• Η έκπληξη της Πειραιώς, τα μυστικά ραντεβού της ΓΕΚ στο Λονδίνο, η γκάφα του Stefanos με την Attica Bank, τι συμβαίνει με την Lamda, το νέο σχέδιο του Πιέρ και οι διάσημοι σε Cape Sounio και Dolli

    Ο famous Ηθοποιός Βενσάν Κασέλ με την σύντροφό του Νάρα Μπαπτίστα πέρασαν ένα ρομαντικό τριήμερο στο Cape Sounio στις αρχές Ιουλίου. Με μοναδική θεά τον ναό του Ποσειδώνα το ζευγάρι συγκέντρωσε τα βλέμματα όσων βρέθηκαν στο διάσημο hotel, με την 27χρονη να επιδεικνύει το απίστευτο κορμί της.

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Δυνατές

    Αγαπητοί αναγνώστες, τις προηγούμενες ημέρες, κάποιες μετοχές έδειξαν ότι έχουν δυναμική.

    Από τις εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης, η Πειραιώς, η Lamda, η Alpha bank, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Intralot, η CENER, είχαν αγοραστές ενώ κάποιες από αυτές σημείωσαν και ρεκόρ 52 εβδομάδων.

    Στην Intralot μάλιστα υπήρξε επίμονος πωλητής, ο οποίος προσπάθησε ανεπιτυχώς να πιέσει την μετοχή.

    Όμως βγήκαν 3-4 θεσμικά χαρτοφυλάκια και «μάζεψαν» όλη την προσφορά με αποτέλεσμα η μετοχή να ολοκληρώσει την εβδομάδα στα 1,28 ευρώ.

    Πειραιώς: Κέρδη 520 εκατ. ευρώ;

    Καλά νέα έρχονται για την Πειραιώς, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν προσπάθειες μετά  την ανάλυση της Autonomous Capital, η μετοχή να πιεστεί.

    Μαθαίνω λοιπόν ότι θα κέρδη του α’ εξαμήνου, θα είναι σίγουρα άνω των 500 εκατ. ευρώ και δεν αποκλείεται να προσεγγίσουν ακόμα και τα 520 -530 εκατ. ευρώ.

    Αυτό σημαίνει ότι η κερδοφορία της τράπεζας για ολόκληρο το 2024 θα προσεγγίσει τα 1,2 δις ευρώ από περίπου 1 δισ. που είναι το guidance της διοίκησης.

    Επιπρόσθετά σύντομα αναμένουμε την νέα αναθεωρημένη έκθεση της HSBC, που είναι βέβαιο ότι θα ορίζει νέα τιμή στόχο, από τα 6 ευρώ της προηγούμενης έκθεσης.

    Η μετοχή την Παρασκευή «έκλεισε» στα 3,73 ευρώ.

    Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚΤΕΡΝΑ): Συναντήσεις στο Λονδίνο

    Μεγάλο ράλι είχαμε την προηγουμένη εβδομάδα για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του ομίλου Περιστέρη, καθώς ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια τοποθετούνται στην μετοχή εν όψει της ολοκλήρωσης του Deal, της θυγατρικής της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ με τo διεθνή ενεργειακό κολοσσό της MASDAR.

    Την Τέταρτη και την Πέμπτη το αφεντικό της εταιρείας Γιώργος Περιστέρης, βρέθηκε στο Λονδίνο.

    Συναντήθηκε με θεσμικά κεφάλαια του CITY, σε ένα Mini road show που διοργανώσαν οι έμπειροι τραπεζίτες της MORGAN STANLEY.

    Επιπρόσθετα και η ελληνική Euroxx είχε κλείσει κάποια σημαντικά ραντεβού για την εισηγμένη.

    Η μετοχή την Παρασκευή ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 17,54 ευρώ.

    Ανάλυση του mononewgr που δημοσιεύεται σήμερα, δίνει τιμή στόχο τα 24 ευρώ, ενώ η AXIA την προηγουμένη εβδομάδα έδωσε τιμή στόχο τα 27,40 ευρώ.

    LAMDA: Ο Προκοπίου και η άνοδος 

    Τις τελευταίες ημέρες, η επενδυτική κοινότητα παρακολουθεί την πορεία της μετοχής της LAMDA Development.

    Ειδικά μετά την 27η Ιουνίου όταν βρισκόταν στα 6,60 ευρώ.

    Μέσα σε μόλις 11 συνεδριάσεις, η μετοχή σκαρφάλωσε στα 7,43 ευρώ, με νέο ρεκόρ 52 εβδομάδων.

    Του ράλι της μετοχής, προηγήθηκε η αγορά του 2% των μετοχών από τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου.

    Η αγορά έγινε στα 7,10 ευρώ και ανακοινώθηκε στις 17 Ιουνίου.

    Την ημέρα που ανακοινώθηκε η εξαγορά η μετοχή βρισκόταν στα 6,72 ευρώ.

    Οι εξελίξεις αυτές είναι δεδομένο ότι χαροποιούν εκτός από τον βασικό μέτοχο που είναι οι οικογένειες των Σπύρου και Μαργαρίτας Λάτση, και τους Βασίλη Κάτσο και Πάνο Γερμανό που κατέχουν το 10%, τον Ευτύχη Βασιλάκη που μέσω της Aegean Air κατέχει το 1,5% κλπ.

    UNILΕVER:  Απολύσεις

    Δραματικές αναμένεται να είναι οι εξελίξεις για στις τρεις ελληνικές θυγατρικές της UNILEVER μετά τις αποφάσεις της πολυεθνής, για 3.200 απολύσεις σε όλη την Ευρώπη.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το σχέδιο της πολυεθνικής προβλέπει τη μείωση των θέσεων εργασίας  35-40% στην Ελλάδα στους επόμενους 17 μήνες.

    Κάτι που σημαίνει ότι θα απολυθούν 150 με 180 εργαζόμενοι επί συνόλου σήμερα 451.

    Πηγές εκτιμούν ότι «οι πρώτες απολύσεις θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2024 και θα ολοκληρωθεί ως το τέλος Δεκέμβριου του 2024.

    Το επόμενο κύμα απολύσεων θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025.

     

    Attica Bank: Κλείνουν τα πάντα μέχρι την Πέμπτη το βράδυ

    Ακόμη μία εβδομάδα προθεσμία πήρε η υπόθεση της τελικής συμφωνίας ως προς το σχέδιο συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια και της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που θα καλύψει κατά κύριο λόγο το ΤΧΣ και η Thrivest των Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου.

    Η πρώτη παράταση έληξε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και όλοι πίστευαν ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα συνεδριάσει το δ.σ. του ΤΧΣ να επικυρώσει τη συμφωνία και το πρωί της Δευτέρας να βγει η σχετική ανακοίνωση.

    Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. To Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Thrivest έστειλαν στη διοίκηση της Attica Bank το αίτημα για την παράταση της μίας εβδομάδας κάνοντας κοινοποίηση και στον επόπτη, την Τράπεζα της Ελλάδος, και όλα θα κλείσουν μέχρι την Πέμπτη.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που σας μεταφέρω, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και καμιά ανησυχία ως προς τη διαδικασία. Η παράταση δόθηκε με τη σύμφωνη γνώμη και της κυβέρνησης και του Γ. Στουρνάρα αλλά και των ενδιαφερόμενων πλευρών, δηλαδή των δύο τραπεζών και των βασικών μετόχων.

    Η παράταση ζητήθηκε, όπως με πληροφορούν διότι το ΤΧΣ ζήτησε να έχει μια πιο ολοκληρωμένη αποτίμηση του σχεδίου από τους συμβούλου του αλλά και γιατί η DBRS δεν είχε συνεδριάσει για τα τυπικά ως προς το ποσό που θα απαιτηθεί για την ΑΜΚ.

    «Για κανέναν άλλο λόγο που θα έθετε σε κίνδυνο την τελική συμφωνία, τα ποσά που πρέπει να βάλουν οι μέτοχοι και τις νομικές λεπτομέρειες που πρέπει να κλείσουν, δεν δόθηκε η παράταση», μου έλεγε χθες πηγή που γνωρίζει τα πάντα ως προς την υπόθεση.

    Σήμερα αναμένεται και η ανακοίνωση της τράπεζας για τη δεύτερη παράταση. Το ΔΣ του ΤΧΣ πιθανότατα θα γίνει την Πέμπτη, εκτός κι αν έχουμε εξελίξεις ταχύτερα.

    Εγώ πάντως δεν θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν κάποιοι που παίζουν… καθυστέρηση για δικούς τους λόγους, όπως το να κάνουν τους «σκληρούς» και να διαπραγματεύονται κάτι διαφορετικό από το βασικό διακύβευμα.

     

    «Εγώ κάνω τις βουτιές μου, μην ανησυχείς…»

    Χαρακτηριστικό, πάντως, της απόλυτης ηρεμίας που επικρατεί στο μέτωπο της Attica Bank και ότι δεν υφίσταται καμιά ανησυχία ήταν ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές και ο επόπτης είχαν ένα ήσυχο καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο.

    «Κάνω βουτιές στη θάλασσα, από βδομάδα τα νεότερα», μου έλεγε χθες κορυφαία πηγή που γνωρίζει όλα τα ντεσού της υπόθεσης της Attica Bank.

    Όταν δε τον ρώτησα να έχει καμιά σχέση η παράταση με τις «λεβέντικες» ανοησίες του Στέφανου Κασσελάκη για τις τράπεζες μειδίασε ειρωνικά μη θέλοντας να κάνει κανένα σχόλιο.

    Αφού είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μπλοκάρει καμιά συμφωνία και είναι ήδη έτοιμος να κάνει μια ακόμη… κυβίστηση.

    Attica Bank: H γκάφα Κασσελάκη που εξέθεσε το κόμμα (και τον Τσίπρα)

    Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η διαφοροποίηση του Νίκου Παππά στο θέμα της Attica Bank, αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι ο πρώην υπουργός μαζί με τους στενούς συνεργάτες του Κασσελάκη, τον Μ. Καπνισάκη και τον Ευ. Αποστολάκη, ήταν αυτοί που «έβαλαν στην πρίζα» τον πρόεδρο και σήκωσε τόσο ψηλά το θέμα της συμφωνίας για τον 5ο τραπεζικό πόλο.

    Μου λένε, λοιπόν, συριζαίϊκες πηγές ότι «πολλά μπορείς να καταλογίσεις στον Παππά, αλλά πρέπει να του αναγνωρίσεις ότι είναι πολιτικό μυαλό και καταλαβαίνει που πάει το πράγμα».

    Με απλά λόγια ο Νίκος Παππάς, όντας σε συνεννόηση και με τον Αλέξη Τσίπρα, κατάλαβε ότι ο άφρων Στέφανος εκτίθεται προσπαθώντας στο παρά 5 να σαμποτάρει την περίπτωση της Attica Bank.

    Και μαζί εκθέτει και το αμαρτωλό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ που κάποτε έβλεπε την Αττικής ως Syriza Bank.

    «Έδωσε πάτημα στη ΝΔ να μιλά για το σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. Μας θύμισε σκοτεινές εποχές με βοσκοτόπια, Καλογρίτσες και θαλασσοδάνεια. Εξέθεσε την κυβέρνηση Τσίπρα. Μα είναι τόσο ανόητος να πιστεύει ότι επειδή αυτός τότε… διάβαζε, δεν κάνει κακό στο κόμμα;», λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο Παππάς ουσιαστικά προσπάθησε να «μαζέψει» τα ασυμμάζευτα αλλά το κακό έχει γίνει και ο Κασσελάκης έμεινε μόνος του (άντε με τον Πολάκη μόνο) να μιλά για σκάνδαλα.

    Όμως, η γκάφα του αφελούς Στέφανου έχει κάνει τόσο έξαλλο τον Τσίπρα που πλέον αν βρεθούν τυχαία στο δρόμο δεν αποκλείεται να έχουμε… επεισόδια.

     

    Χαμός για τις τρεις πιο περιζήτητες θέσεις

    Τρεις θέσεις – κλειδιά, τρεις περιζήτητες θέσεις θα πρέπει να πληρωθούν τους επόμενους έξι μήνες και ήδη, όπως μαθαίνω, στο Μέγαρο Μαξίμου γίνεται «παρέλαση» βιογραφικών.

    Η πρώτη θέση είναι ασφαλώς αυτή του Επιτρόπου της Ελλάδας στην ΕΕ, για την οποία ήδη έχουμε γράψει πολλά. Μέχρι τον Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αποφασίσει για το πρόσωπο που θα πάει στις Βρυξέλλες, κοιτάζοντας βεβαίως και το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η Ελλάδα. Οι μνηστήρες λίγο – πολύ γνωστοί. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας φιγουράρει ως φαβορί, ακούγονται δυνατά τα ονόματα της Νίκης Κεραμέως αλλά και του Σταύρου Παπασταύρου. Αν και κανείς δεν ξέρει αν ο Κ. Μητσοτάκης θα κάνει κάποια έκπληξη…

    Η δεύτερη θέση είναι αυτή του επικεφαλής του Υπερταμείου, όπου σήμερα στο τιμόνι βρίσκεται ο Γρηγόρης Δημητριάδης. Τον Ιανουάριο του 2025 λήγει η θητεία του, όμως, σε πείσμα πολλών… διαρροών είναι πιθανότερο να συνεχίσει τη δουλειά που έχει κάνει, ειδικά τώρα που το Υπερταμείο μετατρέπεται σε Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο.

    Κάποιοι γλυκοκοιτάζουν τη θέση αυτή, κάνουν διάφορες διαρροές ακόμη και για τους… εν δυνάμει άνεργους, όπως ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Δ. Πολίτης. Ομως, μάλλον θα μείνουν με την όρεξη.

    Η τρίτη περιζήτητη θέση είναι αυτή του διοικητή της ΑΑΔΕ καθώς τον ερχόμενο Ιανουάριο λήγει η θητεία και του Γιώργου Πιτσιλή. Εδώ κι αν γίνεται χαμός με ονόματα που φιγουράρουν σε διάφορες λίστες καθώς εντός των επόμενων εβδομάδων πρέπει να βγει σχετική προκήρυξη.

    Εγώ, πάντως, μαθαίνω ότι δεν αποκλείεται μια εξάμηνη παράταση της θητείας του ικανότατου κ. Πιτσιλή, με νομοθετική ρύθμιση βεβαίως, καθώς έχει πολλά ανοικτά θέματα που πρέπει να ολοκληρώσει.

    Πάντως, μου λένε πηγές πέριξ του Μαξίμου ότι και για τις τρεις θέσεις υπάρχουν πολλές… οχλήσεις ακόμη και από βουλευτές και υπουργούς που θέλουν να προωθήσουν τον εκλεκτό τους…

    ΟΠΑΠ: Πετάει

    Του… πάει ο Ιούλιος του ΟΠΑΠ και το ταμπλό δείχνει ότι το Euro και γενικότερα το αυξημένο ενδιαφέρον του κόσμου για τα τυχερά παιχνίδια, αντικατοπτρίζεται και στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου. Αν σκεφτεί κανείς ότι την 1η Ιουλίου η τιμή της μετοχής του ΟΠΑΠ ήταν 14,74 ευρώ και την Παρασκευή έκλεισε στα 15,7 ευρώ, έχουμε ένα ευρώ άνοδο μέσα σε ένα δεκαήμερο περίπου.

    Καθόλου άσχημα για τη μετοχή η οποία βεβαίως ήταν πάνω από τα 17 ευρώ τον Μάρτιο. Σίγουρα η συγκυρία είναι ευνοϊκή με τον ΟΠΑΠ να παίρνει βοήθειες και από την έκθεση της JP Morgan που βλέπει τη μετοχή στα 20 ευρώ και το περιθώριο ανόδου να ξεπερνά το 30%, χωρίς να ληφθεί υπόψη η πλούσια μερισματική απόδοσή του η οποία για φέτος είναι 1,55 ευρώ.

     

    Χαμός με το ΝΟΚ και τον «πόλεμο του τσιμέντου»

    Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από τις νέες οικοδομές και τον Οικοδομικό Κανονισμό που έδινε μπόνους ύψους. Μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αθηναίων να παγώσει για μια διετία τις οικοδομές που συνδέονται με τον ΝΟΚ, σειρά πήρε και η Κηφισιά.

    Μαθαίνω, λοιπόν, ότι ο δήμος δικαιώθηκε για προσφυγή που έκανε στο Συμβούλιο Επικρατείας με αποτέλεσμα να προχωρά στο πάγωμα των αδειών δόμησης, αν αυτές έχουν και το μπόνους ύψους.

    Κι αυτό διότι το ΣτΕ εξέδωσε την Παρασκευή προσωρινή διαταγή, σύμφωνα με την οποία «παγώνει» η έκδοση οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση των ευνοϊκών όρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.

    Συγκεκριμένα το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι τόσο οι προσαυξήσεις ύψους με βάση τα μπόνους του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) όσο και η εξαίρεση από τον προσμετρούμενο συντελεστή δόμησης διαφόρων χώρων, είναι αντισυνταγματικές, δικαιώνοντας την άποψη του Δήμου Κηφισιάς.

    Έτσι μέσω του ΣτΕ αναστέλλεται προσωρινά η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, με την οποία ακυρώθηκε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για αναστολή οικονομικών αδειών.

    Μετά την Αθήνα και η Κηφισιά ενώ και δήμοι στα νότια προάστια βρίσκονται ήδη σε καθεστώς αναστολής αδειών.

    Πλέον στο παρασκήνιο επικρατεί πόλεμος καθώς μεγαλοεργολάβοι που είχαν σχεδιάσει να κτίσουν κάνοντας χρήση του ΝΟΚ, τώρα ακυρώνουν επενδύσεις και πιέζουν την κυβέρνηση να πάρει θέση. Ο «πόλεμος του τσιμέντου» αναμένεται να έχει κι άλλα επεισόδια καθώς μου λένε ότι κι άλλοι δήμαρχοι θα προχωρήσουν σύντομα σε πάγωμα αδειών.

