• Οικονομία

    Θεοδωρικάκος: Ενισχύουμε την έρευνα και την καινοτομία – Αποτελούν κεντρικό πυλώνα για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας

    • NewsRoom
    ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος στον πρώτο στην χώρα ολοκληρωμένο πιλοτικό σταθμό παραγωγής, αποθήκευσης, συμπίεσης και χρήσης πράσινου υδρογόνου για τη φόρτιση ελαφρών οχημάτων

    ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος στον πρώτο στην χώρα ολοκληρωμένο πιλοτικό σταθμό παραγωγής, αποθήκευσης, συμπίεσης και χρήσης πράσινου υδρογόνου για τη φόρτιση ελαφρών οχημάτων


    Τον πρώτο στην χώρα ολοκληρωμένο πιλοτικό σταθμό παραγωγής, αποθήκευσης, συμπίεσης και χρήσης πράσινου υδρογόνου για τη φόρτιση ελαφρών οχημάτων επισκέφθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ συμμετείχε και στην 163η συνεδρίαση της Συνόδου Προέδρων Ερευνητικών Κέντρων και Τεχνολογικών Φορέων στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

    Ο υπουργός περιηγήθηκε, επίσης, στις πρότυπες εγκαταστάσεις της βιοτεχνολογικής εταιρίας Solmeyea, η οποία πρόσφατα κατάφερε να γίνει δεκτή στο EIC (European Innovation Council) Accelerator program.

    Στην ομιλία του ο κ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε ότι, στις 21 Οκτωβρίου θα παρουσιάσει στους παραγωγικούς φορείς της χώρας, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το σχέδιο της κυβέρνησης, καθώς και τα μέτρα και τις πολιτικές για το νέο παραγωγικό μοντέλο.

    «Ύψιστη προτεραιότητά μας, τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, είναι η δημιουργία χιλιάδων νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας, ώστε κανένας πολίτης να μην αισθάνεται την ανάγκη να αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον μακριά από την Ελλάδα, όπως συνέβαινε στα δύσκολα χρόνια της υπερδεκαετούς κρίσης».

    Γενικότερα, στην ομιλία του ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα επένδυσης στην έρευνα και την καινοτομία και στην ουσιαστική διασύνδεσή της με την πραγματική οικονομία.

    Με αυτόν τον τρόπο, όπως τόνισε, οι σχετικές επενδύσεις μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα της χώρας σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον.

    Όπως σημείωσε, το νέο παραγωγικό μοντέλο στη χώρα μας με σκοπό την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη επιτυγχάνεται με ανασυγκρότηση της ελληνικής βιομηχανίας, με ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα, με επένδυση στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και, φυσικά, στην έρευνα και την καινοτομία και την ουσιαστική της διασύνδεση με την αγορά. «Διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο, συνέχισε ο ίδιος, ενισχύεται η ασφάλεια της χώρας μας, η ανθεκτικότητά της απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις σε ένα ευμετάβλητο γεωπολιτικό περιβάλλον, αλλά και η κοινωνική συνοχή που είναι απαραίτητη για να πάει η πατρίδα μας μπροστά».

    Ο υπουργός πρόσθεσε, ακόμη, ότι η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει και να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, υπενθυμίζοντας ότι, όπως ανέφερε, πρόσφατα και ο πρώην διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, η Ευρώπη έχει ανάγκη, άμεσα, από 800 δισ. ευρώ επενδύσεις ετησίως.

    Το ανθρώπινο κεφάλαιο

    Αναφερόμενος στο στόχο της κυβέρνησης, να μείνουν και να υλοποιήσουν στην Ελλάδα το σχέδιο και το όραμά τους οι επιστήμονές μας, τόνισε: «Επενδύουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο υψηλής εξειδίκευσης και μετατρέπουμε το brain drain σε brain gain» και αναφέρθηκε επιγραμματικά στις δράσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για την έρευνα και την καινοτομία:

    – Στην παρέμβαση Ι του “Ερευνώ – Καινοτομώ” υποβλήθηκαν 427 προτάσεις από 565 επιχειρήσεις με συνολικό προϋπολογισμό 237,3 εκατ. ευρώ.

    – Στην παρέμβαση ΙΙ με θέμα «Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς» συνολικά υπέβαλαν συμμετοχή 2.402 διαφορετικές επιχειρήσεις, ενώ υποβλήθηκαν 1.938 προτάσεις με Δημόσια Δαπάνη 2.502.363.242,25 ευρώ και Προϋπολογισμό 2.834.002.309,57 ευρώ.

    – Η γενική γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας εποπτεύει έντεκα ερευνητικούς φορείς, εκ των οποίων οι εννέα είναι ερευνητικά κέντρα και οι δύο ερευνητικά ινστιτούτα, με το προσωπικό για το 2024 να φτάνει τους 1.900 εργαζόμενους. Έχει ακόμα υπό την εποπτεία της τρεις τεχνολογικούς φορείς, όπως επίσης το Elevate Greece και το ΕΛ.ΙΔ.ΕΚ.

    – Μέχρι στιγμής – μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης – έχουν δοθεί 114 εκατ. ευρώ για εκσυγχρονισμό των κτιριακών υποδομών και του εξοπλισμού των ερευνητικών κέντρων, αλλά και για την ενίσχυση βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας.

    Ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος επεσήμανε ότι έρευνα και η καινοτομία αποτελούν κεντρικό πυλώνα και για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και συνέχισε: «οι ελληνικές επιχειρήσεις που επενδύουν σε νέες τεχνολογίες και προϊόντα, μπορούν να διαφοροποιηθούν στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Αυτό τις καθιστά πιο ανθεκτικές και επιτυχημένες στις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν, μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του ΑΕΠ και να προσφέρουν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης. Λειτουργούν ως μαγνήτης για ξένες επενδύσεις ενώ μέσω της χρήσης προηγμένων τεχνολογιών και της ανάπτυξης καινοτόμων λύσεων και το κράτος μπορεί να βελτιώσει την αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα και να μειώσει την γραφειοκρατία, καθιστώντας την οικονομία πιο λειτουργική».

    Διαβάστε επίσης:

    Φαβορί και Over από το Nations League · Πέρασε η δυάδα του ΜΟΝΟΒΕΤ τη Δευτέρα με τα 2 Over!

    Θεμιστοκλέους: Επιγραφές Βraille και οδηγοί όδευσης στο ΕΣΥ – Η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στις υγειονομικές δομές

    Μια Porsche με θρυλική ιστορία!



    ΣΧΟΛΙΑ