Ο ισχυρός manager της ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 Γιώργος Στάσσης το αποφάσισε.
Όλα είναι έτοιμα για την έκδοση του νέου “πράσινου” ομολόγου της ΔΕΗ, η οποία έχει δρομολογηθεί για την Δευτέρα.
Στόχος του επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργου Στάσση είναι να σηκώσει 350 εκατ. ευρώ, ενώ η τιμολόγηση θα ανακοινωθεί στη συνέχεια.
Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς ενώ τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα χρησιμοποιηθούν για γενικούς εταιρικούς σκοπούς, όπως για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της εταιρείας, με καλύτερους όρους.
Η Μύκονος, o Βασίλης Χήτος και η διπλή ατυχία
Η υπόθεση του Βασίλη Χήτου, που προσγείωσε το ελικόπτερο του στην παραλία Πάνορμος της Μυκόνου, είναι πλέον πασίγνωστη.
Ο κ. Χήτος είναι σαφές ότι με την κίνηση του αυτή εξέθεσε την εταιρεία του στην οποία μέχρι πριν από λίγες ημέρες ήταν αντιπρόεδρος.
Στην γενική συνέλευση στις 2 Ιουλίου, ο Βασίλης Χήτος, όμως παραιτήθηκε από το ΔΣ της εταιρείας.
Η εταιρεία, market leader στην εγχώρια αγορά εμφιαλωμένου νερού, έκανε γνωστό πως ο κ. Βασίλης Χήτος παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου και μέλους του διοικητικού συμβουλίου, προκειμένου να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη των νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του.
Αφορμή για την αποχώρηση του κ. Χητου από την εταιρεία, στάθηκε το επεισόδιο με το ελικόπτερο, με πιλότο τον ίδιο, στη Μύκονο.
Το ελικόπτερο προσγειώθηκε σε παραλία Πάνορμος, ακριβώς δίπλα στους πελάτες του Club Principote, και όχι σε κάποιο ελικοδρόμιο.
Το βίντεο που μεταδόθηκε από τα ελληνικά media και έδειχνε ξεκάθαρα την προσγείωση του ελικοπτέρου δίπλα στις ξαπλώστρες, είναι σαφές ότι «τραβήχτηκε» από κάποιον πελάτη του Principote.
Μάλιστα κάποιοι υποστηρίζουν ότι εκείνη την ημέρα είχε αράξει στον κόλπο του Πανόρμου στην Μύκονο, σκάφος διάσημου επιχειρηματία που έχει άριστες σχέσεις με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Για τους λάτρεις της θάλασσας και του παρασκηνίου θέλω να σας ενημερώσω ότι το συγκεκριμένο Yacht είναι 56 μέτρα μήκος και 10 μέτρα πλάτος και χθες το μεσημέρι, σύμφωνα με το marinetraffic.com έπλεε προς την Αντίπαρο.
Το σπίτι του Μπαρμπαλιά των 15 εκατ. ευρώ με το ελικοδρόμιο
Δεν ξέρω εάν ο κ. Χήτος ήταν άτυχος η έκανε show με την προσγείωση του ελικοπτέρου του στον Πάνορμο, αλλά αυτό που ίσως δεν γνώριζε ο επιχειρηματίας είναι ότι λίγα μέτρα από την συγκεκριμένη παραλία, υπάρχει ελικοδρόμιο. Αρα ήταν διπλά άτυχος.
Το ελικοδρόμιο βέβαια είναι ιδιωτικό και βρίσκεται εντός της κατοικίας του επιχειρηματία και μετόχου της εταιρείας «Ηλίας Μπαρμπαλιάς-Κτήρια Ειδικών κατασκευών», κ. Γιώργου Μπαρμπαλιά.
Δεν ξέρω εαν οι δυο άνδρες γνωρίζονται αλλά αυτο πλέον δεν έχει καμμία σημασία.
Ο κ. Μπαρμπαλιάς μαζί με τις αδελφές του Έλενα και Φαίη συνεχίζουν τον έργο του πατέρα τους, Ηλία.
Ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς ήταν ένας από τους πλέον καταξιωμένους αρχιτέκτονες της Ελλάδας, ο οποίος έφυγε από την ζωή το 2014.
Ο Γιώργος Μπαρμπαλιάς, απόφοιτος Κολλεγίου Αθηνών (1993) με Bachelor in Business Administration από το Deree College, η Έλενα Μπαρμπαλιά, απόφοιτος Κολλεγίου Αθηνών (1996) με Bachelor of Fine Arts & Minor in Economics από το New York University, με Masters in Real Estate Development από το Columbia University και εμπειρία εργασίας από την Αμερικάνικη εταιρεία «The Marketing Directors» στην Νέα Υόρκη με αντικείμενο marketing, πωλήσεις και στρατηγικές λύσεις για όλα τα είδη κτηματομεσιτικών επενδύσεων στην Αμερική, και η Φαίη Μπαρμπαλιά, απόφοιτος Κολλεγίου Αθηνών (1999) με Bachelor in Management and Organizational Behavior από το Deree College και με Bachelor in Finance από το Stern Business School του New York University.
Όσοι ξέρουν το συγκεκριμένο σπίτι μιλάνε για ένα θαύμα της αρχιτεκτονικής και της τεχνολογίας (απίθανοι αυτοματισμοί κλπ.) το οποίο αξίζει τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ.
Τα μυστήρια της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας και η ανησυχία των ξένων
Από τις αρχές Ιουνίου ως και χθες η μετοχή της Εθνικής τράπεζας ΕΤΕ 0% 7,87 καταγράφει πτώση σχεδόν 12%, (από 2,66 ευρώ στα 2,32 ευρώ ) όταν η μετοχή της άμεσα συγκρίσιμης EUROBANK (RoE 10%, το 2022) ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν κατά 5%. Από 0,75 ευρώ την 1η Ιουνίου στα 0,83 ευρώ χθες Παρασκευή 9 Ιουλίου.
Το γεγονός αυτό εχει προβληματίσει τους ξένους θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι πουλάνε την μετοχή και οι οποίοι ζητούν να ξεκαθαριστούν δυο κυρίως πράγματα:
- Ο χρόνος που θα λάβει χώρα το Placement του 10% έως 20% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
- Γιατί καθυστερεί η ανακήρυξη του πλειοδότη του Frontier. Όπως είναι γνωστό δώθηκε νεα παράταση στην διαδικασία ανακήρυξης του πλειοδότη για την τιτλοποίηση Frontier ύψους 6,1 δισ. προβληματικών στεγαστικών δανείων.
Πλέον οι αποφάσεις αναμένεται να παρθούν περί της 14 Ιουλίου και η μάχη δεν είναι τόσο καθαρή όσο αρχικώς διαφαινόταν, αλλά αμφίρροπη.
Με την τιτλοποίηση Frontier και την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η Εθνική Τράπεζα βελτιώνει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 και συνολικά κατά 1,7%, στο 18,7%.
Ο σχεδιασμός κυβέρνησης και ΤΧΣ προβλέπει, πράγματι, τη διενέργεια placement μετοχών Εθνικής, κυριότητας ΤΧΣ, μετά τον Σεπτέμβριο του 2021, εφόσον οι συνθήκες που επικρατούν στις αγορές το επιτρέπουν.
Η Εθνική διαθέτει, κατά παραδοχή του συνόλου σχεδόν των αναλυτών, ενα απο τα πλέον safe story, ως προς τη μείωση του NPE ratio σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό (6% το 2022), χωρίς, μάλιστα, να αναλάβει υποχρεώσεις υπερβολικών προμηθειών προς servicers.
Επιπρόσθετα, έχει τα ισχυρότερα κεφάλαια (Fully Loaded CET 1 15,2% το 2022, χωρίς να υπολογίζεται η δυνατότητα έκδοσης AT 1 και Tier II), χάρη και στα υπερκέρδη από τις ανταλλαγές και πωλήσεις Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) ενώ η χαμηλή ποιότητά τους (υψηλό DTC) μπορεί να βελτιωθεί, σταδιακά, από την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου.
Η δυσκολία της διοίκησης της Εθνικής υπό τον Παύλο Μυλωνά έγκειται στο ότι η αγορά δεν έχει «πεισθει» απο τις προβλέψεις της διοίκησης για πιστωτική επέκταση και κερδοφορία (core RoE 9% το 2022).
Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.