• Γιατί όλοι θέλουν Motor Oil, γιατί ο Σαββίδης είπε stop στον Ηλιόπουλο για το OPEN, η οργή Στασινόπουλου και Παπαλεξόπουλου, πολιτική κρίση στην Κύπρο λόγω Μανουσάκη, γιατί έδιωξαν τον Ζούλα και το θαύμα του Πιέρ

    Οι Έλληνες βιομήχανοι που κουμαντάρουν ενεργειοβόρες μονάδες, με επικεφαλής τον Ιωάννη-Ιπποκράτη Στασινόπουλο του Ομίλου VIOCHALCO  και τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλος της ΤΙΤΑΝ, προσέφυγαν στην Κομισιόν για χειραγώγηση και κερδοσκοπία στην αγορά ρεύματος, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια.

    image

    MOTOR OIL: Οι εκπλήξεις και η άνοδος 

    Αγαπητοί αναγνώστες για μια ακόμα συνεδρίαση, η αγορά ήταν άνευρη. 

    Ο Γενικός Δείκτης κέρδισε μόλις 0,11%, σε αντίθεση με τον DAX που κέρδισε 0,65% και πλέον βρίσκεται στις 18,902 μονάδες. Και ο DOW Jones βρίσκεται κοντά στο να διασπάσει τις 41,600 μονάδες.

    Στα δικά μας τώρα. 

    Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην MOTOR OIL. 

    Χθες έκλεισε με απώλειες 1,20% στα 21,50 ευρώ. 

    Ο όγκος συναλλαγών ξεπέρασε τα 763.000 τεμάχια που θεωρείται  ιδιαίτερα υψηλός. 

    Για την ακρίβεια, ο υψηλότερος όγκος συναλλαγών από την ημέρα που ανακοινώθηκε η επιβολή της έκτακτης εισφοράς που επέβαλε το ελληνικό δημόσιο σε ΜΟΗ και HelleniqENERGY (ΕΛΠΕ). 

    Σήμερα απόγευμα θα γίνει το rebalancing από το δείκτη MSCI Standard στον Small  CAP. 

    Μετά τις 17,20, θα αλλάξουν χέρια, περίπου 5.000.000 έως 6.000.000 μετοχές. 

    Επίσης αναμένουμε να δούμε σε ποια τιμή θα κλείσει την short θέση που έχει ανοίξει το fund Millenium. 

    Εκτιμάται ότι έχει ανοίξει θέσεις για περίπου 1.000.000 εως 1.100.000 μετοχές.  

    Η επενδυτική κοινότητα εκτιμά ότι η μετοχή με αφορμή την εξαιρετική κερδοφορία του α´ εξαμήνου, έχει σημαντικά περιθώρια ανόδου παρά το γεγονός ότι ο MSCI την υποβάθμισε. 

    Υποβάθμιση που δεν ευθύνεται η διοίκηση του ομίλου, υπό τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, αλλά η ελληνική κυβέρνηση μετά την επιβολή της έκτακτης εισφοράς ύψους έως 205 εκατ. ευρώ, όπως εξήγησε χθες ο αναπλ. CEO Πέτρος Τζανετάκης κατά την διάρκεια συνέντευξης με τους αναλυτές, με αφορμή την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του α´εξαμήνου.  

    Η μετοχή πριν την έκτακτη εισφορά είχε φτάσει (περί τα τέλη Μαΐου) ακόμα και τα 28,5 ευρώ. 

    Από εκείνη την ημέρα και μετά η μετοχή έχει απωλέσει 7 ευρώ, η περίπου 25% της αξίας της. 

    Σήμερα η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα 2,37 δισ. ευρώ, από 2,824 δισ. ευρώ στα τέλη Μαΐου. 

    Απλά κάντε τους υπολογισμούς σας. 

    Για 205 εκατ. ευρώ που θα πληρώσει η MOH στο κράτος, έχασε σχεδόν 450 εκατ. σε κεφαλαιοποίηση. 

    Τραγικές κινήσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. 

    OPEN: Ο Μαρινάκης ξανά στο παιχνίδι, εκτός ο Ηλιόπουλος

    Ποιος είπε ότι ο Ιβάν Σαββίδης δεν είναι σκληρός παίκτης;

    Μπορεί να διαπραγματεύεται την πώληση του OPEN,  αλλά όπως όλα δείχνουν εάν δεν πάρει αυτό που θέλει, δεν πουλάει. 

    Κάπως έτσι απέρριψε την πρόταση ενός Fund που φαίνεται να εκπροσωπεί τον εφοπλιστή Μάριο Ηλιόπουλο. 

    Προσέξτε. 

    Ενώ οι δυο πλευρές είχαν συμφωνήσει να υπογράψουν Proof of funds (Το POF είναι  ένα επίσημο τραπεζικό έγγραφο που αποδεικνύει ότι ένα άτομο ή μια εταιρεία έχει την οικονομική δυνατότητα να εκτελέσει μια συναλλαγή ή να καλύψει μια πιθανή μελλοντική υποχρέωση) εν τούτοις προχθές, το ενδιαφερόμενο fund οπισθοχώρησε σε ένα βασικό όρο. 

    Δηλαδή να δεχτεί εκτός απο το καταβαλόμενο τίμημα να αγοράσει δάνεια και υποχρεώσεις 7 έως 8 εκατ. ευρώ.  

    Στην ουσία ο εκπρόσωπος του Fund εξήγησε στους εκπροσώπους  του OPEN ότι τις υποχρεώσεις των 8 εκατ. ευρώ πρέπει να τις καλύψει η πλευρά Σαββίδη.

    Έτσι τώρα η πλευρά Σαββίδη, σύμφωνα με πηγές, σκέφτεται να βάλει ξανά στο παιχνίδι την πρόταση που είχε δεχτεί από τον εφοπλιστή και ιδιοκτήτη της Alter Ego, Βαγγέλη Μαρινάκη. 

    Η πρόταση Μαρινάκη είχε κατατεθεί προ 2 μηνών αλλά οι δύο πλευρές δεν είχαν επανέλθει να την συζητήσουν εις βάθος…

    Στασινόπουλος και Παπαλεξόπουλος… λάβροι

    Οι Έλληνες βιομήχανοι που κουμαντάρουν ενεργειοβόρες μονάδες, με επικεφαλής τον Ιωάννη-Ιπποκράτη Στασινόπουλο του Ομίλου VIOCHALCO  και τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλος της ΤΙΤΑΝ, προσέφυγαν στην Κομισιόν για χειραγώγηση και κερδοσκοπία στην αγορά ρεύματος, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια.

    Συντόνισαν μάλιστα και κοινή καταγγελία στην Κομισιόν από βιομηχανικές οργανώσεις Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας

    Μιλάμε για επίσημη καταγγελία προς τις Γενικές Διευθύνσεις Ενέργειας (DG Energy) και Ανταγωνισμού (DG Comp), που έκαναν  οι οργανώσεις βιομηχανικών καταναλωτών της Ελλάδας (ΕΒΙΚΕΝ), Ρουμανίας (ACCER) και Βουλγαρίας (BFIEC).

    Στην επιστολή τους  αναφέρονται σε πρακτικές χειραγώγησης και κερδοσκοπίας στις αγορές ρεύματος, με αποτέλεσμα να σημειώνονται στα Βαλκάνια τιμές πολύ υψηλότερες από εκείνες της κεντρικής Ευρώπης.

    Από πηγές της ΕΒΙΚΕΝ αναφερόταν ότι: «Από τις αρχές Ιουλίου, οπότε οι τιμές ρεύματος στις ώρες αιχμής με τη σβέση του ήλιου σταθερά καθημερινά εκτοξεύονται έως και 650 €/Mwh,  οι αρμόδιοι μας διαβεβαίωσαν ότι το φαινόμενο είναι παροδικό και δεν απαιτείται η λήψη οποιωνδήποτε μέτρων, πλην της προστασίας των οικιακών καταναλωτών.

    Όμως οι τιμές στα Βαλκάνια κύρια λόγω των υψηλών εξαγωγών προς Ουκρανία παραμένουν πολύ υψηλότερες ως προς τις υπόλοιπες χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

    Δυστυχώς η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.

    Πλήττεται η ανταγωνιστικότητα της εγχώριας βιομηχανίας.

    Θα πρέπει άμεσα να ελεγχθούν οι συμπεριφορές στις προσφορές των συμβατικών μονάδων παραγωγής, ήτοι λιγνίτη, φ.α και Υ/Η στην αγορά καθώς και τα παιχνίδια στα σύνορα με τις συναλλαγές στις δυναμικότητες.

    Θα πρέπει άμεσα να φορολογηθούν αναδρομικά τα έσοδα των παραγωγών όλων των μονάδων παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων και των Υ/Η.

    Από τη στιγμή που οι τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς μεταφέρονται στα τιμολόγια των καταναλωτών ο δρόμος είναι ελεύθερος για την εκτόξευση των τιμών σε όποιο επίπεδο θέλουν οι εγχώριοι παραγωγοί».

    Θυμίζω πως στην ΕΒΙΚΕΝ συμμετέχουν μεταξύ άλλων βαριές βιομηχανίες όπως ΣΙΔΕΝΟΡ, Επίλεκτος, Ελληνική Χαλυβουργία, ΤΙΤΑΝ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΑΝΟXAL, SOVEL και ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ.

    Τα πρόσωπα αυτών των βιομηχανιών (Στασινόπουλος, Κανελλόπουλος, Παπαλεξόπουλος, Δοντάς και άλλοι) έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα διότι πληρώνουν πανάκριβα το βιομηχανικό ρεύμα με αρνητική επιρροή στο κόστος παραγωγής.

    Ο «αρχιγίγαντας» Μάνος και ο Κύπριος υπουργός… Κεραυνός

    Απειλή παραίτησης επισείει πλέον ο  Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός που διαφωνεί με τα σχέδια του… ‘τιτανοτεράστιου’ Μανουσάκη για το καλώδιο Κρήτης – Κύπρου.

    Μεγάλο  ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου περί «γκρίζων ζωνών» που εξακολουθούν να περιβάλλουν το εγχείρημα του GSI αλλά και περί ενδεχομένου παραίτησής του, σε περίπτωση που το έργο τελικά προχωρήσει χωρίς να έχουν δοθεί οι κατ’ αυτόν απαιτούμενες και θεμιτές απαντήσεις στις ανησυχίες που εκφράζει.

    Μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 Κύπρου, ο κ. Κεραυνός υπογράμμισε, ότι σε περίπτωση που ένας υπουργός διαφωνεί κάθετα και πολύ σοβαρά με κάποιο πολύ σοβαρό θέμα τότε ο δρόμος είναι γνωστός, υπονοώντας σαφώς την επιλογή της παραίτησης.

    Σύμφωνα με τον κ. Κεραυνό, υπάρχουν γκρίζες ζώνες για παρά πολλά θέματα (αναφερόμενος στις ‘πιρουέτες’ του κου Μανουσάκη) και για να τοποθετηθεί οριστικά το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του όλα τα δεδομένα.

    Όπως εξήγησε, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να δει την αξιολόγηση της μελέτης κόστους-οφέλους, την οποία έχει αποστείλει για το σκοπό αυτό στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

    Το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου φαίνεται να κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση από το υπουργείο Ενέργειας,  που έχει προκηρύξει εκ νέου διαγωνισμό προκειμένου η αξιολόγηση της επικαιροποιημένης μελέτης κόστους-οφέλους που έχει καταθέσει ο… ‘παμμέγιστος’ Μανουσάκης και ο ΑΔΜΗΕ να πραγματοποιηθεί από διεθνή οίκο αξιολόγησης, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη αναθέσει την αξιολόγηση της μελέτης και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ινστιτούτου Κύπρου.

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Κεραυνός επεσήμανε ότι «πρέπει να υπάρξει διασφάλιση για το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία και πρέπει να υπάρξει σοβαρή διασφάλιση. Αν υπάρξει παρακώλυση στον ρυθμό υλοποίησης του έργου και προκύψει κάποια συμφωνία που δεν θα είναι υπέρ των καταναλωτών, τότε θα υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα και για την οικονομία και για τους καταναλωτές».

    Λέτε τελικά να ρίξει την κυβέρνηση στη Λευκωσία ο ψευτοαυτοκράτωρ της ενέργειας; Ικανό τον έχω για όλα (για όλα όμως, το έχει αποδείξει με τις αιφνίδιες αλλαγές κολλητών και φίλων)….

    …κρίσιμες διεργασίες στη Λευκωσία αλλά και αλλού

    …Και όλα αυτά ενώ την ίδια στιγμή  στην Κύπρο γίνονται νυχθημερόν κυβερνητικές διεργασίες σε ανώτατο επίπεδο, για να  ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη  έχει ερώτημα εάν θα στηρίξει το έργο ή θα στηρίξει την αντίθετη άποψη, που φαίνεται να έχει μεγάλη επιρροή στη Μεγαλόνησο.

    Υπάρχει φυσικά και το  γεωπολιτικό ζήτημα αφού η Τουρκία θέλει να τορπιλίσει το έργο, «επειδή τελικά θα ευνοήσει το Ισραήλ» όπως λένε στην Άγκυρα.

    Στην αντίθετη πλευρά από τους Τούρκους  θα ρίξουν το βάρος τους διπλωματικά η Ελλάδα, η Γαλλία, αλλά και η ΕΕ.

    Κρίσιμο ρόλο θα έχει και η Ουάσινγκτον, που έχει  εκφραστεί  σε όλα τα επίπεδα υπέρ του έργου.   Τόσο ο γνωστός μας Τζέφρι Πάιατ όσο και ο Τζόρτζ Τσούνις είναι αναφανδόν υπέρ.

    Φυσικά τελικός στόχος είναι η διασύνδεση του Ισραήλ με την Ευρώπη…

    Οι ανάδοχοι στην ΑΜΚ της Cenergy

    Σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου έως 200 εκατ. ευρώ, προχωρά η Cenergy με προτεραιότητα στην έκδοση να έχουν οι υπάρχοντες μέτοχοι μειοψηφίας ενώ οι επενδυτές εκτός Ελλάδας και Βελγίου θα πάρουν τίτλους μέσω book bulding.

    Να σας πληροφορήσω, λοιπόν, ότι παγκόσμιος συντονιστής στο σχήμα των αναδόχων που θα αναλάβει την ΑΜΚ, θα είναι η Goldman Sachs ενώ κεντρικό ρόλο θα έχει η HSBC και η Alpha Bank.

    Στην διαδικασία θα συμμετέχουν και οι τρεις άλλες συστημικές τράπεζες, δηλαδή Εθνική, Eurobank και Πειραιώς καθώς επίσης και οι Euroxx Χρηματιστηριακή, Optima Χρηματιστηριακή και Pantelakis Χρηματιστηριακή.

    Δημητριάδης (Υπερταμείο): Προχωρά το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ

    Εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο η δαπάνη για το κόστος της μελέτης των τευχών της ανάπλασης της ΔΕΘ, από τη μονάδα του PPF. Η ανάπλαση της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης προχωρά δυναμικά βάσει του προγραμματισμένου χρονοδιαγράμματος από το Υπερταμείο και τη ΔΕΘ.

    Υπενθυμίζω ότι η ανάπλαση θα στοιχίσει 300 εκατ. ευρώ και θα γίνει με ΣΔΙΤ, μετατρέποντας τη ΔΕΘ όχι απλά σε έναν σύγχρονο εκθεσιακό χώρο, αλλά και σε έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου 100 στρεμμάτων.

    Το «τρέξιμο» Στουρνάρα για τη μείωση επιτοκίων

    Τρέχει και δεν φτάνει, μαθαίνω, ο Γιάννης Στουρνάρας αφού με το που γύρισε από τις καλοκαιρινές διακοπές βρήκε πολλά και ανοικτά θέματα που πρέπει να κλείσουν.

    Και πέρα από τα προφανή, δηλαδή τη συγχώνευση Attica – Παγκρήτιας που προχωρά κανονικά και το placement της Εθνικής που σχεδιάζεται, μαθαίνω ότι ο κεντρικός τραπεζίτης είναι συνέχεια στα τηλέφωνα με τους συναδέλφους του από όλες τις άλλες χώρες.

    Ο λόγος; Μια συνεχής προσπάθεια που γίνεται τις τελευταίες ημέρες ώστε να μειωθούν τα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την πρώτη συνεδρίαση του φθινοπώρου που θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου.

    Τα «γεράκια» της ΕΚΤ δεν το θέλουν, αλλά ο Στουρνάρας με μια ομάδα κεντρικών τραπεζιτών το επιθυμούν, ελπίζοντας ότι μπορεί να υπάρξουν τουλάχιστον ακόμη μία (ή δύο) ως το τέλος του χρόνου.

    H πτώση – έκπληξη στον πληθωρισμό της Γερμανίας στο 2% δείχνει ότι υπάρχει γενικότερη αποκλιμάκωση, κι ανοίγει ο δρόμος για μια θετική απόφαση της ΕΚΤ.

    Αν επιτευχθεί η πρώτη μείωση θα είναι ανάσα για πολλές επιχειρήσεις και εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες.

    Η Βρεττού πήρε το «πράσινο φως» από την ΤτΕ

    Μετ’ επαίνων, μαθαίνω, ότι ενέκρινε την Πέμπτη η Επιτροπή Πιστωτικών Θεμάτων της ΤτΕ, το σχέδιο συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια.

    Άνοιξε έτσι ο δρόμος για να εγκριθεί και από τους μετόχους των δύο τραπεζών στις γενικές συνελεύσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 3 Σεπτεμβρίου.

    Ο μήνας που μπαίνει είναι ιδιαίτερα απαιτητικός για την διευθύνουσα σύμβουλο της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, η οποία όμως δεν «μασάει» από πίεση. Δημιουργεί με σταθερά βήματα τον πέμπτο τραπεζικό πόλο, κάνει ηχηρές μεταγραφές από άλλες τράπεζες, στελεχώνοντας την Attica Bank και προχωρά στις κινήσεις που απαιτούνται για έχει επιτυχία η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 735 εκατ. ευρώ η οποία θα γίνει προς τα τέλη Σεπτεμβρίου.

    Μια εκκρεμότητα με ενδιαφέρον υπάρχει και συζητιέται εντόνως. Ποιος θα αναλάβει πρόεδρος στη νέα τράπεζα.

    Αν και είναι νωρίς οι ενδιαφερόμενοι είναι πολλοί, πρώην και νυν τραπεζικοί, όμως, όπως μου λένε θα επιλεγεί ένα καλό όνομα στην αγορά που θα προσδώσει κύρος στο νέο τραπεζικό σχήμα…

    Το παρασκήνιο της αποχώρησης Ζούλα από την ΕΡΤ

    Κωνσταντίνος Ζούλας τέλος και οριστικά από τη θέση του προέδρου της ΕΡΤ.

    Και αυτό σας το γράφω διότι το παρασκήνιο είναι έντονο καθώς μαθαίνω πως από το Μέγαρο Μαξίμου μιλάνε ουσιαστικά για… καρατόμησή του ενώ ο ίδιος ο Ζούλας λέει ότι απλά αλλάζει «μαγαζί» και πάει Διευθύνων Σύμβουλος του ΣΚΑΙ, στη θέση της αποπεμφθείσας προσφάτως Εύης Κουτσαυτάκη.

    Κι εδώ έχουμε έναν φανερό πλέον πόλεμο των δύο πλευρών με διαρροές εκατέρωθεν και προσπάθεια για blame game.

    Ποιος λέει άραγε αλήθεια;

    Το Μέγαρο Μαξίμου που υποστηρίζει ότι τον διώχνει από την ΕΡΤ διότι δεν συμμορφώθηκε με το νόμο Κεραμέως ή ο ίδιος που θέλει να αποχωρήσει χωρίς να «τσαλακωθεί;»

    Οι πληροφορίες μας λένε ότι ο Ζούλας ήθελε να συνεχίσει στην ΕΡΤ, γιατί που θα έβρισκε τόσο «βολικό» μαγαζί να κάνει τα παιχνίδια του με τις εξωτερικές παραγωγές και να έχει ήσυχο το κεφάλι του;

    Όμως, κάποιες φήμες λένε ότι το πτυχίο Πανεπιστημίου που πρέπει να έχει κάποιος σε μια τέτοια θέση δεν εμφανίστηκε ποτέ από τη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου.

    Η πλευρά του προέδρου λέει ότι υπάρχει… αλλά αν υπάρχει γιατί δεν εμφανίζεται;

    Ο δε Ζούλας διατείνεται ότι δεν ήθελε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και ζήτησε εξαίρεση από τις εξετάσεις. Και το Μαξίμου του είπε: «Αγόρι μου ούτε ο πρωθυπουργός δεν εξαιρείται, θα βγάλουμε εσένα;»

    To θέμα είναι ότι νέος πρόεδρος στην ΕΡΤ θα είναι ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαδόπουλος. Καλό παιδί και καλός δημοσιογράφος αλλά όπως λένε κάποιοι που θέλουν να τον «καρφώσουν»… «ούτε κι αυτός πήρε μέρος στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ».

    Ομως, μαθαίνω ότι πάει στην ΕΡΤ προσωρινά μέχρι να ανοίξει ξανά διαδικασία εξετάσεων και να πάρει μέρος και αυτός, ο οποίος έχει κάνει μεταπτυχιακό σε συναφές με τη δημοσιογραφία αντικείμενο. Θα ακολουθηθεί δηλαδή η διαδικασία που ακολουθήθηκε και με την διευθύνουσα σύμβουλο, κ. Κασκανιώτη.

    Εν κατακλείδι, ο Ζούλας έκανε το τελευταίο του διοικητικό συμβούλιο στο Ραδιομέγαρο και οδεύει προς το Φάληρο.

    Τι αφήνει πίσω του είναι αλλού παππά ευαγγέλιο, όπως και τι θα βρει ο δύσμοιρος Παπαδόπουλος. Γιατί μαθαίνουμε ότι αφήνει καμιά 300αριά προσλήψεις στελεχών δικής του επιλογής και πολλές – πολλές αναθέσεις εξωτερικών παραγωγών που δεσμεύουν και την επόμενη διοίκηση.

    Μπάχαλο με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογούμενων δηλαδή…

    Προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ μετακινείται στον ΑΔΜΗΕ

    Σε πολυνομοσχέδιο για την αγορά ενέργειας που έβγαλε σε διαβούλευση ο Θ. Σκυλακάκης υπάρχει κι ένα σημείο που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Λέει συγκεκριμένα:

    «Με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των ΑΔΜΗΕ ΑΕ και ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ και κατόπιν αιτήσεων των ενδιαφερομένων προς αυτά μέχρι 31η.12.2024, το προσωπικό της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ που απασχολείται στη Διεύθυνση Διαχείρισης Νησιών/Υπηρεσίες Κρήτης Ρόδου, με αντικείμενο τη Λειτουργία του Κέντρου Ελέγχου Συστήματος Μεταφοράς Κρήτης, δύναται, για λόγους που σχετίζονται με τη λειτουργία και των δύο φάσεων της διασύνδεσης της Κρήτης να μετακινηθεί στην ΑΔΜΗΕ ΑΕ. Η προϋπηρεσία που έχει αναγνωριστεί από την ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, ως φορέα προέλευσης, αναγνωρίζεται πλήρως από την ΑΔΜΗΕ ΑΕ για όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν.».

    Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 3Α του άρθρου 125 του ν. 4001/2011 (Α΄ 179), περί της δυνατότητας κατά παρέκκλισης μεταφοράς προσωπικού μεταξύ της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, οι λέξεις «31η.12.2023» αντικαθίστανται από τις λέξεις «31η.12.2024», και η παρ. 3Α διαμορφώνεται ως εξής:

    «3Α. Κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης και διαδικασίας, για μεμονωμένες περιπτώσεις μεταφοράς προσωπικού από τη ΔΕΗ Α.Ε. προς τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ή και αντιστρόφως, από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. προς τη ΔΕΗ Α.Ε., εξαιρουμένων των διευθυντικών στελεχών που ασκούν καθήκοντα διαχείρισης του δικτύου διανομής, η μετακίνηση πραγματοποιείται με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των δύο εταιρειών μετά από σχετική αίτηση του ενδιαφερομένου προς αυτά, η οποία υποβάλλεται μέχρι και την 31η.12.2024. Οι αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων υποβάλλονται στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ., η οποία δύναται, με αιτιολογημένη απόφασή της, η οποία εκδίδεται εντός ενός (1) μηνός, να απαγορεύει τη μεταφορά προσωπικού, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο για λόγους συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις περί αποτελεσματικού διαχωρισμού μεταξύ των εταιρειών. Η προϋπηρεσία που έχει αναγνωριστεί από την εταιρεία προέλευσης, αναγνωρίζεται πλήρως για όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν. Ο φορέας προέλευσης λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των εμπιστευτικών πληροφοριών στις οποίες είχε πρόσβαση ο εργαζόμενος.».

    Για να δούμε. Θα υπάρξουν αντιδράσεις;

    Γκρίνιες και για τον στρατηγό του Αγίου Όρους

    Κάτι πήρε το αυτί μου ότι και ο νέος διοικητής του Αγίου Όρους, ο στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής, δεν περνά και πολύ καλά τις τελευταίες ημέρες.

    Μάλιστα ενώ ανέλαβε στις αρχές Αυγούστου, αντικαθιστώντας τον πρέσβη επί τιμή Αναστάσιο Μητσιάλη, φαίνεται ότι τώρα που επέστρεψαν οι γαλάζιο βουλευτές εμφανίστηκαν και γκρίνιες προς τον κ. Στεφανή.

    Δεν ξέρω αν πρόκειται για εσωκομματικά ξεκαθαρίσματα, αλλά δεν είναι ωραίο με το που αναλαμβάνει κάποιος να ακούει: «Δεν κάνει, είναι loser, έχασε την Περιφέρεια από τον Μουτζούρη και τον επιβράβευσαν».

    «Ο Στεφανής είναι σοβαρός και ικανός άνθρωπος που μπορεί να μαζέψει τα… ασυμμάζευτα στο «Περιβόλι της Παναγιάς», λένε όσοι τον ξέρουν καλά.

    Για να δούμε. Θα μαζευτούν και οι γκρίνιες των «γαλάζιων» στελεχών;

    Ποιο χαρτοφυλάκιο θα πάρει ο Τζιτζικώστας;

    O Απόστολος Τζιτζικώστας αναλαμβάνει σύντομα καθήκοντα Επιτρόπο της Ελλάδας στην ΕΕ, αλλά το χαρτοφυλάκιο που θα διαχειριστεί δεν το έχει ακόμη μάθει.

    Πολλές είναι οι διεργασίες και τα «παζάρια» που γίνονται στις Βρυξέλλες, αλλά όπως μαθαίνω και σας μεταφέρω, δύο φαίνεται να είναι τα χαρτοφυλάκια που «παίζουν» αυτή την ώρα για την Ελλάδα.

    Το πρώτο είναι αυτό του Μεταφορών, ιδιαίτερα σημαντικό αφού και η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε ολοκληρωμένα σχέδια εκσυγχρονισμού, ειδικά στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

    Το δεύτερο είναι αυτό της Διεύρυνσης, στο οποίο περιλαμβάνονται οι συζητήσεις για ένταξη στην ΕΕ, χωρών των Βαλκανίων, όπως π.χ. η Αλβανία, το Κόσοβο κ.λπ.

    Όπως καταλαβαίνετε, και τα δύο χαρτοφυλάκια είναι σημαντικά κι έχουν πολλή δουλειά, αλλά και πολλές προκλήσεις.

    …Η νέα διευθύντρια και η Αννα Μαρία Μπούρα

    Οσο για το πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση του διευθυντή του κ. Τζιτζικώστα (cabinet), σύντομα θα μάθουμε το όνομά της, αλλά δεν είναι η Άννα Μαρία Μπούρα, η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού.

    Η κ. Μπούρα πάει Βρυξέλλες αλλά θα είναι στο επιτελείο του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα.

    Το mononews είχε αποκαλύψει προ ολίγων εβδομάδων μια παρασκηνιακή διαμάχη μεταξύ Μαξίμου και Τζιτζικώστας καθώς το πρώτο ήθελε να τοποθετήσει διευθύντρια του δεύτερου την κ. Μπούρα.

    Μάλλον η διπλωματική σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη θα έχει… το νου της και στον Επίτροπο κ. Τζιτζικώστα, από τις Βρυξέλλες που θα βρίσκεται.

    Το «θαύμα» του Πιέρ: Από τη δισκέτα στα… ψηφιακά βιβλία

    Ήταν σίγουρα ένα σοκ για τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη -όταν πέρσι το καλοκαίρι ανέλαβε το νέο του χαρτοφυλάκιο- να ανακαλύψει ότι το μάθημα της Πληροφορικής στα σχολεία ήταν τόσο… πίσω, που δίδασκαν τη χρήση  της –γνωστής για τους μεγαλύτερους – δισκέτας ως μέσο αποθήκευσης ηλεκτρονικών αρχείων.

    Αυτά διάβαζε ο Πιερρακάκης κι έδωσε εντολή πέρσι το καλοκαίρι να συγγραφούν νέα και σύγχρονα σχολικά εγχειρίδια (χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό), τα οποία θα περιλαμβάνουν όλες τις εξελίξεις στην Πληροφορική και θα τοποθετούν πλέον τη δισκέτα στην κατηγορία των αντικειμένων μουσειακού υλικού της τεχνολογίας.

    Και τα κατάφερε, καθώς από φέτος οι μαθητές και των τριών τάξεων Γυμνασίου θα έχουν στη διάθεσή τους σε ψηφιακή μορφή σχολικά εγχειρίδια για το μάθημα της Πληροφορικής. Επόμενο βήμα, αυτά τα εγχειρίδια να παρέχουν τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να λάβουν οι 15χρονοι μαθητές το Πιστοποιητικό Πληροφορικής, το οποίο θα εξασφαλίζει βασικές γνώσεις της επιστήμης της Πληροφορικής.

    Ο άλλος «γάμος» Κασσελάκη και το σενάριο εκλογών

    Να κλείσω τώρα με τον… γάμο της χρονιάς ή όπως τον χαρακτηρίζουν κάποιοι «Γάμο αλά Ελληνικά» αφού οι καλεσμένοι του Στέφανου και του Τάιλερ είναι κυρίως Αμερικανοί και Κρητικοί.

    Δεν θα ασχοληθώ με τα του τριήμερου γλεντιού του γάμου που ήδη ξεκίνησε, αν θα φάνε σταμναγκάθι, γαμοπίλαφο και αντικριστό. Αυτά θα μας τα δώσει σε… δόσεις για να τα εμπεδώσουμε ο κ. Κασσελάκη.

    Εγώ θα σας μιλήσω για τον άλλο γάμο, τον πολιτικό που έχει… τρεις ενδιαφερόμενους. Μου λένε λοιπόν ότι Κασσελάκη, Παππάς, Πολάκης έσονται εις σάρκα μία μέχρι νεοτέρας.

    Δηλαδή συμμάχησαν προκειμένου να φτάσουν στην Κεντρική Επιτροπή και να πάρουν τις ψήφους που χρειάζονται για τις αλλαγές, ανοίγοντας μέτωπο με τους «87», δηλαδή τους «τσιπρικούς».

    Και μπορεί ο κ. Κασσελάκης να περάσει κάποιες ήσυχες ημέρες με τον Τάιλερ στην Κρήτη, αλλά έρχονται πολλές φουρτούνες. Διότι οι «87» δεν θα καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια και προβλέπω τη διάσπαση να έρχεται στην Κ.Ε.

    Εκτός αν… μου είπαν. Αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει τη ρελάνς που όλοι περιμένουν. Να ανακοινώσει 6-7 Σεπτεμβρίου τις εσωκομματικές εκλογές μέσα στο επόμενο δίμηνο ή και νωρίτερα, και το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών να γίνει δια της κάλπης.

    Τώρα πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν είναι αλλού παπά ευαγγέλιο. Γιατί αν από τους 150 χιλιάδες πέρυσι, ψηφίσουν 50 χιλιάδες και κάτω, τότε, καλύτερα να το κλείσουν το «μαγαζί».

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.