Άλλοι πάνε καλά και άλλοι όχι και τόσο
Εξαιρετική συμπεριφορά επέδειξε χθες στο χρηματιστήριο για μια ακόμα φορά η Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -0,16% 19,32.
Εν αναμονή των εξελίξεων της πώλησης της, έκλεισε με μικρές απώλειες 0,78% στα 16,49 ευρώ.
Οι φήμες, πάντως, εξακολουθούν να επιμένουν για τιμές πέριξ των 20 ως 21 ευρώ…
Σε μια άλλη μετοχή που είχαμε εξελίξεις την προηγούμενη εβδομάδα, την Ιντρακάτ, ασκήθηκαν πιέσεις και έκλεισε με απώλειες 1,37% στα 2,16 ευρώ.
Απλά να σας θυμίσω ότι πριν γίνει γνωστό ότι η εταιρεία θα πουληθεί, από τον όμιλο Κόκκαλη (Intracom κλπ) στο νέο σχήμα των αγοραστών, βρισκόταν πέριξ των 2,20 ευρώ.
Τώρα που πουλήθηκε, και μάλιστα στα 2,95 ευρώ ανά μετοχή, βρίσκεται και πάλι στα ίδια επίπεδα με μερικές εβδομάδες πριν και ενώ η συμφωνία μεταξύ πωλητών και αγοραστών δεν είχε ολοκληρωθεί.
Εντυπωσιακό!
Να μου το θυμηθείτε, πάντως, ότι στο τέλος της χρονιάς η εικόνα της μετοχής δεν θα έχει καμμιά σχέση με την σημερινή.
Τέλος να σημειωθεί ότι αδυναμία δείχνει η LAMDA DEVELOPMENT ΛΑΜΔΑ 0,27% 7,45 να ξεφύγει πάνω από τα 6 ευρώ, πάρα το γεγονός ότι σήκωσε τα 230 εκατ. ευρώ για το πράσινο ομόλογό της…
Mytilineos: Η στρέβλωση
Φίλοι αναγνώστες μέσα σε 2 μήνες η μετοχή της Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0% 36,70 από τα 18 ευρώ έχει πάει σχεδόν μονοκοπανιά στα 13 ευρώ.
Τι έχει συμβεί, λοιπόν, και οι επενδυτές πετάνε τις μετοχές τις Mytilineos σαν να μην υπάρχει αύριο.
Πρώτο και σημαντικότερο η επενδυτική κοινότητα είναι σε vertigo σε σχέση με το φυσικό αέριο.
Μέχρι αυτή τη στιγμή επικρατεί το… πετάμε και μετά ρωτάμε.
Ο φόβος έχει κυριεύσει τη λογική και η επενδυτική κοινότητα θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι ο Πούτιν θα κλείσει τη στρόφιγγα του Turkish Stream και ότι η Mytilineos δεν θα μπορέσει να αντικαταστήσει τις ποσότητες ούτε μέσω TAP, ούτε μέσω LNG.
Συγχρόνως με το θέμα της διακοπής του φυσικού αερίου από τη Gazprom, ξεκίνησε και η πτώση του αλουμινίου.
Από τα 3.800 $/t στα 2.350 $/t.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η ελληνική επενδυτική κοινότητα να πανικοβληθεί, οι ιδιώτες επενδυτές αρχίσαν να πουλάνε την μετοχή χωρίς αύριο.
Αλλά μην νομίζετε ότι ήτανε μόνο οι ιδιώτες επενδυτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Wiseman και Έλληνες θεσμικοί πουλήσαν την μετοχή χωρίς αύριο.
Εύγε!!!
Πούλησε το Strategic Advisers LLC
Το παζλ του χωσίματος συμπλήρωσε και ένας ξένος θεσμικός, το Strategic Advisers LLC, το οποίο είχε 479.000 μετοχές και τις μηδένισε.
Το πιο σημαντικό όμως στοιχείο φίλοι αναγνώστες είναι ότι κανένας από τους μεγάλους παίκτες της μετοχής, δεν πούλησαν ούτε τεμάχιο.
