• Η δυναμική ΔΕΗ-Εθνικής, η επιβεβαίωση mononews.gr για ΣΕΒ, το όχι του Τέλη Μυστακίδη, το επίδομα ανεργίας του CEO με την FERRARI, πόσα χρόνια θα «φάει» ο Λύτρας, το γαλάζιο μυστικό δείπνο και το dinner Προκοπίου με Μαρτίνο

    O Σπύρος Θεοδωρόπουλος είναι από χθες πρόεδρος του ΣΕΒ καταγράφοντας θρίαμβο έναντι της αντιπάλου του, Ιουλίας Τσέτη.

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Περιεχόμενα

    Μετοχές: Nothing Special

    Αγαπητοί αναγνώστες χθες στην αγορά πήγαν καλά μια σειρά από χαρτιά και ο  Γενικός Δείκτης  έκλεισε με καλά κέρδη 1,30% στις 1.422 μονάδες.

    Επίσης και ο DAX στην Γερμανία ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε θετικό έδαφος με κέρδη 0,32%.

    Μετοχές όπως ο ΑΔΜΗΕ, ΑΔΜΗΕ -0,43% 2,30 η ΤΙΤΑΝ TITC -0,16% 30,90  η Εθνική ΕΤΕ 0% 7,87  και η ΔΕΗ, ΔΕΗ 0% 11,75 έδειξαν την δυναμική τους σε μια προσπάθεια να καλύψουν το χαμένο έδαφος των προηγουμένων ημερών.

    Η Εθνική έκλεισε με κέρδη 3,24% στα 8,10 ευρώ και η ΔΕΗ στα 11 ευρώ με κέρδη 3,10%.

    Τελης Μυστακίδης: Όχι στην τράπεζα Αττικής

    Ενώ όλες οι διαδικασίες για την απόκτηση του 69% της AEGEAN BALTIC Bank από τον Tέλη Μυστακίδη προχωρούν κανονικά, τις τελευταίες ημέρες μεταδίδεται  μια περίεργη φήμη.

    Ότι έχει προταθεί στον Έλληνα billionaire να επενδύσει και σε μια άλλη τράπεζα.

    Στον περίφημο 5ο τραπεζικό πόλο δηλαδή στην τράπεζα Αττικής.

    «Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

    Προφανώς κάποιοι έχουν μπερδέψει το 2024 με το 2014», λένε πηγές της αγοράς.

    Πράγματι, πριν από 10 χρόνια επι κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, ο Τέλης Μυστακίδης, είχε δεχτεί μια πρόταση από τον τότε πρωθυπουργό να εξαγοράσει την Αττικής, κάτι που ο επιχειρηματίας απέρριψε κατηγορηματικά.

    Η διαδικασία πάντως της εξαγοράς της ABB  έχει ξεκινήσει.

    Ο Μυστακίδης ήδη έχει εξαγοράσει το 5% με στόχο να προσεγγίσει σε λίγες εβδομάδες το 69%.

    ΣΕΒ: Ο θρίαμβος Θεοδωρόπουλου και η επιβεβαίωση του wiseman

    O Σπύρος Θεοδωρόπουλος είναι από χθες πρόεδρος του ΣΕΒ καταγράφοντας θρίαμβο έναντι της αντιπάλου του, Ιουλίας Τσέτη.

    Μάλιστα το αποτέλεσμα της κάλπης επιβεβαίωσε πλήρως το αποκλειστικό ρεπορτάζ που είχε ο wiseman τη Δευτέρα όπου έγραφε ότι «πηγές εντός του ΣΕΒ μου λένε ότι τα ποσοστά είναι 75%-25%». Πήρε τελικά 76%, έναντι 24% της κ. Τσέτη.

    Δύο στους τρεις βιομήχανους – μέλη του Συνδέσμου επέλεξε τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, ωστόσο, η υποψηφιότητα της Ιουλίας Τσέτη ήταν αξιοπρεπής κι αν μη τι άλλο τάραξε τα νερά στον ΣΕΒ.

    O Θεοδωρόπουλος ήταν από την αρχή το απόλυτο φαβορί και η κάλπη δεν έκρυβε καμιά έκπληξη.

    Ο ΣΕΒ περνά σε νέα εποχή με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο να στέλνει μήνυμα ανανέωσης και να προωθεί μια ατζέντα υπέρ της απλοποίησης της εργασιακής νομοθεσίας, της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού, της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τους μισθούς.

    Τις επόμενες ημέρες θα φανεί το μοντέλο διοίκησης του κ. Θεοδωρόπουλου ο οποίος θα έχει δίπλα του ως αντιπροέδρους τον Ευτύχη Βασιλάκη της Aegean, τη Ράνια Αικατερινάρη από την ΕΛΒΑΧΑΛΚΟΡ, τον Αντρέα Σιάμισιη από την Helleniq Energy.

    Στο νέο δ.σ. ως γραμματέας και η Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου, αδερφή του απερχόμενου προέδρου, από τον όμιλο ΤΙΤΑΝ.

    Για την πολύπειρη κ. Αικατερινάρη πρώτος ο wiseman έχει γράψει ότι θα είναι αυτή που θα «τρέχει» καθημερινά τον ΣΕΒ καθώς ο κ. Θεοδωρόπουλος θα την προτείνει για πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής. Εξελέγη χθες παίρνοντας 405 ψήφους. Ο κ. Βασιλάκης πήρε 431 σταυρούς, ο κ. Σιάμισιης πήρε 365 σταυρούς, η κ. Παπαλεξοπούλου 485 ψήφους, ο κ. Βερέμης πήρε 460 ψήφους.

    Επίσης ο CEO της Alpha BAnk Βασίλης Ψάλτης έλαβε 283 ψήφους και το αφεντικό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης 281.

    Σταμπουλίδης: Μένει, ενισχυμένος

    Αγαπητοί αναγνώστες είναι βέβαιο ότι έχετε ενημερωθεί για τις εξελίξεις στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

    Έως τα τέλη του 2024 το Υπερταμείο, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, θα συγχωνευθεί με το ΤΑΙΠΕΔ και το ΤΧΣ, και άπαντες θα είναι υπό τις εντολές του CEO Γρήγορη Δημητριάδη.

    Αυτό που έμαθα χθες και μου προξένησε μέγιστη αρνητική εντύπωση είναι η υπερπληθώρα προσώπων που πληρώνουν ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ.

    Το ΤΑΙΠΕΔ μισθοδοτεί 80 άτομα και το ΤΧΣ 40.

    Μόλις έμαθα τα νούμερα «έμεινα στήλη άλατος».

    Γιατί άραγε το ΤΑΙΠΕΔ απασχολεί 80 εργαζόμενους και το ΤΧΣ 40;

     Όπως μου είπαν οι ειδικοί στο ΤΑΙΠΕΔ, οι 40 από τους 80 εργάζονται στην αυτόνομη Μονάδα του εντεταλμένου συμβούλου Παναγιώτη Σταμπουλίδη,  η οποία έκανε εξαιρετική δουλειά τα προηγούμενα χρόνια.

    Η μονάδα αυτή είχε υπό την ευθύνη της, τα έργα στρατηγικής και  θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο από τις αρχές του 2025, που θα ενταχθεί στο Υπερταμείο.

    Μάλιστα θα συνεχίσει να την «τρέχει» ο ικανός και ταλαντούχος Σταμπουλίδης.

    Μου λένε δε ότι το αφεντικό του Υπερταμείου, Γρήγορης Δημητριάδης εκτιμά το έργο του.

    Δημήτρης Πολίτης: To επίδομα και η Ferrari

    Οι υπόλοιποι 40 του ΤΑΙΠΕΔ προφανώς είναι ρουσφέτια του CEO με την FERRARI, Δημήτρη Πολίτη.

    Ο οποίος προφανώς από τις αρχές του χρόνου περνάει στην ανεργία και ίσως λαμβάνει το επίδομα των 500  ευρώ που θα του δίνει η Νίκη Κεραμέως.

    Επίσης στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του Ηλία Ξηρουχάκη, απορώ τι έκαναν αυτοί οι 40.

    Αφού το ΤΧΣ έως πριν από  λίγους μήνες ήταν απλά, μέτοχος στις τράπεζες Eurobank, Πειραιώς και Alpha.

    Τώρα πλέον είναι μέτοχος σε Εθνική και Αττικής.

    Τώρα ποια ήταν ακριβώς η δουλειά που έκαναν αυτοί οι 40, δεν είμαι σε θέση να σας αναλύσω.

    Quelle décadence.

    Ισα βάρκα ίσα νερά και ο Κυριάκος στον Τάκη…

    Για τρίτη φορά κατά τη διάρκεια της δεύτερης τετραετίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περάσει την είσοδο του υπουργείου Ανάπτυξης στην οδό Νίκης.

    Σήμερα στις 10 το πρωί θα βρεθεί στην έδρα του νέου υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου στέλνοντας το μήνυμα ότι η μάχη κατά της ακρίβειας – ζήτημα που κόστισε στη ΝΔ κάποιες μονάδες στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών- παραμένει προτεραιότητα για την Κυβέρνηση.

    Η πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Ανάπτυξης τον περασμένο Ιούλιο, όταν ανέλαβε ο Κώστας Σκρέκας στη νέα τετραετία διακυβέρνησης από τη ΝΔ., ο γενικός πληθωρισμός ήταν στο 2,5% και τα τρόφιμα έτρεχαν με +12,3.

    Η δεύτερη επίσκεψη έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο με τον ετήσιο πληθωρισμό στο 3,5% και τα τρόφιμα στο +8,9%.

    Έντεκα μήνες μετά από την πρώτη επίσκεψη ο πληθωρισμός είναι στο 2,4% με την αύξηση στα τρόφιμα στο 3,1%.

    Ίσα βάρκα ίσα νερά δηλαδή ως προς τον γενικό πληθωρισμό και σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανατιμήσεων στα τρόφιμα.

     

    Το «μοντέλο ΔΕΗ» και οι νέοι «Στάσσηδες»

    Το πετυχημένο μοντέλο της ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75  είναι η απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τον εκσυγχρονισμό οκτώ εταιρειών του Υπερταμείου, μεταξύ των οποίων και εταιρείες που σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητα των πολιτών όπως οι συγκοινωνίες και τα ΕΛΤΑ.

    Πιο συγκεκριμένα στις εταιρείες αυτές (ΟΣΥ- ΣΤΑΣΥ- ΕΛΤΑ) θα εφαρμοσθεί το «μοντέλο ΔΕΗ» που έσωσε την εταιρεία από την χρεoκοπία πριν τέσσερα χρόνια.

    Με βάση το μοντέλο αυτό δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα με απλή διαδικασία, υιοθετούνται ευέλικτες διαδικασίες στις προσλήψεις και στις προμήθειες, ενώ καταργείται η συμμετοχή των συνδικαλιστών στα πειθαρχικά συμβούλια.

    Το μήνυμα των Ευρωεκλογών μάλλον ελήφθη στη Νίκης… αλλού είναι το πρόβλημα.

    Θα βρουν άλλους… Στάσσηδες για να σώσουν τις εταιρείες;

    Διότι πρέπει και να βρεθούν οι καλοί managers και να αφεθούν ελεύθεροι να χαράξουν μια πορεία ανάλογη με αυτή στη ΔΕΗ, δηλαδή χωρίς τις αγκυλώσεις του δημοσίου, τα συνδικαλιστικά τερτίπια και τις παρεμβάσεις ενός πελατοκεντρικού κράτους.

    Ο Γιώργος Στάσσης πέτυχε αφενός γιατί έχει ικανότητες, αφετέρου γιατί τον άφησαν να λειτουργήσει τη ΔΕΗ με σύγχρονες μεθόδους.

     

    Ρωμοσιός κατά Μιτζάλη για τα εργοτάξια

    Δεν κλείνουν τα ανοιχτά μέτωπα του διευθύνοντος συμβούλου της ΑΒΑΞ, Κωνσταντίνου Μιτζάλη, για τη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, καθώς ύστερα από την προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων με τους εργαζομένους η εισηγμένη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ακόμη πρόβλημα που που οδηγεί σε… beef μεγάλων διαστάσεων.

    Αυτή τη φορά ένας άλλος εργολάβος με αρκετή πείρα στο χώρο, ο οποίος δεν είναι άλλος από το Γιώργο Ρωμοσιό, που ηγείται της ΕΡΕΤΒΟ, έρχεται να βάλει στη θέση του τον κ. Μιτζάλη, καθώς ούτε λίγο, ούτε πολύ τον βγάζει ψεύτη.

    Η διαμάχη των δύο κατασκευαστών έχει ξεκινήσει από το γεγονός ότι για να δικαιολογηθεί η καθυστέρηση της εκκίνησης των δύο μετροποντίκων της ΑΒΑΞ, η εισηγμένη επικαλείται το γεγονός ότι η ΕΡΕΤΒΟ, που έχει αναλάβει τις πρόδρομες εργασίες, δεν παραδίδει τα εργοτάξια στην ώρα της.

    Ο ισχυρός άντρας της ΕΡΕΤΒΟ παραδέχεται ότι υπάρχουν καθυστερήσεις αλλά τις αποδίδει στις αντιδράσεις των κατοίκων για τα εργοτάξια στο Κολωνάκι και τα Εξάρχεια, καθώς και για το εν εξελίξει ζήτημα του Πάρκο Ριζάρη με την προσφυγή του εφοπλιστή Νίκου Πατέρα.

     

    «Βουλιάζει» η Intrum

    Στη μείωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της σουηδικής εταιρείας συλλογής χρέους Intrum AB κατά μία βαθμίδα, σε CCC, προχώρησε η Fitch Ratings.

    Kαι αυτό γιατί όπως επισήμανε ο οίκος αξιολόγησης, υπάρχει «σημαντικά αυξημένη» πιθανότητα η επικείμενη αναχρηματοδότηση της εταιρείας να θεωρηθεί ως ανταλλαγή προβληματικού χρέους.

    «Η υψηλή μόχλευση της εταιρείας, η επί του παρόντος περιορισμένη πρόσβασή της στις αγορές δανειακών κεφαλαίων και η βραχυπρόθεσμη πίεση για την ολοκλήρωση των συζητήσεών της με τους πιστωτές», υπογραμμίζουν τους κινδύνους για τους κατόχους ομολόγων, ανέφερε η Fitch σε έκθεσή της την Τρίτη.

    Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Μαρτίου, η Intrum ανακοίνωσε ότι διόρισε χρηματοοικονομικούς συμβούλους για την αντιμετώπιση της δομής του χρέους της, είδηση που οδήγησε τότε την μετοχή της σε βουτιά έως και 18%, στο χρηματιστήριο της Στοκχόλμης.

    Η εταιρεία διαθέτει επαρκή ρευστότητα για να αποπληρώσει πλήρως την πλησιέστερη σημαντική λήξη χρέους της, ένα ομόλογο ύψους 469 εκατ. ευρώ που λήγει στις 15 Ιουλίου, τόνισε η Fitch.

    Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, τα ομόλογα της Intrum που λήγουν τον Αύγουστο του 2025 διαπραγματεύονται σήμερα σε προβληματικά επίπεδα των 76,75 λεπτών του ευρώ.

    H μετοχή της έχει υποχωρήσει κατά 61% φέτος, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αξίας της εταιρείας να διαμορφώνεται στα 313 εκατ. δολάρια.

     

    Η ΕΑΤΕ, η Masdar και η ΤΕΝΕΡΓ

    Κεφάλαια ύψους 2,1 δισ. ευρώ διαχειρίζεται η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, σύμφωνα με τον Χάρη Λαμπρόπουλο, πρόεδρο της ΕΑΤΕ.

    Όμως, αυτό που εμένα που έμεινε από μια παρέμβαση που έκανε ήταν όταν μίλησε για τις διεθνείς συμμαχίες που έχει χτίσει.

    Όπως αυτή με την Mubadala Investment Company, τον κρατικό επενδυτικό βραχίονα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

    «Στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Mubadala (ύψους 400 εκατ. ευρώ), έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τρεις επενδύσεις και αναμένονται άμεσα και οι επόμενες», είπε ο κ. Λαμπρόπουλος.

    Και αμέσως σκέφτηκα ποιες να είναι οι επόμενες επενδύσεις;

    Να θυμίσω μόνο ότι ο ενεργειακός κολοσσός Masdar από το Αμπού Ντάμπι, που είναι θυγατρική της Mubadala Investment Company, είναι κοντά στην εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με τις ανακοινώσεις να τις περιμένει με αγωνία όλη η αγορά.

     

    Οι Ολλανδοί της Ten Brinke στο Ελληνικό

    Απόβαση στο Ελληνικό κάνει και η ολλανδική Ten Brinke, όπως καταλάβαμε από τα… συμφραζόμενα του επικεφαλής της πολυεθνικής εταιρείας αναπτύξεων στην Ελλάδα, από το βήμα του Athens Riviera Summit.

    «Με τις τόσες αναπτύξεις στην περιοχή του Ελληνικού, δεν θα μπορούσαμε να απουσιάζαμε από το μεγαλύτερο project ανάπλασης στην Ευρώπη», είπε ο Φώτης Γιόφτσιος, αλλά τόνισε ότι το έργο δεν είναι ανακοινώσιμο.

    Το πιθανότερο είναι ότι μιλάμε για οικιστικό project, που θα προστεθεί στα πρώτα 2.000 σπίτια της Lamda κατά την πρώτη φάση ανάπλασης του Ελληνικού.

    Όσο για την Ten Brinke ρίχνει στην Ελλάδα 380 εκατομμύρια ευρώ μέσα από 62 έργα, ενώ μόνο φέτος τα ενεργά εργοτάξια της εταιρείας στη χώρα ξεπερνούν τα 30, πολλά από αυτά στα νότια προάστια.

    Να σας θυμίσω την κίνηση του εφοπλιστή Προκοπίου να μπει στη Lamda αγοράζοντας το 2% και την απόφασή του να κτίσει ιδιωτικό εκπαιδευτήριο, κατοικίες και γραφεία μέσα στο Ελληνικό.

    Διότι, όπως λένε καλά γνωρίζοντες: «Δεν θα μπορούσε ο βασιλιάς του real estate στα νότια προάστια, κι όχι μόνο, να απουσιάζει από το Ελληνικό».

     

    Γιατί ο Πάιατ «αποθεώνει» την Sunlight 

    Εξήρε τη συμβολή της Sunlight στον μετριασμό της κλιματικής κρίσης μέσω λύσεων αποθήκευσης ενέργειας αλλά και ως μια εταιρεία με στρατηγικά σημαντικά αναπτυξιακά έργα, ο Geoffrey Pyatt, Assistant Secretary of State for Energy Resources, μιλώντας στο Διεθνές Συνέδριο για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Ινστιτούτου Τσίπρα.

    Στο συνέδριο  συμμετείχαν εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κορυφαίοι πολιτικοί και πολιτειακοί εκπρόσωποι, νυν και πρώην ανώτατοι αξιωματούχοι, εμπειρογνώμονες, δημοσιογράφοι και αναλυτές από κορυφαία think tanks σκέψης από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη και την Αμερική.  

    Ο  κ. Pyatt αναφέρθηκε στην επίσκεψη που είχε κάνει στις εγκαταστάσεις της Sunlight και σημείωσε την ανάγκη για μεγαλύτερες ποσότητες αποθήκευσης ενέργειας, τονίζοντας τον ρόλο της Sunlight στον τομέα αυτό.

    «Εχω επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις- κατασκευάζουν μπαταρίες και στις ΗΠΑ- θα χρειαστούμε μεγαλύτερες ποσότητες αποθήκευσης ενέργειας» .

     

    Συμφωνούν όλοι στο ΥΠΕΝ;

    Στο μέλλον της εξοικονόμησης ενέργειας για τον κτηριακό τομέα αναφέρθηκε η υφυπουργός ΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, μέσω απάντησης στη Βουλή σε σχετική ερώτηση.

    Σύμφωνα με την ίδια, όσον αφορά σε μελλοντικές δράσεις, υπάρχει πρόβλεψη για περίπου 400 εκατ. ευρώ για την εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό κτηριακό τομέα από το Τομεακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027.

    Υπάρχουν επιπλέον διαθέσιμοι πόροι χρηματοδότησης από τον πυλώνα RePower του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό κτηριακό τομέα, η διαχείριση των οποίων θα γίνει από την Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών.

    Καλά και άγια όλα αυτά που εξαγγέλλει η υφυπουργός.

    Εγώ όμως ως αφελής wiseman θα ρωτήσω: συμφωνούν όλοι εκεί στο ΥΠΕΝ με την συνέχιση του «Εξοικονομώ»; Διότι περί αυτού πρόκειται ουσιαστικά.

    Εγώ μαθαίνω πως κάποιος εκεί στο ΥΠΕΝ, υποστηρίζει (κακώς, κάκιστα) ότι τα προγράμματα «Εξοικονομώ» και οι συνέχειές τους, δεν έχουν ελληνική προστιθέμενη αξία και πρέπει να κοπούν.

    Σύντομα θα επανέλθουμε και θα αποδείξουμε στον «άπιστο Θωμά» ότι η ελληνική προστιθέμενη αξία ξεπερνά το 70% στα προγράμματα αυτά. Λίγη υπομονή…

     

    Οι πρώτες ημέρες του Τσιάρα, ο Αυγενάκης και το άδειο γραφείο…

    Δεν ξέρω αν άνοιξαν… σαμπάνιες στο κτίριο της οδού Αχαρνών που στεγάζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά τσίπουρα σίγουρα θα ήπιαν για να πανηγυρίσουν.

    Γιατί ήταν χαρούμενοι οι εργαζόμενοι στο υπουργείο, από τα χαμηλά μέχρι τα υψηλότατα κλιμάκια;

    Επειδή έφυγε ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος μαθαίνω είχε δημιουργήσει πολλές έχθρες, μίση και πάθη.

    Χαμός επικρατεί στο υπουργείο για το γεγονός ότι κυκλοφόρησαν φωτογραφίες όπου ο Λ. Αυγενάκης υποδέχθηκε το νέο υπουργό σε ένα εντελώς άδειο γραφείο, που έλειπε μέχρι κι ένας μεγάλος πίνακας που κοσμούσε τον τοίχο τα τελευταία χρόνια.

    Η έλευση του Κώστα Τσιάρα ικανοποίησε πολλούς αλλά ο νέος υπουργός έχει πολλές «καυτές πατάτες» στα χέρια του και πρέπει να μάθει γρήγορα.

    Μαθαίνω ότι είχε ευρεία σύσκεψη με υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς, συναντάται με όλους τους φορείς που συνδέονται με τον αγροτικό κόσμο ενώ φαίνεται ότι δεν έχει πολλά περιθώρια για αργοπορίες.

    Τη Δευτέρα γίνεται το συμβούλιο υπουργών στις Βρυξέλλες και ο Τσιάρας θα πάρει το «βάπτισμα του πυρός» συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κώστα Μπαγινέτα, ο οποίος φροντίζει να τον μυήσει στα μυστικά της νέας ΚΑΠ.

    Αδεια γραφεία και άδειους τοίχους παρέλαβε ο Κ. Τσιάρας

    Αποζημίωση – μαμούθ μετά από 10 χρόνια και… τρέχει ο Κωνσταντάτος

    Θέλετε να μιλήσουμε για το νούμερο ένα πρόβλημα του ελληνικού κράτους;

    Την απονομή της Δικαιοσύνης και τις δραματικές καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων;

    Το έχει πει επανειλημμένα ο Γιάννης Στουρνάρας, το τονίζουν διεθνείς οργανισμοί.

    Να σας αναφέρω ένα παράδειγμα: Θυμάστε ένα τραγικό δυστύχημα τον Απρίλιο του 2014 σε λούνα παρκ στο Ελληνικό, όπου είχε σκοτωθεί ένα παιδί 13 ετών;

    Το δυστύχημα έγινε σε λούνα παρκ κοντά στο Δημαρχείο, που τελικά αποδείχθηκε ότι δεν διέθετε πιστοποιητικό λειτουργίας και δεν τηρούσε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

    Ε λοιπόν, μετά από μια 10ετία είχαμε τελεσίδικη απόφαση για την αποζημίωση που έπρεπε να πληρώσει ο δήμος στους τραγικούς γονείς του παιδιού.

    Το Εφετείο επικύρωσε πρωτόδικη απόφαση για αποζημίωση 800 χιλ. ευρώ που με τις προσαυξήσεις αγγίζει το ένα εκατομμύριο.

    Η απόφαση είναι άμεσα εκτελεστή και τώρα ο δήμαρχος, Γιάννης Κωνσταντάτος, τρέχει να βρει τα χρήματα και να πληρώσει για μια υπόθεση επί δημαρχίας Κορτζίδη.

    ΑΔΜΗΕ: Καλά αποτελέσματα τριμήνου και άνοδος της μετοχής

    Θετικά είδε η αγορά τα αποτελέσματα της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών η οποία παρουσίασε έσοδα 18,8 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο., σημειώνοντας αύξηση 25,2% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2023.

    Τα Λειτουργικά Έξοδα ανήλθαν στις 240 χιλ. ευρώ για το α’ τρίμηνο 2024, έναντι 225 χιλ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2023.

    Τα Κέρδη προ φόρων & χρημ/κων αποτελεσμάτων ανήλθαν στα 18,6 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 25,4% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2023.

    Η μετοχή της ΑΔΜΗΕ έκλεισε με κέρδη 3,77% στα 2,2 ευρώ και οδεύει προς τα 2,45 ευρώ που είναι ρεκόρ 52 εβδομάδων.

    Εδώ να σημειώσω ότι εξαιρετική εικόνα είχε και η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία κινήθηκε και πάνω από τα 11 ευρώ, για να κλείσει τελικά στα 10,96 ευρώ με άνοδο 3,10%.

    Πρεμιέρα για το δεύτερο InterContinental 

    Από τουρισμό πάμε καλά, κι από επενδύσεις στον ξενοδοχειακό τομέα επίσης εξαιρετικά πάμε.

    Και καθημερινά ανοίγουν νέες μονάδες σε όλη την Ελλάδα που θα χρειαστούν για να φιλοξενήσουν τους 35 εκατ. και πλέον τουρίστες.

    Προχθές μαθαίνω ότι άνοιξε στην Κρήτη ένα ακόμη πεντάστερο και μάλιστα το δεύτερο InterContinental που λειτουργεί στην Ελλάδα.

    Το InterContinental Crete στον Αγιο Νικόλαο διαθέτει 199 δωμάτια και σουίτες, πολλές από τις οποίες έχουν ιδιωτική πισίνα και connected χώρους.

    Πρόκειται για το «παιδί» της συμμαχίας IHG Hotels & Resorts, Hines και Henderson Park, και λειτουργεί υπό τη διαχείριση της Y&T Daskalantonakis Knossians Group.

    Σκλήκας – ΕΛΤΑ: Γιατί ζητά manager ακινήτων;

    Διαβάζω σε ανακοίνωση των ΕΛΤΑ του κ. Γρηγόρη Σκλήκα, ότι προχωρά σε διαγωνισμό για να προσλάβει manager που θα αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία της εταιρείας.

    Και είναι ο «τρίτος πυλώνας του στρατηγικού σχεδίου ανάκαμψης των ΕΛΤΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη, παράλληλα με τον εξορθολογισμό των δαπανών και τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που αποτελούν τους άλλους δύο πυλώνες».

    Ετσι λέει η ανακοίνωση και θα παραβλέψω τα περί ανάκαμψης και εξορθολογισμού, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι τα ΕΛΤΑ είναι «τρύπα» που τρώει εκατομμύρια.

    Αναρωτιέμαι όμως διάφορα σχετικά με τον manager, τον… real estate broker που θα αναλάβει να αξιοποιήσει τα 80 ακίνητα.

    Τα ΕΛΤΑ είναι θυγατρική του Υπερταμείου.

    Θυγατρικές είναι επίσης η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ που τώρα συγχωνεύεται.

    Καλά δεν υπάρχουν managers στις εταιρείες αυτές που θα βοηθούσαν τα ΕΛΤΑ να αξιοποιήσει τα ακίνητά του; Πρέπει να κάνουμε διαγωνισμό και να προσλάβουμε απ’ έξω συμβούλους;

    Βάζοντας μάλιστα και χρονοδιάγραμμα 12 ημερών, μέχρι την 1η Ιουλίου;

    Περίεργα πράγματα, ειδικά όταν ευαγγελίζεσαι εξορθολογισμό κι εξυγίανση…

    Η υποβολή προσφορών για τον διαγωνισμό λήγει την 1η Ιουλίου 2024.

    Τι φοβάται η σύζυγος του Λύτρα…;

    H υπόθεση του Απόστολου Λύτρα συνεχίζει να απασχολεί το Πανελλήνιο.

    Όχι μόνο ο ξυλοδαρμός της συζύγου του αλλά και τα όσα ακολούθησαν.

    Η μη προφυλάκισή του, κάποιες δηλώσεις «ξεπλύματος», οι δύο παρεμβάσεις του Αρείου Πάγου, η ποινική μεταχείριση του Λύτρα κ.λπ.

    Όμως, η αλήθεια είναι ότι πολλοί δικηγόροι έχουν στραφεί κατά του Αρείου Πάγου ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που αναρωτιούνται το εξής: Αν η σύζυγος του Απόστολου Λύτρα χρειάζεται περιπολικό έξω από το σπίτι της και τοποθέτησε στο κινητό της panic button, αυτό σημαίνει ότι φοβάται τον σύζυγό της.

    Ότι φοβάται μήπως επιχειρήσει να προσεγγίσει το σπίτι τους κι ενδεχομένως να την χτυπήσει. «Αφού φοβάται για όλα αυτά, τότε τι νόημα είχε η απόφαση για μη προφυλάκιση του Λύτρα;»

    Άλλωστε, η παρέμβαση του Αρείου Πάγου, που ζητά επίσπευση της δίκης και τιμωρίας του κ. Λύτρα βασίζεται πάνω σ’ αυτό το σκεπτικό.

    Ότι δηλαδή η ωμότητα της επίθεσης σε βάρος της συζύγου του, καθώς και η αποδοχή ότι έχει πρόβλημα και θα κάνει θεραπεία, δεν εξασφαλίζει ότι έχει εξαλειφθεί η επικινδυνότητα της συμπεριφοράς του και ότι αποκλείεται η επανάληψη ανάλογης κατάστασης.

    Εύλογη απορία, όμως, χάνεται μέσα στον ορυμαγδό των απόψεων σχετικά με την μεταχείριση του Λύτρα από τη Δικαιοσύνη.

    Αλεξιάννα Τσότσου: Mε πόσα χρόνια φυλακή κινδυνεύει ο ποινικολόγος; 

    Όλη η υπόθεση, πάντως, του Απόστολου Λύτρα θα κριθεί στα δικαστήρια, όποτε φτάσει να δικαστεί, διότι γνωρίζουμε τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης.

    H νέα παρέμβαση του Αρείου Πάγου είχε αυτό ακριβώς το λόγο.

    Να μην «σέρνεται» η προδικαστική διαδικασία, περάσουν 5-10 χρόνια και υπάρξει κίνδυνος παραγραφής.

    Και το «παιχνίδι» που παίζεται και θα κρίνει το ύψος της ποινής του γνωστού ποινικολόγου, έχει να κάνει με τον τελικό χαρακτηρισμό της κατηγορίας.

    Ο Λύτρας επέλεξε τις τελευταίες ώρες, όπως φάνηκε και με τη χθεσινή ανακοίνωση, να δείξει πλήρη μεταμέλεια αλλά και να μην αποδεχθεί τις τηλεδίκες, ούτε ότι υπήρξε και στο παρελθόν άσκηση βίας.

    Προσπαθεί να ελαφρύνει τη θέση του υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός.

    Το εξαιρετικό ρεπορτάζ της δημοσιογράφου και νομικού, Αλεξιάννας Τσότσου στο mononews, ξεκαθαρίζει πολλά και δίνει απαντήσεις.

    Αν οι δικαστές αποδεχθούν τη βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη πρόκειται για κακούργημα που επισύρει κάθειρξη 5-20 έτη.

    Μπορεί, όμως, τελικά το δικαστήριο να καταδικάσει τον δράστη για βαριά σωματική βλάβη (όχι σκοπούμενη) ή για επικίνδυνη σωματική βλάβη.

    Αν καταδικαστεί για βαριά σωματική βλάβη, η ποινή είναι κάθειρξη 5-10 έτη.

    Στην περίπτωση που δεν καταδικαστεί για βαριά αλλά για επικίνδυνη σωματική βλάβη, δηλαδή για βλάβη που θα μπορούσε να επιφέρει κίνδυνο ζωής ή σοβαρής βλάβης, τότε ο Απόστολος Λύτρας θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης 2-5 έτη.

    Εφόσον μιλάμε για ποινή άνω των δύο ετών, η ποινή δεν μπορεί ούτε να ανασταλεί ούτε να μετατραπεί σε χρηματική ή σε κοινωφελή εργασία.

    Έφυγε η Π. Γαβρά από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη;

    Τις πρώτες τους βόλτες στους διαδρόμους του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, έκαναν, μαθαίνω, οι 21 ευρωβουλευτές μας, κυρίως οι «ρούκι», οι πρωτάρηδες δηλαδή.

    Είδαν τους χώρους, ψάχνουν να στελεχώσουν τα γραφεία τους, προετοιμάζονται για την ορκωμοσία τους σε λίγες ημέρες.

    Αλλά από τις Βρυξέλλες έχει πλούσιο παρασκήνιο.

    Μου είπαν για παράδειγμα ότι η επί χρόνια στενή συνεργάτης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, η δημοσιογράφος Πηνελόπη Γαβρά, αποφάσισε να αποχωρήσει από τη θέση της και να ενταχθεί στην ομάδα του… Γιώργου Αυτιά.

    Σημαντική μεταγραφή αν ισχύει κάτι τέτοιο.

     

    ΝΔ: Ποιος διοργανώνει τραπέζια στον Πειραιά; 

    Μπορεί στην Κεντροαριστερά να γίνεται στην κυριολεξία της… κακομοίρας, αλλά μη νομίζετε ότι και στη δεξιά πολυκατοικία τα πράγματα είναι ρόδινα.

    Ειδικά ο ανασχηματισμός έχει αφήσει πολλές ανοικτές πληγές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και θα χρειαστεί μαεστρία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να μην μετατραπούν σε τσουνάμι οι φωνές δυσαρέσκειας.

    Μου λένε για παράδειγμα κάποια «γαλάζια» παπαγαλάκια, ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνουν διάφορα γεύματα και δείπνα από παραπονεμένα στελέχη της ΝΔ που δεν αξιοποιήθηκαν και βλέπουν ξαφνικά ότι υπάρχει πρόβλημα στην κυβέρνηση.

    Μαθαίνω ότι ένα τέτοιο δείπνο θα γίνει στον Πειραιά, με συμμετοχή τουλάχιστον 12 προβεβλημένων στελεχών με ισχυρές επιρροές στο λιμάνι.

    Και γιατί σας αναφέρω μόνο αυτή την κομματική εκδήλωση όταν κάθε μέρα πέριξ της πλατείας Κολωνακίου δίνουν και παίρνουν τα ραντεβού;

    Διότι από την εκλογική περιφέρεια του Πειραιά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένας υπουργός και υφυπουργός στην κυβέρνηση, μετά και την αποχώρηση της ωραιοτάτης Δόμνας.

    Πολλές φουρτούνες στο λιμάνι για τη ΝΔ που έχασε μεγάλο μέρος της δύναμής της και αυτό ενδεχομένως να συνδέεται με τα ποδοσφαιρικά.

    Ο Δούκας ετοιμάζεται, ο Ανδρουλάκης οχυρώνεται

    Και μιας και μιλήσαμε για Κεντροαριστερά, να σας πω ότι στο ΠΑΣΟΚ το καζάνι βράζει για τα καλά και κανείς δεν ξέρει πότε θα εκραγεί.

    Μετά το καθαρό μήνυμα Ανδρουλάκη σε Χάρη Δούκα του στυλ «βάλε υποψηφιότητα κι έλα να μετρηθούμε», και τις απειλές για διαγραφές, σειρά πήρε ο δήμαρχος.

    Χθες από το βήμα του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα ο κ. Δούκας έριξε τις βολές του λέγοντας: «Η διαφορετική άποψη είναι πλούτος, η διαφορετική άποψη δεν είναι τοξικότητα».

    Σήμερα μάλιστα ο δήμαρχος θα έχει μια ακόμη ευκαιρία να ανοίξει τα χαρτιά του μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Σιακαντάρη «Τι δημοκρατίες θα υπάρχουν το 2050;»

    Απ’ ότι μαθαίνω, πάντως, ο Δούκας μάλλον θα κάνει για κάποιο χρονικό διάστημα το… παγόνι και δεν θα ξεκαθαρίσει αν θα κατέβει να διεκδικήσει το ρόλο του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ.

    Μάλλον γίνονται ζυμώσεις και κλείνονται συμμαχίες στο παρασκήνιο. Ακούω π.χ. ότι ο Παύλος Γερουλάνος θα κατέβει υποψήφιος ενώ ο βουλευτής Μανώλης Χριστοδουλάκης «ζυγίζεται» και ίσως συμμαχήσει με τον Χάρη Δούκα.

    Ο δε Νίκος Ανδρουλάκης, λένε πέριξ της Χαριλάου Τρικούπη, έχει αποφασίσει κάλπες αλλά όχι τώρα, ίσως από τον Σεπτέμβριο.

    Κι όπως μου έλεγαν από το ΠΑΣΟΚ: «Θα πουλήσει πολύ ακριβά το τομάρι του, δεν θα αφήσει εύκολα να πάρουν το κόμμα οι… ανύπαρκτοι».

    Σε κάθε περίπτωση, μου λένε, όποτε κι αν γίνουν εκλογές, μετά θα έχουμε διάσπαση διότι όλοι μαζί στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να συνυπάρχουν.

    Προκοπίου- Μαρτίνος: Για ψάρι στον Παπαϊωάννου

    Χθες άπαντες διαβάσατε ότι ο διάσημος εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου της Dynagas, της Dynacom Tankers και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, εξαγόρασε το 2% των μετοχών της Lamda Development.

    Μετά  τις ανακοινώσεις λοιπόν ο εφοπλιστής παρέα με τον φίλο του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνο της Thenamaris και τις συζύγούς τους βρέθηκαν στην famous ταβέρνα Παπαϊωάννου στο Καβούρι.  

    Εκτιμώ ότι ο Προκοπίου θα εξήγησε στον Μαρτίνο το σκεπτικό του, πίσω από την σημαντική αυτή επένδυση στο Ελληνικό και στην Lamda Development.

    Αυτό που έχω να σας πω είναι ότι η διοίκηση της LAMDA υπό τον ικανό Οδυσσέα Αθανασίου και ο Γιώργος Προκοπίου συζητούσαν το επενδυτικό πρόγραμμα του εφοπλιστή για περίπου 2 μήνες.

    Αααααα, να μην το ξεχάσω.

    Σε διπλανό τραπέζι σε άλλη παρέα, βρισκόταν και η ανιψιά του Θανάση, η φινετσάτη Ιωάννα Μαρτίνου.

    OHHH!! My God!!!

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.