• Η ΓΕΚ και τα πονηρά χαρτοφυλάκια, ο επίμονος Greg του Υπερταμείου, ο πονηρός Γκριμάλντι και η σοβαρή Attica, οι νέες business του Καλ Καλ στα ξενοδοχεία, γιατί είναι happy ο Κούστας κι ένα hot quiz με το sms του μπασκετμπολίστα

    Επειδή πολλά κυκλοφορούν στην αγορά, και ορισμένα από αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, οφείλω να σας ενημερώσω για όσα έχω μάθει σχετικά με το Υπερταμείο, μετά την έναρξη των διαδικασιών για την συγχώνευση του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ.

    Wiseman
    image
    Wiseman

    ΕΛΠΕ: Έκανε τη διαφορά

    Αγαπητοί αναγνώστες, χθες μια από τις μετοχές που έκανε την διαφορά ήταν τα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -0,13% 7,66 όπως άλλωστε σας είχαμε προειδοποιήσει στο χθεσινό WISEMAN.

    Μόλις μια ημέρα (την Τέταρτη) πριν κόψει το μέρισμα, η μετοχή έκανε την έκπληξη, σημείωσε άνοδο 1,79% και έκλεισε στα 8,23 ευρώ.

    Θα περιμένουμε τη σημερινή ημέρα για να δούμε που θα κλείσει στο τέλος της συνεδρίασης.

     

    ΓΕΚ: Τα πονηρά χαρτοφυλάκια και η ΑΧΙΑ

    Τώρα, μια μετοχή που άρχισαν χθες να τοποθετούνται «πονηρά ιδιωτικά χαρτοφυλάκια» ήταν της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Η μετοχή έκλεισε στα 16,84 ευρώ με κέρδη 1%.

    Προφανώς διάβασαν την έκθεση της ΑΧΙΑ και τους αναλυτές Κωνσταντίνο Ζούζουλα και Χριστιάνα Τσουκαλά που αναπροσάρμοσαν υψηλότερα την τιμή στόχο για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 27,40 ευρώ από 24,80 ευρώ προηγουμένως και διατηρούν τη σύσταση αγοράς για τη μετοχή.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές «Τους τελευταίους 12 μήνες, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοινώθηκε ως ο προτιμώμενος πλειοδότης για την πιο προσοδοφόρα παραχώρηση του ελληνικού αυτοκινητοδρόμου (Αττική Οδός) μετά από προσφορά 3,27 δισ. ευρώ, ο προτιμώμενος πλειοδότης για την κατασκευή και λειτουργία του μεγαλύτερου οδικού έργου στην Ευρώπη (ΒΟΑΚ) αξίας περίπου 2,0 δισ. ευρώ, ενώ ο όμιλος ανακοίνωσε συμφωνία για την πώληση του 36,59% της συμμετοχής του στη θυγατρική εταιρεία ΑΠΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη Masdar εξαργυρώνοντας 0,9 δισ. ευρώ (πάνω από το 50% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).

    Στο σημείο αυτό, η συνολική δύναμη πυρός των ιδίων κεφαλαίων (χωρίς τις δεσμεύσεις ιδίων κεφαλαίων για έργα που έχουν ήδη ανατεθεί) κατά την επόμενη περίοδο (2024-2028) εκτιμάται σε περίπου 2,0 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να μοχλευθούν για έως και 9,0-10 δισ. ευρώ για την επιδίωξη νέων έργων παραχώρησης.

    Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα παραμείνει πολύ ενεργή στον αναπτυσσόμενο τομέα των υποδομών στην Ελλάδα, ενώ είναι έτοιμη να συμμετέχει σε μεγάλους διαγωνισμούς παραχώρησης υποδομών στα Βαλκάνια» επισημαίνουν οι αναλυτές της ΑΧΙΑ.

     

    OTE: Πάει καλά στο ταμπλό… καλωσόρισμα στον Νεμπή;

    Ικανοποιητική εικόνα δείχνει ο ΟΤΕ ΟΤΕ -0,21% 14,07 στο ταμπλό από την 1η Ιουλίου που ανέλαβε νέος CEO ο Κώστας Νεμπής.

    Η μετοχή ενισχύεται τις περισσότερες ημέρες και χθες έκλεισε με άνοδο 1,92% στα 13,82 ευρώ ενώ την πρώτη ημέρα του μήνα είχε κλείσει στα 13,51 ευρώ.

    Τώρα, τι να σας πω.

    Δεν ξέρω πόσο τυχαίο είναι ότι μέσα σε μία εβδομάδα τρεις εκθέσεις αναλυτών έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον ΟΤΕ, άρα και στη νέα διοίκηση.

    Μπορεί να είναι καλωσόρισμα στον Νεμπή.

    Να θυμίσω ότι η Deutsche Bank θέτουν την τιμή στόχο για τη μετοχή του οργανισμού στα 19,50 ευρώ και τη σύσταση σε buy (αγορά) ενώ η NBG Securities τοποθετούν τον στόχο τιμής για τον ΟΤΕ λίγο υψηλότερα στα 20 ευρώ με σύσταση outperform (υπεραπόδοση).

    Χθες, και η JP Morgan αναβάθμισε τη σύσταση για τη μετοχή του ΟΤΕ σε υπεραπόδοση (overweight) από ουδέτερη σύσταση πριν (neutral), μειώνοντας ωστόσο, την τιμή στόχο στα 17,30 ευρώ από 17,70 ευρώ προγενέστερα για τον Δεκέμβριο του 2025.

     

    Η Revoil, η Ελινόιλ και η πορεία των μετοχών

    Ότι κάτι τρέχει με τη Revoil και τις φήμες για αγορές πακέτων κι επενδυτές που έρχονται, το έχετε διαβάσει.

    Αλλά στο ταμπλό πράγματι συμβαίνουν περίεργα πράγματα.

    Όπως η χθεσινή εικόνα της μετοχής η οποία στην αρχή ανέβηκε κοντά στο 2% και στα επίπεδα των 2,030 ευρώ και από το μεσημέρι και μετά πήρε την κατηφόρα με αποτέλεσμα να σημειώσει πτώση 0,25% στα 1,970 ευρώ ενώ είχε φτάσει και στο 1,920 ευρώ.

    Από τα τέλη του προηγούμενου μήνα πάντως, υπάρχει μια διαρκής άνοδος που έφερε τη μετοχή στα 2,09 ευρώ την περασμένη Πέμπτη κι εν μέσω φημών ότι ο Μάριος Ηλιόπουλος, εφοπλιστής και ιδιοκτήτης της ΑΕΚ, αγόρασε περί το 2% της εταιρείας.

    Για την έτερη μετοχή της Ελινόιλ, που κι αυτή εμπλέκεται στις φήμες, να σας πω ότι την 1η Ιουλίου ήταν 2,190 ευρώ, έφτασε την Παρασκευή στα 2,430 ευρώ για να κλείσει χθες στα 2,4 ευρώ με υποχώρηση 1,23%.

    Κάτι «τραβάει» τους επενδυτές, κάτι «μυρίζονται» στο χώρο των πετρελαιοειδών ή απλά έχουμε χρηματιστηριακά παιχνίδια;

     

    Υπερταμείο: Ο επίμονος μεταρρυθμιστής Δημητριάδης, ο Γιουρέλης και ο CEO με τη Ferrari

    Επειδή πολλά κυκλοφορούν στην αγορά, και ορισμένα από αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, οφείλω να σας ενημερώσω για όσα έχω μάθει σχετικά με το Υπερταμείο, μετά την έναρξη των διαδικασιών για την συγχώνευση του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ.

    Γράφτηκε λοιπόν ότι ο κ. Δημήτρης Πολίτης έχει προβάδισμα να αναλάβει διευθύνων σύμβουλος στο Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ), καθώς η θητεία του νυν επικεφαλής, Γρηγόρη Δημητριάδη, λήγει στις 15 Φεβρουαρίου 2025.

    Εξεπλάγην είναι η αλήθεια, αλλά αμέσως σκέφτηκα ότι είναι κάποιο troll ή πρόκειται σίγουρα για fake είδηση, αναλογιζόμενος ότι μιλάμε για τον ίδιο τον Πολίτη, τον CΕΟ με τη Ferrari.

    Κι επειδή ρωτώντας πας στην Πόλη, έμαθα ότι αυτός που θα αποχωρήσει από το Υπερταμείο, οικεία βουλήσει, είναι ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Στέφανος Γιουρέλης.

    Ο κ. Γιουρέλης μαθαίνω ότι είναι ένα στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στην αγορά ο οποίος το 2017 ανέλαβε καθήκοντα Εντεταλμένου Συμβούλου στην ΕΕΣΥΠ και στη συνέχεια έγινε Deputy CEO.

    Θεωρεί, λοιπόν, ο ίδιος, μετά από περίπου 8 χρόνια στο Υπερταμείο ότι έχει ολοκληρώσει το έργο του και αποχωρεί στο τέλος του έτους.

    Δεν ξέρω αν ο κ. Πολίτης προαλείφεται για τη θέση αυτή.

    Αυτό που ξέρω καλά είναι ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης έχει να «τρέξει» το σπουδαίο έργο της μετατροπής του Υπερταμείου σε Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο (Sovereign Wealth Fund).

    Ο κ. Δημητριάδης εμπνεύστηκε και υλοποιεί αυτό το σχέδιο και ως επίμονος μεταρρυθμιστής που είναι κυνηγάει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.

    Και σίγουρα δεν τις αφήνει στη μέση, θα έλεγα εγώ…

     

    Οι νέες business του Καλ Καλ στα ξενοδοχεία

    Επειδή παρακολουθώ καθημερινά το ΓΕΜΗ και τις νέες εταιρείες που ιδρύονται, χθες έπεσε το μάτι μου σε μια ενδιαφέρουσα περίπτωση.

    Ο λόγος για τη Sunrise Properties, με έδρα τη Λεωφόρο Κηφισίας 151, εκεί όπου είναι η έδρα και του γνωστού, εξαιρετικού ομίλου Goldair.

    Αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της νέας εταιρείας, με μετοχικό κεφάλαιο 3.000.000 ευρώ και η οποία ιδρύθηκε μόλις χθες, λοιπόν, είναι ο Καλλίνικος Καλλίνικος και πρόεδρος η σύζυγός του, Ρεγγίνα Γκολέμη, εγγονή του σπουδαίου επιχειρηματία Δημήτρη Γκολέμη, ιδρυτή του ομίλου.

    Είναι προφανές ότι ο ικανότατος manager, κ. Καλλίνικος, Εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ομίλου Goldair και Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Goldair Cargo, θέλει να εισέλθει και στο real estate.

    Διότι διαβάζουμε ότι σκοπός της εταιρείας είναι μεταξύ άλλων να αναλαμβάνει την εκμετάλλευση και διαχείριση ακίνητης περιουσίας. Να ασχολείται με αγοραπωλησία ιδιοκτήτων ακινήτων.

    Να διαχειρίζεται ακίνητη περιουσία έναντι αμοιβής ή βάση σύμβασης.

    Να εκμισθώνει και να διαχειρίζεται ιδιόκτητα ή μισθωμένα ακίνητα.

    Να ασχολείται με ξενοδοχεία και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

    Να παρέχει Υπηρεσίες Πώλησης Αεροπορικών Εισιτηρίων Μεταφοράς Προσώπων με Προμήθεια, κ.λπ.

    Η Goldair, από τους μεγαλύτερους ομίλους στους τομείς του τουρισμού και των μεταφορών θα επεκταθεί μέσω αυτής της εταιρείας και στο χώρο των ακινήτων.

    Μαθαίνω ότι βασικός στόχος της νέας εταιρείας είναι η είσοδος στο ξενοδοχειακό κλάδο και οι πρώτες business θα αφορούν προφανώς την ανάπτυξη ξενοδοχείων.

    Να σας πω ότι είμαι σίγουρος ότι ο Καλ Καλ θα τα πάει περίφημα και σ’ αυτό τον τομέα, είναι περιττό…

     

    Alpha Bank: Χρηματοδότησε τη μεγαλύτερη εισηγμένη ευρωπαϊκή εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων

    Μία σημαντική επιτυχία κατάφερε η Alpha Bank στο εξωτερικό, λαμβάνοντας μέρος σε ένα κοινοπρακτικό δάνειο ύψους €500 εκατ. προς τη μεγαλύτερη εισηγμένη ευρωπαϊκή εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων CTP.

    Η χρηματοδότηση ολοκληρώθηκε από κοινού με τις SMBC, ING, BNP Paribas, VUB (Intesa Sanpaolo), Rabobank και Bank of China, με την τράπεζα να κερδίζει πολύτιμη εμπειρία, τεχνογνωσία και κύρος μεταξύ των πελατών της.

    Το ενδιαφέρον της συναλλαγής είναι ότι πρώτον το συγκεκριμένο δάνειο αποτελεί ένα sustainability-linked loan και δεύτερον ότι πέρα από τη χρηματοδότηση συμφωνήθηκε μεταξύ της CTP και της Alpha Bank ένα sustainability-linkedInterest Rate Swap, αποτελώντας την πρώτη συναλλαγή αντιστάθμισης επιτοκιακού κινδύνου που κάνει η τράπεζα στο εξωτερικό.

    Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, η επιτυχής ολοκλήρωση της συναλλαγής ανοίγει τον δρόμο για νέες παρόμοιου τύπου συναλλαγές στο εξωτερικό, καθώς το όνομα της Alpha Bank γίνεται ευρύτερα γνωστό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

     

    Η ΔΕΗ και η Εθνική ομάδα μπάσκετ

    To timing για μια χορηγία είναι τελικά το άλφα και το ωμέγα της επιτυχίας του.

    Και σας το λέω αυτό βλέποντας την Εθνική ομάδα μπάσκετ να κερδίζει το Προολυμπιακό Τουρνουά στο ΣΕΦ και να πηγαίνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

    Η ΔΕΗ κάλυψε το σύνολο της επικαιρότητας γι’ αυτό το σημαντικό αθλητικό, αλλά και κοινωνικό γεγονός και η φράση à tout à l’heure (εξελληνισμένο… ατουταλέρ), έγινε σύνθημα σε εκατομμύρια Έλληνες.

    Διάφορα event γίνονταν έξω από το ΣΕΦ αλλά και μέσα πριν και μετά τον αγώνα με τη σφραγίδα της ΔΕΗ.

    Και όποιος είδε από κοντά τον τελικό με την Κροατία θα θαύμασε και μια σπουδαία πρωτοβουλία στο ημίχρονο του αγώνα.

    Ένα act συμπερίληψης, ένα εντυπωσιακό event που έτρεξε η ΔΕΗ και η ΕΟΚ στο οποίο παιδιά σε αμαξίδιο έδιναν πάσες γύρω από τον Δημήτρη Διαμαντίδη.

    Συγκινητικό το μήνυμα που εστάλη και μπράβο στον χορηγό του προολυμπιακού.

     

    O Γκριμάλντι και η Attica Group που πληρώνει 25 εκατ. 

    Πριν από λίγες ημέρες το mononews είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ για τον όμιλο Γκριμάλντι ο οποίος εμφάνισε κέρδη 483 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2023, αλλά σύμφωνα με την καταγγελία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, δεν πληρώνει τις υπερωρίες των εργαζόμενων.

    Μαθαίνουμε τώρα ότι έχει κάνει και το εξής ωραίο κόλπο ώστε να μην πληρώνει και να εμφανίζει σημαντικά κέρδη.

    Ο Ιταλός της ακτοπλοΐας λοιπόν, δεν θα πληρώσει ούτε ευρώ στο Ταμείο για την Κλιματική Αλλαγή ως «τέλος άνθρακα», την ίδια στιγμή που ο άμεσος ανταγωνιστής του, η Attica Group θα πληρώσει… 25 εκατ. ευρώ.

    Το κόλπο α λα ιταλικά είναι γνωστό.

    Επειδή από το συγκεκριμένο τέλος εξαιρούνται τα νησιά που θα εξυπηρετούνται κι έχουν κάτω από 200.000 κατοίκους, ο Γκριμάλντι δρομολόγησε πλοία για το Πειραιάς – Κρήτη βάζοντας τη Μήλο (που έχει κάτω από 200.000 πληθυσμό) ενδιάμεσα.

    Έτσι τα πλοία του πιάνουν στο νησί της Μήλου και το τέλος άνθρακα… πάει περίπατο.

    Νομιμότατο αλλά καθόλου ηθικό.

    Να πληρώνουν οι Έλληνες 25 εκατ. και οι Ιταλοί καθόλου;

     

    Η Attica Group αγόρασε οικόπεδο στη Νάξο

    «Τρέχει» σε όλα τα μέτωπα, σε ξηρά και θάλασσα, η Attica Group προσπαθώντας να ενισχύσει την παρουσία της παντού. Μαθαίνω ότι έκλεισε η συμφωνία για την απόκτηση δύο πλοίων που θα τα δρομολογήσει στον Σαρωνικό, με σκοπό να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα έσοδά της.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι κατέγραψε αύξηση 20% στην επιβατική κίνηση στα νησιά του Σαρωνικού.

    Παράλληλα, ο όμιλος ενισχύει την παρουσία του και στον τουριστικό – ξενοδοχειακό τομέα. Στη Νάξο, δίπλα στα ξενοδοχεία που έχει ήδη στην ιδιοκτησία του, απέκτησε έκταση 5 στρεμμάτων όπου θα κτίσει 5άστερη ξενοδοχειακή μονάδα η οποία θα είναι η μεγαλύτερη του νησιού.

    Το σχέδιο θα υλοποιήσει η θυγατρική Attica Blue Hospitality η οποία κατέχει τα ξενοδοχεία Galaxy Hotel και Νaxos Resort Beach Hotel στην παραλία του Αγίου Γεωργίου. Το ύψος της επένδυσης ανήλθε σε €14 εκατ. και χρηματοδοτήθηκε με ίδια κεφάλαια.

     

    Μύθοι και θρύλοι για τα πυρηνικά στην Ελλάδα…

    Ακούω και διαβάζω τελευταία πολλά και διάφορα για την πυρηνική ενέργεια στην Ελλάδα.

    Αφορμή για τον ορυμαγδό που ακολούθησε, ήταν μια απόλυτα λογική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Economist όπου είπε ο άνθρωπος το γνωστό στην ΕΕ σενάριο ότι πλέον είναι μονόδρομος για να πετύχουμε το net zero σενάριο εκπομπής ρύπων, η είσοδος της πυρηνικής ενέργειας με κάποιο τρόπο στο ενεργειακό ισοζύγιο.

    Να θυμίσω πως ακριβώς την ίδια ημέρα που τα είπε αυτά ο Πρωθυπουργός, η Κομισιόν άναβε το πράσινο φως στη Ρουμανία για δύο νέους αντιδραστήρες.

    Λίγες ημέρες νωρίτερα, είχαμε τη δήλωση του Ιταλού υπουργού Ενέργειας ότι μέχρι το 2050, το 22% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας του θα προέρχεται από πυρηνικά.

    Όσο για τη γειτονική μας Τουρκία, ξεκινά μέχρι το Δεκέμβριο την παραγωγή ρεύματος από τον πυρηνικό σταθμό του Ακούγιου, και στις αρχές του μήνα.

    Τα… φίδια που ακολούθησαν τη δήλωση του Πρωθυπουργού ήταν τόσο σουρεαλιστικά, που μου θύμισαν το ποίημα του Ανδρέα Εμπειρίκου (1901-1975), κορυφαίου σουρεαλιστή ποιητή και στην Ευρώπη: «Η πλάστιγξ κλίνει εκεί που προτιμάμε – κατά την ερμηνεία που της δίνουμε- κάθε φορά που επιτυγχάνουμε στα ζάρια».

    Που σημαίνει σε απλά Ελληνικά πως ο καθένας σχολιάζει όπως τον συμφέρει και συνήθως άλλα αντί άλλων.

     

    …Και τι επιδιώκει η Ελλάδα

    Για να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τα πράγματα και να μην διακινούν μύθους οι διάφοροι, ο wiseman σας πληροφορεί μετά από εκτενές ρεπορτάζ σε «υψηλό» επίπεδο:

    • Δεν υπάρχει κανένα θέμα ίδρυσης πυρηνικού εργοστασίου στην Ελλάδα. Οι… πρόθυμοι διακινούσαν μέχρι και τοποθεσίες για να τρομάξουν τον κόσμο.
    • Η Ελλάδα έχει δεχτεί προτάσεις και τις μελετά, για την επόμενη γενιά μικρών αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων (Small modular reactors – SMRs) και ό,τι παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη αυτής  της τεχνολογίας.

    Οι προτείνοντες εδώ είναι Ελληνοαμερικανοί και Αμερικανοί φίλοι τους.

    Έχουν σηκώσει τα τηλέφωνα και ρωτούν για το θέμα, τουλάχιστον δύο Έλληνες επιχειρηματίες από τον ενεργειακό χώρο. Θα ακολουθήσουν και άλλοι, λέω εγώ…

    • Η Ελλάδα θα ενδιαφερόταν να αγοράσει ρεύμα από το πυρηνικό εργοστάσιο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας. Η τιμή ρεύματος της πυρηνικής ενέργειας, ακόμη και των μικρών αντιδραστήρων (SMRs) είναι ακριβή σήμερα. Παίζει ανάμεσα  σε 84-117 ευρώ/ MWh, αρκετά ψηλότερα απ’ ότι των ΑΠΕ.

    Με μια λεπτομέρεια σημαντική όμως: Η παραγωγή φωτοβολταϊκών και αιολικών δεν είναι σταθερή σε 24ωρη βάση, η ροή του ρεύματος από τα πυρηνικά της Βουλγαρίας θα είναι σταθερή.

    Όταν δεν  φυσάει και τη νύχτα που δεν έχει ηλιοφάνεια, οι ΑΠΕ δεν δουλεύουν.

    Θυμίζω πως τον Ιούλιο του 2023, μετά τη συνάντηση που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον τότε πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Νικολάι Ντένκοφ, ο τελευταίος είχε αποκαλύψει ότι η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται να επενδύσει στους νέους αντιδραστήρες.

    Να μπει δηλαδή μετοχικά κάποια ελληνική επιχείρηση (π.χ. η ΔΕΗ που είναι και το πιθανότερο) σε μια από τις καινούργιες μονάδες του Κοζλοντούι.

    • Εναλλακτική επιλογή θα ήταν μια 20ετής συμφωνία αγοράς ρεύματος από τη γειτονική χώρα. Δηλαδή να συνάψει η Ελλάδα συμφωνία με τον πυρηνικό σταθμό στο Κοζλοντούι, ένα διμερές συμβόλαιο (PPA), σε ανταγωνιστικές τιμές, προκειμένου να αγοράζουμε μέρος από την πρόσθετη παραγωγή ενέργειας.

    Τα τεχνικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν δεν είναι λίγα αλλά είμαστε ακόμη στην αρχή.

    Επίσημα, δεν έχει ξεκινήσει κάτι, βρισκόμαστε στις ανεπίσημες διεργασίες….

    Όταν τα λέει ο Δούκας;

    Αγαπητοί αναγνώστες, έχουν πλάκα εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη νίκη του Μελανσόν και των λοιπών προοδευτικών δυνάμεων και την αποτροπή της ακροδεξιάς διακυβέρνησης.

    Κι έχουν πλάκα διότι Κασσελάκης και Ανδρουλάκης πανηγυρίζουν (έστω και με σχετική αμηχανία) για τη συνένωση των κεντροαριστερών δυνάμεων και σου λένε: «Γιατί όχι κι εδώ; Γιατί να μην ηττηθεί κάπως έτσι και ο Μητσοτάκης».

    Απλά να θυμίσω ότι μόλις το Σάββατο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για την έλαφο και τον τράγο που δεν μπορούν να συνενωθούν γιατί θα βγει τραγέλαφος.

    Ενώ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ούτε να σκεφτεί συνεργασίες με τον ΣΥΡΙΖΑ, εδώ καλά – καλά δεν μιλάνε με τον Κασσελάκη.

    Και ίσως ο μόνος που έχει μιλήσει ανοικτά για συνεργασίες, υπό όρους βεβαίως και προγραμματικά, είναι ο Χάρης Δούκας.

    «Θα μιλήσω με όλους και θα συνεργαστούμε με όλους όσους χρειαστεί, και με τον κ. Μητσοτάκη αν είναι θετικά πράγματα για τη Βουλή, για τα θέματα που αφορούν τους πολλούς, αλλά τους πολλούς και όχι τους πολύ λίγους», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του.

    Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι εκτός του στενού πυρήνα ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ο δήμαρχος της Αθήνας έχει μεγαλύτερη πέραση.

    Ετσι για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους.

    Διότι η νίκη έχει πολλούς πατέρες, η ήττα κανέναν.

    Κι αν σήμερα ήταν πρώτο κόμμα η Λεπέν, Κασσελάκης και Ανδρουλάκης θα κατηγορούσαν το λαϊκό μέτωπο που δεν τα κατάφερε.

     

    Quiz 1: Η οργή για έναν υπουργό… βράχο

    Ευκολάκι για τους αναγνώστες του wiseman… Ποιος μεγάλος (πολύ μεγάλος) ενεργειακός όμιλος της χώρας λέει σχεδόν δημόσια, τα χειρότερα για υπουργό παραγωγικού υπουργείου που παρέμεινε στη θέση του στον πρόσφατο ανασχηματισμό;

    Μάλιστα, μέχρι την ύστατη στιγμή όλοι τον θεωρούσαν «μετακινούμενο» τον υπουργό, αλλά αυτός τελικά… βράχος ακλόνητος.

    Στον ίδιο όμιλο λένε πως το φθινόπωρο θα πάει ο Μητσοτάκης σε μεγάλο ανασχηματισμό και τότε ο «βράχος» υπουργός θα μετακινηθεί.

    Ξέρουν κάτι από κάποιον;

    Διότι ως όμιλος, είναι πολύ μεγάλος για να σπεκουλάρει.

    Τελευταίο αλλά όχι έσχατο: Τα «παιχνιδάκια με άλλους επιχειρηματίες» που ισχυρίζεται ο όμιλος ότι παίζει ο «υπουργός – βράχος» (εάν ισχύει φυσικά αυτό, εμείς δεν υιοθετούμε κάτι) τα παίζει μόνος του ή με φιλική παρέα;

     

    Γιάννης Κούστας: Τα πλοία και η Ιταλία

    Σε… πελάγη ευτυχίας φαίνεται να πλέει  ο γνωστός εφοπλιστής Γιάννης Κούστας (JC).

    Ανάμενα στους λόγους είναι ότι οι δουλειές στις θάλασσες πάνε εξαιρετικά.

    Χθες ανακοινώθηκε ότι προχωρά στην παραγγελία 5 ακόμη νεότευκτων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

    Ο εφοπλιστής έκανε την παραγγελία για πλοία με συμβατικό καύσιμο στην Dalian Shipbuilding.

    Απλά να σας θυμίσω το αποκλειστικό ρεπορτάζ του mononews με τους εφοπλιστές που ναυπηγούν τα περισσότερα πλοία.

    Και ο Γιάννης Κούστας βρίσκεται μέσα στην πρώτη δεκάδα της λίστας ενώ και τα 16 πλοία που ναυπηγεί είναι φορτηγά κοντέινερ, γεγονός που τον καθιστά «πρωταθλητή» στον τομέα αυτό.

    Να σας ενημερώσω ότι ο JC με την σύζυγό του Δήμητρα, την προηγουμένη εβδομάδα βρέθηκε στην Νότιο Ιταλία με κάλους τους φίλους.

    Μεταξύ αυτών, ο Παύλος και η Χρύσα Κανελλοπούλου, ο Γιάννης και η Πηνελόπη Μαυρή και ο Δημήτρης και η Αρετή Δαλακούρα.

    Επίσης, να σας ενημερώσω ότι η Δήμητρα Κούστα τούτο το διάστημα απέχει από τα social media.

    Αποφεύγει, δηλαδή, να ποστάρει φωτογραφίες της…

    Superbe!!!

     

    Quiz 2: Το SMS του μπασκετμπολίστα και η γνωστή κυρία

    Αγαπητοί αναγνώστες τις προηγούμενες εβδομάδες όλοι γίναμε μάρτυρες της υπόθεσης ενός διάσημου που κακοποίησε την σύζυγό του.

    Σήμερα σας έχω ένα πολύ hot quiz όμως για έναν διάσημο μπασκετμπολίστα με τον οποία η κυρία της ιστορίας φαίνεται να είχε… φιλικές σχέσεις.

    Όπως μου μεταφέρουν, λοιπόν, το επίμαχο βράδυ πριν το ζεύγος τσακωθεί, ο συγκεκριμένος παίκτης των Πρασίνων, ιδιαίτερα προβεβλημένος και δημοφιλής, έστειλε ένα SMS στην σύζυγο του διάσημου, στο οποίο της έγραφε: «Παράτα τον γέρο κι έλα να @@@@@».

    Όπως αντιλαμβάνεστε ο γνωστός αθλητής ο οποίος σήκωσε μεγάλη κούπα το 2024, είχε προφανώς το θάρρος για να της στείλει ένα τέτοιο μήνυμα.

    Τώρα πως το είδε ο σύζυγος του sms αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

    Κάποιοι πιθανολογούν ότι του το έδειξε η σύζυγος για τους δικούς της λόγους, κάποιοι άλλοι ότι παρακολουθούσε το τηλέφωνο της.

    Και μην έχετε αμφιβολίες: Ο famous μπασκετμπολίστας είναι και αυτός παντρεμένος!!!

     

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.