• Η Εθνική στα 7,84 ευρώ, το OSCAR της παπάτζας στην ΑΒΑΞ, ο τραπεζίτης Στάσσης, οι καλές σχέσεις Σαββίδη-ΜΜ και το OPEN, οι βόλτες της Όλγας μετά το διαζύγιο και ποιος έφτιαξε τις βέρες της Θεοδώρας

    Πρέπει το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά ο πρωθυπουργός να επιληφθεί του θέματος ΑΒΑΞ και να αρχίσει «τις γρήγορες» τους μεγαλομετόχους Χρήστο Ιωάννου και Κωνσταντίνο Μητζάλη.

    image

    Περιεχόμενα

    Τα νέα ρεκόρ στις αγορές και η μιζέρια της Αθήνας

    Πρόσω ολοταχώς για τα μεγαλύτερα ετήσια κέρδη της τελευταίας δεκαετίας έχει βάλει η Wall Street, με τον S&P 500 να ενισχύεται μέσα στο 2024 σε ποσοστό 20%.

    Με τη Fed και την ΕΚΤ να έχουν εισέλθει σε «καθεστώς» μείωσης των επιτοκίων, οι αναλυτές πιστεύουν ότι θα δούμε νέα χρηματιστηριακά ρεκόρ. Δηλαδή ο δείκτης S&P μπορεί να αγγίξει τις, 6.000 μονάδες προ του τέλους του 2024.

    Όμως για να είναι η φετινή η καλύτερη επίδοση της δεκαετίας θα πρέπει ο S&P 500 να κλείσει τη χρονιά πάνω από τις 6.150 μονάδες, να σημειώσει δηλαδή άνοδο της τάξης του 7% από το υφιστάμενο επίπεδο, έτσι ώστε να εμφανίσει ετήσια απόδοση 29%.

    Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, τότε είναι πολύ πιθανό η κεφαλαιοποίηση των παγκόσμιων χρηματιστηρίων να ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ξεπερνώντας τα 123 τρισ. δολάρια που έφτασε τον Οκτώβριο του 2021.

    Σύμφωνα με το MarketWatch, το Vanguard Total World Stock ETF που ακολουθεί τόσο τις αμερικανικές όσο και τις διεθνείς μετοχές, ξεπέρασε ήδη από την περασμένη Πέμπτη το υψηλό του 2021.

    Ενώ λοιπόν έξω πάνε όλα καλά, στην Ελλάδα η μιζέρια παραμένει.

    Στην Αθήνα ο Γενικός δείκτης, βρίσκεται στις 1470 μονάδες.

    Και εδώ φίλοι αναγνώστες, θέλω να σας επισημάνω 2 δηλώσεις που έγιναν την προηγουμένη εβδομάδα.

    METLEN-Πειραιώς

    Ο Επικεφαλής της METLEN (Mytilineos) Ευάγγελος Μυτιληναίος μας είπε ότι εντός της επομένης 5ετιας, η εταιρεία θα εχει μέγεθος 2 η 3 φορές  από αυτό που είναι σήμερα.

    Επίσης ο επικεφαλής της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου εξέφρασε την πεποίθησή πως η τράπεζα έχει εξυγιανθεί πλήρως, τονίζοντας πως στόχος του είναι η κεφαλαιοποίησή της μέχρι την αποχώρησή του να αγγίξει ακόμα και τα 10 δισεκ. ευρώ… (ή 8 ευρώ ανά μετοχή, από 3,95 σήμερα).

    Κατόπιν αποκάλυψε πως πλέον «κοιτάζουμε ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».
    «Μπορεί να κάνουμε επιλεκτικές εξαγορές.

    Εξετάζουμε τη χρήση της ψηφιακής μας τράπεζας για να επεκταθούμε σε άλλη χώρα» υποστήριξε.

    Σε ό,τι αφορά το market cap της Πειραιώς, «Θα ήθελα να τη δω να πηγαίνει από τα 5 δισ. στα 10 δισ. ευρώ πριν αποχωρήσω» .

    Η θητεία του Μεγάλου στην Πειραιώς ολοκληρώνεται σε 3 χρονιά καθώς ανανεώθηκε το 2024.

    Φυσικά αυτό είναι τελείως τυπικό καθώς , όλοι οι CEOs υπογράφουν συμβόλαιο 3ετίας.

    Πρακτικά αγαπητοί αναγνώστες, Μυτιληναίος και Μεγάλου, δήλωσαν ότι στα επόμενα χρόνια οι όμιλοι που διοικούν, θα γιγαντωθούν.

    Όμως, οι μετοχές του στο Χρηματιστήριο έμειναν σχεδόν αμετάβλητες.

    Προφανώς σε κάποια άλλη χώρα του κόσμου οι μετοχές θα είναι κάνει +10% πάνω.

    Δυστυχώς στην Ελλάδα είμαστε.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Εθνική Τράπεζα – Placement

    Πάμε τώρα στα φρέσκα νέα από την Εθνική Τράπεζα σχετικά με το επικείμενο placement του 10% των μετοχών. Η σχετική η διαδικασία θα ξεκινήσει σε λίγες ώρες.

    Tο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συνεδριάζει αυτή την ώρα που δημοσιεύεται ο WISEMAN.

    Το πιθανότερο είναι ότι το πάνω εύρος της τιμής που θα γίνει το placement, θα είναι η τιμή της Παρασκευής που η μετοχή έκλεισε στα 7,844 ευρώ.

    Το κάτω όριο θα είναι πιθανότατα πέριξ των 7,30 ευρώ.

    Τώρα, επειδή ο επικεφαλής του ΤΧΣ Ηλίας Ξηρουχάκης θέλει να «πουλήσει» την επιτυχία του placement στην κυβέρνηση, είναι δεδομένο ότι θα προσπαθήσει να αποκομίσει όσα περισσότερα χρήματα γίνεται, για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου. Αν και νομίζω ότι κάπου εχει ήδη βολευτεί με τον καινούργιο χρόνο.

    Αρά πιθανόν το placement του 10% των μετοχών να γίνει πέριξ των 7,80 ευρώ.

    Το ερώτημα είναι εάν συμφέρει να αγοράσει κάποιος με χοές σε αυτές τις τιμές.

    Εγώ θα ρωτήσω το εξής απλό.

    Γιατί κάποιος δεν αγόρασε πριν από 5-6 συνεδριάσεις δηλαδή την Παρασκευή 20 Σεπτέμβριου η την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, που η μετοχή ήταν πέριξ των 7,20 ευρώ;

    ΑΒΑΞ: And the Oscar goes…

    Αγαπητοί αναγνώστες σας έχω αναφέρει πολλές φορές για τις τεράστιες καθυστερήσεις της εταιρείας ΑΒΑΞ που κατασκευάζει την γραμμή 4 του Αττικό Μετρό.

    Οι άνθρωποι θα πρέπει να πάρουν το βραβείο Όσκαρ της «παπάτζας» στις κατασκευές.

    Δεν ξέρω ποιος είναι ο μαέστρος της παραπληροφόρησης, αλλά πρέπει να σας πω ότι οι άνθρωποι, λένε την μια ανακρίβεια πίσω από την άλλη.

    Το θέμα, που τίθεται εν αμφιβόλω, είναι το ποια εργοτάξια έχει παραλάβει η κατασκευαστική κοινοπραξία και ποια όχι.

    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση για την πορεία του Α’ εξαμήνου γίνεται η παραδοχή ότι έχουν δοθεί τμηματικές παρατάσεις 349 ημερών χωρίς να αποδίδεται στον ανάδοχο η υπαιτιότητα, ενώ για τα εργοτάξια επισημαίνεται ότι δεν έχουν λάβει από το σύνολο των 26 θέσεων μερικώς οι 17 και πλήρως οι 9.

    Εν τούτοις, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το mononews, το ζήτημα των εργοταξίων, δεν είναι όπως το παρουσιάζει η εισηγμένη καθώς στην πραγματικότητα έχει παραλάβει τα πρωτόκολλα για τις 20 θέσεις και δουλεύει με αργό ρυθμό σε επτά.

    Μάλιστα το θέμα που δημοσίευσε το mononews.gr χθες με τίτλο “ΑΒΑΞ: Τινάζει στον αέρα τη γραμμή 4 του Μετρό και απαιτεί αποζημιώσεις εκατομμυρίων “, έκανε ρεκόρ αναγνωσιμότητας. 

    Υπάρχει επίσης και ένα άλλο θέμα.

    Όπως γνωρίζετε οι βασικοί μέτοχοι μιας εισηγμένης απαγορεύεται να αγοράζουν μετοχές 30 ημέρες πριν την δημοσιοποίηση των ετήσιων αποτελεσμάτων και του α εξαμήνου.

    Είναι η λεγομένη lock up period.

    Τα αποτελέσματα της ΑΒΑΞ ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Πέμπτη.

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς «συνέλαβε» κάποιους μέτοχους να αγοράζουν μετοχές, ενώ κανονικά απαγορεύεται.

    Το θλιβερό συμπέρασμα (υπάρχουν και άλλα θέματα) είναι ότι τα παιδιά της ΑΒΑΞ, θεωρούν ότι η Ελλάδα, είναι κανονική άγρια Δύση.

    Πρέπει το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά ο πρωθυπουργός να επιληφθεί του θέματος ΑΒΑΞ και να αρχίσει «τις γρήγορες» τους μεγαλομετόχους Χρήστο Ιωάννου και Κωνσταντίνο Μητζάλη.

    Ο οποίος Ιωάννου, όπου βρεθεί και όπου σταθεί κάνει κατάχρηση του ονόματος Μητσοτάκης.

    Δικαίως τα εχει πάρει στο κρανίο μαζί του και για άλλα θέματα.

    Πάντως εάν υπήρχε OSCAR «παπάτζας» στην ελληνική κατασκευαστική κοινότητα , νομίζω ότι όλοι θα ψήφιζαν τον νικητή.

    And the winner is… ΑVΑΧ!!!

    Open: Δεν έχει υπογραφεί MOU

    Επειδή οι πληροφορίες περί πώλησης του OPEN σε Fund συμφερόντων του Μάριου Ηλιόπουλου επανέρχονται συνεχώς, καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα.

    Καταρχήν αυτό που μαθαίνω  είναι ότι οι σχέσεις μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Ιβάν Σαββίδη είναι σε ιδιαίτερα καλό mood.

    Οι οποιεσδήποτε προστριβές που υπήρξαν στο παρελθόν δεν υπάρχουν πλέον. Σε αυτό προφανώς βοήθησε και το γεγονός ότι ο Σαββίδης αποφάσισε να μην πουλήσει το OPEN, στην Alter Ego.

    Ή τουλάχιστον αυτό ισχύει έως τώρα.

    Τώρα όσον αφορά τις φήμες περί αγοραπωλησίας, όπως ξέρετε στις business σημασία δεν έχουν τα λόγια άλλα τα χαρτιά που υπογράφονται.

    Αυτό το οποίο μαθαίνει ο Wiseman είναι ότι έως χθες το πρωί (Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου) MOU (Μνημόνιο κατανόησης) δεν είχε υπογραφεί από την πλευρά του ιδιοκτήτη Ιβάν Σαββίδη με οποιοδήποτε fund.

    Το πρόβλημα παραμένει ότι ενώ το fund είχε υποσχεθεί μαζί με το τίμημα, να αναλάβει υποχρεώσεις περίπου 8 εκατ. ευρώ στην συνέχεια οπισθοχώρησε.

    Planet: Ικανοποίηση

    Πολύ ικανοποιημένοι είναι οι επικεφαλής της PLANET, από τις μεγάλες ελληνικές εταιρείες συμβουλευτικών υπηρεσιών, καθώς ένα μεγάλο deal για το οποίο δούλεψαν εντατικά είχε πολύ θετική εξέλιξη.

    Η θυγατρική PLANET Turkey απέκτησε στρατηγικό επενδυτή, την τουρκική εταιρεία FZM που ανήκει στον Καναδικό Όμιλο Van Horne.

    Η FZM απέκτησε το 50% της PLANET Turkey η οποία, έτσι, ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο τη θέση της τόσο στην Τουρκία όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Όσο για τον Όμιλο PLANET, μετρά θυγατρικές και υποκαταστήματα σε 15 χώρες.

    Σπέτσες: Άγρια Δύση

    Αγαπητοί αναγνώστες, κάποιοι νομίζουν στις Σπέτσες ότι ο νησί τους ανήκει.

    Θυμάστε ότι τον Σεπτέμβριο ότι το mononews.gr αναφέρθηκε στις πειρατικές, όπως λέγεται στο νησί, τακτικές εντός πλοιοκτήτη – νερουλά και στην δήμαρχο ανιψιά που τον στηρίζει.

    Προ ημέρων λοιπόν γράφτηκε η εξής είδηση:

    «Τις μεσημβρινές ώρες, ενημερώθηκε το Γ΄ Λιμενικό Τμήμα Παράλιου Άστρους του Λιμεναρχείου Ναυπλίου ότι ένα δεξαμενόπλοιου – υδροφόρου (Δ/Ξ-Υ/Φ) ελληνικής σημαίας είχε αποπλεύσει από τις Σπέτσες προς τον όρμο Κρυονερίου Αρκαδίας με ελλιπή σύνθεση πληρώματος.

    Αμέσως στελέχη της Λιμενικής Αρχής μετέβησαν στο σημείο αγκυροβολίας, όπου διαπίστωσαν ότι απουσίαζε παράνομα από το πλοίο ένα μέλος του πληρώματος (ειδικότητας Κυβερνήτης Β΄), ενώ επέβαινε ένας 34χρονος αλλοδαπός (υπήκοος Πακιστάν), ο οποίος δεν ήταν εγγεγραμμένος στο ναυτολόγιο και δεν διέθετε θεώρηση (visa) σε ισχύ.

    Από τη Λιμενική Αρχή Παράλιου Άστρους που διενεργεί την προανάκριση απαγορεύτηκε ο απόπλους του Δ/Ξ-Υ/Φ μέχρι την αποκατάσταση της οργανικής του σύνθεσης, ενώ παράλληλα συνελήφθησαν ο ημεδαπός Πλοίαρχος του Δ/Ξ για παράβαση του άρθρου 229 του Κ.Δ.Ν.Δ. (Πλους υπό ελλιπή σύνθεση πληρώματος), καθώς και ο ανωτέρω αλλοδαπός για παράβαση του άρθρου 15 του Ν. 3386/2005 (Παράνομη διαμονή στη χώρα).

    Επιπροσθέτως, επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις στην πλοιοκτήτρια εταιρεία και στον Πλοίαρχο.

    H δήμαρχος Ευγενία Φραγκιά, εξακολουθεί να στηρίζει τον εφοπλιστή – πειρατή που είναι και θείος της;

    Επειδή το κορίτσι δεν μπορεί, μήπως πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα Σπέτσες – Άγρια Δύση, η ελληνική δικαιοσύνη;

    Τα καλά νέα για τον πρόεδρο του ΣΕΒ…

    Την περασμένη Παρασκευή μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση έγινε στη Λαμία από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας.

    Πέραν του προέδρου του ΣΕΒ, Σπύρου Θεοδωρόπουλου, βρέθηκε εκεί και ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλειος Ψάλτης, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, η Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας, Βίκυ Λοΐζου και πολλοί άλλοι.

    Είπαν πολλά και ενδιαφέροντα που τα διαβάσατε το Σαββατοκύριακο στο mononews, όμως εγώ θα σταθώ σε δύο τρία στιγμιότυπα.

    Το πρώτο είναι ότι η κ. Λοϊζου αποκάλυψε ότι στις 25 Οκτωβρίου η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι σχεδιασμό έχει κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης.

    Εκεί που πράγματι υπήρξε ενθουσιασμός ήταν όταν ανακοινώθηκε πως η κυβέρνηση θα καταθέσει αίτημα για εξάμηνη παράταση του Ταμείου Ανάκαμψης, επομένως και περισσότερος χρόνος για να ενταχθούν έργα και να υλοποιηθούν ώστε να μη χαθούν πολύτιμοι πόροι.

    Πάντως, με το άκουσμα αυτής της είδησης ο κ. Θεοδωρόπουλος παρατήρησε: «Επιτέλους, μάθαμε κι ένα καλό νέο…»

    Σταικούρας – Θεοδωρόπουλος -Ψάλτης

    Πάντως, στην ίδια εκδήλωση προκάλεσε γέλιο και μια παρατήρηση που έκανε στην παρέμβασή του κ. Σταϊκούρας. Μιλώντας για την ανάγκη εκσυγχρονισμού των σχολικών μονάδων της χώρας, ο υπουργός απευθύνθηκε προς τον πρόεδρο του ΣΕΒ και του είπε: «Πρέπει να πληρώσετε κι εσείς κύριε Θεοδωρόπουλε», εννοώντας ότι οι βιομήχανοι θα δώσουν χρήματα για να ανακαινιστούν ή να κτιστούν νέα σχολεία.

    Εκεί τη στιγμή ο CEO της Alpha Bank, κ. Ψάλτης, γέλασε για να του πει ο κ. Σταϊκούρας: «Κι εσείς θα πληρώσετε κύριε Ψάλτη…»

    Σήμα Buy για την οικονομία και τις επιχειρήσεις έστειλε ο Βασίλης Ψάλτης

    Αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας – και δη των μεταποιητικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων – εμφανίστηκε ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης μιλώντας στην ίδια εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε εισέλθει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, δεν πρόκειται για ένα ευκαιριακό φαινόμενο». Πρόσθεσε, δε, πως η οικονομία παρουσιάζει σημαντική δυναμική που οφείλεται εν πολλοίς στο ΤΑΑ, καθώς όσο τα επενδυτικά σχέδια ωριμάζουν, οι νέες εκταμιεύσεις θα εξασφαλίσουν εγγυημένη διόδευση χρήματος προς την οικονομία μέχρι και 2 χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή μέχρι και το 2028!

    Συμμετέχοντας σε κοινό πάνελ με τον Πρόεδρο του ΣΕΒ Σπ. Θεοδωρόπουλο, τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Γ. Τσακίρη και τη Γενική Γραμματέα Βιομηχανίας, Βίκυ Λοΐζου, ο Β. Ψάλτης υπογράμμισε ότι, παρά το γεγονός ότι λόγω γεωπολιτικών εντάσεων λείπει η πλήρης ορατότητα, το τραπεζικό σύστημα στηρίζει ενεργά την ελληνική επιχειρηματικότητα. Ειδικότερα η Alpha Bank, υπογράμμισε, πέτυχε κατά το διάστημα 2021-2023 καθαρή πιστωτική επέκταση ύψους 5 δισ. προς τις επιχειρήσεις, παρά τις αυξημένες αποπληρωμές δανείων, και θετική αυτή τάση αναμένεται να συνεχιστεί.

    Οι παρατηρήσεις του Βασίλη Ψάλτη έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς έρχονται από το στόμα του CEO της κορυφαίας τράπεζας στην επιχειρηματική τραπεζική, γεγονός που ερμηνεύεται αφενός ως σημάδι «αγοράς» της τράπεζας προς την ελληνική οικονομία και αφετέρου ενίσχυσης των χρηματοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις.

     

    Η ΔΕΗ γίνεται… τράπεζα

    Αγαπητοί αναγνώστες, η αλήθεια είναι ότι τον Γιώργο Στάσση της ΔΕΗ δεν τον προλαβαίνουμε.

    Αρχίζω κι ανησυχώ αν κοιμάται τα βράδια ή ξενυχτάει και σχεδιάζει νέες στρατηγικές. Δεν πρόλαβα να χωνέψω την δυναμική διείσδυση στο χώρο των ΑΠΕ, που η Επιχείρηση κυριαρχεί, ήρθε και το νέο «χτύπημα».

    Μπαίνοντας στο ΓΕΜΗ διαπίστωσα ότι Σαββατιάτικα συστάθηκε η νέα εταιρεία με όνομα DEI e-Money Services Μονοπρόσωπη ΑΕ, με αρχικό κεφάλαιο 42 εκατομμύρια ευρώ και με σκοπό να λειτουργεί ως ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος, με λίγα λόγια ως… ηλεκτρονική τράπεζα.

    Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο Αλέξανδρος Πατεράκης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ.

    Ότι θα γίνει κάνει ο Στάσσης της ΔΕΗ… τράπεζα ομολογουμένως το είχε πει πριν μήνες αναλύοντας της στρατηγική του για μια πολυσχιδή Επιχείρηση.

    Ουσιαστικά θα δημιουργηθεί μια εφαρμογή, ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι προκειμένου οι περισσότεροι από 6 εκατ. πελάτες της ΔΕΗ να απολαμβάνουν πολλές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

    Μέσω της εφαρμογής που θα προωθήσει στην αγορά, στόχος της είναι ο πελάτης των υπηρεσιών της να καλύπτει καθημερινές αγορές και λογαριασμούς, κάνοντας παράλληλα συναλλαγές με τους δικούς του ανθρώπους, μέσα από το κινητό του εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια.

    Ποιος να το περίμενε.

    Η ΔΕΗ της χρεοκοπίας το 2019 να γίνεται τώρα κυρίαρχος στην ενέργεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, να μπαίνει στη λιανική και τώρα να γίνεται… τράπεζα.

    Οι δύσκολες εκκρεμότητες του καλωδίου Ελλάδας – Κύπρου

    Η συμφωνία Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, υπεγράφη αλλά πρέπει τώρα πάρει σάρκα και οστά.

    Τί πρέπει να γίνει για αυτό; Ο wiseman «ξεψάχνισε» τη συμφωνία και σας ενημερώνει. Όπως γνωρίζουν οι ενημερωμένοι αναγνώστες του mononews. gr δεν πρόκειται για ένα απλό κείμενο εργασίας, αλλά για μια κρίσιμη γεωπολιτική και στρατηγική συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου, στην οποία αργά η γρήγορα θα προστεθεί το Ισραήλ και στην οποία ήδη αναμειγνύεται για να τη δυσκολέψει -ποιος άλλος; – η Τουρκία.

    Λοιπόν έχουμε και λέμε: προέχει η έγκριση και από τη κυπριακή ρυθμιστική αρχή (ΡΑΕΚ) του επιμερισμού 50%-50% του γεωπολιτικού ρίσκου, κάτι που πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι σήμερα το βράδυ, Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου.

    Η τροποποίηση έχει ήδη εγκριθεί από την ελληνική ΡΑΕΕΥ, όχι όμως και από την κυπριακή.

    Στη συμφωνία Αθηνών και Λευκωσίας, είναι ξεκάθαρο ότι το κόστος κατανέμεται ισόποσα μεταξύ των δύο χωρών «σε ενδεχόμενη καθυστέρηση ή ματαίωση του έργου οφειλόμενη σε εξωτερικούς παράγοντες», όπως αποτυπώνεται στο 3ο κεφάλαιο του κειμένου (παράγραφος 1).

    Στην αμέσως όμως επόμενη παράγραφο υπάρχει η πρόνοια: «Οι δύο κυβερνήσεις δηλώνουν ότι είναι αναγκαία για την υλοποίηση του έργου,  τροποποίηση της κοινής συμφωνίας διασυνοριακού επιμερισμού κόστους (CBCA), μεταξύ  ΡΑΕΚ και  ΡΑΑΕΥ, με την οποία θα καθορίζεται ότι οι εύλογες δαπάνες του Φορέα Υλοποίησης θα επιμερίζονται 50%-50% στους καταναλωτές των δύο κρατών».

    Στη δε, προτελευταία παράγραφο του εγγράφου σημειώνεται: «Το παρόν πλαίσιο θα γνωστοποιηθεί στους Ρυθμιστές των δύο χωρών οι οποίοι αναμένεται να λάβουν σχετική απόφαση μέχρι τις 30/9/2024».

    Συνεπώς και για να το κάνουμε… λιανά, για να έχει ισχύ η συμφωνία της 20ης Σεπτεμβρίου που κατατέθηκε στη Βουλή, η ΡΑΕΚ πρέπει μέχρι σήμερα Δευτέρα να έχει εγκρίνει τον επιμερισμό του 50%-50%.

    Επίσης να αφαιρέσει το «ενδέχεται» που προέβλεπε αντίστοιχη περυσινή της απόφαση (22/2023, ΡΑΕΚ). Σε εκείνη αναφέρονταν ότι σε περίπτωση που το έργο διακοπεί, χωρίς να ευθύνεται ο φορέας υλοποίησης, τότε «ενδέχεται» να επιτραπεί να ανακτηθούν από τον ίδιο οι δαπάνες που θα έχει μέχρι τότε κάνει.

    Μεγάλο πρόβλημα το έσοδο…

    Αναλύοντας το τρισέλιδο έγγραφο που κατατέθηκε στη Βουλή, διαπιστώνουμε ακόμη, ότι πιστοποιείται η εκκρεμότητα αναφορικά με το έσοδο.

    Ξέρετε αυτό που μας παραμύθιαζε ο …ακατονόμαστος κος Πιρουέττας (κατά κόσμο Μάνος Μανουσάκης) ότι έχει λυθεί ήδη από την άνοιξη. Πως έλεγε στην αμίμητη κωμωδία «Στουρνάρα 288» ο βουλευτής Καλοχαιρέτας «μην ανησυχείτε, το θέμα σας… ετελείωσεν!».

    Στο πρώτο κεφάλαιο με τα ρυθμιστικά θέματα (παράγραφος 6) αναφέρεται ότι ανάμεσα σε αυτά που συμφώνησε η Κυπριακή Δημοκρατία με την ελληνική κυβέρνηση, είναι και η «έκδοση κοινής απόφασης από τη ΡΑΕΚ και ΡΑΑΕΥ, το συντομότερο δυνατό για τα πραγματικά έσοδα του 2024 και 2025».

    Απόφαση όμως για το έσοδο και την εν συνεχεία κατανομή τους στις ταρίφες των καταναλωτών, δεν έχει ακόμη βγει.

    Η  επόμενη δόση του ΑΔΜΗΕ προς τη Nexans πρέπει να καταβληθεί σήμερα Δευτέρα. Όμως εκκρεμεί η απόφαση των ρυθμιστών για το έσοδο, οπότε προστέθηκε στη τροπολογία που ψηφίστηκε  στη Βουλή η πρόβλεψη για πληρωμή προς τους Γάλλους, ποσού έως 26,8 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τη ρύθμιση «ο ΑΔΜΗΕ προβαίνει στις καταβολές που απαιτούνται για τη συνέχιση των εργασιών στο πλαίσιο των κατασκευαστικών συμβάσεων που έχει συνάψει  με τη γαλλική Nexans,  έως του ποσού των 26,8 εκατ. ευρώ, παράλληλα με τη διαδικασία έκδοσης των αποφάσεων των ρυθμιστικών αρχών Ελλάδας και Κύπρου για τον καθορισμό του ρυθμιζόμενου εσόδου του έργου για το 2025 και βάσει του υφιστάμενου κατά τη θέση σε ισχύ του παρόντος ρυθμιστικού πλαισίου».

    Τι θα γίνει με το due diligence και τη μετοχική συμμετοχή;

    Από την αναλυτική μελέτη του κειμένου προκύπτει ότι από τον οδικό χάρτη πολλά παραμένουν ακόμη ανοικτά, γεγονός που καθυστερεί την ενεργοποίηση της ίδιας της συμφωνίας.

    Στο  δεύτερο κεφάλαιο της συμφωνίας, επαναλαμβάνεται η δέσμευση της Λευκωσίας για είσοδο στον Great Sea interconnector, μετά το τέλος του due diligence, όπως είχε πει ο Πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης.

    Δεν υπάρχει όμως καμία πρόβλεψη ως προς το χρόνο που αυτό θα διαρκέσει. Δεν αναφέρεται κάποιο χρονοδιάγραμμα, παρ’ ότι η διαδικασία φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες. Η κυπριακή πλευρά απέκτησε πρόσβαση στο VDR του GSI από τον Ιανουάριο του 2024 και έκτοτε μπαίνει ελεύθερα στο data room για να ελέγξει τα στοιχεία.

    Θυμίζω απλώς ότι η μετοχική συμμετοχή της Λευκωσίας στο έργο ήταν το αντάλλαγμα που πήρε η ελληνική πλευρά από τη κυπριακή, προκειμένου να δεχτεί την αλλαγή της συμφωνίας για το γεωπολιτικό κίνδυνο και τον επιμερισμό του ισόποσα, 50%-50% μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, έναντι του αρχικού 37% (Ελλάδα) και 63% (Κύπρος).

    Η Meridiam και ο αδύναμος κρίκος κύριος Μάνος

    Με εντολή Μακρόν θέλει να μπει στο παιχνίδι η Meridiam, αλλά (έκπληξη!) δεν εμπιστεύονται Μανουσάκη…

    Σε επίπεδο επενδυτών, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν κινείται αθόρυβα μεν, δραστήρια δε: η γαλλική Meridiam, μελετά είσοδο στο έργο.

    Οι επαφές δείχνουν πως οι Γάλλοι συζητούν να μπουν με ένα ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector, αλλά  και να έχουν ρυθμιστικό διοικητικό ρόλο (management) στην εταιρεία, αφού δεν εμπιστεύονται τον κο Μανουσάκη. Αυτό δα έλειπε να τον εμπιστεύονταν, ήδη έχουν ένα μνημόνιο συνεργασίας και έχουν καταλάβει πολύ καλά!

    Η Meridiam, είναι ο βασικός επενδυτής στο έργο NeuConnect, της πρώτης ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Βρετανίας και Γερμανίας που τελεί υπό κατασκευή.

    Attica Bank: Πάνε πίσω τα αποτελέσματα 9μήνου

    Σε μια σημαντική αλλαγή στο οικονομικό ημερολόγιό της, προχώρησε η Attica Bank.

    Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου δεν θα πραγματοποιηθούν στις 14 Νοεμβρίου αλλά λίγο πριν τα Χριστούγεννα, στις 19 Δεκεμβρίου. Με τη διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 735 εκατ. ευρώ να είναι σε εξέλιξη ήταν αναμενόμενο η κ. Βρεττού να πάει πίσω τα οικονομικά αποτελέσματα.

    Να θυμίσω ότι το δικαίωμα στην ΑΜΚ θα κοπεί στις 8 Οκτωβρίου και στις 11 Οκτωβρίου θα αρχίσει η διαπραγμάτευσή του στο Χρηματιστήριο.

    Οι αποκαλύψεις του mononews και τα… καρύδια του Κολοκοτρώνη

    Αγαπητοί αναγνώστες οφείλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη ως wiseman από την Ολγα Κεφαλογιάννη. Δεν έχουμε τίποτε με την υπουργό Τουρισμού, όμως, οι αποκαλύψεις που κάναμε πρώτοι εδώ την έφεραν σε δύσκολη θέση.

    Πριν ακριβώς από δύο εβδομάδες ο wiseman δημοσίευσε αποκλειστικά την απόφαση με την οποία η κυρία Κεφαλογιάννη αγόρασε δύο περσικά χαλιά αξίας συνολικά 18.000 ευρώ.

    Φυσικά το θέμα έγινε viral, γράφτηκε από όλους, χωρίς δυστυχώς να αναφέρει κανείς την αρχική αποκάλυψή μας.

    Και βεβαίως η υπουργός Τουρισμού ήρθε σε δύσκολη θέση, αναγκάστηκε να απαντήσει και από το Μαξίμου την επέπληξαν για την απόφασή της.

    Την Παρασκευή το μεσημέρι, σας ενημερώσαμε ότι η κ. Κεφαλογιάννη χωρίζει από τον σύζυγό της, Μίνωα Μάτσα, κι ότι εντός των επόμενων ωρών θα εξέδιδε και ανακοίνωση.

    Βεβαίως το Mononews δημοσίευσε πρώτο την αποκλειστική είδηση η οποία λίγη ώρα μετά διαχύθηκε σε όλο το διαδίκτυο ως «αποκλειστικό» των άλλων.

    Μ’ αυτά και μ’ αυτά θυμήθηκα τον μεγάλο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη που έλεγε: «Τι έχεις καρυδιά μου και παραπονιέσαι; Μη σε πετροβολούνε τα παιδιά; Είναι που εσύ έχεις τα καρύδια…»

    Εντάσεις και φωνές μεταξύ Ολγας και Μίνωα…

    Και μιας και μιλάμε για την Ολγα Κεφαλογιάννη, να σας πω ότι η αποκάλυψη της εξωσυζυγικής σχέσης που είχε ο Μίνωας Μάτσας, το άνοιγμα του κινητού του από την υπουργό και την παραδοχή από τον ίδιο του γεγονότος, δεν έγινε χωρίς νεύρα.

    Μου λένε μεταξύ άλλων οι πηγές μου ότι η κ. Κεφαλογιάννη, προτού φύγει για την Ιαπωνία κλήθηκε να διαχειριστεί μια άβολη και πολύ στενάχωρη για την ίδια κατάσταση.

    Μάλιστα αυτή η κατάσταση… ξέφυγε και λίγο αφού είναι λογικό η αποκάλυψη ενός εξωσυζυγικού δεσμού να προκαλεί εντάσεις, φωνές και μια ιδιαίτερα επώδυνη στιγμή που κάποιοι δεν μπορούν να διαχειριστούν με ηρεμία.

    Αυτό έγινε και μεταξύ του διάσημου ζεύγους…

    Μάλιστα, υπήρξαν σκέψεις από την πλευρά της υπουργού να ακυρώσει το ταξίδι της στην Ιαπωνία αφού δεν ήταν έτσι κι αλλιώς σε καλή ψυχολογική κατάσταση.

    Τελικά ταξίδεψε και με ένα ψυχρό μήνυμα στο κινητό του κ. Μάτσα του ανακοίνωνε την απόφασή της να απευθυνθεί στους δικηγόρους της για να βγει αμέσως το διαζύγιο.

    … και η βόλτα στο Ζάππειο και το Ψυχικό

    Επειδή ο wiseman είναι παντού, να σας αποκαλύψω ότι η Ολγα Κεφαλογιάννη, ένα 24ωρο μετά τις αποκαλύψεις για το δύσκολο διαζύγιό της και την ανακοίνωση που εξέδωσε, αποφάσισε να συνεχίσει τη ζωή της, όπως αυτή γνωρίζει καλά. Με εξωστρέφεια.

    Το Σάββατο το μεσημέρι η υπουργός Τουρισμού πήρε τα παιδιά (δίδυμα) που έχει με τον Μίνωα Μάτσα και πήγε στην παιδική χαρά του Ζαππείου.

    Όπως με πληροφόρησε ο «πράκτοράς» μου, εκεί που έκανε βόλτα στην ηλιόλουστη Αθήνα, έπεσε πάνω στην κ. Κεφαλογιάννη η οποία έπαιζε με τα παιδιά της στην καινούργια παιδική χαρά, έχοντας βεβαίως την αστυνομική συνοδεία κοντά της, κι έναν φίλο της

    Όπως μου είπαν, η υπουργός ήταν σε… fit διάθεση, με αθλητικό κολάν και παπούτσια, ήταν ευδιάθετη, μιλούσε με όλο τον κόσμο που πλησίαζε για να της μιλήσει κι έδειχνε ότι θέλει να αφήσει πίσω τη δύσκολη επικαιρότητα που έπεσε πάνω της.

    Ακριβώς το ίδιο έκανε η κ. Κεφαλογιάννη και την Κυριακή το πρωί.

    Με την ίδια παρέα πήρε τα παιδιά της και πήγε στην μεγάλη παιδική χαρά που βρίσκεται στη Σχολή Μωραΐτη στο Ψυχικό. Εκεί βέβαια είναι η αλήθεια ότι δεν άφησε το κινητό της τηλέφωνο ούτε λεπτό…

    Αν μη τι άλλο θέλει κότσια μετά από μια τέτοια εξέλιξη με το γάμο της, να βγαίνεις έξω, στο κέντρο της Αθήνας, σε έναν πολυσύχναστο παιδότοπο, και την άλλη μέρα στο Ψυχικό και να δείχνεις σε εξαιρετική διάθεση…

    Από το μπάσκετ στο real estate

    Εταιρεία real estate ίδρυσε ο εξαιρετικός πρώην μπασκετμπολίστας, μέλος της Εθνικής Ομάδας, Γιάννης Μπουρούσης.

    Ενας από τους καλύτερους αθλητές της γενιάς του, ο Μπουρούσης προχώρησε στη σύσταση της εταιρείας JB Real Estate Μονοπρόσωπη ΑΕ με αρχικό κεφάλαιο 200.000 ευρώ. Σκοπός της εταιρείας είναι η εκμίσθωση και πώληση ακινήτων και έχει έδρα το Ελληνικό.

    Μοναδικός διαχειριστής είναι ο Μπουρούσης ο οποίος φαίνεται ότι θέλει να εκμεταλλευτεί τις καλές αποδόσεις που παρέχουν τα ακίνητα. Ειδικά στα νότια προάστια όπου οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται ραγδαία τον τελευταίο καιρό με φόντο το μεγάλο έργο στο Ελληνικό.

    Ο ύψους 2.13 σέντερ που φόρτωνε τα καλάθια των αντιπάλων, έχει εδώ και καιρό ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις.

    ΠΑΣΟΚ: Προς σύγκρουση Νίκου – Χάρη

    Να σας πάω τώρα στο ΠΑΣΟΚ και στην εκλογή νέου προέδρου και να σας πω ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο έγιναν πολλές συζητήσεις και συνεννοήσεις των επιτελείων των υποψηφίων προκειμένου να μην… γίνουν ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή να μην ξεκατινιαστούν άλλο μιας και μετά το debate ειπώθηκαν πολλά και υπονοήθηκαν πολλά περισσότερα.

    Στην τελική ευθεία προς την κάλπη της Κυριακής, πάντως, αυτό που έχω να σας πω είναι ότι και οι δημοσκοπήσεις και οι στοιχηματικές εταιρείες που δεν πέφτουν εύκολα έξω, δίνουν ως δίδυμο νικητών τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Χάρη Δούκα.

    Παρά την καλή προσπάθεια που έχουν κάνει Γερουλάνος και Διαμαντοπούλου, αλλά και ο Κατρίνης, δύσκολα θα σπάσουν το δίπ0λο που θα διεκδικήσει σε δύο εβδομάδες την ηγεσία του κόμματος.

    Τώρα για το ποιος θα είναι ο τελικός νικητής, δεν ξέρω να σας πω. Ομως, αν όπως λένε πάνε να ψηφίσουν πάνω από 300 χιλιάδες, δηλαδή όχι ένα κλειστό ΠΑΣΟΚ που θέλει η σημερινή ηγεσία, τότε όλα είναι πιθανά και μπορεί να δούμε μεγάλες εκπλήξεις…

    Πάντως, ο νέος αρχηγός δεν θα έχει καμιά δικαιολογία να μην μεγαλώσει το ΠΑΣΟΚ, αφού θα έχει πάρει «μαγιά» τόσους πολλούς ψηφοφόρους.

    … Και το δράμα του ΣΥΡΙΖΑ

    Για τον ΣΥΡΙΖΑ τι να σας πω. Αυτοί γελάνε μόνοι τους με τα χάλια τους και περιμένουν τις τελικές ανακοινώσεις του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος μάλλον θα θέσει υποψηφιότητα μεθαύριο Τετάρτη. Αρα θα έχουμε Στέφανο, Πολάκη, Φάμελο και Γκλέτσο υποψήφιους, εκτός κι αν υπάρξει και καμιά έκπληξη ακόμη (βλέπε Δούρου…).

    Το πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι βλέπουν να μικραίνει το κόμμα και δεν περιμένουν πάνω από 70.000 – 80.000 ψηφοφόρους. Εκεί είναι το δράμα τους. Βλέπουν ότι στο τρίτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ θα πάνε να ψηφίσουν 300 χιλιάδες άνθρωποι ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ με το ζόρι το ένα τρίτο.

    Αντε μετά να λες ότι είσαι αξιωματική αντιπολίτευση…

    Ο Βουράκης και οι… βασιλικές βέρες

    Γαλαζοαίματο ήταν το προηγούμενο τριήμερο στην Αθήνα λόγω του γάμου της Θεοδώρας, κόρης του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου και της Αννας – Μαρίας.

    Τα ντεσού της δεξίωσης και του γάμου τα μάθατε, εγώ σήμερα θα σας αποκαλύψω ένα μυστικό που κράτησαν λίγοι στην οικογένεια.

    Μαθαίνω, λοιπόν, ότι τις βέρες του γάμου τις έφτιαξε το κοσμηματοπωλείο Βουράκη στην οδό Βουκουρεστίου, και το ενδιαφέρον είναι το πακέτο που πήρε η Θεοδώρα και συγκινήθηκε.

    Συγκεκριμένα ήταν ένα λευκό κουτί που περιείχε τις χρυσές βέρες και πάνω ήταν στολισμένο με ένα νόμισμα που είχε το Θ και μια κορώνα.

    Το ίδιο που είχαν φτιάξει και πριν από 40 χρόνια στη βάφτιση της νύφης με νονούς τότε τη Βασίλισσα Ελισσάβετ, τον Βασιλιά Μιχαήλ της Ρουμανίας, την αδερφή της μητέρας της, Βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας και τον πρίγκιπα Αλέξανδρο της Γιουγκοσλαβίας.

    Ο Αντώνης και η Μπέκυ Βουράκη, που δεν κατάφεραν να παρευρεθούν στις γαμήλιες εκδηλώσεις λόγω Covid, φρόντισαν το δώρο τους για τον γάμο να ενθουσιάσει τους μελλόνυμφους.

    Ήταν μια ασημένια τσιγαροθήκη στο καπάκι της οποίας είχαν τοποθετήσει ένα χρυσό δακτυλίδι με το νόμισμα  των 100 Δραχμών που είχε κυκλοφορήσει  με την ευκαιρία των γάμων του Κωνσταντίνου με την Αννα Μαρία.

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.