• H μεγάλη ολλανδική έκπληξη της Alpha Bank, το colpo grosso της Mytilineos, η μυστηριώδης γυναίκα και το «πάθος» των ξένων για την Πειραιώς

    Για τον Wiseman, είναι δεδομένη η επιτυχία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ALPHA BANK.

    the wise man
    image
    the wise man

    H μυστηριώδης γυναίκα πίσω από τον γάμο ChipitaMondelez

    Πάντα πίσω από κάθε πετυχημένο άνδρα κρύβεται μια ακόμη πιο πετυχημένη γυναίκα.

    Το ίδιο συμβαίνει και με έναν πετυχημένο γάμο.

    Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι στην πολυετή ιστορία φλερτ και αγάπης, μεταξύ Chipita – Mondelez, το πρόσωπο-κλειδί που τους οδήγησε στα σκαλιά της εκκλησίας ήταν μια -χαμηλών τόνων και υψηλού επαγγελματισμού- γυναίκα.

    Η κυρία Ιλεάνα Αντύπα.

    Για όσους δεν γνωρίζουν την διακριτική κυρία Αντύπα, τους πληροφορώ ότι είναι η SMD Rothschild.

    Είναι δηλαδή η Senior Managing Director της Rothschild & Co η οποία σε στενή συνεργασία με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο έφερε σε αίσιο τέλος, αυτή τη σημαντική -και για την Ελληνική Οικονομία- συμφωνία…

    Είναι και ωραία κυρία…

    Γιατί είναι τόσο δημοφιλής στη Νέα Σμύρνη ο Λευτέρης Αυγενάκης

    Τώρα τελευταία -θα έχετε παρατηρήσει- γίνονται πολλές έρευνες διαθέσεων κοινής γνώμης (δημοσκοπήσεις) που προσπαθούν να μετρήσουν την δημοτικότητα συγκεκριμένων πολιτικών.

    Σε μία από αυτές τις έρευνες, προέκυψε ένα εύρημα-έκπληξη:

    Ο εκλεγόμενος στην μαρτυρική Κρήτη, βουλευτής και υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ,απολαμβάνει υψηλής δημοφιλίας στη… Νέα Σμύρνη(!) εδώ στην ψυχρή μας πρωτεύουσα.

    Το παράδοξο δημοσκοπικό φαινόμενο εξηγείται μάλλον από την… φωτογραφική νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε ο κ. Αυγενάκης στη Βουλή, με την οποία σβήνουν «κατ’ εξαίρεση τα χρέη προς τρίτους (πλην αθλητών) των ομάδων που υποβιβάστηκαν από 1/4/2020 μέχρι 31/12/2020».

    Κατά σύμπτωση στην ρύθμιση αυτή εντάσσεται και το 100% των χρεών της ποδοσφαιρικής ομάδας του Πανιωνίου που τώρα αγωνίζεται στη Γ’ Εθνική..

    Οι Νεοσμυρνιώτες φίλοι μου με διαβεβαίωσαν ότι μεταξύ 1/4/2020 και 31/12/2020 η μοναδική ομάδα που υποβιβάστηκε ήταν ο Πανιώνιος που τώρα έχει πλέον τη δυνατότητα (ο Ερασιτέχνης) να ιδρύσει νέα αθλητική εταιρία απαλλαγμένη από χρέη …

    Μάλλον σύμπτωση θα ήταν….

    Το πάθος των ξένων για την Τράπεζα Πειραιώς

    Πως θα πάει το Ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης TIER I που εκδίδει η Piraeus Financial Services για να θωρακίσει την κεφαλαιακή της ισχύ;

    H χθεσινή παρουσίαση στους Έλληνες επενδυτές πήγε καλά.

    Ελπίζεται το ίδιο και για την σημερινή παρουσίαση στους …Ξένους.

    Ανακοινώθηκε ότι θα αντλήσει μόνο 300 εκατομμύρια Ευρώ ενώ στην διοίκηση του Χρήστου Μεγάλου έχει δοθεί έγκριση για την άντληση 600 εκατ. ευρώ.

    Αύριο ανοίγει το βιβλίο και -ΑΝ- τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, με τον θετικό οίστρο που διακατέχει την διοίκηση, μην εκπλαγείτε αν τελικά προσφερθεί πολλαπλάσιο ποσό και -την τελευταία στιγμή- υποκύψει η διοίκηση στο πάθος των υποψηφίων αγοραστών, δηλαδή θα τους δώσει χαρτιά για 600 εκατ. Ευρώ.

    Το πάθος των επενδυτών είναι δικαιολογημένο: Το επιτόκιο του συγκεκριμένου ομολόγου θα σκαρφαλώσει στο 8% με 8,5% και τέτοιες αποδόσεις είναι δυσεύρετες στη ζώνη του Ευρώ.

    Οι super εκπλήξεις της Intrakat και τα Fund του εξωτερικού

    Χθες το απόγευμα στις 5 ακριβώς, βγήκα στο μπαλκόνι και ατενίζοντας τον Κόλπο της Ιερισσού, παρακολούθησα με τον τελευταίας τεχνολογίας (και ευλογίας) προσωπικό μου υπολογιστή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ΙΝΤΡΑΚΑΤ ΙΝΚΑΤ -0,60% 4,95.

    Που ΄ναι εκείνες οι παλιές καλές εποχές που στο Χρηματιστηριακό ταμπλό πρωταγωνιστούσαν 14-15 κατασκευαστικοί όμιλοι;

    Σήμερα οι πρωταγωνιστές είναι μετά βίας 5 και ο καθένας έχει τις ιδιαιτερότητες του. Έχουμε την ΙΝΤΡΑΚΑΤ, τον ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ, την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τον ΑΒΑΞ και φυσικά την Mytilineos.

    Παρακολουθούσα την παρουσίαση των αποτελεσμάτων και των σχεδίων της ΙΝΤΡΑΚΑΤ και δεν χρειάστηκε πολύ για να καταλάβω ότι ο επόμενος στόχος της κατασκευαστικής εταιρείας είναι η Ενέργεια και ο Τουρισμός.

    Θυμάμαι μάλιστα ακριβώς τα λόγια της διοίκησης:

    «Η Intrakat μετά την  ολοκλήρωση & παράδοση του μεγαλύτερου κατασκευαστικού έργου EPC (engineering, procurement and construction) που εκτελέστηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, συνολικού ύψους 400 εκ. ευρώ , για την αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Fraport Greece, κάνει στροφή.

    Στροφή σε έργα turn key, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων.

    Στόχος είναι να αντλήσει υπεραξία από το development και operation κατασκευών. Η συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή καθώς το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης μαζί με το νέο ΕΣΠΑ θα ρίξουν περισσότερα από 50 δισ. ευρώ στην αγορά.»

    Ρωτώντας έμαθα ότι αυτή η νέα στρατηγική της ΙΝΤΡΑΚΑΤ προσελκύει το ενδιαφέρον, κυρίως των  fund του εξωτερικού….

    Λουκάς Λαζαράκης και Δήμος Στασινόπουλος θα είναι οι δυο νέοι μέτοχοι, ενώ καίρια θέση, στην εταιρεία, θα αναλάβει ο πρώτος εκ των δυο μετόχων.

    Ο Δήμος Στασινόπουλος εκτός από την Ιντρακάτ κάνει business και σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.

    Η “αγία” διοίκηση του Στάσση

    Καλή και άγια η διοίκηση Στάση στην ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75.

    Χωρίς καμιά αμφιβολία και χωρίς διάθεση ειρωνείας.

    Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μετέτρεψε ένα πρόβατο που όδευε στο σφαγείο, σε ταύρο- πρωταγωνιστή των εξελίξεων, επιχειρηματικών και χρηματιστηριακών.

    Πλην όμως, η ΔΕΗ έχει και μια θεσμική υποχρέωση.

    Η ΔΕΗ οφείλει να στηρίξει την Ελληνική παραγωγή, την βιομηχανία της χώρας.

    Η σωστή πολιτική της απολιγνιτοποίησης, μειώνει σημαντικά και τις επιβαρύνσεις που καταβάλει η ΔΕΗ για τους ρύπους CO2. Tο πρόστιμο μειώνεται χρόνο με το χρόνο και φαίνεται λογιστικά ένα κέρδος.

    Αυτό το κέρδος δεν θα έπρεπε λογικά να μετακυλιστεί στον τελικό καταναλωτή;

    Αντιθέτως η ΔΕΗ αντί να ανακοινώσει μείωση από 15€ τις χίλιες κιλοβατώρες, ανακοίνωσε αύξηση στα 21 €.

    Πέρυσι τέτοια εποχή το κόστος ήταν όχι μεγαλύτερο των 7€…

    Πως θα ανταγωνιστεί διεθνώς η Ελληνική παραγωγική μηχανή με τόσο υψηλό ενεργειακό κόστος;

    Η αγωνία 

    Με αγωνία περιμένουν οι αγορές, το αποτέλεσμα του πυγμαχικού αγώνα που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη, στην Φρανκφούρτη, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Περιστέρια και Ιέρακες θα συγκρουστούν για μία ακόμη φορά για το θέμα των επιτοκίων και της «επεκτατικής νομισματικής πολιτικής».

    Από την μια πλευρά, ως αθώα περιστέρα , η Κριστίν Λαγκάρντ που πιστεύει ότι η έκρηξη των τιμών των πρώτων υλών και των εμπορευμάτων στις αγορές , είναι προσωρινή και μεταβατική για την νέα εποχή.

    Από την άλλη πλευρά, οι Γερμανοί και Ολλανδοί ιέρακες που, ακολουθώντας πιστά την γραμμή Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λένε ότι το χρήμα που αφειδώς τυπώνουν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες, για να στηρίξουν την οικονομία, οδηγεί σε μια «πανδημία χρέους».

    Ήρθε -λένε- επιτέλους η ώρα για περιοριστική πολιτική, αύξηση των επιτοκίων και κυρίως αναστολή των μαζικών αγορών ομολόγων και χρεογράφων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα..

    Οι αγορές περιμένουν το αποτέλεσμα του αγώνα της Φρανκφούρτης με αυθεντική αγωνία. Γι’ αυτό άλλωστε κινούνται με χαμηλούς ρυθμούς και ιδιαίτερα χαμηλούς τζίρους.

    Περιμένουν να δουν προς τα που θα γείρει η πλάστιγα…

    Στην Αθήνα ο χρηματιστηριακός τζίρος μετά βίας ξεπέρασε χθες τα 35 εκατ. ευρώ …

    Οι Ολλανδοί μπαίνουν στην Alpha Bank

    Φίλοι αναγνώστες, είναι ολοφάνερη η επίδειξη ισχύος στη μετοχή της ALPHA BANK.

    Με τις πλάτες της JP Morgan και της Goldman Sachs που είναι οι κύριοι ανάδοχοι της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, το χαρτί έχει εξαιρετική συμπεριφορά στα τερματικά.

    Για να γνωρίζετε, η σχέση της JP Morgan με την ALPHA BANK ΑΛΦΑ 0% 1,68 είναι η παλαιότερη και στενότερη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Wiseman, η ζήτηση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι πάρα πολύ μεγάλη και οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές ζητούν επίμονα από την διοίκηση Ψάλτη να αυξήσει το ποσό της αύξησης.

    Αυτό όμως που έχει τεράστια σημασία κατά την ταπεινή μας γνώμη, είναι ότι εκτός από τους παραδοσιακούς παίκτες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και παραδοσιακά ευρωπαϊκά family offices.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Wiseman, οι Ολλανδοί της Reggeborgh Invest (μεγαλομέτοχοι στην Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0% 2,60) είναι αποφασισμένοι να μπουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ALPHA BANK.

    Αυτό σημαίνει ότι η διοίκηση Ψάλτη έχει καταφέρει να πείσει την ξένη θεσμική κοινότητα για την αναπτυξιακή διάσταση της αύξησης.

    Για τον Wiseman, είναι δεδομένη η επιτυχία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ALPHA BANK.

    To colpo grosso της Mytilineos και ο ανήσυχος τραπεζίτης Κωστόπουλος

    Όπως όμως η διοίκηση της ALPHA BANK κοιτάζει προς το μέλλον, έτσι και η διοίκηση της MYTILINEOS ΜΥΤΙΛ 0% 36,70 προετοιμάζεται για το μέλλον και ετοιμάζει το Colpo Grosso.

    Η MYTILINEOS έχει την γενική της συνέλευση στις 15 Ιουνίου που εκεί αναμένεται ο Ευάγγελος Μυτιληναίος να ξεδιπλώσει τη στρατηγική της εταιρείας σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της.

    Ετοιμάζει εκπλήξεις….

    Για να σας φρεσκάρουμε την μνήμη, η MYTILINEOS κόβει το μέρισμα 0.36€/μετοχή στις 24 Ιουνίου και πληρώνει την 1 Ιουλίου και βγάζει αποτελέσματα εξαμήνου στις 27 Ιουλίου.

    Επειδή πλέον η κεφαλαιοποίηση του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ έχει ανέβει, η διοίκηση αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να έχει ξένους ισχυρούς συμμάχους.

    Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ενώ θα μπορούσε να βγάλει το “πράσινο” ομόλογο στην Ελλάδα με χαμηλότερο επιτόκιο, αποφάσισε να το βγάλει στο εξωτερικό.

    Γιατί έτσι η MYTILINEOS χτίζει το προφίλ της στη ξένη θεσμική κοινότητα. Ο στόχος της είναι η παγκόσμια ξένη θεσμική κοινότητα.

    Η αρχή έγινε με την Citigroup η οποία είναι ένας τραπεζικός κολοσσός και η οποία έδωσε τιμή στόχο για τον ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ στο αισιόδοξο σενάριο τα 28.00€.

    Αυτή η τιμή στόχος βασίζεται στην εκτίμηση της τράπεζας για την πορεία του αλουμινίου και εν γένει για την πορεία της εταιρείας.

    Σήμερα, κατ’ αποκλειστικότητα ο Wiseman σας αποκαλύπτει ότι μετά την Citigroup και η Morgan Stanley έχει βάλει στο ραντάρ της την MYTILINEOS.

    Ο ανήσυχος επενδυτικός τραπεζίτης της Morgan Stanley Κωνσταντίνος Κωστόπουλος ψάχνει για value & growth stories στην Ελλάδα τα οποία θα είναι ελκυστικά για τους πελάτες της Morgan Stanley.

    Η MYTILINEOS ταιριάζει γάντι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Morgan Stanley με επικεφαλής την Managing Director Natasha Sanders και την τετραμελή ομάδα της να κάνει φύλλο και φτερό την MYTILINEOS.

    Μετά τα αποτελέσματα εξαμήνου, η Morgan Stanley ετοιμάζει τον Σεπτέμβριο να βγάλει τον ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ σε roadshow.

    Από όσο είναι σε θέση να γνωρίζει ο Wiseman, αυτή θα είναι μια συνεχόμενη διαδικασία και η Morgan Stanley θα γίνει στενός συνεργάτης της MYTILINEOS όχι μόνο για κάποιο report και για roadshows αλλά και σ’ όλο το φάσμα της επενδυτικής τραπεζικής.

    Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο τέλος του 2023 η MYTILINEOS θα έχει κοντά στα 2000 MW από ΑΠΕ στην Ελλάδα μόνο.

    Μ’ αυτό στα χέρια της, η διοίκηση της MYTILINEOS θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει ένα spin-off της MYTILINEOS Renewables και να την εισάγει στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ή της Νέας Υόρκης.

    Η MYTILINEOS από τώρα ετοιμάζει πολύ προσεκτικά τα βήματά της σε όλους τους τομείς.

    Ο Wiseman πιστεύει ακράδαντα ότι και η ALPHA BANK αλλά και η MYTILINEOS θα είναι οι πρωταγωνιστές της επόμενης ημέρας στο ελληνικό χρηματιστήριο.

    Μάχη Γεωργακόπουλου – Θεοδωρίδη

    Τέσσερις προσφορές κατατέθηκαν για τη διεκδίκηση του Frontier μια διεκδίκηση σκληρή στην οποία πάντως κάποιοι λένε πως ο επικρατέστερος έχει ήδη φανεί στα σημεία.

    Μια προσφορά από Do Value (με επικεφαλής τον Θόδωρο Καλαντώνη) – Fortress Bain,  δεύτερη από την Intrum με επικεφαλής τον Γιώργο Γεωργακόπουλο (στα σημεία που λέγαμε), τρίτη DK Cepal με επικεφαλής τον Αρτέμη Θεοδωρίδη και τέταρτη αυτή της  QUALCO με επικεφαλής τον Ορέστη Τσακαλώτο.

    To project το τρέχει η Morgan Stanley.

    Κάποιοι πάντως άλλοι λένε πως το παιχνίδι παραμένει ανοιχτό και πως η μάχη θα δοθεί μεταξύ Intrum και DK Cepal.

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.