array(0) {
}
        
    
Menu
1.18%
Τζίρος: 152.20 εκατ.

Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς

            
The Wiseman

Οι απειλές Κοκλώνη στο mononews.gr, πώς ο Εξάρχου δημιουργεί ένα επιχειρηματικό κολοσσό, γιατί η Goldman βάζει πλάτη στις Τράπεζες, ο Καμπουρίδης και οι συμπτώσεις, και τι δεν πάει καλά με τον Καλαβρουζιώτη του ΕΑΠ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ • 27.03.2023
Ο Μητσοτάκης και η Deutsche Bank, το τίμημα για την ΑΚΤΩΡ, τα 64 εκατ. του Εξάρχου, ο Νίκος-Χάρι Πότερ-Κοκλώνης και οι 10 δικηγόροι, γιατί πρέπει να κατεδαφιστούν ΤΩΡΑ 20 κτίρια στην Ακρόπολη και οι νέες business της συζύγου του εφοπλιστή
ΕΠΟΜΕΝΟ • 29.03.2023
Ο Κοκλώνης, οι απειλές στο mononews.gr και ποιον πιστόλιασε, ο Σταύρος Παπασταύρου στο ΜΜ, η ευκαιρία με τις τράπεζες, που είναι ο φαντομάς Δουζόγλου, γιατί Κόπι και Περιστέρης πάνε πρίμα και ποιοι εφοπλιστές πτώχευσαν

Οι απειλές Κοκλώνη στο mononews.gr

Χθες το μεσημέρι στις 12:44, ο εκδότης του mononews.gr, Γιώργος Δημητρομανωλάκης, δέχτηκε ένα τηλεφώνημα.

Στην άλλη άκρη της γραμμής , ο γνωστός παρουσιαστής Νίκος Κοκλώνης.

Εκτός εαυτού, για 2 λεπτά άρχισε να βρίζει με χυδαίο τρόπο και να απειλεί με αγωγές και μηνύσεις.

Ευτυχώς η συνομιλία είναι καταγεγραμμένη.

Ήδη έχουν ενημερωθεί  οι νομικοί του mononews.gr για τις θηριώδεις απειλές.

Δεν θα μεταφέρω τους χαρακτηρισμούς καθώς θύμιζαν Τρούμπα της δεκαετίας του 1960.

Όλοι προφανώς καταλαβαίνετε.

Αφορμή προφανώς ήταν ένα κείμενο στο mononews.gr, στην στήλη WISEMAN, η οποία καθημερινά διαβάζεται από  50.000 αναγνώστες.

To κείμενο αυτό περιέγραφε κάποια από τα στοιχεία του πορίσματος του έμπειρου εισαγγελέα για το ξέπλυμα Χαράλαμπου Βουρλιώτη.

Τίποτα παραπάνω.

Τίποτα λιγότερο.

Επίσης γράφαμε ότι οι εισαγγελείς της Οικονομικής Εισαγγελίας,  ξεσκονίζουν το πόρισμα Βουρλιώτη προκειμένου να καταλήξουν σε συμπεράσματα.

Το πόρισμα το έχετε διαβάσει όλοι.

Αυτό που θέλουμε να πούμε στον κ. Κοκλώνη είναι ότι το mononews.gr ούτε εκβιάζεται, ούτε φιμώνεται, ούτε απειλείται.

Να τον χαίρονται τα κανάλια και οι καναλάρχες, που τον έχουν ακόμα στην δούλεψη τους, καθώς ενας υπάλληλος τους, απειλεί ένα Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης και τον εκδότη, με τις πιο φρικιαστικές φράσεις.

 

Οι μετοχές που ξεχώρισαν 

Λίγες είναι οι μετοχές που ξεχώρισαν κατά την διάρκεια της χθεσινής, υποτονικής,  συνεδρίασης στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Καταρχήν το νέο της ημέρας προέκυψε από την συνεδρίαση του ΔΣ της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0% 2,60 , αναφορικά με την πώληση της ΑΚΤΩΡ στην Ιντρακάτ ΙΝΚΑΤ -0,60% 4,95 .

Το ΔΣ εξουσιοδότησε τον επικεφαλής της Ελλάκτωρ Θύμιο Μπουλούτα να ολοκληρώσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες  και οποίες και “έκλεισαν” αργά χθες το βράδυ.

Την Τετάρτη  θα συνεδριάσει το ΔΣ της Ιντρακάτ υπό τον Αλέξανδρο Εξάρχου για να εγκρίνει την συναλλαγή.

Η μετοχή της Ιντρακάτ έκλεισε με κέρδη 4%.

Η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 έκλεισε με σημαντικά κέρδη 3,72% στα 1,92 ευρώ.

Η Πειραιώς έχει και νέα μπροστά της καθώς από τις 18 Απρίλιου έως τις 28 Απρίλιου θα μπει στο μικροσκόπιο του MSCI.

Εάν πληροί τις προϋποθέσεις θα ενταχθεί στον διάσημο δείκτη.

Η τιμή της πρέπει να είναι οπωσδήποτε πάνω από τα 2 ευρώ.

Εξαιρετική εικόνα είχε και η Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,68 όπως επίσης και η Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0% 36,70 εν όψει της έκτακτης γενικής συνέλευσης του Απριλίου, που θα αποφασίσει για το buyback της μετοχής σε τιμές έως 40 ευρώ.

Κακή εικόνα για τον ΟΤΕ ΟΤΕ -0,21% 14,07 και την LAMDA Development ΛΑΜΔΑ 0,27% 7,45 που έκλεισαν με απώλειες.

 

Πώς ο Εξάρχου δημιουργεί έναν επιχειρηματικό κολοσσό

Μια από τις μεγαλύτερες και πιο υγιείς χρηματοοικονομικά εταιρίες στην Ελλάδα είναι πλέον η Ιντρακάτ, μετά και την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ.

Η εξαγορά ολοκληρώνεται την Τετάρτη με την συνεδρίαση του ΔΣ της Ιντρακάτ που θα οριστικοποιήσει και τυπικά την συναλλαγή με την Ελλάκτωρ.

Μέσα σε διάστημα 9 μηνών (από το καλοκαίρι του 2022), από την εξαγορά της από τους Αλέξανδρο Εξάρχου, Δημήτρη Μπάκο και Γιάννη Καυμενάκη, η εισηγμένη, από μια ζημιογόνα εταιρεία, μετατρέπεται σε έναν «κατασκευαστικό θηρίο» με ανεκτέλεστο σχεδόν 5 δισ. ευρώ, με 160 εκατ. ευρώ ταμείο και εκτιμώμενο τζίρο 900 εκατ. κατ’ έτος.

Περισσότερο ευνοημένοι είναι οι μέτοχοι της Ιντρακατ και ειδικά όσοι τοποθετήθηκαν στην τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 100 εκατ. ευρώ.

Η ΑΜΚ στην τιμή των 1,17 ευρώ, πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2022.

Όσοι τοποθετήθηκαν σε αυτή την τιμή, τώρα έχουν μια μετοχή εταιρείας που τούτη την ώρα, μετατρέπεται σε μια από τις κυρίαρχες στην Ελλάδα, με 5.000 εργαζόμενους.

Επιπρόσθετα το “επιχειρηματικό θηρίο” της επιχειρηματικής τριάδας υπό τον Αλέξανδρο Εξάρχου, που θεωρείται ο εμπνευστής του σχεδίου,  υλοποίει με σταθερά βήματα την δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα στην Ελλάδα με την συγχώνευση των Attica bank, HSBC και Παγκρήτιας τράπεζας.

Μεταγραφές από την Credit Suisse για την ΕFG του Σπύρου Λάτση 

Δεν ξέρω πόσο έχουν επηρεαστεί οι μικρότερου μεγέθους Ελβετικές Τράπεζες μετά την κρίση της Credit Suisse, την Τράπεζα του Σπύρου Λάτση όμως φαίνεται ότι δεν την έχει αγγίξει.

Η EFG – περί αυτής ο λόγος – με έδρα τη Ζυρίχη, προχωρά σε επεκτατικές κινήσεις στην Ασία.

Στο πλαίσιo αυτό ανακοίνωσε οκτώ παρακαλώ, ηχηρές μεταγραφές τραπεζιτών με ειδίκευση και πολύ καλή φήμη στο private banking.

Τα περισσότερα στελέχη προέρχονται όπως φαντάζεστε από την Credit Suisse την οποία εγκαταλείπουν αναζητώντας ασφαλέστερη στέγη.

Με αφορμή τις συγκεκριμένες μεταγραφές να σας ενημερώσω ότι μετά συγχώνευση της CS με την UBS αναμένεται μεγάλο κύμα φυγής από την πρώτη.

Nα θυμίσουμε ότι η Τράπεζα διαθέτει γραφείο το Χονγκ Κονγκ το οποίο συγκέντρωσε και την μερίδα του λέοντος στις μεταγραφές καθώς και στη Σιγκαπούρη.

Τα στελέχη που εντάχθηκαν στην EFG προέρχονται από δυνατά «μαγαζιά», όπως Barclays, Standard Chartered, Coutts, UBS, Citi και ΒΝΡ Paribas.

 

Γιάννης Καλαβρουζιώτης: Κάτι δεν πάει καλά με την ακύρωση του διαγωνισμού του ΕΑΠ, στην Πάτρα

Φιλοξενήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα την απάντηση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) από τον πρύτανη Γιάννη Καλαβρουζιώτη, για το θέμα που αποκάλυψε ο Wiseman, για την ακύρωση της εξαγοράς δύο κτιρίων.

Ο ιδιοκτήτης του ενός εξ΄ αυτών από την Πάτρα επιμένει ότι το Ανοικτό Πανεπιστήμιο δεν λέει την αλήθεια.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι του  αρνήθηκε το δικαίωμα να αμφισβητήσει την ορθότητα της εκτίμησης του εκτιμητή που είχε προσλάβει.

Από την απόρριψη της ένστασης πέρασαν δύο ολόκληροι μήνες,  κατά τους οποίους η Επιτροπή Διαγωνισμού, δεν βρήκε χρόνο να συνεδριάσει και να ανοίξει την οικονομική προσφορά του συμμετέχοντα.

Αντί αυτού ζήτησε από το συμμετέχοντα να παρατείνει τη διάρκεια της εγγυητικής για 6 μήνες!

Σημειωτέο ότι δεν προβλεπόταν στους όρους του διαγωνισμού υποχρέωση για παράταση της εγγυητικής, παρά μόνον για αυτόν που θα ανακηρυχθεί ανάδοχος.

Οπότε είτε πρόκειται για ολιγωρία του Ανοικτού Πανεπιστημίου να ολοκληρώσει εγκαίρως το διαγωνισμό, είτε υπήρχε σε εξέλιξη διαπραγμάτευση για άλλο ακίνητο που δεν είχε υποβάλει αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό.

Η έξωση  Καμπουρίδη και οι συμπτώσεις 

Πάντως, αυτή η ιστορία με την κακήν κακώς έξωση του Μίλτου Καμπουρίδη από τη Dolphin Capital Investors, τώρα που κατακάθεται η σκόνη των πρώτων ημερών, όλο και περισσότερου μου φαίνεται ότι έχει να κάνει και με τα deals που ετοιμάζονταν αλλά έμειναν στα χαρτιά με τη Grivalia.

Δεν υποστηρίζω ότι κατ΄ ανάγκη υπήρξε προσωπική παρέμβαση του επικεφαλής της εταιρείας Γιώργου Χρυσικού, όμως είναι πολλές οι συμπτώσεις.

Η Grivalia  λοιπόν είχε συμφωνήσει να αγοράσει από τη DCI (δηλαδή από τους Άγγλους)  οικόπεδα με 10 εκατομμύρια στην Αργολίδα, στην στρατηγική επένδυση της Kilada Hills .

 Oμως η συμφωνία φαίνεται ότι κόλλησε στη… σύσταση υποθηκών.

Μέχρι σήμερα η εξαγορά δεν έχει προχωρήσει και φαίνεται ότι και ο Καμπουρίδης βρήκε άλλον αγοραστή.

Κι όπως είπε πρόσφατα και στέλεχος της εταιρείας Καμπουρίδη, «ε, όλα η Grivalia θα τα πάρει;».

Κάτι η κολλημένη συμφωνία, κάτι η αποσύνδεσή του κι από το Amanzoe (πούλησε κι αυτό το μικρό ποσοστό που είχε), και η μπάλα πήρε και τη σχέση Καμπουρίδη με τους Βρετανούς.

Με εκπομπή στην ΕΡΤ και ο Παύλος Τσίμας με 200.000 ευρώ

Μαζί με το Νικολόπουλο και τον Πορτοκάλογλου ο φιλόμουσος πρόεδρος της ΕΡΤ  Κωσταντίνος Ζούλας δίνει εκπομπή και τον Παύλο Τσίμα προκειμένου να ενδυναμώσει περαιτέρω το ψυχαγωγικό πρόγραμμα της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Μετά την έλευση και του Παύλου Τσίμα φαίνεται ότι αρχίζει να δημιουργείται σιγά σιγά ένας  «μικρός ΣΚΑΙ» στην ΕΡΤ του Κωνσταντίνου Ζούλα ο οποίος προσθέτει και τον Παύλο Τσίμα στην ομάδα των δημοσιογράφων που έχουν προσέλθει στη δημόσια Ραδιοτηλεόραση τα τελευταία χρόνια (Ηλίας Σιακαντάρης, Απόστολος Μαγγηριάδης, Χριστίνα Βίδου, Σοφία Παπαϊωάννου, Γιάννης Παπαδόπουλος κ.ά.).

Δεσμεύοντας την επόμενη διοίκηση, μπορεί να είναι η ίδια μπορεί και όχι, ο πρόεδρος της ΕΡΤ και το Δ.Σ. στο πλαίσιο εγκρίσεων προγραμμάτων για τη νέα σεζόν ενέκριναν την εκπομπή «Το χρονικό της ελληνικής δισκογραφίας» με παρουσιαστή τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα.

Σε έναν διαφορετικό ρόλο τον οποίο γνωρίζει πολύ καλά και ήδη τη θεματολογία παίζει στα δάχτυλα στην πρωϊνή ραδιοφωνική εκπομπή του στον ΣΚΑΙ.

Η εκπομπή η οποία αναμένεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα της ΕΡΤ1, θα έχει – για αρχή το πιθανότερο – «κύκλο» 12 επεισοδίων διάρκειας 45 λεπτών έκαστο και θα κοστίσει συνολικά 198.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Έως εδώ καλά καθώς ουδείς αμφισβητεί το κύρος και την αξία που θα προσθέσει στην ΕΡΤ ο Παύλος Τσίμας.

Το θέμα είναι ηθικής τάξεως πρώτον γιατί η δημόσια ραδιοτηλεόραση διαθέτει σημαντικά πρόσωπα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε μια τέτοια εκπομπή.

Δεύτερον επειδή ο Κωνσταντίνος Ζούλας έκανε bypass το αποκλειστικό συμβόλαιο που είχε ο Παύλος Τσίμας με τον ΣΚΑΙ ζητώντας προσωπική χάρη από τον πρώην εργοδότη του  τον Γιάννη Αλαφούζο με τον οποίο τον συνδέει χρόνια φιλία, παράλληλη συνεργασία του Τσίμα και με την ΕΡΤ.

Και τρίτον επειδή οι 12 εκπομπές θα γυριστούν έως το τέλος του καλοκαιριού και φυσικά θα προβληθούν με τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ.

Ανεξαρτήτως της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές.

Πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσει στα ξενοδοχεία του ο  Όμιλος Μήτση

Έως 200 εκατομμύρια θα βάλει στα κρατικά ταμεία από φόρους η επένδυση Μήτση στη Φθιώτιδα όταν ολοκληρωθεί, την πορεία της οποίας   «επιθεώρησε» χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 Το έργο των 50 εκατ. ευρώ θα αναβαθμίσει τις ιαματικές πηγές στην έκταση των 475 στρεμμάτων, που κέρδισε πριν από λίγο καιρό ο ξενοδόχος σε διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.

 Θα δημιουργήσει τουλάχιστον 500 θέσεις εργασίας όταν θα ξεκινήσει να λειτουργεί το ανακαινισμένο ξενοδοχείο Γαλήνη.

Τις πόρτες τους θα ανοίξουν τα  εγκαταλελειμμένα σήμερα ξενοδοχεία Ράδιον και Θρόνιον, μετά το 2026  μαζί με τα κέντρα υδροθεραπείας Ασκληπιός και Ιπποκράτης, για να κάνουν τα Καμένα Βούρλα, προορισμό spa.

«Ρόμποκοπ» οι ελληνικές τράπεζες, λένε οι… Στουρναριστές!

Πολύς κόσμος στο εξωτερικό «τρόμαξε» από την χρεοκοπία της SVB αλλά και τα όσα ακολούθησαν με την Credit Suisse που εξαγοράστηκε από το μεγάλο ανταγωνιστή της την UBS και τα όσα διαδραματίζονται με την DB που είναι «κράτος εν κράτει» στο Βερολίνο και αλλαχού.

Το παρήγορο είναι η Ελλάδα είναι ένα «ανεξάρτητο πριγκιπάτο» για τους καταθέτες: ευτυχώς δεν απέσυραν ούτε ευρώ, παρέμειναν ψύχραιμοι γνωρίζοντας ότι οι  τράπεζες βρίσκονται σε πολύ ισχυρή θέση τόσο από πλευράς ρευστότητας όσο και κεφαλαιακής επάρκειας ενώ υπόκεινται στο  αυστηρό εποπτικό πλαίσιο που έχει επιβάλλει ο Γιάννης Στουρνάρας.

Από το περιβάλλον του οποίου και από συνεργάτες του μάθαμε πως οι ελληνικές Τράπεζες χαρακτηρίστηκαν …«Ρόμποκοπ» μέσα στο μεγάλο κτίριο με τις δύο εισόδους από Πανεπιστημίου και από Σταδίου, λόγω της θωράκισής τους.

Και ορθά χαρακτηρίστηκαν έτσι, λέω εγώ.

Επίσης μέσα από το ίδιο μεγάλο κτίριο ο wiseman μαθαίνει πως, κάτι που έγραψε ο Διοικητής της ΤτΕ και κακώς παρεξηγήθηκε από ορισμένους, ήταν μία απολύτως ρουτινιάρικη επισήμανση, που επιβεβαίωνε μάλιστα ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ισχυρές.

Τί έγραψε ακριβώς ο Κεντρικός τραπεζίτης;

«Από πλευράς εποπτείας επισημαίνουμε σταθερά ότι θα πρέπει να βελτιώσουν οι Τράπεζες και την ποιότητα του κεφαλαίου τους, μειώνοντας το ποσοστό των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTC), βελτιώνοντας την κερδοφορία τους, σταθερά και σε διατηρήσιμο επίπεδο».

Άρα λαμπρή και καλοδεχούμενη η  κερδοφορία σε ποσοτικό επίπεδο, να αποκτήσει τώρα και ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Αυτό ακριβώς που προσπαθούν και οι διοικήσεις των Τραπεζών…

Η μορφή της κρίσης διεθνώς…

Κατά τα άλλα έμαθα μέσα από το ίδιο μεγάλο κτίριο, πως ο Γιάννης Στουρνάρας και οι συν αυτώ, θεωρούν πως η σημερινή διεθνής θύελλα που έχει ξεσπάσει και ευτυχώς πάει να κοπάσει, είναι κατά βάση χρηματιστηριακή παρά ουσιαστική.

«Τόσο η Credit Suisse που εξαγοράστηκε, όσο και η DB που σε μεγάλο βαθμό ταυτίζεται με το Γερμανικό κράτος, εδώ και πολλά χρόνια έχουν γνωστά δομικά και πολλαπλώς δημοσιοποιημένα προβλήματα και τώρα μπήκαν για μία ακόμη φορά  στην πλώρη των κερδοσκόπων» λένε και προσθέτουν: «εδώ όμως ισχύει πραγματικά η φράση too big to fail, οπότε…αισιοδοξία και άγιος ο Θεός!».

Δεν θα αναμιχθεί στα πολιτικά παιχνίδια…

Το τελευταίο από Στουρνάρα μεριά όμως σας το άφησα για το τέλος, αφού βασικός συνομιλητής του και επί χρόνια φίλος του, μου είπε κατηγορηματικά: «Ο Στουρνάρας ούτε κοστούμι Πρωθυπουργού ράβει, ούτε επιθυμεί να παίξει ρόλο Ντράγκι, ούτε είναι στη …λίστα Ανδρουλάκη με τους κρυφούς …Πρωθυπουργίσιμους.

Δεν θα αναμειχθεί καθόλου σε αυτά τα προεκλογικά ή μετεκλογικά παιχνίδια, διαχειρίζεται κρίσιμα θέματα και δεν θα τα αφήσει στη μέση».

Αυτά μου είπε, αυτά σας μεταφέρω ως γνήσιος wiseman. Βέβαια αν τον καλέσει η Πατρίδα να εκτελέσει το καθήκον του δεν είμαι βέβαιος ότι θα φυγομαχήσει.

Πέτυχαν το στόχο τους, τι άλλο θέλουν;

Με επίσημη ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εργαζομένων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δεν ήρθε τελικά σε επαφή  με το Προεδρείο  ώστε να ενημερωθεί για τις απόψεις των εργαζομένων σε σχέση με το νομοσχέδιο για τη ΡΑΕ, και συγκεκριμένα αυτό που αφορούσε στην επέκταση των αρμοδιοτήτων της Αρχής στα ύδατα και τα απόβλητα.

Μάλιστα ο Σύλλογος εκφράζει απογοήτευση επειδή  «ακυρώθηκε με ευθύνη του Υπουργείου, ραντεβού που είχε κλειστεί την ύστατη ώρα, δηλαδή κατά την ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου».

Θεμιτά όλα αυτά που λέει ο Σύλλογος Εργαζομένων στη ΡΑΕ αλλά θα μπω στον πειρασμό να μεταφέρω αυτούσιο διάλογο που άκουσα το πρωί της Δευτέρας τριγυρνώντας στους διαδρόμους του Υπουργείου, αφού κάποιος είχε ξεχάσει στους πάνω ορόφους, μία «βαριά» πόρτα ανοιχτή, ίσως και επίτηδες για να ακούγονται οι κουβέντες:

«Μα τί θέλουν τώρα και γκρινιάζουν; Αφού το βασικό χατίρι τους το κάναμε και ο Θανάσης ο Δαγούμας, από Πρόεδρος της ΡΑΕ θα αναβαθμιστεί, εκτός διαστημικού απροόπτου σε πρόεδρο της Υπερ-Αρχής για νερά-ενέργεια-σκουπίδια. Τι άλλο να κάνουμε;» αναρωτήθηκε πολιτικό στέλεχος του ΥΠΕΚΑ.

Και η ‘πληρωμένη’ απάντηση άλλου επίσης υψηλόβαθμου παράγοντα: «Ο …Θανάσης ήταν ιεραρχικά το δεύτερο αίτημά τους για αναβάθμιση. Το πρώτο ζητούμενο για αναβάθμιση  ήταν η μισθολογική τους κλίμακα, δηλαδή η αλλαγή μισθολογικού καθεστώτος, το οποίο τώρα θα διαχειριστεί ο νέος Πρόεδρος της Υπερ-Αρχής, δηλαδή ο… Θανάσης ο Δαγούμας! Ίσως φοβούνται ότι τώρα που αναβαθμίζεται, θα τους λησμονήσει».

Μπα ο wiseman προβλέπει πως ο «φίλος» της στήλης Θανάσης (με γειά και το θερινό κοστούμι που έβαλε αφότου …πέρασαν οι αγωνίες, βγαίνει προς τα έξω η ανακούφιση) Δαγούμας, δεν θα ξεχάσει όσους τον στήριξαν ενεργά μάλιστα, τις δύσκολες εβδομάδες της αναμονής…

Ανησυχεί τώρα;

Το άλλο που μου μετέφεραν στο Υπουργείο, είναι ότι αφού ησύχασε ο Θανάσης Δαγούμας με την επικείμενη αναβάθμισή του, άρχισε να ανησυχεί και να αναρωτιέται τί θα απογίνει ο …«Διόσκουρός» του, ο Δημήτρης Ψυχογιός, σήμερα Πρώτος  Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, ο οποίος καιρό τώρα προαλειφόταν από διάφορους (και διάφορες!) για διάδοχός του στη Ρυθμιστική Αρχή.

«Μα σοβαρά τώρα ανησυχεί ο Θανάσης για τον Ψυχογυιό ή μας κάνει πλάκα;

Μήπως μπλοφάρει ή άλλαξαν τόσο πολύ οι ισορροπίες εκεί μέσα, τώρα που η  Ρυθμιστική Αρχή έμπασε και νερά και σκουπίδια, με την εννοιολογική σημασία φυσικά και όχι την κυριολεκτική» ήταν το σχόλιο του υψηλόβαθμου που σας λέγαμε.

Όρεξη για αστειάκια είχαν Δευτεριάτικα στο ΥΠΕΝ!

 

Η GOLDMAN βάζει πλάτη στις Ελληνικές Τράπεζες

Φίλοι αναγνώστες, η Goldman Sachs, έβγαλε χθες ένα καινούριο report που βάζει τεράστια πλάτη στις ελληνικές τράπεζες.

Μέσα στην τραπεζική καταιγίδα, ενώ όλοι έχουν λουφάξει και σας λένε «Μακριά από τράπεζες και στρέψετε την προσοχή σας σε μη τραπεζικές μετοχές», η Goldman Sachs έρχεται από την άλλη και βλέπει την πρόσφατη πτώση σαν ευκαιρία τοποθετήσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Συγκεκριμένα, η Goldman Sachs μας τονίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι πολύ καλά κεφαλαιοποιημένες αρκετά πάνω από το minimum.

Συγκεκριμένα, το CET-1 της Εθνικής με βάσει τα στοιχεία τέλη Δεκεμβρίου του 2022 είναι στο 15,6% με το minimum CET-1 για την Εθνική να είναι στο 9,4% και το Total Capital Adequacy CAR να είναι στο 16,8%.

Της Eurobank το CET-1 είναι στο 15,2% με το CET-1 minimum στο 9,5% και με το CAR στο 18,2%.

Της Alpha το CET-1 είναι στο 11,9% με το minimum CET-1 στο 9,4% και το CAR στο 16,1%.

Τέλος, της Πειραιώς το CET-1 είναι στο 11,5% με το minimum CET-1 στο 9,4% και το CAR στο 16,4%.

Η Goldman μας τονίζει ότι ενώ τώρα έχει ανέβει το κόστος έκδοσης AT1 πιστεύει ότι στο δεύτερο εξάμηνο η Ελλάδα θα πάρει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα με αποτέλεσμα να πέσει πολύ το κόστος έκδοσης νέων ομολόγων.

Οι ελληνικές Τράπεζες δεν έχουν κανένα λόγο να βιαστούν να πάνε στις αγορές τώρα.

Έχουν τεράστια ρευστότητα, για να καταλάβετε (βλ. πίνακα παρακάτω) η Εθνική έχει τον υψηλότερο δείκτη ρευστότητας LCR στο 249%, δεύτερη είναι η μεγάλη έκπληξη η Πειραιώς με LCR στο 201%.

Τρίτη είναι η Eurobank με 173% και τέταρτη η Alpha με 167%. Ακόμα η Goldman μας τονίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν έναν από τον καλύτερο λόγο δανείων προς καταθέσεων στην ΕΕ με βάσει τα στοιχεία 31/12/2022.

Συγκεκριμένα, η Εθνική έχει δείκτη δανείων προς καταθέσεων 56%.

Τον δεύτερο καλύτερο δείκτη τον έχει η Πειραιώς με 62%. Τρίτη είναι η Eurobank με 73% και τελευταία η Alpha Bank με 78%.

Η Goldman μας τονίζει ότι το πιο σημαντικό στοιχείο του ισολογισμού είναι οι καταθέσεις, διότι η Credit Suisse κατέρρευσε επειδή πέρσι είχε μία πτώση της τάξης του 40% στις καταθέσεις της.

Οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν περάσει δια πυρός και σιδήρου τα τελευταία 15 χρόνια.

Γι’ αυτό η Goldman δεν ανησυχεί, θεωρεί ότι τα χειρότερα είναι πίσω για τις ελληνικές τράπεζες.

Ακόμα θεωρεί ότι η τραπεζική κρίση στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική, θα είναι παροδική.

Γι’ αυτό δεν αλλάζει τη σύστασή της για τις ελληνικές τράπεζες.

Συγκεκριμένα, έχει την Εθνική με σύσταση αγοράς με τιμή στόχο τα 5,40 ευρώ την Alpha με σύσταση αγοράς και τιμή στόχο τα 1,60 ευρώ, την Πειραιώς με σύσταση αγοράς και τιμή στόχο τα 2,20 ευρώ και τέλος την Eurobank με σύσταση ουδέτερη και τιμή στόχο τα 1,40 ευρώ.

Ακόμα στη σελίδα 7 του report και συγκεκριμένα στο exhibit 8, μας δείχνει τον επενδυτικό ορίζοντα του χαρτοφυλακίου ομολόγων των ελληνικών τραπεζών.

Εδώ υπάρχει μία τεράστια ευχάριστη έκπληξη.

Βλέπουμε ότι η Πειραιώς είναι η πιο συντηρητική. Συγκεκριμένα, το 81% του χαρτοφυλακίου της ομολόγων έχει διάρκεια πάνω από 5 χρόνια.

Άρα η τωρινή μεταβλητότητα την επηρεάζει απειροελάχιστα.

Η δεύτερη πιο συντηρητική είναι η Εθνική με το 71% του χαρτοφυλακίου της, να είναι διάρκειας 5 ετών και παραπάνω.

Τρίτη είναι η Eurobank με το χαρτοφυλάκιό της ομολόγων με λήξη πάνω από 5 χρόνια να είναι στο 54%.

Τέλος η λιγότερο συντηρητική είναι η Alpha Bank με το χαρτοφυλάκιό της ομολόγων της διάρκειας 5 ετών και παραπάνω να είναι στο 51%.

Είναι ολοφάνερο από τους παραπάνω αριθμοδείκτες της Goldman Sachs, ότι την ισχυρότερη ρευστότητα την έχει η Εθνική Τράπεζα, όμως η μεγάλη ευχάριστη έκπληξη είναι ότι αμέσως μετά την ισχυρότερη ρευστότητα την έχει η Πειραιώς.

Φίλοι αναγνώστες, είναι ολοφάνερο λοιπόν, ότι και από το 2022 η Τράπεζα Πειραιώς από ασχημόπαπο έγινε Κύκνος.

Ο Wiseman θα συμφωνήσει απόλυτα με την Goldman Sachs και θεωρεί την τωρινή πτώση των τραπεζικών μετοχών σαν ευκαιρία τοποθετήσεων.

 

 

 

 

 

Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

Ως εκ τούτου, το mononews.gr δεν φέρει καμία ευθύνη εάν οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιηθούν για την αγορά η πώληση κινητών αξιών.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.
ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί
Το «κόλλημα» της Moody’s, το στοίχημα της S&P και το Tramp effect
Επιδόμα παιδιού – στέγασης: Χωρίς αυξήσεις και με τα ίδια κριτήρια και το 2025
Ευάγγελος Μυτιληναίος: Επενδύουμε στην Ελλάδα και γινόμαστε ισχυρότεροι διεθνώς- Πρωτοπορούμε στο γάλλιο
Τιtan: Αποδόσεις 250,7% και υπεραξίες 2,37 δισ. στην τελευταία διετία.- Τι φέρνει η εισαγωγή της θυγατρικής στη Wall Street
Αυτές είναι οι δύο δυναστείες δισεκατομμυριούχων που ανταγωνίζονται στον ιταλικό τραπεζικό τομέα
Πλειστηριασμοί: Οι επώνυμοι που έχασαν τις περιουσίες τους μέσα στο 2024