• Οι υποτιμητές της Πειραιώς, τι θα γίνει ΤΩΡΑ στην Εθνική, τι είπε ο Σταϊκούρας στον Περιστέρη, το πόρισμα Βουρλιώτη και η αλήθεια για τον κατασκευαστή, τι είπε ο Λαβράνος στον πρόεδρο και οι τσαμπουκάδες του τραπεζίτη

    Θα ανέμενε κανείς πως η δίωξή του για την υπόθεση των υποκλοπών θα ήταν η βασικότερη έγνοια του Γιάννη Λαβράνου. Ωστόσο, δεν είναι.

    image

    Πειραιώς: Οι υποτιμητές 1

    Αγαπητοί αναγνώστες, το επικείμενο placement της Εθνικής Τράπεζας έχει ταλαιπωρήσει αρκετά την αγορά.

    Δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή της Εθνικής σημείωσε την Παρασκευή μεγάλη πτώση και έκλεισε στα 7,12 ευρώ.

    Πολλές μετοχές, μεταξύ αυτών και η Πειραιώς, πιέζονται, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αδυναμίας της μετοχής της Εθνικής.

    Πάμε τώρα στον Ούγγρο αναλυτή της Autonomous που ενώ την 1η Ιουλίου 2024 για την Πειραιώς, έδωσε τιμή στόχο 3,47 ευρώ, εν τούτοις προ ημερών αναθεώρησε στα 4 ευρώ.

    Αυτός έφαγε τεράστιο κάζο.

    Μετά το report του με τα 4 ευρώ για την Πειραιώς, βγήκε αμέσως η Bank of America και δικαίωσε απόλυτα τον Wiseman.

    Έδωσε τιμή στόχο για την Εθνική τα 8.06€ και για την Πειραιώς τα 5.30€.

    Το report, όμως της Bank of America, κρύβει ατόφιο χρυσάφι για την Τράπεζα Πειραιώς.

    Συγκεκριμένα στη σελίδα 23 τονίζει ότι εάν η Πειραιώς καταφέρει να δώσει 50% από τα κέρδη της σαν μέρισμα, τότε θα έχει ίσως την υψηλότερη μερισματική απόδοση από όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες στην Ευρώπη.

    Μιλάμε, θα την αγοράζουν χωρίς αύριο.

    Για να ξέρετε, η Bank of America υπολογίζει ότι η Πειραιώς το 2025 θα βγάλει 971 εκ. ευρώ κέρδη και το 2026 952 εκ. ευρώ κέρδη, κάτω από 1 δισ. κερδοφορία που έχει θέσει σαν στόχο η διοίκηση Μεγάλου και με αυτές τις εκτιμήσεις δίνει τιμή στόχο τα 5.30€.

    Ο Wiseman  πιστεύει ότι η Πειραιώς θα δώσει σαν μέρισμα και το 2025, αλλά και το 2026 500 εκ. ευρώ, δηλαδή στα 3.80€ θα έχει μια προσδοκώμενη μερισματική απόδοση της τάξης του 10.52%.

    Άστε τα πελατάκια της Autonomous να πουλάνε την μετοχή στα 3.80€ επειδή ο αναλυτής τους δίνει τιμή στόχο τα 4.00€.

    Βλέπετε, η πώληση ποσοστού της Εθνικής Τράπεζας τις επόμενες 2 εβδομάδες από το ΤΧΣ δημιούργησε κυρίως τσουνάμι πωλήσεων στην Πειραιώς διότι στην Τράπεζα Πειραιώς είχαν μπει πάρα πολλά funds στην πώληση του ποσοστού του ΤΧΣ στα 4.00€.

    Με αποτέλεσμα, ένα μικρό ποσοστό να θέλουν να πουλήσουν για να μπουν στο placement της Εθνικής, δημιουργείται τσουνάμι πωλήσεων.

    Για να καταλάβετε, τις τελευταίες 10 συνεδριάσεις έχουν αλλάξει χέρια 35.26 εκ. μετοχές δηλαδή το 2.82% του μετοχικού κεφαλαίου και η τιμή έπεσε από τα 3.9810€ στα 3.80€.

     

    Πειραιώς: Οι υποτιμητές 2

    Οι υποτιμητές προσπάθησαν τα μέγιστα σ’ αυτή τη συγκυρία να σπάσουν το 3.80.

    Όμως, κάτι τέτοιο για αυτούς δεν επιτεύχθηκε.

    Το πάρα πολύ θετικό στοιχείο για την μετοχή της Πειραιώς είναι ότι το open interest καταποντίστηκε και από 111.000 ανοιχτά συμβόλαια έπεσε στα 57.000 συμβόλαια για την λήξη Δεκεμβρίου.

    Για μια ακόμα φορά οι παραγωγάκηδες κάηκαν.

    Ο Wiseman πιστεύει ότι επειδή η πτώση στη μετοχή της Εθνικής ολοκληρώθηκε, η σημερινή συνεδρίαση προσφέρεται για τοποθετήσεις στη μετοχή της Εθνικής από τα 7.18€ και κάτω και με τα 2 χέρια στη μετοχή της Πειραιώς από τα 3.80€ και κάτω.

     

    Τι θα κάνει τώρα η Εθνική;

    Ο Wiseman πιστεύει ότι μετά τον καταποντισμό της μετοχής της Εθνικής από τα 8.52€ στα 7.18€, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πουλήσει όλο το ποσοστό στην Εθνική, θα κρατήσει ένα ποσοστό από μίνιμουμ 5% έως 8%, έτσι, επειδή υπάρχει η ζήτηση για όλο το ποσοστό σε αυτά τα επίπεδα τιμών, η μετοχή της Εθνικής θα ανακάμψει.

    Αυτό θα ελαττώσει και τις ρευστοποιήσεις στην Πειραιώς και θα δώσει ώθηση σε όλο τον τραπεζικό κλάδο.

    Πρέπει να ξέρετε φίλοι αναγνώστες ότι στο τελευταίο 70σέλιδο report που έβγαλε η Morgan Stanley για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, τονίζει ότι είναι βαθιά υποτιμημένος κλάδος.

    Για να γνωρίζετε, οι τράπεζες της Ευρωζώνης με βάση τα στοιχεία της Morgan Stanley παίζουν με ένα P/E 2024 = 7, με ένα ROTE της τάξης του 13.3% και παίζουν πάλι με ένα P/E 2025 = 7, με ένα ROTE της τάξης του 12.6% και παίζουν τώρα με ένα P/TBV 2024e = 0.9 και με ένα P/TBV 2025e = 0.9.

    Για αυτόν ακριβώς τον λόγο οι μετοχές της Εθνικής σε αυτά τα επίπεδα τιμών θα γίνουν ανάρπαστες και για αυτό η μετοχή της τράπεζας Πειραιώς είναι σε κολοσσιαίο discount το οποίο θα είχε ήδη κλείσει εάν δεν υπήρχε η αρνητική συγκυρία του ελληνικού χρηματιστηρίου να θέλει χρήματα πολλά για το placement της Εθνικής με την εκτίμηση ότι η Πειραιώς το 2025 θα βγάλει 1 δις ευρώ κέρδη, αυτό σημαίνει ότι για να παίξει με ένα προσδοκώμενο P/E 2025e = 7, η τιμή της μετοχής πρέπει να πάει άμεσα στα 5.60€.

    Όπως αντιλαμβάνεστε, υπάρχει τεράστια στρέβλωση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

    Με το που ολοκληρωθεί το placement δεν υπάρχει άλλο μεγάλο stock overhang στο ελληνικό χρηματιστήριο.

    Οπότε, το ελληνικό χρηματιστήριο επιτέλους θα ακολουθήσει τον δρόμο των ξένων χρηματιστηρίων.

    Με την ολοκλήρωση και του τελευταίου βαριδίου που ακούει στο όνομα placement Εθνικής, το ελληνικό χρηματιστήριο θα ακολουθήσει την άνοδο των ξένων.

    Λίγη υπομονή ακόμα χρειάζεται.

     

    Intracom: Οι νέοι αντιπρόεδροι και η ΕΚ

    Αλλαγές επήλθαν στο Δ.Σ. της Intracom με τον διορισμό τεσσάρων αντιπροέδρων, εκ των οποίων οι τρεις (Δημήτρης Κλώνης, Δημήτρης Θεοδωρίδης, Γιάννης Παπαβασιλείου) εκτελεστικοί και ο ένας (Κωνσταντίνος Κόκκαλης) μη εκτελεστικός.

    Μιας και αναφερόμαστε στην Intracom, σίγουρα άπαντες θυμάστε τις προηγούμενες ημέρες όταν η μετοχή υποχώρησε κατά 8% ενδοσυνεδριακά.

    Εκείνη την ημέρα «κυκλοφόρησε» μια φήμη στην αγορά που έλεγε ότι ο πρόεδρος Σωκράτης Κόκκαλης εχει πρόβλημα υγείας, κάτι το ποιο ήταν το απόλυτο ψέμα.

    Λοιπόν, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ερεύνησε την υπόθεση και έλαβε στοιχεία από 2-3 χρηματιστηριακές εταιρίες, μεταξύ αυτών και η Eurobank Χρηματιστηριακή.

    Η αλήθεια είναι ότι ιδιώτης, με πολλές μετοχές της Intracom αποφάσισε να κάνει exit, με άτσαλο τρόπο είναι η αλήθεια αφού πουλούσε στην αγορά τις μετοχές χωρίς να βάζει bid.

    Ο ίδιος δεν πούλησε μόνο Intracom.

    Ρευστοποίησε ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο μετοχών που είχε, κατά την διάρκεια της συγκεκριμένης συνεδρίασης.

    Άρα προφανώς δεν τίθεται κάποιο θέμα με τον ιδιώτη.

     

    ΑΒΑΞ: Οι έλεγχοι της Ε.Κ. και το Μέγαρο Μαξίμου

    Επίσης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ερευνά την κατασκευαστική εταιρεία ΑΒΑΞ, οι βασικοί μέτοχοι της οποίας μέσα στο διάστημα των 30 ημερών, πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του  α’ εξαμήνου του 2024 αγόραζαν μετοχές από την αγορά, ενώ κανονικά απαγορεύεται.

    Η επιτροπή βρίσκεται σε καλό δρόμο και σύντομα θα είναι έτοιμο και το πόρισμα.

    Προφανώς οι ποινές σε όσους βασικούς μετόχους αγόραζαν θα είναι μεγάλες.

    Πάντως όπως φαίνεται εκεί στην ΑΒΑΞ έχουν αποθρασυνθεί τελείως.

    Νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι μαγαζί τους.

    Αυτό το γράφω, όχι φυσικά για τις αγορές στις μετοχές που έκαναν στην κλειστή περίοδο, αλλά για άλλο λόγο.

    Ξέρουν εκεί στην ΑΒΑΞ.

    Μόνο που πλέον ξέρουν και στο Μέγαρο Μαξίμου.

     

    Σταϊκούρας σε Περιστέρη: Στις 6 Οκτωβρίου η λειτουργία της Αττικής Οδού στη ΓΕΚ 1

    Πριν από λίγες εβδομάδες,  ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, συναντάται με την ηγεσία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και για την ακρίβεια με τον επικεφαλής του ομίλου Γιώργο Περιστέρη και την ομάδα του.

    Η συζήτηση μεταξύ των δυο πλευρών είναι ιδιαίτερα σοβαρή και ο Σταϊκούρας θέτει τα γεγονότα όπως ακριβώς πρέπει:

    «H Αττική Οδός στις 6 Οκτωβρίου πρέπει να περάσει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ο πρωθυπουργός και εγώ προσωπικά θέλουμε η παραχώρηση να ξεκινήσει από αυτή την ημερομηνία. Πρακτικά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πρέπει να αναλάβει την διαχείριση της Αττικής Οδού και φυσικά να πληρώσει τα 3,3 δισ. ευρώ (το τίμημα για τα επόμενα 25 χρόνια της παραχώρησης) στο ελληνικό δημόσιο».

    Η πίεση από την πλευρά του Υπουργού Υποδομών είναι δεδομένη.

    Όπως άπαντες αντιλαμβάνεστε από εκείνη την ημέρα, και μετά ξεκινάει ένας αγώνας δρόμου από την πλευρά του υπουργείο Υποδομών και της εισηγμένης.

    Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Χρήστου Σταϊκούρα φέρεται να ανατρέπει τα πάντα.

    Και τούτο διότι, μπορεί στις 12 Σεπτεμβρίου ΤΑΙΠΕΔ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να υπέγραψαν τη σύμβαση παραχώρησης για τα επόμενα 25 χρόνια, όμως ο μετέπειτα σχεδιασμός ήταν διαφορετικός.

    Για την ακρίβεια ο σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ προέβλεπε η λειτουργία της Αττικής Οδού και των θυγατρικών της να παραμείνει στο υπάρχον σχήμα ΕΛΛΑΚΤΩΡ –ΑΒΑΞ έως τον Φεβρουάριο του 2025 και στη συνέχεια να περάσει ουσιαστικά (λειτουργία κ.λπ.) στον έλεγχο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Για να καταλάβετε αγαπητοί αναγνώστες, η μεταβίβαση της παραχώρησης της Αττικής Οδού σε άλλη εταιρεία είναι ένα θηριώδες έργο. Υπάρχουν θηριώδη logistics και λεπτομέρειες που απαιτούν μήνες να διευθετηθούν.

    Για παράδειγμα, μεταξύ άλλων, η σύμβαση του δημοσίου και του προηγουμένου παραχωρησιούχου που είναι το σχήμα ΕΛΛΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ, προβλέπει ότι θα πρέπει να αποζημιωθούν όλοι οι υπάλληλοι της Αττικής Οδού από το υπάρχον σχήμα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα εργασιακά δικαιώματα που έχουν «περνάνε» στην επόμενη εταιρία που είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Επιώ της ουσίας ο υπουργός Υποδομών πιέζει τη ΓΕΚ να αναλάβει από τις αρχές του επομένου μηνός τη διαχείριση της Αττικής Οδού.

     

    Σταϊκούρας  σε Περιστέρη: Στις 6 Οκτωβρίου η λειτουργία της Αττικής Οδού στη ΓΕΚ 2

    Για να επιλυθούν οι διάφορες εκκρεμότητες που υπάρχουν μεταξύ δημοσίου και ΕΛΛΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ, υπήρχε μια συζήτηση «να παραταθεί η σύμβαση παραχώρησης για τη λειτουργία της Αττικής Οδού, ή αλλιώς να συναφθεί συμπληρωματική σύμβαση, με τους σημερινούς παραχωρησιούχους της Αττικής Οδού, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάληψης του αυτοκινητοδρόμου από τη ΓΕΚ Τέρνα».

    Προς επίρρωσιν τούτου το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ζήτησε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότηση για το εάν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για τη σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης με τη σημερινή παραχωρησιούχο εταιρεία.

    Κάτι τέτοιο όμως, τουλάχιστον όπως αναφέρουν πηγές που συνομιλούν με το mononews.gr, δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

     

    Η Αρχή για το Ξέπλυμα και οι πραγματικοί εγκέφαλοι της σπείρας

    Αγαπητοί αναγνώστες, την προηγούμενή εβδομάδα, ενημερωθήκατε για αυτή την απίθανη υπόθεση που ερεύνησε ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα, Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

    Η υπόθεση αφορά 140 φυσικά πρόσωπα και εταιρίες.

    Το εγκληματικό προϊόν που αποκόμισαν τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση φυσικά πρόσωπα, δια μέσου των σχετιζόμενων νομικών προσώπων, ως παράνομο περιουσιακό όφελος, ανέρχεται, τουλάχιστον, στο συνολικό ποσό των 123,5  για Φ.ΠΑ. που αντιστοιχεί σε συναλλαγές 514,7 εκατ. ευρώ.

    Επιπρόσθετα, δεν απέδωσαν, απέδωσαν ανακριβώς ή συμψήφισαν συνολικό ποσό 10,8 εκατ. ευρώ προερχόμενο από μη απόδοσή ενδοκοινοτικού ΦΠΑ.

    Λοιπόν, σας έχω πολλά νέα για αυτή την υπόθεση, καθώς κάποια media προσπάθησαν να εμφανίσουν ως εγκέφαλο της υπόθεσης γνωστό (μη εισηγμένο) κατασκευαστή και πρόεδρο ομάδας της SL2.

    Κάτι το οποίο είναι τελείως ψευδές.

    Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική.

    Το mononews.gr διάβασε το πόρισμα του κ. Βουρλιώτη.

    Για την ακρίβεια  αναφέρει:

    «Κεντρικό ρόλο στο αναφερόμενο κύκλωμα διαδραματίζουν τα νομικά πρόσωπα, REGAIA ορυκτά Ανώνυμη Εταιρεία με ΑΦΜ 80@@@@@ και AS Consulting Σύμβουλοι Μηχανικοί ΕΠΕ με ΑΦΜ 99@@@@@@@.

    Οι ως άνω εταιρίες, είτε απευθείας είτε με τη μεσολάβηση τρίτων ημεδαπών και αλλοδαπών προσώπων, δημιουργούν πιστωτικό ΦΠΑ μέσω εικονικών συναλλαγών, εξόδων, και συμψηφίζουν με χρεωστικό ΦΠΑ που είτε δημιουργείται στους καταναλωτές (χονδρικές η λιανικές πωλήσεις) εντός της ελληνικής επικράτειας ή συναλλαγές με φορείς του δημοσίου (ανάληψη δημοσίων συμβάσεων κ.λπ.)».

    Οι δυο εταιρείες αυτές ανήκουν σε συγκεκριμένα πρόσωπα που καμμιά σχέση δεν έχουν με τον κατασκευαστή και βασικό μέτοχο ποδοσφαιρικής ομάδας της SL2.

    Για την ακρίβεια τα πρόσωπα που «φέρονται», κατά το πόρισμα Βουρλιώτη, να συνδέονται με την REGAIA είναι ο Γιάννης Κωνσταντο@@@@@@, η Ευαγγελια Ρομ@@@@, η Αικατερίνη Λουρ@@@@ και o Γιάννης Λαμπ@@@@@.  Το εντυπωσιακό είναι ότι η REGAIA έχει τεθεί υπό εκκαθάριση από τις 5 Αυγούστου του 2024!!

    Αντίστοιχα εκπρόσωπος της AS φέρεται να είναι ο Ιωάννης Αρκουμ@@@@».

    Αυτά για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα.

     

    Ο Λαβράνος και ο πρόεδρος

    Θα ανέμενε κανείς πως η δίωξή του για την υπόθεση των υποκλοπών θα ήταν η βασικότερη έγνοια του Γιάννη Λαβράνου.

    Ωστόσο, δεν είναι.

    Δεν ξέρουμε εάν σε αυτό έχει παίξει ρόλο η ικανότατη δικηγόρος του Έλλη Ρίζου ή οι διαβεβαιώσεις που του δίνουν οι κουμπάροι, οι φίλοι και οι συνεργάτες του.

    Αυτό που απασχολεί κυρίως τον Γιάννη Λαβράνο είναι οι φορολογικές του υποθέσεις και τα πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί στις εταιρείες του Ελέκτρουμ Τεκνόλοτζις, Ιονική Τεχνολογική και Krikel για την έκδοση και λήψη εικονικών τιμολογίων δυσθεώρητου ύψους, τα οποία αφορούν κυρίως στην περίοδο 2013-2023.

    Σε αυτή την υπόθεση αναφερθήκαμε και την προηγουμένη εβδομάδα.

    Ωστόσο, την ίδια ημέρα που δημοσιεύσαμε τις πληροφορίες μας πληροφορηθήκαμε πως ο Λαβράνος επικοινώνησε με ένα πρώην μεγαλόσχημο κρατικό υπάλληλο -συνταξιούχο τώρα- που τιμητικά στην εφορία τον αποκαλούν ο «Πρόεδρος» και ο οποίος μέχρι πρότινος είχε ρόλο και σε μια Αρχή.

    Κατά τα όσα μας μετέφεραν, του ζήτησε να τον συμβουλέψει για το πώς θα μπορούσε να γλιτώσει τα χειρότερα, ήτοι την επικείμενη δίωξη από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς για τα αδικήματα της κακουργηματικής φοροδιαφυγής, της απάτης, της πλαστογραφίας, κ.α..

    Δεν ξέρουμε τι απάντηση του έδωσε, όπως και δεν ξέρουμε το γιατί ο Λαβράνος θεωρεί πως ο συγκεκριμένος συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος θα μπορούσε να παίξει οποιοδήποτε ρόλο σε σχέση με τους Εισαγγελείς.

    Αυτό που ξέρουμε είναι πως ο λογιστής του Λαβράνου, ο Τάκης Καραλής έχει κυριολεκτικά μετακομίσει στην Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Αττικής (ΥΕΔΔΕ Αττικής) στα Σεπόλια, όπου συνέχεια επισκέπτεται το γραφείο του διευθυντή της υπηρεσίας Αντώνη Χαρίτωνος.

    Αν δεν μας πιστεύετε μια επισκόπηση στο βιβλίο επισκεπτών που βρίσκεται στο ισόγειο της υπηρεσίας θα σας πείσει.

    Δεδομένου ότι ο κ. Χαρίτωνος αποχωρεί από την υπηρεσία σε δύο και κάτι μήνες δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να αναμένει η πλευρά Λαβράνου από εκείνον.

    Ειδικά από τη στιγμή που ο Οικονομικός Εισαγγελέας Παναγιώτης Καψιμάλης παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εν λόγω υποθέσεις και βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Γραφείο του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή για αυτές.

     

    H Eurobank καθαρίζει τη Βεγορίτιδα

    Στη λίμνη Βεγορίτιδα, που τα νερά της δεν παγώνουν χειμώνα – καλοκαίρι, την τρίτη βαθύτερη λίμνη της Ελλάδας όπου φωλιάζουν εκατοντάδες είδη άγριων πουλιών, ανάμεσά τους αργυροπελεκάνοι, ροδοπελεκάνοι, χρυσαετοί, θαλασσαετοί και γεράκια, βρέθηκε η εθελοντική ομάδα TeamUp της Eurobank όπου συγκέντρωσε περισσότερα από 100 κιλά απορριμμάτων.

    Περισσότερα από 120 άτομα, εργαζόμενοι της Τράπεζας με τις οικογένειές τους και μαθητές από το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Παντελεήμονα, συμμετείχαν στον καθαρισμό της λίμνης, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση iSea.

    Όλοι μαζί φρόντισαν έμπρακτα το φυσικό περιβάλλον της περιοχής με στόχο να την καταστήσουν ακόμη πιο φιλόξενη για την πανίδα και τη χλωρίδα που διαβιεί εκεί.

     

    Βαγγέλης για Πρόεδρος;

    O Βαγγέλης Μεϊμαράκης πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου και συναντήθηκε την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό. Με βάση τις διαρροές που έγιναν, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τους ευρωβουλευτές, τα χαρτοφυλάκια στις Βρυξέλλες, την αξιοποίησή τους κ.λπ.

    Επίσης, λύθηκαν και κάποιες παρεξηγήσεις που είχαν να κάνουν με τη μη εκλογή του πρώην προέδρου της ΝΔ στη θέση του αντιπροέδρου του Λαϊκού Κόμματος.

    Οι πληροφορίες λένε ότι οι σκιές του παρελθόντος μεταξύ Μητσοτάκη και Μεϊμαράκη δεν υπάρχουν πλέον και ο πρώτος έκλεισε ένα μέτωπο που είχε με ένα στέλεχος από αυτά που χαρακτηρίζονται «ψυχή της παράταξης».

    Όμως, μια πηγή στη γαλάζια παράταξη μου είπε ότι ίσως πρέπει να κοιτάξουμε πίσω από αυτή τη συνάντηση.

    Δείχνοντας προς τον… Ιανουάριο και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. «Μήπως έχουμε καμιά έκπληξη και δούμε τον… Βαγγέλα στο προεδρικό μέγαρο;», αναρωτήθηκε η πηγή μου.

    Κάποιος μάλλον το έχει προτείνει στον Μητσοτάκη και το σκέφτεται αφού πολλοί θεωρούν ότι αυτή η υποψηφιότητα (μαζί με του Τασούλα) θα ήταν το καλύτερο μήνυμα για το εσωτερικό της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας.

    Αν βεβαίως ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να πάει σε πιο κομματική επιλογή και όχι σε ένα πρόσωπο που θα συμβολίζει τη διεύρυνση.

     

    Γιατί «έφαγε» τον Μάριο

    Μια παλιά λαϊκή παροιμία λέει: «Το στραβό το ξύλο η φωτιά το σιάζει», με την έννοια ότι τον δύστροπο τον αντιμετωπίζεις με αυστηρότητα.

    Ίσως κάπως έτσι να σκέφτηκε ο πρωθυπουργός και με τον Μάριο Σαλμά, ο οποίος από σήμερα δεν θα ανήκει στην Κ.Ο. της ΝΔ καθώς θα διαγραφεί.

    Αλλά το παρασκήνιο αυτής της διαγραφής είναι πλούσιο. Και είναι το χρονικό μιας προαναγγελθείσας ρήξης μεταξύ του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας με τον Κ. Μητσοτάκη.

    Ο γιατρός – ορθοπεδικός, ήταν ουσιαστικά ξένο σώμα από εκείνη την εκρηκτική συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ μετά τις ευρωεκλογές.

    Όταν είχε επιτεθεί με οξύτητα στον πρωθυπουργό και στο επιτελικό κράτος και ο Μητσοτάκης του είχε απαντήσει σε υψηλούς τόνους. Τότε δεν τον παρέπεμψε στην Επιτροπή Δεοντολογίας διότι όλα είχαν ειπωθεί στην κλειστή συνεδρίαση κι όχι δημόσια.

    Ωστόσο, ο Μάριος Σαλμάς συνέχισε τις καταγγελίες για αδιαφανείς διαδικασίες σε διαγωνισμούς για τα κυλικεία σε πολιτιστικούς χώρους και νοσοκομεία «καρφώνοντας» Λίνα Μενδώνη και Άδωνι Γεωργιάδη.

    Και τότε του είχε απαντήσει η υπουργός Πολιτισμού για τα 100 κυλικεία, ωστόσο ο ίδιος δεν είχε καταθέσει στοιχεία ούτε πήγε στον εισαγγελέα όπως τον προέτρεπαν, αφήνοντας να αιωρούνται κατηγορίες για διαφθορά.

    Τους τελευταίους μήνες ο Σαλμάς κατηγορείται για αντισυναδελφική και αντικαταστατική συμπεριφορά.

    Πηγές στην κυβέρνηση λένε ότι ο βουλευτής αρνούνταν να είναι εισηγητής σε νομοσχέδια και γενικά έδειχνε διαρκώς να δυσφορεί για σειρά θεμάτων.

    Επίσης του καταλογίζουν ότι όχι μόνο δεν έδωσε μάχη για το κόμμα στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά κατηύθυνε ψηφοφόρους και προς άλλο κόμμα. Κάποιοι λένε προς την Φωνή Λογικής της Λατινοπούλου…

    Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι ήταν μεταξύ των «11» που κατέθεσαν την ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια και ήταν από τους πιο αιχμηρούς στις τοποθετήσεις του.

