Θα ξεκινήσω σήμερα την στήλη με μια ατάκα του δικηγόρου του Δημήτρη Κουτσολιούτσου στην χθεσινή Γενική συνέλευση της Folli Follie που πραγματικά με έκανε να κλάψω.
Όπως είπε ο δικηγόρος «αυτός είναι που έχτισε την εταιρεία και την πονάει όσο κανένας άλλος».
Προφανώς ο δικηγόρος δεν το σκέφτηκε από μόνος του.
Ακούγοντας το ενδιαφέρον του κ. Δημήτρη για την Folli Follie, αποφάσισα να πω μια καλή κουβέντα για την Αγία οικογένεια στους δικαστές, επειδή από ότι καταλαβαίνω τα μέλη της για να λένε τέτοια πράγματα η δεν έχουν βάλει μυαλό η μας δουλεύουν ψιλό γαζί.
Επειδή λοιπόν στο Μονακό πραγματοποιείται ο γάμος του γιου της ισχυρής οικογένειας των εφοπλιστών Ριάντ και Ράνας Ζειν της Naftomar και τα βαφτίσια του γιου του Ζαννή Φρανσκεσκου του Nammos, ας δώσουν μερικές ημέρες άδεια στον κ. Δημήτρη να πάρει τον αέρα του και να πεταχτεί μέχρι την Νότιο Γαλλία να ξεσκάσει.
Άλλωστε τι είναι Κορυδαλλός – Μονακό;
Με το αεροπλάνο ούτε 3 ώρες!!!
Εάν θελήσει μάλιστα το Hotel de Paris διαθέσιμες είναι μόνον δυο σουίτες, η μια (με θέα προς το καζίνο) προς 4.900 η διανυκτέρευση και η άλλη (με θέα προς τη θάλασσα) προς 5.300.
Εγκυρότητα και αξιοπιστία
To mononews.gr μπορεί για μια ακόμα φορά να υπερηφανευτεί για την εγκυρότητα του και την αξιοπιστία του.
Στις 19 Αυγούστου η Μαρίνα Πρωτονοταρίου έγραψε ένα αποκλειστικό θέμα με τίτλο:
Πόλεμος CVC – Macquarie για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ – Όλο το παρασκήνιο . Αυτό ήταν το ένα κείμενο.
Λίγες ημέρες αργότερα και για την ακρίβεια στις 2 Σεπτεμβρίου η Μαρίνα Πρωτονοταρίου έγραψε: Big Deal για το ΔΕΔΔΗΕ: Μέχρι και 1,8 δισ. το τίμημα.
Φυσικά αναφερόμαστε στο θέμα της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ. Όπως έγινε γνωστό χθες ο τελικός νικητής είναι η MACQUARIE η οποία αποτίμησε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ υψηλότερα των 2,1 δισ.
Θέλουν να αυξήσουν την επιρροή τους
Επειδή μπήκε ο Σεπτέμβρης και ο καιρός ψύχρανε, θα δούμε από εδώ και στο εξής πολλά στην επιχειρηματικότητα.
Κυρίως στις επιχειρήσεις που δεν είναι εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Οι νέοι παίκτες που έχουν μπει δυναμικά στο επιχειρείν θέλουν να ενδυναμώσουν περαιτέρω την παρουσία τους στην Ελλάδα και όπως είναι είναι απόλυτα φυσιολογικό και την επιρροή τους.
Ένας από αυτούς είναι για παράδειγμα η BC Partners και η θυγατρική της UNITED GROUP.
Όπως μαθαίνω στα σχέδια της ισχυρής κυρίας της UNITED GROUP, Victoriya Boklag μετα την εξαγορά της Forthnet και της WIND είναι η αύξηση της επιδραστικότητας του GROUP στην Ελλάδα.
Προφανώς όπως διαρρέεται αρμοδίως η επιθυμία του group είναι η απόκτηση ενός Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης.
Οι business πάντως θέλουν ψυχραιμία.
Γιατί το λέω αυτό.
Χθες, δείγμα που σημαίνει ότι χάθηκε η ψυχραιμία, ο Ιβάν Σαββίδης έδωσε εντολή να σταλεί εξώδικο στο εκδότη Γιάννη Κουρτάκη, επειδή έγραψε στην στήλη του στο powergame.gr «περί εντολής Σαββίδη για την πώληση του OPEN».
Ο WISE Man είναι σε θέση να ξέρει ότι τα πράγματα είναι ακριβώς όπως τα γράφει ο Κουρτάκης.
Συζητήσεις υπάρχουν.
Τώρα εάν θα καταλήξουν σε κάποιο αποτέλεσμα είναι άλλο θέμα.
Πηγή που έχει συνομιλήσει με το mononews.gr αναφέρει “Είναι κοινό μυστικό ότι η UNITED συζητά με τους ανθρώπους στην Ελλάδα του Ιβάν Σαββίδη για το OPEN. Εάν θα τελεσφορήσουν αυτό δεν το ξέρει κανείς».
Πάντως για να έχετε πλήρη εικόνα του UNITED, πρέπει να σας πω ότι ο όμιλος έχει επιτύχει αξιοσημείωτους ρυθμούς ανάπτυξης, με βασικό όχημα τις εξαγορές, αποτυπώνουν τα αποτελέσματα εξαμήνου της United GROUP.
Οι εξαγορές και η οργανική ανάπτυξη έφεραν αύξηση 120% στα έσοδα του ομίλου για το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Ο όμιλος, που ανήκει στην BC Partners είχε έσοδα 911 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, έναντι 415 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020.
Η αύξηση των εσόδων συνοδεύτηκε από παράλληλη αύξηση της κερδοφορίας, με τα προσαρμοσμένα EBITDA να διαμορφώνονται σε 380 εκατ. ευρώ ή 113% υψηλότερα από το α’ εξάμηνο του 2020.
Συνολικά 8,2 εκατομμύρια νοικοκυριά παρακολουθούν τα κανάλια του ομίλου που αναπτύσσεται σε Ελλάδα, Σερβία, Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία, Μαυροβούνιο και Βουλγαρία, ενώ 3,79 εκατομμύρια σπίτια αξιοποιούν τα πακέτα τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.
Η United GROUP έχει ολοκληρώσει πάνω από 100 εξαγορές μετά το 2000 και μέσω αυτών έχει καταφέρει να διατηρεί υψηλό ρυθμό επέκτασης των δραστηριοτήτων της.
Βεβαία έχει και ιδιαίτερα υψηλό δανεισμό.
Στα τέλη τριμήνου, έφτανε τα 3,34 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό αυξήθηκε στα 4,56 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένης και της επιβάρυνσης για την εξαγορά της Wind.
Ο Χασοδίκης Λογοθέτης
Άπαντες οι ενδιαφερόμενοι αναμένουν το αποτέλεσμα της περίφημης διαιτησίας στο Λονδίνο, του Βίκτωρ Πιζαντε εναντίον του Γιώργου Λογοθέτη καθώς το αντικείμενο της υπόθεσης είναι 14 εκατ. δολάρια, που υποστηρίζει ότι του έφαγε του Πιζάντε ο κουμπάρος του εφοπλιστής.
Όπου εφοπλιστής είναι ο Λογοθέτης.
Η απόφαση εκτιμάται ότι θα εκδοθεί ως τα τέλη Οκτωβρίου και ανεξάρτητες νομικές πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης εκτιμούν ότι θα χάσει ο Λογοθέτης.
Όμως έχω να σας πω και ένα άλλο νέο που αναμένεται να βάλει σε πίεση Γιώργο Λογοθέτη.
Ξέρετε, τον εφοπλιστή που ισχυρίζεται ότι οι Έλληνες συνεργάτες του του έφαγαν κάποια λεφτά επειδή ο ίδιος για περίπου 2 χρόνια δεν μπορούσε να δουλέψει καθώς του είχε μπει μια αλογόμυγα στο αυτί.
Εκτός λοιπόν από τις αγωγές που του έχουν κάνει οι τέως συνεργάτες του στην Ελλάδα, αίτηση για υπαγωγή σε διαιτησία εχει κάνει και ένας συνεργάτης του στο εξωτερικό ο Στίβεν Τζ. Μπρουκς (Steven J. Brooks).
Ο Μπρουκς είναι κάτοικος της πολιτείας του Κονέκτικατ και προσελήφθη στην Libra Capital το 2014 (απ’ όπου αποχώρησε τον Φεβρουάριο του 2020, σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn).
Σύμφωνα με έγγραφο που έχει στην κατοχή του το mononews.gr, ο κ. Μπρουκς, μαζί με την Niantic Vista και τον Γκρέγκορι Μερλ, κατηγορούν τον Γιώργο Λογοθέτη και τις εταιρείες τις οποίες ελέγχει για εκφοβισμό, εκβιασμό και εκβιαστική απόσπαση χρημάτων.
Υποστηρίζοντας ότι έχει καταστραφεί η ζωή τους και με στόχο, όπως αναφέρουν, να αποκαταστήσουν τα προς το ζην και το καλό τους όνομα, μετά την εκστρατεία σπίλωσης που έχει εξαπολύσει εναντίον τους, όπως λένε, ο εφοπλιστής, αλλά και να ανακτήσουν τις σημαντικές ζημιές που τους έχουν προκαλέσει -και συνεχίζουν να τους προκαλούν- ο Γιώργος Λογοθέτης και οι «πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων» εταιρείες του ζητούν την υπαγωγή της υπόθεσής τους σε διαιτησία.
Η πρακτική που ακολουθεί είναι, όπως υποστηρίζουν χαρακτηριστικά, «κλέψε τον Πίτερ να πληρώσεις τον Πολ», ανακατεύοντας κεφάλαια και μεταφέροντας χρήματα από τη μία εταιρεία στην άλλη για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες των διαφόρων εταιρειών του ομίλου σε ρευστό.
Επιπλέον, ισχυρίζονται, τα δάνεια και τα επενδυτικά κεφάλαια που διοχετεύονται από τρίτους σε μια οντότητα της Libra μεταφέρονται τακτικά σε άλλη, αμέσως μετά τη λήψη τους, για να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες μιας άλλης οντότητας.
Άλλη τακτική πρακτική της Libra είναι να μεταφέρει κεφάλαια σε θυγατρικές την ημέρα που γίνεται ο έλεγχος των ρητρών ενός δανείου και να μεταφέρει τα κεφάλαια πίσω αμέσως μετά τον έλεγχο.
Ο όμιλος Libra συχνά ζητεί επενδύσεις με τη μορφή συμβολαίων «Equity Tracker Fee» (ETF), που επιτρέπουν στον όμιλο να κρατά τις επενδύσεις αυτές εκτός των ισολογισμών του και να παρουσιάζει την εικόνα ότι ο όμιλος Libra έχει ή έχει την κυριότητα περιουσιακών στοιχείων, τη στιγμή που στην πραγματικότητα τα οικονομικά συμφέροντα της Libra είναι δεσμευμένα στους αντισυμβαλλόμενους των συμφωνιών ETF.
Συχνά, όπως υποστηρίζουν, οι συναλλαγές του ομίλου Libra και οι πρακτικές που ακολουθεί παραβιάζουν συμβόλαια, συμβάσεις δανείων, απαιτήσεις εγγυήσεων, καθώς και τραπεζικούς κανονισμούς.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο κ. Μπρουκς, ο Γιώργος Λογοθέτης είναι εκείνος που ελέγχει την κίνηση κεφαλαίων μεταξύ των εταιρειών του Ομίλου Libra.
Δεν υπάρχει χρηματικό ποσό που να αλλάζει χέρια εντός του οργανισμού του Ομίλου χωρίς να έχει πάρει απευθείας έγκριση από τον ίδιο τον Λογοθέτη.
Για να πάμε τώρα στα διαδικαστικά , στην περίπτωση του Brooks ένας δικαστής έπρεπε να κρίνει «εάν το αίτημα του εχει νομικό πάτημα για να προχωρήσει στην κυρίως εκδίκαση» για να το πω κομψά.
Ο δικαστής έκρινε λοιπόν ότι το αίτημα του Brooks κατά του Γιώργου Λογοθέτη έχει νομική βάση και ως εκ τούτου αποφάσισε η υπόθεση να εκδικαστεί.
Προφανώς η εξέλιξη αυτή δεν είναι προς όφελος του κ. Λογοθέτη.
Το ομόλογο της Ελλάκτωρ
Επανέρχομαι στο θέμα της Ελλάκτωρ και το ομόλογο που πλέον διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Βιέννης, αντί του Λονδίνου που ήταν έως πρόσφατα.
Τα νεότερα που έμαθα από πηγές ήταν “ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Θύμιος Μπουλούτας αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την βρετανική θυγατρική «Ellaktor Value Plc», η οποία είχε εκδώσει το ομόλογο που διαπραγματεύονταν στο χρηματιστήριο «The International Stock Exchange» του Λονδίνου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του χρηματιστηρίου (https://tisegroup.com/market/companies/7879), η παραίτηση γνωστοποιήθηκε στις 16 Ιουλίου αλλά ισχύει αναδρομικά από τις 9 Ιουλίου.”
Κάποιες πηγές λένε ότι “Ο λόγος της περίεργης κίνησης ήταν ότι οι υπεύθυνοι του Χρηματιστηρίου, θεώρησαν ότι παραβιάστηκαν κάποιοι όροι του ομολόγου, που έχουν να κάνουν με παλαιότερες προσωπικές υποθέσεις. Ο παράδοξος χειρισμός, αναδεικνύει νέα παράβαση των χρηματιστηριακών κανόνων από την διοίκηση της Ελλάκτωρ. ”
Σας θυμίζω ότι προ ετών επί διοίκησης του Σάκη Καλλιτσάντση στην Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0% 2,60 εκδόθηκε ένα Ομόλογο -ονομαστικής αξίας 640 εκατ. €, με τα επιτόκια εκείνης της εποχής, στο 6,4%.
Το 6,4% θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό επιτόκιο όχι μόνο για τα σημερινά δεδομένα αλλά και για τα δεδομένα εκείνης της εποχής.
Σήμερα το ομόλογο αυτό της Ελλάκτωρ διαπραγματεύεται πάλι στην ονομαστική του αξία στο 100, ενώ είχε κατρακυλήσει ακόμη και κάτω από το 95% της αξίας του.
Ο νυν επικεφαλής της Ελλάκτωρ, Ευθύμης Μπουλούτας, πιστεύει ότι μπορεί να αντικαταστήσει αυτό το ακριβό ομόλογο μ’ ένα πολύ φθηνότερο μακροπρόθεσμο δανεισμό.
H επίσημη απάντηση της Ελλάκτωρ
Όμως με αφορμή τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει τις τελευταίες ημέρες για τους λόγους για τους οποίους μεταφέρθηκε η διαπραγμάτευση του ομολόγου των 670 εκατ. ευρώ της Ελλάκτωρ από τα Channel Islands στη Βιέννη, κύκλοι του ομίλου ξεκαθαρίζουν πως πρόκειται για απόφαση που εντάσσεται σε ευρύτερο σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η διοίκηση.
Όπως εξηγούν, το International Stock Exchange (TISE) έχει έδρα τα Channel Islands (Νησιά της Μάγχης) και είναι εκτός εποπτικής δικαιοδοσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).
Μάλιστα, προς απάντηση διαρροών σύμφωνα με τις οποίες η μεταφορά της διαπραγμάτευσης συνδέεται με προβλήματα που ανέκυψαν με εποπτικές αρχές, επισημαίνεται πως κανένα από τα μέτρα προστασίας του θεσμικού και νομικού πλαισίου της Ε.Ε. δεν εφαρμόζεται επί τίτλων εισηγμένων στο TISE, συμπεριλαμβανομένου του Κανονισμού για την Κατάχρηση της Αγοράς (Market Abuse Regulation) και των συναφών νομικών προτύπων.
«Η Εταιρεία είναι εισηγμένη στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, πλήρως εναρμονισμένη κατά συνέπεια, με τους κανόνες εισαγωγής και διαφάνειας της Ε.Ε., τους Κανονισμούς του Χρηματιστηρίου Αθηνών και τους Κανονισμούς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Κατά συνέπεια η αλλαγή τόπου διαπραγμάτευσης δεν επιφέρει οποιοδήποτε αρνητικό αντίκτυπο ούτε στον όγκο συναλλαγών ούτε στην τιμή του Ομολόγου» τονίζεται.
Επισημαίνουν πως «το Χρηματιστήριο της Βιέννης προσέφερε έναν ελκυστικό και αποτελεσματικό τόπο διαπραγμάτευσης, συνηθισμένο για ομόλογα υψηλής απόδοσης, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σε αντίθεση με το TISE) και με νομικό πλαίσιο συμβατό με το νομικό πλαίσιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
«Πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης και των ΗΠΑ έχουν εισηγμένα ομόλογά τους στο Χρηματιστήριο της Βιέννης.
Ενδεικτικά: Airbus, Allianz, Air France – KLM, Wienerberger, Bayer AG, BOEING CO., Adidas AG, Telecom Italia, Carrefour SA, CHEVRON CORP., Cigna Corp, CARLSBERG A/S, CISCO SYSTEMS INC., CITRIX SYSTEMS INC., Continental AG, Daimler AG, Danone SA, Dell Technologies Inc, Delta Air Lines Inc, Domino’s Pizza Inc, Enel SpA, FedEx Corp, Fraport AG, Hilton Worldwide Holdings Inc» καταλήγουν οι ίδιοι παράγοντες.
Τράπεζα Πειραιώς: Μπαίνει φρέσκο χρήμα;
Η τράπεζα Πειραιώς είναι γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες έχει ταλαιπωρηθεί χρηματιστηριακά.
Όπως μου λένε εδώ και δυο μήνες πουλάει ένας μεγάλος παίκτης ο οποίος αποφάσισε να αποχωρήσει από την μετοχή.
Όμως την Παρασκευή η μετοχή έδειξε άγριες διαθέσεις καθώς έκλεισε με ισχυρά κέρδη 4,79% στα 1,4 ευρώ ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 .
Όπως μου λένε δυο τινά συμβαίνουν: Η ότι ρευστοποίησε σχεδόν όλη την θέση του κάποιος ισχυρός μέτοχος κάτι που σημαίνει ότι η ταλαιπωρία στην μετοχή τελείωσε η ότι το τραπεζικό road show της Goldman Sachs που έγινε την εβδομάδα που μας πέρασε, ευνόησε την μετοχή καθώς άρχισαν να τοποθετούνται μεγάλα πορτοφόλια.
Επίσης να μην το ξεχάσω.
Ο CEΟ της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου έκλεισε μια μεγάλη δουλειά.
Έχει έλθει σε συμφωνία με το fund που αγοράζει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, να το χρηματοδοτήσει με 600 εκατ. ευρώ.
Το επιτόκιο θα είναι 3%.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τουρκία: Αρνήθηκε τη χρήση του εναέριου χώρου της στο αεροσκάφος του προέδρου του Ισραήλ
- Αθήνα: Άνοιξαν οι σταθμοί «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής»
- Πολυτεχνείο: Ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία στην Αθήνα – Τουλάχιστον 25.000 οι διαδηλωτές (Upd)
- ΗΠΑ: Σύμφωνα με τους New York Times ο Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως στους Ουκρανούς να χτυπήσουν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τη Ρωσία