H προς ιδιωτικοποίηση κρατική εταιρεία ΕΕΣΤΥ, που χαρατσώνει τους ανταγωνιστές και οι συγκρούσεις συμφερόντων
Ο Ζακ Κισέογλου, διευθύνων σύμβουλος της Rail Cargo Logistics, της πρώτης εταιρείας που έλαβε άδεια για την παροχή εμπορευματικών μεταφορών από το σιδηρόδρομο, τάραξε τα νερά του κλάδου, επισημαίνοντας τα σοβαρά προβλήματα που δεν αφήνουν τις εταιρείες να τροχοδρομήσουν στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Και ανέδειξε το πρόβλημα της ΕΕΣΤΥ, δηλαδή της υπό ιδιωτικοποίηση κρατικής εταιρείας που έχει το μονοπώλιο της συντήρησης σιδηροδρομικού υλικού στην Ελλάδα.
Οι χρεώσεις της ΕΕΣΤΥ, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, είναι τόσο υψηλές που η εταιρεία του είναι εκ των προτέρων χαμένη. Γι’ αυτό και μελετά προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Ο ίδιος ανέδειξε και το θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων στην περίπτωση που η εταιρεία (ΕΕΣΤΥ) περάσει στα χέρια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (σε εξέλιξη από το ΤΑΙΠΕΔ ο διαγωνισμός πώλησης με μοναδικό ενδιαφερόμενο την ΤΡΑΙΝΟΣΕ), δηλαδή την εταιρεία που αγοράστηκε από τους Ιταλούς και αποτελεί ανταγωνίστρια των άλλων εταιρειών που έχουν ή θα πάρουν άδεια μεταφορικού έργου στην Ελλάδα.
Και αναρωτιέται κανείς: Μπορείς να πηγαίνεις στον ανταγωνιστή και να σε γδύνει;
Τα χαμόγελα του Γιώργου Τανισκίδη
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο Γιώργος Τανισκίδης είναι ένας έμπειρος τραπεζίτης. Ήταν ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της δημιουργίας τουλάχιστον δυο τραπεζών (Xios Bank και Millenium) στο παρελθόν και τώρα είναι έτοιμος να “στήσει” μια τρίτη. Την Marfin της Ρουμανίας που εξαγοράστηκε από το group Βαρδινογιάννη σε συνεργασία με το Fund Duet.
Χθες το απόγευμα ο πολύπειρος τραπεζίτης εθεάθη στο Βουκουρέστι φανερά ικανοποιημένος καθώς πριν από λίγες ημέρες η Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας έδωσε το πράσινο φως για την μεταβίβαση της στο νέο σχήμα. Τώρα το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο όμιλος Βαρδινογιάννη με την Επενδυτική Τράπεζα (IBG) η οποία πωλείται. Το ενδιαφέρον του ομίλου είναι δεδομένο.
Και όχι μόνο αυτό. Όπως εκτιμούν τραπεζίτες είναι το μεγάλο φαβορί για την εξαγορά της. Φυσικά έχει ακόμα πολύ δρόμο η διαδικασία.
Όπως έλεγε ο ίδιος ο κ. Τανισκίδης σε φίλους του “δεν θα είναι αγώνας ταχύτητας, αλλά ημι-αντοχής με εμπόδια. Σαν να λέμε 3.000 μέτρα στιπλ”. Όπως διαβάσατε χθες στο mononews μόλις χθες 9 υποψήφιοι εκδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον.
Η διαδικασία έχει πολύ δρόμο ακόμα και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του θέρους.
Γρήγορες αναδιαρθρώσεις ΜμΕ με «κουτσό» ΓΕΜΗ δε γίνονται!
Η στήλη έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν με την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ). Χθες μάθαμε πως το συζήτησαν και οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων (ΣΕΒ, κλπ) στη συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα που έχει αναλάβει να προχωρήσει το νέο εταιρικό δίκαιο. Η περιορισμένη δημοσιότητα, τα ελλιπή στοιχεία, η ανυπαρξία ανακοινώσεων από χιλιάδες επιχειρήσεις, περιορίζει την ανάπτυξη μιας δευτερογενούς αγοράς με δεδομένα για επιχειρήσεις.
Επιπλέον δεν επιτρέπει σε όσους θέλουν να μελετήσουν μια εταιρεία να πληροφορηθούν εγκαίρως (χωρίς να βάλουν δικηγόρους που θα τρέχουν από γραφείο σε γραφείο δηλαδή!) την πραγματική της κατάσταση από πλευράς εσόδων, κερδών, πιθανής πτώχευσης, κ.α.
Το τραγικό είναι πως από το 2015 προβλέπονται βαρύτατα πρόστιμα σε όσους δεν δημοσιεύουν στοιχεία στο ΓΕΜΗ, αλλά ουδέποτε δημοσιεύθηκε η υπουργική απόφαση ώστε να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του νόμου!
O Dr. Lukas Fecker και τα 6 εκατ. για τη ζάχαρη της ΕΒΖ
Η ελβετική εταιρεία Innovation Brain του Dr Lukas Fecker προχωρούν, όπως φαίνεται στην καταβολή περίπου 6 εκατ. ευρώ στην ΕΒΖ για την αγορά ζάχαρης ώστε να καλυφθούν άμεσες ανάγκες της τελευταίας. Οπως καταλάβατε, δεν υπάρχει σχέδιο για πώληση της προβληματικής κρατικής εταιρείας γιατί ουδείς ενδιαφέρεται.
Ο Dr. Fecker ασχολείται κυρίως με υπηρεσίες αναδιάρθρωσης εταιρειών. Βρίσκει, δηλαδή, επενδυτές ώστε να αγοράσουν και να διασώσουν προβληματικές εταιρείες όπως η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Ο Dr. Fecker, μάλιστα, δεν είναι άγνωστος στην ελληνική τραπεζική αγορά αφού είχε υπογράψει συμβόλαιο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παρακολούθηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης (με πώληση θυγατρικών και συμμετοχών) της Τράπεζας Πειραιώς.
Κατά σύμπτωση, η Τράπεζα Πειραιώς έχει το μεγάλο πονοκέφαλο με την ΕΒΖ, μετά την απορρόφηση της Αγροτικής Τράπεζας. Συνεπώς ο Lukas Fecker γνωρίζει από πρώτο χέρι την περίπτωση της προβληματικής βιομηχανίας και γι’ αυτό προτίμησε να αγοράσει ζάχαρη αντί για εταιρεία…
Ο Ελβετός είναι πολύ γνωστός και στην Κύπρο, καθώς είχε συνεργαστεί με τη Λαϊκή Τράπεζα και είχε συμμετάσχει σε άλλες αναδιαρθρώσεις. Γνωστός είναι και στη Σερβία από την οποία προέρχονταν ο τελευταίος υποψήφιος για την ΕΒΖ, ο όμιλος Kostic).
O Fecker είχε συμμετάσχει στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης της μεγαλύτερης εμπορικής εταιρείας φαρμάκων της Σερβίας, της Velefarm.
Η Σφακιανάκης και το σκληρό ροκ στις ταχυμεταφορές
Δεν πρέπει να πανηγυρίζουν οι διοικήσεις των τραπεζών με τη ρύθμιση των δανείων της Σφακιανάκης. Η διοίκηση της καλής εταιρείας προσπαθεί πάντως αν και έχει διάφορους πονοκεφάλους. Ενας από αυτούς είναι η θυγατρική στις ταχυμεταφορές η Speedex από την οποία αποχώρησε πρόσφατα ο όμιλος Φουρλή που κατείχε το 49,55% των μετοχών.
Η Speedex, όπως και η ACS του ομίλου Quest Συμμετοχών, αντιμετωπίζουν σφοδρότατο ανταγωνισμό από μικρότερες εταιρείες που χτυπούν τα τιμολόγια μέσω διαφόρων ακροβατικών (π.χ. μαύρη εργασία). Και η ACS διασώζεται επειδή έχει κάποια σοβαρά συμβόλαια με μεγάλους ομίλους.
Η Speedex «έχει γίνει σάντουιτς ανάμεσα στην ACS και στους μικρούς πειρατές» λένε στην αγορά μεταφορών. Με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του 2015 η εταιρεία είχε μικρά κέρδη, αλλά αν διαβάσουμε τις τρεις επιφυλάξεις των ορκωτών διαπιστώνουμε πως θα είχε μεγάλες ζημιές.
Πάντως, ευκαιρίες υπάρχουν.
Ο ταπεινός σχολιογράφος σας πληροφορείται πως ισχυρός όμιλος από το χώρο των logistics, η Metron Logistics του Θοδωρή Σκαμάγκου, ετοιμάζεται να μπει στον τομέα της διανομής δεμάτων.
Γιατί; Επειδή ο γνωστός επιχειρηματίας βλέπει το ηλεκτρονικό εμπόριο να καλπάζει και τη διανομή μεγάλων ή μεσαίων συσκευασιών να κερδίζει συνεχώς έδαφος.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κινδυνεύει η Ελλάδα από τους Ντεγκρέτσια και τα εγγόνια της Φρειδερίκης;
- Πιερρακάκης: Έρχονται νέοι τύποι σχολείων από το 2025- Η συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, οι καινοτομίες και η εδραίωση του ΙΒ
- Όταν ο Δένδιας σπιτώνει αξιωματικούς
- Το ΠΑΣΟΚ στα κάγκελα, οι άλλοι σε αμηχανία και η Ν.Δ. αναζητά όραμα