array(0) {
}
        
    
Menu
0.18%
Τζίρος: 40.05 εκατ.

Στέφανος Γκίκας από Ζάκυνθο: «Δρομολογούμε σημαντικά λιμενικά έργα στα νησιά μας, που θα φέρουν αλματώδη ανάπτυξη»

            
The Wiseman

Τα πάρτι των υπουργών στη ΔΕΘ, γιατί το Helikon πουλάει Πειραιώς, γιατί Dimand και Παπουτσάνης είναι top stock losers και οι νέες big business του Στάσση

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ • 06.09.2023
Οι εκπλήξεις της DBRS στον Μητσοτάκη, γιατί ο Φέλιξ Μπίτζιος έγινε Παναθηναϊκός, τα αντανακλαστικά της Λαζαράκου και το «όχι» της Autohellas για placement της Aegean
ΕΠΟΜΕΝΟ • 08.09.2023
Γιατί ο Περιστέρης γίνεται ο κυρίαρχος των διοδίων, που θα πάει η ΓΕΚ Τέρνα, γιατί η Aegean είναι το απόλυτο play και οι business με το Airbnb της παρέας στο Κουκάκι

Το Helikon πουλάει Πειραιώς

Σημάδια κόπωσης δείχνει τις τελευταίες ημέρες ο τραπεζικός κλάδος στο χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται και πολλές άλλες μετοχές.

Οι τράπεζες υποχωρούν σημαντικά πάνω από 10%.

Παράδειγμα η Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 που από τα 3,5 ευρώ, έχει υποχωρήσει στα 3,12 ευρώ τις τελευταίες ημέρες.

Αντίστοιχα και η Alpha Bank από τα 1,65 έχει βρεθεί στα 1,42 ευρώ.

Στην Πειραιώς το Helikon που κατέχει το 9,38% των μετοχών της τράπεζας, είναι ο κυριότερος πωλητής.

Άρχισε να ρευστοποιεί μεγάλο μέρος της θέσης του, την επόμενη της ένταξης της Πειραιώς στον δείκτη MSCI.

To Ηelikon Investments, με έδρα το Μιλάνο, κατέχει απευθείας το 4,34% των μετοχών της Πειραιώς, αγορασμένα στα 1,15 ευρώ.

Όμως με την μεγάλη πτώση της μετοχής στα 0,75 λεπτά το καλοκαίρι του 2022, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε moyenne, με τη διαδικασία του Cash settled equity swap.

Δηλαδή, έχει δανειστεί τους τίτλους με ένα ιδιαίτερα υψηλό επιτόκιο.

Τα δικαιώματα για το 2,36 και το 2,66%  αποκτήθηκαν για το διάστημα μέχρι 04/02/2025 και 04/11/2024 αντίστοιχα.

 

Attica Group: Παραλογισμός

Χθες οι ειδικοί της αγοράς διαπιστώσαν κάτι τελείως παράλογο.

Η μετοχή της ATTICA Group, της εταιρείας που κατέχει το πλοίο Blue Horizon, με δυο πράξεις των 100 μετοχών (δηλαδή με 272,5 ευρώ)  έκανε νέο υψηλό 52 εβδομάδων.

Η μετοχή έχει μικρή εμπορευσιμότητα, καθώς είναι σε εξέλιξη η διαδικασία υποχρεωτικής δημοσίας πρότασης από την Τράπεζα Πειραιώς στην τιμή των 2,64 ευρώ.

Ε, κάποιος «τρελός» αγόρασε 50 μετοχές στα 2,70 ευρώ και 50 μετοχές στα 2,75 ευρώ.

 

Οι top stock losers του FTSE και οι γκρίνιες

Όπως γνωρίζετε, ο Wiseman είναι λάτρης των αριθμών.

Διαβάζοντας λοιπόν προσεκτικά τις αποδόσεις των 20 εταιρειών του δείκτη FTSE της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (mid cap) εξάγονται ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα.

Καταρχήν από τις αρχές της χρονιάς, 18 εταιρείες έχουν σημειώσει θετικό πρόσημο και 2 αρνητικό.

Οι δυο εταιρείες με το αρνητικό πρόσημο είναι η DIMAND και η Παπουτσάνης.

Όπως λένε οι αγγλοσάξωνες σε αυτές τις περιπτώσεις «top stock losers».

Και στις δυο εταιρίες οι μικρομέτοχοι έχουν ζημιωθεί τα μέγιστα καθώς, εντός του 2023, δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να πουλήσουν με κέρδη, εφόσον το επιθυμούσαν, τις μετοχές τους.

H Dimand  του Δημήτρη Ανδριόπουλου με κεφαλαιοποίηση 222,3 εκατ. ευρώ, έχει απώλειες από τις αρχές της χρονιάς 20,47%.

Η εταιρεία διενήργησε αρχική Δημόσια προσφορά (IPO) το 2022 για την εισαγωγή της μετοχής στο Χρηματιστήριο, στα 15 ευρώ και αυτή την στιγμή βρίσκεται στα 11,90 ευρώ.

Η μετοχή δεν φαίνεται να βρίσκεται στο μικροσκόπιο θεσμικών επενδυτών.

Η εταιρεία για το 2022 παρουσίασε ζημιές 7,8 εκατ. ευρώ.

Από την DIMAND αποχώρησε ο Παναγιώτης Παναγιωτίδης «το μυαλό της εταιρείας» όπως λένε οι ειδικοί, πουλώντας τη συμμετοχή του το 6,3%, χωρίς όμως να ανακοινώσει ποιος απορρόφησε τις μετοχές του.

Ο Παναγιωτίδης, πολιτικός μηχανικός, ήταν Γενικός Διευθυντής λειτουργικής ανάπτυξης και δεύτερος τη τάξει ισχυρότερος μέτοχος της Dimand.

Επισήμως, η αποχώρηση Παναγιωτίδη μετά από 20ετή παρουσία στην εταιρεία αποδίδεται σε προσωπικούς λόγους.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο Δημήτρης Ανδριόπουλος δηλώνουν… ευτυχείς για τη συνεργασία τους.

Ωστόσο, οι «κακές γλώσσες» κάνουν λόγο για «βαθύ ρήγμα» ανάμεσά τους.

 

Παπουτσάνης: Οι βασικοί μέτοχοι πουλάνε και οι μικρομέτοχοι χάνουν

Η Παπουτσάνης μια εταιρεία με κεφαλαιοποίηση τα 60,97 εκατ. ευρώ βρίσκεται στα 2,25 ευρώ, με απώλειες 4,26% από την 1/1/2023.

Διοικείται από τους κ. Γιώργο Γκάτζαρο που κατέχει το 24,47% των μετοχών και τον Μενέλαο Τασιόπουλο που κατέχει το 23,670% του κεφαλαίου της εταιρείας.

Το α εξάμηνο του 2023 ο τζίρος υποχώρησε στα 32,2 εκατ. ευρώ με πτώση -4%, σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2022.

Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 1,7 εκατ. από 2,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Όμως οι επικεφαλής της εταιρείας πέρυσι, προχώρησαν σε εκτεταμένες πωλήσεις μετοχών σε υψηλοτέρα από τα παρόντα επίπεδα.

Στα τέλη του 2022 ο κ. Γιώργος Γκάτζαρος, Πρόεδρος και Εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της Παπουτσάνης πούλησε 60.000 μετοχές προς 2,35 εκάστη δηλαδή εισέπραξε 141 χιλιάδες ευρώ.

Την 1/9/2022 πούλησε 19.604 μετοχές προς 2,47 ευρώ εκάστη δηλαδή εισέπραξε 48.421 ευρώ.

Επίσης στις 11.05.2022 ο ίδιος προχώρησε στην πώληση 100.000 κοινών μετοχών, έναντι ποσού €2,55 εκάστη και εισέπραξε 255 χιλιάδες ευρώ.

Δηλαδή, για το 2022 ο κ. Γκάτζαρος έχει εισπράξει από πωλήσεις μετοχών το ποσό των 444 χιλιάδων ευρώ.

Επίσης στη χρήση 2021 έλαβε αμοιβές 290 χιλιάδες ευρώ και συνολικά τα μέλη του 753 χιλιάδες ευρώ ενώ την πενταετία 2017 έως 2021 τα μέλη του ΔΣ είχαν αποδοχές 4,26 εκ ευρώ ενώ τα συνολικά κέρδη προ φόρων ήταν 15 εκ ευρώ περίπου με τα δύο τελευταία χρόνια τα κέρδη να είναι 11,4 εκ ευρώ.

Ουσιαστικά δηλαδή τα μέλη του ΔΣ απολαμβάνουν σε αποδοχές κοντά στο 30% των κερδών προ φόρων ποσοστό που εκτινάσσεται όσο γυρίζουμε προς το 2017 όπου οι αμοιβές ΔΣ υπερβαίνουν την ετήσια κερδοφορία.

Όμως οι αμοιβές δεν είναι μόνο αυτές, καθώς η Παπουτσάνης ανακοίνωσε ότι στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στις 14.10.2022, εγκρίθηκε παμψηφεί, μεταξύ άλλων, η διανομή ποσού μέχρι 350.000 ευρώ από τα καθαρά κέρδη χρήσης 2021 σε μέλη του διοικητικού Συμβουλίου και σε εργαζόμενους της Εταιρείας.

Ποσά και ονόματα των μελών ΔΣ δεν ανακοινώθηκαν.

Στην ουσία.

Τα αφεντικά κερδίζουν και οι μικρομέτοχοι «κλαίνε».

 

Πάγος στα κυβερνητικά στελέχη για «προεόρτια» της ΔΕΘ

Ακυρώνονται «συνεστιάσεις» στα Λαδάδικα και μαζώξεις στα γειτονικά μπαράκια που σχεδίαζαν για το τελευταίο τριήμερο της εβδομάδας κυβερνητικά στελέχη ενόψει της ΔΕΘ.

Παραδοσιακά το τριήμερο Πέμπτη με Σάββατο πριν από εγκαίνια της ΔΕΘ, η συμπρωτεύουσα έσφυζε από «παράπλευρες» πολιτισμικές εκδηλώσεις (οι οποίες τις καλές ημέρες προ Μνημονίων κατέληγαν στα μπουζούκια) με «τιμώμενα πρόσωπα» στελέχη της Κυβέρνησης που ανηφόριζαν για να συνοδεύσουν τον Πρωθυπουργό.

Όμως φέτος εξαιτίας όλων των καταστροφών που έχουν πλήξει τη χώρα (μόνο σεισμούς δεν είχαμε) το κλίμα είναι βαρύ, ή τουλάχιστον όλοι στην Κυβέρνηση πρέπει να δείξουν ότι τουλάχιστον το συμμερίζονται.

Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, καλό θα ήταν να μην κυκλοφορήσουν φωτογραφίες με υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς, οι οποίοι να βρίσκονται σε κατάσταση ιλαρότητας.

Έτσι λοιπόν όπως μαθαίνω μόλις χθες – στο παρά πέντε δηλαδή – έφθασε στα γραφεία όλων αυτών μία Οδηγία από την Πεiραιώς (κεντρικά γραφεία της ΝΔ), η οποία τους καλούσε να ακυρώσουν όλες τις πολιτικές εκδηλώσεις, λόγω των τελευταίων δυσάρεστων γεγονότων.

 

Τραπεζική μεταγραφή από την Alpha Bank στην ΕΤΕ

Τις προηγούμενες ημέρες πέρασε μάλλον αθόρυβα η τραπεζική μεταγραφή που ανακοινώθηκε.

Πρόκειται για τον Κώστα Κωστή, ο οποίος από σύμβουλος διοίκησης της Αlpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,68 αναλαμβάνει τα ηνία στο πολύπαθο πλέον ΜΙΕΤ (Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας).

Ίσως αυτό να οφείλεται στο ότι η μεταγραφή αφορούσε καθηγητή Πανεπιστημίου και όχι κάποιο μάχιμο στέλεχος.

Όμως τα τελευταία χρόνια, η συμπαθής τάξη των καθηγητών, έχει να επιδείξει μεγαλύτερη κινητικότητα στην τραπεζική αγορά από ότι αντίστοιχης βαθμίδας προβεβλημένα στελέχη που προέρχονται από το retail ή από το Investment banking.

Αυτό όμως δεν είναι του παρόντος.

Τώρα όσον αφορά στο ΜΙΕΤ είναι γεγονός ότι το κάποτε προβεβλημένο Ίδρυμα Πολιτισμού της Εθνικής, κυρίως μετά το 2016 είχε περιέλθει σε μία φάση εσωστρέφειας αν όχι παρακμής, από την οποία καλείται να το βγάλει ο κ. Κωστής.

Η συμβολή του ΜΙΕΤ στον πολιτισμό και κυρίως στις εκδόσεις είναι αυταπόδεικτη και δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πολλά (Η Mεσόγειος του Μπρωντέλ, η «τριλογία» του Χόμπσμπομ (η Eποχή των Επαναστάσεων, του Κεφαλαίου, των Αυτοκρατοριών), η Μίμησις του Auerbach, τα συλλογικά πολύτομα Ιστορία της φιλοσοφίας και Ιστορία και η μέθοδοί της της Encyclopédie de la Pléiade, η Ελληνική Βιβλιογραφία του 19ου αιώνα του Φίλιππου Ηλιού και της Πόπης Πολέμη, τα Οράματα και θάματα του Μακρυγιάννη).

Ωστόσο το εκδοτικό πρόγραμμα του ανεστάλη την άνοιξη του 2021 για να ξεπαγώσει εν μέρει ένα χρόνο αργότερα.

Αποκορύφωμα της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί εξαιτίας της αδυναμίας συνεργασίας με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ήταν η παραίτηση του διοικητικού του συμβουλίου (Τάσος Γιαννίτσης, Νικηφόρος Διαμαντούρος, Βασίλης Κάλφας, Δημήτρης Κυρτάτας, Αλέξης Πολίτης, Αντώνης Ρεγκάκος) το φθινόπωρο του 2020, για να ακολουθήσει λίγους μήνες αργότερα η αποπομπή του εμβληματικού του διευθυντή Διονύση Καψάλη.

Να δούμε κατά πόσο ο τέως πλέον  επιστημονικός υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank θα καταφέρει να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά».

 

Γιατί το Δημόσιο ανέβαλε την εκλογή Διοίκησης στην ΕΥΔΑΠ 

«Άναψαν» τα τηλέφωνα χθες όταν με αφορμή την αναβολή της Γενικής Συνέλευσης της ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ 0,87% 5,82 έγινε αντιληπτό ότι το Δημόσιο δεν ήταν έτοιμο να ορίσει νέα διοίκηση στην εταιρεία.

Τελικώς η απόφαση θα ληφθεί στην επόμενη Γ.Σ. που θα γίνει την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου.

Τελικά, η απάντηση, είναι ότι δεν ήταν έτοιμο, όχι γιατί δεν είχε αποφασίσει για τα πρόσωπα της νέας διοίκησης, αλλά γιατί του είχε διαφύγει μια μικρή λεπτομέρεια.

Μετά την επιστροφή της ΕΥΔΑΠ στο Δημόσιο από το Υπερταμείο, η ΕΥΔΑΠ ξαναγίνεται ΔΕΚΟ.

Και αυτό σημαίνει ότι η νέα διοίκηση θα πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής και ταυτόχρονα και από τη Γενική Συνέλευση.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να προταθεί λοιπόν η νέα διοίκηση προς έγκριση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και να ακολουθήσει η Γενική Συνέλευση που θα την εγκρίνει στις 12 Σεπτεμβρίου.

Όσο για το πρόσωπο του Διευθύνοντος Συμβούλου, δεν αναμένονται αλλαγές, ενώ αντίθετα φαίνεται ότι νέο πρόσωπο θα προταθεί για τη θέση του Προέδρου.

 

Η Ζέπος – Γιαννόπουλος στο deal της Helleniq Renewable

Δύο μεγάλες ελληνικές δικηγορικές εταιρείες εργάστηκαν για την συμφωνία εξαγοράς φωτοβολταϊκών πάρκων στην Κοζάνη της βρετανικής Lightsource, στη θυγατρική της Helleniq Energy, Helleniq Renewable.

H δικηγορική ομάδα της «Ζέπος και Γιαννόπουλος» ενήργησε ως νομικός σύμβουλος της Helleniq Renewables σε μία συμφωνία πολλών εκατομμυρίων για την εξαγορά ενός χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών ισχύς έως 180 ΜW στην περιοχή της Κοζάνης.

Επικεφαλής της ομάδας ήταν η partner Αναστασία Μακρή, επικεφαλής της ενεργειακής πρακτικής της εταιρείας και η partner Σοφία Χατζηγιαννίδου, με τη συνδρομή της senior associate Σμαράγδας Σπύρου.

Στην ομάδα εργάστηκαν  η senior associate Γεωργία Τσιαούση, και οι associates  Δημήτρης Ανδριόπουλος, Δανάη Μίνη, Χαράλαμπος Σιμόπουλος και Απόστολος Σκούτας.

Για την Lightsource bp εργάστηκε ως νομικός σύμβουλος η ομάδα Ενεργειακών Υποδομών της δικηγορικής εταιρείας «Κυριακίδης – Γεωργόπουλος».

Επικεφαλής της ομάδας της KG ήταν ο senior partner Γκας Γ. Παπαμιχαλόπουλος, και στο έργο συμμετείχαν η senior associate Έφη Παλαιολόγου, η associate Άννα-Μαρία Παπαμιχαλοπούλου, και ο associate Αντώνης Ν. Κουμπιάς.

 

H μεγάλη συνεννόηση που έκαναν Στάσσης, Στασινόπουλος, Παπαλεξόπουλος και Περιστέρης και ήταν win… επί τέσσερα!

Εν αρχή ήταν ο Γιάννης Στασινόπουλος και η Viohalco.

Τώρα ακολούθησε ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ.

Περί τίνος πρόκειται;

Αμφότεροι υπέγραψαν διμερείς συμβάσεις αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) με τον Γιώργο Στάσση και τη ΔΕΗ.

Το PPA έχει 10ετή διάρκεια, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται.

Πώς λειτουργεί το σύστημα αυτό και βγαίνουν όλοι κερδισμένοι; Αρχικά, οι ανάγκες της τσιμεντοβιομηχανίας θα καλύπτονται με φυσική παράδοση ρεύματος από μονάδες της ΔΕΗ συμβατικού μείγματος καυσίμου (λιγνίτες και νερά).

Η ενέργεια που θα παράγεται από τη ΔΕΗ θα διοχετεύεται προς την ΤΙΤΑΝ μέσω τρίτου προμηθευτή.

Εδώ μπαίνει στο σκηνικό ο Γιώργος Περιστέρης και ο ΗΡΩΝ που θα είναι ο «τρίτος» της παρέας.

Κατόπιν το συμβόλαιο θα γίνει 100% «πράσινο», με την απαιτούμενη ηλεκτροπαραγωγή να καλύπτεται αποκλειστικά από φωτοβολταϊκά πάρκα της ΔΕΗ.

 

Τα μεγάλα οφέλη από το «πράσινο συμβόλαιο»…

Η μετεξέλιξη της σύμβασης σε «πράσινο» PPA θα έχει δύο σημαντικά οφέλη για τον off-taker, ξεκινώντας από το γεγονός ότι θα μειωθεί το κόστος τροφοδοσίας του με ρεύμα.

Παράλληλα, θα επιτρέψει στην τσιμεντοβιομηχανία να μειώσει το ανθρακικό της αποτύπωμα, περιορίζοντας τους ρύπους του λεγόμενου Scope 2 (είναι η ενέργεια που αγοράζεται από τρίτους προς ιδιοκατανάλωση).

Αλλά το βασικό πλεονέκτημα και για Στάσση και Παπαλεξόπουλο είναι πώς θα προστατευτούν από ξαφνικές διακυμάνσεις των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΤΙΤΑΝ θα γνωρίζει από πολύ καιρό πριν το ενεργειακό της κόστος. Άρα θα έχει πλήρη επίγνωση σε μία πολύ σημαντική παράμετρο για το κόστος παραγωγής της, που είχε πολύ μεγάλα και ξαφνικά πάνω – κάτω τα τελευταία χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, η ΔΕΗ «κλειδώνει» για το ίδιο διάστημα την τιμή πώλησης για την παραγωγή ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της.

 

Ο ρόλος του Γιώργου Περιστέρη και της ΗΡΩΝ

Η πραγματοποίηση-υλοποίηση αυτού του συμβολαίου PPA θα γίνει από τον Γιώργο Περιστέρη και την ΗΡΩΝ.

Αυτό έχει ξαναγίνει με την ανάληψη από την ΗΡΩΝ και του PPA της ΔΕΗ με τη Viohalco.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, η θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,80% 17,68 έχει αναλάβει τη διαχείριση τριών ακόμη «πράσινων» PPAs, τα οποία υπέγραψε η ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή, κοινοπραξία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και της γερμανικής RWE,  με ελληνικές βιομηχανίες.

Ο Περιστέρης και η ΗΡΩΝ βρίσκονται μέσα  στις διμερείς συμβάσεις.

Αρχικά η ΗΡΩΝ ως προμηθευτής, καθώς εκπροσωπεί τις βιομηχανίες – αγοραστές, λειτουργώντας ως αγοραστής της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και πωλητής της ηλεκτροπαραγωγής στον τελική καταναλωτή.

Έτσι, αποτελεί τον απαραίτητο «μεσολαβητή» ώστε η παραγόμενη ενέργεια να διαμορφωθεί στο προφίλ κατανάλωσης του off-taker.

Στην περίπτωση των «πράσινων» PPAs, σημαντικό ατού της ΗΡΩΝ αποτελεί η θυγατρική της Optimus, που  εκπροσωπεί τους παραγωγούς ΑΠΕ στην αγορά.

Έτσι, η ΗΡΩΝ, η θυγατρική  «ΗΡΩΝ προμήθεια» και η Optimus έχουν φτιάξει ένα καθετοποιημένο  one stop shop, που διαχειρίζεται με επιτυχία  τις διμερείς συμφωνίες.

 

«Ψηλώνει» ο ΗΡΩΝ στην… υψηλή τάση…

Η συμφωνία για τα  PPA μεταξύ ΔΕΗ – Viohalco και η ανάληψή της από την ΗΡΩΝ έχει ως συνέπεια να αυξηθεί κατακόρυφα το μερίδιο προμήθειας της εταιρείας στην υψηλή τάση.

Για παράδειγμα, τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 11,25%.

Όπως είναι φυσικό, η διαχείριση και του PPA ΔΕΗ – ΤΙΤΑΝ θα ενισχύσει ακόμη περισσότερα τα μερίδια της ΗΡΩΝ.

 

…αλλά ο Στάσης παραμένει κυρίαρχος…

Από την άλλη πλευρά, για τη «ΔΕΗ Προμήθεια» η σύναψη του PPA με την ΤΙΤΑΝ σημαίνει πως η εταιρεία χάνει από πελάτη την τσιμεντοβιομηχανία, περιορίζοντας επομένως ακόμη περισσότερο τα ποσοστά της στη λιανική αγορά με όρους εκπροσώπησης φορτίου.

Συνεπώς προχωρεί η  εκπλήρωση της δέσμευσης της χώρας μας, δηλαδή τη μείωση του ποσοστού του δεσπόζοντος «παίκτη» που είναι η ΔΕΗ κάτω από 50% στη λιανική ρεύματος.

Παραμένει όμως ο Γιώργος Στάσσης και η ΔΕΗ, κυρίαρχος στην τροφοδοσία της αγοράς…

 

Όλα αυτά τα έγραφε ο wiseman από τις 10 Απριλίου…

Να θυμίσω τώρα τι (σας) έγραφε πρώτος ο wiseman από τις 10 Απριλίου;

Ιδού…

«Μία ανάσα από την μεγάλη τριπλή συμφωνία μαθαίνω πως βρίσκονται ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ, ο Ανδρέας Παπαλεξόπουλος (ΤΙΤΑΝ) και ο Γιάννης Στασινόπουλος (ΒΙΟΧΑΛΚΟ) για τα περιβόητα  «πράσινα» συμβόλαια ηλεκτροδότησης των δύο μεγάλων ενεργειοβόρων βιομηχανικών Ομίλων από τη μεγαλύτερη ενεργειακή επιχείρηση της χώρας τη ΔΕΗ.

Μάλιστα, τα συμβόλαια θα είναι δεκαετούς διάρκειας τα λεγόμενα  PPAs.

Όλα τα τεχνικά ζητήματα, που δεν ήταν και λίγα, έχουν πλέον επιλυθεί και το λόγο έχουν αυτή τη στιγμή οι δικηγόροι με τις περίτεχνες νομικές διατυπώσεις και όρους  «που, αν τους αφήσεις ελεύθερους, μπορούν να σου χτίσουν ή και να σου γκρεμίσουν μία συμφωνία μέσα στο δευτερόλεπτο» όπως έλεγε ο μακαρίτης Αριστοτέλης Ωνάσης.

Ο Στάσσης θα πουλήσει στις καλύτερες «βιομηχανικές τιμές» και με βάση  τον λιγνίτη και το φυσικό αέριο, ενώ από το 2026 θα τιμολογεί με βάση τις ΑΠΕ (οριακή τιμή φωτοβολταϊκών και  αιολικών πάρκων) που υποτίθεται θα είναι ακόμη πιο ευνοϊκές.

Αν και ο διάβολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες ή στα καπρίτσια των δικηγόρων, προβλέπω πως οι τζίφρες θα πέσουν σχετικά σύντομα…».

Συμπέρασμα: Όταν διαβάζετε mononews.gr και wiseman είστε εγκαίρως και εγκύρως ενημερωμένοι…

 

Aποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.
ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρωσία: Ο έλεγχος των πυρηνικών εξοπλισμών ανήκει στο παρελθόν
Στέφανος Γκίκας από Ζάκυνθο: «Δρομολογούμε σημαντικά λιμενικά έργα στα νησιά μας, που θα φέρουν αλματώδη ανάπτυξη»
Philip Lane (ΕΚΤ): Ευελιξία στο ζήτημα των περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων
Ταμείο Ανάκαμψης: Αυτές είναι 100 εταιρείες, ΔΕΚΟ και φορείς Δημοσίου με την υψηλότερη χρηματοδότηση (λίστα)
VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων – Οι κινήσεις της εβδομάδας
Τουρκία: Τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν-Μακρόν για τη Συρία
Μπελέρης για Δυτ. Βαλκάνια: Η αναγκαία διεύρυνση της ΕΕ πρέπει να προχωρήσει με συγκεκριμένους όρους
Ζαχαράκη: Δεν τίθεται θέμα καθολικής απαγόρευσης του διαδικτύου για τα παιδιά
Σε τροχιά απαγόρευσης η πρόσβαση στα social media για τους κάτω των 15 ετών – Τα τρία στάδια του κυβερνητικού σχεδίου – mononewsTV
Θα συνεχιστεί η επιδότηση για τα ηλεκτρικά οχήματα;