Το τεστ του ΤΧΣ σε δημοσιογράφους
Ως γνωστόν σε όλες τις τράπεζες μέτοχος ειναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Όπως όλα τα μέλη των ΔΣ των τραπεζών, έτσι και οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στις τράπεζες λέγεται ότι πέρασαν από την κρησάρα του ΤΧΣ. Κοινώς τεστ βαθμολόγησης. Κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει τον λόγο αλλα πληροφορίες αναφέρουν πως καποιοι δεν κρίθηκαν… fit and proper για τα καθήκοντά που έχουν αναλάβει. Τώρα εαν αυτο σημαίνει κατι θα φάνει… Αυτή την στιγμή στις 4 συστημικές τράπεζες εργάζονται επίσημα τουλάχιστον 10 δημοσιογράφοι. Πάντως από το ΤΧΣ διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι συνέβει κάτι τέτοιο. Σε επικοινωνία που είχε το mononews.gr λίγο μετά την δημοσίευση της συγκεκριμένης είδησης ελέχθη ότι το Ταμείο δεν “εξέτασε” ποτε την επάρκεια Έλλήνων δημοσιογράφων που εργάζονται στις 4 συστημικές τράπεζες. Σημειωτέον πως η ισχύς λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει επεκταθεί από τον Ιούνιο 2020, στα τέλη του 2022. Έως τότε προβλέπεται η πλήρης έξοδος του ΤΧΣ από τις τράπεζες. Ο ρόλος του ΤΧΣ θα παύσει να υφίσταται όταν θα έχει ολοκληρώσει την αποστολή του να διαθέσει τα μερίδια που κατέχει στις ελληνικές τράπεζες.
Τα ράσα δεν κάνουν τον Παππά
Το σκηνικό χθες στο Παλαιό Φάληρο, κοντά στη Παναγίτσα, ήταν πανηγυρικό. Ο ΟΤΕ θα ενεργοποιούσε την πρώτη σύνδεση COSMOTE Fiber To The Home, έχοντας ολοκληρώσει σε χρόνο- ρεκόρ, μόλις σε 2,5 μήνες, το έργο δημιουργίας δικτύου οπτικών ινών στην περιοχή. Για το λόγο αυτό, ζήτησε από τον επίτιμο προσκεκλημένο, υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκο Παππά να ενεργοποιήσει την πρώτη σύνδεση κτηρίου, όπου η οπτική ίνα φτάνει μέχρι την πρίζα του σπιτιού. Το μόνο που είχε να κάνει ο υπουργός ήταν να «κουμπώσει» ένα καλώδιο σε μια υποδοχή. Δυστυχώς, δεν τα κατάφερε και χρειάστηκε η παρέμβαση του Chief Officer Τεχνολογίας και Λειτουργιών Ομίλου ΟΤΕ κ. Στέφανου Θεοχαρόπουλου.
Τι συμβαίνει με τη Famar
Οι πληροφορίες ότι ο Δημήτρης Μαρινόπουλος, γιός του Λεωνίδα Μαρινόπουλου, συζητά με τις τράπεζες για να αναλάβει ξανά το ελληνικό κομμάτι του ομίλου Famar είναι ορθές. Στην προσπάθειά του αυτή έχει την υποστήριξη ορισμένων funds και άλλων πηγών χρηματοδότησης.
Ωστόσο η προσπάθεια αυτή (οπως έγραψε και το διαδυκτιακό FnB) δεν έχει μέχρι στιγμής φέρει αποτέλεσμα, διότι οι τράπεζες εμφανίζονται διστακτικές, για διάφορους λόγους.
Το project Famar είναι πολύ μεγάλο και οι τράπεζες έχουν δαπανήσει χρόνο και χρήμα για τη σωτηρία του ομίλου που πέρασε στον έλεγχο τους μετά την περιπέτεια της Μαρινόποπουλος.
Με 11 μονάδες παραγωγής στην Ευρώπη ( τέσσερις στην Γαλλία, τέσσερις στην Ελλάδα, καθώς και από μια μονάδα σε Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία), και μία στην Βόρεια Αμερική, η Famar είναι ακόμη και σήμερα από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου.
Οι σχέσεις τραπεζών Pillarstone δεν βρίσκονται και στο καλύτερο σημείο και σε αυτό ποντάρει η πλευρά Μαρινόπουλου.
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Γιατι Horizon & Δ. Διαμαντίδης αλλάζουν τους συσχετισμούς. Ολο το παρασκήνιο
Ας μην ξεγελούν τα τελευταία 24ωρα ηρεμίας στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Και στα δύο στρατόπεδα, των Μπόμπολα – Κούτρα από τη μία πλευρά και των αδελφών Καλλιτσάντση από την άλλη, ετοιμάζονται για την τελική μάχη η οποία αναμένεται ανελέητη και με στόχο να υπάρξει μόνον ένας νικητής στη γενική συνέλευση της 25ης Ιουλίου. Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, οι δύο πλευρές αναμένεται να χρησιμοποιήσουν όλα τα όπλα που διαθέτουν με στόχο να επικρατήσουν του αντιπάλου τους.
Το bras de fer των βασικών μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που ξεκίνησε επίσημα στις 13 Ιουνίου, μετά την ανακοίνωση των αδερφών Καλλιτσάντση, οι οποίοι έθεσαν επίσημα θέμα εκ βάθρων αλλαγής του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ από τους μετόχους στη Γενική Συνέλευση της εταιρείας, με σύνθεση που αποκλείει τη συμμετοχή των κ.κ. Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημήτρη Κούτρα, θα κορυφωθεί στις 25 Ιουλίου όταν τα δύο στρατόπεδα θα μετρήσουν τις ψήφους και τα ποσοστά που έχουν συγκεντρώσει.
Η κίνηση-ματ της πλευράς Καλλιτσάντση να αποκτήσει το ποσοστό, ύψους 5,2%, του Amber Capital στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, έναντι 2,15 ευρώ ανά μετοχή, έδωσε βραχεία κεφαλή έναντι της πλευράς Μπόμπολα – Κούτρα. Η αγορά πλέον περιμένει την απάντηση των τελευταίων, ακόμη και μέσα στις επόμενες ημέρες.
Οι πληροφορίες θέλουν την πλευρά Μπόμπολα – Κούτρα να έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τη Fortress, η οποία θα αξιοποιηθεί για την ενίσχυση των ποσοστών τους. Από το περιβάλλον των Μπόμπολα – Κούτρα λέγεται πως η απέναντι πλευρά βιάστηκε να κινηθεί και ετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους.
Το επίσημο ποσοστό του Λεωνίδα Μπόμπολα είναι στο 15,018% ενώ αυτό του συνοδοιπόρου και συμπαραστάτη του Δημήτρη Κούτρα ανέρχεται στο 5,577%. Συνολικά, δηλαδή, ο μετοχικός αυτός πυλώνας κατέχει το 20,595% στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Σε αυτό το ποσόστό πρέπει να προστεθεί και η συμμετοχή των παραδοσιακά φίλιων δυνάμεων, όπως της οικογένειας Σαραντόπουλου και της οικογένειας Γιόκαρη.
Ζητούμενο είναι, ωστόσο, για την πλευρά Μπόμπολα – Κούτρα είναι να υπάρξει απάντηση στις κινήσεις Καλλιτσάντση και να μην διακινδυνευτούν οριακές καταστάσεις. Έτσι, οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν υπάρξει προχωρημένες συζητήσεις για την απόκτηση από την πλευρά Μπόμπολα – Κούτρα του ποσοστού ενός από τους μετόχους μειοψηφίας της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με το τίμημα να κινείται σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που πούλησε το Amber Capital. Όπως είναι φυσικό, οι μέτοχοι αυτοί μειοψηφίας έχουν προσεγγιστεί και από την πλευρά Καλλιτσάντση.
Horizon – Διαμαντίδης αλλάζουν τους συσχετισμούς
Με βάση το μετοχολόγιο, στην Ελλάκτωρ σημαντικά ποσοστά κατέχουν τα επενδυτικά κεφάλαια της Vanguard, του Horizon (Horizon Growth Fund), του Amiral Gestion αλλά και της Norges Bank. Επίσης ξεχωρίσει η συμμετοχή του εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη ενώ υπάρχουν αρκετά pension funds από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, ασφαλιστικά και αμοιβαία κεφάλαια με αρκετά σημαντικά ποσοστά, καθώς και ETF’s. Όπως προκύπτει, τόσο το ποσοστό του fund Horizon, όσο και του εφοπλιστή Διαμαντίδη μπορούν να αλλάξουν τους υφιστάμενους συσχετισμούς
Σε ότι αφορά την παρουσία των ελληνικών τραπεζών στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, αυτή αφορά κυρίως αμοιβαία κεφάλαια της Alpha Bank αλλά και άλλων τραπεζών, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν κρατήσει ουδέτερη στάση.
Από την πλευρά των αδελφών Καλλιτσάντση που έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία CHANGE4ELLAKTOR, ο Αναστάσιος Καλλιτσάντση σε πρόσφατη συνέντευξη του παρέμεινε καυστικός λέγοντας πως δεν πρέπει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ να γίνει Πήγασος.
«Εγώ και ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να χαϊδεύουμε τα αφτιά των εργαζομένων και των μετόχων διαβεβαιώνοντάς τους πως είναι όλα καλά, ώσπου να έρθει η μέρα που ξαφνικά τίποτα δεν θα είναι καλά, όπως έγινε με τον Πήγασο», τόνισε. Ως γνωστόν, το κανόνι της Πήγασος της οικογένειας Μπόμπολα άφησε πίσω του υποχρεώσεις 170 εκατ.ευρώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds
- Μάχη για το έργο κυβερνοασφάλειας των συστημάτων του δημοσίου αξίας €100 εκατ. – Ποιοι το διεκδικούν