array(0) {
}
        
    
Menu
-0.14%
Τζίρος: 59.50 εκατ.

Ελβετία: Ενέκρινε τις τελευταίες κυρώσεις της ΕΕ σε Ρωσία και Λευκορωσία

            
The Wiseman

Οι 7 hot μετοχές, πού θα πάει ο Πιερ, ο νέος πόλεμος Nammos – Principote, γιατί γκρινιάζουν οι μέτοχοι της ΑΒΑΞ και τι είπε ο Περιστέρης για την ΤΕΝΕΡΓ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ • 14.06.2023
Γιατί κρύβει χρυσό η Alpha Bank, οι πιέσεις της ΑΒΑΞ στο Υποδομών, ο άγνωστος πόλεμος της Grivalia στο Amanzoe για τη Louis Vuitton και ένα κουίζ με 2 τραπεζίτες
ΕΠΟΜΕΝΟ • 16.06.2023
Τα μυστήρια της Intracom και της Intrakat, η νέα επένδυση των Μαρινόπουλων, η αγάπη του CEO για την Porsche και τι λέει η ΑΒΑΞ για την έλλειψη εργατικών χεριών

7 μετοχές σε νέα υψηλά

Η αγορά έχει μπει σε ένα ιδιαίτερα θετικό momentum εδώ και πολλούς μήνες.

Στις αρχές Ιανουάριου ξεκίνησε από τις 936 μονάδες και την 1η Μαρτίου έφτασε τις 1.133 μονάδες.

Στην συνέχεια υπήρξε μια μικρή διόρθωση έως τα τέλη Μαρτίου στις 1.030 μονάδες.

Έκτοτε δηλαδή από τις 30 Μάρτιου έως και χθες 14 Ιουνίου, έχει ακολουθήσει ένα έντονα ανοδικό ράλι με αποτέλεσμα χθες ο Γενικός δείκτης να κλείσει στις 1.274 μονάδες.

Πλέον έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την ημέρα των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Στις επόμενες 7 συνεδριάσεις και μέχρι την Παρασκευή 23 Ιουνίου οι ειδικοί δεν βλέπουν σημαντική διόρθωση.

Χθες το ράλι συνεχίστηκε σε πολλές μετοχές που σημείωσαν υψηλά έτους.

Οι μετοχές του ομίλου Στασινόπουλου δηλαδή η ΒΙΟ 0,99% 6,15 ΒΙΟΧΑΛΚΟ η CENER 0% 9,94 CENERGY, τα Ελληνικά Καλώδια σημείωσαν εκρηκτική άνοδο.

Όσον αφορά στην CENER, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η μετοχή σημείωσε νέα υψηλά στα 6,29 ευρώ, καθώς την Παρασκευή εντάσσεται στον δείκτη FTSE25.

Πλέον η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα 1,2 δισ. ευρώ.

Άλλες μετοχές που σημείωσαν μεγάλη άνοδο και έκλεισαν στα υψηλά 12 μηνών είναι ο Φουρλής, η Ιντρακόμ, τα Πλαστικά Θράκης, και η AEGEAN AIRLINES.

Όλες οι προαναφερόμενες μετοχές έχουν στόρι που έχει αναλυθεί εκτεταμένα από το mononews.gr και τον wiseman.

Πόλεμος στη Μύκονο: Nammos Vs Principote

Ως μια πρώτη νίκη στον υπόγειο πόλεμο για το ποιος θα πάρει τα ηνία της διασκέδασης στη Μύκονο, είδαν οι ντόπιοι το soft opening του Sea Satin στην Αλευκάντρα, κάτω από τους Μύλους.

Ήταν άλλωστε το βασικό θέμα συζήτησης μέσα στο χειμώνα, η κόντρα που είχε ξεσπάσει μεταξύ των δυο κολοσσών της εστίασης, του Nammos και του Principote.

Οι πρώτοι αγόρασαν τους τίτλους Sea Satin και Caprice από την πρώην σύζυγο του Γρυπάρη, ο οποίος πούλησε το δικό του μερίδιο (αφορά το μεγαλύτερο μέρος του ακινήτου στο οποίο στεγάζονταν επί χρόνια το Sea Satin) στον ιδιοκτήτη του Principote.

Ο τελευταίος, όμως, μπήκε στο στόχαστρο της Αρχαιολογίας με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν οι εργασίες ανακαίνισης και το μαγαζί να παραμείνει κλειστό.

Αντίθετα, οι άνθρωποι του Nammos κατάφεραν να λειτουργήσουν το ακίνητο των 150 τ.μ. που αγόρασαν μαζί με τους τίτλους και έτσι σιωπηλά και με διακριτικότητα επαναλειτούργησαν το θρυλικό Sea Satin, με λιγότερα μεν τραπέζια αλλά με την ίδια δοκιμασμένη συνταγή.

Μένει να δούμε αν θα επικρατήσει ανακωχή μεταξύ των δυο πλευρών ή θα γραφτούν κι άλλα επεισόδια στη «μάχη των ανεμόμυλων».

Προς το παρόν οι του Principote, έχουν διοχετεύσει όλη την ενέργεια τους σε συντονισμένες προσπάθειες που καταβάλουν για ανοίξει το beach bar-restaurant του Πανόρμου, μετά και την κίνηση καλής θέλησης που έδειξαν, να γκρεμίσουν από μόνοι τους τα αυθαίρετα που είχαν φτιάξει.

Γιατί ο Γκριμάλντι πλήρωσε 31 φορές τα κέρδη στο Λιμάνι Ηρακλείου

Άλλο η τιμή και άλλο η αξία των πραγμάτων…

Προφανώς και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο ναπολιτάνος εφοπλιστής Εμανουέλε Γκριμάλντι.

Καθώς για δεύτερη φορά ήρθε να ταράξει τα νερά των αποτιμήσεων παραχώρησης των ελληνικών λιμανιών.

Για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου, ο όμιλος Γκριμάλντι κέρδισε καθαρά τη μάχη διεκδίκησης προσφέροντας 80 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 67%.

Με συνέπεια η αποτίμηση για ολόκληρη την εταιρεία (δηλαδή το 100%) να διαμορφώνεται στα 119,4 εκατ. ευρώ.

Τα οποία με τη σειρά τους αντιστοιχούν σε… 31,7 φορές τα (πρό φόρων) κέρδη που είχε το λιμάνι στη διάρκεια της περσινής χρονιάς.

Όταν και η κερδοφορία του ήταν 3,77 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη μάλιστα κατά 114,7%…

Το deal φαίνεται να «ξεφεύγει» από τα συνήθη δεδομένα, που αναλόγως με την πίεση που έχει ο αγοραστής μπορεί να φτάσει έως και 15 με 20 φορές τα κέρδη, σε εξαιρετικές περιστάσεις.

Πλην όμως η προσφορά του Γκριμάλντι «έσπασε» τα κοντέρ.

Όπως ακόμη πιο θεαματικό ήταν το «χτύπημα» του Ομίλου Γκριμάλντι που έγινε τον περσινό Οκτώβριο για το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Με προσφορά 84,17 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 67% και αυτήν τη φορά.

Συνεπώς η αποτίμηση για το 100% διαμορφώθηκε στα 125,6 ευρώ.

Ενώ σε σχέση με τα (πρό φόρων) κέρδη που ήταν 631.667 ευρώ για τη χρήση του 2021, η τιμολογούμενη αξία ήταν… 198,8 φορές μεγαλύτερη.

Πληρώνοντας 49 φορές τα κέρδη

Για την εξαγορά πλειοψηφικών ποσοστών στα δύο λιμάνια ο Γκριμάλντι εισέφερε 164,17 εκατ. ευρώ, με τη συνολική τους αποτίμηση να λογίζεται στα 245 εκατ. ευρώ.

Αν θεωρηθεί ότι η Ηγουμενίτσα διπλασιάσει τα μεγέθη της το 2022, τότε μαζί με αυτά του Ηρακλείου, η προ φόρων κερδοφορία τους φτάνει στα 5 εκατ. ευρώ αθροιστικά. Στην περίπτωση αυτή η αποτίμηση αντιστοιχεί σε 49 φορές τα κέρδη…

Τι όμως είναι αυτό που οδήγησε τον Εμανουέλε Γκριμάλντι να ανεβάσει τόσο πολύ τα τιμήματα;

Όπως ό ίδιος έχει επισημάνει το πρώτιστο μέλημά του ήταν να προστατεύσει τα συμφέροντα του Ομίλου του.

Καθώς είναι από τους μεγαλύτερους πελάτες των λιμανιών.

Μάλιστα το 60% των εσόδων του λιμανιού της Ηγουμενίτσας προέρχεται από τα πλοία του Ομίλου Γκριμάλντι.

Με την διπλή εξαγορά «στεγανοποιείται» το κόστος ελλιμενισμού και αποφεύγεται το ενδεχόμενο αύξησης των τιμών, σε περίπτωση που τα λιμάνια κατέληγαν σε χέρια ανταγωνιστών.

Ο δεύτερος αλλά εξ ίσου ουσιώδης λόγος είναι τα επενδυτικά πλάνα ανάπτυξης που έχει ο Εμμανουέλε Γκριμάλντι για τα δύο λιμάνια.

Μέσω των οποίων αναμφίβολα στοχεύει στη δημιουργία υπεραξιών, που με τη σειρά τους θα είναι σε θέση να εκλογικεύσουν τα τιμήματα εξαγοράς που τώρα φαίνονται πολύ μεγάλα.

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Γιατί τους ξάφνιασε όλους

Χθες ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος έκανε μια πρόταση που ξάφνιασε.

Μιλώντας σε συνέδριο έκανε λόγο για υιοθέτηση ευέλικτων μορφών απασχόλησης και άνοιγμα της αγοράς ώστε να υποδεχθεί συγκροτημένα μετανάστες.

Όπως εξηγήσει στόχος είναι να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών βιομηχανιών και παράλληλα θα αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού.

«Το πρόβλημα της έλλειψης ανθρωπίνου δυναμικού παρουσιάστηκε σχετικά απότομα μπροστά μας», σημείωσε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Και πρόσθεσε: «Είδαμε διαφορετικές προτεραιότητες όλοι στη ζωή, ενώ η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια με μεγάλους ρυθμούς και επενδύσεις τα επόμενα χρόνια θα απαιτήσουν πολλά τεχνικά χέρια και εξειδικευμένους ανθρώπους, που δεν βλέπω πώς θα καλύψουμε το κενό. Δημιουργούμε και από μόνοι μας ως χώρα αντικίνητρα στην εργασία».

Ο Πιερ στο Υγείας;

Σε περίπου 15 ημέρες εφόσον η Νέα Δημοκρατία εκλεγεί αυτοδύναμη θα έχουμε και τους νέους υπουργούς.

Πολλά γράφονται και λέγονται.

Όπως για παράδειγμα ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης θα πάει στο Υποδομών, ο Κωστής Χατζηδάκης στο Υπουργείο Οικονομικών κλπ.

Χθες όμως μου ήλθε μια νέα πληροφορία για τον ιδιαίτερα ικανό και προβεβλημένο Κυριάκο Πιερρακάκη.

Ότι πάει στο Υπουργείο Υγείας.

Μάλιστα ακούγεται ότι ο ίδιος έχει ζητήσει να μάθει ποιοι είναι οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τον συγκεκριμένο χώρο.

Απλά μου το είπαν και σας το μεταφέρω….

Στην Πειραιώς τα ναυτιλιακά δάνεια της HSBC στην Ελλάδα

Μαθαίνω ότι ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου των ναυτιλιακών δανείων της HSBC στην Τράπεζα Πειραιώς.

Πρόκειται για περίπου 30 δάνεια συνολικού υπολοίπου 265 εκατ. δολαρίων τα οποία είχε χορηγήσει η HSBC σε Έλληνες εφοπλιστές.

Όπως με ενημέρωσαν η βρετανική τράπεζα που αποχώρησε από την ελληνική αγορά, μεταβιβάζοντας και το δίκτυο λιανικής της στην Παγκρήτια, διέθετε στο πελατολόγιο του ναυτιλιακού ορισμένα από τα πιο ηχηρά ονόματα, όπως του Νίκου Τσάκου και του Κωσταντακόπουλου.

Σε κάθε περίπτωση οι γνώστες της ναυτιλιακής αγοράς κάνουν λόγο για ένα υγιέστατο χαρτοφυλάκιο, καθώς ακόμη και οι μικρότεροι πελάτες – εφοπλιστές διακρίνονταν για την φερεγγυότητά τους.

Πολλοί πελάτες πάντως που ήταν HSBC πήγαν σε διάφορες τράπεζες ενόψει της αποχώρησής της, να ζητήσουν πρόωρη αποπληρωμή των δανείων τους (early refinancing) πριν πουληθούν σε κάποιο άλλο πιστωτικό ίδρυμα.

Για τους λόγους αυτούς άλλωστε φημολογείται ότι τα δάνεια πουλήθηκαν χωρίς discount.

Σύμβουλος της Πειραιώς για τη συναλλαγή ήταν η Watson Farley & Williams (“WFW”) και η συνεργαζόμενη Athens Assets & Structured Finance υπό τον Αλέξανδρο Δαμιανίδη.

Και μια που αναφερθήκαμε στο ναυτιλιακό της Πειραιώς, ακούγεται ότι από το τμήμα έφυγαν με μεταγραφή άλλα δύο στελέχη.

Το ένα εξ αυτών μάλιστα με  συγγενικό δεσμό με υψηλό πολιτικό παράγοντα, ακούγεται ότι έλαβε και αποζημίωση εθελούσιας εξόδου.

Επεκτείνεται στο Κολωνάκι η Λάμψα

Ο τουρισμός στην Αθήνα φορτσάρει, οι δουλειές άνοιξαν για τα καλά και η Λάμψα επενδύει στο στρατηγείο της στο Σύνταγμα.

Το Athens Capital το πρώτο της MGallery της Accor στην Ελλάδα και το τρίτο ξενοδοχείο που άνοιξε στη θέση του ιστορικού King’s Palace ο όμιλος Λασκαρίδη και το οποίο διευθύνει ο πολύπειρος Ευριπίδης Τζήκας έχει φτάσει ήδη σε πληρότητα 97% τον Ιούνιο.

Το φθινόπωρο ξεκινούν οι εργασίες για τις 17 σουίτες του Athens Capital στο ασφαλιστικό ακίνητο της Ζαλοκώστα (που θα προστεθούν στα 177 δωμάτια του ξενοδοχείου), ενώ ο όμιλος θα αξιοποιήσει και το πάρκινγκ της Κριεζώτου, για τη μίσθωση του οποίου έχει option βάσει του προηγούμενου διαγωνισμού του ΕΦΚΑ.

Εκτός από την επένδυση 2,5 εκατ. για την επέκταση του ξενοδοχείου, θα μετατρέψει το ακίνητο σε κλειστό πάρκινγκ για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του ξενοδοχείου και των πέριξ.

Έκταση στη Μύκονο αγόρασε ο Κωσταντακόπουλος

Παρά τον ορυμαγδό κατεδαφίσεων, φαίνεται ότι κάποιοι επιμένουν.

Την πρώτη του ξενοδοχειακή επένδυση εκτός ηπειρωτικής Ελλάδας, φημολογείται ότι  ετοιμάζεται να κάνει ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος.

Ο επικεφαλής της ΤΕΜΕΣ έχει υπογράψει προσύμφωνο για την αγορά έκτασης στα Διβούνια της Αγίας Άννας Μυκόνου, μακριά από τις πολυσύχναστες παραλίες, δίπλα στην παραλία του Καλαφάτη.

Στοίχημα εύκολο για τον επιχειρηματία, που κατάφερε να κάνει τη Μεσσηνία πόλο έλξης για τους celebrities χάρη στο Costa Navarino και ετοιμάζεται να βάλει στο χάρτη των παραθεριστικών κατοικιών τη Βασιλίσσης Σοφίας, με το νέο Conrad – πρώην Χίλτον, και το Ελληνικό, όπου θα χτίσει δύο πεντάστερα θέρετρα από κοινού με τη Lamda.

 

Γκρίνια για τις απολαβές των Μιτζάλη – Ιωάννου στην ΑΒΑΞ          

Γκρίνια μαθαίνω ότι επικρατεί σε μερικούς μετόχους της ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ 0% 1,47 σχετικά με τις ετήσιες απολαβές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία μάλιστα εκφράστηκε χθες στην ετήσια γενική συνέλευση του Ομίλου.

Άνθρωπος που μου μετέφερε τα όσα εκτυλίχθηκαν στη συνέλευση μου ανέφερε ότι μέτοχος κραδαίνοντας ανά χείρας τον Ισολογισμό κρατάει στα χέρια του τον ισολογισμό του 2022, ρωτούσε επίμονα τον Πρόεδρο του Ομίλου, Χρήστο Ιωάννου για το αν θεωρεί ηθικό το γεγονός ότι τη χρονιά που μας πέρασε το ΔΣ είχε απολαβές 1,15 εκατ. Ευρώ μεικτά.

Για τη νομιμότητά του δεν μπόρεσε να πει κάτι καθώς, όπως είπε και ο ίδιος το ΔΣ μπορεί να αποφασίσει και να κόψει ότι μισθό θέλει για τα μέλη του.

Μάλιστα, στάθηκε ιδιαίτερα στο ποσό που θα  λάβει ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, Κωνσταντίνος Μιτζάλης, και το οποίο ανέρχεται σχεδόν στο 1 εκατ. ευρώ με τα μισά να προέρχονται από τη δραστηριότητά του στον Όμιλο και τα υπόλοιπα από τη συμμετοχή του στις θυγατρικές του.

Όσον αφορά τον Χρήστο Ιωάννου μαθαίνω ότι έχει ανεβάσει και αυτός το «κασέ» του, καθώς από τα 6.500 ευρώ που είχε λάβει το 2018, για το 2022 η αμοιβή του ορίζεται στα 250.000 ευρώ.

Δηλαδή ο μισθός του αυξήθηκε κατά  3.746% σε βάθος πενταετίας.

Πάντως, ο κ. Ιωάννου που ανέλαβε να απαντήσει στο συγκεκριμένο μέτοχο θεώρησε ότι όλες οι αμοιβές των μελών του ΔΣ είναι εκτός από νόμιμες και «ηθικές», καθώς κινούνται στα πλαίσια της αγοράς.

Η «τεχνολογία» απειλεί τις θέσεις εργασίας στην Ιnteramerican

Στην μείωση του  ανθρώπινου δυναμικού της αναμένεται να προχωρήσει σταδιακά η Interamerican, όσο προχωράει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εταιρείας.

Όπως παραδέχτηκε ο CEO της ασφαλιστικής κ. Γιάννης Καντώρος, η Interamerican σε δύο χρόνια θα είναι μία πλήρως ψηφιακή εταιρεία.

«Χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας, ένα μεγάλο κομμάτι δεν θα γίνεται από ανθρώπους» είπε κατά τη διάρκεια του 16th Insurance Conference.

Όπως είπε, για κάποιες πολύ εξειδικευμένες θέσεις, όπου το… ανθρώπινο χέρι είναι απαραίτητο, δεν θα αλλάξει κάτι, ωστόσο στα τυποποιημένα πακέτα που προσφέρει η Interamerican, «δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχει η ανθρώπινη διαμεσολάβηση»

 «Στον χώρο της διαχείρισης δουλεύει ακόμα ένα 60-65% των εργαζομένων, παρότι ένα μεγάλο κομμάτι το έχουμε αυτοματοποιήσει.

Παρόλα αυτά οι αλλαγές θα είναι τεκτονικές και θα συμβούν με μεγάλη ταχύτητα» τόνισε.

Γιώργος Περιστέρης: Δεν έχουμε ταμπού 

Οι συζητήσεις για την πώληση της Τερνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -0,16% 19,32 όπως ξέρετε, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίον ο  Πρόεδρος της εταιρείας, κ. Γιώργος Περιστέρης  ήταν «σφίγγα» στη χθεσινή Γενική Συνέλευση.

Όπως μου μετέφεραν όμως όταν ρωτήθηκε, στο περιθώριο της Συνέλευσης,  όπου ήταν πιο χαλαρός είπε ότι:

«Δεν έχουμε ταμπού ούτε υπέρ ούτε κατά.

Ούτε βιαζόμαστε να πουλήσουμε ούτε έχουμε ταμπού.

Όταν βρεθεί κάτι το οποίο είναι συμφέρον θα προχωρήσει.

Και η τιμή μόνη της δεν λέει τίποτα, υπάρχουν και άλλα πράγματα που παίζουν ρόλο».

Και συμπλήρωσε….

«Πάντα συζητάμε, είμαστε άνθρωποι κοινωνικοί… Συζητάμε με πολλούς και όταν υπάρχει κάτι οριστικό θα το ανακοινώσουμε. Είναι δυναμική η διαδικασία».

Πέρα όμως από τις σιβυλλικές δηλώσεις να θυμίσουμε τις τελευταίες πληροφορίες για την εξέλιξη των συζητήσεων, που κατά πληροφορίες αφορούν το  62% του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής από τον Aυστραλιανό όμιλο  First Sentier.

Η πρόταση συμφωνίας βρίσκεται σε φάση εγκρίσεων από το investment committee της First Sentier και το πλαίσιο χρηματοδότησης έχει κοινοποιηθεί και στους 4 συστημικούς ομίλους (Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,68 Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 και Εθνική) που έχει αποφασισθεί  σε κεντρικό επίπεδο να συμμετάσχουν στο όλο project).

Η ίδια πρόταση προβλέπει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,80% 17,68  να παραμένει με τη μειοψηφία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, από 1 ως 3 έτη.

Μέτοχοι της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι η ΓΕΚ Τέρνα με 37,93%, ο Γιώργος Περιστέρης με 11,06% και η ATALE ENTERPRISES LTD (συμφερόντων Ευάγγελου Μαρινάκη) με 6%.

 

«Νυχτερινό» τιμολόγιο και το μεσημέρι του καλοκαιριού; Συμφωνούν ο Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ) και ο Τάσος Μάνος (ΔΕΔΔΗΕ) αλλά…

Mαθαίνω πως ο Τάσος Μάνος (ΔΕΔΔΗΕ) που είναι θυγατρική κατά 51% της ΔΕΗ αλλά και ο βασικός μέτοχός του ο Γιώργος Στάσσης που είναι το αφεντικό της ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 συμφωνούν ώστε το νυχτερινό τιμολόγιο που ισχύει εδώ και δεκαετίες, μετά και την «είσοδο» της ηλιακής ενέργειας, να επεκταθεί και τα μεσημέρια του καλοκαιριού.

Ο Στάσσης μάλιστα που είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός ρεύματος στην Ελλάδα, είναι ο πρώτος που το έχει ζητήσει, όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι προμηθευτές ρεύματος.

Και εξηγούμαι: Η αιχμή της ζήτησης, από τις μεσημεριανές ώρες έχει μετατοπιστεί το απόγευμα – βράδυ όταν πέφτει ο ήλιος και δεν υπάρχει παραγωγή των φωτοβολταϊκών.

Συνεπώς, πρέπει να δοθούν κίνητρα κατανάλωσης και το μεσημέρι, όταν η ζήτηση είναι πλέον μειωμένη για να υπάρξει η απαραίτητη διασπορά και ισορροπία προσφοράς και ζήτησης.

Ο Τάσος Μάνος  (ΔΕΔΔΗΕ) από την πλευρά του βλέπει αναλυτικά όλες τις εναλλακτικές εισηγήσεις  σε συνεργασία με όλους τους φορείς της αγοράς και μου λένε ότι συμφωνεί.

Ο ισχυρότατος πλέον ΕΣΠΗΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας με όλα τα μεγάλα ονόματα μέσα…)  με επιστολή προς τον υπηρεσιακό ΥΠΕΝ, Παντελή Κάπρο και τον Θανάση Δαγούμα της ΡΑΑΕΥ (πρώην ΡΑΕ) έθεσε και επισήμως το θέμα, επισημαίνοντας ότι στις Περιόδους Αιχμής Φορτίου, κυρίως άνοιξη και φθινόπωρο θα ήταν καλό να μην έχουν συμπεριληφθεί μεσημβρινές ώρες, δηλαδή ώρες κατά τις οποίες μεγιστοποιείται η παραγωγή των φωτοβολταϊκών μονάδων.

Ο γενικός διευθυντής του ΕΣΠΗΕ, Μίλτος Ασλάνογλου λέει ότι οι κρίσιμες ώρες από την άποψη του μεγέθους της ζήτησης και της συμφόρησης στα δίκτυα ειδικά το καλοκαίρι είναι οι βραδινές, μεταξύ 9 και 12 όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή και η ζήτηση ενέργειας για τη λειτουργία των κλιματιστικών αυξημένη, ενώ δεν είναι διαθέσιμη η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.

Τις μεσημβρινές ώρες η ζήτηση είναι επίσης υψηλή λόγω θερμοκρασιών, αλλά καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή των φωτοβολταϊκών, η οποία εκτός των άλλων είναι και αποκεντρωμένη.

Με τα σημερινά μέσα, την ενεργοποίηση του μειωμένου νυχτερινού τιμολογίου τη δίνει ο ΔΕΔΔΗΕ με Σύστημα Τηλεχειρισμού Ακουστικής Συχνότητας, οπότε είναι εύκολο τεχνικά να το δούμε και τα μεσημέρια του καλοκαιριού.

Τι περιμένουμε; Μα… τον νέο Υπουργό και μην βάζετε στοιχήματα ποιος θα είναι…

Ο υιός  Μουζενίδης και οι… Υπηρεσίες

Τον όμιλο Μουζενίδη που κάποτε ήταν ισχυρός και υπολογίσιμος κυρίως με την… «μακαρίτισσα» Ellinair, την αεροπορική εταιρία που έκλεισε, δεν ξέρω αν τον θυμάστε.

Ήταν από τους βασικούς τουριστικούς μεταφορείς από και προς Ρωσία με στενότατους δεσμούς με τη χώρα του Πούτιν.

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, οι δουλειές άρχισαν να παίρνουν την κάτω βόλτα, ήρθαν πανδημία, λουκέτο στην Ellinair και ο θάνατος του ιδρυτή του ομίλου, Μπόρις Μουζενίδη από επιπλοκές που προκάλεσε ο COVID-19 που να πάει και να μην ξανάρθει.

Φυσικά, είχαμε και την απαγόρευση κάθε μεταφορικής δραστηριότητας με Ρωσία μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.

Πρόσφατα έμαθα ότι ο γιός του Μπόρις Μουζενίδη, ο Γιάννης, ίδρυσε νέα εταιρεία από το μηδέν, με το δικό του όνομα.

Ξεκινάει ως γραφείο για «τουριστικές υπηρεσίες» γενικώς και θέλει -λέει- να επεκταθεί πολύ, να κάνει όσα δεν πρόλαβε ή δεν μπόρεσε ο πατέρας του.

Θεμιτό, δε λέω… και μπράβο του.

Να προσέχει, όμως, γιατί δεν έχουν όλες οι… υπηρεσίες την ίδια άποψη με αυτόν.

Τουλάχιστον δύο από αυτές τις… υπηρεσίες ασχολούνται αρκετά με την αφεντιά του και τις μελλοντικές δραστηριότητές του…

Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.
ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελβετία: Ενέκρινε τις τελευταίες κυρώσεις της ΕΕ σε Ρωσία και Λευκορωσία
Lavipharm: Σε εκκαθάριση η θυγατρική της Lavipharm Active Services
Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ: Τι άλλαξε. Ποια τα κριτήρια. Πώς θα την πάρεις;
Οργή Ζελένσκι για Φίτσο: «θέλει να βοηθήσει τον Πούτιν»
Ευρώπη-Φυσικό αέριο: Αύξηση τιμών με το ρολόι να χτυπάει για τη λήξη της συμφωνίας Ουκρανίας – Ρωσίας
Μπέρμποκ προς Τουρκία: Μην επιδιώξετε πόλεμο με τους Κούρδους στη Συρία
ΟΛΠ Α.Ε.: Δύο νέες βραβεύσεις για την Εταιρεία True Leader και ESG Leading Company της χρονιάς
Stoiximan και Stoiximan GBL δίπλα στα παιδιά του Ιδρύματος Γεωργίου και Αικατερίνης Χατζηκώνστα
ΓΑΙΑΟΣΕ: Ενδιαφέρον από τέσσερα σχήματα για το Επιχειρηματικό Πάρκο στο πρώην Στρατόπεδο Γκόνου
Μια βίλα με την υπογραφή του Le Corbusier βγαίνει προς πώληση στη Γαλλία