array(0) {
}
        
    
Menu
0.56%
Τζίρος: 102.22 εκατ.

Buy, hold or Sell: Άμεση ανάλυση για ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ

            
The Wiseman

Η italgas έφερε τα λεφτά, τι συμβαίνει με την πρεσβεία του Κατάρ, πώς προχωράει η ΑΜΚ της Παγκρήτιας, τα 30 χρόνια της Eurobank και η αντεπίθεση των κατασκευαστών

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ • 13.07.2022
Έτοιμο το νέο ομόλογο Μαρινάκη, η μυστική συνομιλία Σκρέκα – Στάσση, οι τραπεζίτες και οι κρατικές εγγυήσεις και τα απρόσμενα έσοδα της Ηλέκτωρ
ΕΠΟΜΕΝΟ • 15.07.2022
Το μεγάλο πρόβλημα του Μητσοτάκη και οι μετοχές, το δράμα της Τράπεζας Αττικής, η νέα δουλειά της ΤΕΚΑΛ και τα μυστικά του νέου ομολόγου Μαρινάκη

Η Italgas φέρνει τα λεφτά

Τέλος στο σήριαλ της ΔΕΠΑ –ΥΠΟΔΟΜΩΝ, όπως σας πληροφορεί σήμερα ο wiseman.

Την Παρασκευή ή το αργότερο τη Δευτέρα η Italgas φέρνει τα 733 εκατομμύρια  του τιμήματος και αγοράζει το 100% της ελληνικής εταιρίας.

Προς το παρόν οι Ιταλοί θα κάνουν παιχνίδι μόνοι τους, χωρίς Έλληνα συνεταίρο, αφού υπάρχει μπλόκο από τη ΡΑΕ για είσοδο μετόχου μειοψηφίας ή για ενοποίηση των θυγατρικών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας Πάολο Γκάλο θα κάνει πλέον όλα τα κουμάντα στη ΔΕΠΑ-ΥΠΟΔΟΜΩΝ.

Αλλαγές στο μετοχικό κεφάλαιο και ενοποιήσεις πάνε για αργότερα.

Θυμίζουμε πως η ITALGAS  διαχειρίζεται περίπου 74.000 χιλιόμετρα αγωγών φυσικού αερίου και έχει δηλώσει επίσημα πως θα  επενδύσει 8,6 δισ. ευρώ έως το 2028 για να ολοκληρώσει την αναβάθμιση του ιταλικού δικτύου του και να εκσυγχρονίσει το δίκτυο φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Το  σχέδιο μέχρι  το 2028 προβλέπει επενδύσεις 4,5 δισ. ευρώ για την Ιταλία και 1,8 δισ. για την Ελλάδα έως το 2028.

Ιταλοί στο ΔΕΣΦΑ (και μάλιστα Ιταλίδα μάνατζερ), Ιταλοί στη ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ σε λίγο θα αρχίσουμε όλοι να τρώμε σπαγγέτι αλ ντέντε…

 

Όλοι τρέχουν στο Κατάρ

Τί έπαθαν ξαφνικά οι δικοί μας κυβερνητικοί και κορυφαίοι επιχειρηματίες και τρέχουν στο Κατάρ;

Δεν πάνε φυσικά να προετοιμάζουν το Μουντιάλ του Νοεμβρίου.

Μαθαίνω πως ετοιμάζεται καλά οργανωμένη κυβερνητική αποστολή για τη Ντόχα, αλλά δεν έχει αποφασιστεί ακόμη εάν θα είναι επικεφαλής ο Αλέξης Πατέλης ή κάποιος κάτοχος χαρτοφυλακίου.

Ως γνωστόν ο κ.Πατέλης έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής ποικίλες προτάσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να αναβαθμιστεί σε υπουργό.

Να δούμε στον ανασχηματισμό τί θα γίνει.

Παράλληλα, υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι των 3-4 μεγαλύτερων ενεργειακών Ομίλων της χώρας (πλην της ΔΕΗ) ετοιμάζονται για τη Ντόχα, πρωτεύουσα του Εμιράτου.

Μετά τη μείωση (μέχρι κλεισίματος στρόφιγγας) των εξαγωγών της Ρωσίας, ο επόμενος «παράδεισος» του φυσικού αερίου είναι το Κατάρ.

Το Εμιράτο για να καλύψει τις αυξημένες διεθνείς ανάγκες, ξεκίνησε τεράστια επένδυση  35 δισ. δολαρίων, προκειμένου να αυξήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές LNG.

Στόχος  είναι η αύξηση της ετήσιας παραγωγής LNG κατά 64% σε σχέση με τα τωρινά επίπεδα, ήτοι σχεδόν στα 130.000.000 κυβικά μέτρα μέχρι το 2027.

Ήδη η Qatar Energy  υπέγραψε κολοσσιαία συμφωνία με τη γαλλική  Total ενώ  Exxon Mobil,  Shell και  ConocoPhillips σπεύδουν επίσης να μπουν στο πρότζεκτ.

Εκεί ακριβώς υπεισέρχεται και ο ελληνικός παράγων που θέλει να ωφεληθεί μερικές σταγόνες έστω από τη βροχή του φυσικού αερίου.

 

Ο πρώην Εμίρης του Κατάρ

Προσοχή όμως: οι σχέσεις μας με το Κατάρ βρίσκονται πάνω σε μία λεπτή γραμμή, και όχι μόνο λόγω των άριστων σχέσεων του Εμιράτου με τον Ερντογάν.

Υπάρχουν εκκρεμότητες που ο πατέρας-Εμίρης του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι που παραχώρησε το θρόνο του στο δευτερότοκο γιό του, θέλει να λύσει στη χώρα μας.

Ποιες είναι αυτές;

Η έκταση-φιλέτο πάνω από το Ναυάγιο της Ζακύνθου, που είχε αγοράσει ο εμίρης του Κατάρ.

Μάλιστα εταιρία  η PIMANA  που ήταν ιδιοκτήτρια της έκτασης μεταβιβάστηκε από τον κρατικό καταριανό όμιλο Al Rayann σε ξένη εταιρεία με άγνωστο ιδιοκτήτη.

Πολλοί λένε πως και ο νέος ιδιοκτήτης είναι ο …παλιός αλλά κανείς δεν ξέρει.

Εκεί όμως την έκταση διεκδικεί η Μητρόπολη Ζακύνθου (το αντίθετο θα ήταν περίεργο) αλλά και κάποιος ιδιώτης που ισχυρίζεται πως διαθέτει χρυσόβουλα ιδιοκτησίας. Χρυσόβουλα από ποιόν;

Τους Βυζαντινούς αυτοκράτορες; Και μη χειρότερα.

Η επένδυση των 2 δισ. ευρώ στη Ζάκυνθο έμεινε απλώς φιλόδοξο σχέδιο ενώ και συνεργάτες του εμίρη στην Ελλάδα ελέγχονται ποινικά για απάτη σε βάρος του Δημοσίου.

 

Η Οξυά

Άλλη εκκρεμότητα η νήσος Οξυά στο Ιόνιο που επίσης αγόρασε ο Εμίρης.

Το γραφείο του Στέλιου Αγιοστρατίτη είχε εκπονήσει τα σχέδια για να μεταμορφωθεί το άγονο νησί σε «art island» όπως ονειρευόταν η κόρη του Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, Μαγιάσα.

Ωστόσο τα σχέδια δεν έγιναν αποδεκτά από τους επενδυτές και το αρχιτεκτονικό γραφείο κατέθεσε αγωγή αξιώνοντας αμοιβές περίπου 6,5 εκ ευρώ.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε τον Εμίρη στην δικαστική διαμάχη του με τον κο Αγιοστρατίτη.

Λεπτομέρεια: το νησί είναι (ή ήταν τέλος πάντων) προστατευόμενη περιοχή Natura, κάτι που προφανώς δεν ήξερε ο πολύπειρος κος Αγιοστρατίτης.

Δεν μπορώ να φανταστώ φυσικά πως το ήξερε και το απέκρυψε από τον πελάτη του.

 

Η πρεσβεία στην Φιλοθέη

Τελευταία αλλά όχι έσχατη εκκρεμότητα που πρέπει να ρυθμιστεί:

Το τεράστιο «γιαπί» στην οδό Κ. Πολίτη  στη Λεωφόρο Κηφισίας στη Φιλοθέη.

Ένα  ακόμα φιλόδοξο σχέδιο του  Κατάρ στην Ελλάδα, το οποίο όμως έχει ναυαγήσει.

Το πελώριο κτίσμα ξεκίνησε να κατασκευάζεται πριν από πέντε χρόνια σε έκταση που προέκυψε από τη συνένωση δύο οικοπέδων, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Εκεί επρόκειτο να στεγαστεί  η νέα ιδιόκτητη Καταριανή πρεσβεία στην Αθήνα, αφού ως τώρα ο πρέσβης νοικιάζει υπερπολυτελή κατοικία στο Παλαιό Ψυχικό.

Υπήρξαν εμπλοκές με τους εργολάβους αλλά το τέλος ήταν  όταν κάτοικοι  προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας τη ματαίωσή του, επειδή κάτω από αυτό το σημείο παλαιότερα περνούσε ρέμα.

Η έκταση της οικοδομής είναι ορατή μόνο από ψηλά, αφού φράχτες κλείνουν την είσοδο στο εργοτάξιο.

Ουδείς  είναι σε θέση να διευκρινίσει εάν θα συνεχιστούν τα έργα ακόμα και στην περίπτωση που κερδίσει το Κατάρ στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η εντολή από τα πολύ ψηλά της κυβέρνησης είναι πως «πρέπει τώρα να τα βρούμε με το Κατάρ» αλλά πώς;

Άρα , σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η σχέση Ελλάδας-Κατάρ.

Πρέπει όμως να δοθούν λύσεις αφού χρειαζόμαστε το αέριο…

Η italgas έφερε τα λεφτά, τι συμβαίνει με την πρεσβεία του Κατάρ, πώς προχωράει η ΑΜΚ της Παγκρήτιας, τα 30 χρόνια της Eurobank και η αντεπίθεση των κατασκευαστών
Το κτήριο που χτίζεται και προορίζεται (;) να γίνει η Πρεσβεία του ΚΑΤΑΡ

Προχωράει η αύξηση κεφαλαίου στην Παγκρήτια Τράπεζα

Παρά τις δυσκολίες και την αβεβαιότητα που επικρατεί στις αγορές διεθνώς πληροφορούμαι ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας πάει καλά.

Βέβαια ακόμη δεν έχει εγκριθεί το ενημερωτικό, ώστε να ξεκινήσει και τυπικά διαδικασία, όμως οι πρώτες επαφές και ζυμώσεις με επιχειρηματίες έχουν ήδη γίνει και συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό.

Μπορεί βέβαια να μην είναι όλοι πρόθυμοι να «βάλουν το χέρι στην τσέπη» κρατώντας εφεδρείες για τον παγωμένο χειμώνα που έρχεται, ωστόσο γενικά επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας για την κάλυψη των 100 εκατ. ευρώ.

Από αυτά να θυμίσουμε τουλάχιστον το 20% θα πρέπει να το καλύψει ο Μιχάλης Σάλλας, ως υφιστάμενος μέτοχος.

Η Παγκρήτια βέβαια  είναι μια πολυμετοχική Τράπεζα με 85.387 μετόχους, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι η «ανθρωπογραφία του μετοχολογίου» μετά την ολοκλήρωση της αύξησης δεν θα είναι πλέον η ίδια με την σημερινή.

Όσον αφορά τώρα στη διάθεση των νέων κεφαλαίων να θυμίσουμε ότι κατά κύριο λόγο η Τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει στην λειτουργική της ενοποίηση (μετά και την μετονομασία σε Candia bank ) με την Τράπεζα Χανίων καθώς και με το δίκτυο της HSBC.

Οι σχετικές διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του καλοκαιριού.

 

H ηχηρή απουσία της οικογένειας Λάτση από τα 30χρονα της Eurobank

Πολλά χαμόγελα και σημαντικές οι παρουσίες παραγόντων της Δημόσιας ζωής και του επιχειρηματικού και τραπεζικού  κόσμου στην εκδήλωση για τα 30χρονα της Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 υπό τον τραπεζίτη Φωκίων Καραβία.

Όμως όπως και να το κάνουμε, το να πραγματοποιείται εκδήλωση για την Τράπεζα που ίδρυσε ο Σπύρος Λάτσης, και από αυτήν να απουσιάζει ο ίδιος και τα μέλη της οικογενείας του, είναι σαν γίνεται ας πούμε αντίστοιχη εκδήλωση  για το ΠΑΣΟΚ και μην παραβρίσκεται η οικογένεια Παπανδρέου, ή  από ανάλογη  της Νέας Δημοκρατίας και λείπει εκπρόσωπος από την οικογένεια του ιδρυτή Κωσταντίνου Καραμανλή .

Προφανώς η απουσία αυτή δεν καλύπτεται από το παρών που έδωσαν  στενότατοι και διαχρονικοί συνεργάτες του Σπύρου Λάτση,  όπως  ο Ευάγγελος  Χρόνης,  ο Φώτης  Αντωνάτος στενός συνεργάτης στην Ελβετία, και αμφότεροι μέλη στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, καθώς και  και η  Θεοδώρα  Ζερβού νομική σύμβουλος του Ομίλου Λάτση.

Συγκινητικό  ήταν  το ηχητικό ντοκουμέντο με απόσπασμα αφήγησης του εκλιπόντος Γεωργίου Γόντικα, το οποίο αναφερόταν στη στιχομυθία που είχε με τον Σπύρο Λάτση λίγο πριν ο τελευταίος δώσει στην συγκατάθεση του μαζί με 20 εκατομμύρια δολάρια για την ίδρυση της Ευρωεπενδυτικής Τράπεζας, η οποία μετεξελίχθηκε αργότερα σε Eurobank.

 

Eurobank 1989-2008

Όλα αυτά και πολλά άλλα περιλαμβάνονται σε ένα καλαίσθητο τόμο που συνέγραψε ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ  Χρήστος Γκόρτσος με τίτλο χρονικό “Εurobank 1989 -2008“.

Την Επιστημονική Ομάδα, που επεξεργάστηκε το αρχειακό υλικό της Τράπεζας, συγκρότησαν οι κυρίες Μαρία Χριστίνα Χατζηιωάννου, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Ε.Ι.Ε. και Βαρβάρα Λαλιώτη, ερευνήτρια-διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και ο κ. Κωνσταντίνος Δ. Στρατής, οικονομολόγος-ερευνητής.

Δεν μπορώ να ξέρω αν όντως  σηματοδοτεί κάτι η απουσία του ίδιου του Σπύρου Λάτση  ή των μελών της οικογενείας του (κάποια εκ των οποίων μάλιστα δεν θα έλεγε κανείς ότι απέχουν από τις κοινωνικές εκδηλώσεις )  ή απλώς ήταν τυχαία και συμπωματική.

Άλλωστε η αποχώρηση του από την Τράπεζα με την αποτυχημένη συγχώνευση με την Εθνική είναι πρόσφατη και γνωστή (κατά διαβολική σύμπτωση ούτε από την διοίκηση της Εθνικής παραβρέθηκε κάποιος).

Όπως επίσης γνωστός και ο «θυμός» του Σπύρου Λάτση  όταν διαπίστωσε στην πράξη ότι τελικά … sky is the limit, παρά το περί του αντιθέτου που του υπόσχονταν κάποιοι μέσα από την  Τράπεζα.

 

Πώς θα αντιδράσει η ΤΕΚΑΛ – Ιntrakat μετά τον αποκλεισμό της από το Μπράλος -Άμφισσα

Στην αντεπίθεση περνάει η Κοινοπραξία TEKΑΛ-Interkat-CmC Di Ravenna ύστερα από τον αποκλεισμό της από το οδικό έργο Μπράλος-Άμφισσα αξίας 285 εκατ. Ευρώ, καθώς ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά για να επανέλθει στην κούρσα της διεκδίκησης.

Σας θυμίζω πως η εταιρεία είχε επικρατήσει στον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο επικρατώντας των μεγάλων κατασκευαστικών Ομίλων με έκπτωση 14%.

Παρά ταύτα όπως θα έχετε ήδη ενημερωθεί το έργο κατοχυρώθηκε στην ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ 0% 1,47 (ως προσωρινός ανάδοχος), η οποία είχε προσφέρει έκπτωση 10,1%.

Ωστόσο, τα χρέη του Ιταλού partner της Κοινοπραξίας, αλλά και τα έργα για τα οποία έχει πληρωθεί και δεν έχει εκτελέσει, όπως είχε αναδείξει πρώτο το mononews, οδήγησαν τον Υπουργό Υποδομών, Κώστα Αχ. Καραμανλής να λάβει προχθές το βράδυ την απόφαση για τον αποκλεισμό του σχήματος και το έργο αναλαμβάνει πλέον ο Όμιλος ΑΒΑΞ που είχε δώσει τη δεύτερη καλύτερη προσφορά.

Από ότι μαθαίνω οι άνθρωποι της Κοινοπραξίας δεν πρόκειται να κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια.

Αντίθετα φέρονται αποφασισμένοι να διεκδικήσουν με κάθε νόμιμο μέσο  το έργο στο οποίο μειοδότησαν.

Στο στρατηγείο της ελληνοϊταλικής συμμαχίας τονίζουν πως η απόφαση για τον αποκλεισμό δεν έχει καμία βάση και στηρίζεται σε έωλα επιχειρήματα.

 

Eτοιμη η  Σύμβαση για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού

Στο γραφείο του Δημήτρη Πολίτη μαθαίνω πως βρίσκεται εδώ και αρκετές ημέρες το κείμενο της νέας παραχώρησης για την Αττική Οδό, την οποία εποφθαλμιούν μεγάλοι εγχώριοι και διεθνείς Όμιλοι.

Από ό,τι ακούω στο κείμενο της παραχώρησης περιλαμβάνεται κάθε λεπτομέρεια και προϋπόθεση για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό, για αυτό και δε μου κάνει εντύπωση όταν κυκλοφορεί η φήμη ότι το μέχρι στιγμής κείμενο ανέρχεται στις 700 σελίδες.

Θα διαβάσατε  στο ρεπορτάζ του mononews πως στις 21 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ για την είσοδο των ενδιαφερόμενων σχημάτων στο Virtual Data Room του διαγωνισμού, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου θα τους δοθεί το κείμενο της σύμβασης.

Επομένως, βλέπω μες στο κατακαλόκαιρο τα νομικά και τεχνικά τμήματα όλων των ενδιαφερομένων να το ρίχνουν στη βαθιά μελέτη.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις αρχές του επομένου έτους θα πρέπει να υποβάλλουν τις προσφορές τους  για το διαγωνισμό.

 

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.
ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Buy, hold or Sell: Άμεση ανάλυση για ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ
Box Now: Με επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ διεκδικεί ηγετική θέση στην αγορά παράδοσης δεμάτων
Άιρις Άπφελ -Το υπερβατικό πνεύμα της μόδας σε δημοπρασία
Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέρ της εξαγοράς του TikTok από τον Μασκ «αν το θέλει»
Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί για δασμούς στις χώρες της ΕΕ και την Κίνα
Καιρός: Στους 18 βαθμούς ο υδράργυρος – Πού θα βρέξει 
Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση