• Οι φήμες για Intrakat, η βύθιση και η άνοδος, τι λέει ο Στουρνάρας για τους Servicers, οι οργισμένοι βιομήχανοι, οι νέες business Περιστέρη και Στάσση, η επανεκλογή Μυτιληναίου, η ηχηρή αποχώρηση από Vodafone και η genius του Βακάκη

    Χθες στις 10:35 άρχισε να διαρρέεται στην αγορά, μια περίεργη φήμη που οδήγησε πολλούς μετόχους της Intrakat να χάσουν λεφτά…

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Intrakat: Οι φήμες, η ΑΜΚ και η άνοδος της μετοχής

    Αγαπητοί αναγνώστες, σας έχω πει κατά το παρελθόν, να μην εμπιστεύεστε τις φήμες που κατά καιρούς κατακλύζουν το χρηματιστήριο.

    Γιατί οι μοναδικοί που χάνατε λεφτά είστε εσείς.

    Πάμε λοιπόν να σας τα ξαναπώ.

    Χθες στις 10:35 άρχισε να διαρρέεται στην αγορά, μια περίεργη φήμη που οδήγησε πολλούς μετόχους της Intrakat να χάσουν λεφτά.

    Η φήμη ανάφερε, ότι επειδή αναβλήθηκε το investor day της εισηγμένης κατά μια εβδομάδα, κάτι συμβαίνει.

    Επίσης οι κερδοσκόποι το «χόντρυναν» ακόμα περισσότερο λέγοντας ότι η Intrakat ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (AMK) πάνω από 200 εκατ. ευρώ και σε τιμή κάτω των 4 ευρώ.

    Αποτέλεσμα των φημών ήταν η μετοχή να βυθιστεί στα 4,44 ευρώ με απώλειες πάνω από 4%.

    Όσοι άκουσαν τις φήμες, πούλησαν τα χαρτιά τους χάνοντας πολλά λεφτά προφανώς.

    Φυσικά οι ανυπόστατες φήμες, διαλύθηκαν  περίπου στις 13:00 όταν η μετοχή άρχισε να μειώνει τις απώλειες της.

    Στις 13:07 έχανε 1,5% και στις 13:19 υποχωρούσε κατά 0,32%.

    Στις 14:58 η μετοχή κέρδιζε 0,65% και βρισκόταν στα 4,67 ευρώ.

    Τελικά η μετοχή ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με κέρδη 1,29% στα 4,70 ευρώ.

    Αγαπητοί αναγνώστες αναγνωρίζω ότι η «ατμόσφαιρα» στο ελληνικό χρηματιστήριο και τις μετοχές ειδικά τις τελευταίες ημέρες είναι ομιχλώδης.

    Δεν υπάρχει ορατότητα και αυτό δημιουργεί εκνευρισμό.

    Οι μετοχές υποχωρούν σημαντικά και πολλοί χάνουν λεφτά.

    Όμως πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις φήμες.

    Τα χαρτιά είναι πολύτιμα για σας τα παίρνουν τζάμπα οι κερδοσκόποι.

     

    Τι λέει ο Στουρνάρας για DoValue και Intrum

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένος φαίνεται να είναι ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, με τη λειτουργία των 3 μεγάλων εταιρειών servicers στην Ελλάδα.

    Προχθές ήλθε στην Ελλάδα, το αφεντικό της DoValue Ιταλίας ο Alesandro Rivera ο οποίος μαζί με τον πρόεδρο της DoValue Ελλάδος Θόδωρο Καλαντώνη, επισκέφθηκε την ΤτΕ και τον κ. Στουρνάρα.

    Οι συζητήσεις μεταξύ των τριών ανδρών ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικές.

    Μάλιστα μετά τη συνάντησή τους ο Γιάννης Στουρνάρας, σε κάτ’ ιδίαν συζητήσεις εξήρε τον ρόλο του Rivera στη λειτουργία της DoValue παγκοσμίως καθώς τον θεωρεί  ιδιαίτερα κατηρτισμένο manager.

    Άλλωστε ο Ιταλός manager πριν από χρόνια, ήταν ο εμπνευστής του ιταλικού συστήματος εγγυήσεων CAGS) πάνω στον οποίο βασίστηκε ο ελληνικός Ηρακλής.

    Επιπρόσθετα ο Γιάννης Στουρνάρας, σε ερώτηση συνομιλητή του, εάν υπάρχει κάποιο θέμα με την Intrum Ελλάδος εξαιτίας του αιτήματος προστασίας από πτώχευση στις Ηνωμένες Πολιτείες της μητρικής εταιρείας δηλαδή της Intrum Σουηδίας, στο πλαίσιο της διαδικασίας του Κεφαλαίου 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα, ήταν κατηγορηματικός.

    «Η διοίκηση της INTRUM υπό τον Γιώργο Γεωργακόπουλο, στην Ελλάδα τα πάει μια χαρά και η λειτουργία της είναι κατά τα πρότυπα που ορίζει η Τράπεζα της Ελλάδος(ΤτΕ).

    Άρα στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα θέμα».

     

    Οι νέες business του Στάσση

    Σας έχω πει συχνά στο παρελθόν ότι το αφεντικό της ΔΕΗ, ο Γιώργος Στάσσης, ξέρει να βγάζει λεφτά.

    Έχει ικανότητες, ιδέες και προπάντων την ξέρει τη δουλειά.

    Μετά την εκπληκτική πορεία της ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια, ο ευρηματικός και ικανός manager αποφάσισε να εισέλθει και στον τομέα της τεχνολογίας.

    Ίδρυσε εταιρεία, με στόχο την παροχή υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης.

    Ίδρυσε την Olympus AI, που μαζί με την Data in Scale, με την οποία θα αναπτύξει data centers, τη ΔΕΗ e-money services, και την ΔΕΗ Οπτικές Ίνες που αναπτύσσει το δίκτυο οπτικής ίνας, αποτελούν τον τομέα νέας τεχνολογίας της ΔΕΗ.

    Όπως είχε επισημάνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Στάσσης, σε συνέντευξή του, «Η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία ολικής μεταστροφής προς την τεχνολογία, καθώς η αύξηση του ανταγωνισμού στις παραδοσιακές της δραστηριότητες, όπως η διανομή ηλεκτρικού ρεύματος, επιβάλλουν την αλλαγή, η οποία είχε ήδη καθυστερήσει».

    Ειδικότερα, πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η καταβολή αρχικού μετοχικού κεφαλαίου ύψος 5 εκ. ευρώ, στην «ΟLYMPUS ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ/OLYMPUS AI» την οποία ίδρυσε τον Ιούλιο του 2024.

    Οι κύριες δραστηριότητες της εταιρείας είναι υπηρεσίες σχεδιασμού και ανάπτυξης τεχνολογιών της πληροφορίας με άσκηση εμπορικής δραστηριότητας σε τομείς που σχετίζονται με τα δεδομένα και την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) σε Ελλάδα και εξωτερικό.

    Χθες έκλεισε και το βιβλίο για το 7ετές ομόλογο της ΔΕΗ, με την Επιχείρηση να αντλεί τελικά 600 αντί για 500 εκατ. που ήταν ο αρχικός στόχος.

    Δεδομένη η ψήφος εμπιστοσύνης των αγορών στις προοπτικές της ΔΕΗ, καθώς έγιναν προσφορές 2 δισ. ενώ το επιτόκιο έκλεισε το 4,625%.

     

    Περιστέρης: Οι νέες business στα αιολικά και τις offshore

    Χθες η Γενική Συνέλευση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έλαβε μια κρίσιμη απόφαση.

    Την πώληση των μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο πλαίσιο της υλοποίησης της συμφωνίας πώλησης των μετοχών της εταιρείας στην Masdar με έδρα το Άμπου Ντάμπι.

    Αμέσως μετά τις εγκρίσεις που απαιτούνται από τις αρμόδιες αρχές και μέχρι να αποκτηθεί τουλάχιστον το 67% των μετοχών που απαιτείται, η Masdar θα προχωρήσει σε δημόσια προσφορά.

    Άπαντες αναμένουν να πραγματοποιηθεί η δημόσια πρόταση αρχές Δεκεμβρίου, έτσι ώστε θεσμικοί επενδυτές και ιδιώτες να πουλήσουν τις μετοχές τους στην Masdar.

    Να σημειωθεί ότι με αυτό τον τρόπο θα απελευθερωθεί ρευστότητα περίπου 200 εκατ. ευρώ, που εκτιμάται ότι μπορεί να διοχετευθεί σε άλλες μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου ή ακόμα και σε νέες εισαγωγές αξιόλογων εταιριών που αναμένονται είτε στα τέλη του 2024 η στις αρχές του 2025.

    Όπως δήλωσε στους μετόχους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Περιστέρης, η πώληση περίπου του 37% θα έχει πολλαπλά οφέλη για την εταιρεία. Θα ενισχύσει την ταμειακή θέση της εταιρείας κατά 850 εκατ. ευρώ και θα μειώσει την δανειακή επιβάρυνση κατά 1,1 δισ. σε ενοποιημένη βάση.

    Η συμφωνία προβλέπει ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα παραμείνει στον κλάδο της ενέργειας καθώς προβλέπεται το δικαίωμα συμμετοχής κατά 50% στα έργα αποθήκευσης καθώς και στα υπεράκτια αιολικά.

    «Δεν φεύγουμε από την ενέργεια.

    Η συμφωνία προβλέπει ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα είναι συνεπενδυτής της Masdar κατά 50% σε όλα τα νέα έργα αντλησιοταμίευσης αλλά και στα υπεράκτια αιολικά» δήλωσε ο κ. Περιστέρης με εξαίρεση το εμβληματικό έργο της Αμφιλοχίας το οποίο όπως αναφέρθηκε διέπεται από ειδικούς όρους.

     

    Ο  Μυτιληναίος στην προεδρία της Eurometaux

    Δεύτερη θητεία του CEO της METLEN, Ευάγγελου Μυτιληναίου παμψηφεί στην προεδρία της Eurometaux.

    Ο Μυτιληναίος εξελέγη για δεύτερη φορά από τους κορυφαίους εκπροσώπους της βιομηχανίας στην Ευρώπη και παγκοσμίως όπως ο Mikael Staffas (Boliden CEO), ο Javier Targhetta (Atlantic Copper CEO), ο Guillaume de Goÿs (Aluminium Dunkerque CEO), ο Marian Nastase (ALRo Chairman), Wouter Gyhoot (Umicore), Carlos Navalpotro (Grencore), Michael Niese (Non-ferrous metals association of Germany).

    Και προτεραιότητα στην δεύτερη θητεία θα είναι το Green Pool, που όπως ανέφερε ότι είναι το μόνο εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας για competitive pricing και με την προηγούμενη διοίκηση της Commission δεν είχε ελπίδα υλοποίησης (και λόγω state subsidy) αλλά πλέον με τη νέα Commission (και ειδικά την Ισπανίδα Επίτροπο) πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα για να γίνει.

    Επίσης, ο Μυτιληναίος είπε ότι ο ορίζοντας για την επίτευξη των στόχων της ανταγωνιστικότητας δεν είναι το 2030 που θέτουν οι ευρωπαϊκές πολιτικές, αλλά το τώρα, ενώ τόνισε ότι η δεύτερη θητεία του στο τιμόνι της Eurometaux θα είναι είναι πιο aggressive.

    Πολλά μέλη πήραν το λόγο και συμφώνησαν με την ανάγκη του κατεπείγοντος χαρακτηρίζοντας το χρονοδιάγραμμα των στόχων ΕΕ «αιωνιότητα» (διάσταση ανάμεσα σε χρόνους ΕΕ και πραγματικότητας).

     

    Ο Στασινόπουλος της Viohalco και τα 20 εκατομμύρια

    Ο Ιωάννης – Ιπποκράτης Στασινόπουλος της Viohalco καταγγέλλει ότι ένα αχρείαστο και δυσβάστακτο έκτακτο κόστος 20 εκατομμυρίων ευρώ φέρνει στην βαριά, ενεργοβόρο βιομηχανία η «ασάφεια» με το τέλος χαρτοσήμου.

    Επίσημα την καταγγελία κάνει η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) στην οποία πρωτοστατεί ο κος Στασινόπουλος.

    Το θέμα ανέδειξε χθες το mononews και η δημοσιογράφος Μαρίνα Πρωτονοταρίου, καθώς η ΕΒΙΚΕΝ με επιστολή προς τον ΥΠΕΝ Θόδωρο Σκυλακάκη ζητά με έντονο τρόπο να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την πλήρη διευκρίνιση των συναλλαγών – εξαιρέσεων από την επιβολή χαρτοσήμου 3,6%.

    Στην επιστολή αναφέρεται χαρακτηριστικά πως η «ανάγνωση» του πρόσφατου νόμου για την θέσπιση του ψηφιακού τέλους συναλλαγών συνεπάγεται βαρύ υπερ-κόστος της τάξης των 20 εκατομμυρίων ευρώ για την ενεργοβόρο βιομηχανία.

    Στην ΕΒΙΚΕΝ εκτός από τους Στασινόπουλους της Viochalco, πρωτοστατεί ο Δημήτρης Θ. Παπαλεξόπουλος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, ο Απόστολος Ηλ. Δοντάς από την ‘Επίλεκτο Κλωστοϋφαντουργία- STIAFILCO’, ο Νικόλαος Μάνεσης της Hellenic Halyvourgia (το μάνατζμεντ ασκεί ο Βασίλειος Γκούμας ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος), αλλά και ο Ομιλος ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΓΕΤ που ανήκει στην πολυεθνική Ηolcim-Lafarge με ‘αφεντικό’ τον κο  Γιαν Γιένις.

    Επίσης συμμετέχει η χαρτοποιία ΠΑΚΟ – UNIPAK Ελλάς, που ανήκει στον πολυεθνικό όμιλο Frem Industrial Group SAL με αφεντικό τον κο Neemat Frem.

    Οι υπόλοιπες βιομηχανίες που συμμετέχουν στην ΕΒΙΚΕΝ, είναι «βαριά» ονόματα όπως  Ελληνική Εταιρεία Χάλυβος, Sidenor Steel Idustries, Corinth Pipework, ELVAL Hellenic Aluminium Industry, HALCOP Hellenic Copper Industry, ELVAL -HALCOP Hellenic Aluminium And Copper Industry, ANOXAL, FIBRAM, SOVEL Hellenic Steel, Τσιμέντα Χάλυψ, Linde, Air Liquide, PAKO- UNIPAKEΛΛΑΣ, ΑΛΟΥΜΑΝ, MEL, Λιπάσματα Καβάλας, ΚΕΒΕ Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος, Elina Χαρτοποιία Κομοτηνής και TOSON HELLAS.

    Όπως γράφουν στην επιστολή οι βιομήχανοι, «οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, ως έχουν τα πράγματα, καλούνται να πληρώσουν χαρτόσημο σε ένα σύνολο συναλλαγών περίπου 650 εκατ. ευρώ που αφορούν τα ποσά που εκκαθαρίστηκαν για την Αντιστάθμιση για τα έτη 2021,2022 και 2023, καθώς και τα ποσά (περί τα 70 εκατ. ευρώ) που προκύπτουν από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό TCTF».

     

    …Καταφεύγουν και στον Κωστή Χατζηδάκη οι βιομήχανοι…

    Η ΕΒΙΚΕΝ έχει ήδη κάνει παρέμβαση κατά τη διαβούλευση του σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, ζητώντας διευκρινίσεις ότι οι κρατικές ενισχύσεις θα εξαιρεθούν με ρητό τρόπο από την επιβολή χαρτοσήμου.

    Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, αυτό δεν έγινε καθώς ο νόμος 5135/2024 προβλέπει ότι συναλλαγές που καταρτίζονται μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2024 επιβαρύνονται με τέλος χαρτοσήμου.

    Στο πλαίσιο της Αντιστάθμισης και του TCTF (Temporary Crisis and Transition Framework) έχουν γίνει συναλλαγές πριν την 30/11/2024, οπότε οφείλεται με το γράμμα του νόμου τέλος χαρτοσήμου.

    Από την πλευρά του ο ΔΑΠΕΕΠ, ως αρμόδιος φορέας για την εκκαθάριση των ποσών αντιστάθμισης, έχει ζητήσει, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, διευκρινίσεις από την ΑΑΔΕ προκειμένου να δει τι ισχύει τελικά.

    Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας έχει στείλει  επιστολή και στον Κωστή Χατζηδάκη στο Υπουργείο Οικονομικών που είναι και το καθ’ ύλην αρμόδιο για το θέμα πέρα από την ενημερωτική επιστολή που έστειλε προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, ζητώντας να υπάρξει διευκρινιστική συμπληρωματική τροπολογία που να αναφέρει ρητά ότι οι προβλέψεις για τις εξαιρέσεις έχουν αναδρομική ισχύ για το σύνολο των καταβληθέντων ποσών από την 01.01.23 και επομένως τα εν λόγω ποσά δεν υπόκεινται σε τέλος χαρτοσήμου έως την ημερομηνία έναρξης επιβολής του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής.

     

    Σκυλακάκης: Θα τοποθετήσω τις ανεμογεννήτριες στο… κεφάλι μου!

    Ο ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης σε ομιλία του στη Βουλή, αναφερόμενος στις μεγάλες αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί στην χωροθέτηση νέων ΑΠΕ, «απείλησε» (τρόπος του λέγειν) τις επόμενες ανεμογεννήτριες να τις τοποθετήσει… στο κεφάλι του, αφού δεν τις θέλει κανείς στον τόπο διαμονής του.

    Ίσως και να μην χρειαστεί η… θυσία, αφού μετά από ένα δύσκολο για τα νοικοκυριά καλοκαίρι στις τιμές ρεύματος, πέφτει κατά  23% η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά.

    Αν δεν έχουμε μεγάλη αύξηση τις επόμενες μέρες, η τιμή ανά κιλοβατώρα στα πράσινα τιμολόγια μπορεί να πέσει ακόμα και κάτω από τα 11 λεπτά.

    Άρα θα  κινηθεί χαμηλότερα και η λιανική τιμή ρεύματος τον Νοέμβριο για αυτούς που έχουν πράσινα τιμολόγια, καθώς οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά υποχωρούν κατά 23% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

    Η σχετικά χαμηλή ζήτηση και η καλή απόδοση των ΑΠΕ ωθούν τις τιμές σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, αν και τις τελευταίες ημέρες ξεπέρασαν και πάλι τα 100 ευρώ ανα μεγαβατώρα σε ένδειξη μεταβλητότητας που χαρακτηρίζει την αγορά.

    Σημειώνω πως η μέση τιμή του μήνα Οκτωβρίου έως τώρα, ανέρχεται στα 86,08 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 112 ευρώ τον Σεπτέμβρη.

    Τις  τελευταίες ημέρες επανεμφανίστηκαν οι μηδενικές τιμές στη διάρκεια της ημέρας, αποτελώντας θετική είδηση για τους καταναλωτές και προβληματάκι  για τους παραγωγούς.

    Η ενέργεια, όπως  η ζωή (και ο έρωτας φυσικά, προς υπουργούς αυτό το υπονοούμενο, αλλά όχι προς τον κο Σκυλακάκη που δεν δίνει τέτοιες αφορμές) έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους…

     

    Κάτια Σταθάκη: Ηχηρή αποχώρηση από τη Vodafone

    Ηχηρές αποχωρήσεις και ανακατατάξεις έρχονται στη Vodafone Ελλάδας, αφού σύμφωνα με πληροφορίες η Κάτια Σταθάκη, Εμπορική Διευθύντρια Καταναλωτικών Προϊόντων και πολύπειρο στέλεχος της εταιρείας, αναμένεται να αποχωρήσει στο τέλος του έτους.

    Αν και ακόμα δεν είναι ξεκάθαροι οι λόγοι αποχώρησης, ωστόσο οι πληροφορίες λένε ότι ήταν δική της απόφαση.

    Έτσι λύνεται μια συνεργασία που κρατάει πολλά χρόνια, αφού η ίδια είναι μέρος της εταιρείας εδώ και περίπου 22 έτη.

    Μάλιστα, πολλοί την εμφάνιζαν ως βασική υποψήφια να διαδεχθεί τον Χάρη Μπρουμίδη στο τιμόνι της Vodafone Ελλάδας, όταν ερχόταν η ώρα να αποχωρήσει.

    Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι το 2021 έφυγε από την Ελλάδα για να αναλάβει χρέη CEO στη Vodafone Αλβανίας, από την οποία αποχώρησε το 2023 και επέστρεψε ως Εμπορική Διευθύντρια Καταναλωτικών Προϊόντων.

     

    Αναστασία Ζάντε: Ο Βακάκης βρήκε μια… genius

    Σας έγραφα χθες για τις διοικητικές αλλαγές στην Jumbo και την τοποθέτηση της Αναστασίας Ζάντε στη θέση της COO.

    Μια εξαιρετικά σημαντική θέση για κάθε εταιρεία, πολλώ δε μάλλον για την Jumbo όπου όλοι ξέρουμε με τι κριτήρια επιλέγει τους στενούς του συνεργάτες ο Απόστολος Βακάκης.

    «Αν δεν αξίζει κάποιος δεν τον επιλέγει ο Τόλης», λέει η αγορά, όταν εγώ ρώτησα πώς μια 25χρονη επελέγη για τον δύσκολο ρόλο της επιχειρησιακής διευθύντριας.

    Μου είπαν, λοιπόν, άνθρωποι που γνωρίζουν όσο λίγοι τα εσωτερικά της εταιρείας, ότι η 25χρονη Αναστασία είναι αυτό που θα λέγαμε… brilliant.

    Ένα genius κορίτσι που μέσα σε τρία χρόνια που βρίσκεται στην Jumbo κέρδισε τους πάντες με την εργατικότητα, την ευστροφία και τη διορατικότητά της, παρά το νεαρό της ηλικίας της.

    Μάλιστα, μου λένε ότι η θέση που ανέλαβε είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς τον μισό χρόνο θα τον περνάει στην Κίνα, όπου και οι πηγές παραγωγής των προϊόντων που πουλά η εταιρεία.

    Άρα, η Αναστασία Ζάντε θα αναλάβει όλο το επιχειρησιακό κομμάτι που αφορά την προμήθεια προϊόντων από την Κίνα.

    Συμπέρασμα;

    Για μια τόσο σημαντική θέση να επιλέγει ο πολύπειρος Βακάκης μια 25χρονη σημαίνει ότι έχει βρει «αστέρι» για να του κάνει τη δουλειά.

     

    Αναστασία Ζάντε

     

    Ο Κονδύλης τα έβαλε και με τον Σκυλακάκη

    Αγαπητοί αναγνώστες, μαθαίνω ότι στην παραλία του Αλίμου «βράζουν» λες και είναι κατακαλόκαιρο.

    Διότι για το άγριο beef του δήμου Αλίμου με τον επιχειρηματία Σταθοκωστόπουλο που έχει δύο μαγαζιά εκεί, τα γνωρίζετε.

    Αυτό που ίσως δεν ξέρετε είναι ότι ο δήμαρχος, Ανδρέας Κονδύλης, πλέον τα έχει βάλει και με τον Θόδωρο Σκυλακάκη με αφορμή σχέδιο νόμου του υπουργείου.

    Ο δήμαρχος υποστηρίζει ότι νομιμοποιούνται οι αυθαίρετες κατασκευές μέσα στον αιγιαλό αναφέροντας ότι στο άρθρο 70 «δημιουργείται δυνατότητα υπέρ των ακινήτων της ΕΤΑΔ να «τακτοποιούν» αυθαίρετες κατασκευές μέσα στον αιγιαλό για μπαρ, καφετέριες και λοιπά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κάτι που μέχρι σήμερα ρητά απαγορευόταν».

    Ο Κονδύλης μάλιστα αναρωτιέται αν η ρύθμιση αυτή είναι «φωτογραφική» για τους… καταπατητές της παραλίας του Αλίμου.

    Όσο για τα σχόλια κάτω από την ανάρτηση του δημάρχου; Λίγο – πολύ είναι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και να μην επιτρέψουν κάτι τέτοιο.

     

    Η παρέμβαση του Μιχάλη για τις ταυτότητες

    Άλλαξαν τα δεδομένα στον τρόπο που θα εκδίδονται οι νέες ταυτότητες με απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

    Μετά το θέμα που ανέδειξε το mononews.gr για την ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών στα αστυνομικά τμήματα και τις καταγγελίες για το χάος που επικρατούσε στα ραντεβού για τις νέες ταυτότητες, το υπ. ΠΡΟΠΟ εξέδωσε νέα οδηγία που αναφέρει ότι οι πολίτες θα μπορούν να τις εκδώσουν οπουδήποτε, ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας.

    Το προηγούμενο διάστημα πολλοί πολίτες οι οποίοι πήγαν στο Αστυνομικό Τμήμα που είχαν δηλώσει μέσω της πλατφόρμας για να εκδώσουν νέα ταυτότητα, έφυγαν με…άδεια χέρια, καθώς όπως τους ενημέρωναν οι αρμόδιοι, δεν μπορούσαν εξυπηρετηθούν, αφού το ΑΤ δεν ήταν στην περιοχή μόνιμης κατοικίας ή προσωρινής διαμονής τους.

    Ορισμένοι έριχναν το μπαλάκι στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την κατάσταση της πλατφόρμας του gov.gr, ενώ άλλοι στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, καθότι ο σχεδιασμός κρίθηκε ότι ήταν λανθασμένος και επιδεχόταν αλλαγών.

    Για την απλοποίηση των διαδικασιών ώστε να μην ταλαιπωρούνται με τις ώρες οι πολίτες.

    Αντιλαμβανόμενος λοιπόν την κατάσταση, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης άλλαξε τον κανονισμό, και αποφάσισε ότι οι πολίτες έχουν, πλέον, τη δυνατότητα να καταθέτουν τα δικαιολογητικά για την έκδοση νέου δελτίου ταυτότητας στις αρμόδιες Υπηρεσίες Ασφάλειας, ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας τους.

     

    Τα καρφιά Μητσοτάκη για Σαμαρά…

    Δεν ξέρω αν το καταλάβατε αγαπητοί αναγνώστες, αλλά η χθεσινή αποχώρηση από την αίθουσα της Βουλής και η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Νίκο Παππά, δεν ήταν απλά μια απαξίωση στο πρόσωπο του καταδικασμένου με «13-0» προσωρινού επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Οσοι το άκουσαν ας μη μένουν στον Νίκο Παππά.

    Με… μαεστρικό τρόπο ο πρωθυπουργός έριξε μεγάλο «καρφί» στον Αντώνη Σαμαρά για τον γνωστό χαιρετισμό που είχε με τον Νίκο Παππά στην πρόσφατη εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

    Ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο με 13-0 στο ειδικό δικαστήριο.

    Προστατεύω το πολίτευμα, δεν θα χαιρετηθώ, θα χαριεντιστώ και συνδιαλλαγώ μαζί του.

    Όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βρει αρχηγό και κομματισμό, θα είμαι εδώ να κάνουμε συζήτηση. Μην απορήσετε εάν αποχωρήσω, αυτή θα είναι η τακτική που θα ακολουθώ έως ότου ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέξει μόνιμο αρχηγό».

    Αυτά τα περί… χαριεντισμού και χαιρετούρας για ποιον πιστεύετε ότι πήγαιναν;

    Ασφαλώς για τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είναι η αλήθεια ότι επικρίθηκε για την απόφασή του να χαιρετήσει και να συνομιλήσει με τον Νίκο Παππά που ήθελε να τον κλείσει φυλακή, μαζί με Στουρνάρα, Βενιζέλο, Πικραμμένο κ.λπ.

     

    …Και το ρήγμα που βαθαίνει

    Αν μη τι άλλο φαίνεται ότι οι σχέσεις Μητσοτάκη με Σαμαρά δεν είναι απλώς… πολικές.

    Έχουν περάσει στο στάδιο της έμμεσης πολεμικής και να δούμε που θα καταλήξει αυτό.

    Διότι λίγες μόνο ώρες μετά τις αιχμές Μητσοτάκη στη Βουλή, ήρθε η απάντηση από… συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά.

    Αυτοί οι συνεργάτες υποστηρίζουν ότι τυχαία κάθισε ο Παππάς δίπλα στον Σαμαρά κι ότι η δήλωση «μέχρι τέλος» για τη Novartis είναι σε ισχύ.

    Το «ζουμί» της υπόθεσης, όμως, είναι τα εθνικά θέματα κι εκεί οι… κύκλοι του Μεσσήνιου πολιτικού ήταν πολύ σκληροί. Διότι αμφισβητεί με ιδιαίτερα αιχμηρή γλώσσα την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.

    Κι όταν το κάνει συστηματικά ένας βουλευτής και πρώην πρωθυπουργός, τα πράγματα είναι σοβαρά.

    «Ο πραγματικός λόγος (σ.σ. της επίθεσης Μητσοτάκη από τη Βουλή) βρίσκεται στα «ήρεμα νερά» με την Τουρκία που διαταράσσονται καθημερινά πλέον, μέσα από αλλεπάλληλες προκλήσεις.

    Όπως αυτή μόλις τώρα, με τη νέα Navtex της Τουρκίας.

    Που μας ανακοίνωσε ότι όχι μόνον η Κάσος αλλά ούτε η Λέσβος ούτε και η Χίος έχουν υφαλοκρηπίδα!

    Ας ασχοληθούμε λοιπόν με τα σοβαρά, στα σύνορά μας.

    Χωρίς άλλους επικίνδυνους πραγματικά χαριεντισμούς, βραχύβια «σύμφωνα φιλίας» και υποκλίσεις».

    Μου φαίνεται ότι ο Μεσσήνιος έχει σηκώσει αντάρτικο, ο Μητσοτάκης δεν θα αφήνει τίποτε αναπάντητο και οι σχέσεις των δύο θα επιδεινώνονται…

     

    Το ΠΑΣΟΚ αντίπαλος του Κυριάκου

    Κατά τα άλλα, στη Βουλή έγινε ολοφάνερο ότι αξιωματική αντιπολίτευση είναι το ΠΑΣΟΚ κι όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, κι ας έχει μικρότερη κοινοβουλευτική ομάδα.

    Όχι μόνο γιατί και η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν καλή και το γενικότερο κλίμα έδειχνε ότι μόνο ΠΑΣΟΚ υπήρχε στην αίθουσα.

    Αλλά και γιατί ο ίδιος ο Μητσοτάκης εμμέσως αναγνώρισε το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι μέχρι να εκλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ αρχηγό θα αποχωρεί από την αίθουσα, καθώς δεν αναγνωρίζει τον Νίκο Παππά.

    Ο πρωθυπουργός έδειξε σε όλους ότι ο υπολογίσιμος αντίπαλος από εδώ και στο εξής θα είναι το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Ανδρουλάκης βάζοντας κι άλλα θέματα στο τραπέζι (χρηματοδότηση Σπαρτιατών, αντιπυρική περίοδος, Τέμπη, ασφάλεια, πρωτογενής τομέας), έδειξε ότι αυτός θα είναι που θα ξεκινήσει το «σκληρό ροκ».

    Τουλάχιστον να έχει αυτή η χώρα μια καλή αντιπολίτευση διότι για τον ΣΥΡΙΖΑ… μόνο θλίψη.

    Οταν εμφανίζεται ο «13-0» τιμητής των πάντων, μάλλον η αυτοδιάλυση του κόμματος είναι η μοναδική σωτηρία…

     

    Οι εκπαιδευτικοί, ο Πιέρ και μια ακόμη αποτυχημένη απεργία

    Κάποιοι έσπευσαν να κατηγορήσουν τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη ότι το… παρατράβηξε με τους συνδικαλιστές της εκπαίδευσης «τραβώντας τους στα δικαστήρια» όπως ανέφεραν για μία… 24ωρη απεργία.

    Το δικαστήριο κήρυξε την Τρίτη παράνομη την απεργία των δασκάλων, όμως η ΑΔΕΔΥ επέστρεψε… δριμύτερη κηρύσσοντας νέα απεργία για χθες τόσο για τους δασκάλους όσο και για τους καθηγητές.

    Για όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα της Παιδείας τα τελευταία χρόνια, το παιχνίδι αυτό παίζεται σταθερά κάθε χρόνο με τους συνδικαλιστές να προκηρύσσουν απεργίες και να επιστρέφουν με την ομπρέλα της ΑΔΕΔΥ, για να παρακάμψουν τις προσφυγές του Υπουργείου Παιδείας.

    Το οξύμωρο σε αυτό το παιχνίδι είναι ότι κάθε φορά τα ποσοστά συμμετοχής στις απεργίες είναι πολύ χαμηλά.

    Την Τετάρτη, εκτός από την ισχνή παρουσία των εκπαιδευτικών στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια, η συμμετοχή στην απεργία κινήθηκε πέριξ του 12%, με τα περισσότερα σχολεία να λειτουργούν, καθώς έγιναν αντικαταστάσεις, ώστε να μην χαθούν ώρες.

    Οι συνδικαλιστές και το υπουργείο Παιδείας δεν έχουν κουραστεί να παίζουν αυτό το παιχνίδι, οι εκπαιδευτικοί όμως ξεκάθαρα δείχνουν μια κόπωση στα καλέσματα για απεργίες…

     

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.