ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μίλησε σήμερα το πρωί στην Ερτ για τα ασφαλιστήρια υγείας και την τροπολογία που κατατέθηκε χθες από το υπουργείο, η οποία βάζει ένα νέο δείκτη στα ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια που θα τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2026.
Ο Υπουργός σε τοποθέτησή του για τα ασφάλιστρα τόνισε πως το θέμα των μακροχρόνιων συμβολαίων αφορά 255.000 συμπολίτες μας, νούμερο που συρρικνώθηκε σημαντικά από το 2011 που ήταν 711.000, σχολιάζοντας κατευθείαν πως αυτό συνέβη γιατί ο κόσμος δεν μπορούσε να ανταποκριθεί μέχρι το 2019 που είχαν απομείνει μόλις περίπου 320.000.
«Πολύ περισσότερο για όταν θα έρθει η ώρα μετά από κάποια χρόνια που θα χρειαστεί πολύ περισσότερο. Τα χρόνια του μνημονίου, της κρίσης, της χρεοκοπίας της Ελλάδας, πολλοί δεν είχαν πλέον τη δυνατότητα να τα πληρώνουν και τις τότε αυξήσεις που υπήρχαν σε όλα αυτά τα συμβόλαια.», σημείωσε για τους λόγους που έφυγε πολύς κόσμος.
Για τον δείχτη του ΙΟΒΕ, ο υπουργός είπε: «Έφυγαν και επειδή πολλοί μετά το 2018 – 2019 προσέφευγαν στα δικαστήρια και κέρδιζαν έναντι των ασφαλιστικών εταιρειών από τα δικαστήρια, ότι γινόταν παραβίαση όρων των συμβολαίων τους, έπρεπε να υπάρξει ένας δείκτης. Ο δείκτης υπήρξε, ήταν ο δείκτης του ΙΟΒΕ. Στην αρχή η ίδια η αγορά είχε λειτουργήσει με αυτό το δείκτη. Νομοθετήθηκε αυτός ο δείκτης απεδείχθη μέσα από την επαναξιολόγηση των δεδομένων ότι αυτό οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε πολύ μεγάλες αυξήσεις».
Για την τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, ο Υπουργός σχολίασε πως η κυβέρνηση και οι άνθρωποί της δουλεύουν για την κοινωνία και με την κοινωνία και πως «είμαστε τμήμα της κοινωνίας και όταν κάτι δεν δουλεύει όπως θέλουμε, είμαστε εδώ για να το ρυθμίσουμε, αυτά είπα στον κ. Ανδρουλάκη στην Βουλή»
Για την αγορά σημείωσε πως επειδή είναι κλειστή, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν πάψει να πουλάνε τέτοιου είδους συμβόλαια και έτσι δεν υπάρχει ανταγωνισμός, γεγονός που δημιούργησε το υφιστάμενο πρόβλημα το οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να λύσει, προστατεύοντας συγχρόνως το ασφαλιστικό σύστημα και τις ιδιωτικές εταιρίες. «Χρειάζεται ισορροπία η οποία πρέπει να διασφαλιστεί»
«Και αυτό κάναμε με την ρύθμιση, η οποία έχει δύο χαρακτηριστικά. Το πρώτο, τον δείκτη θα τον δημιουργεί η ΕΛΣΤΑΤ, αλλά σε συνεργασία με τρία υπουργεία και με την Τράπεζα της Ελλάδος. Το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Ανάπτυξης, το υπουργείο Υγείας. Η Τράπεζα της Ελλάδος θεσμικά έχει την ευθύνη του να εποπτεύει τις ασφαλιστικές εταιρείες και να βεβαιώνει την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Γιατί ένα θέμα που θέλω επίσης να εξηγήσω στους ανθρώπους. Είναι ότι από τη μια θέλουμε να προστατεύσουμε τους καταναλωτές για να μπορούν να αντεπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους και να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες για τις οποίες πληρώνουν τόσα χρόνια τα ασφάλιστρα.»
Ο Υπουργός τέλος αναφέρθηκε στην νομοθετική παρέμβαση που έκανε χθες για την τιμολόγηση των υπηρεσιών και για τις ασφαλιστικές εταιρείες και για τα ιδιωτικά νοσοκομεία.
«Προφανώς εδώ πέρα, υπάρχει μια υποχρεωτική συνεργασία και μια συνέργεια. Τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία, τα ασφάλιστρα, τα πληρώνει στην ασφαλιστική εταιρεία. Κάθε μία υπηρεσία που θα προσφέρεται θα είναι τιμολογημένη, είναι υποχρεωμένοι να το αναρτούν στον ιστότοπό της εταιρείας τους και να αναρτούν επίσης και το ετήσιο ποσοστό μεταβολής. Άρα με διαφάνεια θα πετύχουμε έναν πολύ καλύτερο ανταγωνισμό σε αυτόν τον τομέα και με το νέο δείκτη υγείας θα ισορροπήσουμε την επάρκεια του συστήματος και την προστασία των καταναλωτών», δήλωσε σχετικώς.
Διαβάστε επίσης
Η επιλογή Τασούλα ως κίνηση ματ και η αντιπολίτευση στο χώμα
Synergia: Τι επιθυμεί το Think Tank και οι εκτιμήσεις Χατζηδάκη για την ελληνική οικονομία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ντόναλντ Τραμπ: Τηλεφωνική συνομιλία με τον Σι Τζινπίνγκ – «Θα λύσουμε πολλά προβλήματα μαζί»
- Επιτροπή Ανταγωνισμού: Ενέκρινε την απόκτηση της ΜΑΝ Ελλάς από την KOSMOCAR
- Αυτός είναι ο δισεκατομμυριούχος που σχεδιάζει να δημιουργήσει την επόμενη Berkshire Hathaway!
- G7: Η Ρωσία χρηματοδοτεί μυστικές προσπάθειες για να υπονομεύσει εκλεγμένες κυβερνήσεις