Πολύ λίγα, πολύ αργά για τον Θωμά Λιακουνάκο;
Μόλις χθες η στήλη ανέφερε ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες να πάρουν το όπλο τους. Σήμερα, λοιπόν, είναι μια από τις πιο σημαντικές ημέρες στην επιχειρηματική πορεία των Axon Συμμετοχών και Euromedica, των εταιρειών του Θωμά Λιακουνάκου.
Σε έκτακτη γενική συνέλευση, οι μέτοχοι της εταιρείας (και κυρίως ο ίδιος ο επιχειρηματίας) καλούνται να βάλουν νέο χρήμα στις δύο εταιρείες προκειμένου να αποτρέψουν να περάσουν στον έλεγχο των πιστωτριών τραπεζών. Λίγο αργά θα έλεγαν οι κακόπιστοι, αφού τα προβλήματα ρευστότητας και αδυναμίας εξυπηρέτησης των δανείων τους είναι γνωστά εδώ και πολύ καιρό.
Στην Axon (την οποία ο Λιακουνάκος κατέχει το 66,76%) η Τράπεζα Πειραιώς από το 2016 είχε καταγγείλει τα δάνεια. Η τράπεζα ζήτησε να γίνει συντηρητική κατάσχεση, εκδόθηκε διαταγή πληρωμής, επιδόθηκε κατασχετήριο, η εταιρεία άσκησε ανακοπή και γενικά υπήρχε η αίσθηση ότι ήταν θέμα χρόνου να λυθεί το ζήτημα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.
Μεσολάβησε ο διαγωνισμός για την πώληση των δανείων των ΕΤΕ, Εθνική, Alpha Bank στην Euromedica, τα οποία απέκτησε το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Farallon Capital.
Η Πειραιώς δεν έδωσε τα δικά της δάνεια, έχοντας αποφασίσει να ακολουθήσει άλλη στρατηγική.
Ποια είναι αυτή; Ζητά να τεθεί σε ειδική διαχείριση η Axon ώστε να εκποιηθεί εν συνεχεία το 47,6% της Euromedica που κατέχει η Axon.
Η αίτηση της Πειραιώς εκδικάζεται την ερχόμενη Πέμπτη.
Ως ύστατη προσπάθεια να αποφύγει την ειδική διαχείριση, η Axon σήμερα σε έκτακτη γ.σ. ζητά έγκριση για να πραγματοποιηθεί αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας κατά 33,9 εκατ.ευρώ, με κεφαλαιοποίηση αποθεματικού, καθώς και ΑΜΚ έως 14 εκατ.ευρώ με την έκδοση νέων μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,60 ευρώ, με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων.
Δηλαδή, ο Θ. Λιακουνάκος, καλείται να βάλει λίγο λιγότερα από τα μισά κεφάλαια της αύξησης ή να ανακοινώσει την είσοδο επενδυτών (fund, εν προκειμένω) που, όπως ισχυρίζεται, ενδιαφέρονται για την εταιρεία.
Στην αγορά πάντως δεν βλέπουν πως μπορεί ο επιχειρηματίας να ανακόψει τις επερχόμενες εξελίξεις.
Η Euromedica, παρά το ύψος των δανείων της, διαθέτει σημαντικό μέγεθος στην αγορά και εν όψει των ανακατατάξεων στο κλάδο μπορεί, με σωστή διαχείριση και φρέσκα κεφάλαια, να αποτελέσει δυνητικά ένα turn around story.
Ο όμιλος, που ξεκίνησε το 1989 με ένα διαγνωστικό κέντρο, αριθμεί συνολικά 46 διαγνωστικά κέντρα και 12 γενικές, μαιευτικές και ψυχιατρικές κλινικές σε 25 πόλεις σε όλη την Ελλάδα.
Ιταλοί στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Ιταλοί και στο ΔΕΣΦΑ
Με 535 εκατ.ευρώ, η κοινοπραξία των Snam – Enagas Internacional – Fluxys παίρνει κεφάλι για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Leader του σχήματος είναι η Ιταλοί της SNAM, o διαχειριστής του συστήματος φυσικού αερίου της Ιταλίας, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου στην Ευρώπη και μέτοχος του ΤΑΡ.
H Enagas είναι η εταιρεία συμμετοχών που δραστηριοποιείται στις υποδομές φυσικού αερίου στην Ισπανία, ενώ η Fluxys είναι ο διαχειριστής του συστήματος φυσικού αερίου του Βελγίου.
Το τίμημα είναι σημαντικά υψηλότερο από τις αρχικές προσδοκίες, και αυτό πιστώνεται στο ΤΑΙΠΕΔ. Και βεβαίως κερδισμένος είναι τα ΕΛΠΕ, αφού από το πωλούμενο 66%, το 35% αφορά σε συμμετοχή του ομίλου.
Ο άνθρωπος του υπουργού στα ΕΛΠΕ
Και μιας και ο λόγος για τα ΕΛΠΕ, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι διοικητικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στον όμιλο εν όψει της πώλησης του 50,1% της εταιρείας.
Δεν μιλάμε, βέβαια, για τις γνωστές αλλαγές, την ανάληψη δηλαδή των καθηκόντων του προέδρου και CEO από τον νυν πρόεδρο, Στάθη Τσοτσορό, και την αποχώρηση του μέχρι σήμερα διευθύνοντος συμβούλου Γ. Στεργιούλη.
Το ενδιαφέρον αφορά στην τοποθέτηση του Λουδοβίκου Κωτσονόπουλου, του στενού συνεργάτη του υπουργού ενέργειας Γ. Σταθάκη, ως νέου μέλους στο Δ.Σ. του ομίλου.
Ο 39χρονος σύμβουλος του υπουργού, δεξί χέρι του Σταθάκη, λέγεται ότι μπήκε στη διοίκηση των ΕΛΠΕ ως… τοποτηρητής εν όψει της πώλησης της εταιρείας.
Με σπουδές, άλλωστε, στην Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο του Warwick και διδακτορική διατριβή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο πάνω στη θεωρία του κοινωνικού κράτους, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, εμπειρία από επιχειρήσεις δεν θα έλεγε κανείς ότι διαθέτει.
Η ΔΕΗ, η εξαγορά στα Σκόπια και η καθυστερήσεις στις πληρωμές
Σημαντικές καθυστερήσεις στην πληρωμή των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος με φωτοβολταϊκά πάρκα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη φαίνεται να καταγράφονται το τελευταίο διάστημα.
Έχει πληρωθεί η παραγωγή του Οκτωβρίου 2017 ενώ σε λίγες μέρες τελειώνει ο Απρίλιος του 2018. Παρότι ο λογαριασμός που αφορά την πληρωμή των φωτοβολταϊκών είναι πλεονασματικός, οι παραγωγοί ακόμη να δουν το χρώμα του χρήματος.
Έτσι, ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά έξι σωματεία τους από την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προχώρησαν στην αποστολή εξώδικης διαμαρτυρίας στον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΔΕΗ. Ίσως οι οφειλέτες να είναι απασχολημένοι με την εξαγορά της EDS που πραγματοποίησε η ΔΕΗ στα Σκόπια και να μην πρόλαβαν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΕΚΤΕΡ: Από 31 Δεκεμβρίου ξεκινά η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών από την ΑΜΚ
- Υπουργικό Συμβούλιο: Ποια νομοσχέδια συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν
- FIFA: Τι αλλάζει «επειγόντως» για τις μεταγραφές παικτών μετά την «υπόθεση Ντιαρά»
- ΤΑΙΠΕΔ: Διαγωνισμός €78 εκατ. για τη στατική και λειτουργική αποκατάσταση των στεγάστρων Καλατράβα στο ΟΑΚΑ