ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τέσσερις στρατηγικούς στόχους καλείται να πετύχει ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και το υπόλοιπο οικονομικό επιτελείο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, προκειμένου να μπει η οικονομία στο 2025 με δεδομένα ικανά να επιταχύνουν την αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς χρέους και μετοχών και την προσέλκυση περισσότερων και πιο ποιοτικών επενδυτικών κεφαλαίων.
Την οριστικοποίηση με τους καλύτερους δυνατούς όρους του νέου μεσοπρόθεσμου που θα παρουσιαστεί παράλληλα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2025 (το οποίο κατατίθεται βάσει υποχρέωσης τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου), την εξασφάλιση μιας θετικής αξιολόγησης από τους θεσμούς κατόπιν των προγραμματισμένων διαβουλεύσεων των εκπροσώπων τους με τις ελληνικές αρχές στις αρχές Οκτωβρίου, την απόσπαση θετικών σημάτων – ει δυνατόν και κάποιων βελτιώσεων στις αξιολογήσεις – από S&P στις 18 Οκτωβρίου, της Fitch στις 22 Νοεμβρίου και της Scope στις 6 Δεκεμβρίου – και την οριστική έγκριση του αιτήματος για νέα αποπληρωμή χρέους αυτή τη φορά, για πρώτη φορά με χρήση μέρους του σκληρού πυρήνα των ταμειακών διαθεσίμων.
Νέοι δημοσιονομικοί στόχοι
Η οριστικοποίηση του νέου μεσοπρόθεσμου πλαισίου μπαίνει στην τελική ευθεία και θα πρόκειται για το πρώτο σήμα στις αγορές πως η Ελλάδα δεσμεύεται για τέσσερα χρόνια στην παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων επαρκών για να μειωθεί περαιτέρω το καθαρό χρέος της χώρας. Πρόκειται για μια απαιτητική άσκηση που θέτει τη δημοσιονομική διαχείριση σε ένα λιγότερο ευέλικτο πλαίσιο, με συγκεκριμένο πλαφόν δαπανών και με ορίζοντα και τον σταδιακό μηδενισμό και του δημοσιονομικού ελλείμματος. Η κατεύθυνση του μεσοπρόθεσμου θα είναι οδηγός και για το προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού στο οποίο επίσης αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες που έχει γράψει το Mononews να έχουμε μια ελαφρά πτωτική αναθεώρηση στο στόχο για την ανάπτυξη.
Θετικό σήμα από θεσμούς
Στις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται η προγραμματισμένη διαβούλευση με τους θεσμούς. Σε αντίθεση με παλαιότερες εποχές που η έλευση της, τότε, τρόικα μονοπωλούσε την ειδησεογραφία, οι τακτικές πλέον συναντήσεις με τους θεσμούς κινούνται πλέον σε ήρεμα νερά. Δεν παύουν βέβαια να υπάρχουν προκλήσεις που σχετίζονται με χρονίζοντα ζητήματα όπως τα ληξιπρόθεσμα των φορέων, το ιδιωτικό χρέος και η υλοποίηση κομβικών μεταρρυθμίσεων, σε σχέση όμως με τα προβλήματα που πλέον αντιμετωπίζουν και μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης η Ελλάδα σε γενικές γραμμές δεν αποτελεί «ναρκοπέδιο».
Θα έχει όμως ενδιαφέρον η έκθεση που θα παρουσιάσουν οι πιστωτές μετά την αξιολόγηση να επιβεβαιώνει ένα θετικό σήμα προς τους επενδυτές πως η Ελλάδα δεν εμφανίζει σημάδια μεταρρυθμιστικής – αναπτυξιακής κόπωσης ή/και δημοσιονομικής ασυνέπειας. Αυτό θα έχει σημασία σε μια λεπτή φάση, ως προς την επιτάχυνση των αναβαθμίσεων του ελληνικού δημοσίου και των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων.
Αναβαθμίσεις
Με πιο σημαντικό σταθμό ίσως την αξιολόγηση της S&P στις 18 Οκτωβρίου η χώρα εισέρχεται άλλωστε στον τελευταίο κύκλο αξιολογήσεων από τους μεγάλους διεθνείς οίκους. Η απόσπαση μιας αναβάθμισης από την S&P θα ήταν το ιδανικότερο σενάριο, που ωστόσο παραμένει ένα δύσκολο στοίχημα καθώς τεχνικά είναι αρκετά κοντά στην προηγούμενη κίνηση του οίκου. Ο οίκος έδωσε στη χώρα θετικό outlook στην αξιολόγηση της επενδυτικής βαθμίδας την οποία δεν είχε διστάσει να χορηγήσει στη χώρα πριν από έναν περίπου χρόνο.
Σημαντικές αντίστοιχα είναι και οι αξιολογήσεις από τη Fitch και τη Scope καθώς οποιαδήποτε θετική κίνηση σε αυτό το πεδίο θα βελτιώσει αυτόματα το κλίμα για τη χώρα στην επενδυτική κοινότητα. Σημαντικά θα είναι έως τότε τα στοιχεία που θα περιέχονται στο νέο μεσοπρόθεσμο, οι δεσμεύσεις αλλά και τα πραγματικά δεδομένα για την πορεία της οικονομίας, πρωτίστως της ανάπτυξης, που θα είναι διαθέσιμα έως τότε.
Χρέος
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Δεκέμβριος θα είναι ο μήνας εξελίξεων και για το ελληνικό χρέος. Φέτος ωστόσο θα έχει μια ιδιαίτερη αξία η έγκριση από τον ESM να χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά η χώρα μέρος των ταμειακών διαθεσίμων από το σκληρό πυρήνα που είχε δεσμευθεί ως εγγύηση προκειμένου να μπορέσει η χώρα να βγει, το 2018 από τα Μνημόνια. Στόχος είναι η σταδιακή αποδέσμευση του ποσού αυτού, σχεδόν 15 δις. ευρώ σε ετήσιες δόσεις προκειμένου να αποπληρώνεται πρόωρα χρέος, να βελτιώνεται δηλαδή περαιτέρω το προφίλ εξυπηρέτησης του χρέους.
Διαβάστε επίσης:
Αυτοκίνητα: Ανατροπές σε τέλη κυκλοφορίας, τέλος ταξινόμησης, φόρο πολυτελείας – Το σχέδιο που εξετάζεται
Ο Λάτσης μπαίνει στα αθλητικά είδη μέσω της startup Ena Athletics
Παπακωνσταντίνου (Ideal): Mega deal άνω των €100 εκατ. σε κλάδο εκτός Πληροφορικής ή εμπορίου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση