• Έτοιμο το νέο ομόλογο Μαρινάκη, η μυστική συνομιλία Σκρέκα – Στάσση, οι τραπεζίτες και οι κρατικές εγγυήσεις και τα απρόσμενα έσοδα της Ηλέκτωρ

    Κάθε Μέγαρο στην Ελλάδα  έχει και το δικό του σκύλο του ως «μασκώτ».Μέχρι πρότινος είχαμε μόνον τον Πίνατ στο Μέγαρο Μαξίμου…

    image

    Η μυστική συνομιλία Σκρέκα – Στάσση

    Πολλοί αναρωτιούνται για ποιους λόγους την τελευταία -κυριολεκτικά- στιγμή ο ΥΠΕΝ κ. Κ. Σκρέκας μετατόπισε κατά 15 ημέρες την ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να ανακοινώσουν οι προμηθευτές και καθετοποιημένοι πάροχοι ρεύματος την ενιαία χρέωση των πελατών τους για τον Αύγουστο, όπως ορίζει ο νέος νόμος.

    Η λογική και αναμενόμενη αιτία της αναβολής είναι η μεγάλη αναταραχή στην ΕΕ με το κλείσιμο από τη Μόσχα του αγωγού Nord Stream -1 για συντήρηση.

    Όπως γνωρίζουμε  όλοι, ο αγωγός  είναι το ενεργειακό και επιχειρηματικό «οξυγόνο» της γερμανικής και κατ’ επέκταση ευρωπαϊκής οικονομίας.

    Όλοι αναρωτιούνται εάν ο Πούτιν θα ξανα-ανοίξει τον αγωγό στις 21 Ιουλίου μετά την προγραμματισμένη διακοπή για συντήρηση, ή εάν …πάπαλα ο αγωγός οπότε «κλάψτε ουρανοί» όπως λέει και ένας φίλος του wiseman  που δουλεύει χρόνια στην Κομισιόν.

    Υπάρχει όμως και η βαθύτερη και εξίσου σοβαρή αιτία.

    Ο κ. Σκρέκας θέλησε να πάρει γνώμες από πρώτο χέρι της αγοράς για το πολύ σοβαρό αυτό θέμα.

    Μίλησε με τρείς μάνατζερ (ο ίδιος ή το στενό του επιτελείο, δεν κάνει διαφορά) και πολύ καλά έκανε.

    Να θυμίσουμε πως μέχρι σήμερα οι υπολογισμοί των ηλεκτροπαραγωγών και των προμηθευτών έδειχναν ότι θα πρέπει να ανακοινώσουν στους καταναλωτές μία τιμή κιλοβατώρας στα 50 λεπτά.

    Τιμή «φωτιά», αν αναλογιστεί κανείς πως τον Ιούλιο και τον Ιούνιο χωρίς τις επιδοτήσεις η τιμή διαμορφώνεται μαζί με τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα 35 λεπτά.

    Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς του κ. Σκρέκα και του ΥΠΕΝ, θα πρέπει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης  κάθε μήνα να εκταμιεύει πλέον  πάνω από 1 δις. ευρώ, με κάποια σενάρια να φτάνουν ακόμα και κοντά στο 1,5 δις. ευρώ.

    Και ερχόμαστε τώρα στις συνομιλίες του υπουργού με τους μανατζαραίους.

    Πρώτος ήταν φυσικά ο κ. Γ. Στάσσης της ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 που του είπε ευθαρσώς: «Υπουργέ, καλύτερα να περιμένουμε λίγο διότι με το χάος που επικρατεί σήμερα στην ΕΕ η τιμή που θα πρέπει να ανακοινώσεις θα είναι …εξίσου χαοτική!»

    Οι άλλοι δύο ισχυροί μάνατζερ ιδιωτικού και ημι-δημόσιου Ομίλου του περιέγραψαν την κατάσταση με ακόμη μελανότερα χρώματα.

    «Υπουργέ έτσι όπως είναι η κατάσταση ξέχνα την τιμή κιλοβατώρας στα 50 λεπτά που υπολόγιζες.

    Τώρα μιλάμε πιά για 60 και 65 λεπτά ανά κιλοβατώρα, πράγμα που σημαίνει ότι το ΤΕΜ πρέπει να βρίσκει κάθε μήνα 2 δις για τις επιδοτήσεις.

    Κάνε ότι σε φωτίσει ο Θεός!».

    Και ο κ. Σκρέκας αποφάσισε να κάνει …υπομονή 15 μέρες τουλάχιστον.

     

    Έτοιμο το νέο ομόλογο Μαρινάκη 

    Οι καιροί ου μενετοί.

    Το ενεργειακό κόστος χτυπάει “κόκκινο”, οι ανάγκες της χώρας για υγροποιημένο αέριο αυξάνονται και οι Έλληνες πλοιοκτήτες μεταφοράς LNG βρίσκονται σε επιχειρηματική…διάταξη μάχης.

    Με  πρώτο και καλύτερο τον Βαγγέλη Μαρινάκη που κάτω από αυτές τις συνθήκες, δρομολογεί  μια δεύτερη έκδοση ομολόγου με πράσινες αναπτυξιακές υποθήκες.

    Το ποσό εκτιμάται ότι θα είναι πέριξ των 100 εκατ. ευρώ.

    Το εξαιρετικά σημαντικό, οικονομικό εκτόπισμα του Έλληνα εφοπλιστή, σε συνδυασμό με τη δυναμική της ναυτιλιακής του εταιρείας, εισηγμένης στη Wall Street , αναμένεται να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους επενδυτές.

    Και μάλιστα σε μια περίοδο έξαρσης του πληθωρισμού, όπου τα ελληνικού δικαίου εταιρικά ομόλογα, προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις για αξιοπρεπείς αποδόσεις.

    Καθότι και τα επιτοκιακά “κουπόνια” των ομολογιακών εκδόσεων κινούνται ανοδικά, σε σχέση με το παρελθόν.

    Το πρώτο ναυτιλιακό ομόλογο (SPLP Shipping) του Βαγγέλη Μαρινάκη βγήκε τον περσινό Οκτώβριο, με 5ετή διάρκεια και επιτόκιο στο 2,65%.

    Τα κεφάλαια που ζητήθηκαν ήταν 150 εκατ. ευρώ, αλλά οι προσφορές είχαν εκτιναχτεί τότε στα 801,37 εκατ. ευρώ.

    Με τη ζήτηση να είναι 5,34 φορές μεγαλύτερη από την προσφορά.

    Η συγκεκριμένη έκδοση είχε ευρεία απήχηση, αφού συμμετείχαν 8.234 επενδυτές.

     

    Τα πλοία μεταφοράς LNG και ο Βαγγέλης Μαρινάκης

    Αναφορικά πάντως με το “καυτό’” ενεργειακό τοπίο, μόλις προ ημερών η Goldman Sachs κοινοποίησε τις δυσοίωνες οι προβλέψεις της μετά το δεκαήμερο κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 1.

    Η επενδυτική τράπεζα προειδοποίησε για αύξηση του ενεργειακού κόστους κατά 65% εάν διακοπούν πλήρως οι ροές αερίου από τη Ρωσία.

    Η χώρα μας παραμένει εξαρτημένη από το Ρωσικό φυσικό αέριο σε σημαντικό βαθμό ενώ παράλληλα αυξάνεται διαρκώς η εξάρτηση μας από το υγροποιημένο αέριο, με τις εισαγωγές να καταγράφουν άνοδο κατά 47,3% το ‘α εξάμηνο.

    Κι όλα αυτά, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έως το τέλος Ιουνίου είχαν φτάσει στη Ρεβυθούσα 39 φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου, έναντι μόλις 15 πέρυσι.

    Γεγονός που σαφώς και σηματοδοτεί το ευνοϊκό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί για τους Έλληνες πλοιοκτήτες μεταφοράς LNG, με ξεχωριστό σημείο αναφοράς τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

    Ο οποίος ξανανοίγει πανιά για νέο, πράσινο, ναυτιλιακό ομόλογο.

    Διαπραγματεύσιμο και αυτό στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

    Ρέγκλιγκ… ο αναντικατάστατος-Ραντεβού το Σεπτέμβριο για τον διάδοχο του

    Φαίνεται τελικά ότι  ο απερχόμενος επικεφαλής του ESM Kλάους Ρέγκλινγκ , ο οποίος για να μην ξεχνιόμαστε παραμένει ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδος, είναι πολύ δύσκολο ν΄ αντικατασταθεί.

    Πως αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς τη δυστοκία των υπουργών Οικονομικών οι οποίοι σχεδόν δύο μήνες τώρα το παλεύουν φιλότιμα μεν, ανεπιτυχώς δε, προκειμένου να εκλέξουν τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου.

    Η δεύτερη θητεία του Κλ. Ρέγκλινγκ λήγει στις αρχές Οκτωβρίου, ωστόσο  όσοι γνωρίζουν εκ των έσω τα τεκτεινόμενα, σε αυτούς τους «Ευρωπαικούς Θεσμούς» εκτιμούν ότι ήδη η ανάδειξη του νέου διευθύνοντος συμβούλου έχει καθυστερήσει.

    Χθες λοιπόν, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν κατάφεραν χθες για δεύτερη συνεχή  φορά να συμφωνήσουν για τον επόμενο επικεφαλής του ESM.

    Ο Πορτογάλος Joao Leao έλαβε το 56% των ψήφων και ο Pierre Gramegna του Λουξεμβούργου το 59% της υποστήριξης σε δεύτερη ψηφοφορία.

     Έτσι το παιγνίδι  παραμένει αμφίρροπο καθώς για να εκλεγεί κάποιος για το  συγκεκριμένο αξίωμα θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 80% των ψήφων.

    Μετά  και αυτή την αποτυχία, η επόμενη ψηφοφορία, η οποία όλοι προσδοκούν να είναι και λυσιτελής, έχει προγραμματιστεί να γίνει στη συνεδρίαση που θα έχουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης το Σεπτέμβριο , λίγε μέρες δηλαδή πριν ολοκληρωθεί η θητεία του Ρέγκλινγκ.

     

    Prodea: Με επενδύσεις 200 εκατομμυρίων φέρνει τις Built to Rent κατοικίες στην Ελλάδα

    Η είσοδος της Prodea στα οικιστικά ακίνητα έχει ήδη ξεκινήσει μέσω στρατηγικής συνεργασία με ομάδα developers που θα είναι και operators των κατοικιών.

    Η αρχή γίνεται από τα βόρεια προάστια με πέντε έργα, τα οποία μετά την αποπεράτωσή τους θα διατεθούν προς πώληση (Build to Sell) και ενοικίαση (Build to Rent).

    Μάλιστα, σε αυτό το μοντέλο της ανάπτυξης σπιτιών προς μίσθωση από επενδυτές, η Prodea θα επενδύσει περί τα 30 εκατ. ευρώ, κόβοντας το νήμα αυτής της αγοράς στην Ελλάδα, μιας και ακόμα στη χώρα δεν έχει εφαρμοστεί.

    Συνολικά, πρόκειται για ενεργειακά αυτόνομες κατοικίες με υψηλής αισθητικής αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, η απόδοση των οποίων θα πρέπει να είναι πάνω από 7%.

    Αυτή η πρώτη φάση των πέντε έργων βόρεια της πρωτεύουσας θα κοστίσει 60 εκατ. ευρώ στην Prodea και έχει ορίζοντα παράδοσης από 18 έως 36 μήνες.

    Κάποια οικόπεδα προς ανάπτυξη είναι ήδη αδειοδοτημένα, ενώ όταν ξεκινήσει η κατασκευή άμεσα θα ξεκινήσει και η προπώληση.

     

    Οι κρατικές εγγυήσεις πίσω από την μεγάλη πιστωτική επέκταση των τραπεζών

    Ο Ιούλιος θα είναι μήνας εξελίξεων για τα κόκκινα δάνεια καθώς αναμένεται, ακόμη και ως το τέλος της εβδομάδας  να κλείσουν δύο μεγάλα projects, αυτό της «ΑΡΙΑΔΝΗΣ  και το Skyline της Αlpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,68 , ενώ ως το τέλος του μήνα η Intrum  θα πρέπει να ανακοινώσει τον προτιμητέο επενδυτή για το Τethys.

    Eπίσης, αν όλα εξελιχθούν ομαλά η Τράπεζα Αττικής θα επιχειρήσεις να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ.

    Μία που ανέφερα τον ΗΡΑΚΛΗ μου ήρθε συνειρμικά το ευρύτερο «λεπτό ζήτημα» της παροχής κρατικών εγγυήσεων  από το Ελληνικό Δημόσιο.

    Λίγο τα κόκκινα δάνεια, λίγο η πανδημία και απ΄ότι φαίνεται στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν τερματίσει το «κοντέρ».

    Και για να μιλάμε και με την «γλώσσα των αριθμών» το ανεξόφλητο υπόλοιπο των εγγυήσεων που έχει παράσχει το Ελληνικό Δημόσιο έχει φθάσει σε ύψος ρεκόρ όλων των εποχών, αγγίζοντας τα 30,4 δισ. Ευρώ.

    Από αυτά την μερίδα του λέοντος έχουν πάρει οι Τράπεζες (18,5 δισ. ευρώ) μέσω του προγράμματος Ηρακλής, για να «ξεφορτώσουν» από τους Ισολογισμούς τους τα κόκκινα δάνεια.

    Επίσης οι τράπεζες (μαζί με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα) έχουν λάβει εγγυήσεις περίπου 3,5 δισ. ευρώ για να χορηγήσουν δάνεια σε επιχειρήσεις.

    Έτσι  λοιπόν εξηγείται και η μεγάλη πιστωτική επέκταση που καταγράφηκε πέρυσι και οι θεαματικές εκταμιεύσεις δανείων που προβάλλου επικοινωνιακά  ορισμένες τράπεζες.

     

    Απρόσμενα έσοδα  2 εκατ. ευρώ για την ΗΛΕΚΤΩΡ

    Η Περιφέρεια Αττικής καλείται να πληρώσει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 2,6 εκατ. Ευρώ προς τη θυγατρική του Ομίλου Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0% 2,60 , ΗΛΕΚΤΩΡ που δραστηριοποιείται στα έργα διαχείρισης απορριμμάτων.

    Η ιστορία ξεκίνησε το 2020 όταν η ΗΛΕΚΤΩΡ κινήθηκε νομικά  κατά του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου του Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), στον οποίο Πρόεδρος είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος, Βασίλειος Κόκκαλης, και εν τέλει οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμβιβασμό.

    Όπως προκύπτει λοιπόν από την  σχετική απόφαση του φορέα,  φαίνεται ότι  «ήγγικεν η ώρα» για την Περιφέρεια Αττικής να βάλει το χέρι στην τσέπη και να πληρώσει στην εταιρεία την πρώτη δόση του ποσού, η οποία ανέρχεται σε  τα 550.000 ευρώ.

    Ο  ΕΔΣΝΑ να σας θυμίσω,  είναι ο φορέας που δημοπρατεί τις τρεις μονάδες απορριμμάτων στην Αττική (Φυλή, Σχιστό και Γραμματικό) συνολικής αξίας 898 εκατ. Ευρώ, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται αντιμέτωπη με νομικές αξιώσεις, καθώς οι μεγάλοι Όμιλοι που διεκδικούν τα έργα έχουν υποβάλει αγωγές με κύριο σημείο τα «παραθυράκια» και τα «κενά» στα τεύχη δημοπράτησης.

    Φημολογείται  μάλιστα, πως ήδη το νομικό του τμήμα, το οποίο είναι υποστελεχωμένο, θα περάσει μαύρο καλοκαίρι καθώς οι Κοινοπραξίες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,80% 17,68Intrakat ΙΝΚΑΤ -0,60% 4,95 -Watt και ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ 0% 1,47 -ΑΑΓΗΣ έχουν προσφύγει εναντίον του λόγω του αποκλεισμού τους από τον διαγωνισμό για τη μονάδα στο Γραμματικό.

     

    Τι θα σερβίρουμε στον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας

    Mε γεύματα των 20 ευρώ θα την «βγάλουν» τα 20 στελέχη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας το τετραήμερο που θα βρίσκονται στη χώρα μας για να αξιολογήσουν την ελληνική ενεργειακή πολιτική.

    Την ευθύνη για το catering που θα στοιχίσει 1.527 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)  την αναλαμβάνει η Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Τώρα όσον αφορά στο μενού που έχει συμφωνηθεί θα περιλαμβάνει από Μini cheesecake καπνιστού ,σολομού σε γερμανικό ψωμάκι, μέχρι κεφτεδάκια με δυόσμο, τοματίνια και κύβους από τυρί cheddar.

    Ελπίζω η κουζίνα να βοηθήσει στην «εις βάθος εξέταση της Ελλάδος» από τον Διεθνή Οργανισμό.

     

    Ο πιστός σκύλος του Παύλου Μυλωνά

    Κάθε Μέγαρο στην Ελλάδα  έχει και το δικό του σκύλο του ως «μασκότ».

     Μέχρι πρότινος είχαμε μόνον τον Πίνατ στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Το συμπαθές τετράποδο που είχε υιοθετηθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και έχει  γίνει γνωστός στο Πανελλήνιο, υποδεχόμενος  ενίοτε τους υψηλούς επισκέπτες.

    Όπως μαθαίνω τις τελευταίες ημέρες βόλτες κόβει στο εσωτερικό του Μεγάρου Καρατζά ένας άλλος σκύλος.

    Αυτός βέβαια δεν διαμένει εκεί αλλά πηγαινοέρχεται κάθε μέρα μαζί με το αφεντικό του που τυγχάνει να είναι και το «αφεντικό» της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ 0% 7,87 .

    Σωστά καταλάβατε πρόκειται για τον πιστό σκύλο του Παύλου Μυλωνά ο οποίος τις τελευταίες ημέρες  δεν αφήνει  ούτε λεπτό μόνο τον κύριο του,  και συνοδεύει ακόμη και στο γραφείο του στην Τράπεζα,  προκαλώντας ευχάριστη εντύπωση σε όλους παρισταμένους φιλόζωους.

    Άλλοι πάλι – πιο κακεντρεχείς – αναπολούν τις εποχές που στον ξενώνα της Εθνικής φιλοξενούνταν από τη  «Διοίκηση» μόνον υπέρκομψες κυρίες της κοσμικής Αθήνας.

     

    Το Δώρο του Holterman στους Κερκυραίους

    Κατέπλευσε χθες στην Κέρκυρα το υπερσύγχρονο σκάφος Ελληνικής κατασκευής της “VIKING NORSAFE,” δωρεά της Εταιρίας “REGGEBORGH INVEST”, για το Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών της Κέρκυρας.

    Διαθέτει 3x450hp εξωλέμβιες με μεγάλη αυτονομία και υπερσύγχρονα συστήματα πλοήγησης και εντοπισμού στόχων.

    Η αγάπη του αφεντικού της REGGEBORGH Henry Holterman, για την Ελλάδα και ειδικά για την Κέρκυρα, δεν κρύβεται.

    Δεν είναι τόσο η αξία του σκάφους, αλλά το γεγονός ότι ο Ολλανδός φιλέλληνας, θέλει η αγαπημένη του Κέρκυρα και τα γύρω νησιά να είναι όσο πιο “θωρακισμένα” γίνεται.

    Σπάνια πάντως συναντάμε ευρωπαίους πολίτες να θέλουν να δείξουν τόσο ηχηρά την ευγνωμοσύνη τους στον τόπο που τους φιλοξενεί και στους κατοίκους του.

    Οι περισσότεροι θέλουν να περνούν απαρατήρητοι, κάτι  που δεν συμβαίνει με τον Ολλανδό billionairre.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.