• Οι 3 όροι της συμφωνίας δημοσίου – Μαντωνανάκη, η σοβαρή ΓΕΚ, γιατί Πειραιώς-Alpha μειώνουν προμήθειες, οι ποινές των Κουτσολιούτσων, η αλαζονεία της Νίκης, η έξυπνη κίνηση του Δούκα και ένα hot quiz

    Προς λύση φαίνεται να οδεύει η μεγάλη διαμάχη  μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του ξενοδόχου Παντελή Μαντωνανάκη.

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Πειραιώς – Alpha Bank: Οι τράπεζες μειώνουν τις προμήθειες

    Αγαπητοί αναγνώστες για μια ακόμα φορά η αγορά χθες ήταν κακή.

    Βέβαια δεν θα αιφνιδιαστώ, εάν η πίεση των τελευταίων ημερών «υποχωρήσει» σήμερα, καθώς στο κλείσιμο της συνεδρίασης φάνηκαν κάποια καλά σημάδια, που αφήνουν μια γεύση αισιοδοξίας για την σημερινή ημέρα.

    Οι τράπεζες πιέστηκαν για μια ακόμα συνεδρίαση.

    Όπως φαίνεται μετά τις προχθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, περί νομοθετικής ρύθμισης  στις προμήθειες των τραπεζών, τουλάχιστον 2 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα φαίνεται να προχωρούν άμεσα σε μειώσεις.

    Πηγές που πρόκεινται στον Κωστή Χατζηδάκη, αναφέρουν στον WISEMAN ότι πρόκειται για τις Πειραιώς και Alpha Bank και αμέσως αναμένεται να ακολουθήσουν Eurobank και Εθνική.

    Πάντως ο γενικός δείκτης χθες υποχώρησε κατά 0,97%.

    Από τις μετοχές που έδειξαν σοβαρές ήταν  η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0% 16,54 που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με κέρδη 0,85% στα 16,70 ευρώ.

    Εξαιρετική συμπεριφορά για τον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -1,01% 14,64 που έκλεισε με έκρηξη 2,97% στα 14,90 ευρώ, παρόλο που προχθές Τρίτη «έκοψε» 0,25 ευρώ επιστροφή κεφαλαίου.

    ΤΑ ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -0,51% 7,80  πήραν ανάσες αφού έκλεισαν στα 7,94 ευρώ.

    Γιώργος Περιστέρης: 700 εκατ. ευρώ λειτουργική κερδοφορία

    «H συνολική επενδυτική ισχύς του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ξεπερνάει, πλέον, συνολικά τα 3 δισ. ευρώ.

    Τα κεφάλαια αυτά θα μας επιτρέψουν να διεκδικήσουμε νέα μεγάλα έργα στις υποδομές και τις παραχωρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό», ανέφερε ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, μιλώντας στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων του ομίλου.

    Όπως ανέφερε μάλιστα ο κ. Περιστέρης, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποκτά ένα ακόμη πιο ελκυστικό χρηματοδοτικό προφίλ, «αφού πλέον αφαιρούνται από το συνολικό δανεισμό της περίπου 1,1 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου (Pro-Forma) να μηδενιστεί».

    Ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προέβλεψε πως τόσο η καθαρή όσο και η λειτουργική κερδοφορία του ομίλου θα συνεχίσει να αυξάνεται με διψήφιο ρυθμό τα επόμενα χρόνια και θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ λειτουργικής κερδοφορίας εντός των επόμενων 5 ετών (2028).

    Τα βρίσκουν Δημόσιο – Μαντωνανάκης:  Οι 3 όροι της συμφωνίας

    Προς λύση φαίνεται να οδεύει η μεγάλη διαμάχη  μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του ξενοδόχου Παντελή Μαντωνανάκη.

    Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός  Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, προ ημερών, μιλώντας σε συνέδριο τόνισε ότι επίκειται συμβιβασμός του κράτους με τον μεγαλοξενοδόχο για το Grand Resort Lagonissi.

    Πηγές, μιλώντας αποκλειστικά στο mononews.gr και στην δημοσιογράφο Χριστίνα Παπαγιάννη, αναφέρουν ότι πράγματι έχει βρεθεί συμβιβαστική λύση η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει:

    1. Το δημόσιο πληρώνει τα χρήματα που οφείλει ο Μαντωνανάκης στις τράπεζες προφανώς με haircut. Έτσι διασφαλίζει ότι και τα υπόλοιπα ξενοδοχεία στην Ελούντα της Κρήτης παραμένουν στην κατοχή του.
    2. Η σύμβαση μεταξύ δημοσίου και Μαντωνανάκη για το Lagonisi Resort επεκτείνεται στα 99 χρόνια από 79 που είναι σήμερα.
    3. Οι όροι της σύμβασης μεταξύ των δυο πλευρών μεταβάλλονται, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να χτιστούν και στην συνέχεια να ενοικιαστούν με μακροχρόνια μίσθωση (50 χρόνια;) πολυτελείς κατοικίες εντός του οικοπέδου στο Λαγονήσι. Τα έσοδα από τις βίλες θα τα μοιραστούν ελληνικό δημόσιο και Παντελής Μαντωνανάκης. Δεν είναι ακόμα σαφές τα ποσοστά που θα λάβει η κάθε πλευρά.

    Πώς θα χτιστούν οι βίλες στο Lagonisi Resort

    Μάλιστα ήδη σε νομοσχέδιο της κυβέρνησης (υπουργείο Τουρισμού) που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στην Βουλή, θα προβλέπονται τα εξής για τις βίλες που θα χτιστούν:

    Άρθρο 5

    Θεσμικό πλαίσιο για τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας – Τροποποίηση παρ. 11 άρθρου 18 ν. 4276/2016

    Στην παρ. 11 του άρθρου 18 του ν. 4276/2014 (Α’ 155), περί προϋποθέσεων μεταβίβασης της κυριότητας και εκμίσθωσης αυτοτελών διηρημένων ιδιοκτησιών ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας («condo hotels»), επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο προστίθενται οι λέξεις «ή του δικαιώματος επιφάνειας, εφόσον το ξενοδοχείο συνιδιοκτησίας ανεγείρεται σε ακίνητο επί του οποίου έχει συσταθεί δικαίωμα επιφάνειας», β) στο τέλος της παραγράφου προστίθενται τρία εδάφια, και η παρ. 11 διαμορφώνεται ως εξής:

    «11. Η μεταβίβαση της κυριότητας ή του δικαιώματος επιφάνειας, εφόσον το ξενοδοχείο συνιδιοκτησίας ανεγείρεται σε ακίνητο επί του οποίου έχει συσταθεί δικαίωμα επιφάνειας ή η εκμίσθωση των αυτοτελών διηρημένων ιδιοκτησιών ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας επιτρέπεται μόνο μετά: α) την έκδοση των οικοδομικών αδειών και των λοιπών προαπαιτούμενών εγκρίσεων για την εκτέλεση των οικοδομικών εργασιών του ξενοδοχειακού καταλύματος, β) τη σύσταση οριζοντίων και καθέτων ιδιοκτησιών επί του ξενοδοχείου συνιδιοκτησίας και γ) την έγκριση του Κανονισμού Συνιδιοκτησίας και Λειτουργίας του ξενοδοχείου συνιδιοκτησίας, σύμφωνα με την παρ. 4. Αν τα δωμάτια και διαμερίσματα προς πώληση ή μακροχρόνια εκμίσθωση αναπτύσσονται σε αυτοτελείς κάθετες διηρημένες ιδιοκτησίες, προϋπόθεση για τη σύσταση εμπραγμάτων ή ενοχικών δικαιωμάτων επί αυτών, αποτελεί και η έκδοση της άδειας δόμησης της συγκεκριμένης κάθετης ιδιοκτησίας. Δωμάτια και διαμερίσματα προς πώληση ή μακροχρόνια εκμίσθωση, τα οποία αναπτύσσονται σε αυτοτελείς κάθετες διηρημένες ιδιοκτησίες, μπορούν να κατασκευάζονται σταδιακά και να ενσωματώνονται στη γνωστοποίηση λειτουργίας.

    Στην περίπτωση του προηγούμενου εδαφίου τα δωμάτια και διαμερίσματα εντάσσονται σταδιακά στη δυναμικότητα του ξενοδοχείου συνιδιοκτησίας με βάση τις οικείες προδιαγραφές και τις οικοδομικές και λοιπές άδειες και εγκρίσεις.».

    Folli Follie: Πόσο θα τιμωρηθούν οι Κουτσολιούτσοι

    Αγαπητοί αναγνώστες, μεγάλη μέρα για τη δίκη της Folli Follie.

    Έπειτα από σχεδόν μια 6ετία από τότε που έσκασε το σκάνδαλο θα έχουμε πρωτόδικη απόφαση δικαστηρίου.

    Χθες ανακοινώθηκαν οι καταδίκες των βασικών κατηγορουμένων, Δημήτρη, Τζώρτζη και Καίτη Κουτσολιούτσου, και δύο ακόμη συνεργατών τους που κρίθηκαν ένοχοι, και σε λίγες ώρες θα έχουμε τις ποινές που θα τους επιβληθούν.

    Θα ληφθούν υπόψη και ελαφρυντικά βεβαίως, όμως, σε κάθε περίπτωση τα κακουργήματα στα οποία καταδικάστηκαν είναι βαριά.

    Έστω κι αν γλίτωσαν την κατηγορία της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

    Δεν είναι και λίγο π.χ. ότι ο ιδρυτής του ομίλου, Δημήτρης Κουτσολιούτσος καταδικάστηκε για 5 κακουργήματα, όπως απάτη, πλαστογραφία, χειραγώγηση της αγοράς, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, κατάχρηση προνομιακής πληροφόρησης.

    Με λίγα λόγια το δικαστήριο δέχθηκε ότι υπάρχει καραμπινάτο σκάνδαλο για το οποίο τόσα χρόνια φωνάζαμε, και επικεφαλής του σκανδάλου είναι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, συνεπικουρούμενος από την σύζυγό του, Καίτη και τον γιο του Τζώρτζη Κουτσολιούτσο.

    Προφήτης δεν είμαι για το τι θα αποφασίσει το δικαστήριο επί των ποινών, απλά να αναφέρω ορισμένα στοιχεία:

    Για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες η ποινή κάθειρξης είναι 8 με 10 έτη αν το παράνομο περιουσιακό όφελος υπερβαίνει τις 120.000.

    Όμως, οι ποινές για αυτό το έγκλημα καθορίστηκαν το 2018.

    Αν το αδίκημα έγινε πριν το 2018, τότε η ποινή είναι φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών έως 5.

    Όμως, αν το έγκλημα είναι διαρκές, δηλαδή ναι μεν ξεκίνησε πριν το 2018, αλλά επεκτάθηκε και πέραν αυτού, τότε χρόνος τέλεσής του θεωρείται όταν ολοκληρώθηκε.

    Επομένως, αν το σημείο ολοκλήρωσης της τέλεσής του είναι μετά το 2018, θα ισχύσουν οι ποινές της κάθειρξης.

    Για κατάχρηση προνομιακής πληροφορίας η φυλάκιση είναι 1-5 έτη.

    Κάθειρξη έως 10 έτη α) η συνολική αξία των παράνομων συναλλαγών υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ ή β) η μέση ημερήσια αξία των παράνομων συναλλαγών υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ ή γ) το περιουσιακό όφελος που πράγματι επήλθε ή η ζημία που πράγματι αποφεύχθηκε ή η προξενηθείσα ζημία υπερβαίνει το ποσό των 400.000 ευρώ.

    Αυτά για τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, αλλά και για τον Τζώρτζη.

    Για την κυρία Καίτη, αν η συνέργεια είναι άμεση, τότε ισχύουν οι ποινές όπως παραπάνω.

    Αν είναι απλή, τότε κάθε ποινή θα μειωθεί όπως κρίνει ο δικαστής.

    Το τονίζω. Αυτά προβλέπει ο νόμος, χωρίς τα ελαφρυντικά που θα προκύψουν.

    Σε λίγες ώρες αγαπητοί αναγνώστες θα γνωρίζουμε τα πάντα…

    Γιώργος Περιστέρης: Η μελέτη της ΓΕΚ για τη Θεσσαλία 

    Υπάρχει η λύση από ό,τι μαθαίνω για τα έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία, αλλά αυτή αραχνιάζει εδώ και αρκετούς μήνες στα συρτάρια κάποιας διεύθυνσης του υπουργείου υποδομών και μεταφορών.

    Άνθρωπος με πολύ καλή γνώση του θέματος μου ανέφερε ότι από τον Οκτώβριο του 2023 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε πραγματοποιήσει μελέτη για όλη την περιοχή της Μαγνησίας.

    Η μελέτη αυτή λαμβάνει υπόψη τις καταστροφές των πλημμυρών και προτείνει επεμβάσεις σε περισσότερα από 250 σημεία παρέχοντας καίριες απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι στη Μαγνησία και το σημαντικότερο είναι ότι το κράτος την έχει στη διάθεσή του δωρεάν, καθώς το κόστος της το ανέλαβε εξ ολοκλήρου η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Ωστόσο, αντί το υπουργείο να την αξιοποιήσει τη διατηρεί στα συρτάρια του και θα πρέπει να περιμένουμε έως το Σεπτέμβριο προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα.

    Δηλαδή περίπου ένα χρόνο ύστερα από τις καταστροφικές πλημμύρες.

    Οι… 1 δισεκατομμύριο αραβικές νύχτες του Θοδωρή Κυριακού

    Εξέπληξε πολλούς η χθεσινή ανακοίνωση της συμμαχίας του Θοδωρή Κυριακού με το επενδυτικό fund του Κατάρ για τη δημιουργία από κοινού επενδυτικού fund 1 δισ.

    Με βάση την ανακοίνωση, ο όμιλος Κυριακού θα έχει τη διαχείριση και οι επενδύσεις θα κατευθυνθούν σε τεχνολογία, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, logistics, ναυτιλία, υγεία, τουρισμός, αλλά και στα media.

    Αν μη τι άλλο τα «πετροδολάρια» που κάποτε θεωρούσαμε παραμύθια της Χαλιμάς, έρχονται στην Ελλάδα και μετά το deal με την Masdar για την ΤΕΝΕΡΓ, έρχονται τώρα και οι Καταριανοί της QIA.

    Ρωτώντας ο wiseman έμαθε κι άλλα ντεσού της συμφωνίας που την γνώριζαν πολύ λίγα άτομα.

    Όπως μου είπαν, το κοινό fund θα επενδύει σε εταιρείες των παραπάνω κλάδων, ρίχνοντας νέα κεφάλαια για την επέκτασή τους.

    Αυτό σημαίνει νέες θέσεις εργασίας, προσέλκυση εργαζόμενων με εξειδίκευση και γνώση, καλύτερες προοπτικές απασχόλησης και γενικότερα ευεργετικές συνέπειες στην οικονομία.

    Όπως έλεγαν χθες από την πλευρά του ομίλου Κυριακού, η επιλογή του QIA δεν ήταν τυχαία καθώς ο Θ. Κυριακού έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τον αραβικό κολοσσό MBC κλείνοντας μια συμφωνία 225 εκατ. ευρώ.

    Στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με την Fairfax Financial Holdings Limited, του Πρεμ Γουάτσα, έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οργανισμούς παγκοσμίως, ενώ πρόσφατα παρήγγειλε τη ναυπήγηση 12 νέων τάνκερ στην Κίνα.

    Για όσους δεν το γνωρίζουν το K Group με κύριο μέτοχο τον Θοδωρή Κυριακού είναι ο διεθνής όμιλος επενδύσεων της οικογένειας και διατηρεί ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο στους κλάδους ναυτιλίας, ΜΜΕ, real estate και asset management.

    Καμπανάκια Στουρνάρα για κερδοφορία, αναβαλλόμενο, κόκκινα δάνεια… 

    Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι επισημάνσεις του Γιάννη Στουρνάρα, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στην Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2023-2024.

    Και θα σταθώ στα όσα αναφέρει για τις τράπεζες.

    Λέει ο διοικητής της ΤτΕ ότι υπάρχει βελτίωση της κερδοφορίας και της κεφαλαιακής βάσης με το σύνολο των καθαρών εσόδων από τόκους και προμήθειες να ενισχύεται σημαντικά.

    Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών αυξήθηκαν το Δεκέμβριο του 2023 σε σχέση με το τέλος του 2022 καθώς και το α΄ τρίμηνο του 2024, κυρίως λόγω αύξησης της οργανικής κερδοφορίας και έκδοσης τίτλων που προσμετρούνται στην κεφαλαιακή επάρκεια.

    Όμως, υπάρχει κι ένα «γκρίζο» σημείο που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα.

    Ο Γ. Στουρνάρας τονίζει ότι το α΄ τρίμηνο του 2024 η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών επιδεινώθηκε, κυρίως εξαιτίας της αναγνώρισης δανείων υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου (στεγαστικών και προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις) ως μη εξυπηρετούμενων.

    Συγκεκριμένα, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) των ελληνικών τραπεζών σε ατομική βάση αυξήθηκε σε 7,4% το Μάρτιο του 2024 από 6,6% το Δεκέμβριο του 2023.

    Και το «καμπανάκι» του διοικητή λέει: «Παρά τη βελτίωση της κερδοφορίας και της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις που συνδέονται με τη δυνατότητα διατηρήσιμης κερδοφορίας μέσω αύξησης της χρηματοδότησης της οικονομίας όταν θα συνεχιστεί η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

    Παράλληλα, το μερίδιο των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων στο κεφάλαιο των τραπεζών εξακολουθεί να είναι υψηλό.

    Επιπρόσθετα, το συνολικό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων εντός και εκτός του τραπεζικού συστήματος παραμένει σε υψηλά επίπεδα και επηρεάζει αρνητικά τη δυνατότητα νέου δανεισμού».

    … και αιχμές για το Ταμείο Ανάκαμψης

    Όμως, ο Γιάννης Στουρνάρας αφήνει και κάποιες αιχμές για την απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Τονίζει χαρακτηριστικά: «Μέχρι στιγμής, το ποσοστό απορρόφησης των πόρων του RRF είναι ικανοποιητικό (41% από συνολικό ποσό 36 δισεκ. ευρώ).

    Όσον αφορά όμως τις επιχορηγήσεις, οι συνολικές εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις και τους τελικούς δικαιούχους προχωρούν με βραδύτερο ρυθμό έναντι των αρχικών εκτιμήσεων, γεγονός που καθυστερεί την πραγματοποίηση επενδυτικών δαπανών.

    Ως εκ τούτου, καθίσταται επιτακτικά αναγκαία η επίλυση των προβλημάτων που εμποδίζουν την έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των επενδυτικών δράσεων, ώστε να επιταχυνθεί η είσπραξη των κονδυλίων του RRF και η απόδοσή τους στους τελικούς δικαιούχους, προκειμένου να υλοποιηθούν εγκαίρως οι επενδύσεις».

    Τα έχει ξαναπεί ο Στουρνάρας αυτά για το Ταμείο Ανάκαμψης και για την ανάγκη να γίνουν άμεσα μεταρρυθμίσεις που θα «ξεμπλοκάρουν» τεράστια κονδύλια.

    Νίκη Κεραμέως: Η εξωφρενική απαίτηση

    Ο wiseman σας έχει ενημερώσει για την… περπατησιά της Νίκης Κεραμέως, η οποία κοιτάζεται στον καθρέφτη και βλέπει τον εαυτό της ακόμη και πρωθυπουργό.

    Σήμερα αγαπητοί μου θα σας διηγηθώ μια ιστορία που συζητούσαν χαμηλοφώνως στο κτίριο της Βουλής προ ημερών.

    Όπως έλεγαν, και μάλιστα γαλάζια στελέχη, η κ. Κεραμέως θέλει σφόδρα να γίνει η νέα Επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ.

    Το έχει πει και αρμοδίως, ήτοι στον πρωθυπουργό, το επιθυμεί διακαώς πιστεύοντας ότι έτσι θα αποκτήσει ισχυρό πολιτικό κεφάλαιο και διεθνείς διασυνδέσεις για να διεκδικήσει την αρχηγία της ΝΔ στο μέλλον.

    Ε, λοιπόν, μου είπαν ότι όταν έγινε ο ανασχηματισμός ζήτησε στην ανακοίνωση να γράφει ότι πάει στο υπουργείο Εσωτερικών αλλά θα είναι και η νέα Επιτρόπος.

    Δηλαδή τουλάχιστον έξι μήνες πριν να δεσμευτεί ο Μητσοτάκης για το πρόσωπο που θα πάει στις Βρυξέλλες, χωρίς καν να ξέρει και το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει.

    Αμετροέπεια να το πεις; Αλαζονεία;

    Ότι μπερδεύει το μπόι της με τη σκιά της;

    Χάρης Δούκας: Η κίνηση – ματ με Χριστοδουλάκη

    Όπως σας έγραφε χθες ο wiseman στο ΠΑΣΟΚ παίρνουν θέσεις μάχης οι μονομάχοι που θα διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος.

    Και χτίζουν συμμαχίες.

    Μια τέτοια έγινε γνωστή χθες με μια ατάκα του βουλευτή Μανώλη Χριστοδουλάκη ο οποίος έγραψε «Χάρη πάμε;», στέλνοντας το μήνυμα συμπόρευσης με τον δήμαρχο Χάρη Δούκα.

    Εμένα πάντως αυτό το «Χάρη πάμε» μου ακούστηκε σαν «Νίκο φύγε», διότι ο Χριστοδουλάκης μεταξύ άλλων ανέφερε: «Χρειαζόμαστε μια γενναία, τολμηρή Αλλαγή.

    Για την παράταξη, για την πατρίδα!»

    Ενώ άφησε αιχμές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη μιλώντας για «αυτοαναφορικές διεργασίες» κι ότι «η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει».

    Ξέρετε, η συμπόρευση Χριστοδουλάκη με Δούκα δεν είναι μια απλή υπόθεση.

    Κι αυτό διότι ο νεαρός βουλευτής έχει ισχυρές βάσεις στη νεολαία του κόμματος, εκεί που ποντάρει και ο Νίκος Ανδρουλάκης δηλαδή.

    Αφήστε δε ότι ο Μανώλης Χριστοδουλάκης μπορεί να εκλέγεται στην Αττική, αλλά η κρητική καταγωγή του τον βοηθά να φέρνει ψηφοφόρους.

    Εξαιρετική κίνηση από τον Χάρη Δούκα επομένως.

    Διότι τα κάστρα πέφτουν από μέσα.

    Ο ρόλος του Νίκου Παππά στα «μαύρα» του Κασσελάκη

    Για να σας πάω λίγο στα του ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τη γνώμη μου είναι εξαιρετικά σοβαρά τα όσα συμβαίνουν, κάποιο στέλεχος που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα μου έδωσε μια άλλη διάσταση.

    Μου είπε δηλαδή: «Καλά, ο υπαρχηγός του Αλέξη Τσίπρα, που στη συνέχεια έγινε υπαρχηγός του Στέφανου Κασσελάκη, τι γνώμη έχει για όλα όσα κατήγγειλε περί «μαύρου χρήματος» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ;»

    «Ποιον εννοείς», είπα εγώ παίζοντάς το αφελής. «Μα για τον Νίκο Παππά σου μιλάω.

    Αν γνωρίζει κάποιος για το αν κυκλοφορούσε μαύρο χρήμα στον ΣΥΡΙΖΑ και με ποιους επιχειρηματίες της διαπλοκής τα είχε βρει ο Τσίπρας αυτός δεν είναι άλλος από τον Νίκο Παππά».

    Δίκιο έχει, σκέφτηκα, κι αναρωτήθηκα γιατί μένει στον ΣΥΡΙΖΑ ο έτερος πόλος της… «Δρακογενιάς» που κυβέρνησε τον τόπο. Τρεις είναι οι εξηγήσεις:

    Η πρώτη είναι ότι δεν έχει που να πάει, δεν τον θέλει κανένας, οπότε μένει στην Κουμουνδούρου μέχρι νεωτέρας.

    Η δεύτερη ότι είναι έξαλλος, βράζει με αυτά που ακούει από τον Κασσελάκη, διότι αγγίζουν και τον ίδιο, και κάνει τις κινήσεις του για να τον ανατρέψει, όταν έρθει η ώρα.

    Και η τρίτη είναι ότι με τον Αλέξη Τσίπρα είναι στα μαχαίρια και είναι ο Νίκος Παππάς ο οργανωτής της επιχείρησης «μαύρο χρήμα» στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να κηλιδώσει τον πρώην πρωθυπουργό, τώρα που ξαναβγαίνει στο προσκήνιο.

    Κάτι σαν… η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο, δηλαδή…

    Ετριβαν τα χέρια τους στη ΝΔ

    Πάντως, απ’ ότι έμαθα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι βουλευτές «έτριβαν τα χέρια τους» με τα όσα συμβαίνουν σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

    Σε μια ημέρα δηλαδή όπου θεωρητικά άνοιγε ένας κύκλος εσωστρέφειας στη ΝΔ, με γκρίνιες, κριτικές και αυτοκριτικές, φρόντισαν στην Κουμουνδούρου και τη Χ. Τρικούπη να στρέψουν προς αυτούς τα φώτα της επικαιρότητα.

    Με απλά λόγια, κάτι η παραίτηση Τεμπονέρα, Κοτσακά, Τσιόκα στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι η συμμαχία Χριστοδουλάκη – Δούκα στο ΠΑΣΟΚ και η «κρίσιμη Κ.Ο.» της ΝΔ πέρασε πιο χαλαρά απ’ ότι τελικά έπρεπε να γίνει.

    Λίγα τζατζαρίσματα, αρκετές φωνές και όλοι πήγαν σπίτι τους αφού η επικαιρότητα είχε άλλα.

    Γι’ αυτό σας λέω: Έχει άστρο ο Κυριάκος. Όλα… δεξιά του πάνε.

    Πρόβλημα με τον Μάριο Σαλμά

    Βέβαια, αυτό που έχω να σας πω σχετικά με την Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι ότι το πρόσωπο που ξεχώρισε είναι ο Μάριος Σαλμάς, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας.

    Διότι κι άλλοι άσκησαν κριτική, όμως, ο συγκεκριμένος ήταν ένα… κλικ πιο σκληρός, πιο αιχμηρός, πιο… τοξικός, όπως μου είπε κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης.

    Διότι όταν ο κ. Σαλμάς επιλέγει να πει ότι η ΝΔ «εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων έναντι των πολλών», ξέρει ότι τραβάει το σκοινί και κάποια στιγμή θα σπάσει.

    Ο βουλευτής συνέχισε καρφώνοντας το επιτελικό κράτος κι ότι δεν υπάρχει σεβασμός για την κοινοβουλευτική ομάδα.

    Ο Κ. Μητσοτάκης πήρε άμεσα το λόγο, εμφανώς ενοχλημένος και είπε στον Σαλμά: «Δεν θα δεχτώ τέτοιου είδους υπονούμενα ότι εξυπηρετούμε τους λίγους».

    Εγώ τώρα μαθαίνω ότι ο κ. Σαλμάς δεν στέκει καλά στην Κ.Ο.

    Και μου μετέφεραν δύο λέξεις: «Ανεξαρτητοποίηση» και «διαγραφή».

    Τι από τα δύο θα γίνει θα σας γελάσουμε, όμως, ο συγκεκριμένος βουλευτής φαίνεται να έχει σοβαρά παράπονα γιατί ενώ εκλέγεται συνεχώς έχει να δει υπουργείο από το 2009 που ήταν υφυπουργός Υγείας.

    Το ότι είναι και Σαμαρικός το παραβλέπω, άλλωστε είχε κατέβει υποψήφιος με την Πολιτική Άνοιξη το 1993 και το 1996 αλλά επέστρεψε κι αυτός στο «γαλάζιο μαντρί».

    Βέβαια, κι αυτό το «μη με θεωρείτε δεδομένο στην ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε άλλα νομοσχέδια» του βουλευτή Γ. Βλάχου, δεν άρεσε και πολύ…

    Τα γαλάζια «πηγαδάκια» μετά τη συνεδρίαση

    Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ το απόγευμα της Τετάρτης δημιουργήθηκαν αμέσως τα πρώτα πηγαδάκια μεταξύ των βουλευτών.

    Άλλοι πήγαν στο εντευκτήριο, άλλοι στο καφενείο ενώ κάποιοι άλλοι έδωσαν ραντεβού και εκτός Βουλής.

    Πάντως τα πηγαδάκια που δημιουργήθηκαν έχουν τη δίκη τους σημειολογία.

    Για παράδειγμα ο Κώστας Σκρέκας αποχώρησε μαζί με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη.

    Ο Νότης Μηταράκης συζητούσε για ώρα με τον Ανδρέα Κατσανιώτη ενώ στην παρέα κάποια στιγμή προστέθηκε και ο Κώστας Βλάσσης.

    Οι βουλευτές που δεν μίλησαν

    Μπορεί να μίλησαν 37 βουλευτές και η συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ να κράτησε περίπου πέντε ώρες αλλά αυτό που έκανε εντύπωση σε αρκετούς βουλευτές ήταν ότι κάποιοι που το προηγούμενο διάστημα ακούγονταν πως μπορεί να μπουν στην κυβέρνηση δεν πήραν καν το λόγο.

    Όπως ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Μακάριος Λαζαρίδης και ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

    Λέτε να έπεισε τόπο το μασάζ του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργου Μυλωνακη;

    Πάντως για προφανείς λόγους αν και βρίσκονταν στην αίθουσα σε όλη την συνεδρίαση υπουργοί και υφυπουργοί δεν έλαβαν το λόγο.

    Τρεις νυν και πρώην βουλευτές στο Κολωνάκι

    Χθες το μεσημέρι, πάντως, κι ενώ το θερμόμετρο έδειχνε σχεδόν 40 βαθμούς Κελσίου, σας πληροφορώ ότι στο Κολωνάκι, και συγκεκριμένα στην πολύβουη οδό Βαλαωρίτου, έπιναν το καφεδάκι τους δύο πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ που τώρα έχουν κουνήσει μαντίλι.

    Ο Γιώργος Σταθάκης και η Σία Αναγνωστοπούλου που πλέον δεν έχουν τι να κάνουν και αναπολούν τα περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις.

    Βλέποντας βεβαίως και τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη, κουνούσαν συνεχώς το κεφάλι απορημένοι με τα όσα συμβαίνουν.

    Λίγα μέτρα πιο πίσω, πάντως, ήταν ένας ακόμη νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά.

    Ο λόγος για τον Παύλο Χρηστίδη, ο οποίος έξυπνα ποιούμενος δεν παίρνει θέση υπέρ κάποιου υποψήφιου για την ηγεσία του κόμματος, αλλά μάλλον φαίνεται να τα έχει βρει με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

    Όπως και να έχει, η Κεντροαριστερά «ζυμώνεται» πέριξ του Κολωνακίου…

    QUIZ

    Ποιος επιχειρηματίας – manager, πρόσφατα, άφησε άφωνους όλους τους καλεσμένους, σε party γνωστού Αθηναίου, καθώς συνοδευόταν από μια super καλλονή.

    Κάποιοι την προσδιόρισαν μεταξύ 27-29 ετών, κάποιοι αρκετοί μικρότερη.

    Στήλη άλατος φίλοι και οι γνωστοί!!!

    Superbe!!!

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.