Οι 6 κρίσιμοι μήνες
Περίπου έξι μήνες χρειάστηκε η Axia Ventures για να προετοιμάσει το έδαφος και εν τέλει να ‘’κλειδώσει’’ την είσοδο τεσσάρων, ισχυρών, διεθνών Funds, στην Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -0,16% 19,32 του Γιώργου Περιστέρη. Η υγειονομική κρίση, είχε σαφώς σημαντική επίπτωση στο χρόνο που απαιτήθηκε.
Παρά ταύτα, για άλλη μια φορά τα έμπειρα στελέχη της Axia, έβαλαν τη ‘’σφραγίδα’’ τους σε ένα επιχειρηματικό deal. Πιστοποιώντας ότι ακόμη και στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας, μπορεί μια εταιρεία με ισχυρό αναπτυξιακό story, όπως και είναι η ενεργειακά ‘’πράσινη’’ Τέρνα, να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια.
Ένα πάντως χαρακτηριστικό σημείο της συμφωνίας, ανάγεται στο γεγονός ότι τα τρία από τέσσερα Funds ( Kayne Anderson, Anavio Capital, Impax και Blackrok) αποφάσισαν να επενδύσουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Έχοντας μεσοπροπρόθεσμο ορίζοντα στις τοποθετήσεις τους. Το συνολικό ύψος των οποίων είναι 68,5 εκατ. ευρώ και έχει σχεδιαστεί να γίνει με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, χωρίς τη συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων. Κάτι που αναμένεται να εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση της εταιρείας την 1η Σεπτεμβρίου.
Οι πληροφορίες λένε ότι το ‘’καρέ’’ των Funds εκδήλωσε αισθητά μεγαλύτερη ζήτηση από τις 6.229.422 νέες μετοχές που συμφωνήθηκε να λάβουν στην τιμή των 11 ευρώ τη μία. Παράμετρος κι αυτή εξαιρετικά σημαντική, αν αναλογιστεί κανείς ότι στη διάρκειας της εφετινής, κάκιστης χρονιάς για το χρηματιστήριο, η Τέρνα Ενεργειακή είναι η μοναδική από τις μεγάλες εισηγμένες που έχει πάει κόντρα στο πτωτικό ρεύμα. Καταγράφοντας άνοδο 48%.
Προφανέστατα οι νέοι αγοραστές, πιστεύουν σε ακόμη καλύτερες μέρες. Άλλωστε δεν είναι οι αναλυτές που θεωρούν ότι ακόμη και στα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων η Ενεργειακή Τέρνα παραμένει υποτιμημένη έναντι των ομοειδών ευρωπαϊκών εταιρειών.
Ποιος θα πληρώσει το πάρτι όταν τελειώσει;
Όποιοι δεν τον ξέρετε καλύτερα να τον γνωρίσετε. Είναι ο διάσημος επενδυτής και κερδοσκόπος Leon (Lee) Cooperman της Omega Advisors ο οποίος διαχειρίζεται 3,3 δισεκ. δολάρια σε assets τα περισσότερα εκ των οποίων ανήκουν στον ίδιο. Το 2017 αναγκάστηκε να πληρώσει 4,9 δισ δολάρια στο αμερικάνικο δημόσιο (SEC) καθώς συνελήφθη για insider trading δηλαδή για εσωτερική πληροφόρηση. Έκτοτε η OMEGA μετατράπηκε σε family office.
Για να ξέρετε στις ΗΠΑ όταν ένας διαχειριστής κεφαλαίων συλλαμβάνεται για εσωτερική πληροφόρηση μετοχών, τότε η SEC (Αμερικανική επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) έχει το δικαίωμα να του απαγορεύσει για κάποια χρόνια είτε δια παντός, το δικαίωμα να επενδύει κεφάλαια για λογαριασμό πελατών του.
Ο ιδρυτής της Omega Advisors επέκρινε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αλλά και την ΕΚΤ, λέγοντας ότι δημιούργησαν «μια κερδοσκοπική φούσκα που έχει ωθήσει τα επίπεδα του χρέους πέρα από αυτό που μπορεί να υποστηρίξει η αμερικανική και ευρωπαϊκή οικονομία».
Οι ΗΠΑ μόλις γιόρτασαν τα 244α γενέθλια τους από την ημέρα της ανεξαρτησίας και ο Cooperman είπε ότι χρειάστηκαν 244 χρόνια από τις ΗΠΑ για να περάσουν από το μηδέν εθνικό χρέος στα 21 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Cooperman (το 1989 ήταν πρόεδρος και CEO της Goldman Sachs Asset Management) αναφέρθηκε και στα ομόλογα, λέγοντας ότι αντιπροσωπεύουν «κίνδυνο χωρίς απόδοση και αυτό έχει λειτουργήσει υπέρ της χρηματιστηριακής αγοράς. Νομίζω ότι το χαμηλό ενδιαφέρον για τα ομόλογα είναι ενδεικτικά μιας προβληματικής οικονομίας.
ΥΓ: Ο wise man επιστρέφει από τις διακοπές οριστικά στις αρχές Σεπτεμβρίου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Λαζαράκου στο 1ο Cyber Security Forum: “Ο κανονισμός DORA αναπτυξιακό εργαλείο για τις επιχειρήσεις”
- Λιανεμπόριο: Οριακή αύξηση κατά 0,8% στον τζίρο το γ΄ τρίμηνο
- Ισπανία: Αύξηση του έκτακτου φόρου στα υπερκέρδη των τραπεζών
- Υπουργείο Εργασίας: Απόφαση παράτασης της αρμοδιότητας του ΝΑΤ σε θέματα παροχών συντάξεων και εφάπαξ ναυτικών