    Ψάχνει τα πάντα η Κεραμέως

    Πολύ δυναμικά κινείται εν μέσω θέρους η Νίκη Κεραμέως στο υπουργείο Εργασίας, μιας κι όπως ακούγεται, βρήκε αρκετά πράγματα που χρήζουν διόρθωσης. Και άμεσα.

    Μαθαίνω, λοιπόν, ότι πρόσφατα ζήτησε να της δοθούν φάκελοι με τα πεπραγμένα όλων των φορέων που υπάγονται στο υπουργείο της, ώστε να έχει πλήρη εικόνα του τι έχει γίνει και τι όχι.

    Κι όχι μόνο σε επίπεδο πολιτικής, αλλά ζήτησε και στοιχεία για το διαχειριστικό κομμάτι. Αραγε έμαθε κάτι; Ακουσε κάτι και θέλει να βγουν όλα στο φως;

    Χμ, μου φαίνεται ότι μπορεί να έχουμε εξελίξεις από την έρευνα που κάνει η Νίκη.

    Σε κάθε περίπτωση, κινείται με απόλυτη ακρίβεια και ταχύτητα καθώς ως νομικός δεν θέλει να υπάρχουν σκελετοί στη ντουλάπα.

    Θεοδωρικάκος: Οι υποσχέσεις και η Επιτροπή Ανταγωνισμού

    Με fast track διαδικασίες προσλήψεων επιδιώκει ο Τάκης Θεοδωρικάκος να ενισχύσει με επιπλέον στελεχιακό δυναμικό την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Είναι σε εξέλιξη η  διαδικασία πρόσληψης 25 στελεχών και θα εισηγηθεί από κοινού με τον υπουργό Εσωτερικών και τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου  την πρόσληψη άλλων 25 επιστημόνων: οικονομολόγοι, νομικοί, πληροφορικάριοι κ.ά. που είναι απολύτως απαραίτητοι για την αποτελεσματική λειτουργία της Επιτροπής.

    Επειδή όμως ο υπουργός ξέρει τους ρυθμούς με τους οποίους κινείται το ελληνικό δημόσιο και την ελληνική γραφειοκρατία που σκοντάφτουν τα περισσότερα ζητήματα, θα δώσει κατ’ εξαίρεση τη δυνατότητα αποσπάσεων υπαλλήλων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα στην Επιτροπή.

    Το τέλος ενός νόμου 93 ετών 

    Και μιας και λέμε τη γραφειοκρατία να σας πω ότι τρία χρόνια χρειάστηκαν για να πιάσουν τόπο οι επίμονες προσπάθειες τριών ετών της Ελληνικής Ένωσης Καφέ για το θέμα της οριστικής διευθέτησης του ζητήματος επιβολής τέλους χαρτοσήμου στις συμβάσεις χρησιδανείου εξοπλισμού μηχανών καφέ με συζητήσεις επί συζητήσεων που προηγήθηκαν με επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών.

    Έτσι φαίνεται ότι μπαίνει τέλος μετά από πολλά χρόνια στο παραδοσιακό χαρτόσημο, το οποίο επιβάρυνε με γραφειοκρατία πολλές επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών και εκείνες που ασχολούνται με την επεξεργασία και εμπορία καφέ. Η πλευρά Χατζηδάκη φαίνεται ότι άκουσε τις επιχειρήσεις και ο υπουργός αποφάσισε ότι ήρθε η στιγμή να καταργήσει έναν νόμο, ο οποίος βρισκόταν σε ισχύ από το 1931.

    Υπάρχει… beef Στρατινάκη με Τσιλιβάκη;

    Μια άλλη φήμη που κυκλοφορεί είναι ότι ο Γιώργος Τσιλιβάκης, διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας (του πρώην ΣΕΠΕ) είναι έξαλλος με την γενική γραμματέα του υπουργείου, Αννα Στρατινάκη.

    Ο λόγος; Η ψηφιακή κάρτα εργασίας που εφαρμόστηκε από την 1η Ιουλίου στο λιανεμπόριο και τη βιομηχανία και κάποιες δηλώσεις της κ. Στρατινάκη που δεν άρεσαν στον κ. Τσιλιβάκη.

    Και δεν άρεσαν διότι, όπως λένε πηγές πέριξ του υπουργείου, εμφανιζόταν η γενική γραμματέας να παρεμβαίνει στο έργο του, την ίδια στιγμή που πρόκειται για Ανεξάρτητη Αρχή, επομένως δεν έχει δεσμεύσεις από κανέναν.

    Για την ιστορία, οι φήμες λένε ότι η κ. Στρατινάκη θα αποχωρήσει από το υπουργείο Εργασίας, αυτή την εβδομάδα που θα γίνουν οι αλλαγές στους γενικούς γραμματείς. Δεν ξέρω αν θα συμβεί, πάντως, την Παρασκευή συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη υπό την κ. Κεραμέως με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΣΒΕ.

    Σαρωτικός ανασχηματισμός γραμματέων

    Και μιας και μιλάμε για τους γενικούς γραμματείς, θα μου κάνει τεράστια έκπληξη αν ο ανασχηματισμός δεν γίνει αυτή την εβδομάδα. Τρίτη έως Πέμπτη μου λένε οι πηγές μου, οπότε… παίξτε το στο στοίχημα.

    Το mononews έχει δημοσιεύσει αποκλειστικές πληροφορίες για τα πρώτα ονόματα που φαίνεται ότι θα πάρουν την… άγουσα.

    Φεύγουν -εκτός σοβαρού απροόπτου- Αννα Στρατινάκη, γ.γ. Εργασιακών Σχέσεων, Ζέφη Δημαδάμα, προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ που τώρα είναι γ.γ. Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αγγελος Δημοσθένους από τη γ.γ. Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών και οι δύο γενικοί γραμματείς του υπουργείου Υγείας, δηλαδή Φωτεινή Καλύβα και Λίλιαν Βουδούρη. Προς αποχώρηση ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης, Πάνος Αλεξανδρής αλλά και ο Δημήτρης Παπαγιαννίδης, γ.γ. Ενωσιακών πόρων και Υποδομών του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. Ακόμη η Νίκη Δανδόλου από τη γ.γ. διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΚΤ τκαι ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος από τη γ.γ. Εμπορίου. Πιο κοντά στην έξοδο και οι δύο γ.γ. του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Μάνος Λογοθέτης και Δήμητρα Λυγούρα.

    Μαθαίνουμε επίσης και νέα ονόματα προς αποχώρηση. Οπως ο Πάτροκλος Γεωργιάδης από τη γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μαρίνα Στέφου, γ.γ. Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, Μύρων Φλουρής από το Τουρισμού, αλλά και Μανώλης Κουτουλάκης από το Ναυτιλίας.

    Και η «σφαγή» δύο γενικών

    Κι ένα κουίζ για τις αλλαγές που θα γίνουν μόλις ο Κυριάκος Μητσοτάκης πατήσει το κουμπί: Σε ποιο υπουργείο οι δύο γενικοί γραμματείς «σφάζονται» στην κυριολεξία διότι μπορεί να φύγει ένας από αυτούς, μπορεί και δύο; Ομως, όπως με πληροφορούν, από τότε που έγινε γνωστό ότι πλησιάζουν οι αλλαγές ο ένας καρφώνει τον άλλο, ο ένας βρίζει τον άλλο, ελπίζοντας προφανώς ότι θα γλιτώσει ο ένας από τους δύο.

     

    Ηλεία: Ο αγρότης των 200.000 στρεμμάτων!!!

    Πόση έκταση έχει η χώρα μας; Μην βιαστείτε να απαντήσετε «τα ξέρουμε από το Δημοτικό αυτά, πάνω-κάτω 132.000 τ.χλμ.» διότι δεν συμφωνούν όλοι μαζί σας.

    Κυρίως εκεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που έλαβαν μία απανταχούσα από την Κομισιόν για κάτι επιδοτήσεις.

    Κάποιο πουλάκι «κελάηδησε» στις Βρυξέλλες πως ένας μεγαλοαγρότης από την ηρωϊκή Ηλεία έχει δηλώσει πως καλλιεργεί 200.000 στρέμματα (μάλιστα, διακόσιες χιλιάδες στρέμματα ολογράφως) με βιολογικά προϊόντα.

    Η ενίσχυση για βιολογικά προϊόντα σε τέτοια μεγάλη έκταση φτάνει και ξεπερνά τα 14 εκατομμύρια ευρώ.

    Επειδή οι λίστες αυτές με τις επιδοτήσεις ελέγχονται δειγματοληπτικά από την ΕΕ, μαθαίνω πως τα 14 εκατομμύρια «χτύπησαν» στο μάτι (Έλληνα, αλίμονο) ελεγκτή, υπαλλήλου της Κομισιόν.

    Ρώτησε ο άνθρωπος και έμαθε πως ο μέγας συμπατριώτης μας από την Ηλεία, καλλιεργεί 200.000 στρέμματα. Του φάνηκαν πολλά, ρώτησε «μα υπάρχει τέτοια έκταση στην Ηλεία με μονοκαλλιέργεια;».

    … Και ο μουντζούρης στον Τσιάρα

    Κι εμένα το ίδιο μου φάνηκαν αλλά εγώ είμαι παιδί της πόλης δεν ξέρω από αγροτικές εκτάσεις στην Ηλεία.

    Για να καταλάβετε όμως, το 1833 ο Ιωάννης Κωλέττης, τότε πρέσβης της Ελλάδας στο Παρίσι, ζήτησε από  Γάλλους μηχανικούς να αποξηράνουν την  (τεράστια) λίμνης της Κωπαΐδας έκτασης  250.000 στρεμμάτων!

    Άρα ο προκομμένος Ηλείος, καλλιεργεί με βιολογικά σχεδόν μία Κωπαΐδα και όποιος θέλει το πιστεύει.

    Στον ΟΠΕΚΕΠΕ που πληρώνει αυτά τα λεφτά, τους πληροφόρησαν πως ήδη τα εισέπραξε από τα τέλη του 2022 ο μεγαλο-καλλιεργητής βιολογικών.

    Για το πως έγινε όλη αυτή η ιστορία και κυρίως που βρίσκονται αυτά τα 200.000 στρέμματα, ο τωρινός Υπουργός κος Τσιάρας που είναι υπόλογος στην ΕΕ, άρχισε να ρωτά τους τοπικούς βουλευτές.

    Οι βουλευτές δήλωσαν άγνοια και ρώτησαν τους μεγαλο-αγρότες που γνωρίζουν στο νομό.

    Και αυτοί διαβεβαίωσαν (έτσι μου λένε…) πως τέτοια έκταση με βιολογικά δεν υπάρχει όχι μόνο στην Ηλεία αλλά ούτε σε ολόκληρη την Ελλάδα.

    Όλα αυτά προφανώς έγιναν επί προηγούμενων υπουργών, αλλά ο κος Τσιάρας έχει μείνει με το… μουντζούρη στο χέρι και πρέπει να δώσει εξηγήσεις.

    … Το μεταπτυχιακό του Καλαματιανού

    Δεν γνωρίζω τι θα γίνει τελικά με την …«Κωπαίδα της Ηλείας» και τον ντόπιο «πανέξυπνο» επιχειρηματία, αλλά θυμήθηκα μια στιχομυθία που κυκλοφορεί και ως ανέκδοτο:

    -Τι κάνει επί έξι μήνες ένας Καλαματιανός απατεώνας στην Ηλεία;

    -Το…μεταπτυχιακό του!

    Έρχεται νέα διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ…

    Ο κύβος ερρίφθη, μου λένε στην Κουμουνδούρου.

    Αν όχι νωρίτερα, σίγουρα στο Καταστατικό Συνέδριο στις 4-6 Οκτωβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασπαστεί εκ νέου, θα φύγουν όσοι βρίσκονται απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη και ο νυν πρόεδρος του κόμματος θα φτιάξει το δικό του «ιδιωτικό κόμμα».

    Οι τελευταίες δηλώσεις του Κασσελάκη για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία 15ετία όπου πρόεδρος ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, έδωσε το σύνθημα στον πρώην πρωθυπουργό να πάρει τα… μπογαλάκια του από την Κουμουνδούρου και να βρεθεί σε… άλλες παραλίες.

    Τις επόμενες ημέρες ενδεχομένως να δούμε, όπως μου λένε, τη διαγραφή του Χρήστου Σπίρτζη, ίσως δε και άλλων στελεχών που βρίσκονται απέναντι στον Κασσελάκη. Και να είναι η αρχή για το νέο κύμα αποχωρήσεων μέσα στο καλοκαίρι, αν και υπάρχουν εισηγήσεις να πάνε στο συνέδριο του Οκτωβρίου και να κάνουν ηρωϊκή και εντυπωσιακή έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Μαθαίνω επίσης ότι ο Τσίπρας ετοιμάζεται για τη δική του, νέα πολιτική κίνηση, μια νέα «ομπρέλα» που θα μπορεί να στεγάσει «ορφανά» από τον νυν ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από το ΠΑΣΟΚ στο οποίο είναι δεδομένο ότι οι εσωκομματικές εκλογές θα οδηγήσουν σε αποχωρήσεις.

    Το σχέδιο του Πιέρ για το βιβλίο

    Από τον ψηφιακό κόσμο, επιστροφή στο βιβλίο. Μπορεί ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης να έχει συνδέσει το όνομά του με την τεχνολογία –και τις λύσεις που έφερε στο Δημόσιο-, όμως το επόμενο μεγάλο στοίχημά του είναι τα βιβλία.

    Ο ίδιος σε δηλώσεις αναφέρει ότι μπορεί αυτό να παραξενέψει κάποιους, όμως υποστηρίζει ότι το βιβλίο πρέπει να επιστρέψει στο σχολείο και στα χέρια των μαθητών. Γι’ αυτό και ετοιμάζει ένα διπλό σχέδιο: την καθιέρωση της ανάγνωσης λογοτεχνικών βιβλίων, αλλά παράλληλα την αντικατάσταση όλων των υπαρχόντων σχολικών εγχειριδίων με νέα, σε ένα project ιδιαίτερα φιλόδοξο, το πολλαπλό βιβλίο.

    Κι όπου οι παραδοσιακοί τρόποι αδυνατούν, η τεχνολογία θα εμφανιστεί για να σώσει την κατάσταση… Το πολλαπλό βιβλίο, δηλαδή εγχειρίδια από διαφορετικές συγγραφικές ομάδες για το ίδιο μάθημα, θα επιλέγεται από τον εκπαιδευτικό βάσει των αναγκών της τάξης του. Στόχος είναι να εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο του 2025, όμως κάποιες καθυστερήσεις που έχουν εμφανιστεί διακινδυνεύοντας τα χρονικά περιθώρια, πρακτικά ακυρώνονται, καθώς σε ψηφιακή μορφή, τα βιβλία θα είναι έτοιμα πολύ νωρίτερα.

    Ειδικότερα, μέσα στην επόμενη σχολική χρονιά (2024-2025), μαθητές και εκπαιδευτικοί θα έχουν πρόσβαση στα νέα εγχειρίδια, με στόχο μια πρώτη επαφή με τη νέα φιλοσοφία διδασκαλίας που έρχεται στα σχολεία.

    Σε πρώτη φάση, το πολλαπλό βιβλίο θα εφαρμοστεί από την Α’ Δημοτικού μέχρι την Α’ Λυκείου. Για να μην επηρεαστούν οι μαθητές που μπαίνουν σε τροχιά πανελληνίων, τα βιβλία της Β’ Λυκείου θα ενταχθούν την επόμενη χρονιά, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί για την Γ’ Λυκείου την τρίτη χρονιά μετά την πρώτη εφαρμογή του πολλαπλού βιβλίου.

     

    CAPE SOUNIO-The Dolli: Τι ωραία

    Και μετα τα οικονομικά και πολιτικά νέα περνάμε τώρα στα πραγματικά ωραία και juicy.

    Το καλοκαίρι η Ελλάδα είναι εκτυφλωτική  , και πολλοί rich and famous έρχονται κυρίως στην Αθήνα και την Μύκονο.

    Το κινητό φίλου μου μεγαλοεφοπλιστή και ιδιοκτήτη εμβληματικής κατοικίας στο Ψυχικό , άρχισε να κουδουνίζει στους ρυθμούς της πασίγνωστης ανά τον κόσμο μουσικής των ταινιών Τζέιμς Μποντ.

    Στην άλλη άκρη της γραμμής φίλος του που ήθελε να τον ενημερώσει για τρεις σημαντικές αφίξεις στην Αθήνα.

    Άλλοι προτίμησαν το πραγματικά ανανεωμένο κέντρο της Αθήνας και άλλοι το εμβληματικό Σούνιο.

    Ο famous Ηθοποιός Βενσάν Κασέλ με την σύντροφό του Νάρα Μπαπτίστα πέρασαν ένα ρομαντικό τριήμερο στο Cape Sounio στις αρχές Ιουλίου.

    Με μοναδική θεά τον ναό του Ποσειδώνα το ζευγάρι συγκέντρωσε τα βλέμματα όσων βρέθηκαν στο διάσημο hotel, με την 27χρονη να επιδεικνύει το απίστευτο κορμί της.

    O βρετανός τραγουδιστής Στιγκ που ήρθε για δυο συναυλίες στο Ηρώδειο, έμεινε στο The Dolli.

    Το ίδιο έπραξε και η περίφημη ηθοποιός, μοντέλο και ακτιβίστρια Έμμα Γουάτσον (γνωστή από το ρόλο της ως Ερμιόνη στο Χάρι Πότερ) ήλθε στην Αθηνά, απόλαυσε τις βόλτες της στο Μοναστηράκι και διέμενε και εκείνη στο The Dolli.

    Superbe για τον όμιλο της Grecotel!!!

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.