ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Παρότι προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τον αριθμό των συμμετεχουσών επιχειρήσεων ή το επίπεδο πολιτικής εκπροσώπησης από πλευράς των εμιράτων, ωστόσο η αποδοχή της πρόσκλησης ν’ αναλάβουν τον ρόλο της τιμώμενης χώρας στην επόμενη ΔΕΘ «έχει κάνει μεγάλη αίσθηση στην Ελλάδα και το εξωτερικό».
Οι λόγοι αυτού του ενδιαφέροντος φαίνεται πως εδράζονται στον στρατηγικό ρόλο και την αλματώδη ανάπτυξη της χώρας. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στο Ντουμπάι (Μάιος 2022), τα ΗΑΕ αποτελούν την πέμπτη σημαντικότερη οικονομία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, ενώ κατατάσσονται στην τρίτη θέση μεταξύ των αραβικών χωρών, με ΑΕΠ περίπου 400 δισ. δολαρίων (παρότι βάσει πληθυσμού βρίσκονται μόλις στη 13η θέση).
Η ιλιγγιώδης ανάπτυξη των ΗΑΕ κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών, οφείλεται -κατά το γραφείο ΟΕΥ- κυρίως στην ανακάλυψη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά εσχάτως στρατηγικό στόχο της χώρας αποτελεί η διαφοροποίηση της οικονομίας και η απεξάρτησή της από τον πετρελαϊκό τομέα. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι «αφήνεται πίσω» η πρόνοια για τις πιο παραδοσιακές ενεργειακές πηγές, σε μια περίοδο μάλιστα που η Ρωσία αποκλείεται ως ενεργειακή εναλλακτική από τις ευρωπαϊκές επιλογές, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
Όλη αυτή η δυναμική των ΗΑΕ εκλαμβάνεται από τη διοίκηση της ΔΕΘ ως σημαντική προϋπόθεση για μια επιτυχημένη διοργάνωση. «Θεωρώ πως η συμμετοχή των ΗΑΕ ως τιμώμενης χώρας στην 86η ΔΕΘ είναι μια πολύ σημαντική επιτυχία για εμάς, που μετά την καθιερωμένη στρατηγική συνεργασία με πολλές χώρες, θέλαμε να αναπτύξουμε στενότερες σχέσεις και με τον αραβικό κόσμο» εξηγεί ο κ.Τζήκας, γνωστοποιώντας ότι η σχετική πρόταση είχε κατατεθεί στα ΗΑΕ πριν από περίπου δύο χρόνια, υπήρξε καταρχάς θετική ανταπόκριση, αλλά η πανδημία της Covid-19 ανέκοψε προσωρινά τον δρόμο της συνεργασίας.
Η Παγκόσμια Έκθεση EXPO του Ντουμπάι, στην οποία υπήρξε σημαντική ελληνική συμμετοχή, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, και στην οποία μετείχε και η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo AE, πρόσφερε -κατά τον κ.Τζήκα- το γόνιμο έδαφος για να συζητηθεί σε πιο συγκεκριμένη βάση η συμμετοχή των Εμιράτων στην 86η ΔΕΘ, συζήτηση που αναμένεται να επαναληφθεί -σε πιο λεπτομερές επίπεδο- στο πλαίσιο της κυβερνητικής και επιχειρηματικής αποστολής από τα Εμιράτα, στις 22 Ιουνίου, στην Αθήνα.
«Θέλουμε να έχουμε σημαντική σχέση με τα ΗΑΕ και με την ευκαιρία της 86ης ΔΕΘ μπορούμε να προβάλλουμε τόσο τις εμιρατινές επενδύσεις στη χώρα μας, όσο και τον ελληνικό εμπορικό και επενδυτικό σχεδιασμό για τα ΗΑΕ» σημειώνει ο κ.Τζήκας, ο οποίος κάνει λόγο για εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας με την πρεσβεία των ΗΑΕ στην Ελλάδα, αλλά και με τις ελληνικές διπλωματικές αρχές στα εμιράτα.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε η διεύρυνση της υφιστάμενης συνεργασίας συν-επενδύσεων, ύψους 400 εκατ. ευρώ, μεταξύ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) και της Mubadala Investment Company (“Mubadala”), κρατικού επενδυτικού βραχίονα με έδρα το Άμπου Ντάμπι, ώστε αυτή να περιλαμβάνει και επενδύσεις σε ελληνικά venture capital (“VC”) και private equity (“PE”) funds υψηλής απόδοσης, τα οποία επικεντρώνονται σε επενδύσεις σε ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς.
Πλεονασματικό για την Ελλάδα το εμπορικό ισοζύγιο λόγω ναυτιλίας
Σύμφωνα με τα προσωρινά στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το 2021, οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών προς τα ΗΑΕ σημείωσαν ισχυρή ετήσια άνοδο κατά 53%, ανερχόμενες στα 362,88 εκατ. ευρώ, ενώ αξιοσημείωτη άνοδο, κατά 145% σημείωσαν και οι εισαγωγές εμιρατινών προϊόντων στην Ελλάδα, φτάνοντας στα 156,8 εκατ. ευρώ.
Η άνοδος των ελληνικών εξαγωγών οφείλεται κυρίως στην αύξηση των ελληνικών πωλήσεων πετρελαιοειδών (+455%), καπνικών προϊόντων (+26%), μαρμάρων (+33%), ειδών αλουμινίου (+48%), γουναρικών (+171%) και μηχανολογικού εξοπλισμού (+22%). Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδας για την τετραετία 2018-2021, η Ελλάδα παρουσιάζει σταθερά σημαντικό πλεόνασμα στο εμπόριο υπηρεσιών με τα ΗΑΕ. Το πλεόνασμα οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ναυτιλιακές υπηρεσίες (θαλάσσιες μεταφορές) και ανέρχεται περίπου στα 400-600 εκατ. ευρώ ετησίως.
Η επιχειρηματική παρουσία ελληνικών συμφερόντων στα ΗΑΕ (περίπου 300 εταιρείες) συγκροτείται κυρίως από επιχειρήσεις κλάδων κατασκευών και ναυτιλιακής υποστήριξης στο Εμιράτο Fujairah, εμπορίου τροφίμων, εστίασης, εμπορίου γούνας, εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομίας των ΗΑΕ, οι ελληνικές άμεσες επενδύσεις (ΑΞΕ) στα ΗΑΕ αφορούν εννέα υποκαταστήματα, 21 εμπορικές αντιπροσωπείες και 305 εμπορικά σήματα.
Σύμφωνα με τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την ίδια πηγή, το απόθεμα ελληνικών ΑΞΕ στα ΗΑΕ ανερχόταν, το 2016, σε 195,6 εκατ. δολ (έναντι 93,8 εκατ. κατά το τέλος του 2015). Η προετοιμασία του περιπτέρου 13, που θα φιλοξενήσει την παρουσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχει ήδη ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς._
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αμαζόνιος: Συμβολική επίσκεψη Μπάιντεν – Έντεκα δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγή
- Χοληστερίνη: Όσα πρέπει να ξέρετε για να μειώσετε τους κινδύνους
- Τουρκία: Αρνήθηκε τη χρήση του εναέριου χώρου της στο αεροσκάφος του προέδρου του Ισραήλ
- Αθήνα: Άνοιξαν οι σταθμοί «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής»