array(0) {
}
        
    
Menu
-0.26%
Τζίρος: 448.88 εκατ.

Θ. Καρποδίνη (ΕΟΠΥΥ): Οι έλεγχοι, οι βιοδείκτες και οι αλλαγές στη συνταγογράφηση

            
The Wiseman

Γιατί κάνουν ράλι τα ΕΛΠΕ, ο φόβος της αποσταθεροποίησης, το μυστικό ραντεβού Στουρνάρα-Ξηρουχάκη, γιατί ανοίγει σαμπάνιες ο Σκυλακάκης, τα εγκώμια για τη Βρεττού και ένα quiz με το superyacht του εφοπλιστή

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ • 22.03.2024
Η απογοήτευση του ΔΑΑ, τι συμβαίνει με τα ΕΛΠΕ, τι θα κάνει ο Λασκαρίδης με την Aegean, το keep…running του ΜΜ, πόσα λεφτά έδωσαν σε ενοίκια Golden Goose και Zara και τι συμβαίνει με Κυριακούλη και Σέντρικ
ΕΠΟΜΕΝΟ • 27.03.2024
Η Q&R, ο Γκότσης και τα ερωτήματα για τον μυστηριώδη Ρουμελιώτη, τι είπε ο Ντέιμον για Καρώνη, το dinner Μητσοτάκη – Μυτιληναίου, ο προκλητικός Κουτσολιούτσος, η πρώτη νίκη Καμπουρίδη και ένα quiz με τον εφοπλιστή και το 235,2 ft megayacht (32 φωτό)

ΕΥΔΑΠ: Το ράλι

Αγαπητοί αναγνώστες, η Παρασκευή ήταν υποτονική ημέρα για την Αθήνα.

Οι περισσότεροι που ασχολούνται με την αγορά ήταν σε διακοπές και έτσι είχαμε ιδιαίτερα μικρούς όγκους σε μετοχές του δείκτη FTSE ASE 25.

Δύο από τις μετοχές που ξεχώρισαν ήταν η ΕΥΔΑΠ και η Helleniq Energy (ΕΛΠΕ).

Η ΕΥΔΑΠ σημείωσε ισχυρή άνοδο 7,25% και έκλεισε στα 5,92 ευρώ, στον απόηχο των δηλώσεων του επικεφαλής της εταιρείας Χάρη Σαχίνη ότι επίκειται placement των μετοχών της (χωρίς να προσδιορίσει το ποσοστό) εντός του 2024.

Επίσης η μετοχή της Helleniq Energy ΕΛΠΕ -0,13% 7,66 σημείωσε ισχυρή άνοδο με μεγάλο όγκο συναλλαγών τα 700.000 τεμάχια.

Η μετοχή «έκλεισε» στα 8,50 ευρώ με κέρδη 3,28%.

Ήταν η δεύτερη συνεχομένη ημέρα ανόδου για τη Helleniq Energy, καθώς και την Πέμπτη η μετοχή σημείωσε ισχυρή άνοδο 2,24%.

Από τις αρχές της χρονιάς η τιμή της μετοχής έχει σημειώσει κέρδη 16,76%.

Τώρα όσον αφορά τις υπόλοιπες ενεργειακές μετοχές, η ΤΕΝΕΡΓ έκλεισε στα 17,71 με πτώση 1,45%, η MOH στα 27,50 ευρώ με μικρή άνοδο, η ΔΕΗ στα 11,85 ευρώ με οριακή τόνωση και η Μytilineos στα 36,2 ευρώ με πτώση 1,25%.

Έχω την εντύπωση ότι τις επόμενες 10 ημέρες θα έχουμε σημαντικές ειδήσεις από την πλευρά του βασικού μετόχου του ομίλου, Βαγγέλη Μυτιληναίου, ο οποίος τούτες τις ώρες βρίσκεται στον Καναδά.

Επίσης η στήλη του mononews.gr  TradersBook αναλύει σήμερα τη μετοχή της Mytilineos και δίνει τιμή στόχο τα 46 ευρώ.

 

Helleniq Energy (ΕΛΠΕ): Οι 2 λόγοι της ανόδου

Τη Helleniq energy (ΕΛΠΕ) φαίνεται να ευνοούν δύο κυρίως ειδήσεις, που θα βρίσκονται σε εξέλιξη ολόκληρο το 2024.

Η πρώτη είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον από δυο μεγάλους Έλληνες επιχειρηματίες (ο ένας είναι εισηγμένος επιχειρηματίας της ενέργειας και ο δεύτερος εφοπλιστής, ενώ παλαιότερα κατείχε σημαντικό ποσοστό εισηγμένης εταιρείας) να εξαγοράσουν σημαντικό ποσοστό μέτοχων που κατέχει η οικογένεια Λάτση μέσω της Paneuropean oil.

Σήμερα η Paneuropean Oil κατέχει το 40,41% ενώ το δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 31,18%.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι γεωλόγοι της μεγαλύτερης πολυεθνικής παγκοσμίως, της ExxonMobil, έχουν ξεκινήσει την αξιολόγηση και των τελευταίων τρισδιάστατων δεδομένων που συνέλεξε το ερευνητικό σκάφος Ramform Hyperion της PGS το διάστημα 24 Φεβρουαρίου με 19 Μαρτίου 2024 στις περιοχές νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης.

Οι πρόσφατες τρισδιάστατες έρευνες επικεντρώθηκαν σε συγκεκριμένες περιοχές ενδιαφέροντος και συνέλεξαν όλα τα απαραίτητα δεδομένα για την αξιολόγηση δυνητικών γεω-επικινδυνοτήτων και τον ασφαλή σχεδιασμό πιθανής εξερευνητικής γεώτρησης.

Με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας και ανάλυσης των δεδομένων μέσα στους επόμενους μήνες, η κοινοπραξία των ΕxxonMobil (70%) – HELLENiQ ENERGY (30%) θα λάβει οριστικές αποφάσεις για το εάν θα προχωρήσει ή όχι σε ερευνητική γεώτρηση, με αρμόδιους παράγοντες να τις τοποθετούν κάπου μέσα στον Οκτώβριο.

Εάν η απόφαση που αναμένεται τον Οκτώβριο είναι θετική, η πρώτη ερευνητική γεώτρηση θα ξεκινήσει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2025 και τα αποτελέσματα θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις της κοινοπραξίας.

Κατά την πρακτική που ακολουθείται διεθνώς, ακόμη και στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος θα χρειαστεί μια επιβεβαιωτική γεώτρηση για να ληφθεί επενδυτική απόφαση παραγωγής του κοιτάσματος.

 

Οι πολιτικές «βδέλλες» ξέχασαν τη Μάνδρα και το Μάτι

Η τραγωδία των Τεμπών είναι αναμφίβολα ένα γεγονός που πληγώνει τη συλλογική μνήμη. Είναι ίσως και η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι μιας σειράς τραγωδιών για τις οποίες δεν δόθηκαν απαντήσεις, δεν έφτασε το μαχαίρι στο κόκκαλο, δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη.

Και αυτοί που σήμερα εμφανίζονται ιεροκήρυκες του κράτους δικαίου και ζητούν καταδίκες και φυλακίσεις, ας δουν τι είχε γίνει επί των ημερών τους.

Να θυμίσω, λοιπόν, στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βγαίνουν στα τηλεπαράθυρα και σχεδόν απαιτούν πολιτικά «λιντσαρίσματα», ότι για την τραγωδία στη Μάνδρα που έγινε επί των ημερών τους, κανείς δεν πήγε φυλακή, ούτε και θα πάει. Ούτε και παραιτήθηκε κανείς τότε, για να θυμηθούμε για παράδειγμα την Περιφερειάρχη, κ. Ρένα Δούρου, η οποία προσφάτως μάλιστα αθωώθηκε, και είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Να θυμίσω ότι και για την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι, και πάλι κανείς δεν έχει τιμωρηθεί ενώ η τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο αλήστου μνήμης συγκυβερνήτης, Πάνος Καμμένος, έλεγε ότι φταίνε οι κάτοικοι που κάηκαν.

Όλοι αυτοί, λοιπόν, τώρα προσπαθούν να πάρουν τη ρεβάνς, αλλά από ποιον; Από τον Μητσοτάκη, κάνοντας κακό στη χώρα; Καλά τους είπε ο Παύλος Μαρινάκης «πολιτικές βδέλλες». Να αγιάσει το στόμα του.

Κι αυτό σας το λέω χωρίς σε καμιά περίπτωση να θέλω μεταφέρω τη συζήτηση από το επίδικο, δηλαδή να βρεθούν και να τιμωρηθούν όσοι προκάλεσαν τον μαζικό θάνατο 57 ανθρώπων στα Τέμπη.

Άλλο δηλαδή η λαϊκή απαίτηση να βγουν όλα στο φως, κι άλλο η τυμβωρυχία πολιτικών που μόλις πριν από λίγα χρόνια έριξαν τη χώρα στα βράχια, εξευτέλισαν την Ελλάδα, προκάλεσαν εθνικές τραγωδίες με τις διαχειριστικές τους ανεπάρκειες.

 

Ο φόβος της Βαϊμάρης και το πραγματικό διακύβευμα

Τι θέλει η χώρα και οι πολίτες;

Ρώτησε κάποιος τον κόσμο, τον εργαζόμενο, τον καταστηματάρχη, τον μικρομεσαίο επιχειρηματία ή τον βιομήχανο αν θέλουν να πάμε σε εκλογές, όπως το ζήτησε με στόμφο ο Στέφανος Κασσελάκης;

Θέλουμε να στήσουμε εθνικές κάλπες εννέα μήνες μετά από το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουλίου;

Πολύ αμφιβάλλω αγαπητοί αναγνώστες. Η χώρα χρειάζεται πολιτική και οικονομική σταθερότητα για να βγει οριστικά από το τούνελ της υπερδεκαετούς κρίσης και στη συνέχεια των συνεπειών της πανδημίας, τις γεωπολιτικές αστάθειες, ακόμη και την καθημερινή αγωνία για τις σχέσεις μας με τη γείτονα Τουρκία.

Σταθερότητα χρειάζεται κι όχι μια χώρα μπάχαλο, σαν κι αυτό που θέλει να δημιουργήσει ο εξ Αμερικής «σωτήρας» της Κεντροαριστεράς.

Δυστυχώς ο κ. Κασσελάκης, είτε από άγνοια είτε επειδή κρύβονται άλλοι πίσω από αυτόν, θέλει την Ελλάδα σε αποσταθεροποίηση. Θέλει μια ελληνική Βαϊμάρη, όπου θα επικρατήσει ο λαϊκισμός της Δημοκρατίας.

Όπου τα δύο άκρα θα κυριαρχήσουν στο πολιτικό σκηνικό φέρνοντας μεγάλα δεινά.

Κι αυτό σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογεί την κυβέρνηση για τα λάθη της ή για την αδυναμία της να προωθήσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

Σε μια περίοδο όπου το βασικό διακύβευμα πρέπει να είναι η οικονομική ευημερία, η αξιοποίηση των 70 και πλέον δισ. ευρώ από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης, η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, οι καλύτεροι μισθοί, η χρησιμοποίηση πόρων προκειμένου να φτιαχτούν νέες υποδομές που θα αποτρέπουν τραγωδίες όπως στο Μάτι, στη Μάνδρα ή στα Τέμπη, δεν μπορούμε να συζητάμε για πολιτική αστάθεια.

Δεν έχει την πολυτέλεια η Ελλάδα για κάτι τέτοιο.

 

Τα «βαλιτσάκια» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που έκοβαν βόλτες στο κέντρο

Αγαπητοί αναγνώστες, ως wiseman προσπαθώ να παρακολουθήσω με προσοχή τη συλλογιστική του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως σχετικά με το αν η Ελλάδα έχει δημοκρατία ή αν τελικά ο Μητσοτάκης είναι ένας δικτάτορας που παρακολουθεί τους πάντες, συγκαλύπτει τα πάντα, έχει καταλύσει θεσμούς και ανεξάρτητες αρχές και η «μπότα» της ΝΔ είναι χειρότερη και από αυτήν των Συνταγματαρχών.

Θα σταθώ στην άποψη του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος κάνοντας χρήση του δημοκρατικού δικαιώματός του να υπηρετήσει 15 ημέρες την πατρίδα, μιλά για μια χώρα που λίγο – πολύ μοιάζει περισσότερο στην Τουρκία, στη Ρωσία ή σε κάποια ανελεύθερη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Αν κατάλαβα καλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αδιάβλητες εκλογές κι επομένως χρειάζονται ανεξάρτητοι παρατηρητές γιατί ο Μητσοτάκης μπορεί να αλλοιώσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ίσως, δε, και το 41% του Ιουλίου να ήταν αποτέλεσμα αλλοίωσης. Ίσως επειδή γίνονταν παρακολουθήσεις να ψήφισε ο κόσμος Νέα Δημοκρατία.

Όμως, μπορεί ο κ. Κασσελάκης να ψάρευε αστακούς την περίοδο 2015-2019, ας θυμίσουμε σε όσους ήταν σ’ αυτή τη χώρα, τι γινόταν επί διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου.

Να θυμούνται μήπως στον ΣΥΡΙΖΑ ότι τα «βαλιτσάκια» πήγαιναν βόλτα στο κέντρο της Αθήνας και παρακολουθούσαν συγκεκριμένα κτίρια;

Να θυμούνται άραγε για καταγγελίες πως είχαν παγιδευτεί τηλέφωνα συγκεκριμένων οικονομικών παραγόντων, μη αρεστών στην τότε κυβέρνηση;

Άραγε τι άποψη έχει για εκείνη την περίοδο η ΕΥΠ και η διοίκηση που είχε διορίσει ο κ. Τσίπρας;

Ρωτάω απλά για να δω αν έχουν κοντή μνήμη όσοι σήμερα βρίσκονται πίσω από τον Κασσελάκη και δεν τον σκουντάνε να μη λέει ανοησίες διότι μπορεί να ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου.

 

Τι θέλει να κερδίσει ο Ανδρουλάκης

H χώρα τις επόμενες ημέρες θα ασχολείται με τις πολιτικές εξελίξεις και με όσα θα γίνουν στη Βουλή.

Η πρόταση δυσπιστίας θα περάσει, το κοινοβούλιο θα μετατραπεί επί ένα τριήμερο σε αρένα και ο καθένας από τους πολιτικούς αρχηγούς θα επιχειρήσει να κερδίσει τις εντυπώσεις.

Πλην του κ. Κασσελάκη βεβαίως που ζητά εκλογές αλλά δεν μπορεί ούτε στη Βουλή να μιλήσει, ούτε και αλλού, μιας και είναι φαντάρος.

Από την άλλη, αυτό που περιμένουμε είναι μια σκληρή αντιπαράθεση Μητσοτάκη με Ανδρουλάκη, μια «μάχη της Κρήτης» στο Κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευελπιστεί με την πρόταση δυσπιστίας που ο ίδιος εκκίνησε, να κερδίσει πολιτικά οφέλη, κυρίως, δε, να βγει από το αδιέξοδο των τελευταίων εβδομάδων, το οποίο φαινόταν και στις δημοσκοπήσεις λόγω της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ και της δυναμικής εμφάνισης Λοβέρδου.

Ελπίζουν δηλαδή στη Χαριλάου Τρικούπη να δείξουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη πολιτική δύναμη απέναντι στην κυβέρνηση, κερδίζοντας έτσι πόντους και τη δεύτερη θέση.

Έξυπνη πολιτικά η κίνηση του Νίκου Ανδρουλάκη, έστω κι αν δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να γίνει αποδεκτή και να πέσει η κυβέρνηση.

Έξυπνη γιατί παίρνει την πρωτοβουλία των κινήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ, στη μάχη της Κεντροαριστεράς, αναγκάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει στη Βουλή και να αναδειχθεί περισσότερο το έγκλημα των Τεμπών που έχει υψηλό κοινωνικό βάρος.

 

Το «στρίμωγμα» της κυβέρνησης

Να λέμε την αλήθεια, η κυβέρνηση στριμώχνεται με τη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή, αν και όλες αυτές οι ατέρμονες ομιλίες επί ένα τριήμερο, συνήθως δεν καταλήγουν πουθενά.

Όμως, τόσο οι αρμόδιοι υπουργοί όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός οφείλουν να αντικρούσουν τις κατηγορίες περί συγκάλυψης και να δώσουν πειστικές απαντήσεις.

O ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή για σκληρή αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι υπουργοί και βουλευτές που θα μιλήσουν να μην αφήσουν τίποτε αναπάντητο.

Η πρόταση δυσπιστίας που θα κατατεθεί σήμερα, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει για το Μαξίμου πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης και μια διαδικασία συσπείρωσης των «γαλάζιων» βουλευτών.

Πάντως, να σας ενημερώσουμε ότι πολλοί βουλευτές που έχουν δει εδώ και μερικές εβδομάδες τους λάθος επικοινωνιακούς χειρισμούς ή ακόμη και το γεγονός ότι ορισμένα κορυφαία στελέχη κρύβονται, τονίζουν ότι ίσως ήρθε η ώρα να υπάρξει αλλαγή πορείας στη διαχείριση της υπόθεσης των Τεμπών.

Με απλά λόγια τονίζουν ότι πρέπει κάποιοι να αρχίσουν να μιλάνε, κάποια «τυφλά» σημεία πρέπει να φωτιστούν, ορισμένες πτυχές της υπόθεσης πρέπει να αναλυθούν περισσότερο.

«Για να μην υπάρχουν σκιές που μας έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλη ζημιά», τονίζουν.

 

Η ώρα της θυσίας;

«Τσουνάμι». Αυτή είναι η λέξη που χρησιμοποιούν πλέον και στην κυβέρνηση για την υπόθεση των Τεμπών, με τις αποκαλύψεις να διαδέχονται η μία την άλλη, κρατώντας στο προσκήνιο την τραγωδία. Και πληγώνοντας ανεπανόρθωτα του κυβερνών κόμμα.

Πληροφορίες του wiseman λένε ότι δεν θα αργήσει η ημέρα που στο Μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει να ξαναδούν συνολικά τη στρατηγική αντιμετώπισης της υπόθεσης και να κάνουν κινήσεις με ουσιαστικό περιεχόμενο και με «γκελ» στην κοινωνία.

Τι πιστεύουν άραγε; Κάποιοι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα που έλεγαν ότι «ήρθε η ώρα της θυσίας». Τι να εννοούσαν άραγε;

Όχι κάποια «Ιφιγένεια», δηλαδή ένα πρόσωπο που πρέπει να θυσιαστεί παρ’ ότι δεν έχει καμιά σχέση με την υπόθεση. Αλλά μια… θυσία που θα ρίξει τους τόνους.

«Και θα αποδώσει Δικαιοσύνη», λένε οι ίδιες πηγές μου οι οποίες επιμένουν ότι σύντομα θα έχουμε εξελίξεις από το δικαστικό κομμάτι της έρευνας για την τραγωδία στα Τέμπη.

Και ίσως να μην είναι ένα το πρόσωπο που θα είναι μεταξύ των πρωταγωνιστών της επόμενης ημέρας.

