Τα μυστήρια της Ιντρακόμ και της Ιντρακάτ
Στην αγορά ένας όμιλος συζητείται αυτές τις ημέρες.
Ο όμιλος του Σωκράτη Κόκκαλη.
Χθες η μετοχή της Ιντρακόμ, είχε «κέφια» και βρέθηκε σε υψηλά 12ετων στα 1,588 ευρώ με όγκο συναλλαγών 719.000 μετοχές.
Με κέρδη πέριξ του 2% έκλεισε και η μετοχή της Κέκροψ με πολύ μικρό όγκο συναλλαγών 5.700 μετοχές.
Οι ειδικοί επι των αγορών συνδέουν την μεγάλη άνοδο της Ιντρακόμ ΙΝΤΚΑ 0,88% 3,45 με την μετοχή της Ιντρακάτ .
Τι τελευταίες ώρες φήμες αναφέρουν ότι την Δευτέρα ο επικεφαλής της Ιντρακάτ κ. Πέτρος Σουρέτης αναμένεται να ανακοινώσει μια μεγάλη είδηση, προς την κατεύθυνσή της ενίσχυσης της εταιρείας με νέα κεφάλαια.
Να σημειωθεί ότι και η Ιντρακάτ βρίσκεται σε υψηλά 52 εβδομάδων, στα 1,87 ευρώ.
Μέτοχοι της Ιντρακάτ είναι η Ιντρακόμ (56%), Δημήτρης Κούτρας (18%) και Πέτρος Σουρέτης (8,6%). Αρα οποιαδήποτε ενίσχυση της Ιντρακάτ, ωφελεί μετοχικά και την Ιντρακόμ που είναι ο βασικός μέτοχος.
Ο Λάμπρος και οι …λαμπρές υπεραξίες της Ideal
O Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, ιδρυτής και Managing Partner της Virtus International Partners, ήταν εκείνος που έβαλε τη ‘’σφραγίδα’’ του στο δυναμικό deal συνένωσης δυνάμεων με τον Όμιλο Ideal.
Στις 14 Μάϊου, όταν και επισημοποιήθηκε η συμφωνία για τη δημιουργία ενός εισηγμένου, μεγάλου σχήματος συμμετοχών-πλαισιωμένου από ηχηρά ονόματα της επιχειρηματικής ζωής τόπου- η μετοχή είχε κλείσει στα 2,68 ευρώ.
Έκτοτε το ‘’χαρτί’’ πήρε ανοδική κατεύθυνση, κλείνοντας χθες στα 3,60 ευρώ. Δηλαδή 34,3% πιο πάνω, μέσα σε 13 συνεδριάσεις.
Άραγε να είναι μόνο η ψήφος εμπιστοσύνης που δίνει η αγορά στο deal, ή υπάρχουν κι εκείνοι που ποντάρουν στην προοπτική της άμεσης ενίσχυσης των μεγεθών του νέου σχήματος ;
Όπως και να’ χει , με την προβλεπόμενη αύξηση κεφαλαίου θα εισφερθούν στην Ιdeal δύο εταιρείες του fund (Astir Vitogiannis και Three Cents).
Έναντι αυτής της εισφοράς θα διατεθούν στους μετόχους της Virtus International 23.176.792 μετοχές στην τιμή των 2,42 ευρώ η μία.
Με συνέπεια ο νέος όμιλος συμμετοχών της Ideal να διαθέτει εν συνόλω 31.475.259 μετοχές.
Πράγμα που σημαίνει ότι με τις χθεσινές αποτιμήσεις, η χρηματιστηριακή αξία του ομίλου υπολογίζεται στα 113,3 εκατ. ευρώ.
Έχοντας κατ’ ουσία ενσωματώσει σημαντικές υπεραξίες, δεδομένο του ότι το σημείο αφετηρίας οριοθετείται στα 76,2 εκατ. ευρώ.
Λαμβάνοντας ως βάση τα 2,42 ευρώ ανά μετοχή της ΑΜΚ. Που σύντομα αναμένεται να λάβει το ‘’πράσινο φώς’’.
Με την προγραμματισμένη για σήμερα γενική συνέλευση της Ideal να είναι το προοίμιο των πυκνών εξελίξεων.
Αν μη τι άλλο ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου ξέρει να ‘’κτίζει’’ deal με αμφίπλευρες υπεραξίες…
Το ‘’όχι’’ του Κυριάκου Σαράντη σε 600.000 ευρώ
Για τον ιδιαίτερα εξωστρεφή όμιλο Σαράντη ΣΑΡ 0,52% 11,50 , η περσινή χρονιά της πανδημίας πήγε καλά.
Οι πωλήσεις της Σαράντης ενισχύθηκαν κατά 6,3% ενώ η καθαρή κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 38,73 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 1,9%.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός της θεαματικής μείωσης κατά 44%, των μικτών αποδοχών που είχαν πέρσι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Σαράντης.
Τι όμως συνέβη και πώς έγινε αυτό;
Το ‘’μυστικό’’ κρύβεται στον Κυριάκο Σαράντη. Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας.
Ο οποίος και παραιτήθηκε οικειοθελώς από τις αμοιβές του. Αυτό το ‘’όχι’’ του Κυριάκου Σαράντη μεταφράζεται σε…600.000 ευρώ.
Τόσες ήταν οι μικτές αποδοχές που είχε λάβει το 2019.
Αν και οι λόγοι που δεν πήρε ούτε ένα ευρώ πέρσι δεν εξηγούνται στην έκθεση αποδοχών της εταιρείας, εν τούτους, το σίγουρο είναι ότι δεν σχετίζονται με τα (ανθηρά) οικονομικά της εταιρείας.
Εκείνοι μάλιστα που είναι θέση να γνωρίζουν περισσότερα αναφέρουν πως πρόκειται για προσωπική του επιλογή.
Κινούμενη στη λογική της του να μην επιβαρύνει την εισηγμένη, στην οποία ο ίδιος και τα δύο αδέλφια του (ο Γρηγόρης που είναι Πρόεδρος και η Κατερίνα Σαράντη που έχει θέση μη εκτελεστικού μέλους στο Δ.Σ) ελέγχουν το 50,46% της εταιρείας.
Αν και τέτοιου είδους κινήσεις απεμπόλησης των αποδοχών είναι εξαιρετικά σπάνιες στον επιχειρηματικό κόσμο, ο Κυριάκος Σαράντης το πράττει για δεύτερη φορά, στα τελευταία χρόνια.
Καθώς και το 2018 δεν είχε πάρει καμία αμοιβή από την εταιρεία, όταν η καθαρή κερδοφορία της είχε ενισχυθεί κατά 13,6%. Εκείνη τη χρονιά μάλιστα και ο αδελφός του Γρηγόρης είχε παραιτηθεί από τη λήψη αμοιβής.
Τα λεφτά του Γρηγόρη και της Κατερίνας Σαράντη
Πέρσι οι μικτές αποδοχές του Γρηγόρη Σαράντη ήταν 311.071, εκ των οποίων τα 11.071 ευρώ αφορούσαν εταιρικές παροχές (ασφάλιστρα και αυτοκίνητο).
Για την Κατερίνα Σαράντη οι μικτές αποδοχές ήταν 193.993 ευρώ, μαζί με τα 7.215 ευρώ των εταιρικών παροχών.
Μεγέθη απολύτως γήινα για μια διαχρονικά κερδοφόρα εταιρεία, με τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία στα επίπεδα των 615 εκατ. ευρώ.
Στο τελευταίο δωδεκάμηνο η Σαράντης έχει μοιράσει καθαρό και μετά από φόρους μέρισμα 0,37139 ευρώ ανα μετοχή.
Από τις χρηματικές αυτές διανομές τα τρία αδέλφια- ώς βασικοί μέτοχοι- έχουν εισπράξει 13,1 εκατ. ευρώ εν συνόλω. Και προφανώς του Κυριάκου Σαράντη του αρκούν τα μερίσματα της εταιρείας, στα μεγέθη της οποίας έχει ό ίδιος καθοριστική συμβολή.
Τα λεφτά που παίρνουν οι CEOs
Κρίνοντας από τον επιχειρηματικό περίγυρο και με βάση τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η Better Future, ο μέσος όρος των αποδοχών των CEOs για τις 60 εταιρείες του Γενικού Δείκτη, ήταν 380.393 ευρώ το 2019.
Έναντι των 500.889 ευρώ που ήταν ο μέσος όρος των αμοιβών για τους Διευθύνοντες Συμβούλους των εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (του Δείκτη Large Cap).
Για τους καλύτερα αμειβόμενους CEOs των εταιρειών του Γενικού Δείκτη ,οι αποδοχές είναι 505.500 ευρώ και άνω, ενώ εκείνους των εταιρειών του Large Cap το ‘’πάνω ράφι’’ ξεκινά από 722.504 ευρώ.
Μικτά σε όλες τις περιπτώσεις, που σημαίνει ότι σχεδόν τα μισά πάνε στην εφορία…
Στο κυνήγι ευκαιριών ο Σάμι Φάις
Δεν επαναπαύεται στιγμή ο χαρισματικός επιχειρηματίας Σάμι Φάις, ο οποίος αναζητά διαρκώς νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του.
Η στήλη πληροφορείται ότι ο έμπειρος επιχειρηματίας που έφερε την Nike στην Ελλάδα έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε ένα «σαφάρι» σε Ελλάδα και εξωτερικό, προκειμένου να κλείσει νέες συμφωνίες για την επέκταση του δικτύου λιανικής που ελέγχει.
Πρόσφατα μάλιστα επισκέφθηκε την Πάτρα, για λόγους που σχετίζονται με τη λειτουργία νέου καταστήματος της αλυσίδας ανδρικής ένδυσης “Mango” και «Kiko Milano» .
Η ιταλική αλυσίδα καλλυντικών, παρά την πανδημία κερδίζει την προτίμηση ολοένα και περισσότερων Ελληνίδων που θέλουν να φροντίσουν την εμφάνισή τους.
Ο Σάμι Φάις, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα συμμετέχει και στη διάσωση της Notos Com της οικογένειας Παπαέλληνα ενώ ετοιμάζεται να κλείσει συνεργασία για ένα καινούργιο ιταλικό concept στον χώρο της εστίασης στο ξενοδοχείο που διατηρεί στην Σαντορίνη.
Σε «καλό δρόμο» βρίσκεται επίσης το εμβληματικό project στην Στοά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη.
Οι λογιστές και ο εξωδικαστικός
WISE MAN και το Σάββατο
Μην ξεχνάτε ότι ο Wise Man γράφει πλέον και κάθε Σάββατο.
Άρα μην ξεχάσετε να τον διαβάσετε και αύριο.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση