array(0) {
}
        
    
Menu
1.18%
Τζίρος: 152.20 εκατ.

Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι

            
The Wiseman

Οι business της Μαριάννας Λάτση με την ESA και οι φήμες, ποια είναι η πραγματική αξία της ΤΕΝΕΡΓ και οι εντολές του Βασίλη Καραμούζη της Εθνικής για το Ταμείο Ανάκαμψης

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ • 02.12.2021
Γιατί ο Μητσοτάκης κάλυψε τον Πλεύρη και όχι την Γκάγκα, οι αιφνιδιαστικές αποχωρήσεις από την Lamda, τα μπράβο του Μαξίμου στην Κεφαλαιαγορά και η μεγάλη πρωτιά της Πειραιώς ΑΕΠΕΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ • 04.12.2021
Γιατί ο Τζώρτζης απαγόρευσε στην Καίτη Κουτσολιούτσου να πάει στις φυλακές, οι νέες business του Νίκου Βαρδινογιάννη και ποιος τραπεζίτης προκαλεί εκνευρισμό

Ο Γιώργος Περιστέρης και τα 50,5 δισ. ευρώ

Μια αποκάλυψη γίνεται στο ενημερωτικό δελτίο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,80% 17,68 για την έκδοση του κοινού ομολογιακού δανείου των 300 εκατ. ευρώ, συνδεδεμένου με ρήτρα αειφορίας.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, «Το κατασκευαστικό υπογεγραμμένο ανεκτέλεστο του Ομίλου ανήλθε τον Οκτώβριο του 2021 σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ, διατηρώντας τις προοπτικές μίας υγιούς κατασκευαστικής δραστηριότητας την επόμενη περίοδο.

Με την προσθήκη των προς υπογραφή νέων συμβάσεων, το ανεκτέλεστο θα φτάσει στα 4,5 δισ. ευρώ το επόμενο διάστημα.

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων υποδομής περίπου 50,5 δισ. Ευρώ για τα οποία ο Όμιλος σκοπεύει να υποβάλει προσφορές (υπό όρους)».

Καθόλου άσχημα για τον ισχυρό επιχειρηματία.

Η παγερή αδιαφορία

Με παγερή αδιαφορία φαίνεται ότι υποδέχθηκαν το εξώδικο της Reggeborgh, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς θεωρούν ότι δεν περιλαμβάνει κανένα συγκεκριμένο επιχείρημα, πέραν από αδιόρατες απειλές και διαμαρτυρίες.

Πέρα όμως από αυτά, εκφράζεται και μια ακόμα εύλογη απορία για την χρησιμότητα της κίνησης καθώς εμφανίζονται αντίθετοι σε κατηγορίες που δεν τους έχουν κοινοποιηθεί ακόμα και συνεπώς αγνοούν.

«Φαίνεται ότι το μόνο που τους ενοχλεί είναι ότι τους ελέγχει η εποπτική αρχή»  προσθέτουν με νόημα ένοικοι  στο κτίριο της οδού Κολοκοτρώνη.

Οι business της Μαριάννας Λάτση στην  ESA και τα επόμενα βήματα

Στις 5 Απριλίου του 2017 η Lyktos Group συμφερόντων Μιχάλη Σάλλα αποφασίζει να εξαγοράσει το 45% της ESA Security Solutions.

Η εταιρεία άμεσα προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με αποτέλεσμα το ποσοστό του ομίλου Σάλλα να φτάσει το 55%.

Η ESA Security παρέχει υπηρεσίες ασφάλειας σε αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηροδρόμους, μεγάλους πολυεθνικούς οργανισμούς, εγκαταστάσεις εταιρειών ενέργειας, τράπεζες και εμπορικά δίκτυα.

Εκείνη την εποχή την εταιρεία διοικούσε ο ο κ. Βασίλης Αντωνόπουλος ο οποίος μάλιστα ήταν και μέτοχος της εταιρείας. 

Το 2018 όμως τα πράγματα αλλάζουν.

Το Latsis Family Office της κ. Μαριάννας Λάτση μπαίνει στο μετοχικό κεφάλαιο της ESA Security, αιφνιδιάζοντας την αγορά.

Aποκτά το 55% των μετοχών της εταιρείας καθώς η Lyktos αποεπενδύει.

Σε μια  λαμπρή εκδήλωση, που διοργανώθηκε στο Ekali Club, με «σύνθημα»: 20 years of moving forward, στις 4 Ιουνίου του 2018 ο Δημήτρης Aφεντούλης, εκπρόσωπος του ομίλου, αλλά και του Iδρύματος Λάτση (Eκτελεστικός Γραμματέας του Kοινωφελούς Iδρύματος Iωάννη Σ. Λάτση, μέλος του Δ.Σ. της Lamda Development και επιβλέπων τη λειτουργία των εταιριών SETE (Family Office) στην Aθήνα), αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία με την ESA Security, στην αξιοπιστία, τον επαγγελματισμό, την αποτελεσματικότητα και την τεχνολογική πρωτοπορία που τη διακρίνουν.

Tο κυριότερο, όμως, είναι ότι ανακοίνωσε και επίσημα την απόκτηση από την οικογένεια Λάτση ισχυρού ποσοστού της ESA Security.

Δηλαδή του ποσοστού της LYKTOS. 

Αμέσως η εταιρεία παίρνει σημαντικές δουλειές στον χώρο της λιανικής πώλησης (Golden Hall, The Mall Athens κ.ά.) ενώ συνεχίζεται η επέκταση της εταιρείας στον τομέα των μεταφορών (Aviation & Ports).

Ουδείς εκείνη την εποχή περίμενε ότι η κ. Λάτση θα προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση καθώς ήταν τελείως έξω από τα ενδιαφέροντα της.

Η εταιρεία αναπτύχθηκε σε σημαντικές ιδιωτικές και κρατικές δουλειές με προσωπική δουλειά ενός από τα πιο δυνατά στελέχη της οικογένειας Λάτση, του κ. Δημήτρη Αφεντούλη.

Ο Αφεντούλης θεωρείται από τα κορυφαία στελέχη που έχει η Ελλάδα, με επαφές και γνωριμίες σε υψηλά επίπεδα.

Γνώστης των αγορών θεωρείται από τα πρόσωπα του πιο στενού περιβάλλοντος της οικογένειας της Μαριάννας Λάτση.

Σήμερα από το site της εταιρείας έχει εξαφανιστεί το όνομα LYKTOS και υπάρχει μόνο μια αναφορά στο Family office της κ. Λάτση.

H συνεργασία με τον όμιλο Λάτση ξεκίνησε από το 2017, αρχικά αναλαμβάνοντας την ασφάλεια του Iδρύματος και της Privatsea.

ESA Security
(από αριστερά προς τα δεξιά) Δημήτρης Αφεντούλης (επιβλέπων τη λειτουργία των εταιριών Family Office της κ. Μαριάννας Λάτση) και Βασίλης Αντωνόπουλος τέως διευθύνων σύμβουλος ESA

Τα στελέχη που έφυγαν και τι αναφέρουν πηγές 

Ταυτόχρονα με την κ. Λάτση σημαντικό πακέτο μετοχών κατείχε ο τέως διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Βασίλης Αντωνόπουλος και κάποια στελέχη της ESA Security.

Όμως το 2019 η το 2020 (δεν είναι σαφές αυτό) το ποσοστό των στελεχών πουλήθηκε είτε απευθείας στο Family Office της κ. Μαριάννας Λάτρη είτε σε κάποιο άλλο fund συμφερόντων της οικογένειας.

Από τα μέσα του 2019, Αντιπρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας είναι, ο Γιώργος Μαθιός.

Επίσης το όνομα του κ. Αντωνόπουλου έχει εξαφανιστεί από το site της εταιρείας.

Τώρα,  πηγές με γνώση της αγοράς εκτιμούν ότι ήλθε η ώρα το family office της κ. Μαριάννας Λάτση να κάνει exit από την συγκεκριμένη εταιρεία.

Λέγεται μάλιστα ότι υπάρχει ένα fund που θα επιθυμούσε να εντάξει την συγκεκριμένη εταιρεία στο χαρτοφυλάκιο του.

Το fund αυτό ψιθυρίζεται στην αγορά ότι είναι ελληνικών συμφερόντων και διοικείται από έμπειρα στελέχη στο χώρο των επενδύσεων.

Η προίκα της εταιρείας είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Εκτός από τις ιδιωτικές δουλειές, προ ολίγων μηνών η ESA με την UNISON  ανέλαβαν και μια μεγάλη κρατική δουλειά.

Κέρδισε έναν εκ των διαγωνισμών  του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την παροχή υπηρεσιών Διαχείρισης Εγκαταστάσεων (Facilities Management) κάθε τύπου Δομών προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας.

Πρόκειται για έναν μεγάλο σε ύψος έργο, με τετραετή διάρκεια.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία για την Μετανάστευση.

Για την ακρίβεια η “ΈΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΏΝ UNISON Facility Services A.E. – ESA Security Solutions S.A.” κέρδισε την ΔΟΜΗ: Αττικής, Στερεάς Ελλάδος, με συνολική ετήσια εκτιμώμενη αξία  30,9 εκατ. ευρώ και συνολική αξία 123,6 εκατ. ευρώ.

 

Ο Βασίλης Καραμούζης έχει πάρει στα σοβαρά τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης…

Ούτε μία ούτε δύο. Ούτε 10 ούτε 20.

Περισσότερες από 170 εξειδικευμένες -tailor made- παρουσιάσεις έχει κάνει η Εθνική Τράπεζα σε μεγάλους και σοβαρούς πελάτες της για να σχεδιάσουν μαζί την αξιοποίηση των πόρων και των δανείων του Εθνικού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Οι περισσότερες εταιρείες πραγματοποιούν ετήσιους τζίρους της τάξης των 25 εκατ. ευρώ.

Μερικές όμως ξεπερνούν και τα 100 εκατ. ευρώ.

Ο wiseman σας έχει από καιρό επισημάνει την «πράκτορα 007», της Εθνικής Τράπεζας, την νέα Διευθύντρια του Investment Banking Δήμητρα Κρούσκα η οποία προφανώς πρωταγωνιστεί σε όλα τα μεγάλα επενδυτικά projects του Ομίλου.

Η Εθνική -μην ξεχνάτε- κάλυψε το 35% του Ελληνικού Βιβλίου στην δημόσια εγγραφή της ΔΕΗ

Τώρα ο Βασίλης Καραμούζης πρέπει να αξιοποιήσει τις ικανότητες του τμήματος Investment Banking για να πετύχει τους φιλόδοξους στόχους του Εθνικού Recovery and Resilience Facility …

 

Πόσο τελικά αξίζει μια ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή;

Θα διαβάσατε ελπίζω πως τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν την εξαγορά δύο αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 37,2 MW και συντελεστή λειτουργίας άνω του 40%, τα οποία βρίσκονται στη περιοχή της Νότιας Εύβοιας.

Τα ΕΛΠΕ κατέβαλαν 85 εκατ. eυρώ δηλαδή 2,3 εκατ. Ευρώ για κάθε ένα MegaWatt.

O Ηγούμενος της Μονής μου ζήτησε να κάνω έναν αυθαίρετο υπολογισμό.

Αν τα 37,2 ΜW αξίζουν 85 εκατ. ευρώ, τα 1.300 MW (σε λειτουργία ή υπό κατασκευή) της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής  πόσο πραγματικά αξίζουν;

Τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ δηλαδή δύο φορές την σημερινή κεφαλαιοποίηση.

Είναι αλήθεια ότι αυτός ο υπολογισμός είναι αυθαίρετος.

Κάθε έργο έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, τη δική του απόδοση και χαρακτηριστικά.

Από την άλλη όμως πλευρά δεν πρέπει να συνυπολογίσουμε και τα υπόλοιπα έργα της ΤΕΝΕΡΓ και τις άλλες επενδύσεις της;

Αυτή την προσευχή έκανα σήμερα, για να πάρουμε όλοι μια ιδέα για το τι μας περιμένει στο Χρηματιστήριο μόλις ομαλοποιηθούν οι συνθήκες….

 

Ο Καραμαγγιώλης μετακομίζει αλλά δεν …χωρίζει…

Μία από τις επαγγελματικές δραστηριότητες που γνωρίζουν μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια, είναι οι νομικές υπηρεσίες που σχετίζονται με επενδύσεις στο Χρηματιστήριο και την Ελληνική αγορά ομολόγων.

Οι δουλειές στον τομέα αυτό μεγαλώνουν το ίδιο και οι απαιτήσεις σε πόρους:

Χθες, στο μοναστήρι, οι μοναχοί με πληροφόρησαν ότι το δικηγορικό γραφείο του Δημήτρη Καραμαγγιώλη φεύγει από το Κολωνάκι.

Μετακομίζει  σε νέα ευρύχωρα και περισσότερο λειτουργικά γραφεία στην οδό Ρηγίλλης.

Η δικηγορική εταιρία «Καραμαγγιώλης & Συνεργατες» είναι από τις πιο δραστήριες σε θέματα χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

Γι΄ αυτό επενδύει σε χώρους που θα μπορούν να φιλοξενούν περισσότερους δικηγόρους και νομικούς συνεργάτες… αφού οι δουλειές ανοίγουν….

 

Η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ,  η Αττική Οδός και οι Επενδυτικές Σχέσεις

Η πόλεμος των Ρόουζ συνεχίζεται αμείλικτος ανάμεσα στους μετόχους του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ.

Ο όμιλος δείχνει ήδη βαριά τραυματισμένος από την σύγκρουση ανάμεσα στις δύο μετοχικές παρατάξεις τόσο που πλέον αντιμετωπίζει με τρόμο το ενδεχόμενο, να ξεκινήσει η διαδικασία για την παραχώρηση της Αττικής Οδού από το ΤΑΙΠΕΔ, νωρίς μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Αν η ΕΛΛΑΚΤΩΡ «χάσει την Αττική Οδό», τα έσοδα και τα μερίσματα, ο Όμιλος θα πέσει σε κώμα.

Έχει χάσει την ΕΓΝΑΤΙΑ οδό, δεν συμμετέχει ούτε σε μικρότερους διαγωνισμούς «συντήρησης των εσόδων».

Αν η διαγωνιστική διαδικασία για την Αττική Οδό ξεκινήσει μέσα στο πρώτο δίμηνο του νέου έτους, η διχασμένη ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0% 2,60 δεν θα έχει τα μέσα ή τις δυνατότητες να διεκδικήσει αυτό που θεωρεί ότι της ανήκει.

Η εντολή από την Ολλανδία μιλά σαφώς για την ανάγκη προσέλκυσης νέων σοβαρών επενδυτών από το εξωτερικό.

Γι’ αυτό τοποθετήθηκε, ο έμπειρος Γιάννης Μαμάκος, στη θέση του Υπευθύνου Επενδυτικών Σχέσεων (IRO) και της μονάδας εξυπηρέτησης μετόχων & εταιρικών ανακοινώσεων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Ο Γιάννης Μαμάκος έχει δουλέψει πολύ σ’ αυτή τη θέση στον Όμιλο του ΟΤΕ κάτω από την καθοδήγηση του Γ. Σαρσέντη και σίγουρα γνωρίζει καλά τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει…

 

Τα καλά της INTRALOT και οι προσδοκίες της αγοράς…

Θα είναι καλά τα αποτελέσματα 9μήνου που θα ανακοινώσει σήμερα το πρωί.

Eίναι τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώνει η εταιρεία μετά την περιβόητη συμφωνία με τους Ομολογιούχους και στην βραδινή προσευχή έμαθα πως τα EBITDA του 2021 θα ικανοποιούν και τους πιο καχύποπτους.

Θυμηθείτε ότι η αμερικανική Intralot Inc εμφάνισε στο πρώτο εξάμηνο του 2021 σημαντική αύξηση κατά 73,6% στο EBITDA φθάνοντας στα 47,3 εκατ. δολάρια (40,8 εκατ. ευρώ).

Η αγορά φαίνεται πως πιστεύει το turn around story της Intralot.

Η μετοχή τον Μάϊο διαπραγματεύονταν στα 0,15€/μετοχή.

Σήμερα, αφού φλέρταρε πολύ με το 1 ευρώ, διαπραγματεύεται με άνεση στα 0,86 ευρώ.

Τώρα το μόνο που πρέπει να κάνει η διοίκηση είναι να πείσει ότι μπορεί να διεκδικεί νέους μεγάλους διαγωνισμούς στο εξωτερικό και ταυτόχρονα να περικόπτει δαπάνες στο εσωτερικό…

 

Οι επόμενες κινήσεις της ΕΥΔΑΠ

Πολλοί διάβασαν, λίγοι κατάλαβαν τη σημασία της είδησης που σας μετέφερα χθες από το μοναστήρι για τις δύο συμβάσεις που θα υπογράψει η ΕΥΔΑΠ .

Η πρώτη σύμβαση θα αφορά τους όρους ανανέωσης του αποκλειστικού δικαιώματος παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην Πρωτεύουσα έως το 2040, ενώ η δεύτερη την ανάθεση στην Ε.ΥΔ.Α.Π. υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της μείζονος περιοχής Πρωτευούσης για τρία έτη.

Μόλις υπογράψει η ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ 0,87% 5,82 τις δύο συμβάσεις θα αρχίσει να εφαρμόζει το σύστημα τιμολόγησης RAB (Regulated Asset Base) ή αν προτιμάτε στα Ελληνικά Ρυθμιζόμενη Βάση Περιουσιακών Στοιχείων.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υιοθετήσει ένα πιο επιθετικό -πιο αναπτυξιακό- μοντέλο λειτουργίας για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες υποχρεώσεις. Αυτό σημαίνει νέο μοντέλο διοίκησης

 

Εθνική και Πειραιώς έδωσαν το φιλί της επιτυχίας στην NOVAL Property

Mέσα στις πιο δύσκολες χρηματιστηριακές συνθήκες, με βίαια σκαμπανεβάσματα στις αγορές και μεγάλη αβεβαιότητα λόγω της παραλλαγής «Ο» του κορωνοϊού, η Noval Property όχι μόνον κατάφερε να αντλήσει 120 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,65% αλλά και με μεγάλη υπερκάλυψη του ομολόγου κατά 2,8 φορές.

Η Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς έκαναν καλά τη δουλειά τους ως συντονιστές και κύριοι ανάδοχοι της έκδοσης αλλά και το κύρος του Ομίλου Στασινόπουλου έπαιξε σίγουρα σημαντικό ρόλο…

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.
ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί
Το «κόλλημα» της Moody’s, το στοίχημα της S&P και το Tramp effect
Επιδόμα παιδιού – στέγασης: Χωρίς αυξήσεις και με τα ίδια κριτήρια και το 2025
Ευάγγελος Μυτιληναίος: Επενδύουμε στην Ελλάδα και γινόμαστε ισχυρότεροι διεθνώς- Πρωτοπορούμε στο γάλλιο
Τιtan: Αποδόσεις 250,7% και υπεραξίες 2,37 δισ. στην τελευταία διετία.- Τι φέρνει η εισαγωγή της θυγατρικής στη Wall Street