the wise man
Περιεχόμενα
Έτοιμος για το επόμενο βήμα ο Ευαγγ. Μυτιληναίος: Η συμφωνία με τη σερβική κυβέρνηση για καταβολή, σε τέσσερις τριμηνιαίες δόσεις της αποζημίωσης των 40 εκατ. δολαρίων που επιδίκασε στη Μυτιληναίος το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, διευκολύνει τις επόμενες κινήσεις του Ευαγγ. Μυτιληναίου. Η τελευταία δόση θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο του 2018 με αποτέλεσμα η εισηγμένη να ενισχύεται φέτος με σημαντική ρευστότητα και παράλληλα να κλείνει μια «πληγή» 15 ετών. Η Μυτιληναίος είχε από το 1996 συνεργασία με τη σερβική εταιρεία RTB Bor, η οποία αποτελεί παγκοσμίως ένα από τα μεγαλύτερα μεταλλουργικά και μεταλλευτικά συγκροτήματα εξόρυξης και παραγωγής χαλκού και ελέγχεται από το σερβικό Δημόσιο. Από το 2004, που άρχισαν οι Σέρβοι να αθετούν τις υποχρεώσεις τους, μέχρι το 2012, η κυβέρνηση της Σερβίας τους κάλυπτε νομοθετικά όπως έκρινε και το Διεθνές Δικαστήριο που επιδίκασε την αποζημίωση στον ελληνικό όμιλο. Απανωτές κυβερνήσεις, με το πρόσχημα πως θα ιδιωτικοποιήσουν την RTB Bor, στην ουσία απαλλοτρίωσαν την επένδυση της Μυτιληναίος που δικαιώθηκε στα διεθνή δικαστήρια, σε μια απόφαση που θεωρείται σταθμός στα χρονικά της διαιτησίας.
Η αναταραχή και οι νέες ομολογιακές εκδόσεις
Η Μυτιληναίος και πολλές άλλες υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις δεν θέλουν αναστάτωση στις αγορές αυτή την περίοδο γιατί έχουν σοβαρά επενδυτικά σχέδια να χρηματοδοτήσουν.
Το κλίμα των τελευταίων ημερών δεν βοηθά τις ελληνικές επιχειρήσεις που ετοιμάζονταν να βγουν στις αγορές για ομολογιακές εκδόσεις.
Για την ιστορία, στη διάρκεια του 2017 εκδόθηκαν εννέα ελληνικά εταιρικά ομόλογα για την άντληση περίπου 1,9 δισ. ευρώ με κουπόνια που ξεκινούσαν από το 2,375% της Τιτάν και έφταναν μέχρι το 5,3% της MLS και το 5,25% της Intralot.
Πέρυσι, παρά το θόρυβο και τα… πανηγύρια στα οποία είναι επιρρεπείς οι πολιτικοί και οικονομικοί σχολιαστές τα αποτελέσματα σε επίπεδο deals ήταν πενιχρότατα.
Θα τα ακούσετε και σήμερα από τον Κώστα Μητρόπουλο της PwC που έχει σχετική παρουσίαση!
Το αξιόλογο ακίνητο του ιδιοκτήτη της Neoset
Δεν έχουν τέλος οι περιπέτειες του ιδιοκτήτη της κάποτε κραταιάς εταιρείας επίπλων Neoset Κώστα Αλεξανδράκη. Στα τέλη του μήνα η Eurobank βγάζει σε πλειστηριασμό ένα σημαντικό ακίνητο στη γωνία της Λεωφόρου Κηφισιάς με την Κατεχάκη που είχε αγοράσει ο Κ. Αλεξανδράκης από την Mobil Oil προ 30ετίας.
Πρόκειται για κτίριο που σήμερα στεγάζει το γυμναστήριο Yava. Η τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού είναι πάντως αρκετά τσουχτερή, τα 3,95 εκατ. ευρώ.
Με ένα εκατομμύριο λιγότερα, δηλαδή με 2,9 εκατ. ευρώ, βγαίνει σε πλειστηριασμό, πάντως, ολόκληρο το σχολικό συγκρότημα της Γενναδείου Σχολής στο Καλαμάκι!
Το πανηγύρι της Πάτρας
Βέβαια, ο σφυγμός της οικονομίας (λέμε τώρα!) χτυπούσε αυτές τις ημέρες στην Πάτρα όπου πραγματοποιήθηκε το τελευταίο πανηγυράκι (αναπτυξιακό συνέδριο το λένε) του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έσπευσε να αφήσει αιχμές προς τον Γιάννη Στουρνάρα υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα βγήκε στις αγορές, το περασμένο καλοκαίρι, χωρίς να γίνουν «δύο – τρεις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις» όπως είχε προτείνει ο διοικητής της ΤτΕ.
Βέβαια, δεν βρέθηκε κάποιος από τους συμμετέχοντες να του απαντήσει πως πράγματι είναι ανίκανοι να τελειώσουν εντός χρονοδιαγράμματος ακόμα και τη μικρότερη ιδιωτικοποιήση.
Μπορούν, όμως, με ευκολία να ξεπουλήσουν τα πάντα, όπως αποδεικνύει η σύσταση του υπερταμείου και η υποθήκευση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων για 99 χρόνια.
Νέα σχολή νομικής για… ανεπιθύμητους
Από την Πάτρα ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε την ίδρυση και νομικής σχολής στο πανεπιστήμιο της αχαϊκής πρωτεύουσας!
Μα καλά, δεν είχε ακούσει ο υπουργός της Παιδείας πως ο συνάδελφός του στο υπουργείο Οικονομίας αποκλείει τους νομικούς από τους μισούς διαγωνισμούς για επιλογή νέων γενικών γραμματέων;
Τι να το κάνουν το πτυχίο της νομικής όταν θεωρούνται ανεπιθύμητοι στην Πλατεία Συντάγματος υπουργέ μου;