλευρές πέραν του ICON, οδηγώντας τελικά στην απόφαση να δοθεί το «πράσινο φως» για την πώληση του 64,5 της ΕΛΤΕΧ Άνεμος (ποσοστό που ανήκει στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενώ το 7,096% στον Α. Καλλιτσάντση) που θα «τρέξουν» οι ΕΤΕ και Axia.
Η έκθεση της Euroxx για την ΕΛΤΕΧ-Ανεμος που τοποθετεί την τιμή-στόχο στα 2,3 ευρώ αποτελεί benchmark στη διαδικασία, ανεβάζοντας το EV κοντά στα 400 εκατ.ευρώ και σημαντικά υψηλό πολλαπλασιαστή κερδών. Πολύ σημαντική είναι εκτίμηση της Euroxx που προβλέπει ότι η εταιρεία θα καταγράψει μέση ετήσια άνοδο της κερδοφορίας της κατά 39% έως το 2020.
Από το χρόνο πώλησης της ΕΛΤΕΧ Ανεμος θα εξαρτηθεί και ο χρόνος πραγματοποίησης της, κρίσιμης για τις μετοχικές ισορροπίες της Ελλάκτωρ, γενικής συνέλευσης. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο μετάθεσης.
Κάηκε η συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ στην Αττικής
Η διοίκηση Μπενίση αποφάσισε να μην συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής. Λογικό ακούγεται. Όταν έχουν καεί όλα σχεδόν τα 20 εκατ. ευρώ που έβαλες στην προηγούμενη αύξηση, το ξανασκέφτεσαι και μαζί και οι υπουργοί που είχαν στηρίξει τότε την επιλογή.
Τώρα όλα τα λεφτά (στην κυριολεξία) είναι τι θα γίνει με τα αδιάθετα της αύξησης. Μεγάλο το στοίχημα για το δίδυμο Πανταλάκη – Ρουμελιώτη και υψηλού ρίσκου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Wood & Company για Aegean Airlines: Αναβάθμιση σε αγορά για τη μετοχή – Οι λόγοι πίσω από την αλλαγή στάσης
- Λαβρόφ: Συμφωνούμε με τη διακήρυξη των G20 για την ανάγκη επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία
- Η WIMA υποστηρίζει το 3ο συνέδριο CSN ICT: Navigating the Future with AI-Powered Maritime Technologies
- Michael Kors: Σε δύσκολη θέση ο οίκος πολυτελείας μετά το ναυάγιο του deal $8,5 δισ. με την Coach