 

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για την πρόταση δυσπιστίας

Η στήλη σας ενημερώνει και για τα διαδικαστικά στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 84 του Συντάγματος αναφέρει πως η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται μόνο εάν έχει συγκεντρώσει τις υπογραφές του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (50 υπογραφές). Αυτό φαίνεται να είναι σίγουρο αφού στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ συμφώνησε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας. Οι πληροφορίες λένε ότι το Μαξίμου σκέφτεται να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία. Η πρόταση  ξεκινά με την ομιλία, τουλάχιστον, δύο βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν ενώ συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.

Ο Κανονισμός προβλέπει ότι δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Η πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή εάν υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή, από 151 βουλευτές.

 

Γιατί συναντήθηκαν Στουρνάρας – Ξηρουχάκης την Παρασκευή

Η οδός Ομήρου, όπου και το στρατηγείο της Τράπεζας της Ελλάδος, έχει μεγάλη κινητικότητα τους τελευταίους μήνες. Αναμενόμενο άλλωστε. Πολλά συμβαίνουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, στρατηγικές πρέπει να χαραχθούν, εγκρίσεις πρέπει να δώσει ο Γιάννης Στουρνάρας. Κόσμος πάει κι έρχεται με λίγα λόγια.

Έτσι, εκεί που περπατούσα το πρωί της Παρασκευής έξω από το ιστορικό νεοκλασικό κτίριο πέφτω πάνω στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΧΣ, Ηλία Ξηρουχάκη.

Μεγάλες οι φουρτούνες, τα ξενύχτια αλλά και οι επιτυχίες του κ. Ξηρουχάκη αυτούς τους μήνες. Τόσα placement, τόσες συζητήσεις με τραπεζίτες, με Έλληνες και ξένους θεσμικούς, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, είχε πολλή δουλειά να κάνει.

Ρώτησα κι έμαθα τι έκανε ο κ. Ξηρουχάκης στην οδό Αμερικής και ο πληροφοριοδότης μου αποκάλυψε ότι είχε ένα ωριαίο ραντεβού με τον διοικητή της ΤτΕ.

Και μάλιστα σε πολύ καλό κλίμα, όπως μαθαίνω, καθώς και ο κ. Στουρνάρας αναγνωρίζει την εξαιρετική δουλειά και τους επιτυχημένους χειρισμούς του κ. Ξηρουχάκη στις τελευταίες εξελίξεις σε Eurobank, Εθνική, Alpha και Πειραιώς.

Τι είπαν Ξηρουχάκης με Στουρνάρα; Ο wiseman έμαθε ότι όλη η συζήτηση επικεντρώθηκε στην Atiica Bank και στα επόμενα βήματα για τη συγχώνευση με την Παγκρήτια και τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου.

Κι όπως συμφώνησαν και οι δύο, όλες οι κινήσεις του ΤΧΣ μέχρι το φθινόπωρο θα αφορούν μόνο την άλλοτε αμαρτωλή και πολύπαθη Αττικής.

Άλλωστε, το Σάββατο, το mononews και η δημοσιογράφος Έφη Καραγιώργου αποκάλυψε ότι η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου Attica – Παγκρήτιας θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου και το placement της Εθνικής για το 18% που απέμεινε στο ΤΧΣ θα ολοκληρωθεί στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, κι όχι αρχές καλοκαιριού όπως πίστευαν πολλοί.

 

Τα εγκώμια στην Ελένη Βρεττού και η πρώτη clean up τράπεζα

Και μιας και μιλάμε για την Attica Bank να σας πω ότι για ακόμη μια φορά ο διοικητής της ΤτΕ, έπλεξε το εγκώμιο της διευθύνουσας συμβούλου, Ελένης Βρεττού.

Μιλώντας στο mononews, ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι χάρη στην CEO και τη δουλειά που έχει κάνει τον τελευταίο καιρό η τράπεζα βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στο να πρωταγωνιστήσει στο τραπεζικό σύστημα και να αποτελέσει τον 5ο πόλο.

«Θα γίνει η πρώτη clean up τράπεζα στην Ελλάδα», είπε ο κ. Στουρνάρας τονίζοντας το ρόλο της κ. Βρεττού.

Ποιος να το φανταζόταν πριν από 5-6 χρόνια για την Αττικής.

Η τράπεζα στην οποία προσπαθούσε να βάλει χέρι ο ΣΥΡΙΖΑ, που έπαιρνε εγγυήσεις για τα βοσκοτόπια ο Καλογρίτσας, που ήταν ένα βήμα πριν από το λουκέτο, να προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς σε μια ριζική αναδιάρθρωση η οποία ήδη έχει φέρει εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα.

 

Πέφτει κατακόρυφα η τιμή του ρεύματος, «ανοίγουν σαμπάνιες» στο ΥΠΕΝ…

Τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση στο ΥΠΕΝ.

Η «τριπλέτα» Σκυλακάκης-Σδούκου-Αϊβαλιώτης πανηγυρίζει επειδή στο διήμερο του εορτασμού της Επανάστασης και του Ευαγγελισμού είχαν διπλή χαρά με τη ραγδαία αποκλιμάκωση τιμών ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά.

Η τιμή του ρεύματος ήταν γύρω στα 45 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στο διήμερο 24 και 25 Μαρτίου, τιμές προ κρίσης δηλαδή.

Κυριακή και Δευτέρα γύρω στις 6-8 ώρες από το πρωί μέχρι το απόγευμα, η χονδρική τιμή ήταν μηδενική λόγω και της υπερπαραγωγής των ΑΠΕ που είχαν συμμετοχή σχεδόν 60% στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής.

Τις προηγούμενες ημέρες οι τιμές είχαν κυμανθεί από 55 έως 70 ευρώ/MWh, πολύ μεγάλη διαφορά.

«Αν πάμε έτσι, οι τιμές Απριλίου για τα νοικοκυριά σε όλα τα… χρωματιστά θα είναι πολύ καλές», μας έλεγαν από το ΥΠΕΝ και συνέχιζαν: «και στο αέριο διεθνώς δεν αναμένεται κάποια απογείωση τιμών».

Σε αυτό συνηγορεί το ότι τελειώνει ο χειμώνας πλέον και σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις δημιουργεί γραμμή άμυνας τιμών για το επόμενο δίμηνο-τρίμηνο.

Εκτός διεθνούς απροόπτου λοιπόν, αυτά είναι καλά νέα για τα νοικοκυριά…

 

Η Κομισιόν εγκρίνει, το mononews.gr και ο wiseman (πάλι) δικαιώνονται…

Μια και μιλάμε για την τριπλέτα του ΥΠΕΝ, όπως μάθαμε στο εορταστικό τριήμερο, θέμα ολίγων ημερών είναι η έγκριση της Κομισιόν στην εξαίρεση που έχει ζητήσει ο ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης για την Κρήτη ώστε το ηλεκτρικό σύστημα της Μεγαλονήσου να μην έχει  εφαρμογή του target model έως το τέλος του 2025.

Μέχρι τότε η Κρήτη θα εξυπηρετηθεί από τις μονάδες της ΔΕΗ, όπως σας έχουμε γράψει πρώτοι.

Το ΥΠΕΝ έχει καταθέσει το  αίτημα στις Βρυξέλλες και αφορά συνολικά το σχήμα κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης και των υπόλοιπων νησιών έως ότου τεθούν σε λειτουργία οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με το ηπειρωτικό σύστημα τις οποίες και καθυστερεί ο ΑΔΜΗΕ και ο… θαμώνας της στήλης Μάνος Μανουσάκης.

Ο τελευταίος κάνει ειδική αναφορά για το θέμα στο νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης 2025-2034, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διατήρησης συμβατικού παραγωγικού δυναμικού στο νησί μετά την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

 

Πότε θα πάρουν τις επιδοτήσεις για τα πάνελ με μπαταρία που πλήρωσαν;

Επειδή όμως δεν είναι όλα ρόδινα, να μεταφέρω και ένα δικαιολογημένο παράπονο από επιχειρηματίες των ηλιακών πάνελ με μπαταρία.

Η επίσημη γραμμή ήταν να τοποθετήσουν πάνελ με μπαταρία στα φωτοβολταϊκά.

Εγκρίθηκε πρόγραμμα 20.000 ευρώ, όπου 10.000 ευρώ κόστισε η μπαταρία. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες το κατασκεύασαν ακριβώς έτσι και χρυσοπλήρωσαν τους εργολάβους, με όλες τις πιστοποιήσεις σύνδεσης και ενεργοποίησης από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Τα πλήρη δικαιολογητικά κατατέθηκαν όπως μας λένε, τον Σεπτέμβριο του 2023, πριν 7 μήνες.

Έκτοτε, «ούτε μήνυμα ούτε γράμμα, την καρδιά μου έκανα τάμα» που λέει και το τραγούδι.

Τι συμβαίνει και ποιος θα απαντήσει από ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ ή έστω το ΥΠΕΝ;

 

Το Τραγονήσι, τα 50 εκατ. ευρώ και οι «δράκοι» 

Εντάξει, το real estate «πουλάει» πολύ τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, όμως, αυτό που συμβαίνει με τις φήμες, τα fake news και τα διάφορα σενάρια, δεν έχει προηγούμενο.

Διαβάσαμε για παράδειγμα ότι βγήκε αγγελία από μεσιτικό γραφείο για το Τραγονήσι, το νησάκι κοντά στη Μύκονο, το οποίο υποτίθεται ότι πωλείται αντί 50 εκατ. ευρώ.

Διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, άλλωστε ο καθένας μπορεί να ζητάει ό,τι θέλει, δε σημαίνει ότι θα βρεθούν και κορόιδα να τα δώσουν.

Όμως, έχω μια καλοπροαίρετη απορία την οποία και μου έλυσε γνωστός μεσίτης.

Τον ρώτησα λοιπόν αν όντως μπορεί το Τραγονήσι να πουληθεί και μου απάντησε: «Μα το νησάκι είναι προστατευόμενη περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000. Αν δεν κάνω λάθος υπάρχουν μεσογειακές φώκιες εκεί. Κι από την άλλη, ακόμη κι αν κάποιος μπορούσε να το αγοράσει πώς θα αξιοποιήσει ένα ξερονήσι που δεν έχει πράσινο ούτε για δείγμα;».

Για την ιστορία να πούμε ότι το νησάκι βρίσκεται τρία μίλια μακριά από τον γνωστό όρμο του Καλαφάτη, είναι ξερονήσι 2.500 στρεμμάτων χωρίς καμιά υποδομή και μόνο με ένα μικρό εκκλησάκι.

Ο ιδιοκτήτης δεν εμφανίζεται πουθενά, όμως, όπως λένε παράγοντες της αγοράς «επειδή το Τραγονήσι το λένε και Δρακονήσι», μήπως έχουμε να κάνουμε με «Δράκους» και μεγάλα ψέματα;

 

4 Ιουνίου, η μέρα της χαράς για τον Γιάννη Στουρνάρα

4 Ιουνίου. Είναι η ημερομηνία που έχει σημαδέψει στην ατζέντα του ο Γιάννης Στουρνάρας.

Όχι, δεν υπάρχει συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκείνη την ημέρα, ίσως λίγα 24ωρα μετά να αποφασιστεί η πρώτη μείωση επιτοκίων μετά από καιρό.

Όμως, στις 4 Ιουνίου ο διοικητής της ΤτΕ, έχει ακυρώσει όλα τα ραντεβού του καθώς, εκτός απροόπτου, θα είναι ημέρα που θα γεννήσει η κόρη του, Νεφέλη.

Το πρώτο εγγόνι για τον κ. Στουρνάρα και απ’ ότι μαθαίνουμε θα είναι αγοράκι και θα βαπτιστεί και Γιάννης.

Φυσικά, τόσο ο διοικητής όσο και η σύζυγός του, Λίνα, πλέουν σε πελάγη ευτυχίας και περιμένουν το επόμενο καλοκαίρι όπου θα έχουν στη Σύρο το εγγονάκι τους.

 

Θα έχουμε πολιτική συμμαχία… Λάτση – Κόκκαλη;

Αγαπητοί αναγνώστες, δεν ξέρω αν είναι φήμες, διακαείς πόθοι ή ακόμη και πολιτικά παιχνίδια, όμως, η αλήθεια είναι ότι σε πρόσφατη εκδήλωση που αφορούσε την καλλιέργεια και παραγωγή τροφών στο μέλλον, τη φυσική διατροφή κλπ. πολλοί μίλησαν για συμμαχία Λάτση – Κόκκαλη.

Όχι του γνωστού τραπεζίτη Σπύρου Λάτση και τον επιδραστικού επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη.

Άλλοι ήταν οι πρωταγωνιστές των σεναρίων, και συγκεκριμένα η Εριέττα Κούρκουλου, κόρη της Μαριάννας Λάτση και του Νίκου Κούρκουλου και ο Πέτρος Κόκκαλης, γιος του Σωκράτη, ευρωβουλευτής και πρόεδρος του κόμματος «Κόσμος».

Η εκδήλωση είχε τίτλο: «Καλλιεργώντας το Μέλλον – Καλές Πρακτικές στην Ευρώπη» και οργανώθηκε από την μη κερδοσκοπική οργάνωση “A Promise to Animals” την οποία ίδρυσε η Εριέττα Κούρκουλου.

Προσκεκλημένος ήταν ο πράσινος ευρωβουλευτής και γραμματέας του Κόσμου, Πέτρος Κόκκαλης, αλλά και ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας.

Ενδιαφέρουσα η εκδήλωση και όσα ειπώθηκαν για το μέλλον της φυσικής διατροφής ενώ παρουσιάστηκε το κρατικό σχέδιο της Δανίας, μία πολιτική που στοχεύει στο να ενισχύσει και να προωθήσει τον φυτικό τομέα, περιλαμβάνοντας πρωτοβουλίες εκπαίδευσης, εστίασης στην plant-based διατροφή στα σχολικά γεύματα, προγράμματα ενίσχυσης αγροτών, μεθόδους αύξησης εξαγωγών φυτικών τροφίμων, ενώ ταυτόχρονα θεωρείται και βασικό στοιχείο της πράσινης μετάβασης.

Αλλά αυτό που προξένησε συζητήσεις, πάντως, ήταν αυτή η «σύμπλευση» της κ. Λάτση με τον κ. Κόκκαλη.

Με πολλούς από τους παρευρισκόμενους να αναρωτιούνται αν ετοιμάζεται κάτι για το άμεσο μέλλον, όπως π.χ. η τοποθέτηση της Εριέττας Κούρκουλου στο ψηφοδέλτιο του κόμματος του κ. Κόκκαλη για τις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Λέτε να έχουν δίκιο αυτοί που είδαν αυτή την πρωταρχική σύμπλευση;

 

Λίλιαν Βιλδιρίδη: Στις Βρυξέλλες για την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας

Της απολύτου εμπιστοσύνης του Άδωνι Γεωργιάδη χαίρει η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη.

Η κα. Βιλδιρίδη βρέθηκε στις Βρυξέλλες, όπου παρουσίασε την εμπειρία από την πιλοτική εφαρμογή στην Ελλάδα του πρώτου πρακτικού εγχειριδίου για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας.

Το εγχειρίδιο παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Συστημάτων και Πολιτικών Υγείας (European Observatory on Health System and Policies) και ο ΟΟΣΑ.

Η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας αναφέρθηκε στη χρησιμότητα του εργαλείου, στις πολιτικές προκλήσεις κατά την διεξαγωγή της εφαρμογής, καθώς και στους τρόπους αντιμετώπισης των αδυναμιών που εντοπίστηκαν, κερδίζοντας τις εντυπώσεις.

Τα συστήματα υγείας δοκιμάζονται διεθνώς και είναι σημαντική η διασφάλιση της ανθεκτικότητας και της προσαρμογής τους σε κάθε κατάσταση κρίσης, ώστε να είναι σε θέση να παρέχουν απρόσκοπτα υψηλής ποιότητας και ασφάλειας υπηρεσίες υγείας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης η γενική διευθύντρια του DG Sante της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Sandra Gallina, ο Περιφερειακός Διευθυντής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης Hans Kluge, η επικεφαλής του τμήματος Υγείας στον ΟΟΣΑ Francesca Colombo και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητήριου Συστημάτων και Πολιτικών Υγείας Josep Figueras. Από ελληνικής πλευράς ήταν και η καθηγήτρια Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας του ΕΚΠΑ Δάφνη Καϊτελίδου.

Η συμβολή της Ελλάδας και του Υπουργείου Υγείας ήταν καθοριστική για την διαμόρφωση του εγχειριδίου, καθώς ήταν μια από τις τρεις χώρες που εφάρμοσαν πιλοτικά τη μεθοδολογία.

Όπως είπε η κα. Βιλδιρίδη: «Η πιλοτική μελέτη πυροδότησε πραγματικά μια συστηματική διαδικασία για τη βελτίωση της διακυβέρνησης του ανθρωπίνου δυναμικού (Human Resources Governance), καθώς προχωρήσαμε σε πρόσθετη έρευνα και μια πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση.

Το Υπουργείο Υγείας, με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχει ήδη ξεκινήσει ένα πρόγραμμα, με γενικό στόχο τη διασφάλιση αποτελεσματικής διακυβέρνησης, σχεδιασμού, λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικής, με ισχυρή συμμετοχή των βασικών εμπλεκόμενων μερών εντός της κυβέρνησης, των επαγγελματικών ενώσεων και των μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας».

 

QUIZ

Αυτή τη στιγμή στον πλανήτη υπάρχουν περίπου 300 superyachts που έχουν μήκος άνω των 70 μέτρων.

Ε, λοιπόν, πρέπει να σας αποκαλύψω ότι σημαντικός Έλληνας εφοπλιστής, που βρέθηκε στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες, εξαγόρασε ένα από αυτά, αντί του ποσού  των 70-75 εκατ. δολαρίων.

Το σκάφος δεν είναι ολοκαινούργιο, (χτίστηκε μετά το 2016) και είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν μικρoαλλαγές.

SUPERBE!!!!

 

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.
ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θ. Καρποδίνη (ΕΟΠΥΥ): Οι έλεγχοι, οι βιοδείκτες και οι αλλαγές στη συνταγογράφηση
Αγωγή ύψους 450 εκατ. ευρώ κατά του Δημοσίου για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
Επενδύσεις 2 δισ. σε ακίνητα πριν την εκπνοή του 2024 – Έσοδα 4,2 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις
Αφοι Βρισιμτζή – Champion ΑΕΒΕ: Πλειστηριασμός για την εταιρεία των 90 ετών
Νίκος Παπαθανάσης στο mononews: Ποιοι θα μοιραστούν 3,1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης
Δεκάδες χιλιάδες απολύσεις ανακοινώνουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες
Η Ιστορία σε δημοπρασία: Ξεχασμένα προσωπικά αντικείμενα του ανθρώπου που έσωσε τη Γαλλία
Το Χριστουγεννιάτικο Μπαζάρ της ΕΛΠΙΔΑΣ, η κατάθεση ψυχής του ΑΕΙ ΝΑΥΤΗ Βασίλη Πατέρα, 50 χρόνια Χριστουγεννιάτικες Κάρτες και μια αρχιτέκτων που σχεδιάζει ρούχα
Αποκαλυπτικά στοιχεία από την ετήσια έρευνα του ΝΑΤ
Αποκαλυπτήρια για το δανειακό πρόγραμμα του 2024 – Στα 8 δισ. ευρώ ο δανεισμός