Μύκονος: Για πρώτη φορά κυβέρνηση ασχολείται με το νησί
Αποφασισμένος να πατάξει τα όσα συμβαίνουν στην Μύκονο είναι πλέον ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δεν ξέρω εάν η μεγάλη κινητοποίηση γίνεται λόγω των εκλογών, αλλά είναι γεγονός ότι τα πράγματα στο νησί των ανέμων έχει ξεφύγει, εδώ και πολλά χρόνια.
Ξυλοδαρμοί, μπράβοι, εκφοβισμός, όλα στον βωμό των εκατομμυρίων ευρώ που ρέουν στο νησί.
Οπότε μην ξαφνιαστείτε εάν μπει στο κάδρο των επικείμενων εκλογών η Μύκονος, η οποία πουλάει, επικοινωνιακά και σαν θέμα.
Ευτυχώς εκεί στο Μαξίμου, άργησαν αλλά το κατάλαβαν.
Για πρώτη φορά στα χρονικά πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου σύσκεψη, στην οποία αποφασίστηκε να μετάβουν στη Μύκονο, την ερχόμενη εβδομάδα, μεικτό κλιμάκιο, αποτελούμενου από επιθεωρητή Δόμησης, επιθεωρητή Περιβάλλοντος και την Οικονομική Αστυνομία, προκειμένου να ελεγχθούν όλες οι καταγγελίες για πολεοδομικές παραβάσεις και να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα.
Ακόμη, αποφασίστηκε η σημαντική ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας, ειδικά σε συγκεκριμένους τομείς όπου παρατηρείται αυξημένη παραβατικότητα.
Υπενθυμίζεται ότι, με διάταξη που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, αναστέλλεται η οικοδόμηση στο νησί σε εκτός σχεδίου περιοχές.
«Δεν νοείται να υπάρχει ένα νησί στο οποίο κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω του νόμου.
Αυτή η κατάσταση αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της σύσκεψης.
Τι έχει συμβεί τις τελευταίες ημέρες
Είναι δεδομένο ότι η κατάσταση στην Μύκονο είναι πλέον εκτός ελέγχου με αφορμή και το τελευταίο περιστατικό βίας, τον άγριο ξυλοδαρμό του υπαλλήλου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και αρχαιολόγο Μανώλη Ψαρρό.
Η φωτογραφία με τα τραύματα στο πρόσωπό του, που δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση της βρετανικής εφημερίδας «Telegraph», προκαλεί σοκ και αποτροπιασμό.
Ωστόσο, τα κρούσματα βίας με θύματα δημοσίους υπαλλήλους, αιρετούς δημοτικούς άρχοντες, ακόμη και επιχειρηματίες δεν είναι κάτι άγνωστο για το κυκλαδίτικο νησί.
Αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, ταυτόχρονα με τον ανταγωνισμό των καταστημάτων και των ξενοδοχείων που ρίχνουν εκατομμύρια ευρώ στη μυκονιάτικη άμμο προσδοκώντας μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας.
Ο υπάλληλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων ήταν υπεύθυνος για τη Μύκονο και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είχε καταθέσει ως μάρτυρας σε δύο πολύ σοβαρές ποινικές υποθέσεις που αφορούν παρανομίες σε παραθαλάσσιες επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες θεωρούνται «κοπτήρια χρήματος», αφού πραγματοποιούν κάθε σεζόν ιλιγγιώδεις τζίρους που πλησιάζουν τα 20 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, όπως κατέθεσε στην Αστυνομία η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα, ο Μανώλης Ψαρρός δεχόταν έντονες πιέσεις και από έναν Αλβανό εργολάβο, ο οποίος του τηλεφωνούσε 20 φορές μέσα στην ημέρα για να προχωρήσει ο φάκελος για την ανέγερση ξενοδοχείου στην περιοχή του Ορνού και χρειαζόταν την έγκριση της Αρχαιολογίας.
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που κατέθεσε στο Α.Τ. Κηφισιάς ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο Μανώλης Ψαρρός μπήκε πιθανότατα στο στόχαστρο επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη Μύκονο στον τομέα της εστίασης και της διασκέδασης, και συγκεκριμένα επιχειρηματιών που έχουν ρίξει πολλά εκατομμύρια ευρώ για να επεκτείνουν τα μαγαζιά τους και να προσφέρουν πανάκριβες υπηρεσίες σε τουρίστες υψηλών εισοδηματικών κριτηρίων.
Σταικούρας – Τραπεζίτες όλα «μέλι γάλα»
Όπως με ενημέρωσαν οι πηγές μου το κλίμα στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών (Εθνική ΕΤΕ 0% 7,87 , Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 , Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 και Αlpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,68 ) ήταν εξαιρετικό.
Δεν ξέρω αν έπαιξε ρόλο η νέα τραπεζική κρίση που ξέσπασε με την Credit Suisse, η οποία επιβάλλει αναγκαστικό μορατόριουμ, πάντως φαίνεται ότι υπό την σκιά όλων γεγονότων, αλλά πάντως εντάσεις και κορώνες και μπινελίκια δεν είχαμε.
Και δεν αναφέρομαι προφανώς στον γνωστό διευθύνοντα σύμβουλο ο οποίος κατά τη συνήθη πρακτική του απέφυγε και χθες να λάβει το λόγο.
Αλλά και από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου έλειψαν αιχμές και υψηλοί τόνοι.
Ενδεχομένως να θεωρούν ότι με την επιδότηση της δόσης των ευάλωτων νοικοκυριών, η οποία θα αρχίσει να καταβάλλεται από τον Απρίλιο, λύθηκε το πρόβλημα των υψηλών επιτοκίων.
Το οποίο προδήλως δεν είναι μόνον Ελληνικό, μία που η επιθετική αύξηση τους από την Κριστίν Λαγκάρντ έχει προκαλέσει προβλήματα σε ολόκληρη την ευρωζώνη εξαιτίας της αύξησης του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων.
Όμως όπως και να το κάνουμε τα ελληνικά νοικοκυριά μετά από 10 χρόνια κρίσης και Μνημονίων είναι λογικό να ζορίζονται λίγο περισσότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα .
Από την άλλη πλευρά οι Τράπεζες τόσο για το 2022 κατέγραψαν σημαντική αύξηση των εσόδων από τόκους, τα οποία μάλιστα όλοι αναλυτές προεξοφλούν ότι θα είναι ακόμη μεγαλύτερα φέτος.
Ωπερ σημαίνει ότι διαθέτουν σημαντικά περιθώρια να δώσουν κάτι παραπάνω και στους καταθέτες.
Μαθαίνω δε ότι στα πολιτικά γραφεία βουλευτών της Ν.Δ στοιβάζονται πλέον τα αιτήματα πολιτών που ζητούν ρυθμίσεις από τις τράπεζες καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν από την αύξηση της μηνιαίας δόσης.
Τους μετόχους μειοψηφίας της Aegean Baltic Bank αγοράζουν Αφθονίδης, Τσάκος
Μετά την πλευρά Τσάκου – Κούστα, η οποία όπως έγινε γνωστό πρόσφατα θα εξασκήσει το δικαίωμα πρώτης άρνησης που έχει σε περίπτωση που οι κάτοχοι του 7% της Aegean Baltic Bank (Τζώρτζ Έλιοτ, Serengeti και Chenavari) προχωρήσουν σε πώλησή του, και η οικογένεια Αφθονίδη, του ιδρυτή και επικεφαλής της τράπεζας, μαθαίνουμε πως θα εξασκήσει και αυτή το δικαίωμα πρώτης άρνησης που επίσης έχει.
Το δικαίωμα «ενεργοποιήθηκε» από τη στιγμή που συμφέροντα που συνδέονται με τον εφοπλιστή Μάριο Ηλιόπουλο υπέβαλαν πρόταση στους τρεις μετόχους μειοψηφίας (Τζώρτζ Έλιοτ, Serengeti και Chenavari) για την εξαγορά των μετοχών τους.
Έτσι το μισό περίπου από το 7% της Aegean Baltic Bank θα πάρει η πλευρά Τσάκου – Κούστα (αν και συζητείται ότι στην παρούσα φάση την πρωτοβουλία των κινήσεων έχει ο όμιλος Τσάκου) και το άλλο μισό η πλευρά Αφθονίδη.
Το τίμημα που προσφέρει ο Ηλιόπουλος φέρεται να είναι οριακά κάτω από αυτό που έχει προσφέρει ο δισεκατομμυριούχος Τέλης Μυστακίδης για το 54% της τράπεζας.
Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο σχετικής διαδικασίας που ξεκίνησαν οι δύο βασικοί μέτοχοι της τράπεζας, δηλαδή από τη μία η πλευρά Τσάκου – Κούστα και από την άλλη η οικογένεια Αφθονίδη (που μαζί ελέγχουν κοντά στο 90% της Aegean Baltic Bank), ενδιαφέρθηκε το family office του Μυστακίδη και βρίσκεται πλέον σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την εξαγορά ποσοστού πλειοψηφίας της τράπεζας.
Τα 4 Π της Ελένης Βρεττού
Η Ελένη Βρεττού έχει κάθε λόγο να αισθάνεται δικαιωμένη για την μέχρι τώρα εξέλιξη στην Attica Bank.
Το απέδειξε η συμφωνία συναντίληψης στην οποία κατέληξαν το βράδυ της Τρίτης τα εμπλεκόμενα μέρη, δηλαδή το ΤΧΣ, το ΤΜΕΔΕ και ο νέος ιδιώτης επενδυτής η Thrivest.
Πριν όμως βγει ο «λευκός καπνός» για την είσοδο της Thrivest στην τράπεζα και τη συμμετοχή της στην ΑΜΚ με περισσότερα από 60 εκατ ευρώ, αλλά και τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα, μεσολάβησαν έξι μήνες.
Διάστημα που η ικανή Τραπεζίτης –την οποία διακρίνουν τα 4 Π, πάθος, πειθαρχία, προσήλωση, πυγμή- έδωσε πολλές μάχες για τη σωτηρία της τράπεζας.
Δούλεψε με μέθοδο και κατάφερε οι μέτοχοι της τράπεζας και ο νέος ιδιώτης επενδυτής, η Thrivest, να χαράξουν κοινή πορεία σωτηρίας για την Attica Bank και να υπογράψουν την συμφωνία συναντίληψης που θα την βγάλει από το αδιέξοδο.
Η Ελένη Βρεττού ανέλαβε το δύσκολο εγχείρημα, να ηγηθεί και να επαναφέρει σε ορθή πορεία την Attica Bank τον περασμένο Αύγουστο, όταν της το πρότεινε ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Η αποστολή της ήταν εξαιρετικά δύσκολη, πριν από τη Βρεττού την θέση του CEO την είχαν απορρίψει ικανοί τραπεζίτες, καθώς ο φόβος αποτυχίας ήταν μεγάλος, εξάλλου η αγορά θεωρούσε την Αττικής «καμένη» υπόθεση.
Η ικανή τραπεζίτης, με πάθος, προσήλωση, πειθαρχία αλλά και πυγμή, πέρασε μέσα από συμπληγάδες και πλέον είναι αισιόδοξη για η Αττικής, θα αφήσει πίσω δεκαετίες προβλημάτων και θα επιστρέψει δυναμικά στο banking και η ένωση της με την Παγκρήτια θα οδηγήσει στην δημιουργία μιας πέμπτης ισχυρής μη συστημικής τράπεζας, που θα καταστεί πηγή χρηματοδότησης για δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο Κοκλώνης, ο Βουρλιώτης και η πυραμίδα
Ένα σύστημα πυραμίδας, το οποίο όπως λένε εκπρόσωποι συνεργαζόμενων εταιρειών δημιουργεί πάμπολα ερωτηματικά φαίνεται να έχει στήσει ο γνωστός παραγωγός και τηλεπαρουσιαστής Νίκολας Κοκλώνης.
Από το πόρισμα του έμπειρου και ιδιαίτερα προσεκτικού εισαγγελέα κ. Χαράλαμπου Βουρλιώτη προκύπτει, ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ, στον Παναμά, στην Ινδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κος Κοκλώνης διαθέτει ένα πυραμιδικό σχήμα που απλώνεται σε όλο τον πλανήτη σε τρεις ηπείρους και δέκα θάλασσες.
Οι εταιρίες του στην Ελλάδα
Και φυσικά φθάνουμε στην Ελλάδα όπου ο αριθμός των εταιριών προκαλεί ίλιγγο.
Πιο συγκεκριμένα οι εταιρίες είναι οι ακόλουθες:
- «EASY STARTER ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ»
- «DEALBER ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»
- «Barkingwell Media Α.Ε.»
- «MONEYROCK ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.»
- «ΓΡΥΜΠΛΑΣ ΟΡΦΕΑΣ – ΚΟΚΛΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ε.Ε.»
- «ΒΑRKINGWELL PROGRESS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»
- «NKG MEDIA GROUP ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.»
- «ΕΠΙΠΛΟΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ»
- «FAST CAPITAL ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»
- Και η εκκαθαρισθείσα εταιρεία «ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΜΕΔΟΥΣΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ»
Όλες οι παραπάνω εταιρίες ανήκουν άμεσα ή έμμεσα στον κο Κοκλώνη.
Από το πόρισμα του κ. Χαράλαμπου Βουρλιώτη προκύπτει, ωστόσο, ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ, στον Παναμά, στην Ινδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κος Κοκλώνης διαθέτει ένα πυραμιδικό σχήμα που απλώνεται σε όλο τον πλανήτη σε τρεις ηπείρους και δέκα θάλασσες.
Ωστόσο, από πολλές άλλες πληροφορίες, εταιρίες συνεργατών του δεν έχουν αποκαλυφθεί καθώς απαιτείται επίπονη διαδικασία αναζήτησης σε όλον τον κόσμο.
Για παράδειγμα ο λεγόμενος «μπροστινός» κος ARMANDO META όπως αποκαλύπτεται από το πόρισμα Βουρλιώτη εμφανίζεται να είναι μεταξύ άλλων δ/νων και στην εταιρεία «GIG CAPITAL LTD» στο Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με τον Λιθουανό Jurijs Nikulcovs.
Γνωστή δικηγόρος εκτός από την εταιρία στην Ινδία ήταν δ/νουσα μαζί με τον κο Κοκλώνη στην «GLOBAL PROPERTIES & INVESTMENTS LIMITED» με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Εν τέλει η ανάγκη να σκορπίσεις εταιρίες σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου γίνεται κυρίως όταν έχεις να κρύψεις κάτι μακριά από τους άλλους.
Ο κος Κοκλώνης λέγεται ότι «έχει να κρύψει πολλά» .
Τα εισοδήματα του κ. Κοκλώνη την χρονική περίοδο 2015 – 2021 ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 265.686,23 ευρώ, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με το πόρισμα του κ. Βουρλιώτη ο κ. Κοκλώνης δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Ελληνικό Δημόσιο και δεν διαθέτει ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα.
Η Hellenic Train σηκώνει το γάντι
Όσοι παρακολουθήσατε τη χθεσινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα συμφωνήσετε ότι έχει πάρει επάνω του ο θέμα για την ομαλή λειτουργία στο σιδηρόδρομο και σηκώνει το γάντι στη Hellenic Train.
Μάλιστα έκανε λόγο για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με την εταιρεία που διαχειρίζεται τα τρένα στους ελληνικούς σιδηρόδρομους.
Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την Ιταλίδα Τζιόρτζια Μελόνι.
Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός «σήκωσε» τους τόνους καθώς ανέφερε ότι η Hellenic Train θα πρέπει να επενδύσει στα ελληνικά τρένα με καλύτερες και ασφαλέστερες αμαξοστοιχίες, ενώ τόνισε πως στόχος είναι η Hellenic Train να φέρει στην Ελλάδα τα καλύτερά της τρένα και όχι τα «σαπάκια» που αποσύρει από την Ιταλία.
Πηγή μου που μίλησε με άνθρωπο της Hellenic Train μου λέει πάντως ότι η εταιρεία έχει αντιδράσει κάπως ουδέτερα στα όσα είπε ο Πρωθυπουργός καθώς του είπαν πρέπει πρώτα να βρεθεί εντός των επόμενων ημερών με την Ιταλίδα ομόλογό του και ότι λόγω του αξιώματός του μπορεί να λέει πολλά.
Στα λεγόμενα του πρωθυπουργού η Hellenic Train όπως με ενημερώνουν «ατύπως» έχει σηκώσει το γάντι.
Σε ήπιους πάντα τόνους η άνθρωποι της εταιρείας ρίχνουν το μπαλάκι στον ΟΣΕ υποστηρίζοντας ότι δεν φέρνουν υπερσύγχρονα τρένα εξαιτίας της κακής ποιότητας του δικτύου.
«Τι να τα κάνουμε τα νέα τρένα σε ένα τόσο χάλια δίκτυο;» απαντούν χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τις επενδύσεις για νέα τρένα, η Hellenic Train είπε ότι έχει ήδη φέρει πέντε ETR 470 (γνωστά και ως ασημένιο βέλος) τα οποία και έχουν ανακατασκευαστεί.
Ωστόσο, αυτά ήρθαν στη χώρα μας πριν από τη νέα σύμβαση μεταξύ του ελληνικού και της Hellenic Train, η οποία υποχρεώνει την εταιρεία να φέρει στη χώρα μας 20 νέα τρένα.
Παράπλευρες απώλειες από την εξαγορά της Intrakom Defence από την Ισραηλινή ΙΑΙ
Στην τελική ευθεία είναι η εξαγορά της Intracom Defence από την ισραηλινή IAI, τον κολοσσό των 16.000 εργαζομένων. Μάλιστα λέγεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία στις αρχές Απριλίου.
Η ελληνική εταιρεία που σύντομα θα αποτελεί θυγατρική της ΙΑΙ έχει 500 εργαζομένους από τους οποίους τουλάχιστον οι 100 εργάζονται στην έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων.
Στους κύκλους των ειδικών επιστημόνων η ανησυχία είναι μεγάλη καθώς, ακόμη και αν σε γενικές γραμμές οι εξειδικευμένοι μηχανικοί είναι περιζήτητοι, αν ο νέος ιδιοκτήτης δεν χρειάζεται καθόλου το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης θα είναι δύσκολο να υπάρξουν στο μικρό cluster τεχνολογικής έρευνας της Ελλάδας θέσεις για όλους.
Ο φόβος για διάλυση του R&D της Intracom Defence βασίζεται στο ότι το πιθανότερο είναι η ΙΑΙ να χρειάζεται την ελληνική εταιρεία για να παράγει τα δικά της προϊόντα φασόν.
Με πολιτικό άρωμα εξαγορά μεγάλης πρώην εισηγημένης
Η εταιρεία, μεγάλη δύναμη στον κλάδο της, με τζίρο 400 εκατ., απασχολεί τελευταία την επικαιρότητα λόγω της χάραξης της διαφορετικής πολιτικής, που την αφήνει εκτός λεωφόρου Αθηνών.
Οι ιδιοκτήτες της σχεδιάζουν την επόμενη μέρα και σε κάθε ευκαιρία φωνάζουν ότι δεν πουλάνε, παρότι έχει δεχτεί προτάσεις, ενώ έχουν βάλει επί χάρτου το επόμενο επενδυτικό σχέδιο.
Επειδή όμως στον καπιταλισμό όλα είναι θέμα τιμής, η τελευταία φήμη που κυκλοφορεί είναι ότι τους ιδιοκτήτες τους έχει προσεγγίσει Fund για την εξαγορά πλειοψηφικού μεριδίου.
Το πιο «γαργαλιστικό στην υπόθεση» είναι ότι απ΄ότι λέγεται στο συγκεκριμένο Fund υπάρχει κάποιου είδους εμπλοκή κορυφαίου πολιτικού παράγοντα– έμμεση πάντα διότι στην περίπτωση αυτή ισχύει το γνωστό γνωμικό για την γυναίκα του Καίσαρα, η οποία δεν πρέπει μόνον να είναι αλλά και να δείχνει τίμια.
Η Κάμαλα Χάρρις και που ποντάρει ο Καλαβρουζιώτης στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας -Αιγύπτου…
Εδώ και σχεδόν δύο μήνες το φιλόδοξο, χρήσιμο για τη χώρα όσο και αποδοτικό σχέδιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου που έχει εξαγγείλει ο Δημήτρης Κοπελούζος του φερώνυμου Ομίλου, έχει αποκτήσει ανταγωνιστή.
Πρόκειται όπως είναι γνωστό για το σχέδιο GAP Interconnector, που φιλοδοξεί και αυτό με τη σειρά του να διασυνδέσει την Αίγυπτο με την Ελλάδα αλλά μέσω της Κρήτης και ανήκει στον όμιλο Eunice.
Μάλιστα ο Όμιλος Eunice Energy Group που ανήκει στην οικογένεια Καλαβρουζιώτη, ενώ αφεντικό είναι ο Γιώργος Καλαβρουζιώτης, έβαλε στο τιμόνι του σχεδίου τον Ελληνοαμερικάνο Andreas Borgeas, πρώην τοπικό Γερουσιαστή της Πολιτείας της Καλιφόρνια.
Όπως μου λένε καλά ενημερωμένοι παράγοντες του ελληνοαμερικανικού λόμπι, αυτός ο Andreas Borgeas, έχει γνωριμία με την Κάμαλα Χάρρις, την καλιφορνέζα Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και το σύζυγό της Ντάγκλας Κρεγκ Έμχοφ, δικηγόρο και πανεπιστημιακό με πολύ ισχυρές διασυνδέσεις.
Φιλοδοξεί λοιπόν το πρότζεκτ να αποκτήσει υπερατλαντική υποστήριξη αφού η «διακυβέρνηση Μπάιντεν» έχει όπως γνωρίζουμε όλοι άριστες σχέσεις με την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, χωρίς πάντως αυτό να καταδεικνύει εκ προοιμίου κάτι.
Πάντως το σχέδιο της διασύνδεσης που «τρέχει» ο Όμιλος Κοπελούζου (Δημήτρης και Χρήστος, πατήρ και υιός δηλαδή) με τη θυγατρική εταιρία ΕΛΙΚΑ, βρίσκεται σαφώς σε πιο προχωρημένη και ώριμη φάση σε επίπεδο μελετών αλλά κυρίως σε επίπεδο πολιτικής υποστήριξης από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Αιγύπτου με προσωπικές υποστηρικτικές δηλώσεις του Προέδρου Αλ Σίσι για το θέμα.
Αυτή τη διαφορά φάσης θέλει να καλύψει με την «καλιφορνέζικη» παρουσία ο όμιλος Eunice και αυτό το ρόλο καλείται να διαδραματίσει ο Andreas Borgeas, Διευθύνων Σύμβουλος του έργου.
Σύμφωνα με τον κ. Borgeas, ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1,3 δισ. ευρώ, για το οποίο έχει ήδη πραγματοποιηθεί μελέτη σκοπιμότητας.
Επίσης, έχουν διεξαχθεί ωκεανογραφικές μελέτες για τη χαρτογράφηση των περιοχών που περιλαμβάνονται στη χάραξη του έργου.
Αρχικός προορισμός της «πράσινης» ενέργειας από την Αίγυπτο θα είναι η Κρήτη, ώστε στη συνέχεια να μεταφερθεί στο ηλεκτρικό δίκτυο της Αθήνας και ένα μέρος να εξαχθεί στην ΕΕ.
Βασικός κορμός θα είναι τα δύο καλώδια συνεχούς ρεύματος, χωρητικότητας 2.000 MW (2 GW), που θα ξεκινούν από το Matruh της Αιγύπτου και θα καταλήγουν στον Αθερινόλακκο Λασιθίου, σε απόσταση περίπου 450 χιλιομέτρων.
Ο κ. Borgeas θέλει να μετατρέψει το έργο σε πολυεθνικό σχήμα, βάζοντας συμμέτοχο την αμερικανική εταιρία McDermott, από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως στην πόντιση καλωδίων.
Επίσης θέλει να φέρει και άλλους συνεταίρους και ήδη λέει πως συζητάει με Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα και σημειώστε με προσοχή αυτό το τελευταίο.
Μάνος Μανουσάκης: Οι δύο Ελληνικοί όμιλοι και πού εμπλέκεται ο πολυσυζητημένος CEO του ΑΔΜΗΕ
Το σχέδιο Greece Africa Power Interconnector (GAP) λοιπόν έχει τα δικά του «όπλα».
Ωστόσο μέχρι τώρα, τα μεγάλα πλεονεκτήματα τα έχει το GREGY Interconnector του Ομίλου Κοπελούζου μέσω της εταιρίας Elica, θυγατρικής του Ομίλου, αν και πρόκειται για δύο διαφορετικά έργα.
Να θυμίσουμε πως στο έργο αυτό έχει δηλώσει συμμετοχή ο Μάνος Μανουσάκης του ΑΔΜΗΕ, αλλά και ο αντίστοιχος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρισμού της Αιγύπτου.
Το καλώδιο σε αυτό το έργο, κόστους 3,5 δις, μήκους 940 χλμ. και χωρητικότητας 3.000 Μεγαβάτ, συνδέει απευθείας την Αίγυπτο με την Αττική.
Εδώ ακριβώς είναι όμως το κλειδί ή «ο κόμπος» όπως μου λένε αυτοί που ξέρουν: αν ο Greece Africa Power Interconnector (GAP) και ο κ. Andreas Borgeas από την Αίγυπτο «βγουν» στη νότια Κρήτη και τον Αθερινόλακκο Λασιθίου, θα χρειαστούν την άμεση βοήθεια του ΑΔΜΗΕ και του κ. Μάνου Μανουσάκη, ώστε με το καλώδιο της Κρήτης του Διαχειριστή να φτάσουν στο Λαύριο.
Αλλά σήμερα ο πολυπράγμων κος Μάνος βρίσκεται σε ανταγωνιστικό στρατόπεδο, έχει δηλώσει «παρών» στην κοινοπραξία με βασικό κορμό τον όμιλο Κοπελούζου.
Ή μήπως επικρατούν όπως μου λένε και δεύτερες σκέψεις μέσα στο Διαχειριστή;
Είναι πιθανό ο κος Μανουσάκης με την περίπλοκη και τακτικά ελισσόμενη σκέψη του, να αποφασίσει να πάει «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ»;
Ρωτάω απλώς.
Άλλωστε αυτοί οι ελιγμοί του, τον έχουν κρατήσει στην κρίσιμη θέση του «αφεντικού» του ΑΔΜΗΕ από την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα οπότε και βρέθηκε εκεί, με την έντονη μετέπειτα στήριξη του Γιώργου Σταθάκη, του τότε ΥΠΕΚΑ.
Προσέξτε τώρα διότι ο wiseman δεν γράφει τίποτε στην τύχη και κρατήστε τροφή για μελλοντική σκέψη: Μήπως όλοι αυτοί οι προβληματισμοί που μου μεταφέρουν ότι υπάρχουν πολύ πρόσφατα εντός του ΑΔΜΗΕ έχουν να κάνουν με το όψιμο ενδιαφέρον και τις επαφές δύο μεγάλων ελληνικών εταιριών, ανταγωνιστών του Ομίλου Κοπελούζου, για το πρότζεκτ που προωθεί ο κ. Andreas Borgeas;
Μού λένε επίσης πως έχουν γίνει οι πρώτες βασικές κρούσεις.
Άλλωστε σας το γράψαμε και πιο πάνω: ο «καλιφορνέζος» Borgeas θέλει «πολυεθνικό σχήμα» και με τη συμμετοχή Ελλήνων, αλλά και Γάλλων (θυμίζω τη στενή πολιτική φιλία Μακρόν-Κυριάκου Μητσοτάκη) αλλά και Ιταλών με τον κο Πάολο Γκάλλο της Italgas (παρόλο που βάζει μέτοχο στη ΔΕΠΑ-Υποδομών το Χρήστο Κοπελούζο!) και την Ρίτα Γκάλλι του ΔΕΣΦΑ-SNAM να έχουν μάτια και αυτιά ανοιχτά όπως μαθαίνω και ενδιαφέρονται σφόδρα παρόλο που θέλουν να το κρατήσουν μυστικό.
Και ο wiseman (ουδέν κρυπτόν υπό τον …wiseman άλλωστε) με μάτια και αυτιά ανοιχτά θα σας ενημερώνει για τις εξελίξεις στο θέμα, ώστε να μην πλήξετε…
Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.
Ως εκ τούτου, το mononews.gr δεν φέρει καμία ευθύνη εάν οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιηθούν για την αγορά η πώληση κινητών αξιών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση