ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Θερμός προμηνύεται ο Σεπτέμβρης για την ελληνική οικονομία καθώς μέσα στο μήνα αναμένονται σημαντικές εξελίξεις που θα επηρεάσουν το εύρος των παροχών της ΔΕΘ και του προϋπολογισμού του 2023 αλλά και τις αγορές μετοχών και ομολόγων.
Με πρώτο σταθμό τη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup, 1 – 2 Σεπτεμβρίου και δεύτερο την άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στις 9 Σεπτεμβρίου, οριστικοποιείται το πακέτο της ΔΕΘ που θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να εξαντλήσει τα περιθώρια παροχών, χωρίς όμως να εγείρει προβληματισμό ούτε στους θεσμούς, ούτε στις αγορές με δεδομένο πως μιλάμε για το πρώτο «τεστ» μετά την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία σε περιβάλλον ισχυρών πιέσεων στις αγορές. Είναι ενδεικτικό πως η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου κινείται ήδη στο 4%, για μια σειρά λόγων και κυρίως λόγω της κατάστασης στην Ιταλία.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, εν αναμονή των ιταλικών εκλογών στις 25 Σεπτεμβρίου και υπό το βάρος της εκρηκτικής ανόδου των τιμών στην ενέργεια, στην Αθήνα θεωρούν σημαντικό το feedback που θα δώσουν οι Βρυξέλλες στις δύο συνεδριάσεις, το οποίο και θα προσμετρηθεί στην οριστικοποίηση του τελικού πακέτου της ΔΕΘ.
Της συνεδρίασης του Eurogroup θα έχει προηγηθεί η ανακοίνωση των κρίσιμων στοιχείων από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στις 7 Σεπτεμβρίου για το πώς εξελίχθηκε το ελληνικό ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η κυρίαρχη προσδοκία είναι πως τα στοιχεία θα εδραιώνουν την πρόβλεψη για υπέρβαση του φετινού στόχου για την ανάπτυξη φέτος, κυρίως εξαιτίας της πολύ ισχυρής τουριστικής περιόδου αλλά και του αναχώματος που δημιούργησαν οι διαδοχικές χορηγήσεις επιδομάτων τους τελευταίους μήνες.
Την επόμενη μέρα, στις 8 Σεπτεμβρίου αναμένεται η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού σε μια δύσκολη συγκυρία στις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Μία εβδομάδα αργότερα, στις 16 Σεπτεμβρίου, δύο οίκοι η Moody’s και η DBRS αναμένεται να αξιολογήσουν την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο του ετήσιου τους προγραμματισμού. Η θετική έκπληξη μιας αναβάθμισης σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία εντός και εκτός συνόρων, πολύ δύσκολα θα πρέπει να αναμένονται.
Θα έχει όμως ιδιαίτερη αξία το περιεχόμενο των εκθέσεων και το σκεπτικό που θα δημοσιοποιήσουν οι δύο οίκοι, καθώς θα είναι οι πρώτοι που θα τοποθετηθούν μετά την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη, μεταμνημονιακή εποπτεία, και σε περιβάλλον πολιτικής αναταραχής στη χώρα εξαιτίας του σκανδάλου των υποκλοπών. Να σημειωθεί πως μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται επίσης αξιολόγηση από τη Fitch (7 Οκτωβρίου), Standard and Poor’s 21 Οκτωβρίου), ενώ στις αρχές Οκτωβρίου, συγκεκριμένα στις 3 Οκτωβρίου, αναμένεται η κατάθεση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή.
Μετά τις αξιολογήσεις από τη Moody’s και τη DBRS αναμένονται οι εκλογές στην Ιταλία στις 25 Σεπτεμβρίου που είναι το μεγάλο κρας τεστ για τις αγορές ομολόγων, με τους ελληνικού τίτλους να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι καθώς η χώρα είναι η μοναδική στην ευρωζώνη που είναι εκτός επενδυτικής βαθμίδας.
Να σημειωθεί πως τα hedge funds έχουν βάλει το μεγαλύτερο στοίχημα έναντι των ιταλικών κρατικών ομολόγων από την οικονομική κρίση του 2008 εν μέσω της ανησυχίας για την πολιτική κατάσταση στη χώρα εν μέσω μιας ισχυρής ενεργειακής κρίσης που πλήττει τη βιομηχανία της τρίτης μεγαλύτερης χώρας στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τους Financial Times η συνολική αξία των ιταλικών ομολόγων που δανείστηκαν οι επενδυτές για να στοιχηματίσουν σε πτώση των τιμών έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2008 αυτόν τον μήνα, σε περισσότερα από 39 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Market Intelligence.
Διαβάστε επίσης
Παράθυρο για νέο δανεισμό του Δημοσίου εντός του Σεπτεμβρίου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σπίτι μου 2: Έσπασε κάθε ρεκόρ με σχεδόν 50.000 αιτήσεις σε 3 ημέρες – Οι προσφορές των τραπεζών και τα επιτόκια
- Η εκλογή Τασούλα και Κακλαμάνη ανοίγει θέσεις στα γαλάζια ψηφοδέλτια – Ποιοι είναι οι νέοι υποψήφιοι
- Metlen: Ξεκινά νέος κύκλος ανάπτυξης- Δύο νέες επενδύσεις στη μεταλλουργία φέτος- Σε ένα μήνα η επόμενη
- Γιώργος Οικονόμου: Επενδύσεις 1,4 δισ. δολάρια σε πλοία κοντέινερ και ιδρύει νέα εταιρεία