• Οι φήμες για Γεραπετρίτη, το φιάσκο του Ούγγρου αναλυτή με την Πειραιώς, οι νέες business του Άμπου Ντάμπι, οι Ινδοί του Μιτζάλη, η νέα τραπεζική μεταγραφή, ο happy Πιερ, τα χαλιά των 18.000 ευρώ της Όλγας, το κάλεσμα της Μιμίκας, και η Εύα Καϊλή στην Κηφισιά (2 φωτό)

    Ο αναλυτής της Autonomus αναγκάστηκε να αναθεωρήσει, μετά τα δημοσιεύματα του mononews. Για να μην τον λυντσάρουν μετά τα αποτελέσματα 6μήνου της Πειραιώς, βγήκε με καινούρια του έκθεση την Παρασκευή που μας πέρασε και δίνει πλέον τιμή στόχο για την Πειραιώς τα 4.00€.

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Το ράλι της Intracom-Intralot

    Αγαπητοί αναγνώστες, την Παρασκευή η ελληνική αγορά φαίνεται να ξύπνησε με σημαντική άνοδο των τραπεζικών μετοχών. Επίσης, METLEN, Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σημείωσαν καλά κέρδη.

    Οι μετοχές της Intracom και της Intralot πραγματοποίησαν ράλι.

    Η Intracom, που έκλεισε με κέρδη 2,68% στα 3,06 ευρώ, αγόρασε από την αγορά 200.000 μετοχές της Intralot με αποτέλεσμα η τελευταία να κλείσει με εντυπωσιακά κέρδη 3,37% στα 1,16 ευρώ.

    Άμπου Ντάμπι: Θέλει να κάνει δουλειά 2 δισ. ευρώ

    Την Παρασκευή, σας ενημέρωσα για τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ ενός Fund του Εμιράτου του Άμπου Ντάμπι και της ηγεσίας τεράστιου ευρωπαϊκού Fund, που στην Ελλάδα είναι ιδιοκτήτης κατά 100% πολυσχιδούς ομίλου.

    Σας έγραφα λοιπόν ότι το Fund του Άμπου Ντάμπι έχει αποτιμήσει τον όμιλο στα 4 δισ. ευρώ και υπήρχαν συζητήσεις μεταξύ των δυο για να αγοραστεί ένα ποσοστό μετοχών.

    Λοιπόν, επανέρχομαι γιατί σας έχω νεότερα.

    Πηγή που γνωρίζει άριστα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών μου είπε τα εξής:

    «Καταρχάς, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών είναι σε εξέλιξη. Απλά προχωράνε με αργούς ρυθμούς, χαρακτηριστικό γνώρισμα των Αράβων στις business.

    Οι συζητήσεις αφορούν την εξαγορά του 49% των μετοχών, όχι ολόκληρου του ελληνικού ομίλου, αλλά μόνο του Unit που ασχολείται με τα νοσοκομεία.»

    Για παράδειγμα, μου έλεγε η πηγή μου «την προηγουμένη εβδομάδα οι εκπρόσωποι των Αράβων (προσοχή δεν πρόκειται για την Masdar) ζήτησαν κάποια επιπλέον στοιχεία».

    Στο ερώτημα, πότε θεωρεί ότι θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, η πηγή μου ήταν απόλυτη:

    «Εάν έως το τέλος Οκτωβρίου, αρχές Νοέμβριου δεν έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση στα χέρια μας, τότε εμείς οι ίδιοι θα διακόψουμε τις συζητήσεις. Αυτή η διαδικασία κρατάει τώρα 3 μήνες».

    Για να σας φρεσκάρω την μνήμη και να καταλάβετε την νοοτροπία των κρατιδίων του Αραβικού κόλπου στις business, οι συζητήσεις για το deal μεταξύ Masdar και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, διήρκησαν πάνω από 8 μήνες.

     

    Πειραιώς: Το φιάσκο του Ούγγρου αναλυτή και η επιβεβαίωση του mononews

    Φίλοι αναγνώστες, ο Wiseman ήταν ο μοναδικός που είχε βροντοφωνάξει ότι ο αλαζόνας και με έπαρση Ούγγρος αναλυτής της Autonomous, θα βρει τον μάστορά του στο πρόσωπο της τράπεζας Πειραιώς.

    Όπερ και εγένετο.

    Ο καημένος αναλυτής είναι πλέον για λύπηση.

    Είχε πρωτοβγεί στις 22 Απριλίου 2024 και είχε δώσει τιμές στόχους για την Εθνική τα 9.54€, για την Eurobank τα 2.39€, για την Alpha τα 1.74€ και για την  Πειραιώς τα 3.78€.

    Μιλάμε, για την Πειραιώς έδωσε τιμή- στόχο κάτω από την τιμή του placement.

    Σαν να μην έφτανε αυτό, το παλληκάρι στις 28 Ιουνίου, με αφορμή και καλά τον αναβαλλόμενο φόρο βγαίνει και τσακίζει την τιμή στόχο για την Πειραιώς και την πάει στα 3.47€.

