• Η νέα πτώση της Εθνικής, ο Μπίτζιος, το εξώδικο, η Ασφαλιστική και το δάκρυ, γιατί πούλησαν οι αδερφές Μπενρουμπή, η Όλγα και η σκληρή δικαστική διαμάχη, η απάντηση Χατζηδάκη, το Μετρό και οι σκληρές δοκιμές, και δυο hot quiz

    Δεν θέλω να απογοητεύσω τον κ. Μπίτζιο, αλλά το mononews.gr, έχει στην κατοχή του τρανές αποδείξεις, ότι πράγματι είχε σχέση με συγκεκριμένη ασφαλιστική εταιρεία στην οποία «διοχέτευε» χρήματα μέσω της Εθνικής τράπεζας.

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Περιεχόμενα

    Και νέες μεγάλες απώλειες της Εθνικής

    Αγαπητοί αναγνώστες προσπαθώ να καταλάβω τι γίνεται με την μετοχή της Εθνικής,  στο Ελληνικό χρηματιστήριο.

    Προ ολίγων ημερών η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προσπάθησε να μας πείσει ότι η τιμή των 7,55 ευρώ, που πούλησε το ελληνικό δημόσιο το 10% των μετοχών,  είναι μεγάλη ευκαιρία.

    Δεν θα δικαιολογήσω τους ξένους η τους Έλληνες θεσμικούς που τοποθετήθηκαν στο πρόσφατο placement του 10% των μετοχών.

    Μεγάλα παιδιά είναι.

    Όμως θα σταθώ στους Έλληνες ιδιώτες που σημειώνουν μεγάλες ζημίες στα χαρτοφυλάκιά τους.

    Σήμερα λίγες ημέρες μετά, η μετοχή της Εθνικής βρίσκεται στα 7,266 ευρώ, δηλαδή 0,30 ευρώ  χαμηλότερα,  από την τιμή που τιμολόγησε ο πωλητής, δηλαδή το ΤΧΣ.

    Αυτό το οποίο εκτιμά η επενδυτική κοινότητα είναι ότι «στο πρόσφατο placement αγόρασαν κυρίως hedge funds η funds ιδιαίτερα κακής ποιότητας.

    Funds δηλαδή που «πυροβολούν» τις μετοχές όταν δουν την παραμικρή δυσκολία.»

    Εγώ θέλω να ξέρω ποιος φταίει για τα χαλιά της Εθνικής Τράπεζας, αυτή την στιγμή που χιλιάδες Έλληνες μικροί και μεγάλοι, χάνουν τα ωραία τους λεφτά.

    Φταίει το ΤΧΣ που δεν μας είπε την αλήθεια περί δήθεν μακροπρόθεσμων επενδυτών;

    Η μήπως δεν ευθύνεται καθόλου ο κ. Ηλίας Ξηρουχάκης.

    Μήπως έγιναν όλα τυχαία;

    Εγώ θα περίμενα ο κ. Ξηρουχάκης, σαν γνήσιος Κρητικός που λέει ότι είναι, να αναλάβει το βάρος της ευθύνης και να παραιτηθεί.

    Έτσι κάνουν όσοι έχουν την πυγμή της άποψης τους.

    Εξώδικο 1: Ο Ξηρουχάκης

    Τις προηγούμενες ημέρες το mononews και ο Wiseman «πήραν» σαφή θέση.

    Την απόλυτη ευθύνη, της καταστροφής των περιουσίων των ιδιωτών, την έχει ο επικεφαλής του ΤΧΣ Ηλίας Ξηρουχάκης.

    Αυτός αποφάσισε.

    Όμως επειδή μας έστειλε  εξώδικο για όλα όσα του γράφουμε και επειδή απουσιάζει  ο δικηγόρος της εταιρείας μας, είπα να περιμένω 2-3 ημέρες πριν δημοσιεύσω το εξώδικο, και γράψουμε την δικιά μας απάντηση.

    Εξώδικο 2: Ο Φελιξ Μπίτζιος και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο 

    Περιμένοντας όμως τον δικηγόρο μου να επιστρέψει, αίφνης χθες το πρωί, μου ήλθε και δεύτερο εξώδικο.

    Αυτή την φορά από τον Φέλιξ Μπίτζιο του Γεωργίου.

    Γιατί μου έστειλε εξώδικο;

    Για ένα δημοσίευμα προ ημερών που ανέφερα τα εξής:

    Έναν «πονοκέφαλο» που ακούει στο όνομα Φέλιξ Μπίτζιος έχει μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία στην χώρα μας, καθώς ο ίδιος τελεί σε καθεστώς κυρώσεων από την OFAC ως ο μέτοχος του 35% της Intellexa, της εταιρείας που παράγει και εμπορεύεται το κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης Predator.

    Και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα βρίσκεται στη συγκεκριμένη «μαύρη λίστα» για πολύ πολύ καιρό.

    Ποιο είναι το πρόβλημα;

    Ο Φέλιξ Μπίτζιος τα τελευταία χρόνια έχει χρησιμοποιήσει συγκεκριμένη ασφαλιστική εταιρεία, ως «επενδυτικό καταφύγιο».

    Συγκεκριμένα, συστηματικά την τελευταία τριετία οδεύει μεγάλα ποσά από τις κυπριακές του εταιρείες σε συγκεκριμένο αποταμιευτικό ασφαλιστικό προϊόν της Ασφαλιστικής.

    Αν και η προέλευση αυτών των χρημάτων είναι άγνωστη, η Ασφαλιστική δεν έχει κάνει καμιά αναφορά ως σήμερα στις εποπτικές αρχές.

    Αντιθέτως, η Εθνική Τράπεζα μέσω της οποίας διοχετεύθηκαν πολλά από αυτά τα χρήματα, φαίνεται πως έχει κάνει report στην Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, όπως και ήταν υποχρεωμένη λόγω της υπαγωγής του Μπίτζιου σε διεθνείς κυρώσεις.»

    Μπίτζιος: Τι αναφέρει στο εξώδικο

    Στο εξώδικο του ο κ. Μπίτζιος αναφέρει ότι «ευθύς εξαρχής επισημαίνω ότι ουδεμία σχέση είχα και έχω με την υλοποίηση επενδύσεων χρηματικών κεφαλαίων στην ασφαλιστική αγορά.

    Ειδικότερα, ουδέποτε μέχρι και σήμερα προέβην σε επενδύσεις σε οιουδήποτε είδους ασφαλιστικά προϊόντα στην κύρια, την παράλληλη και την εν γένει ασφαλιστική αγορά.

    Ουδέποτε εξηύρα «επενδυτικό καταφύγιο», όπως όλως ψευδώς και ανεδαφικώς ισχυρίζεσθε, ούτε χρησιμοποίησα προς όφελος μου οιαδήποτε ασφαλιστική εταιρεία με σκοπό να αποκρύψω χρηματικά ποσά προερχόμενα από επενδυτικά προϊόντα, τα οποία υπαινίσσεστε ότι κατέχω.

    Εξάλλου, η αναλήθεια των ισχυρισμών σας επιρρωνύεται και από το γεγονός ότι στο εν λόγω δημοσίευμά σας αναφέρεστε όλως γενικά και αορίστως σε μία ασφαλιστική εταιρεία και τη μητρική αυτής, δίχως να αναφέρετε την επωνυμία της ή έστω κάποια στοιχεία αναγνωρισιμότητάς της.»

    Εξώδικο Μπίτζιου: Όλη η αλήθεια με στοιχεία, η σύνταξη και το δάκρυ 

    Δεν θέλω να απογοητεύσω τον κ. Μπίτζιο, αλλά το mononews.gr, έχει στην κατοχή του τρανές αποδείξεις, ότι πράγματι είχε σχέση με συγκεκριμένη ασφαλιστική εταιρεία στην οποία «διοχέτευε» χρήματα μέσω της Εθνικής τράπεζας.

    Έχει κάνει ένα ατομικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής συνδεδεμένο με επενδύσεις (UNIT LINKED…).

    Όπως αναφέρει και στο σχετικό ερωτηματολόγιο που έχει συμπληρώσει, αυτό το οποίο αναζητά, είναι να εξασφαλίσει ένα ποσό στο τέλος της περιόδου, για την σύνταξη του.

    Μόλις διάβασα ότι ο Μπίτζιος, φροντίζει από τώρα την σύνταξη του, πρέπει να σας πω ότι συγκινήθηκα.

    Παραλίγο να δακρύσω. Σκέφθηκα ότι ο Φέλιξ σαν άλλος κοινός θνητός θέλει να εξασφαλίσει τα γεράματά του. 

    Τέλος πάντων.

    Η ημερομηνία έναρξης του ασφαλιστήριου συμβολαίου είναι η 21. 03.2022 και ημερομηνία λήξης 21.03.2033.

    Για την ακρίβεια, είχε αγοράσει μέσω της ελληνικής ασφαλιστικής εταιρείας με έδρα την Αθήνα, ένα προϊόν της BNP Paribas, το οποίο έχει βαθμολογηθεί στην μεσαία – υψηλή κατηγορία επενδυτικού κίνδυνου.

    Για να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό, εάν κάποιος βάλει 10.000 ευρώ στο προϊόν αυτό τότε σε ένα χρόνο εάν το ρευστοποιήσει, στο ακραίο σενάριο μπορεί να χάσει το 66% του κεφαλαίου του δηλαδή να πάρει πίσω 3.738 ευρώ και στο ευνοϊκό σενάριο να πάρει πίσω 10.886 ευρώ, δηλαδή +8%.

    Προσοχή.

    Όταν κάποιος αγοράζει τέτοια επενδυτικά προϊόντα κατανοεί πολύ καλά τους κινδύνους.

    Προφανώς ο κ. Μπίτζιος Φέλιξ του Γεωργίου, μόνο από αυτό το παραπάνω κείμενο που δημοσιεύω, καταλαβαίνω ότι έχει αρχίσει να ιδρώνει.

    Θα ιδρώσει όμως περισσότερο.

    Γιατί έχω πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία και πολλά έγγραφα.

    Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα όσα διαβάζω:

    «Στις 21.03.2022 ο δικαιούχος Φέλιξ Γεώργιος Μπίτζιος καταθέτει, μέσω της εταιρείας BORITACO HOLDING LIMITED  (η οποία συστάθηκε στις 12/05/2016) στην Εθνική τράπεζα το ποσό των 50.100 ευρώ.

    Τα χρήματα κατατίθενται σε ασφαλιστική εταιρεία και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του έχει αριθμό 21@@@@@.

    Και συνεχίζω, αγαπητοί αναγνώστες.

    «Στις 01.06.2022 στέλνει και δεύτερο έμβασμα μέσω της Εθνικής τράπεζας, στην ασφαλιστική εταιρεία,  αυτή την φορά 30.000 ευρώ.

    Εντολέας η εταιρεία BORITACO Holdings και δικαιούχος ο Φέλιξ Μπίτζιος του Γεωργίου.»

    Ουφ, σταματώ εδώ γιατί περιμένω να γυρίσει ο δικηγόρος μου.

    Πρέπει να συνεννοηθώ  εάν θα δημοσιεύσω αυτούσια, στον αυριανό WISEMAN, όλα τα έγγραφα που έχω.

    Δεν θέλω  οι αναγνώστες μου να έχουν καμμιά αμφιβολία για τα όσα γράφουμε.

    Το mononews.gr γράφει, όταν έχει αποδείξεις και χαρτιά.

    Magnifique!!!

    Η Όλγα, τα παιδιά και η σκληρή δικαστική διαμάχη 1

    Αγαπητοί αναγνώστες, την Κυριακή το μεσημέρι μια παρέα φίλων αποφάσισε να πάει προς το εστιατόριο Barolo στο Παλαιό Ψυχικό.

    Το εστιατόριο αυτό προσφέρεται κυρίως για όσους έχουν μικρά παιδιά, καθώς απέναντι έχει και μια μεγάλη παιδική χαρά.

    Εκεί λοιπόν εθεάθη η υπουργός  Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη με τα δυο μικρά της παιδιά.

    Η δημοφιλής Όλγα, για την οποία όλοι έχουν να πουν ότι είναι εξαιρετική μητέρα ήταν συνέχεια με τα μικρά της, παίζοντας συνεχώς μαζί τους.

    Όμως επειδή μου αρέσει να κάνω ρεπορτάζ, έχω να σας μεταφέρω τα εξής σε σχέση με τον τέως σύζυγο Μίνωα Μάτσα, ο οποίος εξακολουθεί να μένει στο σπίτι της οικογένειας.

    Καταρχήν πηγές μου λένε, ότι «από εδώ και στο εξής θα ακολουθήσει μια σκληρή δικαστική διαμάχη για την επιμέλεια των παιδιών, τις διατροφές κλπ.»

    Αυτό το οποίο έμαθα και έγινα έξαλλος, είναι ότι ο Μάτσας ενώ έχει λεφτά, έχει διαμηνύσει στους δικηγόρους του ότι θα δίνει τα μισά χρήματα των αναγκών των μικρών του παιδιών.

    Αυτό αγαπητοί αναγνώστες είναι κάτι παραπάνω από απαράδεκτο.

    Θα το δεχόμουν εάν επρόκειτο για άνθρωπο που δεν έχει λεφτά.

    Η Όλγα, τα παιδιά και η σκληρή δικαστική διαμάχη 2

    Ο  wiseman θεωρεί ότι ένας άνδρας που δεν αναλαμβάνει τα βάρη της οικογένειας του, και ζητάει να βάζει λεφτά και η σύζυγος, απλά «δεν φοράει παντελόνια».

    Πρόκειται για λογικές που με ξεπερνούν.

    Ελπίζω τουλάχιστον ο πατέρας του (δεν τον ξέρω τον άνθρωπο) να μην επιτρέψει στο γιο του να συμπεριφερθεί με αυτόν τον απαράδεκτο όσο και άνανδρο τρόπο στην τέως σύζυγο και στα παιδιά του.

    Ο Μάτσας πρέπει να αναλογιστεί, εάν φυσικά φτάνει το μυαλό του μέχρι εκεί, ότι πριν γνωρίσει την Όλγα Κεφαλογιάννη δεν τον ήξερε κανείς.

    Στην Κεφαλογιάννη χρωστάει την αναγνωρισιμότητα, που έχει σήμερα.

    Εκτός αν πρόκειται για ένα τύπο που του ταιριάζει μόνο η απαξίωση…

    Αυτά τα λίγα.

    Θα επανέλθω σύντομα όμως…

    Μετρό Θεσσαλονίκης: «Σκληρές» δοκιμές και ασφάλεια Uber Alles

    Το μετρό της Θεσσαλονίκης θα τεθεί σε λειτουργία στις 30 Νοεμβρίου και θα είναι απόλυτα ασφαλές, κι ένα από τα καλύτερα μετρό του κόσμου.

    Αυτή είναι η δέσμευση τόσο του διευθύνοντος συμβούλου της ΑΚΤΩΡ, Αλέξανδρου Εξάρχου, όσο και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα.

    Οι “σκληρές” δοκιμές που γίνονται στους συρμούς του μετρό (ανεβάζουν ταχύτητά έως 200 χλμ./ώρα) και στις γραμμές που θα λειτουργήσουν, δείχνουν ότι όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη πρεμιέρα.

    Μάλιστα, από τον Οκτώβριο του 2023 που υπεγράφη η σύμβαση με την ιταλογαλλική THEMA, η οποία αποτελείται από τις Egis και ΑΤΜ, για τη διαχείριση του Μετρό Θεσσαλονίκης οι δοκιμές έχουν γίνει ακόμα πιο εντατικές.

    Αυτό ενδιαφέρει τον κόσμο της Θεσσαλονίκης που περιμένει με ανυπομονησία το μετρό, σε πείσμα κάποιων, τόσο στο ΚΚΕ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, που θέλουν να παίξουν πολιτικά παιχνίδια με την ασφάλεια του μέσου.

    Θέλουν να μην λειτουργήσει το μετρό για τους επόμενους 12 μήνες και αυτοί να πληρώνονται.

    Δηλαδή ο απόλυτος χαβαλές από την πλευρά τους.

    Και σε όλους τους τόνους οι αρμόδιοι δηλώνουν πως το μετρό στις 30 Νοεμβρίου θα είναι απόλυτα έτοιμο να υποδεχθεί τους χιλιάδες Θεσσαλονικείς.

    Οσο για το ενιαίο εισιτήριο και το θέμα που προκλήθηκε, αυτό μπορεί να λυθεί οποτεδήποτε.

    Δεν αφορά αυτή καθ’ αυτή τη λειτουργία του μέσου και είναι κάτι που θα διευθετηθεί εν ευθέτω χρόνο.

    Το βραβείο της Grecotel

    Η Grecotel κατέκτησε το βραβείο «Luxury Hotel Brand of the Year» στα Aspire Awards 2024, τον κορυφαίο θεσμό βραβείων του βρετανικού travel industry που διοργανώνονται από το περιοδικό Aspire.

    Με αυτή την εξαιρετική διάκριση, η Grecotel κατατάσσεται στην κορυφή του παγκόσμιου luxury hospitality, ξεχωρίζοντας στην πιο ανταγωνιστική κατηγορία του θεσμού, κερδίζοντας κορυφαία διεθνή luxury brands όπως το One&Only και το Shangri-La ανάμεσα σε άλλα.

    Η κίνηση του Φέσσα

    Μια σημαντική επιχειρηματική κίνηση έκανε ο Θεόδωρος Φέσσας, με την απόκτηση του 70% της Μπενρουμπή, έναντι 27,2 εκατ. ευρώ και να φτάσει μέσα στη χρονιά στο 29,2 εκατ. λόγω πρόβλεψης για την απόδοση επιπλέον ποσού προς τις μετόχους μειοψηφίας συνδεόμενη με τα μελλοντικά αποτελέσματα της Μπενρουμπή ΑΕ.

    Με τον τρόπο αυτό η Quest θέλει να ενισχυθεί περαιτέρω στο χώρο του λιανικού εμπορίου, παίρνοντας μια εταιρεία η οποία τα τελευταία χρόνια ήταν «νοικοκυρεμένη» στα χέρια της Αλίκης Μπενρουμπή – Φραγκίστα.

    Αλλωστε, η εταιρεία με ιστορία 140 ετών, το 2023 παρουσίασε πωλήσεις 25 εκατ. ευρώ, EBITDA 5,2 εκατ. ευρώ και ΕΒΤ 3,8 εκατ. ευρώ, ενώ για φέτος αναμένει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

    Ο Φέσσας έχει και option αγοράς του υπόλοιπου 30% της εταιρείας στην οποία θα παραμείνει CEO (για όσο διάστημα χρειαστεί) η Αλίκη Μπενρουμπή.

    Με βάση το τίμημα για το 70% η Μπενρουμπής αποτιμάται σε περίπου 40 εκατ. ευρώ.

    Ο επικεφαλής της Quest θέλει να επεκταθεί περαιτέρω στην αγορά ηλεκτρικών συσκευών, όπου η Μπενρουμπή έχει ισχυρή θέση, και να τις συνδυάσει με τα προϊόντα τεχνολογίας που διαθέτει.

    Μην ξεχνάτε ότι ο πολυπράγμων Φέσσας προσπάθησε να μπει στον Κωτσόβολο, που τελικά κατέληξε στη ΔΕΗ, κάτι που σημαίνει ότι είναι στρατηγική επιλογή του να διεισδύσει στο λιανεμπόριο μέσω έτοιμων αλυσίδων.

    Οι Avvocato

    Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος της Quest Holdings για τη συναλλαγή ήταν η Grant Thornton, ενώ Νομικός Σύμβουλος το γραφείο Lambadarios Law Firm.

    Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος της Μπενρουμπή Α.Ε για τη συναλλαγή ήταν η Deloitte, ενώ Νομικός Σύμβουλος το γραφείο POTAMITIS/VEKRIS.

    …Και γιατί πούλησε η Αλίκη και η Νόρα Μπενρουμπή

    H αλήθεια είναι ότι μου έκανε εντύπωση που η οικογένεια Μπενρουμπή αφήνει μια εταιρεία που χτίστηκε, από τους προγόνους της κ. Αλίκης Μπενρουμπή.

    Ρώτησα κι έμαθα γιατί πουλάει τώρα και μου είπαν τα εξής:

    Η εταιρεία ανήκει κατά 50% στην Αλίκη Μπενρουμπή και την αδερφή της Νόρα, παιδιά του Σαμ Μπενρουμπή ο οποίος πέθανε το 2014.

    Η Νόρα Μπενρουμπή, η οποία έχει παντρευτεί τον επιτυχημένο αρχιτέκτονα Μουστρούφη, αποχώρησε ουσιαστικά (αν και κράτησε το ποσοστό της) από την εταιρεία για προσωπικούς λόγους πριν το  2018.

    Τα παιδιά της, η Αλεξία Μουστρούφη – Μπενρουμπή δεν είχε καμιά εμπλοκή αλλά χθες ανακοινώθηκε ότι θα είναι Chief Operating Officer ενώ ο γιος της Νόρας Μπενρουμπή – Μουστρούφη, είναι ήδη επιτυχημένος αρχιτέκτονας στο γραφείο του πατέρα του.

    Από την άλλη, η Αλίκη Μπενρουμπή, που ήταν παντρεμένη (έχει χωρίσει) με τον εφοπλιστή Νίκο Φραγκίστα, έχει δύο κόρες.

    Την ιδιαίτερα γνωστή και επιτυχημένη στο χώρο της μόδας, Στεφανία Φραγκίστα (η οποία έχει παντρευτεί τον γιο του τέως υπουργού της ΝΔ, Πάνου Παναγιωτόπουλου) και την Ιλεάνα, η οποία εργάζεται στη ναυτιλιακή εταιρεία της οικογένειας.

    Θεώρησαν, λοιπόν, οι δύο θυγατέρες του Σαμ Μπενρουμπή, ότι είναι το κατάλληλο timing να πουλήσουν σε καλή τιμή το 70% και αργότερα και το υπόλοιπο 30%, μιας και βλέπουν ότι κανείς από τα μέλη των οικογένειών τους δεν θα ήθελε να εμπλακεί ενεργά στην εταιρεία.

    Να φανταστώ ότι οι αδερφές Μπενρουμπή, οι οποίες θέλουν να ζήσουν μια άνετη και ήρεμη ζωή με τις οικογένειές τους, γνωρίζουν αυτό που είχε γράψει ο Γάλλος στοχαστής Πασκάλ: «Μην προσπαθείς να προσθέσεις χρόνια στη ζωή σου.

    Καλύτερα πρόσθεσε ζωή στα χρόνια σου…»

    Ξενοδοχείο στις Σπέτσες από τον «mister Costa Navarino»; 

    Σε εταιρεία συμφερόντων του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου κατέληξε, όπως μαθαίνω, το ξενοδοχείο Ήλιος στις Σπέτσες, που είχε βγει στις 9 Οκτωβρίου 2024, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 6,3 εκατ. ευρώ.

    Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για προσωπική επένδυση του επιχειρηματία και δε συνδέεται με την ΤΕΜΕΣ, η οποία ελέγχει το Costa Navarino και το The Ilisian.

    Ο επιχειρηματίας ενδεχομένως θέλει να κάνει «απόβαση» στις Σπέτσες, επενδύοντας στο ισχυρό τουριστικό brand που έχει το νησί.

    Με «έφεση» στον πολυτελή τουρισμό, μένει να φανεί πως ο Κωνσταντακόπουλος θα εκμεταλλευτεί το «φιλέτο» στην παραλιακή οδό του νησιού, που τώρα ανήκει στην Γ’ κατηγορία και είναι χωρητικότητας 54 κλινών.

    Το ξενοδοχείο ανήκε προηγουμένως στην Ευαγγελία Κεχαγιαδάκη και τον Αντώνιο Μπαρδάκο, ενώ η πρώτη ήταν η επισπεύδουσα του πλειστηριασμού και ο δεύτερος ο οφειλών.

    Ο Βλάχος και η απάντηση του Κωστή

    Βλέποντας χθες στη Βουλή τον Γιώργο Βλάχο, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, γνωστό «καραμανλικό», να επικρίνει τον Κωστή Χατζηδάκη και την κυβέρνηση για τα «κόκκινα δάνεια», αναρωτήθηκα αν τελικά κάποιοι έχουν πάρει το μάθημά τους από τα παθήματα της ελληνικής οικονομίας.

    Διότι δεν εξηγείται αλλιώς να επιμένουν σε λαϊκίστικες προσεγγίσεις, απλά για να κάνουν εσωκομματική αντιπολίτευση.

    Ελαβε, πάντως, τις απαντήσεις που έπρεπε από τον υπουργό Οικονομικών και θα σταθώ στην ατάκα του Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος είπε: «Δεν εκχωρούμε σε κανέναν την κοινωνική ευαισθησία».

    Κι όπως το κατάλαβα εγώ ήταν σα να του έλεγε ότι η ευαισθησία για τα προβλήματα της κοινωνίας δεν είναι αποκλειστικό «προνόμιο» κανενός.

    Γιατί παραιτήθηκε τελικά η γενική διευθύντρια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    Κανένα θέμα δεν υφίσταται με την παραίτηση της γενικής διευθύντριας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές. Και σίγουρα, η παραίτηση της κυρίας Καλλιόπης Μπενετάτου δεν οφείλεται στις σχέσεις της με τα μέλη του Δ.Σ.

    Απλώς, η κυρία Μπενετάτου δέχθηκε πρόταση από εταιρεία στον ιδιωτικό τομέα και αποχώρησε, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι πηγές μας, ζήλεψαν την τύχη της κυρίας Μπενετάτου.

    Τη θέση της δε, δεν αναλαμβάνει κανείς, αλλά όποιος έχει δικαίωμα υπογραφής στην Επιτροπή κι αυτοί είναι, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος κυρίως Βασιλική Λαζαράκου και οι αντιπρόεδροι κυρία Νατάσα Στάμου ή ο άλλος αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Φέκκας ή και άλλα στελέχη στον επόπτη.

    Το επόμενο διάστηκα η Επ. Κεφαλαιαγοράς θα αποστείλει γράμμα στον υπουργό Οικονομικών για να προβεί στα δέοντα και την προκήρυξη της θέσης του γενικού διευθυντή.

    Quiz 1 με πολιτικό και οικονομικό παρασκήνιο

    Ποιος κορυφαίος επιχειρηματίας είπε πολύ – πολύ πρόσφατα αναφερόμενος σε πολιτικά πρόσωπα: «Eμείς αντέχουμε ότι και να κάνουν, είμαστε παλαιά και ισχυρή οικογένεια, σχεδόν 55 χρόνια είμαστε κορυφαίος όμιλος και έχουμε τραβήξει πολλά. Αυτοί αντέχουν;».

    Σας αφήνω να μαντέψετε ποιος είναι και ποιόν ή ποιους εννοούσε…

    Ο άνθρωπος που μου μετέφερε τη σίγουρη κουβέντα ως αυτήκοος μάρτυς που ήταν, ο οποίος ανήκει στον ευρύτερο νομικό κλάδο, έκανε ένα φαρμακερό σχόλιο: «Αν θυμάμαι καλά πάντως, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε πρωτοεκλεγεί βουλευτής Χανίων το 1946!

    Άρα η οικογένειά του έχει ιστορία 78 χρόνων στο δημόσιο βίο.

    Νομίζω πως τα 78 στην αριθμητική είναι  πιο πολλά από τα 55 που αναφέρθηκαν!».

    Πως τα συνδύασε έτσι και μάλιστα με δευτερογενή επαγωγική σκέψη ως άλλος… Ντέιβιντ Χιουμ, ο σεβαστός κος καθηγητής, αδυνατώ να καταλάβω εγώ ο ταπεινός και απονήρευτος wiseman…

    Η Ειρήνη Σαρπ και η θεωρία του Ντάγκλας Χιούμ!

    Χωρίς διάθεση επίδειξης γνώσεων, εδώ στο mononews.gr να θυμίσουμε πως η θεμελίωση της φιλοσοφικής επαγωγικής σκέψης οφείλεται στον Σκωτσέζο Ντέιβιντ Χιουμ (David Hume) ( 1711 –  1776). Η θεωρία αυτή επηρέασε πλήθος φιλοσόφων και επιστημόνων από τον Καρτέσιο και τον Άνταμ Σμιθ μέχρι τον Αλβέρτο Αϊνστάιν και το Νόαμ Τσόμσκι.

    Στις μέρες μας όμως, άφησε… ασυγκίνητη μια κυρία: την Άϊριν (Ειρήνη) Σαρπ, Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    Τί νομίζατε;

    Έχουμε κι εμείς τη δυνατότητα να συνδυάζουμε πρόσωπα και καταστάσεις με οδηγό την επαγωγική σκέψη…

    Quiz 2 για τον «κυανόκρανο» υπουργό

    Ποιος υπουργός διερεύνησε τη δυνατότητα να μεσολαβήσει ώστε να μειωθεί η ένταση μεταξύ ΜΜ και ενός επιχειρηματικού Ομίλου, λαμβάνοντας την λακωνική απάντηση από «κοντινό» στο Μαξίμου συνεργάτη του Πρωθυπουργού: «όχι, όχι, άστο, εσύ μάλλον θα τα κάνεις χειρότερα…».

    Η… εμπιστοσύνη δεν κρύβεται…

    Μια πρώτη αψιμαχία του Κ.Μ. με την Κομισιόν για φθηνό ρεύμα…

    Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μελετά την εισήγηση που έχει στα χέρια του, ώστε να αναδείξει ο ίδιος το θέμα καθιέρωσης έκτακτου μηχανισμού φορολόγησης των υπερεσόδων στην ΕΕ που θα ενεργοποιείται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

    Εφόσον το αποφασίσει ο Κυριάκος, θα μιλήσει   για το «φλέγον» θέμα που απασχολεί εξίσου Βουλγαρία και Ρουμανία, την Πέμπτη και την Παρασκευή 17-18 Οκτωβρίου, στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μ. Ανατολή.

    Εν τω μεταξύ σήμερα το απόγευμα στη  σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στο Λουξεμβούργο θα έχουμε την  πρώτη αψιμαχία  του μετώπου των τριών βαλκανικών χωρών, Ελλάδας- Ρουμανίας -Βουλγαρίας για  για το ίδιο θέμα.

    Οι Θεόδωρος Σκυλακάκης ΥΠΕΝ της Ελλάδας και οι ομόλογοί του της Ρουμανίας Sebastian – Ioan Burduja και Βουλγαρίας Vladimir Malinov, θα επιχειρηματολογήσουν λέγοντας  ότι παρά τη πτώση των τιμών που οφείλεται στη συγκυριακή χαμηλή κατανάλωση του φθινοπώρου, κανείς από τους δομικούς λόγους που προκάλεσαν την πλήρη απορρύθμιση  των ενεργειακών χρηματιστηρίων της Κεντρικής  Ευρώπης με τα Βαλκάνια (και την Ελλάδα φυσικά με την εκτόξευση τιμών), δεν έχει εκλείψει.

    Στις βαλίτσες τους  υπάρχει και ένα επιπλέον επιχείρημα που συνδέεται με την επιβάρυνση της Ουκρανίας.

    Εφόσον το φαινόμενο των «τρελών» τιμών επανεμφανιστεί, όπως φοβούνται οι τρεις χώρες, τότε παραμονεύει για την Ουκρανία, ο κίνδυνος να αναγκαστεί το χειμώνα να αγοράσει πανάκριβα ρεύμα για να καλύψει τις ανάγκες της, μέσω του λεγόμενου «βαλκανικού διαδρόμου».

    Θυμίζω πως η  ΕΕ αναζητά εναγωνίως τρόπους να ενισχύσει ενεργειακά την Ουκρανία, αλλά θα πρέπει πρωτίστως να προστατεύσει τα δικά της μέλη, όπως η Ελλάδα.

    «Εχουμε πολύ σημαντικά επιχειρήματα που συνδέονται και με τα μεγάλα κόστη που πληρώνει η Ουκρανία, ως απόρροια της ασυμμετρίας μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ενέργειας και φυσικά τα πληρώνουμε και εμείς» μας είπε κορυφαία πηγή του ΥΠΕΝ.

    Θυμίζω προς όλους πως οι τιμές ρεύματος πλήττουν και απασχολούν πάνω από 7.000.000 (ολογράφως: επτά εκατομμύρια, για να μην μπερδευτεί κάποιος) νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη χώρα μας…

    Νέα εταιρεία από τον deputy CEO της Διαδικασία

    Πριν από μερικές ημέρες η εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών Διαδικασία Α.Ε., πέρασε υπό τον έλεγχο επενδυτικού σχήματος με επικεφαλής τον Κώστα Σάκκαρη.

    Πουλήθηκε το 100% αντί 40 εκατ. ευρώ.

    Χθες μια νέα εταιρεία αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ κι έχει ενδιαφέρον ποιος την σύστησε.

    Πρόκειται για τον deputy CEO της Διαδικασία, Κωνσταντίνο Τσιακατάρα, ο οποίος είναι μεταξύ άλλων και εταίρος στην εταιρεία.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιακατάρας εμφανίζεται ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της νεοσυσταθείσας εταιρείας Μπλου Διαχείρισης Ακινήτων και Επενδύσεων, με έδρα την οδό Αυγής και μέλη οι Δημήτριος και Δήμητρα Τσιακατάρα του Κωνστανίνου.

    Ο κύριος σκοπός της εταιρείας είναι επενδύσεις σε μετοχές, χρεόγραφα, ακίνητα κ.λπ. κι έχει αρχικό κεφάλαιο 1,5 εκατ. ευρώ.

    Προφανώς ο πολύπειρος κ. Τσιακατάρας ανοίγεται σε νέους τομείς μετά και την πώληση της Διαδικασία.

    Ο Μητσοτάκης και τα κοκόρια που γεννάνε….

    Ο… «κοντινός» στον Πρωθυπουργό που μου μετέφερε τη στιχομυθία με τον υπουργό για τη διαμεσολάβηση που απετράπη, έκανε και μια πρώτη, μίνι ανάλυση για τα αποτελέσματα στο ΠΑΣΟΚ, απόρροια του πρωϊνού καφέ.

    Είπε επί λέξει: «Τι να σου πω, μάλλον… γεννάνε και τα κοκόρια του, του Κυριάκου.

    Ο Ανδρουλάκης είναι γνωστός.

    Αυτός είναι και αυτά μπορεί να πετύχει πολιτικά.

    Δεν πάει παραπάνω.

    Αλλά και ο Δούκας δεν θα ήταν πολύ δύσκολος αντίπαλος, είναι εντελώς άπειρος όπως ξέρεις.

    Σου αποκαλύπτω τώρα πως, τον Γερουλάνο είναι που δεν θέλαμε αντίπαλο διότι έχει κεντρώο προφίλ προς τα έξω και αριστερό λόγο προς τα μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

    Ευτυχώς έμεινε εκτός.

    Και ύστερα λένε τον Κυριάκο … γκαντέμη! Δεν είμαστε καλά, πιο τυχερός πολιτικός σε συνδυασμό με το… ξεκατίνιασμα στο ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται;»

    Σε ρητορικά ερωτήματα, ο wiseman ως γνωστόν δεν απαντά…

    Οι 3 βουλευτές που έχει βάλει στο μάτι ο θυμωμένος Νίκος

    Και μιας και πιάσαμε τα νέα της «πασοκαρίας», να σας πω ότι κάποιοι έχουν βάλει μαύρες πλερέζες και κλαίνε με μαύρο δάκρυ για την επανεκλογή Ανδρουλάκη.

    Και φυσικά δεν λέω για την κυβέρνηση, εκεί χαμογελάνε από το πρωί ως το βράδυ.

    Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εννοώ, και κυρίως εκείνους που στήριξαν με ιδιαίτερη ζέση την… αποκαθήλωση του «θυμωμένου», μέχρι πρότινος, Νίκου.

    Και μου λένε ότι τρεις από αυτούς έχουν μπει για τα καλά στο στόχαστρο της Χαριλάου Τρικούπη, παρά την προσπάθεια να αναδειχθεί η ενότητα την επόμενη ημέρα.

    Ο πρώτος είναι ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, βουλευτής Ανατολικής Αττικής, ο οποίος από την πρώτη ημέρα στήριξε Δούκα, όταν μέτρησε τις δυνάμεις του και είδε ότι δεν βγαίνουν τα κουκιά.

    Ο δεύτερος είναι ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, βουλευτής Αρκαδίας, που πνέει μένεα κατά Ανδρουλάκη, κι αυτός κατά του… πολυμήχανου Οδυσσέα.

    Και η τρίτη βουλευτής η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία στην προεκλογική περίοδο έμοιαζε περισσότερο με «κακιά πεθερά» που μισεί τον γαμπρό της.

    Ακούω λοιπόν ότι αυτοί οι τρεις στις επόμενες εκλογές ενδεχομένως να βρεθούν αντιμέτωποι με νέους, ισχυρούς συνυποψήφιους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν να μην εκλεγούν.

    Π.χ. η κ. Γιαννακοπούλου στον δυτικό τομέα θα βρει μπροστά την τον δημοφιλή στενό συνεργάτη του κ. Ανδρουλάκη, τον Λευτέρη Καρχιμάκη, γιο του Μιχάλη Καρχιμάκη.

    Ο δε κ. Χριστοδουλάκης ίσως βρει μπροστά του τον γνωστό εργατολόγο, Κώστα Τσουκαλά.

    Το παιδί για τα χαλιά και…

    Για τον ΣΥΡΙΖΑ τι να σας πούμε, έχουν χαθεί και οι λέξεις που χαρακτηρίζουν το «Δελφινάριο» που επικρατεί.

    Ο Κασσελάκης μιλά για σταλινικές μεθόδους αποκλεισμού του από τις εκλογές, η κομματική νομενκλατούρα ετοιμάζει αναβολή και του Συνεδρίου και των εκλογών, ενώ η νέα «σφαγή» γίνεται για τον Αλέξη Τσίπρα.

    Η αποκάλυψη του Γιώργου Λιάνη ότι ο Τσίπρας επικοινώνησε με τον Βαγγέλη Βενιζέλο και του ζήτησε συγγνώμη για την Novartis προκάλεσε «σεισμό».

    Το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού διέψευσε κάτι τέτοιο με μια απλή διαρροή, όμως, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.

    Να φανταστεί κανείς ότι ακόμη και ο διαπρύσιος υποστηρικτής του Αλέξη Τσίπρα, ο Κώστας Βαξεβάνης, ανάρτησε άρθρο – κόλαφο κατά του πρώην πρωθυπουργού που καταλήγει σε μια αναφορά του στυλ «στο Μαξίμου ψάχνουν παιδί για να τινάζει τα χαλιά».

    Ενώ με ανάρτησή του μιλά για «πάπιες»…

    Τόσο… χάλια δηλαδή. Και πλέον ο εξευτελισμός δεν αφορά μόνο τον Κασσελάκη ή τους «87».

    Η μπάλα παίρνει και τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πλασάρεται από κάποιους ως «σωτήρας» της Κεντροαριστεράς.

    Μου λένε κάποιοι μάλιστα ότι κάνει συναντήσεις με επιχειρηματίες και κλείνει μέτωπα προκειμένου να επανακάμψει «αναβαπτισμένος». Λέτε πράγματα να ζητά συγχωροχάρτι από αυτούς που ήθελε να βάλει φυλακή;

    … Το Purgatorio του Τσίπρα και η συγγνώμη στον Στουρνάρα

    Εγώ πάντως μπορώ να σας αποκαλύψω ότι στο παρελθόν ο Αλέξης Τσίπρας, σε κάποια συνάντηση που είχε με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, ομολόγησε το τραγικό λάθος του να τον «καταδιώξει» και μάλιστα με άθλιο τρόπο.

    Θυμόμαστε τόσο την προσπάθεια ενοχοποίησης του κ. Στουρνάρα για τη Novartis όσο και κάτι οικονομικούς εισαγγελείς που ξαφνικά «μπούκαραν» στο σπίτι και γραφείο της συζύγου του διοικητή, Λίνας Στουρνάρα με συνοδεία μάλιστα… δημοσιογράφων του κ. Βαξεβάνη.

    Λέτε μια συγγνώμη να αναβαπτίζει τον κ. Τσίπρα;

    To Purgatorio, δηλαδή το Καθαρτήριο για τον πρώην πρωθυπουργό, μάλλον θα έχει πολλές ακόμη συγγνώμες και αυτομαστιγώματα.

    Το πάρτι του Αλέξη Πατέλη

    Να σας πάω τώρα σε έναν όχι γάμο, αλλά ανανέωση όρκων που μπορεί να προκαλέσει συζητήσεις.

    Ο λόγος για τον Αλέξη Πατέλη, ο οποίος θα ανανεώσει τους όρκους με τον σύζυγό του, Μιχάλη και θα κάνει πάρτι στις 19 Οκτωβρίου, δηλαδή το ερχόμενο Σάββατο.

    Μου λένε ότι έχει καλέσει πολύ κόσμο από την κυβέρνηση, βεβαίως και τον πρωθυπουργό. Και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον αν ο κ. Μητσοτάκης ή και ποια άλλα στελέχη της ΝΔ θα πάνε στο πάρτι, ειδικά μετά από όσα έχουν γίνει στο εσωτερικό της ΝΔ από Καραμανλικούς και Σαμαρικούς.

    Να σας θυμίσω ότι ακόμη τσακώνται στη ΝΔ για την ψήφιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και για το πάρτι που ακολούθησε με παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Ακη Σκέρτσου κ.λπ.

    Ο εξαίρετος κ. Πατέλης, πάντως, έχει κανένα πρόβλημα να καλέσει όσους θεωρεί φίλους και συνοδοιπόρους του σ’ αυτή την ημέρα ευτυχίας για τον ίδιο και τον σύντροφό του.

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.