Τελικά, πόσα σημεία πώλησης έχει η FF Group;
Οι τραπεζίτες από την Παρασκευή το βράδυ ξέρουν ακριβώς τα δάνεια που έχουν στον όμιλο Folli Follie. Τα νούμερα λοιπόν είναι τα εξής: Τράπεζα Πειραιώς 10 εκατ. ευρώ , ενώ οι υπόλοιπες τράπεζες όπως η Εθνική η Eurobank και η Alpha Bank έχουν πέριξ των 40 εκατ. ευρώ. Τα ποσά όπως εύκολα καταλαβαίνει κάποιος είναι απόλυτα διαχειρίσιμα. Επίσης τα δάνεια εξυπηρετούνται κανονικά.
Τώρα ο Wiseman δεν βγήκε με το… google wiew όπως το QCM να διαπιστώσει πόσα είναι τα εν λειτουργία καταστήματα της Folli Follie, αλλά με μια προσεκτική ματιά φαίνεται πως κάτι συμβαίνει με τους υπολογισμούς της εταιρείας.
Στην επίσημη ανακοίνωση του ομίλου στις 26 Απριλίου 2018 για τα οικονομικά αποτελέσματα 2017, αναφέρεται ότι “ο όμιλος διαθέτει πάνω από 880 σημεία πώλησης παγκοσμίως”.
Στην ανακοίνωση της FF Group μετά το σάλο από το report της QCM, η εταιρεία αναφέρει πως στο τέλος του 2017 τα POS για το Folli Follie brand που βρίσκονταν σε λειτουργία ήταν 587. Σε αυτά, λέει η εταιρεία, “περιλαμβάνονται boutiques, shop in shop, counters, outlets, καταστήματα αφορολόγητων και φορολογημένων πωλήσεων σε αεροδρόμια, καθώς και πωλήσεων πτήσεων μέσω αεροπορικών εταιρειών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα brands της Links of London και τα λοιπά brands”.
Κατ’ αρχάς να λογίζεται ως POS οι πωλήσεις που γίνονται μέσω αεροπορικών εταιρειών στις πτήσεις τους, το γνωστό on board shopping επειδή μια αεροσυνοδός βγαίνει με ένα τρόλεϊ από το οποίο σχεδόν πάντα ελάχιστοι ψωνίζουν, είναι ένα θεματάκι…
Από εκεί και πέρα, το δεύτερο μεγαλύτερο brand του ομίλου η Links of London, στην επίσημη ιστοσελίδα του αναφέρει ότι διαθέτει 409 καταστήματα. Άρα, 587 POS του Folli Follie brand και άλλα 409 της Links of London μας κάνει συνολικά 996 σημεία πώλησης, όταν στην ανακοίνωση του ομίλου πριν από λίγες εβδομάδες γινόταν λόγος για 880 σημεία πώλησης παγκοσμίως. Κάποια εξήγηση;
Παρεμπιπτόντως, η λίστα με τα σημεία πώλησης που έδωσε η εισηγμένη στην δημοσιότητα ήταν εντελώς πρόχειρη…Ακόμα και το QCM τα έβαλε σε ένα φύλλο υπολογισμού excel.
Το φάντασμά του 2012
Market cap 500 εκατ.ευρώ έχει χάσει σε μόλις δύο συνεδριάσεις η FF Group στο Χρηματιστήριο. Να σημειωθεί ότι το Μάιο του 2012, εν μέσω του τυφώνα Grexit, η μετοχή της Folli Follie έφθασε να υποχωρεί μέχρι και τα 3,19 ευρώ.
Θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσπάθεια και χρόνος, όλα δείχνουν, για να επουλωθούν οι πληγές που άνοιξε η ιστορία με το QCM. Η εταιρεία θα ισορροπήσει αλλα χρειάζεται εντελώς άλλη προσέγγιση εφεξής από τους Δημήτρη και Τζωρτζη Κουτσολιούτσο.
Οι οποίοι παραμένουν στο Χονγκ Κονγκ, αφού εκεί – εκτός των υποχρεώσεών τους – εστιάστηκε η κριτική του QCM για το θέμα των ελεγκτών της θυγατρικής που ενοποιεί όλες τις πωλήσεις από την Ασία..
Καμπανάκι από τον ορκωτό στην Alumil
Στα 161 εκατ. ευρώ έφθασε ο καθαρός δανεισμός της Alumil, με βάση τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο όμιλος.
Σαφής η προειδοποίηση του ορκωτού λογιστή της ΕΥ που αναφέρει “την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρείας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της”.
Η εταιρεία που βρίσκεται από τα τέλη του 2016 σε διαπραγμάτευση με τις δανείστριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση του συνολικού τραπεζικού δανεισμού της, αναφέρει ότι έχει υπογραφεί ένα Indicative Term Sheet για τους όρους της αναδιάρθρωσης, ωστόσο αυτό εγκρίθηκε από ένα μέρος των ομολογιούχων αλλά όχι από την πλειοψηφία που απαιτείτο. Επισήμως έχουν ζητηθεί πρόσθετα στοιχεία από τις τράπεζες.
Χρεώνουν τα πάντα στον Φραγκιαδάκη. Ποιος ο ρόλος της Πανγαια;
Χθες το μεσημέρι από τις 13,00 έως τις 14,00 ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης αποχαιρέτησε τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε στενά. Άπαντες ήταν συγκινημένοι. Πάντως οι εκτός Εθνικής χαρακτηρίζουν ως «αναμενόμενη» την παραίτηση Φραγκιαδάκη από την Εθνική. Αν και υπήρχε η εντύπωση πως ο τέως CEO της τράπεζας θα κατάφερνε να ξεπεράσει τα προβλήματα που είχαν προκληθεί λόγω των δύσκολων σχέσεών του με το ΤΧΣ αλλά και με συγκεκριμένα μέλη του δ.σ. της ΕΤΕ, τελικά κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.
Στον Φραγκιαδάκη τώρα χρεώνουν όλα τα δεινά: το ναυάγιο της Εθνικής Ασφαλιστικής (αν και είναι παντελώς γνωστές οι υπουργικές πιέσεις που δέχθηκε ενώ ξεκάθαρα φταίει η Goldman Sachs ), το θέμα του ΛΑΠΕΤΕ (αν και η απόφαση αναστολής χρηματοδότησης του ταμείο δεν ήταν απόφαση Φραγκιαδάκη), την αποτυχία πώλησης της ΟΤΡ (λες και δεν έχει ευθύνες ο σύμβουλος της ΕΤΕ, Credit Suisse International).
Υπάρχει, ωστόσο, η αίσθηση σε ορισμένους στην αγορά ότι στην εξίσωση της απομάκρυνσης θέση με κάποιο τρόπο ρόλο έχουν και ορισμένες αποφάσεις που ελήφθησαν αναφορικά με την Πανγαία.
Η YOLO επιστολή Ρουμελιώτη και η IΒG
Αρνητικές εντυπώσεις προκάλεσε στην αγορά η επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής, Π. Ρουμελιώτης, στους μετόχους, παρακινώντας τους να στηρίξουν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 193 εκατ.ευρώ που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο κ. Ρουμελιώτης στην επιστολή του απευθυνόμενος στους μετόχους αναφέρει ότι «προσδοκώ στην στήριξη των προσπαθειών μας, προκειμένου η Attica Bank να διέλθει οριστικά τις κρίσιμες περιόδους που έχει διανύσει και να γυρίσει επιτέλους σελίδα».
Κουβέντα για τα εκατομμύρια που χάθηκαν στην προηγούμενη αύξηση ή τις δανειοδοτήσεις σε ομίλους με δεδομένα προβλήματα ρευστότητας.
Και μιας και η κουβέντα για την Αττικής, αληθεύει ότι ο διαγωνισμός για την πώληση της IBG καθυστερεί για να μην έχει προβάδισμα ο νέος της αγοραστής έναντι της Αττικής, σε σχέση με το ρόλο που διεκδικεί στην αγορά ως challenger bank; (H λέξη YOLO που είναι στον υπότιτλο είναι ακρωνύμιο της αγγλικής φράσης “You Only Live Once”)
Άλλαξε ο άνεμος για Coral και ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ
Από εκεί που η Coral, 100% θυγατρική της Μοτορ Όιλ, έμπαινε στην τελική ευθεία για το ομόλογή της με ούριο άνεμο, άλλαξε το κλίμα στην αγορά λόγω Folli Follie. Πάντως η ομολογιακή έκδοση ύψους 90 εκατ.ευρώ δεν αναμένεται να έχει πρόβλημα.
Τα συνολικά καθαρά αντληθέντα κεφάλαια (μετά την αφαίρεση των δαπανών έκδοσης) θα χρησιμοποιηθούν από την εκδότρια στο σύνολό τους για την αποπληρωμή μέρους υφιστάμενου ομολογιακού δανείου η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός του 2018.
Αντίστοιχα, ο σχεδιασμός της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ για placement μέσα στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να αναζητήσει ένα “παράθυρο” βελτίωσης του κλίματος.