    Και προσέξτε, την Εθνική την αναβαθμίζει από τα 9.54€ στα 10.16€.

    Όσοι ακολούθησαν την συμβουλή του Ούγγρου αναλυτή από το Corvinus University της Βουδαπέστης, παντελώς άγνωστο, τραβάνε τα μαλλιά τους.

    Στις 27 Ιουνίου η Εθνική είχε κλείσιμο 7.80€, την Παρασκευή έκλεισε στα 7.306€.

    Δηλαδή για να φτάσει τα 7.80€ θέλει μια άνοδο 6.76%.

    Η Πειραιώς στις 27 Ιουνίου είχε κλείσιμο 3.3940€.

    Βλέπετε, κάποια τσακάλια ήξεραν για την τιμή στόχο των 3.47€ και για αυτό έχωναν το χαρτί μέχρι τα 3.40€.

    Δυστυχώς όμως για τον καημένο Ούγγρο αναλυτή, η Πειραιώς έκλεισε την Παρασκευή στα 3.877€.

    Δηλαδή 11.73% πάνω από την τιμή στόχο των 3.47€ που έδωσε το παμμέγιστο τσακάλι.

    Μιλάμε για πραγματικό Βατερλώ.

    Οι επενδυτές που τον άκουσαν χάνουν διπλά.

    Και η Πειραιώς 11.73% πιο πάνω από την τιμή στόχο των 3.47€ αλλά και η Εθνική πρέπει να ανέβει 6.76% για να πάει στα 7.80€.

    Τρομάρα του, είναι και ειδικός αναλυτής για τον τραπεζικό κλάδο.

    Τα έμαθε καλά τα γράμματα στο πανεπιστήμιο Corvinus της Βουδαπέστης.

    Πειραιώς: Με νέο report αναθεωρεί  την τιμή στόχο 

    Αγαπητοί αναγνώστες το mononews.gr είναι το μοναδικό ΜΜΕ που έχει αναδείξει με συνεχόμενα δημοσιεύματα την ανισορροπία αυτή.

    Ο αναλυτής αναγκάστηκε να αναθεωρήσει, μετά τα δημοσιεύματα του mononews.

    Για να μην τον λιντσάρουν μετά τα αποτελέσματα 6μήνου της Πειραιώς, βγήκε με καινούρια του έκθεση την Παρασκευή που μας πέρασε και δίνει πλέον τιμή στόχο για την Πειραιώς τα 4.00€.

    Τόσο γαλαντόμος είναι και πάλι ο Ούγγρος.

    Για την Εθνική τα 9.80€, για την Eurobank τα 2.40€ και για την Alpha το 1.50€.

    Φίλοι αναγνώστες, ο Wiseman ήταν ο μόνος που βροντοφώναξε με άρθρο του την 1η Ιουλίου, ο Ούγγρος είναι ο σαμποτέρ της τράπεζας Πειραιώς, καραμπινάτος υποτιμητής.

    Τα αποτελέσματα όμως του 6μήνου της τράπεζας Πειραιώς δικαίωσαν απόλυτα τον Wiseman.

    Η πορεία δε της μετοχής της Πειραιώς ήταν αποστομωτική για τον Ούγγρο σαμποτέρ.

    Οι πελάτες του τον κυνηγάνε και ζητάνε εξηγήσεις.

    Χάνουν διπλά.

    Και από Εθνική που αγόρασαν και πέφτει και από Πειραιώς που πούλησαν και ανέβηκε.

    Απορούμε πως τον κρατάει ακόμα η εταιρεία του.

    Για τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες μπορεί να κάνει καλά την δουλειά του αλλά με τις ελληνικές δεν ξέρει που του πάνε τα τέσσερα.

    Ας το παρατήσει καλύτερα.

    Πειραιώς:… Αλλά και πάλι λάθος κάνει

    Προσέξτε τώρα γιατί έχει πολύ πλάκα η ιστορία.

    Στο report που έβγαλε ο Ούγγρος αναλυτής την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, μας λέει στην σελίδα 4 του report του ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες της περιφέρειας παίζουν με ένα προσδοκώμενο P/TBV 2024e = 0.89 επειδή παίζουν με ένα προσδοκώμενο ROTE 2025e = 13.3%.

    Εμείς θα του πούμε ότι η Πειραιώς το 2025 θα έχει ένα ROTE στο 13.3% και για αυτό θα δικαιούται να παίζει τώρα με ένα P/TBV 2024e = 0.89.

    Του έχουμε και καλύτερο νέο.

    Ο Wiseman πιστεύει ότι από τα κέρδη του 2025 η Πειραιώς θα δώσει μέρισμα το 50% των κερδών, πληρωτέο τον Απρίλιο του 2026.

    Ο Wiseman πιστεύει ακράδαντα ότι η Πειραιώς το 2025 θα βγάλει μίνιμουμ 1 δις ευρώ κέρδη, άρα θα δώσει μίνιμουμ 500 εκ ευρώ σαν μέρισμα και θεωρεί απολύτως εφικτό να βγάλει 1.100 δις ευρώ το 2025.

    Αυτό σημαίνει φίλοι αναγνώστες ότι με βάση τα στοιχεία της JP Morgan που βλέπει το TBVPS της Πειραιώς για το 2024 να είναι στο 5.73, αυτό σημαίνει ότι η Πειραιώς πρέπει να πάει άμεσα στα 5.10€ όπου εκεί θα έχει μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 6.375 δις ευρώ.

    Δηλαδή εκεί θα παίζει με μια μερισματική απόδοση της τάξης του 7.84% με βάση τα κέρδη του 2025.

    Να μας θυμηθείτε, όπως δικαιώθηκε τώρα ο Wiseman, εν ευθέτω χρόνω θα ξαναδικαιωθεί και θα δείτε τον Ούγγρο σαμποτέρ να αναβαθμίζει την τιμή – στόχο της τράπεζας Πειραιώς.

    Πειραιώς: Η UBS αγοράζει

    Τελειώνοντας θα σας αποκαλύψω ότι μανιακοί αγοραστές και την Παρασκευή που μας πέρασε αλλά και την Πέμπτη είναι 2 Αμερικάνοι κολοσσοί οι οποίοι κάνουν τις αγορές τους μέσω της UBS.

    Το roadshow της UBS για την τράπεζα Πειραιώς είχε τεράστια επιτυχία.

    Οι 2 Αμερικάνοι κολοσσοί ξεκίνησαν να τοποθετούνται άμεσα και υπάρχουν και άλλοι 2 σε αναμονή.

    Το μετοχικό ταξίδι της τράπεζας Πειραιώς έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει.

     

    Ο Ρόκας στην Πειραιώς

    Ένα από τα παλιότερα στελέχη της Πειραιώς, ο Γιάννης Ρόκας, μετά από 4-5 χρόνια επιστρέφει στην τράπεζα.

    Την Παρασκευή που μας πέρασε ο κ. Ρόκας, ολοκλήρωσε την καριέρα του στον ΟΠΑΠ και σε λίγες εβδομάδες, αναλαμβάνει επικεφαλής του marketing στον όμιλο  της Πειραιώς, με αυξημένες όμως αρμοδιότητες.

    Για να σας πω και το παρασκήνιο, ο Ρόκας ξεκίνησε τις συζητήσεις με την τράπεζα περί τις αρχές Ιουλίου και 20-22 Ιουλίου είχαν συμφωνηθεί όλες οι λεπτομέρειες.

    Στην συνέχεια ενημέρωσε τον ΟΠΑΠ ότι αποχωρεί.

    Not bad για τον ικανό Γιάννη Ρόκα.

    Η Εύα Καϊλή στην Κηφισιά – Υπερ της Άννας και του Παύλου (δυο φωτό)

    Χθες πραγματικά ο ήλιος έλαμπε πάνω από την Αττική.

    Στην Κηφισιά από το πρωί, αρκετοί είχαν βγει έξω για καφέ και πρωινό.

    Κατά τις 12 το μεσημέρι το ξενοδοχείο SAY στην Χαριλάου Τρικούπη ήταν γεμάτο.

    Χρηματιστές, άνθρωποι της διαφήμισης και επιχειρηματίες.

    Όμως στις 12:35 οι θαμώνες αιφνιδιάζονται.

    Η τέως ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, η αδελφή της και η μητέρα των κοριτσιών κάνουν την εμφάνιση τους και κάθονται σε κάποιον από τους εσωτερικούς χώρους του ξενοδοχείου.

    Δίπλα τους ακριβώς, μια παρέα με 4 άνδρες πέριξ των 70 -75 ετών.

    Αμέσως αναγνωρίζουν την τέως ευρωβουλευτή και ευγενικά «ανοίγουν» κουβέντα.

    Η χαρισματική στην επικοινωνία Εύα Καϊλή απαντούσε σε όλες τις ερωτήσεις, που οφείλω να πω ότι ήταν καταιγιστικές.

    Στις απαντήσεις για παράδειγμα με τα όσα συνέβησαν για το QATARGATE, υποστήριξε ότι «ήταν μια σκευωρία και ότι σύντομα θα δικαιωθεί».

    Προς επίρρωσιν τούτων υποστήριξε ότι «ο επικεφαλής ανακριτής Μισελ Κλεζ που είχε αναλάβει την υπόθεση παραιτήθηκε».

    Βέβαια η αλήθεια είναι  ότι η απόφαση αυτή του ανακριτή ήρθε σε συνέχεια των αποκαλύψεων ότι ο γιος του συνεργαζόταν επιχειρηματικά με τον γιο της πρώην ευρωβουλευτού Μαρί Αρίνα.

    Η συγκεκριμένη δεν διώκεται, ωστόσο το όνομά της αναφέρεται σε ένταλμα σύλληψης, ως μέλος μιας ομάδας ευρωβουλευτών που φέρονταν να εκτελούσαν τις εντολές του Αντόνιο Παντσέρι.

    Του ανθρώπου δηλαδή, που έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με τις βελγικές αρχές και φέρεται να είναι το κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου.

    Σε κάθε περίπτωση στην συνομιλία της η κ. Καιλή, υποστήριξε  ότι «σε περίπου 40 ημέρες θα βγει κάποια απόφαση από την Βελγική δικαιοσύνη ευνοϊκή για την ίδια».

    Οι κύριοι δίπλα της την ρώτησαν για την κορούλα της και τους είπε ότι «θα βαφτιστεί σύντομα και μάλιστα νονός θα είναι ο 48χρονος κρητικός επιχειρηματίας, Αντώνης Καράτζης».

    Ρωτήθηκε ακόμα, εάν θα πάει να ψηφίσει τώρα στις εκλογές που διεξάγονται για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

    Δεν έδωσε σαφή απάντηση αν και υποστήριξε ότι «κατά την γνώμη της φαβορί είναι η Άννα και ο Παύλος».

    Η Εύα Καϊλή την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024, στο SAY στην Κηφισιά
    Η Εύα Καϊλή την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024, στο SAY στην Κηφισιά

    Γιατί είναι happy o Πιερ

    Ιδιαιτέρα happy μαθαίνω ότι είναι ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακακης.

    Λίγα 24ωρα μετα την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο χαρισματικός και δαιμόνιος υπουργός, αυτό που υποστηρίζει σε στενούς του συνεργάτες είναι ότι το μέτρο με την απαγόρευση των κινητών στα σχολεία εχει λειτουργήσει.

    Εντάξει, ο ίδιος αναγνωρίζει ότι είναι οι πρώτες ημέρες, αλλά αυτό που επισημαίνει σε όλους τους τόνους είναι ότι οι μαθητές προς το παρόν, έχουν υπακούσει στις εντολές του Υπουργείου Παιδείας.

    Σε λίγα 24ωρα θα λανσαριστεί και το ψηφιακό φροντιστήριο, το 2ο μεγάλο στοίχημα του υπουργείου Παιδείας.

    Καραβίας: Η Eurobank  κύριος εταίρος των Ινδών επιχειρηματιών

    «Η Eurobank ηγείται των προσπαθειών για τη δημιουργία της βάσης χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για τις ινδικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη.»

    Αυτό εξήγησε χθες ο επικεφαλής της Eurobank, Φωκίων Καραβίας στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Horasis India Meeting 2024, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, 15 & 16 Σεπτεμβρίου.

    Όπως τόνισε:

    «Υπογράψαμε το πρώτο MOU για την εισαγωγή των πληρωμών UPI στην Ελλάδα ειδικά για Ινδούς χρήστες ενώ δημιουργούμε γραφείο αντιπροσώπευσης στη Βομβάη. Είναι η πρώτη φορά που ελληνική τράπεζα θα έχει παρουσία στην Ινδία. Παράλληλα, η Κύπρος, αντιπροσώπευε το 3% των εισροών ΑΞΕ στην Ινδία πέρυσι, ενώ αποτελεί προνομιακό σημείο εισόδου στην ΕΕ ινδικών επιχειρήσεων και μία χώρα με πλούσιο οικοσύστημα επαγγελματικών υπηρεσιών και επαγγελματιών με σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα προσαρμοσμένο στην εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων.

    Η Eurobank διαθέτει τους πόρους και το όραμα να καταστεί ο κύριος εταίρος της ινδικής επιχειρηματικής κοινότητας στη νέα εποχή των οικονομικών σχέσεων της Ινδίας με την Ευρώπη.»

    Τα καλά νέα της Moody’s για τις τράπεζες

    Η Moody’s αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά δεν έδωσε την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, αποδεικνύοντας ότι παραμένει ο πιο αυστηρός οίκος αξιολόγησης. Τουλάχιστον έγινε ένα βήμα προς τα εκεί απλά θα πρέπει να περιμένουμε κάποιους μήνες ακόμη μια νέα αναβάθμιση, αν δε γίνει κάτι κακό.

    Εχει, όμως, ενδιαφέρον το σκεπτικό των αξιολογητών για τις ελληνικές τράπεζες. Η Moody’s βλέπει αυξημένες πιθανότητες να συνεχίσει να ενδυναμώνεται ο τραπεζικός τομέας, περιορίζοντας έτσι τους δυνητικούς κινδύνους και για το κρατικό αξιόχρεο.

    Ο οίκος επισημαίνει πως οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον εγγύτερα στον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη βάση πολλών δεικτών ευρωστίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της European Banking Authority (EBA) στο πρώτο τρίμηνο του 2024 ο δείκτης CET-1 του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ήταν στο 15.5% έναντι 16% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ. Επιπλέον η κερδοφορία είναι ισχυρότερη για τις ελληνικές τράπεζες ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει υψηλότερος του ευρωπαϊκού μέσου όρου αλλά η προοπτική είναι καλή για να βρεθεί εγγύτερα στον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 1,9% εντός του προσεχούς ενός ή δύο ετών.

    Για να δούμε αν αυτή η αξιολόγηση θα φανεί και στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, αν και το placement της Εθνικής κατά κύριο λόγο «κρατά» ρευστότητα, περιορίζει τον τζίρο στο ΧΑ και δεν δίνει ώθηση για να ξεφύγει ο δείκτης.

    Το κόλπο του Μιτζάλη της ΑΒΑΞ με τους Ινδούς 

    Απερίγραπτη μαθαίνω πως είναι η χαρά του διευθύνοντα συμβούλου της ΑΒΑΞ, Κωνσταντίνου Μιτζάλη, για την άφιξη Ινδών εργατών στη χώρα μας μέσω των διακρατικών συμφωνιών, καθώς μέσω αυτών μπορεί να προχωρά στο Ελληνικό και να μη βασίζεται στους Έλληνες εργάτες, οι οποίοι αντιδρούν στα έργα.

    Οι εργάτες αυτοί που προέρχονται κυρίως από την Ινδία αλλά και την Αίγυπτο μαθαίνω ότι «κάτι αρπάζουν από τη δουλειά και τα μαστορέματα» με αποτέλεσμα ο Όμιλος να μην υποκύπτει στα μεροκάματα που ζητούν οι Έλληνες εργάτες.

    Μάλιστα, ο αριθμός των εργαζομένων που έχει συγκεντρώσει από τις χώρες αυτές είναι αρκετά μεγάλος και εξ’ όσων ακούω ο κ. ο Μιτζάλης έχει βρει μία λύση ώστε να μην κάθονται και να μη χάνουν μεροκάματα.

    Αυτή δεν είναι άλλη από το να στέλνει τους αλλοδαπούς εργάτες σε υπεργολάβους του και κυρίως σε περιοχές που κτίζονται οικοδομές και πολυκατοικίες.

    Έτσι γλιτώνει τη μουρμούρα και τα επιπλέον μεροκάματα καθώς αμείβονται από τους υπεργολάβους, ενώ κρατάει και τους ξένους εργάτες «ζεστούς» για όταν τους ακολουθούν στα δικά του έργα.

    Ο Κόφι Ανάν του ΑΔΜΗΕ και οι χωριάτες οι Κύπριοι 

    Αγαπητοί αναγνώστες, για τον γίγαντα του ΑΔΜΗΕ που παρ’ ολίγον να τινάξει στον αέρα το καλώδιο Κρήτης – Κύπρου και μαζί τις ελληνοκυπριακές σχέσεις, σας έχω ενημερώσει ενδελεχώς.

    Φαίνεται ότι το έργο μπορεί να πάρει μπροστά και η συμφωνία να κλειδώσει στις 19 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη. Είναι άλλωστε και η ημέρα που λήγει το νέο τελεσίγραφο της γαλλικής Nexans .

    Όπως μου λένε οι «κουμπάροι» από τη Λευκωσία «έφυεν αυτός ο ντιντής του ΑΔΜΗΕ από τη μέσην και ηρεμήσαμε».

    Δεν επικροτώ τα λεγόμενα των αδελφών Κυπρίων, αλλά ψυχανεμίζομαι ότι τον «Βοναπάρτη» πρόεδρο του ΑΔΜΗΕ Μάνο Μανουσάκη εννοούν.

    Διότι με το που ανέλαβαν τις διαπραγματεύσεις τα «βαριά χαρτιά», δηλαδή ο Σκυλακάκης και τώρα ο Μητσοτάκης… ω του θαύματος βρίσκονται λύσεις.

    «Είχαμε τον κ. Μάνο να μας απειλεί ότι θα μας στείλει στα δικαστήρια και να μας συμπεριφέρεται σαν χωριάτες. Μόλις βγήκε από τη μέση η συμφωνία έρχεται όλο και πιο κοντά», λένε καλά γνωρίζοντες.

    Προφήτης δεν είμαι, ένας απλός και τίμιος wiseman είμαι, αλλά σας λέει ότι κάποιος στην Αθήνα το φυσάει και δεν κρυώνει που «βάφτισαν» τον Μανουσάκη… Κόφι Ανάν για να βρει συμβιβασμό για το καλώδιο.

    Εστω και την ύστατη ώρα σώζονται τα προσχήματα.

    Τον κ. «πιρουέτα» δεν ξέρω ποιος θα σώσει…

    … Ακόμη τρέχουν με το καλώδιο

    Επί της ουσίας να σας πω, πάντως, ότι η υπόθεση του καλωδίου δεν έχει κλείσει οριστικά. Ολο το Σαββατοκύριακο στη Λευκωσία γίνονταν συσκέψεις προκειμένου να οριστικοποιηθεί το τελικό κείμενο που θα περάσει από το υπουργικό συμβούλιο που θα γίνει πιθανότατα αύριο Τρίτη.

    Από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης λένε ότι θα προλάβουν να ρυθμίσουν τις τελικές λεπτομέρειες πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη. Ομως, υπάρχει ακόμη ένα σημείο που προβληματίζει την κυπριακή πλευρά. Κι αυτό δεν είναι άλλο από τους φόβους που εκφράζουν οι «κουμπάροι» για το τελικό κόστος της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

    Λένε δηλαδή ότι ο προϋπολογισμός του 1,4 δισ. ευρώ θα εκτοξευτεί και μπορεί να φτάσει το 1,9 δισ., επομένως να κληθούν να πληρώσουν περισσότερα οι Κύπριοι καταναλωτές.

    Κατά τα λοιπά στο τελικό κείμενο θα υπάρχει η πρόβλεψη – συμφωνία για να επιμεριστεί το κόστος (50%-50%) ενός ναυαγίου στο καλώδιο.

    Επίσης θα περιλαμβάνεται η χρονική επέκταση (17 αντί 12 χρόνια) της παραχώρησης προνομιακής απόδοσης κεφαλαίου σε ποσοστό 8,3% και -πιθανό- η πρόθεση της Κυβέρνησης να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector με 100 εκατ. ευρώ.

    Εγώ ένα θα πω: Αναρωτιέμαι τι είδους διαπραγμάτευση έκανε όλους αυτούς του μήνες ο «πιρουέτας», Μάνος Μανουσάκης του ΑΔΜΗΕ…

    Η μετοχή της Lamda και τα έργα στο Ελληνικό

    H αλήθεια είναι ότι όταν μια εταιρεία κάνει μεγάλες επενδύσεις, προωθεί με ταχύτητα μεγάλα projects και γεμίζει τα ταμεία με ζεστό χρήμα, θα ανέμενε και καλή εικόνα της μετοχής.

    Το ίδιο συμβαίνει και με τη Lamda με τη μετοχή στο ταμπλό να είναι υποεκτιμημένη και τη διοίκηση να προβληματίζεται γι’ αυτό.

    Στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής αναφέρθηκε ότι το discount έναντι του NAV είναι μεγάλο και δεν αντικατοπτρίζει τη σημερινή εικόνα της εταιρείας και φυσικά τα έργα που έχει σε εξέλιξη. Το NAV της Lamda διαμορφώθηκε στο 1,398 δισ. ευρώ (NAV ανά μετοχή στα 7,94 ευρώ ανά μετοχή), ενώ ειδικότερα το NAV του Ελληνικού στο τέλος του α’ εξαμήνου διαμορφώθηκε στα 398 εκατ. ευρώ (NAV ανά μετοχή 2,26 ευρώ).

    H διοικητική ομάδα της εταιρείας είπε ότι επικεντρώνεται στην υλοποίηση των έργων στο Ελληνικό, με τις επενδύσεις που έχουν γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2024 να φτάνουν τα 419 εκατ. ευρώ ενώ από την έναρξη του έργου οι συνολικές εισπράξεις φτάνουν τα 800 εκατ.

    Μαθαίνω δε ότι ομάδα της εταιρείας θα πάει στις ΗΠΑ για να προωθήσει την πώληση των κατοικιών στο Ελληνικό. Αρχικά θα πάει στο Σικάγο και το Μαϊάμι 5 – 8 Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσει η Νέα Υόρκη από 9 έως και 12 Οκτωβρίου, με σκοπό την προσέλκυση όχι μόνο Αμερικανών αγοραστών αλλά και ομογενών με «γερό» πορτοφόλι.

    Τι έγινε με τον Βλαστάρη;

    Τόσο εγώ όσο και το mononews σας ενημερώσαμε τις προάλλες για τις δύσκολες σχέσεις που επικρατούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Τους τσακωμούς, τις γκρίνιες, ακόμη και την παγωμάρα στις σχέσεις μεταξύ κορυφαίων στελεχών.

    Όμως, έτσι είναι η ζωή, τα έχει αυτά και η εξουσία. Όπως έλεγε και ο Αβραάμ Λίνκολν: «Όσο κι αν μαλώνουν οι γάτες, πάντα υπάρχουν πολλά γατάκια».

    Εγώ πάντως θα σας ενημερώσω ότι η πιο σοβαρή κρίση των τελευταίων ημερών ήταν όταν κάποιοι… διέρρευσαν ότι ο πρωθυπουργός πέταξε την ομιλία του βασικού του λογογράφου, Γιάννη Βλαστάρη, και στηρίχθηκε στα σημειώματα του Ακη Σκέρτσου για να μιλήσει στη ΔΕΘ.

    Μάλιστα, με ενημερώνουν πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, ότι στη Βουλή υπήρξαν γαλάζια στελέχη που έλεγαν μεταξύ τους «φεύγει ο Βλαστάρης από το Μαξίμου;»

    Τελικά όλα εξελίχθηκαν κατ’ ευχήν, οι παρεξηγήσεις λύθηκαν και… business as usual.

    Διότι να το ξέρετε: Ο άλλοτε διευθυντής της Ελευθεροτυπίας είναι από τους συνεργάτες που εμπιστεύεται περισσότερο ο Μητσοτάκης.

    Τα σενάρια για Γεραπετρίτη

    Να σας πω τώρα σχετικά με τις φήμες που υπάρχουν περί επιστροφής του Γιώργου Γεραπετρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ρώτησα να δω αν ευσταθούν αυτές οι φήμες και όπως μου είπαν ο υπουργός Εξωτερικών είναι ιδιαίτερα εκνευρισμένος και ψάχνει να βρει από που εκπορεύονται, αφού δεν έχει συζητήσει ποτέ με τον πρωθυπουργό ένα τέτοιο σενάριο.

    Εν μέσω σοβαρών γεωπολιτικών αλλαγών, με τα ελληνοτουρκικά να παίρνουν φωτιά θα ήταν λάθος μήνυμα η αποχώρηση του Γεραπετρίτη από το ΥΠΕΞ.

    «Ασε που θα χαίρονταν όλοι αυτοί οι… πατριώτες που κουνάνε το δάκτυλο στην κυβέρνηση γιατί δεν κάνει πόλεμο με την Τουρκία. Και οι ίδιοι που έχουν στοχοποιήσει τον ΥΠΕΞ, χαρακτηρίζοντάς τον ως άτολμο με την Αγκυρα».

    Επομένως, δεν τίθεται κανένα θέμα και διαψεύδεται κατηγορηματικά το σενάριο μετακόμισης στο Μαξίμου και στο ΥΠΕΞ να προωθηθεί η υφυπουργός, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

    Η οποία Παπαδοπούλου μαθαίνω ότι θα έχει υπό την εποπτεία της τα ελληνοτουρκικά θέματα και θα ενημερώνει τον πρωθυπουργό τώρα που φεύγει για Βρυξέλλες η κ. Αννα Μαρία Μπούρα.

    Δηλαδή, ο αντικαταστάτης της κ. Μπούρα στο Μαξίμου, πρέσβης Κωνσταντίνος Κούτρας δεν θα έχει τα ελληνοτουρκικά.

    Η άτυπη συμφωνία στο ΠΑΣΟΚ

    H μάχη για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ φουντώνει, όλο και κάποιες αιχμές που υπάρχουν μεταξύ των υποψηφίων, αλλά «ξεκατίνιασμα» α λα ΣΥΡΙΖΑ μην περιμένετε.

    Να σας ενημερώσω, λοιπόν, ότι μεταξύ των μνηστήρων του θρόνου της Χαριλάου Τρικούπη μια άτυπη συμφωνία για συντεταγμένη πορεία του ΠΑΣΟΚ, όποιος κι αν εκλεγεί πρόεδρος.

    Με λίγα λόγια, την επόμενη ημέρα της Κυριακής του β’ γύρου των εκλογών όλοι θα είναι στο ΠΑΣΟΚ και κανείς δεν πρόκειται να αποχωρήσει ή να σαμποτάρει τον πρόεδρο.

    Μου λένε, λοιπόν, ότι σε αυτό το modus viventi συμφώνησαν όλοι, ακόμη κι αν υπάρχουν πικρίες ή δύσκολες σχέσεις.

    «Θα πάμε όλοι μαζί. Δεν θα γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που είμαστε δεύτερο κόμμα πάμε να χτυπήσουμε την κυβέρνηση» είναι το σύνθημα.

    Για να δούμε. Γιατί πολλές φορές τα μίση και τα πάντα βγαίνουν μετά…

    Ο Ζούλας ως Μέγας Ναπολέων

    Ο Κωνσταντίνος Ζούλας είναι παρελθόν από την ΕΡΤ και βρίσκεται ήδη στις αγκάλες του Γιάννη Αλαφούζου στον Σκάι, όμως, έχουν ενδιαφέρον όσα φέρονται να διαφέρουν αμέσως μόλις έκλεισε πίσω της την πόρτα του Ραδιομεγάρου.

    «Εμένα με… έφαγαν δύο υπουργοί», φέρεται να λέει.

    Κι εγώ ρώτησα να μάθω τα ονόματά τους, έτσι από περιέργεια για να δω ποιος ήθελε να φάει τον πρώην πρόεδρο ο οποίος εδώ που τα λέει… δεν τρώγεται. Και δεν είναι και για χόρταση.

    Διαδίδει λοιπόν ότι κατηγορεί τη Νίκη Κεραμέως γιατί με το νόμο της ήταν αναγκασμένος να περάσει από εξετάσεις, τις οποίες δεν ήθελε διότι ποιος ξέρει; Μπορεί και να έμενε… μετεξεταστέος.

    Δηλαδή επειδή η κ. Κεραμέως είπε να κάνει ένα καλό και να έχουν τα κορυφαία στελέχη τα στοιχειώδη προσόντα για να διοικήσουν, θα βρει και την μπελά της με τον… Ζούλα;

    Κάπου έλεος δηλαδή.

    Και ο δεύτερος που κατηγορεί ο «γίγαντας» Ζούλας είναι ο Παύλος Μαρινάκης, για τον οποίο φέρεται να λέει ότι έκανε παρεμβάσεις στη δουλειά του προέδρου και δεν τον έβλεπε με καλό μάτι.

    Άλλη δουλειά δεν είχε ο «Ψηλός» να ασχολείται με την… ΕΡΤFlix δηλαδή.

    Όμως, ακούγοντας τα όλα αυτά σκέφτηκα εγώ ο αδαής: Ασχολήθηκαν δύο ολόκληροι υπουργοί μαζί του; Μεγάλη η χάρη του Ζούλα.

    Μωρέ καλά λένε κάποιοι ότι «το καπέλο του έλειπε του Ζούλα για να θυμίζει τον… Βοναπάρτη».

    Τα χαλιά της Μοιραράκη στο γραφείο της Ολγας Κεφαλογιάννη

    «Αγοράστε αυτό το  υπέροχο, μπορντοροδοκόκκινο χαλί, εξαιρετικό και σε μοναδική τιμή. Υπάρχει και αυτό το κεραμιδοκανελοκοραλλοκόκκινο, μεγάλη ευκαιρία.»

    Είναι ατάκες της βασίλισσας των χαλιών Δέσποινας Μοιραράκη η οποία έχει κάνει μεγάλη καριέρα στην συγκεκριμένη αγορά.

    Γιατί τα θυμήθηκα τώρα όλα αυτά; Τα θυμήθηκα αλιεύοντας μια απόφαση στη Διαύγεια για το υπουργείο Πολιτισμού με ημερομηνία 13 Σεπτεμβρίου.

    Η απόφαση αφορά στην προμήθεια μέσω απευθείας ανάθεσης ταπήτων για τις ανάγκες του γραφείου της υπουργού Τουρισμού, Ολγας Κεφαλογιάννη.

    Το υπουργείο αγόρασε λοιπόν αντί 17.980 ευρώ:

    Ένα χειροποίητο χαλί, περσικό ΝΑΙΝ, μαλλί και μετάξι, σε μπλε χρώμα φόντου με κεντρική ροζέτα και γωνίες, με διαστάσεις 4,30Χ3,03= 13.03 τετραγωνικά.

    Κι επίσης ένας χειροποίητο χαλί, περσικό ΝΑΙΝ, μαλλί και μετάξι με επαναλαμβανόμενο σχέδιο σε λευκό φόντο και μπλε μπορντούρα με διαστάσεις 3,60Χ2,77= 9,97 τετραγωνικά.

    Η τιμή των δύο χαλιών με σφραγίδα… Μοιραράκη είναι 14.500 ευρώ συν ΦΠΑ, συνολικά 17.890 ευρώ.

    Θα ομορφύνει σίγουρα το υπουργείο Τουρισμού με αυτά τα χαλιά και θα έχει την ευκαιρία και η υπουργός να διαφημίσει την… εθνική μας βασίλισσα στα χαλιά.

    Η Μιμίκα Κολοτούρα στο PortoFino

    Χθες το μεσημέρι, ενώ βρισκόμουν στο νέο HOT SPOT του Ψυχικού Maison Colette, μια παρέα κουβέντιαζε για ένα κάλεσμα στο PortoFino στην γειτονική μας Ιταλία.

    Τέσσερις θορυβώδεις κυρίες, πίνοντας λευκό κρασί, και αφού είχαν δοκιμάσει… γλώσσα ψητή, συζητούσαν για αρκετή ώρα για την ταλαντούχα επιχειρηματία της Zeus & Dion, Μιμίκα Κολοτούρα, η οποία με αφορμή τα γενέθλια της αποφάσισε να καλέσει μερικούς φίλους της στο PortoFino (στα Λατινικά λέγεται Portus Delphini).

    Ο αριθμός των καλεσμένων περίπου 20 άτομα.

    Χαμογέλασα πονηρά.

    Από τις συζητήσεις κατάλαβα ότι οι κυρίες αυτές δεν ήταν καλεσμένες.

    Πάντως, πρέπει να σας πω ότι έλεγαν ότι «η Z&D έχει πάει εξαιρετικά τα τελευταία 2 χρόνια, χάρις στην επίμονη όσο και πεισματάρα Μιμίκα».

    Σας θυμίζω ότι μια μεγάλη δουλειά της εταιρείας ήταν η συνεργασία με την AEGEAN AIRLINES για τις στολές της αεροπορικής.

    Not bad, θα συμπλήρωνα εγώ!!!

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.