    Το ποτήρι ξεχείλισε όταν επανάφερε τις κατηγορίες για φωτογραφικούς διαγωνισμούς, για τις οποίες του είχε απαντήσει η Μενδώνη. Οι τηλεοπτικές εμφανίσεις του σε Open και Kontra ήταν για το Μαξίμου η αφορμή για την απομάκρυνσή του.

    Έτσι, ο πρωθυπουργός από τη Νέα Υόρκη, τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας, Γ. Τραγάκη και ζήτησε την παραπομπή Σαλμά με το ερώτημα της διαγραφής.

     

    Η οργή του Σαλμά και ο Καραγκούνης 

    Το παρασκήνιο, ωστόσο, έχει και πολιτικό χρώμα.

    Ο Σαλμάς, υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή και Σαμαρά, είναι στην ομάδα των αναξιοποίητων βουλευτών και συμμετέχει ενεργά στην εσωκομματική αντιπολίτευση.

    Κυβερνητικές πηγές λένε ότι είναι άλλο να ελέγχεις την κυβέρνηση και να καταθέτεις ερωτήσεις κι άλλο να υπονοείς διαφθορά από συγκεκριμένους υπουργούς χωρίς να πηγαίνεις στον εισαγγελέα.

    Εκτιμούν, δε ότι ο Σαλμάς υποκινείται τρόπον τινά από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς των οποίων οι σχέσεις με τον Κ. Μητσοτάκη είναι παγωμένες.

    Επίσης μαθαίνω ότι ο γιατρός ήταν εξοργισμένος ιδιαίτερα μετά τον ανασχηματισμό. Ο λόγος; Το γεγονός ότι ο Κώστας Καραγκούνης, ο οποίος εκλέγεται επίσης στην Αιτωλοακαρνανία, πήρε θέση στο υπουργικό συμβούλιο, παρά το γεγονός ότι δεν ψήφισε το νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

    Ο Σαλμάς εκτιμά ότι «ψαλιδίζονται» οι ελπίδες του να ξαναβγεί βουλευτής στις επόμενες εθνικές εκλογές. «Δεν μπορεί να πριμοδοτείται ο αυτός που ήταν πολέμιος του νομοσχεδίου, κι εγώ να είμαι βουλευτής από το 2000 και να είμαι στην απ’ έξω», φέρεται να λέει σε φίλους του ο γιατρός.

    Για την ιστορία, ο Σαλμάς είχε εκλεγεί πρώτος στην περιφέρειά του, κερδίζοντας τον Καραγκούνη, ο οποίος όμως έγινε υφυπουργός.

    Η απόφαση καρατόμησης του γιατρού από τον πρωθυπουργό είναι κι ένα σαφές μήνυμα προς την εσωκομματική αντιπολίτευση ότι δεν θα ανεχθεί, όχι ερωτήματα και άσκηση κριτικής, αλλά συνεχιζόμενη αντισυναδελφική συμπεριφορά.

    Οσο για το τι θα κάνει ο Σαλμάς; Σήμερα θα πάει στην Επιτροπή Δεοντολογίας να μιλήσει, αλλά δεν σκοπεύει να μετακομίσει σε άλλο κόμμα. Θα παραμείνει ανεξάρτητος και θα σκεφτεί τι θα κάνει και αν θα κατέβει και με ποιον στις επόμενες εκλογές.

    Πάντως, να σας ενημερώσω ότι μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας είναι οι κ. Δαβάκης και Καράογλου, που ήταν μαζί με τον Σαλμά στους «11». Τι θα κάνουν; Θα διαγράψουν τον βουλευτή ή θα σηκώσουν αντάρτικο;

     

    Οι «11» ετοιμάζονται, το ίδιο και το Μαξίμου

    Δεν ξέρω αν η διαγραφή Σαλμά θα σβήσει τη φωτιά που σιγοκαίει στη ΝΔ, αλλά αυτό που μαθαίνω είναι ότι η «συμμορία των 11» βουλευτών, ετοιμάζει και νέες ερωτήσεις σε υπουργούς.

    Μου λένε ότι οι επόμενες παρεμβάσεις τους θα έχουν ως στόχο αρχικά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, και ξανά τον Κωστή Χατζηδάκη, οι οποίοι βεβαίως είναι έτοιμοι να απαντήσουν.

    Αυτό που μου λένε πηγές κοντά στους «νευριασμένους» βουλευτές είναι ότι θα κινηθούν απολύτως καταστατικά και δεν θα δώσουν αφορμές για νέες διαγραφές.

    Όμως, φαίνεται ότι στο κυβερνών κόμμα υπάρχει πρόβλημα, και γι’ αυτό το Μαξίμου ετοιμάζει πρόγραμμα ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Γιώργος Μυλωνάκης και Θανάσης Νέζης πιάνουν δουλειά για να αποσοβήσουν νέες κρίσεις στη «γαλάζια» παράταξη.

    Ενδεχομένως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να δει ομάδες βουλευτών.

    Μαθαίνω επίσης ότι οι 10 που έμειναν, πλην δηλαδή του Σαλμά, είναι έξαλλοι με τον υπό διαγραφή βουλευτή διότι με τη στάση του έστρεψε τα φώτα σ’ αυτόν και αποδυναμώθηκε το μήνυμα που ήθελαν να στείλουν ως ομάδα.

     

    Ο Χριστοδούλου και οι τσαμπουκάδες 1

    Δεν ξέρω τι άποψη έχουν στην Eurobank, για τον πρόεδρο της (θυγατρικής της Eurobank) Ελληνικής Τράπεζας, Πέτρο Χριστοδούλου, αλλά καλό είναι να ξέρουν το παρακάτω, για τον χαρακτήρα του ανθρώπου.

    Η ιστορία εχει ως εξής:

    Στην δεκαετία 2000 ο Τάκης Αράπογλου ως διοικητής της Εθνικής, αποφασίζει να εξαγοράσει την Π&Κ Χρηματιστηριακή των Παπακωνσταντίνου, Κοντογούρη και Γουλανδρή.

    Πράγματι η εξαγορά ολοκληρώνεται και οι περισσότεροι εργαζόμενοι της Π&Κ συνεχίσουν να εργάζονται είτε στην Εθνική Χρηματιστηριακή που συγχώνευσε την Π&Κ, είτε σε άλλες διευθύνσεις της τράπεζας.

    Ένα από αυτά τα στελέχη ήταν και ο ιδιαίτερα ικανός Γιώργος Λιάσκας, άριστος γνώστης της αγοράς των ομολόγων.

    Άνθρωπος ιδιαίτερα ευγενής και χαμηλών τόνων.

    Τα χρόνια περνάνε και οι διοικήσεις στην Εθνική αλλάζουν.

    Κάποια στιγμή το 2012, αναλαμβάνει υποδιοικητής ο Πέτρος Χριστοδούλου.

    Για κάποιον λόγο ο Χριστοδούλου «δεν γουστάρει» καθόλου τον Λιάσκα.

    Αποφασίζει να τον απολύσει.

    Ο Λιάσκας επειδή δεν ικανοποιήθηκε από τη χαμηλή αποζημίωση, αρνήθηκε να αποχωρήσει.

    Ευγενικά και χωρίς να δημιουργήσει κανένα θέμα.

    Και μια μέρα ο Χριστοδούλου, στέλνει δυο μπράβους της τράπεζας στο γραφείο του Λιάσκα οι οποίοι του ζητούν «ευγενικά» να αποχωρήσει.

    Φυσικά το ευγενικά είναι σχήμα λόγου….

    Ο Λιάσκας αρνείται.

    Και τότε οι μπράβοι τον πήραν σχεδόν σηκωτό από την καρέκλα του.

    Το περιστατικό εκείνο δημοσιεύεται σχεδόν αμέσως, σε κυριακάτικη εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας εκείνη την εποχή (η εφημερίδα υπάρχει ακόμα), σε συγκεκριμένη στήλη στην προτελευταία σελίδα του Business ενθέτου.

    Το δημοσίευμα δημιουργεί αμέσως εντός της Εθνικής, αλγεινή εντύπωση για τον «πολύ» κ. Χριστοδούλου.

     

    Ο Χριστοδούλου και οι τσαμπουκάδες 2

    Την επόμενη ημέρα,  ο τότε υποδιοικητής, απαιτεί από τον έναν (από τους δυο) εκδότη της εφημερίδας, να τον συναντήσει στο γραφείο του.

    Του λέει ότι «όλα αυτά είναι ανυπόστατα» και απαιτεί την παραδειγματική τιμωρία του δημοσιογράφου που το έγραψε.

    Η απειλή ήταν «σου κόβω τη διαφήμιση» εάν δεν τον τιμωρήσεις.

    Πάντως, τον Ιούνιο του 2014, ο τότε CEO της Εθνικής Αλέκος Τουρκολιάς για τους δικούς του λόγους, απέλυσε τον Χριστοδούλου, από την θέση του υποδιοικητή.

    Νωρίτερα, είχε ενημερωθεί και για το επεισόδιο με τον Χριστοδούλου και τους τσαμπουκάδες που πούλησε στον εκδότη και ο άνθρωπος έφριξε…

    Θα επανέλθω και με δεύτερο παρασκήνιο για το πώς κορυφαίος εφοπλιστής, «πέταξε έξω» από τα γραφεία του στον Πειραιά τον Χριστοδούλου, που τον είχε προσλάβει να του κάνει συγκεκριμένη δουλειά…

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.