array(0) {
}
        
    
Menu
-0.15%
Τζίρος: 136.47 εκατ.

Χρηματιστήριο: ΕΤΕ, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΟΤΕ επανέφεραν την αγορά κοντά στις 1.600 μονάδες

            
The Wiseman

Γιατί έχουν hot stories Πειραιώς, Alpha και ΑΕΜ, τι θα κάνει το CVC με την ΔΕΗ, γιατί απολύθηκε ο Μπρουμίδης, γιατί νίκησε ο Κούβελος, η αλήθεια για την Pioneer Marine, Λαβράνος, Μπίτζιος (επιτέλους) στο εδώλιο και οι πονηρές ερωτήσεις για Νικόλαο και Χρυσή

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ • 27.01.2025
Το ράλι τραπεζών, Aktor και Attica, oι big shots της Alter Ego και η Optima bank, η ήττα του αναλυτή, το coast to coast του Μεγάλου, τα νέα μυστήρια με Χατζηδάκη και Μαντωνανάκη, ποιος είναι ο Ρουβάς των Telecoms, όλη η ΝΔ υπέρ Καπράλου και ο γάμος Χρυσής – Νικολάου
ΕΠΟΜΕΝΟ • 29.01.2025
Και οι 6 είναι υπέροχες, ο Ψάλτης, ο Βρανόπουλος και οι νέες Business, τα μυστήρια του Μπρουμίδη, οι εκπλήξεις της Βρεττού, ο «γάμος» Περιστέρη-Βαρδινογιάννη-Στάσση, γιατί Άδωνις, Παύλος και Χατζηδάκης βάζουν πλάτη και η κίνηση του Πανεπιστημίου Sorbonne

Η Ευρώπη δεν τρόμαξε

Αγαπητοί αναγνώστες, αν και χθες η ημέρα ξημέρωσε με την περίφημη είδηση της κινέζικης DEEPSEEK εν τούτοις τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν τρόμαξαν.

Ο FTSE100 στο Λονδίνο κέρδισε 0,02%, ο DAX στην Γερμανία έκλεισε με απώλειες 0,5% , η Αθήνα έχασε 0,3% ενώ στις 20:14 ώρα Ελλάδος ο DOW JONES κέρδιζε 0,1%.

Η NVIDIA στις ΗΠΑ σημείωσε τεράστια πτώση κατά 16% με αποτέλεσμα ο NASDAQ  να χάσει 3,4%.

Έχει μεγάλη σημασία να δούμε πως θα κινηθούν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές.

Hot stories από ALTER EGO, Πειραιώς, Alpha  

Νομίζω ότι από τον wiseman δεν πρέπει να έχετε κανένα παράπονο.

Οι εκτιμήσεις μας για τις ελληνικές μετοχές που αποτελούν προϊόν γνώσης και εκτεταμένου ρεπορτάζ έχουν επιβεβαιωθεί πλήρως.

Καταρχήν εδώ και πολλές ημέρες σας επισημαίνουμε  ότι η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης για την  ALTER EGO MEDIA (ΑΕΜ) θα ήταν εξαιρετική.

Πράγματι η μετοχή έκλεισε με κέρδη 8,75% στα 4,35 ευρώ και όγκο συναλλαγών τα 2,4 εκατ. χαρτιά.

Επίσης εδώ και πολλές ημέρες σας επισημαίνουμε τις μετοχές της Alpha Bank και της Πειραιώς.

Επιβεβαιωθήκαμε πλήρως καθώς, πάρα το γεγονός ότι η αγορά χθες ξεκίνησε με πτώση στο τέλος της συνεδρίασης οι δυο μετοχές έκλεισαν σε υψηλά 52 εβδομάδων.

Ειδικά στην Alpha ψυχανεμίζομαι εξελίξεις πολύ σύντομα, κάτι που θα σηματοδοτήσει την περαιτέρω άνοδο της μετοχής της.

Αποτελεί την φθηνότερη τραπεζική μετοχή του ΧΑ και μια από τις φθηνότερες σε όλη την Ευρώπη με p/tbv κοντά στο 0,6x.

 Χθες έκλεισε στα 1,787 με κέρδη 2,47% και όγκο συναλλαγών τα 5,76 εκατ. χαρτιά.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η έκθεση της HSBC που δημοσιοποιήθηκε εν μέσω συνεδρίασης.

Οι φανατικοί αναγνώστες μας είχαν ενημερωθεί, ότι επίκειται η συγκεκριμένη έκθεση, από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι νέες τιμές στόχοι είναι για την Alpha Bank τα 3,05 ευρώ από 3 ευρώ πριν με σύσταση αγορά.

Χωρίς αλλαγή τιμής στόχου, στα 3,50 ευρώ για τη Eurobank και σύσταση αγορά, τα 7,25 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς από 6 ευρώ πριν με σύσταση αγορά και τέλος τα 9,90 ευρώ για την ΕΤΕ από 9,1 ευρώ, αλλά με μείωση σύστασης σε Hold από Buy.

CVC: Τι θα κάνει τώρα;

Τώρα όπως διαβάσατε χθες, το CVC μετά την πώληση της Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings, προχώρησε και στην πώληση του 55% των μετοχών που κατείχε στον εμβληματικό όμιλο της HHG.

Αγοραστής η PURE HEALTH ένα  fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Με την ρευστότητα που συγκεντρώνει τώρα πλέον, στην αγορά αναφέρουν ότι το επόμενο βήμα του έμπειρου Αλέξ Φωτακίδη, θα είναι να αυξηθεί η θέση του CVC στην ΔΕΗ.

Για να σας φρεσκάρω την μνήμη, το CVC κατέχει το 10% των μετοχών της ΔΕΗ.

Επειδή απαγορεύεται ρητώς και κατηγορηματικώς (για ευνόητους λόγους που άπαντες αντιλαμβάνονται) να αγοράζει μετοχές από την αγορά ή από άλλους ιδιώτες μετόχους, η αύξηση  του ποσοστού του στην ΔΕΗ, μπορεί να προέλθει μόνο εάν η εταιρεία αποφασίσει να πωλήσει τις ιδίες μετοχές που κατέχει.

Αυτή την στιγμή η ΔΕΗ κατέχει σε ιδίες μετοχές το 5,5% η περίπου 20,3 εκατ. τίτλους.

Γιατί απολύθηκε ο Μπρουμίδης

Αγαπητοί αναγνώστες, εδώ που τα λέμε οι καλοί CEO’s παραμένουν πολλά χρόνια ως επικεφαλής των εταιρειών τους.

Αρκεί να κάνουν καλά την δουλειά τους .

Κάτι το οποίο δεν έπραξε ο Χάρης Μπρουμίδης, ο οποίος μετά από 9 χρόνια, ως επικεφαλής της VODAFONE, αποφασίστηκε η απόλυση του, η οποία προφανώς για λόγους ευγένειας βαφτίσθηκε παραίτηση.

Λογικό.

Ο Μπρουμίδης όλα αυτά τα χρόνια έκανε την επιλογή να κάνει δημόσιες σχέσεις στην εταιρεία του και άφησε την Vodafone εκτός ανταγωνισμού με την Cosmote και την NOVA, να αυξάνουν τα ποσοστά τους.

Ένας άνθρωπος που είχε κρυφτεί πίσω από τo καλό όνομα της πολυεθνικής.

Προ ετών αποφάσισε να απολύσει δυο τρεις Έλληνες που ήταν σε κορυφαίες θέσεις για να φέρει στελέχη από την Ρουμανία, δήθεν για να μειώσει τα κόστη.

Με λίγα λόγια ο Μπρουμίδης νόμιζε ότι με το φθηνό εργατικό δυναμικό, θα ενισχύει την εταιρεία που διοικούσε.

Προφανώς του γύρισε μπούμερανγκ.

Δεν κατάλαβε ο καημένος, ότι με λάθος δημόσιες σχέσεις και PR στην κυβέρνηση, δουλειές δεν γίνονται.

Τελικά οσο και να προσπάθησε, στην ουσία, δεν ανέβηκε ποτέ “την σωστή ιεραρχία”…

Ο Χατζηδάκης δεν θα γίνει… Τσοβόλας να τα δώσει όλα

O Κωστής Χατζηδάκης είναι σοβαρός άνθρωπος και δεν αφήνει τίποτε στην τύχη.

Δεν θα άφηνε επομένως αναπάντητες τις φήμες ότι κάποιοι βρήκαν… λεφτόδεντρα στο κέντρο της Αθήνας και μοιράζουν από τώρα λεφτά.

Για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού λέω που κάποιοι «σήκωσαν» αίφνης, λες και πράγματι βρήκε η κυβέρνηση 2-3 δις ευρώ για να δίνει κάθε χρόνο.

Διότι άλλο είναι να δώσεις αναδρομικά σε συνταξιούχους εφάπαξ και σε δόσεις κι άλλο να προσθέσεις 3 δις στον ετήσιο προϋπολογισμό.

Μαθαίνω ότι η χθεσινή διάψευση των φημών για επιστροφή δώρων σε δημόσιο και συνταξιούχους, δεν έγινε μόνο για όσους από την αντιπολίτευση θέλουν να «σηκώσουν» το θέμα για επικοινωνιακούς λόγους ή γιατί έχουν πλήρη άγνοια της οικονομίας και των σφιχτών δημοσιονομικών κανόνων που επιβάλλει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Εγινε και για πολλά «γαλάζια» στελέχη που πιέζουν για παροχές χωρίς όρους, προκειμένου να φανούν αρεστοί στο δρόμο προς τις εκλογές.

Αδιαφορώντας βεβαίως για το αν θα τινάξουν τον προϋπολογισμό στον αέρα. Ούτε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή διαδικασία αναβαθμίσεων κι ένα λάθος μήνυμα στις αγορές θα προκαλούσε ανυπολόγιστες ζημιές.

Όμως, όπως έλεγε γνώστης της αγοράς, με το μήνυμα που έστειλε ο Χατζηδάκης ήταν σα να τους έλεγε… «εγώ Τσοβόλας δεν θα γίνω», θυμίζοντας βεβαίως την εποχή του Ανδρέα και του ιστορικού συνθήματος «Τσοβόλα δώστα όλα».

Η νίκη Κούβελου και η ήττα Βρούτση

Εάν ισχύουν όλα όσα φημολογούνται για τις εκλογές στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, τότε το αποτέλεσμα που έβγαλε πανηγυρικά πρόεδρο τον Ισίδωρο Κούβελο έναντι του επί 4 θητείες στη θέση αυτή, Σπύρου Καπράλου, αποτελεί ήττα για τον Γιάννη Βρούτση.

Και για την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία βεβαίως, καθώς όπως σας είχα ενημερώσει από προχθές, υπήρχε έντονη παρασκηνιακή στήριξη του κ. Καπράλου.

Μου έλεγαν για παράδειγμα ότι ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, τηλεφωνούσε σε επικεφαλής Ομοσπονδιών (κι εν δυνάμει ψηφοφόρων στις χθεσινές κάλπες) και τους έταζε διάφορα προκειμένου να στηρίξουν τον πρώην Ολυμπιονίκη του πόλο.

Τελικά η κάλπη έβγαλε 21 ψήφους υπέρ του Ισίδωρου Κούβελου και μόλις 13 του Σπύρου Καπράλου.

Κι αυτό σημαίνει ότι τελικά δεν εισακούστηκαν οι εκκλήσεις του κ. Βρούτση και ο παρασκηνιακός εκλογικός αγώνας υπέρ του επί 16 χρόνια προέδρου της ΕΟΕ και μοναδικού «Αθάνατου», μέλους της ΔΟΕ.

Οι πληροφορίες που έχω για την εκλογή, η οποία ήταν μυστική, λένε ότι τον κ. Κούβελο ψήφισαν οι εξής Ομοσπονδίες: Ξιφασκίας, χιονοδρομίας, ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, αναρρίχησης, κανόε-καγιάκ, κρίκετ, γκολφ, χόκεϊ, τάεκβοντο, γυμναστικής, ιστιοπλοΐας, ποδηλασίας, πάλης, τζούντο, μπάντμιντον, κωπηλασίας, μπέιζμπολ και της ιππασίας στην οποία ο νέος πρόεδρος είναι επί χρόνια κυρίαρχος.

Οπως μου λένε, πάντως, οι παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής υπέρ Καπράλου δεν έπιασαν τόπο και ο τελευταίος δεν κατόρθωσε να «τουμπάρει» τους σε βάρος του συσχετισμούς.

Ακούγεται ότι μέχρι χθες πρόεδρος της ΕΟΕ είχε δημιουργήσει κάποιες έχθρες στις ομοσπονδίες ενώ η στήριξη στον αντίπαλό του Ολυμπιονικών όπως ο Δημοσθένης Ταμπάκος, ο Μιχάλης Μουρούτσος και κυρίως ο Πύρρος Δήμας, έγειραν την πλάστιγγα υπέρ του Κούβελου.

Μάλιστα ακούγεται ότι ο Κούβελος είχε «κλειδώσει» τη στήριξη των περισσότερων Ομοσπονδιών και με… υπογραφές που είχε αποσπάσει.

Ήταν η τελευταία ευκαιρία του κ. Κούβελου, ο οποίος θυμίζω είναι σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη, να ηγηθεί της ΕΟΕ καθώς είναι 72 ετών και δεν θα μπορούσε στο μέλλον λόγω ορίου ηλικίας.

Βεβαίως, ο Σπύρος Καπράλος παραμένει μέλος της ΔΟΕ και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ολυμπιακών Επιτροπών.

Εταιρεία real estate από τον Νίκο Μπάκο

Μια νέα εταιρεία που θα δραστηριοποιείται στο real estate, και συγκεκριμένα σε κατασκευαστικές εργασίες, διαχείρισης ακινήτων οικιστικών και μη, αναρτήθηκε χθες στο ΓΕΜΗ.

Το όνομά της Silver Oak Properties και το αρχικό κεφάλαιο ορίστηκε στα 100.000 ευρώ.

Το ενδιαφέρον βρίσκεται στο όνομα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, ο οποίος πλήρωσε και το κεφάλαιο.

Είναι ο Νικόλαος Μπάκος, γιος του Δημήτρη Μπάκου, του γνωστού επιχειρηματία και εφοπλιστή, ο οποίος με τους Γ. Καϋμενάκη και Αλ. Εξάρχου, έχουν προχωρήσει σε σειρά επενδύσεων, κατέχοντας μεταξύ αυτών τον όμιλο AKTOR, Attica Bank κ.λπ.

Εδρα της εταιρείας του Νίκου Μπάκου έχει οριστεί η Ακτή Κονδύλη στον Πειραιά.

Τι ανακοίνωσε ο Σκυλακάκης για τα ενεργειακά…

Σημαντικές ανακοινώσεις με 7 νέα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ παρουσίασε χθες  ο ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης.

Το αναλυτικό και πλούσιο ρεπορτάζ της συναδέλφου Μαρίνας Πρωτονοταρίου το διαβάσατε ήδη στο mononews.gr.

Θα κρατήσω από τα λεγόμενα του ΥΠΕΝ κάποια κομμάτια που δίνουν το σήμα για το μέλλον υπό το πρίσμα των εξελίξεων στις ΗΠΑ.

Είπε ότι  στην Ελλάδα έχουμε 4,2 εκ. νοικοκυριά ενώ το πρόγραμμα μπορεί να εντάξει 20-30.000 κατοικίες εκτός από τις 100.000 έχουν ενταχθεί σε όλα τα ‘Εξοικονομώ’ μέχρι σήμερα.

«Δεν υπάρχουν οι πόροι για να επιδοτηθούν όλα τα νοικοκυριά.

Οι πόροι που έχουμε σήμερα πρέπει να κατευθυνθούν σωστά ώστε να είναι αποτελεσματική η ενεργειακή παρέμβαση» ανέφερε πολύ χαρακτηριστικά  ο κ. Σκυλακάκης.

«Η Ελλάδα έχει πολλές παλαιές κατοικίες και η εξοικονόμηση ενέργειας είναι σημαντική αλλά και δύσκολη» πρόσθεσε δίνοντας έτσι και το σαφές στίγμα «στροφή στο ρεαλισμό» και μάλιστα όταν «έχουμε μεγάλο αριθμό κατοικιών που έχουν αφεθεί στην τύχη τους,  δεύτερες κατοικίες και σημαντικό αριθμό τουριστικών κατοικιών με  διαφορετικό ενεργειακό προφίλ από τα κτήρια που χρησιμοποιούνται όλο το χρόνο».

Κατέληξε πως μετά από μια  δεκαετία κρίσης, τώρα πρέπει να δημιουργηθεί και πάλι κουλτούρα επενδύσεων στα νοικοκυριά ώστε να γίνουν οι αλλαγές.

Και κατέληξε με το διπλωματικό αλλά ξεκάθαρο: «να κάνουμε οικονομικά αποτελεσματική την πράσινη μετάβαση».

Όλα αυτά αφορούν στο άμεσο … παρόν δηλαδή τους επόμενους μήνες…

…Και τι σχεδιάζει στην «εποχή Τραμπ» μετά το drill baby drill…

…Αναφορικά με το εγγύς μέλλον, το Σάββατο που μας πέρασε ενώ εσείς πίνατε το καφεδάκι σας στις κατά τόπους καφετέριες, ο wiseman εργαζόταν για τη δική σας πληροφόρηση.

Μια βόλτα στην οδό  Μεσογείων όπου και το κτίριο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μας έδωσε όχι απλώς ειδήσεις, αλλά και τον ευρύτερο  στρατηγικό προσανατολισμό της χώρας στην ενέργεια.

Φυσικά όλα αυτά υπό το πρίσμα του δόγματος Τραμπ που τάχθηκε υπέρ της άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου (‘drill baby drill’ ελληνιστί ‘κάντε φουλ γεωτρήσεις και άντληση’ αφού drill είναι το μεγάλο τρυπάνι) για στροφή –και πάλι- στους υδρογονάνθρακες.

Το συμπέρασμα που έβγαλε ο wiseman από τα ραντεβού που έκανε με τους opinion makers, είναι ότι σχεδιάζεται στροφή και πάλι στο φυσικό αέριο και τις γεωτρήσεις ενώ ετοιμάζεται «γερό ψαλίδι» στις κτιριακές αναβαθμίσεις ενεργειακής οικονομικότητας.

Επειδή το ρεπορτάζ του wiseman και του mononews.gr δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, σημειώστε το καλά τώρα και με ευχαριστείτε αργότερα.

Ο ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης και οι 6-7  στενοί επιτελείς του περιλαμβανομένης της υφυπουργού κας Αλεξάνδρας Σδούκου και του γενικού γραματέα Τέλη Αϊβαλώτη, σχεδιάζουν στο μέλλον γερό ψαλίδι στο πρόγραμμα  εξοικονόμησης ενέργειας.

Νέα κλιματιστικά, καυστήρες και ενεργειακές αναβαθμίσεις παραπέμπονται στις καλένδες, εκτός εάν έχουν ξεκινήσει και έχουν ενταχθεί σε κοινοτικά προγράμματα.

Επίσης όσες κοινοτικές Οδηγίες ενεργειακής οικονομικότητας, δεν έχουν ήδη ενσωματωθεί στην Εθνική νομοθεσία, θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση.

«Σε συνεργασία με το Γραφείο του Πρωθυπουργού, προχωρούμε σε πλήρη  επαναξιολόγηση των λεγόμενων  πράσινων στόχων και προτεραιοτήτων, με στόχο να εξοικονομηθούν μεγάλα κονδύλια και να αξιοποιηθούν παραγωγικά» μου είπε στενός συνεργάτης του ΥΠΕΝ που τον βλέπει κάθε μέρα και συνέχισε: «Θα εξακολουθήσουμε να παράγουμε  φθηνή πράσινη ενέργεια από ΑΠΕ, αλλά θα εγκαταλείψουμε άλλους  παράλληλους στόχους, όπως η κτιριακή  εξοικονόμηση, διότι τα τεράστια κονδύλια που προγραμματίστηκαν να ξοδευτούν, θα έχουν αμφίβολο αποτέλεσμα. Η σχέση κόστους-αποτελέσματος είναι ετεροβαρής υπέρ του κόστους…».

Είναι φανερό πως  η δραματική αλλαγή ενεργειακής πολιτικής των ΗΠΑ επί Τραμπ και οι πάρα πολλοί  μέσα στην ΕΕ που διαμαρτύρονται για τους ανέφικτους υπερφιλόδοξους στόχους ΑΠΕ που βάζουν οι γραφειοκράτες της Κομισιόν, αποτελούν  ευνοϊκό  πεδίο ώστε ο κος Σκυλακάκης και οι συν αυτώ, να ξανασχεδιάσουν όλο το κεφάλαιο «εξοικονόμηση ενέργειας» με πιο ρεαλιστικούς στόχους και χρονοδιάγράμματα.

Μαθαίνω πως ο ΥΠΕΝ αμφισβητεί και την εθνική προστιθέμενη αξία στα προγράμματα «Εξοικονομώ», κάτι που αντικειμενικά όμως δεν είναι ακριβές: τα δύο τρίτα των υλικών του «Εξοικονομώ» παράγονται εγχωρίως, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής και του ΙΟΒΕ.

Η Ελλάδα διαθέτει -ακόμη- βιομηχανία δομικών υλικών…

Ποιες κοινοτικές ντιρεκτίβες αναθεωρεί, έως και ακυρώνει 

Σε συνεργασία και με τον ενεργειακό σύμβουλο του Πρωθυπουργού Νίκο Τσάφο, ο ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης ετοιμάζεται να ψαλιδίσει  δράσεις για  την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων που έχουν ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο και το Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕνΑΚ) και οι οποίες  γιγαντώνουν τα κόστη δυσανάλογα με το περιβαλλοντικό αποτέλεσμα.

Ένα βασικό παράδειγμα είναι ότι  ο ΚΕνΑΚ υποχρέωνε ως τώρα όσους κτίζουν νεόδμητα ακίνητα να τοποθετούν  αντλίες θερμότητας, αποκλείοντας το φυσικό αέριο.

Αυτή η υποχρέωση πλέον εγκαταλείπεται και το φυσικό αέριο μπαίνει και πάλι μπροστά.

Επίσης εγκαταλείπεται η υποχρεωτική  αναβάθμιση κατοικιών που έχουν κατασκευαστεί με τον κανονισμό θερμομόνωσης, μετά το 1979.

Αυτά κανονικά θα έπρεπε έως το 2035 να έχουν αναβαθμιστεί τουλάχιστον σε κλάση «Ε».

Αυτή η ρύθμιση έρχεται γάντι και σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να πουλήσουν κυρίως σε ξένους και δεν χρειάζονται πλέον τα πιστοποιητικά αναβάθμισης για να εισπράξουν τα χρήματα.

Παράλληλα θα «πάει πίσω χρονολογικά» η  υποχρεωτική απαγόρευση λειτουργίας μέχρι το 2040 όλων των συμβατικών καυστήρων πετρελαίου και αερίου.

Από αυτές τις ρυθμίσεις θα εξοικονομηθούν αρκετές δεκάδες εκατομμυρίων τα επόμενα χρόνια.

«Μην ακούς όμως ότι γλυτώνουμε 50-60 ή και … 150 δις, αυτοί είναι υπολογισμοί επί χάρτου για τα επόμενα 30-40  χρόνια!

Μέχρι τότε κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει, εμείς βλέπουμε την προοπτική το πολύ  ως το 2030, όχι παραπάνω…» μας λέει ο ίδιος στενός συνεργάτης του ΥΠΕΝ διαψεύδοντας ξεκάθαρα  άλλες διαρροές.

Από όλα αυτά, προκύπτει πως το φυσικό αέριο ξανα-βγαίνει δυνατά στο προσκήνιο  της εθνικής ενεργειακής πολιτικής.

Άρα δεν ήταν τυχαία και η έλευση της Chevron όπως σας γράψαμε αναλυτικά την προηγούμενη εβδομάδα…

Ποιοι θέλουν να φύγει ο Σκυλακάκης (που δεν θα φύγει…) από το ΥΠΕΝ

Στο φινάλε των πυκνών επαφών του εκεί πέριξ του ΥΠΕΝ, ο wiseman δεν απέφυγε τον πειρασμό να ρωτήσει «στα ενδότερα» το λόγο για τον οποίο κάθε 3-4 ημέρες βγαίνει και μια διαρροή που αναφέρεται σε αποχώρηση Σκυλακάκη από το Υπουργείο, με μετάθεση αλλού εννοείται.

Η απάντηση που έλαβα ήταν μάλλον λιγόλογη αλλά σαφής και την παραθέτω αυτούσια: «αυτά τα … ρολλάρουν όσοι εποφθαλμιούν ή όσοι έχουν τάξει πως θα κάνουν πράγματα και θάματα μόλις….. κατάλαβες;

Ο Σκυλακάκης δεν θα παραιτηθεί, την ακούω από τον Οκτώβριο αυτή την ‘καραμέλα’.

Σε περίπτωση ανασχηματισμού, που δεν τον βλέπω τώρα κοντά, χωρίς να ξέρω κάτι, εκεί -φυσικά- τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχει ο Πρωθυπουργός και τα σκυλιά δεμένα που λένε…. Ήμουν σαφής;».

‘Σοφόν το σαφές’ όπως  πρώτος  έγραψε  ο Χίλων ο Λακεδαιμόνιος, ένας από τους 7 σοφούς της αρχαιότητας, περί το 600  π.Χ. και επανέλαβε ο Ευριπίδης στον  «Ορέστη»  (στχ. 397, για να μην υπάρχουν αμφιβολίες).

Σδούκου: Πολλά λεφτά για αναβαθμίσεις

Με 900 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτούνται τα επτά συνολικά προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης νοικοκυριών, επιχειρήσεων, προσχολικής και σχολικής στέγης καθώς και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, που παρουσίασε χθες το Υπουργείο Ενέργειας.

Όπως ανέφερε η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, αγγίζουμε αισίως τα περίπου 3 δις ευρώ δημόσιας δαπάνης για την εξοικονόμηση ενέργειας, χρήματα που δόθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια και επιδότησαν χιλιάδες κατοικίες και επιχειρήσεις.

Συνολικά δηλαδή το 10% του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ακόμη και όταν εξαντληθεί το Ταμείο Ανάκαμψης θα συνεχιστεί η προσπάθεια με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ύψους 7 δις ευρώ, πόροι που θα διατεθούν τόσο σε σημαντικά έργα υποδομής κυρίως στα νησιά μας.

Και ο κ. Παπαθανάσης τόνισε τη σημασία των ευρωπαϊκών πόρων και σημείωσε ότι το 2024 έγινε το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων των τελευταίων 14 ετών ύψους 13,3 δις. ευρώ από τα οποία τα 2/3 είναι ευρωπαϊκά χρήματα, και  φέτος θα ανέλθει σε 14,2 δισ. ευρώ και πάλι τα 2/3 είναι από ευρωπαϊκούς πόρους.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει και να προβλέψει τις ανάγκες των φυσικών καταστροφών ανέβασε τη δημόσια δαπάνη για φυσικές καταστροφές στα 600 εκ. ευρώ από 300 εκ. ευρώ και δαπανήθηκαν 730 εκ. ευρώ χωρίς τη μεγάλη καταστροφή.

Pioneer Marine: Με 15 πλοία Παπουλής και Ταπακτσόγλου

Σας ενημέρωνα χθες για την αναστάτωση που προκλήθηκε στον ναυτιλιακό κόσμο από λανθασμένες πληροφορίες ή εκτιμήσεις ότι κλείνει η ελληνική εταιρεία Pioneer Marine, την οποία διαχειρίζονται οι Δημήτρης Παπουλής και Κορίνα Ταπακτσόγλου.

Η πραγματική είδηση είναι ότι η εταιρεία που διεγράφη από τη δευτερογενή αγορά NOTC του Όσλο στις 20 Ιανουαρίου είναι η θυγατρική Pioneer Marine Inc, η οποία ήταν τα τελευταία τρία χρόνια αδρανής.

Η «μαμά» εταιρεία είναι ιδιαίτερα δυναμική καθώς έχει φτάσει να διαχειρίζεται συνολικά 15 πλοία ξηρού φορτίου ενώ έχει έχει οκτώ handysizes, supramaxes και ένα kamsarmax αξίας 106 εκατομμυρίων δολαρίων.

Για τη διαγραφή των μετοχών στο Οσλο η Pioneer Marine αναφέρει ότι ξεκίνησε από την ίδια και αποφασίστηκε τώρα καθώς είχαν διευθετηθεί όλες οι προηγούμενες υποχρεώσεις της εταιρείας Pioneer Marine Inc.

Σε δήλωση της εταιρείας αναφέρεται ότι το δίδυμο «θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες εμπορικής διαχείρισης μαζί με τις εκτεταμένες υπηρεσίες τεχνικής διαχείρισης, με τη δέσμευση ότι η ποιότητα της λειτουργίας και η απόδοση αξίας στους πελάτες παραμένει ακλόνητη».

Η αγωνία του Μαξίμου για τα Τέμπη…

Ένα θέμα μονοπώλησε το ενδιαφέρον του πρωϊνού καφέ χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Και φυσικά δεν ήταν άλλο από την υπόθεση των Τεμπών και τις πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις της Κυριακής.

Οι πηγές μου λένε ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι και προβληματισμένοι αλλά και φοβισμένοι με την εξέλιξη της υπόθεσης της τραγωδίας με τους 57 νεκρούς.

Και κάποιοι πρότειναν να γίνουν άμεσα κινήσεις αποκλιμάκωσης καθώς, όπως ειπώθηκε, το κοινωνικό «φορτίο» είναι ιδιαίτερα βαρύ και το κλίμα εξαιρετικά φορτισμένο.

Μια πρώτη προσπάθεια θα γίνει όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντήσει στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή.

Μαθαίνω επίσης ότι στην κυβέρνηση θα περιμένουν τις επόμενες ημέρες το πόρισμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σχετικά με το φορτίο που είχε (ή δεν είχε) το εμπορικό τρένο στα Τέμπη, κι αν επιβεβαιώνονται οι αιτιάσεις για φωτιά που προκλήθηκε λόγω συγκεκριμένων υλικών μεταφοράς.

Αν το ΕΜΠ έχει έστω και υπόνοιες για παράνομο φορτίο, τότε οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και στην κυβέρνηση συζητούν τις γραμμές άμυνας που θα πρέπει να φτιάξουν.

… Και το σενάριο Προανακριτικής

Ακούω π.χ. ότι αν το πόρισμα είναι κόλαφος για την κυβερνητική επιλογή να στηρίξει την άποψη ότι δεν υπήρχε κάποιο παράνομο φορτίο (μάλιστα το έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του) τότε είμαστε όλο και πιο κοντά στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής (για το θέμα είχε γράψει σχετικά ο wiseman), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Στο ΠΑΣΟΚ περιμένουν τις εξελίξεις κι αν το πόρισμα «δείχνει» κάτι περίεργο θα καταθέσουν άμεσα πρόταση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής.

Ετσι θα στριμώξουν το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο είτε θα πρέπει να στηρίξει αυτή την πρόταση, είτε να δικαιολογήσει γιατί δεν θα το κάνει.

Πάντως, όπως μου έλεγαν χθες κυβερνητικά στελέχη, αν το πόρισμα αναφέρεται σε παράνομα φορτία και σε αιτίες που οδήγησαν στο θάνατο πολλούς από τους 57, τότε οι συγκεντρώσεις στις πλατείες θα είναι τετραπλάσιες.

Και πολύ επώδυνες για την κυβέρνηση, θα έλεγα εγώ, καθώς τότε μπορεί να έχουμε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις…

Να σημειώσω ότι ορισμένες πληροφορίες λένε ότι το πόρισμα μπορεί να δοθεί και μέσα σε αυτήν την εβδομάδα, όμως, χθες ο Γιώργος Φλωρίδης εκτίμησε ότι η έκθεση μπορεί να παραδοθεί μέχρι τα μέσα Φλεβάρη

Η πρόταση Ιερώνυμου για φοιτητικές εστίες

Πολύ κοντά στην οριστικοποίηση της συμφωνίας για τη διάθεση και αξιοποίηση εκκλησιαστικών οικοπέδων έφτασαν κατά τη συνάντησή τους ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος.

Το ολοκληρωμένο σχέδιο που παρουσίασε στον Πρωθυπουργό ο Αρχιεπίσκοπος αφορά αποκλειστικά οικόπεδα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και, σύμφωνα με πληροφορίες, στοχεύει στην ανέγερση μονόκλινων ή δίκλινων φοιτητικών εστιών σε ελεγχόμενα συγκροτήματα των 20 διαμερισμάτων ανά οικοπεδική έκταση.

Τα συγκροτήματα αυτά θα αποτελούν περιουσία της Αρχιεπισκοπής, πλην θα λειτουργούν εσαεί ως φοιτητικές εστίες.

Το Αρχιεπισκοπικό πρότζεκτ περιλαμβάνει πλήθος οικοπέδων σε πολλές περιοχές της Αττικής, όπως π.χ. τα ακίνητα της λεωφόρου Αλεξάνδρας, όχι ωστόσο και οικοπεδικές εκτάσεις στην περιοχή της Βουλιαγμένης…

Κι απ’ ότι μαθαίνω το Μαξίμου βλέπει με καλό μάτι αυτή την πρόταση…

Επικοινωνία Δένδια – Γκίλφοϊλ

Μαθαίνω ότι ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, είχε τις προηγούμενες ημέρες τηλεφωνική συνομιλία με τη νέα πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ.

Όπως μου λένε οι πηγές μου, ο κ. Δένδιας έκλεισε ραντεβού με την Γκίλφοϊλ για να τα πουν εκτενώς στην Αθήνα, καθώς σύντομα θα εγκριθεί κι επίσημα η τοποθέτησή της ως πρέσβη.

Θα έχουν άλλωστε μεγάλο ενδιαφέρον οι πρώτες επαφές της Γκίλφοϊλ, με την άφιξή της στη χώρα μας.

Λαβράνος, Μπίτζιος, Ντίλιαν, Χαμού στο εδώλιο

Ο γνωστός και μη εξαιρετέος επιχειρηματίας, Γιάννης Λαβράνος, ο Φέλιξ Μπίτζιος, ο Ταλ Ντίλιαν και η Σάρα Χαμού, είναι τα 4 πρόσωπα που θα καθίσουν στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για να δικαστούν για τις υποκλοπές.

Βέβαια, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα για παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Η ανακριτική έρευνα διαπίστωσε ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για να καθίσουν στο εδώλιο ως ιδιοκτήτες των εταιρειών που συνδέονται με τις υποκλοπές.

Ο Λαβράνος ως πραγματικός δικαιούχος τη Krikel και οι άλλοι τρεις ως ιδιοκτήτες της Intellexa.

Μην περιμένετε πολλά από τη δίκη, άλλωστε γλίτωσαν κακουργήματα όπως κατασκοπία ή παραβίαση κρατικών μυστικών, αλλά τουλάχιστον θα δούμε τα πρόσωπά τους.

Και κυρίως θα μάθουμε τι ακριβώς «πουλούσαν» οι συγκεκριμένοι και είχαν τόσο ισχυρές προσβάσεις τα τελευταία χρόνια στον κρατικό μηχανισμό.

Νικόλαος – Χρυσή: Οι απορίες και οι πονηρές ερωτήσεις 

Όπως γνωρίζετε όλοι σε λίγες ημέρες θα πραγματοποιηθεί ο γάμος του 55 χρόνου Νικολάου Ντε Γκρες με την Χρυσή Βαρδινογιάννη.

Επειδή πραγματικά άπαντες με ρωτούν γιατί το ζεύγος αποφάσισε να παντρευτεί εσπευσμένα, προσπάθησα να ενημερωθώ από τις πηγές μου.

Από όσα μπόρεσα να μάθω «δεν συμβαίνει τίποτε το περίεργο.»

Εγώ, που τους είχα δει σε ένα κάλεσμα στα μέσα Δεκεμβρίου (άλλωστε σας το είχα επισημάνει στις 19 Δεκεμβρίου του 2024) διαπίστωσα ότι πράγματι οι δυο τους, ήταν σε ιδιαίτερα καλό mood και συνεχώς αγκαλιασμένοι.

Λογικό λοιπόν μου φαίνεται που αποφάσισαν να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου.

Επειδή οι πιο πονηροί έχουν περισσότερες απορίες,  πρέπει να σας πω ότι, η φινετσάτη Χρυσή διατηρεί την εντυπωσιακή της σιλουέτα.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.
ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θάνατος Τζιν Χάκμαν: H κόρη του αποδίδει τους τρεις θανάτους σε δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα
Χρηματιστήριο: ΕΤΕ, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΟΤΕ επανέφεραν την αγορά κοντά στις 1.600 μονάδες
Noval Property: Στα €20,6 εκατ. τα προσαρμοσμένα EBITDA το 2024
Helleniq Energy: Στα 1,026 δισ. ευρώ τα συγκρίσιμα EBITDA για το 2024 – Προτείνει συνολικό μέρισμα 0,75 ευρώ/μετοχή
Τράπεζα Πειραιώς: Άλμα τιμών σε σιτάρι, ζάχαρη και καλαμπόκι – Διεθνής άνοδος 7,77%
Νίκος Χαρδαλιάς: Στήριξη 18,3 εκατ. ευρώ σε 42 δομές ψυχικής υγείας με ωφελούμενους 12.500 πολίτες
Χαρδαλιάς: Δεν παρέχω την σύμφωνη γνώμη μου για αποσπάσεις με ό,τι πολιτικό κόστος έχει αυτό
Premia: Αύξηση 18% στα λειτουργικά κέρδη – Στα €497,8 εκατ. η αξία επενδύσεων
Eurobank: Στα 1,448 δισ. ευρώ τα καθαρά κέρδη μετά φόρων για το 2024 – Τι προβλέπει το πλάνο για το 2025-27
Εισήγηση – σταθμός στον Άρειο Πάγο για τα κόκκινα δάνεια: Ανατοκισμός στη μηναία δόση, όχι στο κεφάλαιο