ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα παραμένει σταθερό, και κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και βουλευτή Ηλείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Κατρίνη με θέμα «Αποτυχία της Κυβέρνησης στη διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους».
«Ο ισχυρισμός της αντιπολίτευσης ότι το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους στη χώρα μας χειροτερεύει, είναι ανακριβής. Το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα παραμένει σταθερό, στο 120% περίπου του ΑΕΠ, για την περίοδο 2019-2022» είπε ο κ. Θεοχάρης, σημειώνοντας ότι ο μέσος όρος του ιδιωτικού χρέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 135%. Συνεπώς, με ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα που αντιστοιχεί στο 120% του ΑΕΠ, είμαστε σταθερά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο. Το στοιχείο αυτό είναι απολύτως θετικό, είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.
Όπως σημείωσε ο κ. Θεοχάρης, «η πρόοδος που έχει επιτευχθεί χάρη στις παρεμβάσεις από την κυβέρνηση της ΝΔ, πιστοποιείται από τις τιμές του δείκτη ληξιπρόθεσμου χρέους, ως ποσοστό του συνολικού ιδιωτικού χρέους. Αυτό το μέγεθος, στο τέλος του 2022 είχε περιοριστεί στο 62,1%, από 68,3% το 2019, ενώ η τάση είναι σαφώς προς την αποκλιμάκωση. Επομένως, διαπιστώνουμε ότι το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων χρεών των πολιτών και των επιχειρήσεων μειώνεται ως πρόβλημα σε σχέση με το σύνολο της οικονομίας» σημείωσε ο κ. Θεοχάρης.
«Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι δεν έχει καμία πρόταση, αλλά κυρίως δεν έχει καμία διάθεση να προωθήσει ρεαλιστικές λύσεις και πολιτικές για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους» τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης μετά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει προς τον υπουργό Οικονομικών. Ο κ. Κατρίνης επισήμανε ότι το ιδιωτικό χρέος υπερβαίνει τα 270 δισ. ευρώ και διαρκώς αυξάνεται, ενώ έχουν ήδη προσδιοριστεί 46.813 πλειστηριασμοί μέχρι το τέλος του 2023 και αναμένεται να φτάσουν τις 56.000, χωρίς να υπάρχει προστασία κύριας κατοικίας για τους ευάλωτους και χωρίς να έχει συσταθεί ο φορέας ακινήτων για τους ευάλωτους, τρία χρόνια μετά την ψήφισή του.
Στη δευτερολογία του, ο κ. Χάρης Θεοχάρης είχε επικρίνει την «επιζήμια εισπρακτική χαλαρότητα» που επέφερε ο «νόμος Κατσέλη». Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι «εσείς κύριοι της αντιπολίτευσης πρέπει να απαντήσετε στον ελληνικό λαό για τον καταστροφικό νόμο Κατσέλη. Το μισό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τώρα με τους ασυνεπείς δανειολήπτες, οφείλεται στον συγκεκριμένο νόμο, ο οποίος έδωσε μία οριζόντια προστασία για χρόνια σε δανειολήπτες που δεν το άξιζαν. Ο νόμος Κατσέλη άφησε το πρόβλημα να διαιωνίζεται και να διογκώνεται. Κι έτσι, οφειλέτες που δεν πλήρωναν τις δόσεις τους, βρίσκονται σήμερα π.χ. με δεκαπλάσιο χρέος, κάτι που είναι αντικειμενικά αδύνατο για τους ίδιους να το λύσουν».
Ακολούθως, εστιάζοντας στον μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού, ο κ. Θεοχάρης δήλωσε ότι «για πρώτη φορά ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αρχίζει να λειτουργεί. Και γι’ αυτό τον λόγο οι τράπεζες συνάπτουν διμερείς συμφωνίες, διότι βλέπουν ότι υπάρχει η εναλλακτική του εξωδικαστικού συμβιβασμού και θέλουν να λύσουν το πρόβλημα πριν φτάσει εκεί. Όμως, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πήρε πολλά άλλα μέτρα, ειδικά για τη στήριξη των ευάλωτων, με ένα πρόγραμμα που έχει ενεργοποιηθεί. Ήδη, 50.000, περίπου, αιτήσεις έχουν υποβληθεί και πολλές από αυτές έχουν ικανοποιηθεί».
Τέλος, σε σχέση με τις ρυθμίσεις για την εξόφληση χρεών στην εφορία, το μέτρο των 120 δόσεων κ.λπ, ο κ. Χάρης Θεοχάρης εξήγησε ότι «όπως είπε και ο υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης στις προγραμματικές δηλώσεις, η εποχή των εκτάκτων ρυθμίσεων έχει παρέλθει. Το πρόγραμμα των ρυθμίσεων αυτών έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία. Ήρθε να βοηθήσει όσους έκαναν προσπάθεια μέσω των προηγούμενων ρυθμίσεων και η πανδημία δημιούργησε πρόβλημα στο να μείνουν συνεπείς. Παρόλ’ αυτά, ήδη περίπου 400 εκατ. ευρώ χρεών, χάρη στην αναβίωση των 120 δόσεων, έχουν ρυθμιστεί ξανά. Και άλλα περίπου 200 εκατ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί στις νέες δόσεις των 36 και 72 δόσεων. Καλούμε, λοιπόν, τον κόσμο να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία που δίνει η φορολογική διοίκηση, εμπρόθεσμα, ως το τέλος του μήνα. Δεν θα υπάρξουν άλλες ευκαιρίες».
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι όλες οι πολιτικές και οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης απέτυχαν αφού:
– Στα πλαίσια του εξωδικαστικού μηχανισμού έχουν γίνει μόνο 6.254 ρυθμίσεις οφειλών, την στιγμή που το σύνολο των οφειλών που πρέπει να ρυθμιστούν υπερβαίνει τα 7.000.000.
– Η ρύθμιση για την αναβίωση των 72-120 δόσεων για χρέη στην εφορία έχει ουσιαστικά αποτύχει, με 8 στις 10 αιτήσεις να απορρίπτονται, λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων
– Στη ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη στον ΕΦΚΑ έχουν υποβάλλει αίτηση μόλις 12.000 από τους 282.500 δικαιούχους.
Στην αναφορά του κ. Θεοχάρη για το ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αντέτεινε «την πραγματικότητα των επιπλέον 780.000 φορολογούμενων με νέα χρέη που προστέθηκαν τον Μάιο στη λίστα των οφειλετών και τα 2 εκατομμύρια φορολογούμενων που είναι “ανοικτοί” σε κατασχέσεις από την εφορία». Προσέθεσε επίσης ότι μόλις 1.100 δανειολήπτες έλαβαν επιδότηση δόσης, από τους συνολικά 400.000 συνεπείς δανειολήπτες και 35.000 δικαιούχους (με βάση τις αποφάσεις της κυβέρνησης), τη στιγμή που ο οίκος Fitch προβλέπει αύξηση των “κόκκινων”‘ δανείων το δεύτερο εξάμηνο του 2023, λόγω και της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Διαβάστε επίσης
ΔΥΠΑ: Συνεχίζονται από αύριο οι αιτήσεις τουριστικών καταλυμάτων και ακτοπλοϊκών
Χατζηδάκης: Κάνουμε καθαρούς λογαριασμούς με τους πολίτες
ΤτΕ: Μειώθηκε κατά 3,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 5μηνο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί