Ο Μπουλούτας παίρνει το όπλο του
Σήμερα αναμένεται η δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων από τον ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0% 2,60 για το 1ο τρίμηνο του 2022.
Τα στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί θα δούμε εάν ο σχεδιασμός της διοίκησης Μπουλούτα για επιστροφή στην κερδοφορία της κατασκευής στο τέλος του έτους αρχίζει να αποδίδει καρπούς, εάν η πρόβλεψη της αγοράς για 3 δισ. ευρώ ανεκτέλεστο στο τέλος του 2022 είναι εφικτή και ποια τα μηνύματα που θα σταλούν στους ομολογιούχους ενόψει της πληρωμής του ακριβού ομολόγου πάλι στο τέλος της χρονιάς αυτής.
MYTILINEOS: Πουλάει το LANSDOWNE
Τρομερή εντύπωση έκανε στους συμμετέχοντες στην αγορά η χθεσινή πτώση κατά 2.51% της μετοχής της MYTILINEOS ΜΥΤΙΛ 0% 36,70 με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει λίγο θετικός κατά 0.04% και την ΕΘΝΙΚΗ ΕΤΕ 0% 7,87 να κλείνει με άνοδο κατά 1.67% στα 3.66€.
Να θυμίσουμε ότι αύριο, στο call auction, γίνεται το rebalancing για τον MSCI που αναμένονται εισροές της τάξης των 134 εκ δολαρίων για την μετοχή της MYTILINEOS και περί τα 150 εκ δολάρια για την μετοχή της ΕΘΝΙΚΗΣ.
Μετά το χθεσινό άγαρμπο χώσιμο στην μετοχή της MYTILINEOS, ο Wiseman είπε να το ψάξει.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Wiseman, πωλητής στην μετοχή της MYTILINEOS χθες αλλά και τις τελευταίες ημέρες, είναι το LANSDOWNE.
Μετά τον ΟΛΠ (πούλησε το 2,4% των μετοχών, τις προηγούμενες 10 ημέρες), το βρετανικό hedge fund μηδενίζει την θέση του και στην MYTILINEOS.
Άγνωστος ο λόγος γιατί μηδενίζει την θέση του στον ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ και στον ΟΛΠ ΟΛΠ 1,50% 27,10 .
Χθες όμως, επειδή η Αμερική ήταν κλειστή, βρήκε την ευκαιρία να χτυπήσει το χαρτί με επιθετικές πωλήσεις.
Επειδή τελειώνει βλέπετε, του έχουν μείνει λίγα χαρτιά ακόμα (εκτιμώνται σε 300.000 μτχ), το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να πέσει η τιμή της μετοχής.
Γιατί πολύ απλούστατα, έχει πουλήσει την θέση του με πολύ χαμηλότερη τιμή.
Δεν πειράζει όμως, κάθε εμπόδιο σε καλό.
Καλύτερα που φεύγει τώρα έστω και άγαρμπα, από την MYTILINEOS γιατί έτσι μπορούν κάποιοι να εκμεταλλευτούν την βιασύνη του και να τοποθετηθούν κάτω από το πακέτο των 4.5 εκ μετοχών που έγινε στα 17.00€.
Ο Wiseman πιστεύει ότι και ο ΟΛΠ αλλά και η MYTILINEOS σ’ αυτά τα επίπεδα τιμών είναι εξαιρετική ευκαιρία για χτίσιμο θέσης.
Οι κερδοσκόποι της ΔΕΗ
Όμως δεν είναι μόνο ο Mytilineos.
Το WISEMAN πληροφορείται ότι οι πιέσεις στην ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 των τελευταίων εβδομάδων οφείλεται στο LANSDOWNE και στο Lansdowne Energy Dynamics Fund, ένα long/short fund που διαχειρίζεται 1,4 δισ. ευρώ και ανήκει στο LANSDOWNE.
Αυτή την στιγμή τα δίδυμα FUNDS έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους 2,3 εκατ. μετοχές που εκτιμάται ότι θα τις πουλήσουν τις επόμενες ημέρες.
Υπενθυμίζεται ότι ο fund LANSDOWNE πουλούσε τις προηγούμενες ημέρες και την μετοχή της LAMDA DEVELOPMENT ΛΑΜΔΑ 0,27% 7,45 .
Αυτήν την στιγμή έχει μηδενίσει την θέση του.
Συνολικά εκτιμάται ότι πουλάει όλες τι θέσεις του και αποχωρεί (προς το παρόν ) από την Ελλάδα.
Ο πρέσβης Γιόσι Αμράνι και οι Ισραηλινοί
Είναι γνωστό σε όλους ότι τον τελευταίο ένα χρόνο τέσσερις Ισραηλινές εταιρίες Real Estate έχουν ξαμοληθεί και αγοράζουν ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στο λιμάνι του Πειραιά.
Το τελευταίο διάστημα και αφού αγόρασαν στην περιοχή της πλατείας Ομονοίας και στον άξονα Πανεπιστημίου – Σταδίου επικεντρώθηκαν στην πολλά υποσχόμενη γειτονιά της πλατείας Κοτζιά.
Στα γύρω στενά της πλατείας υπάρχουν αρκετά τριώροφα και τετραώροφα κτίρια όπου το μεν ισόγειο αξιοποιείται ως κατάστημα συνήθως από τον ιδιοκτήτη, οι δεν όροφοι που ήταν κατά τεκμήριο μικρές βιοτεχνίες ή και αποθήκες για πολλά χρόνια τώρα παραμένουν κενοί.
Παρόλο που φημίζονται για τις σκληρές τους διαπραγματεύσεις οι επενδυτές από το Ισραήλ εμφανίζονται αρκετά γαλαντόμοι στα ποσά που δίνουν για να αγοράσουν αυτά τα κτίρια.
Για να υπογραμμίσουν μάλιστα την σοβαρότητα των προθέσεών τους (αφού στην Ελλάδα κυκλοφορούν ουκ ολίγοι αεριτζήδες και νταλαβερτζήδες) χρησιμοποιούν και τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα κ. Γιόσι Αμράνι προς επίρρωση της σοβαρότητάς του.
Έ λοιπόν στα 10 κτίρια που έχουν στοχεύσει δεν έχουν πετύχει ούτε ένα!
Ο λόγος;
Οι Έλληνες ιδιοκτήτες πουλάνε τους ορόφους με ευχαρίστηση αλλά αρνούνται κατηγορηματικά να πουλήσουν τα ισόγεια είτε επειδή τα χρησιμοποιούν ήδη ως καταστήματα είτε επειδή πιστεύουν ότι στο μέλλον θα πάρουν πολύ πιο υψηλή αμοιβή επειδή το κέντρο της Αθήνας αναβαθμίζεται δραστικά.
Άλλωστε σε πολλούς είναι ήδη γνωστό το σχέδιο της «κόκκινης γραμμής» που θα χαραχτεί νοητά στο σταθμό Λαρίσης: πάνω από τον Σταθμό Λαρίσης η περιοχή Ομόνοια – Μοναστηράκι – Πλατεία Κοτζιά – Πλατεία Καραϊσκάκη θα γίνει περίπου σαν το Σύνταγμα και από το Σταθμό Λαρίσης και κάτω θα έχουμε την λεγόμενη … «Αθήνα -2».
Εν τω μεταξύ οι Έλληνες δεν πουλάνε τα ισόγεια και οι Ισραηλινοί περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία να αρχίσουν να αγοράζουν.
Ο ΓΑΛΑΞΙΑΣ και ο πόλεμος των Κινέζων
Απελπισία έχει πιάσει πολλούς Έλληνες αλλά και ξένους επενδυτές – επιχειρηματίες οι οποίοι αναζητούν για οποιοδήποτε λόγο ένα μεγάλο οικόπεδο στο Θριάσιο Πεδίο για χώρους αποθήκευσης ή ακόμα και για βιοτεχνική – βιομηχανική εγκατάσταση.
Πρόσφατο παράδειγμα η εν Ελλάδι αντιπροσωπεία της μεγαλύτερης Ιταλικής Αυτοκινητοβιομηχανίας η οποία αναζητούσε γύρω στα 100 στρέμματα στον Ασπρόπυργο ή στην Ελευσίνα ή στην Μάνδρα για να στοκάρει αυτοκίνητα εισαγωγής και να τα κρατήσει εκεί μέχρι να …ακριβύνουν.
Μέχρι στιγμής δεν έχει βρει τίποτα.
Το αξιοσημείωτο είναι πως σε όποιο οικόπεδο εντοπίζουν οι άνθρωποί τους και μιλούν με τους ιδιοκτήτες ή τους νόμιμους εκπροσώπους παίρνουν μια στερεότυπη απάντηση : «λυπούμαστε κύριοι άλλα ο χώρος έχει πουληθεί στους Κινέζους».
Και όταν λέμε κινέζους δεν εννοούμε μόνο την COSCO που έτσι κι αλλιώς κυριαρχεί στα logistics αλλά και άλλα κινεζικά συμφέροντα από το χώρο του λιανεμπορίου.
Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει όπως μαθαίνω αυτή την εποχή και η Διοίκηση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «ΓΑΛΑΞΙΑΣ» που αναζητά εναγωνίως 120-150 στρέμματα στην ίδια περιοχή.
Μέσω ενός πολύ σοβαρού ανθρώπου στο real estate χτυπάει πόρτες και πέφτει συνεχώς πάνω σε Κινέζους.
«Ούτε στη Σαγκάη με το lockdown να βρισκόμασταν» μονολόγησε χαριτολογώντας ο άνθρωπος του real estate.
Αφού απογοητεύθηκε από Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Μάνδρα και Μαγούλα ανηφόρισε λίγο και βρήκε αντίστοιχο χώρο με τις σχετικές άδειες στις Αφίδνες (τα Κιούρκα που έλεγαν οι παλιοί) αλλά και εκεί πάλι σε Κινέζους έπεσε!
Και να σκεφτεί κανείς ότι ο Γαλαξίας που έχει περίπου 1 δις. τζίρο και μηδενικό δανεισμό πληρώνει μετρητοίς για να αγοράσει αυτά τα 120-150 στρέμματα και να κάνει το μεγάλο logistics center που έχει σχεδιάσει.
Οπότε ο 85χρονος κύριος Πάνος Πουρσανίδης που διοικεί το πολυμετοχικό σχήμα του Γαλαξία προσανατολίζεται πλέον προς τα Οινόφυτα όπου ακόμα δεν έχουν φτάσει οι Κινέζοι.
Από εκεί όμως μέχρι την καρδιά του Λεκανοπεδίου της Αττικής και μέχρι το Λιμάνι του Πειραιά το κόστος όπως καταλαβαίνετε ανεβαίνει.
«Πρόλαβαν οι Κινέζοι και τα κλείδωσαν όλα και άντε τώρα να τους ξεκλειδώσεις» μονολογούσε άλλος επιχειρηματίας στην ανάπτυξη ακινήτων.
Έρχονται οι νέοι κανονισμοί της Βασιλείας για τις Τράπεζες
Κρίσιμη η σημερινή ημέρα για τις Τράπεζες της Ευρωζώνης και κατ΄επέκταση τις ελληνικές, καθώς η περίφημη Επιτροπή της Βασιλείας στην Ελβετία αναμένεται να ανακοινώσει τους νέους εποπτικούς κανόνες.
Το θέμα μπορεί να ακούγεται πολύ τεχνικό και άρα βαρετό, όμως για όσους καταλαβαίνουν οι νέοι κανόνες έχουν πολύ μεγάλη σημασία για τις τράπεζες καθώς επηρεάζουν αποφασιστικά τον τρόπο λειτουργίας τους.
Και αυτό διότι η πανίσχυρη αυτή Επιτροπή καθορίζει στην ουσία το πώς θα πρέπει οι τράπεζες να υπολογίζουν τα ίδια κεφάλαια τους.
Όπως λοιπόν μαθαίνω οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν να διευκολύνουν τις διασυνοριακές εξαγορές και συγχωνεύσεις, καθώς θα επιτρέπουν στις τράπεζες να κάνουν τέτοιες συμφωνίες χωρίς να αντιμετωπίζουν τη «δαμόκλειο σπάθη» των αυστηρότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων.
Νομίζω η χαλάρωση των κανόνων για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι ότι χρειάζεται η αγορά για να κινηθεί λίγο και η χρηματιστηριακή αγορά.
Πόσo θα πουληθούν τα παγωτά Δωδώνη; Ποιοι κατεβαίνουν στο διαγωνισμό
Στα μέσα Ιουνίου αναμένεται η αξιολόγηση των προσφορών για την πώληση των παγωτών Δωδώνη.
Η Κρι Κρι έχει καταθέσει προσφορά και έχει περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού των τραπεζών.
Στο νέο γύρο διεκδίκησης της χειμαζόμενης εταιρείας συμμετέχουν σύμφωνα με πληροφορίες, οι: Βενέτης, η Σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία Κρι-Κρι, εταιρεία συμφερόντων του Δημήτρη Βιντζηλαίου, που έχει πάρει τον έλεγχο της Creta Farms και επενδυτικό όχημα του προέδρου και διευθύνοντας συμβούλου της ΕΛΓΕΚΑ, Αλέξανδρου Κατσιώτη.
Πρόκειται για την τρίτη προσπάθεια διάσωσης από το 2017 και καθώς φαίνεται παρά τα προβλήματα της εταιρείας, το ισχυρό εμπορικό σήμα που διαθέτει κρατά το ενδιαφέρον ψηλά.
Πράγματι η εταιρεία διαθέτει ένα πολύ ισχυρό εμπορικό σήμα, το οποίο συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών, παρόλο που οι πωλήσεις της δεν πάνε και τόσο καλά . .
Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό το 2020, η Δωδώνη είχε μείωση 46% των πωλήσεων στα 4,4 εκατ. έναντι 8,6 εκατ. ευρώ το 2019.
Η «Παγωτά Δωδώνη» ιδρύθηκε το 1967, παράλληλα με την πρώην συνεταιριστική και εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία παγωτού (η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη έχει εξαγοραστεί από την διεθνή εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων CVC Capital).
Τώρα όσον αφορά στις προσφορές που θα υποβληθούν, δεν μπορώ να βάλω το χέρι μου στην φωτιά, όμως απ ότι συζητείται στην αγορά ο πήχης έχει κατέβει αρκετά και διαμορφώνεται κάπου στα 3 εκατ. ευρώ, πολύ χαμηλότερα από τα 8 εκατ., που ήταν διατεθειμένο να καταβάλει πριν από μερικά χρόνια το σχήμα, Γιώτης – Γρηγόρης Μικρογεύματα.
Σφυρί πολλών καρατίων σε αναστολή
Τυχερός θα πρέπει να αισθάνεται ο τηλεαντικέρ Γιώργος Τσαγκαράκης, διότι να οι συμβολαιογράφοι «δεν είχαν κατεβάσει τα μολύβια του» αύριο θα έβλεπε τρία από τα ακίνητά του να βγαίνουν στο σφυρί.
Πριν αποφασιστεί η αποχή των συμβολαιογράφων, προγραμματίστηκε τριπλός πλειστηριασμός για τον κοσμηματοπώλη που έγινε γνωστός από τις τηλεπωλήσεις.
Αφορούσε σε ένα ισόγειο κατάστημα στο Κολωνάκι, στη Νεοφύτου Βάμβα, αγοραίας αξίας 882 χιλ. ευρώ, το οποίο ο Γιώργος Τσαγκαράκης αγόρασε το 2006.
Έχει επιφάνεια 178 τ.μ. και κατασχέθηκε για 200 χιλ. ευρώ.
Η Cepal που ήταν επισπεύδουσα ζητούσε 1,1 εκατομμύρια για το κατάστημα.
Επίσης, προς πλειστηριασμό αναρτήθηκε κατοικία σε συγκρότημα μεζονετών του 2000 στη Βούλα, σε καλή κατάσταση συντήρησης.
Τόσο καλή ώστε το playroom, η σάουνα και το τζακούζι να ισορροπούν την απουσία πισίνας, που έκρινε ως μειονέκτημα ο εκτιμητής, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η τιμή πρώτης προσφοράς στα 562 χιλ. ευρώ.
Το σπίτι των 267 τετραγωνικών απέχει 500 μέτρα από τη θάλασσα και «συνοδεύει» μία ακόμα κατοικία στο Κορωπί.
Σε αυτή την περίπτωση, το ακίνητο περιλαμβάνει ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους και 7 οριζόντιες ιδιοκτησίες, εκ των οποίων 3 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων, δύο αποθήκες και δύο διαμερίσματα.
Το ακίνητο στην οδό Ονείρων δηλώνεται ως κατοικία του γνωστού κοσμηματοπώλη και διαθέτει δύο πισίνες.
Σταματάει το «φακέλωμα των μεγαλοφειλετών» η Τράπεζα της Ελλάδος.
Η επαναφορά στην κανονικότητα όταν αναφερόμαστε σε τράπεζες αποδεικνύεται ότι θέλει πολύ χρόνο.
Για παράδειγμα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ΕΤΕ 0% 7,87 Γιάννης Στουρνάρας αποφάσισε να μπει τέλος στο «φακέλωμα των μεγαλοφειλετών» , για στατιστικούς λόγους πάντοτε.
Για να πιάσουμε το νήμα της Ιστορίας από την αρχή, η υποχρέωση αυτή των τραπεζών επιβλήθηκε σε αρκετά χαλεπούς καιρούς στο τέλος του 2016.
Σύμφωνα με την τότε απόφαση του διοικητής της ΤτΕ οι τράπεζες και γενικότερα οι εταιρείες παροχής πιστώσεων υποχρεούνται να γνωστοποιούν στην Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος στοιχεία μεγάλων οφειλετών, εφόσον το συνολικό υπόλοιπο της οφειλής τους υπερβαίνει το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ (€1.000.000).
Η απόφαση αυτή είχε στηριχθεί τότε στην την ανάγκη να διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος εξειδικευμένη στατιστική πληροφόρηση για τα στοιχεία των μεγάλων οφειλετών εποπτευόμενων ιδρυμάτων, με σκοπό την πληρέστερη ανάλυση των χρηματοπιστωτικών εξελίξεων.
Οι παλιές αμαρτίες της Μεσογείου
Παλιές αμαρτίες της ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ βγάζει στην επιφάνεια το νέο έργο για την αποχέτευση στην Ύδρα αξίας 10,6 εκατ. Ευρώ .
Από ότι μαθαίνω η Περιφέρεια Αττικής δίνει «άφεση αμαρτιών» στην εταιρεία και θα της αναθέσει το έργο, ακόμα και αν η δεύτερη παραδέχεται πως έχει χρησιμοποιήσει μεθόδους για τη στρέβλωση ανταγωνισμού στο παρελθόν και έχει τιμωρηθεί για αυτό.
Πρόκειται για μία παλιά υπόθεση η οποία αφορά στο τμήμα «Γούρνες-Χερσόνησος» του ΒΟΑΚ αξίας 57 εκατ. Ευρώ, το οποίο η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ διεκδίκησε το 2012 σε συνεργασία με την ΑΘΩΝΙΚΗ.
Ψάχνοντας λοιπόν τα κιτάπια μου ανέσυρα μία απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού του 2021, με την οποία ο Γιάννης Λιανός εντόπισε οριζόντια αντι-ανταγωνιστική σύμπραξη.
Με αποτέλεσμα να ρίξει λίγες ημέρες πριν από την Πρωτοχρονιά του 2022 καμπάνια αξίας 5.828 ευρώ στη ΜΕΣΟΓΕΙΟ.
Για την ιστορία να σας αναφέρω πως στο έργο μειοδότησε η “Δομική Κρήτης Α.Ε. – ΕΚΤΕΡ Α.Ε. – ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε./ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε.” με έκπτωση 13%.
Η σύμβαση υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2012 και ο άξονας θα έπρεπε να είναι έτοιμος εντός τριετίας, αλλά το έργο «υπέφερε» λόγω εμπλοκών με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί το 2019.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.