Φυσικά και δεν αγοράσαν.
Και γι’ αυτό έπεσε η μετοχή.
Όμως σύμφωνα με πληροφορίες του Wiseman οι μεγάλοι ξένοι θεσμικοί που πήραν χαρτιά και στα 16 ευρώ και στα 17 ευρώ, ξεκινήσαν να τοποθετούνται στην περιοχή των 13 ευρώ, για να ρίξουν την μέση τους τιμή.
Κατά την ταπεινή άποψη του Wiseman αυτή η διόρθωση της Mytilineos από τα 18 ευρώ στα 13 ευρώ, είναι ίδια με την πτώση της Τέρνα Ενεργειακής που είχε κάνει όταν είχε σκάσει το θέμα του Τέξας και στο οποίο η ΤΕΝΕΡΓΑ έγραψε ΖΗΜΙΑ 100 εκατ. ευρώ.
Τότε το χαρτί της ΤΕΝΕΡΓΑ έπεσε από τα 15 ευρώ στα 11 ευρώ. Μια πτώση της τάξης του 26,66%.
Το Texas της Mytilineos
Αναλυτές θεωρούν ότι η πτώση της Μytilineos από τα 18 ευρώ στα 13 ευρώ έχει προεξοφλήσει τη διακοπή φυσικού αερίου από την Gazprom στον αγωγό Turkish Stream.
Είναι δηλαδή το αντίστοιχο Τέξας της Mytilineos.
Όμως φίλοι αναγνώστες θέλει πάντα τεράστια προσοχή γιατί επειδή έπεσε μια μετοχή κατά 27,7%, αυτό δεν την κάνει αυτομάτως ότι είναι και καλή για αγορά.
Το φθηνό μπορεί να γίνει φθηνότερο.
Το πιο σημαντικό πράγμα για τους επενδυτές είναι όταν αλλάζουν τα δεδομένα, να προσαρμόζουν την επενδυτική τους στρατηγική άμεσα.
Κάτι που ήταν καλό, τώρα μπορεί να μην είναι καλό. Και κάτι που δεν ήταν καλό, να γίνει τώρα εξαιρετική ευκαιρία.
Έτσι λοιπόν πολλοί αναρωτιέστε, ωραία μέχρι εδώ δικαιολογημένη η πτώση της Mytilineos, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τώρα είναι και επενδυτική ευκαιρία. Πολύ σωστή και εύλογη ερώτηση.
Πάμε όμως τώρα να δούμε τα γεγονότα.
Όπως τόνισε ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, η Mytilineos έχει hedgάρει, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, την τιμή του αλουμινίου και για το 2022 αλλά και για το 2023.
Αυτό είναι σημαντικής σημασίας γεγονός, το οποίο η επενδυτική κοινότητα μέσα στην παραζάλη της από την πτώση του αλουμινίου, το ξέχασε παντελώς.
Αυτή η κορυφαία κίνηση από τον κ. Μυτιληναίο σε συνδυασμό με το ότι έχει κλειδώσει και την τιμή του ρεύματος και για το 2022 αλλά και για το 2023 διασφαλίζει πολύ υψηλή κερδοφορία για τον κλάδο του αλουμινίου.
Άρα αυτή η πτώση της τιμής του αλουμινίου, δεν επηρεάζει καθόλου την Mytilineos.
Τώρα πάμε στο καυτό θέμα του φυσικού αερίου.
Όπως είπε και ο κ. Μυτιληναίος στη ΓΣ και να διακοπεί η τροφοδοσία φυσικού αερίου μέσω του Turkish Stream η Mytilineos μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της κατά 100% παίρνοντας φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του TAP αλλά και με LNG φορτία.
Ειδικότερα στο κομμάτι του LNG, η Mytilineos έχει κλειδώσει τα slots μέχρι και το 2024.
Αυτό σημαίνει σωστή ενεργητική διαχείριση.
Η συμβολή του κ. Νίκου Παπαπέτρου
Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος έχει προνοήσει και για το χειρότερο σενάριο.
Δυστυχώς όμως μέσα σε αυτή τη λαίλαπα η επενδυτική κοινότητα εκτός ότι έχει πανικοβληθεί με την πτώση της τιμής του αλουμινίου και με το θέμα του φυσικού αερίου, έχει ξεχάσει παντελώς τη φετινή συμβολή της επιχειρηματικής μονάδας RSD που διευθύνει ο κ. Νίκος Παπαπέτρου.
Η οποία όπως αποκάλυψε ο κ. Μυτιληναίος στην πρόσφατη ΓΣ οδεύει φέτος για EBITDA της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, και έχει στόχο το 2024 να πάει προς τα 150 εκατ. ευρώ EBITDA. Μιλάμε για τεράστιο νούμερο.
Να αντιληφθείτε ότι φέτος η ΤΕΝΕΡΓΑ θα εμφανίσει 157 εκατ. ευρώ EBITDA.
Όπως ξέρετε του Wiseman του αρέσει να ψάχνει και να κάνει ανάλυση εις βάθος.
Αυτή την στιγμή που μιλάμε, σύμφωνα με την Goldman Sachs οι αμερικάνικες εταιρίες Κοινής Ωφέλειας ηλεκτρικής ενέργειας, παίζουν με ένα P/E2022e= 17,8 με ένα P/E2023e=16,9 και με ένα P/E2024e=15,9.
Ακόμα το τελευταίο report της Goldman Sachs για την Motor Oil είναι άκρως αποκαλυπτικό.
Δίνει τιμή στόχο για την MΟΗ τα 25 ευρώ.
Αλλά για να βγάλει αυτή την τιμή στόχο, θεωρεί ότι ο κλάδος Power & Gas πρέπει να παίζει με ένα EV/EBITDA 2024e=9.
Αυτό λοιπόν φίλοι αναγνώστες είναι το μέτρο σύγκρισης που πρέπει να έχουμε όταν δίνουμε μια αποτίμηση για το Power & Gas Unit της Mytilineos.
Το ερώτημα τώρα λοιπόν φίλοι αναγνώστες είναι κατά πόσο κάποιος πιστεύει ή όχι το τελευταίο report της Citigroup που βγήκε στις 5 Ιουλίου για την Mytilineos και δίνει τιμή στόχο τα 22 ευρώ.
Ο αναλυτής της CITI
Συγκεκριμένα, ο αναλυτής της Citi εκτιμάει ότι η Mytilineos το 2022 θα ξεπεράσει το guidance που έχει δώσει ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, τα 260 εκατ. ευρώ, και θα βγάλει καθαρά κέρδη 317 εκατ. ευρώ.
Η αγορά αυτή τη στιγμή πιστεύει ότι ούτε τα 260 εκατ. ευρώ θα βγάλει η Mytilineos φέτος.
Λόγω της πτώσης του αλουμινίου και της ανόδου της τιμής του φυσικού αερίου.
Ο αναλυτής ακόμα εκτιμάει ότι η Mytilineos εφόσον βγάλει τα 317 εκατ. ευρώ θα δώσει μέρισμα για το 2022 0,82 ευρώ/μετοχή.
Όμως κρατηθείτε γιατί ο αναλυτής το 2023 εκτιμά ότι η Mytilineos θα βγάλει 435,8 εκατ. ευρώ κέρδη και θα δώσει μέρισμα 1,13 ευρώ/μετοχή.
Εφόσον δικαιωθεί ο αναλυτής της Citi, μιλάμε ότι η Mytilineos από όποια πλευρά και να το δεις θα είναι η πεμπτουσία της πολύ βαθιά υποτιμημένης μετοχής σε ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.
Με αποτέλεσμα να είναι θέμα χρόνου και μόνο να βρει τη δίκαιη αποτίμησή της.
Τέλος, για να ξέρετε για το 2024 ο αναλυτής της Citi προβλέπει τα κέρδη της Mytilineos να πηγαίνουν στα 505,7 εκατ. ευρώ και να δίνει μέρισμα 1,31 ευρώ ανά/μετοχή.
Μιλάμε για ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΟ νούμερο.
Το στοίχημα λοιπόν φίλοι αναγνώστες είναι εάν, σε 10 μέρες που ανακοινώνει αποτελέσματα εξαμήνου, αυτά είναι δυνατά.
Εφόσον η Mytilineos βγάλει δυνατό εξάμηνο τότε η πτώση της μετοχής της από τα 18 ευρώ στα 13 ευρώ θα είναι η ίδια όπως και της ΤΕΝΕΡΓΑ από τα 15 ευρώ στα 11 ευρώ.
Η ΤΕΝΕΡΓΑ πήγε στα 11 και μετά ξεκίνησε ένα ράλι το οποίο την πήγε μέχρι τα 18,60..
Οι ειδικοί πιστεύουν ακράδαντα ότι τα αποτελέσματα της Mytilineos όχι απλώς θα καθησυχάσουν την αγορά αλλά θα επιβεβαιώσουν και τον αναλυτή της Citigroup.
“Όπως η ΤΕΝΕΡΓΑ από τα 11 ευρώ πήγε στα 18,60 ευρώ, δηλαδή έκανε μια άνοδο της τάξης του 69%, το ίδιο πιστεύουμε ότι θα γίνει και στην μετοχή της Mytilineos” , εξηγούν.
Η μετοχή από τα 13 ευρώ και εν ευθέτω χρόνο θα πάει στα 21,97 ευρώ, δηλαδή στην τιμή στόχο που έχει δώσει η Citigroup, τα 22 ευρώ.
Μια απόδοση της τάξης του 69%.
Κοντός ψαλμός, αλληλούια. 28 Ιουλίου κληρώνει!! PLACE YOUR BETS PLEASE.
Ο Wiseman πιστεύει ότι η Mytilineos θα βγάλει πολύ δυνατό εξάμηνο και γι’ αυτό η περιοχή των 13 ευρώ είναι εξαιρετική ευκαιρία για τοποθετήσεις
H νέα στρατηγική του Δημήτρη Πολίτη
Πολλούς και λεπτούς χειρισμούς πρέπει να κάνει ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης για να φέρει σε πέρας την κρίσιμη αποκρατικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.
Είναι το πιο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει από τότε που πήγε στο Ταμείο και εν πολλοίς (να το ξέρει) θα κριθεί και ο ίδιος από την έκβασή του.
Η Ελλάδα έχει θέσει προθεσμία την 29η Ιουλίου για δεσμευτικές προσφορές για το πλειοψηφικό πακέτο στο λιμάνι αφού η χώρα μας οφείλει να αναβαθμίσει την στρατηγική σημασία του.
Για το νέο ιδιοκτήτη του λιμανιού, ενδιαφέρονται σφόδρα οι Αμερικανοί αφού πλέον η Αλεξανδρούπολη είναι για τον υπερατλαντικό σύμμαχό μας, νευραλγικός στρατηγικός κόμβος από στρατιωτική, ενεργειακή και μεταφορική σκοπιά.
Το λιμάνι προς Νότο οδηγεί ως την Αίγυπτο και το Ισραήλ και προς Βορρά οδικώς και σιδηροδρομικώς ως την μαρτυρική Ουκρανία (καταλαβαίνετε τώρα…).
Το ρόλο της Αλεξανδρούπολης για τη στρατηγική των ΗΠΑ υπερτόνισε και ο Aμερικανός Πρέσβης Τζόρτζ Τσούνης προς όλους τους κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες που είδε από τη δεξίωση της 4ης Ιουλίου και μετά, και είδε πολλούς.
Ο ευγενέστατος Τζορτζ
Ο ευγενέστατος Τζορτζ, έχει αρχίσει να μπαίνει στο πνεύμα του ρόλου του στην Ελλάδα, που είναι και η πατρίδα των προγόνων του. Βέβαια τον πολυπράγμονα Τζέφρι Πάιατ δεν τον φτάνει μέχρι στιγμής στον παραγοντισμό, αλλά βρίσκεται σε καλό δρόμο.
Μαθαίνω όμως από «φίλους του υπερατλαντικού παράγοντα» πως μεγάλο ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δείχνει και ο ψευτο-σουλτάνος ο Ερντογάν, αλλά από την ανάποδη: πέρα από τις κραυγές για απειλή κατά της Τουρκίας (εδώ γελάμε όλοι) προσπαθούν εμμέσως πλην σαφώς και με τα ισχυρά λόμπι που διαθέτουν οι Τούρκοι στην ΕΕ και στις ΗΠΑ, να παρεμποδίσουν τις εξελίξεις στην Αλεξανδρούπολη ώστε να μην αναβαθμιστεί ο ρόλος της Ελλάδας.
Οι μνηστήρες
Στην ίδια την αποκρατικοποίηση του λιμανιού τώρα, το ΤΑΙΠΕΔ προσέλκυσε μεγάλα ιδιωτικά σχήματα για το ακριτικό λιμάνι και η διαδικασία που είχε κολλήσει λόγω πανδημίας, τώρα επιτέλους προχωρεί.
Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης είχαν προκριθεί τέσσερα σχήματα και συγκεκριμένα η Quintana Infrastructure & Development, η Κοινοπραξία International Port Investments Alexandroupolis (Black Summit Financial Group, Euroports, EFA Group, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), η Κοινοπραξία Cameron SA-Goldair Cargo AE-Bollore Africa Logistics και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης ΑΕ.
-Η Quintana Infrastructure & Development είναι μεγάλη αμερικανική εταιρεία με έδρα το Τέξας που επικεντρώνεται στους τομείς των ενεργειακών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων θαλάσσιων λιμένων και τερματικών.
-Η Κοινοπραξία International Port Investments Alexandroupolis αποτελείται από τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του Γιώργου Περιστέρη, την Black Summit Financial Group, αμερικανική επενδυτική και συμβουλευτική εταιρεία, την Euroports που με έδρα το Βέλγιο που ελέγχει 26 τερματικούς λιμενικών σταθμούς διεθνώς και την EFA GROUP με έδρα την Ελλάδα που κατασκευάζει προϊόντα και συστήματα υψηλής τεχνολογίας.
-Η Κοινοπραξία Cameron SA-Goldair Cargo AE-Bollore Africa Logistics αποτελείται από την Cameron (Όμιλος Κοπελούζου) που συμμετέχει και στο πρόγραμμα του FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Επίσης συμμετέχει η Bolloré Africa Logistics για την οποία έκανε πρόταση εξαγοράς στον μητρικό γαλλικό όμιλο της Bollore η Ιταλοελβετική MSC, που είναι η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία του κόσμου. Τέλος στο σχήμα βρίσκεται και η Goldair, από τους μεγαλύτερους ελληνικούς ομίλους στους τομείς του τουρισμού και των μεταφορών.
-Ο ΟΛΘ που είναι ο γνωστός Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης.
Η μάχη αναμένεται σκληρή και κρίσιμη.
Προφανώς καταλάβαμε όλοι γιατί ύστερα από όλα αυτά, ο κ. Πολίτης του ΤΑΙΠΕΔ έχει βάλει μεγάλο μπελά στο κεφάλι του.
Μπορεί όμως να του βγει και σε καλό.
Τσαμαζ vs Στάσση
Δεν ξέρω εάν το έχετε καταλάβει αλλά τους τελευταίους μήνες υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός στο δίκτυο οπτικών ινών της χώρας ανάμεσα στον Μιχάλη Τσαμάζ της Cosmote και στον Γιώργο Στάσση της ΔΕΗ.
Πρόσφατα ο κ. Στάσσης αποφάσισε να προχωρήσει δυναμικά μια επένδυση σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών από τα βασικά κέντρα της ΔΕΗ μέχρι και το τελευταίο σπίτι (fiber to the home, που λένε και στο χωριό μου).
Αυτή τη δουλειά όμως την κάνει εδώ και πολύ καιρό και η Cosmote έχοντας ένα αρκετά στρωμένο δίκτυο.
Η μάχη μεταξύ των δύο ελληνικών ή αν θέλετε ελληνο-γερμανικών κολοσσών αναμένεται να είναι πολύ σκληρή και μέχρι το τελευταίο πελάτη.
Παράλληλα όμως έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο: «Μα, χωράνε δύο ανεξάρτητα δίκτυα οπτικών ινών σε μια μικρή χώρα των 11 εκατ. κατοίκων και μάλιστα με τόσα πολλά νησιά όπου θα αργήσουν να εγκατασταθούν οπτικές ίνες; Είναι συμφέρουσες και μπορούν να βγάλουν κέρδος οι δύο ξεχωριστές και ανταγωνιστικές υποδομές;» αναρωτιούνται.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει πέσει η πρόταση από υπουργό που θεωρείται επιτυχημένος σε θέματα τεχνολογίας αιχμής και καινοτομίας, να γίνει το δίκτυο οπτικών ινών στη χώρα μας ένα και ενιαίο.
Και μέσα από αυτό το δίκτυο να μπορούν να μπαίνουν οι πάροχοι, να ανταγωνίζονται και να προσφέρουν υπηρεσίες.
Επιχειρηματικός εγωισμός
Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε πως για πρόσβαση στο συγκεκριμένο δίκτυο ενδιαφέρονται ενεργά και άλλες εταιρίες όπως η TΕΡΝΑ Ενεργειακή και η Κινεζική Grid που είναι μέτοχος στον ΑΔΜΗΕ.
Ο συγκεκριμένος υπουργός μάλιστα ανέφερε ως παράδειγμα την ενοποίηση των δικτύων οπτικών ινών στη γειτονική Ιταλία των 60 εκατομμυρίων κατοίκων που κατάφερε να επιβάλλει η κυβέρνηση Ντράγκι.
Το ελληνικό σχέδιο ενοποίησης με κυβερνητική πρωτοβουλία είχε μπει στο ψυγείο καθότι όλοι περίμεναν εκλογές των Σεπτέμβριο.
Τώρα που το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνεται φαίνεται πως η κυβερνητική πρωτοβουλία θα εκδηλωθεί το φθινόπωρο.
Να δούμε πως θα αντιδράσουν οι δύο μονομάχοι κ.κ. Τσαμάζ και Στάσσης που δεν φημίζονται για την υποχωρητικότητά τους.
Αντιθέτως διαθέτουν υψηλό επιχειρηματικό εγωισμό.
Ιντρακάτ: Προσωπικά παιχνίδια
Τώρα που είναι καλοκαίρι και έχουν σφίξει οι ζέστες, λέγονται πολλά τα περισσότερα των οπαίων είναι μπαρούφες.
Κάποιοι ψιθυρίζουν ότι υπάρχουν κάποιες εισηγήσεις μέσα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που αφορούν στην INTRAΚAT και στην μεταβίβαση του πλειοψηφικού της πακέτου.
Το έψαξα για μια ακόμα φορά το θέμα και από ότι μου λένε οι άνθρωποί μου μέσα στην Επιτροπή, κάποια επίσημη εισήγηση προς την κα Λαζαράκου δεν υπάρχει.
Και δεν μπορεί να υπάρξει αφού δεν τίθεται θέμα δημόσιας πρότασης. Αυτό έχει άλλωστε ξεκαθαριστεί
Τώρα εάν κάποιοι τριγυρίζουν τους διαδρόμους στα γραφεία της Επιτροπής ή στις καφετέριες πέριξ της οδού Κολοκοτρώνη και της Σταδίου και ψιθυρίζουν για δημόσια πρόταση, αυτό σίγουρα δεν είναι επίσημη κίνηση αλλά μάλλον απόρροια προσωπικών υπολογισμών.
Τελικά λόγω της ζέστης, αποφάσισα ότι είναι καλύτερο να πάω για βουτιές…
…Και ο γάμος
Πάντως την ώρα που λέγονται όσα λέγονται για την Ιντρακατ, ο νέος CEO Αλέξανδρος Εξάρχου αποφάσισε να ανεβεί τα σκαλιά τις εκκλησίας με την γοητευτική Ιωάννα Δούλου.
Το ζεύγος στην συνέχεια δεξιώθηκε τους φίλους του στο ECALI CLUB. Παρόντες μεταξύ άλλων οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καυμενάκης, το μέλος του ΔΣ της Ιντρακάτ Χάρης Παμπούκης , ο νομικός Σταύρος Παπασταύρου κλπ
Αυτό το οποίο έμαθε ο wiseman είναι ότι η νύφη είναι fun των παραδοσιακών χορών και ως εκ τούτου «του έδωσε και κατάλαβε».
“Η πρώτη ήττα του Μαντωνανάκη”
“Έκλεισε η αυλαία του θερμού δικαστικά θέρους για τον όμιλο Παντελή Μαντωνανάκη με μια δικαστική ήττα του ξενοδόχου”, όπως την χαρακτηρίζουν νομικές πηγές.
Για να σας φρεσκάρω την μνήμη, στις 15 Ιουνίου είχε εκδικαστεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Λασιθίου, αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Ομίλου Μαντωνανάκη κατά των Ομολογιούχων της εταιρείας “Αττικός Ήλιος ΑΕ”.
Δηλαδή μεταξύ άλλων της Eurobank, της Τράπεζας Πειραιώς, της CEPAL κλπ.
Με την αίτηση του, ο Όμιλος Μαντωνανάκη ζητούσε να διαταχθεί η προσωρινή αναστολή του συμβατικού χρόνου λήξης των δανείων του, τα οποία έληξαν τον Απρίλιο του 2022 χωρίς να αποπληρωθούν, καθώς και να απαγορευτεί κάθε πράξη για την είσπραξη των απαιτήσεων των πιστωτών.
Οι πιστωτές προέβαλαν την άποψη ότι το Πρωτοδικείο Λασιθίου είναι προφανώς τοπικά αναρμόδιο να εκδικάσει την ως άνω αίτηση των ασφαλιστικών, δεδομένου ότι η αίτηση αφορά ένα δάνειο που συνομολογήθηκε στην Αθήνα και στο οποίο όλα τα συμβαλλόμενα Νομικά Πρόσωπα εδρεύουν στην Αθήνα.
Τελικά το δικαστήριο στις 12 Ιουλίου του 2022 απέρριψε την αίτηση του ομίλου Μαντωνανάκη.
Η δίκη αυτή είχε ευρύτερο νομικό ενδιαφέρον.
Τυχόν αποδοχή των ασφαλιστικών θα σήμαινε ότι για πρώτη φορά τα Ελληνικά Δικαστήρια θα παρέμβουν σε υφιστάμενες δανειακές σχέσεις και με απόφαση ασφαλιστικών θα αλλοιώσουν τους όρους τους με παράταση της διάρκειας του δανείου.
Μια τέτοια απόφαση θα δημιουργούσε ένα νομολογιακό προηγούμενο, το οποίο θα μπορούν να επικαλούνται οι οφειλέτες των Τραπεζών και να ζητούν αντίστοιχες παρεμβάσεις από δικαστήρια ασφαλιστικών, οι αποφάσεις των οποίων δεν υπόκεινται σε έφεση, μετατρέποντας τα δικαστήρια σε «εργαλείο» των κακοπληρωτών και εν τέλει διογκώνοντας και πάλι το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που μετά από πολλά χρόνια σκληρής προσπάθειας αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.
Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.