ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μεγαλύτερο κούρεμα για τους δανειολήπτες με «κόκκινες» οφειλές φέρνει νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, καθώς ήδη ένα 20% των ρυθμισμένων οφειλών «σκάει» μετά τους τρεις μήνες.
«Προχωράμε σε βελτιώσεις στον αλγόριθμο του εξωδικαστικού μηχανισμού ώστε οι λύσεις να είναι περισσότερο επωφελείς για τους δανειολήπτες», λέει χαρακτηριστικά στο mononews.gr η Θεώνη Αλαμπάση, επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Οι βελτιώσεις κρίνονται αναγκαίες καθώς ήδη ένα 20% των ρυθμίσεων σταματά να εξυπηρετείται μετά από τρεις μήνες από τους δανειολήπτες, ενώ εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί.
«Αξιολογούμε και τροποποιήσεις στο πλαίσιο του εξωδικαστικού, διότι βλέπουμε τα πρώτα σημάδια αθετήσεων στις ρυθμίσεις μέσω της πλατφόρμας, καθώς οι οφειλέτες εξυπηρετούν δυο- τρεις δόσεις και μετά σταματούν», σημειώνει η κα Αλαμπάση, διευκρινίζοντας πως κάποιοι παίρνουν την ρύθμιση για να λάβουν φορολογική ενημερότητα, ή για να κερδίσουν χρόνο (όπως δηλαδή γίνεται και με τις 120 δόσεις), «υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που δεν μπορούν πράγματι να ανταποκριθούν, αλλά το θέμα είναι γιατί έκαναν αποδεκτή την πρόταση».
Να σημειωθεί ότι για να θεωρηθεί αθετηθείσα μία συμφωνία θα πρέπει να μην πληρώσει κάποιος το ισόποσο τριών δόσεων. Και καθώς ο μεγάλος όγκος των συμφωνιών μέσω του εξωδικαστικού έγινε τους τελευταίους τρεις μήνες, εκφράζεται ο φόβος ότι τα ποσοστά αθετήσεων θα είναι μεγαλύτερα.
Στόχος της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους είναι η αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, να μπαίνει δηλαδή κάποιος στον εξωδικαστικό για να κερδίσει χρόνο, και να μην πληρώνει στη συνέχεια. «Δεν θέλουμε ο Εξωδικαστικός να γίνει «καταφύγιο» ανθρώπων που θέλουν να κερδίσουν χρόνο όπως συνέβη με το νόμο Κατσέλη», λέει χαρακτηριστικά η κα Αλαμπάση.
Βελτιώσεις όμως προβλέπονται και για τη ρύθμιση χρεών εταιρειών που έχουν βάλει λουκέτο. Με διάταξη θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν τις οφειλές τους τα συνυπεύθυνα πρόσωπα σε εταιρείες που έχουν κλείσει. Πιο απλά επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με τα ΑΦΜ τους να είναι γεμάτα χρέη και που έχουν κινηθεί διαδικασίες κατασχέσεων έναντι των εταίρων, μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να ρυθμίσουν αυτά τα χρέη μέσω του εξωδικαστικού, επειδή οι οφειλές δεν βεβαιώνονται στο δικό τους ΑΦΜ, εφεξής θα μπορούν να τα ρυθμίζουν μέσω της πλατφόρμας.
Ενώ οι τροποποιήσεις στο νόμο θα φέρουν και ποινολόγιο για τους servicers σε περίπτωση που καθυστερούν και δεν ανεβάζουν σε σύντομο χρόνο το ύψος των οφειλών του δανειολήπτη στην πλατφόρμα για να προχωρήσει η αίτηση του.
Σημειώνουμε ακόμα ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου, είχαν πραγματοποιηθεί 7.257 επιτυχείς ρυθμίσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε 2,65 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών. Σε ότι αφορά τώρα το ύψος του «κουρέματος» αυτό διαμορφώνεται στο 14% για τα στεγαστικά δάνεια, στο 30% για τα επιχειρηματικά δάνεια και στο 33,4% για οφειλές από καταναλωτικά δάνεια, ενώ το μέσο «κούρεμα» οφειλής για χρέη προς το Δημόσιο διαμορφώνεται στο 18%.
Επίσης το 92% των οφειλών που πάνε σε ρύθμιση μέσω του Εξωδικαστικού είναι σε καθυστέρηση και ο μέσος χρόνος αποπληρωμής για χρέη προς το Δημόσιο είναι τα 17 χρόνια, για τα στεγαστικά δάνεια τα 26 έτη, για τα επιχειρηματικά δάνεια τα 19 χρόνια και για τα καταναλωτικά τα 14 έτη.
Διαβάστε επίσης
Νέο ιστορικό υψηλό ρυθμίσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών για τον μήνα Ιούλιο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φοροελαφρύνσεις: Ποιοι θα δουν μείωση φόρου και τι αλλάζει στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς